COMM: het vernieuwde museum voor communicatie

COMM: het vernieuwde museum voor communicatie

COMM, het vernieuwde museum voor communicatie in Den Haag, is open! Het is niet alleen een leuk en interactief museum geworden, maar het heeft ook een lounge café waar je terecht kunt voor een hapje of drankje, er zijn werkplekken, vergaderzalen en diverse educatieve en zakelijke mogelijkheden.

UPDATE september 2020: COMM heeft alweer een andere naam. Sinds 2019 heet het Beeld & Geluid Den Haag. Donderdag 17 september 2020 is de opening van Mediamuseum Beeld & Geluid LIVE te volgen.

COMM

Dit weekend was de opening van COMM en ik was erbij. Samen met enkele andere Haagse bloggers kreeg ik een rondleiding door het museum (kijk zeker even naar de foto’s hieronder!) en een exclusief kijkje in het depot. Ook waren er workshops en presentaties, mede alvast met het oog op de COMM Live ’talkshows’ die elke woensdagavond plaats gaan vinden.

Comm-museum-voor-communicatie

Het Museum voor Communicatie is helemaal vernieuwd!

Misschien ben je vroeger wel eens in het Museum voor Communicatie aan de Zeestraat geweest. De locatie is niet veranderd, maar het museum zelf des te meer. Je zult het niet meer herkennen! Het museum voor communicatie was al leuk, maar COMM is nog leuker. En vooral ook heel interactief.

COMM: een leuk, modern en interactief museum!

museum-voor-communicatie-den-haag

Modern en interactief museum

Nog steeds kun je terugblikken op post en telefonie uit vroeger tijden en zul je bij het zien van oude telefoons en brievenbussen het nodige jeugdsentiment ervaren, tegelijkertijd is COMM echt een hypermodern en superinteractief museum geworden waarbij uiteraard ook alle huidige communicatiemiddelen en sociale media aan bod komen en een blik geworpen wordt op de toekomst van communicatie.

leuk-museum-den-haag-met-kinderen

De COMM Lounge

De begane grond van het museum is bewust open en vrij toegankelijk gehouden. Dit is de Lounge met daarin het lounge café. Loop langs de shop en je bent er. Ook als je geen ticket voor het museum hebt kun je hier naartoe om iets te drinken, te werken of met iemand te kletsen. Koop je een kaartje dan kun je de rest van het museum bewonderen.

lounge-cafe-comm

Meer dan een museum alleen

COMM wil overigens niet puur een museum zijn, maar veel meer dan dat. Het zal ook dé plek zijn voor speciale evenementen, het kan als werkplek dienen voor freelancers of flexwerkers, en er zullen vele interessante workshops en presentaties gegeven worden.

Een rondleiding

We worden ontvangen door marketing- en communicatiemedewerker Celine van Schie en educatief medewerker scholen Barry Marré. Ze vertellen ons het een en ander over het museum en begeleiden ons tijdens de rondleiding door het museum. Sommige dingen wist ik echt nog niet.

Comm-lampen

zzp-flexwerken-den-haag

Groote Koninklijke Bazar

Wist je bijvoorbeeld dat op de plek van COMM vroeger een warenhuis zat? Tot 1927 zat hier de Groote Koninklijke Bazar, ook wel Grand Bazar Royal of Bazar Boer genaamd. Het was een chique, koninklijk warenhuis. Halverwege de twintigste eeuw kwam het Nederlandsch Postmuseum erin te zitten, wat de voorloper van het Museum voor Communicatie was.

Museum-voor-communicatie-comm

We gaan de trap op…

‘Hé, wie zie ik daar nou binnenkomen?’ klinkt een stem als je de opvallende trap met zitplekken op loopt. Veel mensen kijken er verbaasd van om. Het geluid komt ergens bij de trap vandaan. Via deze trap loop je het werkelijke museum binnen dat uit verschillende etages of ‘vloeren’ bestaat. Hieronder lees je wat je globaal kunt verwachten.

museum-voor-communicatie

Per etage een thema

Per etage wordt een bepaald thema belicht, maar allemaal met het oog op communicatie en communiceren; vroeger, nu en in de toekomst. Middels de foto’s die ik nam neem ik je mee door het museum. Onderaan zie je nog een aantal dingen die je niet mag missen!

museum-communicatie-comm-eerste-etage

De 1e etage: Impact

Op de eerste etage (oranje) draait het om impact en verleiding. Het gaat eigenlijk om de vraag ‘Hoe communiceer je?’ Maar ook: ‘Wat is de impact daarvan op anderen, en op jezelf?’ Communicatie en interactie dus. Niet alleen verbaal, maar ook non-verbaal.

Ook vind je op deze etage de ‘bubble’ en het biechthokje. Hierover lees je verderop meer.

comm-interactief-museum-voor-communicatie

iphone-tv-comm

oude-mobieltjes

hersenen

De 2e etage: Update

Op de 2e etage (groen) gaat het om ontwikkelingen. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen geweest binnen de communicatie, welke momenten en uitvindingen hebben de meeste impact gehad en hoe zal het in de toekomst gaan? Hoe dan ook, communicatie is een proces dat zich altijd zal blijven ontwikkelen.

comm-museum-kinderen-den-haag

interactief-museum-comm

betekenis-emoticons

vertelt-een-foto-de-waarheid

comm-bed-cloud

famous-words

fake-news

postzegels-museum-comm

De 3e etage: Tools

Op de 3e etage (paars) komen tools aan bod. Welke communicatiemiddelen spelen momenteel een grote rol in ons dagelijks leven? Hoe was dat vroeger? Wat was er voor de telefoon? De post uiteraard. Maar stuur jij nog wel eens een kaartje of communiceer je alleen nog maar online? Je kunt hier ter plekke een kaartje sturen als je wil.

Ook gaat het op deze etage over de werking van internet en over online privacy.

museum-voor-communicatie-comm

draagbare-telefoon-jaren-80

oude-typmachines

vroeger

politie-bellen-vroeger

kaartje-sturen-comm

De 4e etage: Cloud

Op de vierde etage (roze) vind je tot slot een bibliotheek met o.a. oude telefoonboeken, maar ook een ruimte met tv-schermen en banken met koptelefoons.

educatief-museum-den-haag-kinderen

koptelefoon

comm-nieuw-museum-den-haag

Op de 4e etage zijn bovendien wisselende exposities te zien. Momenteel is er een tentoonstelling van De Stijl. Ook zie je er iets over robots.

Wist jij wat een Cyborg of Humanoid is?

robot-weetjes

geschiedenis-van-robots

communicatie-de-stijl

oude-telefoonboeken

MIS DIT NIET: de leukste doe-dingen in het museum!

Buizenpost versturen

Vanaf de bovenste etage kun je buizenpost versturen. Schrijf een briefje, kijk hoe jouw post door de buis gaat en de mensen beneden kunnen het lezen. Kinderen vinden dit erg leuk om te zien.

communicatie-buizen-post

museum-voor-communicatie-met-kinderen

briefje-versturen-via-buizen

buizenpost-versturen-communicatie

De bubble

In dit speciale hokje op de 1e etage kun je ervaren wat de moderne communicatietechnologie en de overdaad aan informatie die we dagelijks tot ons krijgen met je doet. In een minuut of hooguit een paar minuten tijd worden steeds meer beelden, geluiden en prikkels op je afgevuurd. De een zal er licht geïrriteerd, ietwat zenuwachtig of misschien wel heel gestrest van raken, de ander zal het ‘normaal’ vinden.

prikkels

bubble-comm-museum-voor-communicatie

Biechthokje

En had je het biechthokje ook gezien? Je kunt er iets opbiechten, maar pas op, iedereen kan het zien.

biechten

Spiegels

Vergeet ook niet in de spiegels te kijken die je op één van de etages aantreft. De spiegel is een mooie eyeopener. Er wordt je letterlijk een spiegel voorgehouden. Je kunt jezelf hier namelijk zien zoals anderen je altijd zien. Anderen zien jou namelijk anders dan hoe jij jezelf altijd in de spiegel ziet. Je bent zelf zo gewend aan je spiegelbeeld dat je er eigenlijk nooit meer bij stilstaat dat mensen jou níet zo zien. Op de foto zie je collegablogger Sanne. Ik sta erachter.

Je kunt jezelf hier zien zoals anderen je zien.

COMM-spiegel

De emoji-wand

Je komt in het museum ook een wand met emoji’s tegen waarvan je er een aantal waarschijnlijk best eens gebruikt. Je dénkt de emoticons goed te gebruiken, maar waarschijnlijk is dat niet zo. De betekenis is soms heel anders dan wat wij logisch vinden. Welke emoji’s gebruik jij altijd verkeerd?

Weet jij eigenlijk wel wat de emoji die je stuurt echt betekent?

betekenis-emojis

emoji-boos-huilen-verkouden

Codetaal ontcijferen

Op de 3e etage kun je codetaal ontcijferen. Het lijkt moeilijk, maar als je het eenmaal doorhebt is het best makkelijk. Leuk om te doen met kinderen die het alfabet onder de knie hebben. Wat staat hier bijvoorbeeld? ‘Dit is codetaal’.

codetaal-ontcijferen

Test je digitale BMI

Leuk met oudere kinderen die een smartphone hebben, maar zeker ook voor jezelf: test je digitale BMI. Zit je in de gevarenzone of kan het nog net? Collegablogger Henriëtte van Travel around with me testte het uit.

teveel-online

De brievenkist van De Brienne bewonderen

Op één van de etages zie je de brievenkist van De Brienne. Toen er nog geen enveloppen uitgevonden waren vouwden mensen hun brieven zodanig op dat ze meteen ook als envelop dienden en niet iedereen kon zien wat ze geschreven hadden. Dit werd letterlocking genoemd en bestond al in de 17e eeuw.

brievenkist-brienne-letterlocking

Een postzegel van een miljoen euro bekijken

De Blauwe Mauritius is een zeer zeldzame postzegel. Hij is een miljoen euro waard! Er zijn er maar een paar van ter wereld en eentje bevindt zich in het museum van communicatie. Een must see dus voor postzegelverzamelaars! Als vanouds was het museum ook echt in trek bij filatelisten.

bijzondere-postzegel-blauwe-mauritius

Meer informatie

In het museum staat alles in het Nederlands en het Engels aangegeven. Wil je meer informatie dan op de bordjes staat dan kun je op verschillende plekken een QR-code scannen om meer te lezen.

QR-code-comm

Communicatie zelf ervaren

Ik heb veel laten zien, maar uiteraard niet alles, want het is natuurlijk het leukst om het zelf te ervaren. Daar gaat het in dit museum ook echt om: het ervaren van communicatie.

Er kan nog veel meer in het museum, ook zakelijk, maar eerst laat ik je nog even meekijken in het depot.

museum-voor-communicatie-rondleiding-depot

Een exclusief kijkje in het depot

Wat normaal niet kan, maar wat wij wel kregen was een rondleiding door het depot. Normaal kan dit niet, dus dat was wel even extra bijzonder. We leverden onze tassen in, kregen blauwe handschoentjes aan en mogen samen met Anja de kelder in. Verwacht je bij een depot een soort van rommelhok dan heb je het mis. Het leek bijna een museum op zich zo netjes stond alles opgesteld.

brievenbus-ptt

In het depot staat alles wat het museum ook nog heeft maar wat momenteel niet in de collectie van het museum te zien is. Ze wisselen dit ook af, dus misschien zal het later wel nog eens tentoongesteld worden. Ook krijgen ze vaak weer nieuwe oude spullen, ook van particulieren, die interessant kunnen zijn voor het museum.

Het depot lijkt een museum op zich.

De ruimte in het museum is echter maar beperkt vandaar dat niet álles tentoongesteld wordt uiteraard; het is ook leuk als er af en toe iets nieuws te zien is. Sommige voorwerpen zijn ook zo waardevol dat ze veilig achter glas moeten en dat is duur, vertelt Anja ons.

We zien veel op het gebied van post, postzegels en telecom. De foto’s ervan zie je hieronder.

postzegels-vroeger

mooie-oude-petten

opschriften-van-vroeger

depot-museum-communicatie

Op de foto hieronder zie je het eerste stadium van de telefooncentrale.

telefonie-vroeger

En hieronder ook een elektromechanische telefooncentrale.

telefooncentrale-vroeger

En de oudste postsorteermachine. (Wist je dat ik als bijbaantje ooit ook in een postsorteercentrum heb gewerkt?)

post-sorteren-vroeger

Ook zie je hier een oude telefoon (ik ken ‘m nog uit m’n jeugd, inclusief het alarmnummer) en een postsorteermachine. Deze stonden wel in het museum.

jeugdsentiment

En de post? Die werd vroeger veel vaker opgehaald dan nu. Kijk maar:

brievenbus-vroeger

Wat kan of is er nog meer in COMM?

COMM Live!

Iedere woensdagavond van 19.00 tot 21.30 uur is COMM Live! Dit is een live programmering, een soort talk show, meestal over een actueel onderwerp. De ene keer is het een presentatie, de andere keer een discussie.

Wil je zo’n avond een keer bijwonen? Geef je op. De entree is 7 euro. Heb je die dag al een museumkaartje? Dan is toegang tot COMM Live gratis.

presentatie-Tanja-Kok

Tanja Kok over personal branding

Afgelopen weekend werden er tijdens het openingsweekend al wat voorbeelden van getoond. Zaterdag was er een presentatie over ‘The deep web’ en zondag vertelde voormalig fotomodel Tanja Kok, nu schrijfster, presentatrice en influencer, over personal branding en het opbouwen van je carrière via social media. Ik heb er een kort stukje van gevolgd.

Comm-live

Op het programma

Willie Wartaal interviewt Steven van Lummel, aanstaande woensdag al. Woensdag 15 november is het Pecha Kucha night. Of ga naar Martin Munnik die vertelt over Neurensics, MRI-scans en de werking van je brein. Ook eenzaamheid komt een keer aan bod. En alvast leuk om naar uit te kijken is natuurlijk de sessie op Valentijnsdag waarbij je gematcht wordt met je ideale partner op basis van data. Interessant!

Update oktober 2018: Deze activiteiten zijn voorbij, maar er is iets nieuws:

Influencers Behind the Scenes #IBTS

Influencers behind the scenes! Leer van de beste #influencers en #creators van dit moment in een unieke reeks evenementen van 6 oktober 2018 t/m 30 januari 2019! Een social event waar je in contact komt met bekende online influencers en creators. Ontmoet je favoriete influencer (Meet & Greet) en volg een live sessie of workshop van De Latooys, Kalvijn, JoostSpeeltSpellen, de Vogeljongen of GameMeneer.

Online influencers en content creators!

Tentoonstelling #IBTS

Rondom de live-events in de weekenden is er een exclusieve tentoonstelling genaamd ‘Influencers Behind The Scenes’, over de invloed van influencers en content creators. Dit is een speciale route langs de 4 etages van COMM waar exclusieve video-content van de influencers getoond wordt. Ook kun je tijdens de tentoonstelling de alleroudste en allernieuwste games zélf spelen!

telefoons-van-vroeger

Newsroom

Het museum heeft ook één van de grootste news rooms van Europa. In deze ultramoderne, interactieve Newsroom vind je een indrukwekkend wandvullend scherm en een gigantisch soundsysteem. Daarmee is deze ruimte bijzonder geschikt voor productlanceringen, kick-of meetings, bedrijfspresentaties en persconferenties. Er kan 150 man in.

museum-van-comm-het-hart

COMM zalen

Behalve de newsroom zijn er vijf vergaderzalen en nog meer zalen die voor events en dergelijke gebruikt kunnen worden. Ook is er een speciale webinar room, een ruimte waar je webinars kunt opnemen.

Het Hart (de ruimte die je op de foto hierboven ziet) verbindt de Newsroom, Eventzaal en Webinar Room met elkaar. Deze ruimte is geschikt als ontvangstruimte of om in te richten als beursplein.

etages-comm

COMM Club voor zakelijke doeleinden

Ook de COMM Club is in het museum gehuisvest. De Club is een oude theosofentempel uit 1919. Hier kun je terecht voor zakelijke aangelegenheden. Het is een aparte ruimte die afgehuurd kan worden voor vergaderingen, netwerkbijeenkomsten, presentaties, debatavonden, etc. Zowel het bedrijfsleven als maatschappelijke organisaties, media en politiek kunnen hier terecht.

Ook kunnen de trainers die bij COMM Live! spreken op aanvraag geboekt worden voor bedrijven.

COMM-lounge

COMM Academy

COMM richt zich ook op scholen. Ze bieden diverse workshops aan, bijvoorbeeld workshops om je communicatievaardigheden te ontwikkelen. Voor elk onderwijs niveau is er een passend aanbod, zowel voor leerlingen van de basisschool als de middelbare school, alsmede studenten in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en aan de universiteit (MBO, HBO en WO).

Het museum heeft hier een aparte educatie afdeling voor waar je terecht kunt als je met je klas of studie naar het museum wil, maar ook als je wil dat het museum naar jouw school toekomt.

scrabble

COMM Shop met COMM KITs voor kids

Als je binnenkomt en weggaat loop je langs de winkel van het museum. Je kunt hier niet alleen leuke gadgets en dergelijke kopen maar ook zijn er speciale toolkits voor kinderen: de COMM KIT ID voor kinderen tot en met 5 jaar klinkt erg leuk:

“Ook als je niet praat, zeg je nog steeds heel veel. Met je gezicht, je kleren en met je lichaam. Met de COMM KIT ID ontdek je alles over jezelf. Wat gebeurt er als je boos kijkt? Of juist heel blij? En hoe kunnen kleren nu praten? Met de toffe tools van deze kit COMM je er achter!”

Voor kinderen van 6 jaar en ouder is er de COMM KIT Tijdreis:

Hoe had je contact voordat de smartphone bestond? Ontdek met deze kit de coolste manieren om te communiceren. Maak met al jouw fantasie de leukste berichten. In geheimtaal, via de telefoon of door te tekenen in het nu. Laat je verrassen op deze reis door de tijd!”

Ik heb de boxes niet gezien, maar het klinkt superleuk. Ik zou ze ook wel willen hebben voor mijn kinderen! Ook leuk als basis voor een spreekbeurt natuurlijk. Of als cadeau voor Sinterklaas, Kerst of een verjaardag. Je kunt de boxes ook online bestellen, vanaf 22,50. Meer info hierover vind je op de site.

Tot slot is er nog de DIGI Klooikoffer van Expeditie Microbit waarmee je kunt ontdekken hoe leuk programmeren is. In de koffer zit een micro:bit, een kleine maar sterke computer vol sensoren waarmee kinderen lekker zelf kunnen klooien.

Toolkits voor kids!

Comm-museum-communicatie-denhaag

Vragen die je misschien nog hebt:

Waarom was het museum gesloten?

Het Museum voor Communicatie is ruim anderhalf jaar dicht geweest. Het liep de laatste jaren niet lekker en het museum was ondanks dat het eigen best al heel leuk was toch niet genoeg meegegaan met de tijd. Nu doen ze dat wel. Alles is vernieuwd en het heeft een totaal andere look gekregen. Communicatie beleven is nu het speerpunt geworden.

Hoe lang moet je ervoor uittrekken?

Het is niet een enorm groot museum, maar je kunt er best even zoet zijn. Er is veel interessants te zien, te lezen, te luisteren en vooral ook te ervaren.

Ben je snel dan kun je in een uur al best veel zien, maar wil je echt alles goed bekijken en ervaren dan ben je zo een paar uurtjes zoet. Met een hapje of drankje erbij kun je er zeker een ochtend of middag doorbrengen.

bar-lounge-restaurant-comm

menu-museum-voor-communicatie

Garderobe

Er is een onbewaakte garderobe, maar er zijn ook kluisjes. Voor 50 cent kun je je jas en tas veilig opbergen.

met-kinderen-naar-museum-van-comm

Voor welke leeftijd is COMM geschikt?

Het museum is vooral leuk voor kinderen vanaf 8 jaar, maar uiteraard kun je jongere kinderen ook meenemen. Voor kinderen onder de 8 is het gratis.

Het is echt een doe-museum. Er zijn touch screens, op veel plekken is interactie mogelijk en met name de buizenpost is erg populair bij kinderen.

Wat kost het?

  • Volwassenen en jongeren vanaf 16 jaar betalen 14,50 entree.
  • Kinderen en jongeren tot 16 jaar 7,50.
  • Kinderen onder de 8 gratis.

comm-bellen-kind

Wat zijn de openingstijden?

  • De COMM Lounge is open vanaf 9:00u, het museum zelf vanaf 10:00u.
  • Dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10:00-19:00u.
  • Woensdag van 10:00u tot 22:00u.
  • Op maandag is het museum gesloten.
  • 25 december en 1 januari gesloten.
  • 31 december geopend tot 15:00u.

COMM-tuin-telefooncellen

Comm-post

Waar in Den Haag ligt COMM?

COMM ligt in het Zeeheldenkwartier, vlakbij het Vredespaleis en Panorama Mesdag. Leuk om dit eventueel te combineren!

Het adres is: Zeestraat 82.

bazar-boer

Met het openbaar vervoer, de auto of de fiets

  • Vanaf Den Haag Centraal en Hollands Spoor kun je er met tram 1 naartoe. Stap uit bij de halte Mauritskade. Met bus 22 of 24 kan ook.
  • Ben je met de auto? Parkeren kan in de parkeergarage aan de Mauritskade.
  • Woon je in Den Haag kom dan lekker op de fiets. Aan de overkant van het museum zijn genoeg ‘nietjes’ om je fiets aan vast te zetten.

museum-voor-communicatie-zeestraat

Hotels in de buurt van COMM

Wil je COMM privé of zakelijk bezoeken en graag in Den Haag blijven overnachten? Er zitten meerdere hotels vlakbij, sommige al op slechts 200 meter afstand. Hier zie je aantal hotels in de buurt van het museum voor Communicatie:

Carlton AmbassadorHilton The Hague, La Paulowna Boutique Hotel, Stadsvilla hotel Mozaic, EasyHotel Den Haag, hotel Sebel en het ecodesigned Court Garden Hotel.

COMM naar Den Haag!

bloggers-museum-communicatie

denise-blog-museum-communicatie

Kom het vernieuwde museum bezoeken!

Het lijkt me duidelijk: het Museum voor Communicatie heeft een metamorfose ondergaan. Woon je in Den Haag? Ga dan snel een keer kijken of drink alvast iets in het lounge café. Woon je hier niet? Plan dan snel eens een weekendje Den Haag. Hier vind je meer blogs over Den Haag en Scheveningen.

Ik bezocht het Museum voor Communicatie (COMM) op uitnodiging. Desondanks heb ik mijn eerlijke mening gegeven.

Update 2020: Dit museum heet nu Mediamuseum Beeld & Geluid Den Haag

1 gedachte over “COMM: het vernieuwde museum voor communicatie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven