Vliegen als je zwanger bent: een extra waarschuwing!

Vliegen als je zwanger bent: een extra waarschuwing!

Vliegen als je zwanger bent. Als je nog geen 28 weken zwanger bent is er niets aan de hand, denk je. Ook ik dacht dat. Totdat ik na mijn vakantie bijna niet mee terug mocht vliegen. Bij de meeste airlines hoef je pas een zwangerschapsverklaring mee als je 28 of 29 weken zwanger bent. Soms kan het echter verstandig zijn al met 25, 26 of 27 weken zwangerschap een verklaring mee te nemen, ook als er geen complicaties zijn. Lees hier waarom.

Vliegen tijdens de zwangerschap

Als je voor het eerst zwanger bent of voor het eerst wil gaan vliegen als je zwanger bent dan zit je waarschijnlijk met een hoop vragen. Tot hoeveel maanden zwanger mag je eigenlijk vliegen? Vanaf hoeveel weken zwangerschap mag je niet meer vliegen? Vanaf wanneer moet je een zwangerschapsverklaring meenemen als je op vliegvakantie gaat? En wat is dan een Fit to Fly? Ik geef er straks antwoord op.

Ik vertel je eerst wat mij overkwam.

zwanger-op-vakantie-met-peuter

Zwanger bij de incheckbalie in Turkije

We zijn in Turkije. Na 3 heerlijke weken vakantie in Dalyan en Olüdeniz (2 onwijs mooie plekken aan de Lycische kust in Turkije) staan we met onze tweejarige dochter, onze bagage, de Bugaboo en met mijn zwangere buik bij de incheckbalie op Dalaman airport voor de vlucht terug naar Nederland.

Ik overhandig de paspoorten en zoek de tickets.

De check-in medewerker van de balie naast ons kijkt naar me. Hij scant mijn buik en waarschuwt direct zijn buurman, de meneer van onze balie, die me vanaf borsthoogte niet kan zien omdat ik recht achter zijn balie sta.

De man lift één wenkbrauw, fronst er vervolgens twee, zegt snel iets in het Turks terug en buigt zich vervolgens naar me toe, alsof hij me een geheimpje gaat vertellen.

Bijna fluisterend zegt hij:
‘Can I ask you a personal question?’
‘Eh yes…’
‘Are you pregnant?’
‘Yes.’
(Nee, ik vond het Turkse eten zo lekker dat ik me echt niet in kon houden. Ja, ik ben wel ietsje aangekomen. Valt het op?)

Are you pregnant?

‘How many weeks?’
‘Twenty eight,’ zeg ik naar waarheid.
Of ik dat kan bewijzen, vraagt hij.
‘You have medical declaration?’
‘Yes.’

Die heb ik. Ik had -op aanraden van een van mijn lezers- speciaal nog een zwangerschapsverklaring meegenomen, ook al hoefde het officieel nog niet.
‘But it’s in Dutch,’ zeg ik.
Hij bekijkt de brief.
Het aantal weken staat er helaas niet op. Wel de uitgerekende datum: 24 augustus 2009.

Ik wijs naar de datum.
Weer fronst hij.
‘But then I have to calculate.’
Precies.
‘Twenty eight weeks,’ zeg ik nog maar een keer.

De luchtvaartmedewerker gelooft niet dat ik 28 weken zwanger ben.

Hij gelooft het kennelijk niet en wil de papieren hebben. Kopietjes maken.
Ik krijg ze bij de gate weer terug, belooft hij.
Hij overhandigt ons de instapkaarten.

Het is mei. Ik ben pas in augustus uitgerekend. En toch twijfelt hij of het wel veilig is om te gaan vliegen.

Met een niet zo fijn gevoel begeven we ons richting de security check. Ook dat verliep niet bepaald soepel, maar dat vertel ik een andere keer wel. Het belangrijkste voor nu was dat we konden vliegen. Nou ja, we hadden de instapkaarten. Konden die nog afgenomen worden? Het zou toch niet… Meer dan een uur zaten we in onzekerheid.

Stel je voor dat we niet mee mogen!

vliegen-zwanger-turkije

Wat als je niet mag vliegen?

Uiteindelijk kreeg ik bij de gate mijn brief van de verloskundige en mijn zwangerschapskaart terug. Ik mocht vliegen! Maar wat als het niet had gemogen? Had ik dan wekenlang in Turkije moeten blijven en daar moeten bevallen? Had ik eerst een onderzoek in een Turks ziekenhuis moeten krijgen? Had ik moeten wachten op een medische verklaring van een Turkse arts? Of had ik met de bus en de trein terug naar Nederland gemoeten? Ik heb geen idee.

Snelle bevalling

Uiteraard beviel ik niet tijdens de vlucht. Qua snelheid had ik dat wel gekund trouwens, want ik beviel binnen anderhalf uur en na slechts 1 perswee. Nog geen 10 minuten nadat we bij het ziekenhuis waren aangekomen en ik nog gewoon zelf naar binnen was gelopen. Maar goed, dat was pas in augustus en het was nu nog mei.

Bevallen tijdens de vlucht

Toch gebeurt het wel eens. Zo af en toe bevalt er toch iemand in de lucht of in het buitenland. Deze vrouw beviel te vroeg op de vlucht van Dubai naar de Filipijnen. Het toestel maakte een noodlanding in India, maar alles kwam goed.

Ook gebeurde het bij een vrouw die (net als ik) 28 weken zwanger was. Ze vloog met Turkish Airlines van Conakry naar Istanbul. Weer een andere vrouw beviel op een vlucht van Saudi-Arabië naar India. En vorig jaar werd ook bij KLM een baby geboren aan boord, onderweg van Amsterdam naar Calgary.

Het kan dus goed gaan en het is natuurlijk wel heel bijzonder, maar liever beval je natuurlijk op een iets veiliger plek, met iets meer privacy, hoe mooi het verhaal later misschien ook is en hoe leuk het ook is als je kind later zijn hele leven lang gratis mag vliegen. Dat was namelijk het cadeau van de Indiase vliegmaatschappij Jet Airways waar een jongetje aan boord geboren werd.

Nog steeds actueel

Ik schreef het stukje over wat er bij de check-in gebeurde lang geleden voor een groot vrouwenblog (ja, ik was al mamablogger voordat de term bestond), maar het is voor zwangeren van nu nog steeds actueel en een waarschuwing lijkt me wel verstandig als je ook vakantieplannen hebt. Hoe zit het precies en waar moet je op letten?

Ik was 25 weken zwanger toen ik ging vliegen. Tijdens de terugvlucht was ik 28 weken zwanger. Officieel had ik nog geen zwangerschapsverklaring nodig.

zwanger-reisblog

28 weken: wel of geen zwangerschapsverklaring?

Met 28 weken zwangerschap zou het nog niet nodig zijn lees je vaak. In mijn geval stond er dat reizen zonder zwangerschapsverklaring was toegestaan tot 29 weken zwangerschap. Ook mijn verloskundige zei dat het eigenlijk niet hoefde, maar de Turkse autoriteiten dachten daar anders over.

Geen risico nemen

Tja, feit is natuurlijk wel dat mensen aan de buitenkant niet kunnen zien hoe lang je zwanger bent. Dus als ze een dikke buik zien is het ook weer niet zo gek dat ze het zekere voor het onzekere nemen. Geen enkele airline wil natuurlijk het risico lopen dat er een zwangere bevalt tijdens een vlucht. En zelf wil je natuurlijk ook geen risico lopen.

Ook al hoefde ik officieel nog geen zwangerschapsverklaring bij me te hebben, ook niet voor de terugreis, er werd wél naar gevraagd en ik had zelfs geweigerd kunnen worden op de vlucht!

Waarschuwing!

Bijna niemand staat er bij stil, maar je kunt dus geweigerd worden door een airline. Zorg dus -als je net rond die 28 weken zit- in elk geval dat je toch een verklaring meeneemt, liefst in het Engels. En hou ook de terugreisdatum in de gaten! Zeker als je een opvallend dikke buik hebt, of, zoals ik, verder best dun bent maar een enorm uitstekende buik hebt, is het verstandig zo’n verklaring mee te nemen. Hoe, wat en wanneer precies lees je hieronder. Eerst even de algemene zaken die je moet weten.

Als ik de foto’s terug zie snap ik eigenlijk wel dat hij twijfelde. Het ziet er hier niet uit dat het nog 3 maanden zou duren…

zwanger-op-vakantie

Vliegen als je zwanger bent

Bij een normale, gezonde zwangerschap kun je het grootste gedeelte van je zwangerschap gewoon veilig vliegen. Bespreek eventuele reis- of vakantieplannen wel altijd met je verloskundige of gynaecoloog. Als er complicaties zijn tijdens je zwangerschap dan is het uiteraard beter om dichter bij huis te blijven en niet te gaan vliegen. Je wil natuurlijk niet dat je baby (of jij) risico loopt.

Zijn er geen complicaties en ben je nog niet hoogzwanger, dan kan een vakantie met het vliegtuig doorgaans probleemloos. Ook een vliegreis van maximaal 6 uur vliegen is goed te doen of -als je je goed voelt- een langere vlucht verder weg, naar Zuidoost-Azië bijvoorbeeld.

Tip: lees ook: 17 redenen om op vakantie naar Turkije te gaan!

Vliegen in het 1e, 2e en 3e trimester

Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken, ongeveer 9 maanden, en bestaat uit 3 trimesters. In de eerste 2 trimesters (het eerste semester) is vliegen doorgaans geen probleem. De eerste zes maanden kun je dus gewoon op vliegvakantie. Te vaak schijnt ook weer niet goed te zijn, maar je loopt doorgaans niet het risico dat de zwangerschap al begint of dat er complicaties optreden, uitzonderingen daargelaten.

Wil je nog even lekker onbezorgd op vakantie? Boek 1 van deze vakanties: 7x luxe zonvakantie.

Vliegen als je 6, 7 of 8 maanden zwanger bent

Waar het om gaat is het derde trimester. Vanaf week 27 tot 30 mag je nog wel vliegen, maar heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Bij de ene airline is dit vanaf 28 weken, bij de andere vanaf 29 weken. In week 31 tot 35 kun je ook nog vliegen, maar dan sowieso altijd met een zwangerschapsverklaring. Ik kom daar zo op terug.

Pas de laatste maand van de zwangerschap mag een vliegvakantie niet meer; week 36 t/m 40 dus.

vliegen-zwangerschap

Tot hoeveel weken mag je vliegen?

Bij de meeste airlines mag je tijdens je zwangerschap dus gewoon nog vliegen tot je 36 weken zwanger bent. Vanaf 36 weken is het zowel voor je eigen gezondheid als die van je baby niet meer toegestaan. Denk hierbij niet alleen aan je vertrekdatum maar ook aan de datum waarop je nog terug moet vliegen!

Uitzonderingen!

Belangrijk om te weten is dat er ook nog uitzonderingen gelden! Er zijn airlines waar vliegen maar tot 34 of 35 weken zwangerschap mag dus check het goed!

Als je in verwachting bent van een tweeling, drieling of andere meerling gelden ook andere regels: je mag dan sowieso na de 34e week niet meer vliegen. Als er complicaties zijn tijdens je zwangerschap mag het ook niet meer na week 34. Bij sommige airlines mag je ook niet eerder een vroeggeboorte hebben meegemaakt.

Zwangerschapsverklaring: wat is het en hoe kom je eraan?

Stel je hebt zo’n zwangerschapsverklaring nodig. Wat is het precies en hoe kom je er aan?

Een zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap. Er staat op dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Je vraagt dit bewijs aan je verloskundige of gynaecoloog, of eventueel aan je huisarts of behandeld specialist.

Zwangerschapsverklaring: in het Nederlands, Engels of andere taal?

Vergeet niet te vragen of het er ook in het Engels opgezet kan worden. Zoals je bij mij gezien hebt was een verklaring in het Nederlands niet zo handig. Het is beter om deze in het Engels op te laten stellen zodat het luchtvaartpersoneel op de plek van bestemming (of in Nederland werkende medewerkers van een buitenlandse airline) ook snappen wat er staat. Soms kan het handig zijn in het Frans. Reis je met Etihad (en wellicht ook andere Arabische airlines) dan kan het ook in het Arabisch in plaats van het Engels.

Hoe recent moet de zwangerschapsverklaring zijn?

Een verklaring kun je het beste zo dicht mogelijk op je vertrekdag op laten stellen. Neem het ook weer niet te krap, voor het geval er iets tussenkomt en je ineens geen tijd meer hebt om naar de verloskundige te gaan Doorgaans mag zo’n verklaring in elk geval niet ouder zijn dan 7 dagen en vaak niet ouder dan 5 dagen! Let er dus sowieso op dat er een datum of datumstempel op staat!

Officieel moet je dan in de 48 uur voordat dit briefje wordt afgegeven ook daadwerkelijk nog onderzocht zijn, maar ik vermoed dat dit niet altijd gedaan wordt.

Let op: verschillen per airline!

Vliegtuigmaatschappijen hanteren soms ook nog hun eigen specifieke regels. Bij de ene maatschappij is in de 28e tot de 36e week een doktersverklaring nodig, bij de andere vanaf de 29e week. Soms gelden specifieke eisen!

Let op de verschillende eisen en voorwaarden per luchtvaartmaatschappij!

MEDIF downloaden

Bij sommige airlines kun je een kant en klare Engelstalige verklaring downloaden om in te vullen. Deze moet je verloskundige dan ondertekenen. Bij buitenlandse airlines heet dit een ‘medical certificate’ of ‘MEDical Information Form’ (MEDIF). Je kunt het bijna altijd downloaden en invullen. En uiteraard laten ondertekenen.

Sommige airlines hebben een eigen formulier. Philippine Airlines heeft een EMIS form, dat staat voor ‘Expectant Mothers Information Sheet’, en ook Ryanair wil dat je hun eigen formulier invult. Het is er ook in het Nederlands: Expectant Mother (Dutch). Het moet van te voren worden ingevuld en ondertekend worden door een verloskundige of arts.

vliegvakantie-zwanger

Let ook op de dag van terugkomst!

Wat ook van belang is is hoe lang je wegblijft en wat de datum is waarop je terugkomt van vakantie.

Misschien denk je met je zwangere hoofd alleen aan je vertrekdatum, maar vergeet ook met name de datum waarop je terug vliegt niet!

Misschien denk je met je zwangere hoofd alleen aan je vertrekdatum, maar vergeet ook met name de datum waarop je terug vliegt niet!

Hoe kort voor vertrek moet je de zwangerschapsverklaring halen?

Let er ook op hoe recent de verklaring is afgegeven. Bij de ene maatschappij mag dit document niet meer dan 7 dagen voor vertrek zijn uitgegeven, bij een andere niet meer dan 5 dagen (dit geldt voor de meeste luchtvaartmaatschappijen) en bij sommige Amerikaanse airlines niet langer dan 3 dagen voor vertrek. Bij Singapore Airlines mag het 10 dagen van te voren. Check het altijd zelf nog even!

Doktersverklaring: hoe lang geldig?

Ook hebben veel luchtvaartmaatschappijen weer een andere regel wat de geldigheidsduur van zo’n zwangerschapsverklaring betreft. Bij de ene maatschappij is een doktersverklaring 3 weken geldig, bij de andere een maand (de terugvlucht inbegrepen), maar bij sommige mag het (ook op de terugweg!) niet ouder zijn dan 14 dagen. Let dus goed op als je 2 weken of langer weg gaat!

Regel bij twijfel eventueel nog een medische verklaring van een plaatselijke dokter. Hier kan in uitzonderlijke gevallen om gevraagd worden.

Ga je in het laatste trimester van je zwangerschap 2 weken, 3 weken of langer op vakantie met het vliegtuig check dan goed wat de geldigheidsduur van je zwangerschapsverklaring is. Airlines hanteren verschillende regels!

Bij twijfel: wel of geen zwangerschapsverklaring mee?

Bij twijfel zou ik zeggen: neem ‘m mee! Het is altijd verstandig om zo’n verklaring bij je te hebben. Zonder deze verklaring mogen vliegtuigmaatschappijen je op hun vlucht weigeren als ze vermoeden dat je toch echt al hoogzwanger bent. Sterker nog, als ze het echt niet vertrouwen mogen ze dat sowieso!

Laten we eerlijk zijn, voor een buitenstaander is het moeilijk in te schatten hoeveel weken je precies in verwachting bent. Neem het formulier daarom altijd voor de zekerheid mee als je zwangere buik duidelijk zichtbaar is. Voor de zekerheid kun je ook je zwangerschapskaart meenemen.

Mijn tip: ben je langer dan 6 maanden zwanger neem dan altijd een zwangerschapsverklaring of doktersverklaring mee!

Gebeurt het wel eens dat iemand niet mee terug mag vliegen?

Misschien vraag je je af of het wel eens gebeurt dat iemand daadwerkelijk niet mee terug mag vliegen. Ja, het gebeurt. Niet vaak gelukkig, haast nooit zelfs, maar het komt voor. Het overkwam ook Ellen, die met 33 weken zwangerschap terug wilde vliegen vanaf Bali, maar geweigerd werd. De fit2fly-verklaring was in haar geval niet voldoende voor de terugvlucht, ze moest ook een medische verklaring van een plaatselijke dokter hebben.

Maar wat is dan (een) Fit to Fly?

Fit to Fly

Vaak wordt in plaats van zwangerschapsverklaring, doktersverklaring of gezondheidsverklaring ook de term ‘Fit to Fly’ gebruikt. Veel maatschappijen vragen vanaf 28 weken zwangerschap om een Fit to Fly verklaring staat er dan, een bewijs dat je medisch gezien fit of gezond genoeg bent om te vliegen betekent het eigenlijk.

Ik begreep echter dat een Fit to Fly niet meer afgegeven mag worden. In plaats daarvan kun je aan je verloskundige, gynaecoloog of behandelend arts vragen om een verklaring waarin staat dat de zwangerschap tot nu toe zonder complicaties is verlopen en wanneer je bent uitgerekend. Voor de meeste vliegtuigmaatschappijen is dit document dan voldoende en wordt het gezien als ‘Fit to Fly’.

Hier lees je wat de KNOV, de beroepsvereniging van en voor verloskundigen, zegt over een Fit to Fly.

Er staat verder nog bij dat een zwangerschapsverklaring geen garantie is dat je als zwangere vrouw ook daadwerkelijk mag vliegen. De vliegtuigmaatschappij bepaalt uiteindelijk of het wel of niet mag. In de meeste gevallen hoef je je hier echter geen zorgen om te maken.

Als je een reis had geboekt toen je nog niet zwanger was

Het kan natuurlijk zo zijn dat je je vakantie al geboekt had voordat je überhaupt wist dat je zwanger was. Dat gebeurt heel vaak. Op zich is er buiten die allerlaatste weken om geen reden om je vakantie wegens zwangerschap af te zeggen. Ik zou zeggen gá lekker! Maar neem die verklaring dus wel mee.

Als je al een reis had geboekt voordat je zwanger was, maar nu niet meer mag vliegen

Het kan ook zijn dat je al een reis had geboekt, maar dat de heen- en terugreis of alleen de terugreis nu in de weken vallen dat je helemaal niet meer mag vliegen. Voor de annuleringsverzekering is dit een reden om je geld terug te krijgen, mits je kunt aantonen dat je op het moment van boeken nog niet wist dat je zwanger was. Uiteraard kun je ook overwegen of de vakantie vervroegd kan worden.

Als je een pakketreis boekt als je zwanger bent

Boek je een pakketreis als je al zwanger bent en waarbij je op het moment van vertrek minimaal 28 weken zwanger bent, kijk dan of je al kunt zien met welke airline je vliegt en check de specifieke voorwaarden.

Met een zonvakantie vlieg je meestal met een charter, soms met een lijndienst. De maatschappij kun je soms kiezen, maar het komt ook voor dat je het pas een week voor vertrek definitief hoort. Ligt de vertrekdatum vrij ver in je zwangerschap geef dan voor de zekerheid bij boeking aan dat je zwanger bent en hoe lang.

Lastminute op vakantie als je zwanger bent

Ga je last minute op vakantie als je minimaal 28 weken zwanger bent, check ook dan de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij nog en zorg dat je nog tijd hebt om de verklaring te halen. Eén dag van te voren een reis boeken is dus niet zo slim als je rond de 29 weken of zelfs meer dan 30 weken zwanger bent, maar neem het iets ruimer om die verklaring nog te regelen.

vliegen-als-je-zwanger-bent

Babymoon

Het klinkt misschien allemaal als gedoe, maar het vat best wel mee. Als je als single parent (wat ik inmiddels ben) gaat vliegen met kinderen heb je nog veel meer documenten nodig. Je leest er onder andere over in Vakantietips voor alleenstaande ouders met kinderen.

Juist als je nog geen andere dreumes, peuter of kleuter rond hebt lopen is het natuurlijk hartstikke leuk om nog even lekker op vakantie te gaan voordat straks -met de komst van de baby– een best wel hectische tijd aanbreekt. Als je je eerste kindje verwacht is dit dé kans om nog even met zijn tweetjes te zijn, de dingen te doen die je nog graag wil doen en te dromen over wat komen gaat.

zwanger-vliegen

Zwanger op reis met een baby, dreumes of peuter

Misschien heb je (net als ik tijdens die vlucht had) wel al een ander kindje dat ook meereist. Is je zoon of dochter nog onder de 2 houd er dan rekening mee dat die dus nog op schoot zit. Persoonlijk vond ik dat best wel pittig: één in je buik en één op schoot, maar in de meeste gevallen kun je het afwisselen.

Soms kun je tegen betaling een stoel bijboeken. Soms heb je geluk en is het niet zo druk en kun je soms toch een stoel ernaast nog pakken, maar ga hier niet vanuit. Bij opstijgen en landen moeten kinderen tot 2 jaar wel op schoot.

zwanger-tweede

Vliegen in de eerste 3 maanden van je zwangerschap

Zelf was ik de eerste drie maanden van mijn zwangerschappen ontzéttend misselijk en moest ik er niet aan denken te gaan vliegen. Het idee tussen mensen in te zitten en je zo rot te voelen en misschien te moeten overgeven, nou nee. Beslis dus voor jezelf of je dat wil of niet. Het tweede trimester is eigenlijk de ideale tijd. Je bent niet meer zo misselijk, hebt vaak nog best veel energie en je buik zit ook nog niet te veel in de weg.

Miskraam door vliegen

Soms lees je dat de kans op een miskraam groter is door vliegen. Omdat ik zelf in 2006 na twee maanden zwangerschap helaas een miskraam kreeg kan ik me heel goed voorstellen dat je geen risico’s wil nemen en dan voor de zekerheid liever niet vliegt. In mijn geval had het niets met een vlucht te maken, maar een miskraam wil je niet nog een keer meemaken.

Toch schijnen er geen medische bewijzen gevonden te zijn dat dit verband er is. Als je weinig vliegt is dit risico (o.a. door straling) te verwaarlozen. Wel komen miskramen relatief vaker onder stewardessen voor. Daarom zijn de regels en arbeidsvoorwaarden voor hen aangepast. Dit heeft natuurlijk niet alleen met het vliegen op zich te maken maar ook met de frequentie en daarnaast een combinatie van factoren.

Tip tegen trombose

De luchtdruk in een vliegtuig is anders dan op de grond. Door de lagere druk in combinatie met weinig bewegen bestaat er een grotere kans op trombose omdat het bloed in je aderen niet goed in beweging blijft en dus kan gaan stollen. Maak er een gewenning van om om de zoveel minuten je voeten even te bewegen (ik doe dit altijd standaard een paar keer, o.a. rondjes draaien) en als je er de ruimte voor hebt je benen ook te bewegen. Sta je te wachten in de rij voor het toilet rek en strek dan even. Jammer dan als mensen dat gek vinden.

Draag eventueel speciale kniekousen tegen trombose. Ik mag ze een keer testen dus daar kom ik nog een keer op terug.

Waar moet je verder op letten als je zwanger op reis gaat?

Verder is het verstandig veel water te drinken. Moet je al ontzettend vaak plassen overdrijf dan ook weer niet. En zorg voor een plekje bij het gangpad zodat je niet steeds aan anderen hoeft te vragen of je er langs mag. En verder? Gewoon genieten!

Zeeman: De leukste babykleding voor de laagst mogelijke prijs

Waar naartoe op vakantie als je zwanger bent?

Er zijn mensen die liever niet te ver weg meer gaan, maar er zijn ook mensen die juist als ze zwanger zijn nog even de kans grijpen zonder buggy, draagzak of luiers ver weg te gaan. Zelf ben ik tijdens beide zwangerschappen meerdere keren op reis geweest. Een keer naar Turkije, twee keer naar de Alpen en ook gewoon in Nederland. Je moet voor jezelf uitmaken wat je het fijnst vindt. Ik vond het heerlijk om naar Turkije te gaan! Ik heb er in de jaren dat de kinderen nog heel klein waren hele fijne vakanties gehad op heel veel verschillende plekken. Dit hieronder was ook in Turkije.

hotel-aan-de-blue-lagoon

Geschikte bestemmingen voor zwangeren die niet te ver vliegen zijn

Wil je niet te lang vliegen maar wel naar de zon? Kies dan voor één van deze mooie bestemmingen in Zuid-Europa. Je hoeft er maar 2 of 3 uurtjes voor in het vliegtuig te zitten en het zijn veilige bestemmingen.
Is 4, 5 of 6 uur vliegen ook prima wat jou betreft? Bekijk dan deze zonbestemmingen op niet meer dan 6 uur vliegen.

mamablog

Zwanger op vakantie naar Turkije

Op de foto’s in dit blog zie je mij met mijn 25 tot 28 weken zwangere buik tijdens onze vakantie in Dalyan en Olüdeniz in Turkije.

In Olüdeniz (de 2 foto’s hieronder) verbleven we destijds een deel van de vakantie in hotel Meri aan de prachtige Blue Lagoon. Wat was dat een heerlijke plek! De Vakantiediscounter biedt hotel Meri ook aan.

vliegen-als-je-zwanger-bent

vakantie-met-kind-van-2

In Dalyan kozen we voor een kleinschalige accommodatie. Bekijk hier het aanbod in het sfeervolle en prachtig gelegen Dalyan: vakantie Dalyan.

zwanger-vakantie

Fijne vakantie!

zwanger-vakantie-peuter

In een apart blog lees je hoe je het beste naar Schiphol kunt gaan: auto, trein of taxi?

Wat is jouw ervaring met een baby in je buik? Met hoeveel weken zwangerschap heb jij gevlogen? En had je de zwangerschapsverklaring wel of niet bij je? En is er wel of niet naar gevraagd? Of ga je nog? Of ben je nog niet zwanger, maar denk je dat jij zou willen vliegen als je zwanger bent?

Of ben je misschien grondstewardess, piloot, arts of verloskundige en lees je dit? Ook dan ben ik benieuwd naar jouw commentaar. 

7 gedachten over “Vliegen als je zwanger bent: een extra waarschuwing!”

  1. Wat een verhaal. Je zal ook maar nog niet zo lang zwanger zijn en geen zwangerschapsverklaring hebben als ze je er om vragen. Maar mooi om de foto’s; te zien 🙂

  2. ben toevallig op je bericht gestuit… wij zijn net terug van 9 dagen turkije met ons zoontje van 3. Heenweg geen probleem ik had mijn fit to fly mee in het (nederlands) en ik kon gewoon vliegen. Terugweg was een Drama. Wij hadden een vip service geboekt op de airport en dachten zo snel door te kunnen naar het vliegtuig.. Helaas gelijk bij de douane gestopt mijn fit to fly was niet goed en mocht niet meevliegen.. Ze wouden het in het Engels hebben terwijl overal duidelijk mijn uitgerekende datum stond zelfs de papieren van mijn laatste controle mee maar nee we mochten niet mee. We werden doorverwezen naar een dokter op het vliegveld. Daar werd het hartje van de baby beluisterd en bloeddruk opgemeten. Dit gaf mij zoveel stress en onzekerheid… Vervolgens in die donkere enge kamer konden we voor 5 min werk 160 euro aftikken en kregen uiteindelijk de fit to fly in het engels. Toevallig had onze vlucht flink vertraging want anders hadden we de vlucht gemist omdat we op onze oorspronkelijke vliegtijd nog bij de dokter zaten… Wat een nachtmerrie noooit weer!! 

    1. Beste Elisa, jeetje, wat vervelend! Ik krijg er kippenvel van. Wat rot voor jullie. Gelukkig is het goedgekomen, maar leuk is anders, dat snap ik heel goed.
      Het geeft in elk geval maar weer aan dat mijn waarschuwing niet voor niets was en dat soms zelfs dus nog meer nodig is.
      Hoeveel weken was je zwanger op de dag van terugvliegen?
      Ik wens je verder een relaxte zwangerschap. Sterkte met het weer en hopelijk nemen de herinneringen aan de vakantie zelf straks de overhand.

  3. Mij werd aangeraden om een kopie te maken zodat je bij de heen en terug reis een verklaring had, mochten ze deze toch innemen en niet terug geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven