Musea en bezienswaardigheden in Fréjus

Musea en bezienswaardigheden in Fréjus

Fréjus is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, gezinnen en oudere stellen, maar wist je dat het ook echt een historisch stadje is? In de tijd van de Romeinen was Fréjus één van de belangrijkste havens aan de Middellandse Zee. Hou je van kunst, cultuur en geschiedenis, wip er dan zeker even langs. Hier zie je een overzicht van de belangrijkste monumenten, musea en bezienswaardigheden in Fréjus.

groupe-episcopal-frejus

Culturele en historische bezienswaardigheden in Fréjus

Je hoeft er geen dagen voor uit te trekken hoor, op zich kun je al best veel op één dag bezoeken. Fréjus is relatief klein. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum, enkele andere liggen erbuiten. Kijk gewoon even welke van onderstaande culturele en historische hoogtepunten je het meest aanspreekt.

TIP: Wil je eerst wat meer over de geschiedenis lezen dan kun je dit gidsje downloaden: Fréjus Antique (in het Frans).

cloitre-de-la-cathedrale

Groupe Episcopal

Bezoek je het oude centrum van Fréjus, dan kom je eigenlijk van zelf al bij de Cité Episcopale uit. De Groupe Episcopal is eigenlijk een verzameling van enkele bezienswaardigheden bijelkaar, op het plein bij de Rue de Fleury. Met een speciaal van te voren gekocht ticket (waarover straks meer) kun je meerdere bezienswaardigheden bezoeken. Wil je wel wat zien, maar ook weer niet alles, dan kun je ook gewoon losse kaartjes kopen.

klooster-cloitre-frejus

De kathedraal

De Saint-Léonce kathedraal en het klooster zitten aan elkaar vast. De kathedraal bestaat uit twee aan elkaar grenzende kerken (de Notre-Dame kerk en de Saint-Etienne kerk) die in de dertiende eeuw met elkaar verbonden werden. Het is maar een kleine kathedraal, zeker in vergelijking met wat je in Keulen, prachtig Porto of Parijs ziet, en het haalt het ook niet bij de indrukwekkend grote St. John’s Co kathedraal in Valletta, maar misschien wil je nog een kaarsje voor iemand branden.

kaarsje-branden

kathedraal-frejus

Het klooster: de cloître

Naast de kathedraal kun je naar het aangrenzende klooster van Fréjus: de Cloitre de la Cathedrale. Het is een klein klooster dat gebouwd werd in de dertiende eeuw. Wel leuk om te weten is dat een deel van de gebruikte stenen gehouwen is uit het mooie Esterel gebergte en dat een deel afkomstig is van stadsmonumenten uit de oudheid.

wat-te-bezoeken-in-frejus

monumenten-frejus

Mooie plafondschilderingen

Het leukst is het om even naar boven te lopen en de oude plafondschilderingen op hout te bekijken. De schilderingen zijn gemaakt op lariks, een houtsoort uit de Alpen die niet snel kan rotten. Er worden scènes uitgebeeld uit het dagelijks leven van vroeger, met troubadours, notabelen, ambachten en oorlog, maar ook heiligen, bisschoppen, engelen, demonen, draken en fantasiedieren.

muurschilderingen-frejus

Kloostergang

Maak ook zeker een mooie foto van de bogen van de kloostergang met bogen en pilaren.

mooi-frejus

cloitre-frejus

De doopkapel: het baptistière

Wat mij van deze drie bezienswaardigheden het mooist leek was het baptisterium, de doopkapel. Deze in Fréjus is een van de oudste en best bewaarde van Frankrijk en zit aan de kathedraal vast. Het is een voorbeeld van paleochristelijke architectuur, oftewel architectuur uit het begin van het christendom (de eerste tot en met de vijfde eeuw). Helaas was dit gedeelte gesloten toen ik er was. Door het glas kon ik toch een foto van de kleine ruimte en het bassin maken.

baptistiere-frejus

Het bisschoppelijk paleis

Het voormalige bisschoppelijk paleis, dat ook nog bij de Groupe Episcopale hoort, is tegenwoordig in gebruik als stadhuis, de Mairie.

Misschien is het inmiddels tijd om even lekker op een terrasje op het plein waar je nu staat neer te strijken?

leuk-pleintje-frejus

Bij Le Mahé café bijvoorbeeld. En (ik ga nu iets heel Hollands zeggen): de koffie is er niet duur.

doopkapel-groupe-episcopale-frejus

Het archeologisch museum

Grenzend aan het klooster en de doopkapel vind je het archeologisch museum. Hier zijn vondsten uit de Gallo-Romeinse periode te zien. Ze zijn gevonden tijdens opgravingen in Fréjus.

archeologisch-museum-frejus

museum-in-frejus

Het historisch museum: le musée d’histoire locale

Ook kun je het historisch museum, oftewel het Musée d’histoire locale, bezoeken.

musee-d'histoire-locale

Amfitheater van Fréjus

Misschien denk je: hé, ze is het amfitheater vergeten! Maar dat is niet zo. Het amfitheater is één van de bekendste bezienswaardigheid van Fréjus, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was. Ik had er toch echt wel wat meer van verwacht. Ik had Romeinse amfitheaters in mijn hoofd die ik in andere mediterrane landen wel eens bezocht had, zoals die van Tarragona, of het mooie Colosseum in Rome, maar ook het theater van Dougga in Tunesië, het mooie Epidaurus op de Peloponnesos of het Odeon in het Turkse Efeze. Daar leek dit amfitheater totaal niet (meer) op.

arena-amfitheater-frejus

De buitenkant is mooi, en het is ook wel leuk om even door de galerij te lopen, maar juist de arena valt tegen. Hij is vrij laag, met slechts een paar rijen tribunes rondom. Ik had van binnen een mooi oud theater verwacht (hij stamt immers uit de tweede eeuw) en dat was het niet. Ooit was het vast heel mooi, maar nu niet meer.

In 2010 is de arena gerenoveerd en is er vooral veel beton bij de tribunes aangebracht wat ik persoonlijk erg zonde vind. Ik kan me wèl voorstellen dat het leuk is om hier op een zomerse avond een concert of iets dergelijks mee te maken.

arena-frejus-nieuw

Binnen kun je nog wel wat over de geschiedenis en over archeologische opgravingen in Fréjus lezen.

geschiedenis-frejus

opgravingen-frejus

Als je in Fréjus verblijft hoort een bezoekje er wel een beetje bij, maar het is wat mij betreft geen must see. Sorry. Voor de entreeprijs hoef je het overigens niet te laten; het kost 2 euro. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen.

amfitheater-frejus

Het amfitheater ligt iets buiten de oude stadskern, maar je wandelt er wel zo naartoe. Eromheen is aan een zijde gras en wat schaduw van bomen mocht je verkoeling zoeken.

frejus-met-kinderen

Je kunt ook de buitenkant even bekijken en je proberen voor te stellen hoe het vroeger was. Dan wordt het alweer wat interessanter. Vroeger konden er zo’n 10.000 mensen in.

buitenkant-amfitheater

Zo mooi hoog was het vroeger:

amfitheater-frejus-vroeger

stierenvechter

Op maandag en feestdagen gesloten. In de winter ook op zondagen gesloten. Zie hieronder:

amphitheatre-frejus

Porte des Gaules

Vlakbij het amfitheater, dichterbij de centre historique, zie je ook de Porte des Gaules.

porte-des-gaules

Ruïnes uit de oudheid

De naam Fréjus is afgeleid van ‘Forum julii’, de benaming voor het antieke forum. Rondom Fréjus, in de richting van Cannes, kun je nog resten van de stadsmuur en het aquaduct zien. Het aquaduct ligt bij Parc Aurelien. Ik had zelf geen tijd meer om hier nog naartoe te gaan.

middeleeuwen-frejus

forum-lulii

Hong Hien pagode

Wat mij persoonlijk echt superleuk had geleken was een bezoek aan de Hong Hien pagode. Huh, wat? Een pagode? Gooi je niet blogs doorelkaar nu? Nee hoor, pagodes vind je niet alleen in het mooie Azië, maar ook in Zuid-Frankrijk! Hoezo? Nou, Fréjus was namelijk, zo begreep ik, de thuisbasis van het 4e regiment dat in Indo China werd ingezet. Speciaal voor de soldaten werd in 1917 een boeddhistische tempel gebouwd.

Huh? Een pagode?

Moskee van Missiri

Nog zoiets: de Moskee van Missiri. Deze doet mij meteen denken aan beelden van Djenné in Mali. Als het goed is kun je het tussen juli en september bezoeken. Toen ik er was kon het helaas niet.

Apart!

Chapelle Notre Dame de Jerusalem

Met de namen van al deze laatste bezienswaardigheden zou je bijna denken dat je in allemaal andere landen beland bent, maar ik heb er nog één voor je: de Chapelle Notre Dame de Jerusalem. Het is geen kerk zoals je in Jeruzalem zelf vindt, maar een kapelletje.

Welke van deze bezienswaardigheden heb jij bezocht of zou je zelf willen bezoeken als je in de buurt van Fréjus bent?

klooster-bezienswaardigheid-frejus

 

concerten-frejus

Andere écht leuke dingen doen in Fréjus

In een aparte blog volgen nog andere dingen om te doen in Fréjus, voor als je niet zo van de geschiedenis en de culturele bezienswaardigheden bent, maar meer van sportieve activiteiten, toeristische attracties, lokale markten, leuke evenementen, wijn proeven of gewoon genieten houdt. Om heel eerlijk te zijn vond ik het het leukst om gewoon wat rond te lopen in Fréjus. Kijk.

leuk-stadje-cote-d-azur

En even lekker op een terrasje te zitten. Rustig te lunchen met een glas koele witte wijn erbij. Ik was aan het werk, maar het voelde toch een beetje als vakantie.

Krijg jij ook al zin om te gaan?

rustig-terrasje-frejus

Meer informatie over Fréjus

Wil je meer informatie over Fréjus bekijk dan de website van het Office du Tourisme in Fréjus. Hier vind je allerhande informatie, ook in het Nederlands. Ik raad je echter aan het in het Engels of Frans te lezen, want de vertaling is niet altijd optimaal. Let op: in juni was de VVV tussen de middag gesloten.

Meer leuke tips in Fréjus en Saint-Raphaël lees je hier.

office-de-tourisme-frejus

Tourist Info Fréjus

Zelf even langswippen bij de Tourist Info kan ook. Het kantoor zit bij het busstation, vlakbij het oude centrum. Hier kun je vragen stellen of wat informatie meenemen.

plan-de-frejus

Parkeren in Fréjus

Parkeren kan in Fréjus op verschillende plekken. Rond het oude centrum liggen 4 parkings, o.a. Agricola en Paul Vernet. Parking Paul Vernet ligt vlakbij de toeristeninformatie en de bezienswaardigheden in het centrum. Parking Agricola ligt eveneens vlakbij het oude centrum en de Rue des Artistes, en wat dichterbij het amfitheater.

centre-historique-frejus

Deze kant op lopen en je komt in het oude centrum uit.

dagje-frejus

Met de trein of bus naar Fréjus

Verblijf je aan de Côte d’Azur dan kun je behalve met de auto ook met de trein of bus naar Fréjus. Zit je op één van de vele campings in Fréjus, waarvan er veel aan de Rue des Combattants d’Afrique du Nord liggen, dan kun je bus 1 naar Gare Routière nemen, het busstation.

zuid-frankrijk

Fréjus Pass

Bij de VVV kun je eventueel ook een Fréjus Pass kopen. Met deze pas kun je naar het amfitheater, het Romeins theater, het archeologisch museum, het historisch museum en naar de Notre Dame de Jerusalem in Fréjus. Dit kost 4,60 voor volwassenen; voor kinderen is het gratis. Wil je ook het klooster erbij bezoeken dan moet je voor de Fréjus Pass Integrale kiezen en die kost 6,60 voor volwassenen. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Meer informatie bij de Tourist Info.

Meer leuke tips in Fréjus en Saint-Raphaël lees je hier.

parkeren-bij-centre-ville-frejus

Ik schreef deze blog met bezienswaardigheden naar aanleiding van mijn bezoek aan Fréjus en mijn verblijf op Yelloh! Camping & Vakantiepark Domaine du Colombier. Ik was er op uitnodiging van Yelloh! Villages.

1 gedachte over “Musea en bezienswaardigheden in Fréjus”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven