Altijd doen met kinderen in Den Haag

Altijd doen met kinderen in Den Haag

Den Haag is een ideale stad om met kinderen te bezoeken. Wat zijn -behalve het strand– leuke dingen om te doen met kinderen in Den Haag? Welke activiteiten zijn altijd leuk? Ook als het regent? Een blog met persoonlijke favorieten en handige combinatietips. Met een update voor 2017!

Strand Den Haag

Het strand trekt natuurlijk sowieso, in elk seizoen. De strandtenten in Scheveningen zijn open van eind maart tot begin oktober, maar is het minder mooi weer of tref je zelfs net een dag waarop het onophoudelijk regent dan kun je nog veel meer leuks doen in Den Haag en Scheveningen.

Update 2018: lees ook over leuke activiteiten in Scheveningen deze zomer!

Sealife

Sealife zit op de boulevard van Scheveningen. Een ideale activiteit dus om te combineren met uitwaaien op het strand. Toen mijn kinderen nog baby, peuter en kleuter waren kocht ik ieder jaar een abonnement op Sealife in Scheveningen en kon ik er onbeperkt naartoe. De kinderen genoten en ik zelf ook. Voor oudere kinderen zijn er speurtochten die ze kunnen doen.

In totaal zijn er meer dan 4.000 dieren in Sealife: roggen, kaaimannen, kwallen, piranha’s, haaien, schildpadden, octopussen, clownsvisjes (Nemo), tropische zeepaardjes, pinguïns en nog veel meer. Onderstaande foto’s maakte ik er zelf.

Nieuw in 2017 is de schildpaddencrèche. In de zomervakantie, t/m eind augustus 2017 zijn de ‘Piratenweken’.

Sealife

Omniversum

Het blijft zó gaaf om films op zo’n megascherm te zien, aan alle kanten om je heen en boven je. In het Omniversum draaien prachtige films over dieren, natuur of de onderwaterwereld. Alsof je er helemaal in zit.

In het Omniversum draaien ze films op het gebied van natuur, cultuur en wereldoriëntatie. Keuze genoeg! Het is de hoogste tijd dat ik er zelf ook weer eens met de kinderen naartoe ga.

Update 2017: Momenteel draaien Under the Sea, Amazing Caves, A beautiful Planet, The Serengeti (Africa), Born to be wild, China the rise of an empire, Fly me to the moon en National Parks Adventure.

Omniversum

Madurodam

Waarschijnlijk denk je er niet zo snel aan om Madurodam in de winter te bezoeken, maar het grote voordeel is dat het dan een stuk rustiger is. In de kerstvakantie zal het er juist wel weer wat drukker zijn, dan is Madurodam namelijk helemaal in winterse sferen.

Tip: je kunt ook een kinderfeestje vieren in Madurodam!

madurodam-winter

Kinderboekenmuseum

Heel leuk is het Kinderboekenmuseum. Het klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het absoluut niet! Kinderen hoeven nog niet te kunnen lezen of zelfs niet eens van lezen te houden om het er leuk te hebben. En ook aan de allerkleinsten is gedacht.

Het Kinderboekenmuseum is heel interactief en juist heel leuk. Je zult zelf ook verrast zijn. Ik was er onlangs met de kinderen. Wellicht dat ik daar nog een apart blog over schrijf maar om een indruk te krijgen kun je hier alvast wat foto’s zien die ik er maakte. (En als je dan toch op Facebook zit like dan meteen de Facebookpagina van Follow my footprints.)

Tip: vier er een kinderpartijtje!

Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum-denhaag

Meer musea in Den Haag

Andere leuke musea die leuk zijn om met kinderen te bezoeken zijn het Museon en (update!!!) het in 2017 totaal vernieuwde en onlangs heropende Museum voor Communicatie: COMM. Ook leuk, maar minder bekend, is Museum Meermanno. Of het Louwman Museum, met een grote collectie oude auto’s.

UPDATE 2017: Beklim de toren van de Grote Kerk voor een erg mooi uitzicht over Den Haag! Check wel even de dagen. Het kan niet elke dag.

meermanno

meermanno

Meermanno

Binnenspeeltuin Den Haag

Zijn je kinderen megadruk, moet er wat energie uit of is er geen land mee te bezeilen? Laat ze dan even lekker uitrazen in de speeltuin. Speeltuinen zat in Den Haag. Regent het? Geen nood. Den Haag heeft drie binnenspeeltuinen. Zelf ken ik binnenspeeltuin Kidseiland in de Megastores (waar je overigens ook heel veel winkels hebt, vooral meubelzaken) en binnenspeeltuin Zuiderparadijs in het Zuiderpark.

Bij beide speeltuinen ben ik al vaak met de kinderen geweest. Ook al is het voor ouders vaak niet de leukst denkbare plek om te zijn, kinderen genieten ervan! Tip: Kidseiland is ook leuk met een kinderfeestje!

Kidseiland-denhaag

Avonturia De Vogelkelder

Update 2017: Ook leuk een leuk en niet zo bekend uitje in Den Haag is Avonturia. Ik schreef hier een uitgebreide blogpost over: op expeditie in Avonturia.

jungle

Activiteiten in Den Haag combineren

Tip: combineer dingen met elkaar! Hier schreef ik al over leuke dingen die je specifiek in december kunt doen met kinderen in Den Haag. Maar wat nou als je het allebei wil: een paar highlights én een paar activiteiten helemaal in kerstsfeer? Of wat als je met het gezin meerdere van bovenstaande tips op 1 dag wil doen? Dat kan, er valt genoeg te combineren zonder er een te vermoeiende dag van te maken.

Als je zelf niet in Den Haag woont en er niet vaak bent geweest is het misschien een hele uitzoekerij wat waar ligt, terwijl ik ‘zo’ even kan zeggen wat vlakbij elkaar ligt en wat niet. Hier een paar suggesties voor wie met de trein komt en voor wie met de auto komt.

uitzicht-haagse-toren

Combinatietip vanaf Den Haag Hollands Spoor

Neem de trein naar Den Haag Hollands Spoor en combineer de Carnivale (in december 2015!) met een bezoek aan de binnenspeeltuin in de Megastores. Eventueel ook te combineren met Chinatown of een drankje op de 42e etage van de Haagse Toren.

Tip: huur een fiets op station Hollands Spoor. Reserveren is verstandig.

Chinatown-DenHaag

Combinatietip vanaf Den Haag Centraal

Of neem de trein naar Den Haag Centraal. Het Kinderboekenmuseum ligt daar meteen achter. Ook het Kerstcircus en museum Meermanno liggen op loopafstand van Den Haag Centraal. Met de tram reis je eventueel naar de andere musea. Of wandel gewoon rustig de stad in.

Combinatietip Statenkwartier

In het Statenkwartier vind je ook allerlei leuks vlakbij elkaar. Het Gemeentemuseum, het Museon en het Omniversum liggen naast elkaar. Planetjump ligt daar ook vlakbij. Wil je echt zoveel mogelijk combineren? Bezoek dan eerst het Museon, laat de kinderen dan een uurtje springen bij Planetjump en daarna lekker uitrusten bij een mooie film in het Omniversum. Trek tussendoor of erna? De winkelstraat de Fred (Frederik Hendriklaan) ligt op loopafstand.

Combinatietip Scheveningen

In Scheveningen kun je schaatsen bij het Kurhaus (in december en januari) en glijden bij de Pier (dec/jan 2016) eventueel combineren met een bezoek aan Sealife (stukje lopen langs de boulevard). Dat schaatsen kan overigens ook in combinatie met Glowgolf, een bezoek aan Pathé of eten in de restaurants die aan de ijsbaan liggen (Skate & Dine). Er zijn verschillende arrangementen. Sla ook zeker de Pier niet over!

Update: Doen in Scheveningen in december (en nog een beetje in januari 2017)

kurhaus-scheveningen

Overnachten in Scheveningen of Den Haag

Wil je eigenlijk wel langer blijven? Boek dan een overnachting in een hotel, B&B of appartement. Verblijf bijvoorbeeld in het Bilderberg Europa Hotel in Scheveningen, vlak bij zee. (Update: er zijn nu zelfs hotelkamers op de Pier!)

Heel centraal (vlakbij de Grote Markt met restaurants, terrassen en winkels) zit het Ibis Hotel. Ibis hotels zijn niet meer zoals je ze misschien van vroeger kende, maar echt heel leuk en hip geworden, en nog steeds heel betaalbaar.

Wil je een weekendje zónder kinderen naar Den Haag en wil je op chic? Dan is Des Indes natuurlijk wel heel bijzonder. Het ligt ook in een erg mooie buurt. Of deze Suites, ook in het centrum van Den Haag.

Novotel-Suites

Meer in Den Haag…

Ook andere Haagse wijken zijn absoluut een bezoek waard. Slenter ook eens door wijken als Duinoord of het Zeehelden- of Regentessekwartier (waar ik woon). Je vindt er mooie huizen, veel pleinen, speelplekken, wat apartere winkeltjes en leuke koffietentjes. Ga met mooi weer ook even naar de Paleistuin en met minder mooi weer bijvoorbeeld naar COMM.

Uiteraard is het strand ook altijd een goed idee. In de zomer helemaal. Kijk maar. En had je het reuzenrad op de vernieuwde Pier al gezien? En de leuke ‘nieuwe’ eettentjes? En de hipste strandtenten? Wip ook de nieuwste foodhal van Nederland even binnen: MingleMush! En ben je in oktober of mei in Den Haag breng dan een bezoekje aan de Japanse Tuin. Het is mooi en het is gratis!

Update:

Check hier de hoteldeals van Booking.com:Booking.com

9 Comments

  1. Margot

    Vandaag in jouw stadje geweest. Met onze meiden van 8 en 10 jaar ons ontzettend vermaakt in het Kinderboekenmuseum. Dat is inderdaad echt zó leuk. We gaan nog eens terug voor andere activiteiten.

  2. Andrea

    Ik was op zoek naar survivaltraining voor kids en toen vond ik jouw tips! Er staat nog van alles bij wat wij nog niet hebben gedaan. Tijd om de meiden van bijna 11 en 7 weer eens op sleeptouw te nemen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *