10x leuk vervoer op reis: bijzondere vervoermiddelen en aparte voertuigen

10x leuk vervoer op reis: bijzondere vervoermiddelen en aparte voertuigen

Bijzondere vervoermiddelen op reis. Ik heb er heel wat gezien en in heel wat gezeten. Ook vervoer waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord had. Want kende je de ape, abra of coco al? En de oruwa, dhow of guagua? En heb je wel eens een ambulanceboot of brandweertuktuk gezien? Dat zijn nog eens aparte voertuigen!

Aparte vervoersmiddelen

In dit reisblog lees je eerst een korte intro en vervolgens zie je met welke leuke en vooral aparte vervoersmiddelen ik allemaal reisde. Na de ’top 10′ komen behalve traditionele voertuigen ook moderne vormen van vervoer aan bod, zelfs wat nieuwe vervoermiddelen in Nederland! Maar eerst gaan we naar het buitenland!

O, en alle foto’s maakte ik natuurlijk zelf, zoals deze, boven de Atlantische Oceaan:

propellervliegtuig

Van velo rail tot vaporetto, van dromedaris tot dghajsa, van pickup truck tot propellervliegtuig, ik reisde ermee!

bijzonder-voertuig-op-reis

Bijzonder vervoer op reis

Ik vloog mee in een motorzwever in Frankrijk en Tsjechië, bewonderde de wereld vanuit een helikopter boven de Costa Blanca, zat bij een beenroeier in de boot op Inle Lake en ging voor dag en dauw met een pistenbully de berg op in de Alpen. Met de kinderen dook ik een onderzeeër in en liet ik me vervoeren in een vogelkooi. Ook fietste ik met een baby over treinrails in Frankrijk.

Ik nam songthaews, tuk tuks, trishaws en traditionele fietstaxi’s, in Azië, en elders in de wereld.

voertuig-marokko

Waar ik ook was, overal kwam ik wel iets opvallends tegen, zoals deze driewielige motor in Marrakech.

bijzondere-voertuigen-op-reis

En deze mooie rode auto op een uitzichtpunt bij Benidorm.

myanmar-fietstaxi

Of deze fietstaxi vanuit mijn raam in Rangoon (Yangon) in Myanmar. En hieronder een heel ander soort fiets waarover je zo meer leest.

bijzonder-vervoermiddel

Vreemde vervoermiddelen

Van ‘car rapide‘ tot camper, van olifant tot oldtimer, van tandradbaan tot trolleybus, van longtailboot tot lightrail, van paardenkoets tot piratenboot, en van stoeltjeslift tot skyway, ik reisde er allemaal mee! Vervoer op reis in vele vormen!

Van golfkar tot gondola, van bakfiets tot bananenboot, wat zijn er toch veel vervoermiddelen!

boot-dubai

Van slow boat tot speed boat, van trammetje tot smalspoortrein. Ik zat erin!

lokaal-vervoer-op-reis

‘Ik heb m’n wagen volgeladen’

Ook kennen we allemaal de beelden wel van ‘verre buitenlanden’ waar hele gezinnen inclusief baby’s vaak op de motor vervoerd worden, waar taxi’s en bussen volhangen met tierelantijnen, waar je winkels op wielen ziet, waar mensen bovenop volgeladen vrachtwagens klimmen of waar ze gewoon relaxt achterin de laadbak over de snelweg razen. Ook ik heb daar regelmatig foto’s van gemaakt, zoals hieronder, in achtereenvolgens Thailand, Sri Lanka, Jordanië, BaliMyanmar en weer Bali.

verkeer-thailand

vervoer-sri-lanka

vervoer-jordanie

vervoer-bali

Met zoveel spullen of zoveel mensen op één voertuig. Lukt dat? Ja hoor! Dit hieronder was in Myanmar.

vervoer-myanmar

En zo’n vrouw die achterop zit alsof ze even op het puntje van de bank is gaan zitten om een verhaaltje aan te horen in plaats van tussen voorbijrazend verkeer.

bali-vervoer

Meer dan 100 verschillende vervoersmiddelen op reis

Toen ik vorige week een lijstje met bijzondere vervoermiddelen maakte schoot het ene na het andere aparte vervoermiddel me te binnen. Ik ging op zoek naar foto’s die ik ervan gemaakt had en voor ik er erg in had was ik een paar uur en meer dan 100 vervoermiddelen verder; terwijl ik dit blog eigenlijk -in verband met het thema!- ruim voor de start van de Kinderboekenweek online wilde hebben.

Omdat jullie natuurlijk niet op 100 vervoersmiddelen zitten te wachten (en het mij veel te veel tijd kost om op mijn pc en externe schijven nóg meer foto’s erbij te zoeken) besloot ik er 10 uit te pikken. En nee, dan niet de tuk tuk, want die kennen we allemaal wel. Vooruit, ik laat ‘m toch nog even zien, omdat ik dit zelf een erg mooie foto vind:

vervoersmiddelen-op-reis

Vervoer in verschillende landen

Goed, nou, voordat dit vervoersblog onnodig veel vertraging oploopt ga ik snel verder. Waar gaan we naartoe? Dat zul je zien. In dit blog neem ik je niet alleen mee naar Frankrijk en Italië, maar ook naar Senegal, Cuba, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. En nog meer landen! Alle foto’s heb ik zelf gemaakt.

Je leert ongetwijfeld een paar nieuwe vervoermiddelen kennen. Oh, en over leren gesproken, deze schoolbus krijg je er alvast bij. Ik zag ‘m in het mooie binnenland van Marokko:

schoolbus-marokko

Zijn we er al?

10 bijzondere vervoersmiddelen

Hè, hè, eindelijk, we zijn aangekomen bij de eigenlijke blog: de top 10. Hieronder noem ik -in willekeurige volgorde- 10 bijzondere voertuigen die ik tijdens het reizen ben tegengekomen en waar ik in de meeste gevallen zelf in heb gezeten. Je ziet steeds eerst de foto die ik maakte en dan de uitleg of een verhaaltje erbij.

Wedden dat je ze nog niet allemaal kende?

bijzondere-vervoersmiddelen

 1. Coco

Wandelend over de Malecón, de corniche van Havana, schoot er ineens een geel bolletje voorbij. Wat was dat nou? Het was een taxi. Een coco! Eén van de grappigste taxi’s die ik ooit zag. Meteen hield ik m’n camera in de aanslag, voor het geval er nog eentje voorbij kwam. En ja hoor, daar was er alweer één. Oeps, snel, klik! Zelf heb ik er geen ritje mee gemaakt, maar ze zijn wel origineel!

Havana is overigens een supergave stad! Kleurrijk en prachtige vergane glorie. Ik was onder de indruk! Wil je ook naar Havana toe? Boek hier een reis naar Cuba. Met de kinderen naar Cuba? Lees Rondreis Cuba met kinderen.

Maak eens een ritje met de coco taxi op Cuba!

brandweer-tuktuk

2. Brandweertuktuk

In Thailand kom je vaak de gekste dingen tegen. Tuktuks en taxi’s zijn er al leuk, maar toen ik een jaar in Bangkok woonde zag ik een keer deze brandweertuktuk. Handig, want behalve superdrukke wegen vol verkeer en rijen files heb je in Bangkok ook juist erg smalle sois waar geen auto’s kunnen rijden, laat staan een brandweerwagen. Ook ik woonde in zo’n soi. In dit blog vertel ik over mijn houten huisje in Bangkok.

Had jij wel eens een brandweertuktuk gezien?

vervoer-senegal

3. Car rapide

Super kleurrijk zijn ze, deze cars rapides in Senegal. Ook ik heb erin gezeten, in Dakar, dik 18 jaar geleden! Echt ‘rapide’ zijn ze overigens niet hoor. Ze stoppen veel en er springen steeds mensen in en uit. En veel ruimte heb je ook niet, maar dat is nou net de charme. Juist voor een klein stukje in de stad is het handig én leuk om de car rapide te nemen. Je zit net als ik destijds geheid alleen maar tussen de locals, èn veel tassen vol marktkoopwaar.

Een tijdje terug las ik dat de regering de car rapide aan banden wil leggen, maar als ik op Instagram kijk zie ik ze nog gewoon. Ga je naar Senegal toe? Neem dan zeker een keer dit leuke lokale transport. Nog niet geboekt, maar wel interesse? Boek hier een vakantie naar Senegal. Of een mooie rondreis Senegal. Hier zie je mijn blog over de Senegalezen.

velorail-frankrijk

4. Vélo rail

Eén van de leukste vormen van vervoer in Frankrijk is de velo rail. Ondanks dat er jaarlijks miljoenen Nederlanders naar Frankrijk gaan kent nog lang niet iedereen de velo rail. En het is juist zo grappig om te doen!

De vélo rail is een kruising tussen een vlot en een waterfiets maar dan op het spoor. Op oude spoorlijnen hebben ze karretjes gemaakt met trappers. Zo kun je zelf over het spoor fietsen, op mooie plekken in de Franse natuur.

Er is een heel netwerk aan vélo-rails. Op dit kaartje kun je zien hoe ontzettend veel er zijn, door heel Frankrijk heen, dus ga je komend jaar naar Frankrijk? Dan is er altijd wel eentje in de buurt of onderweg naar je vakantiebestemming te vinden. Met mijn ex en mijn dochter (als baby) deed ik de Vélorail de Pradelles, in de Hautes-Loire.

Check hier of er een vélo rail in de buurt van jouw vakantiebestemming in Frankrijk is.

ape-italie

5. Ape

Dit leuke autootje heb je vast wel eens gezien in Italië. Ik zag ze dit jaar in Valle d’Aosta, in Rome en vooral veel in Puglia en Basilicata. Het is een ape!

Een ape lijkt op een tuk tuk maar dat is het niet. Het is een soort brommer op 3 wielen; iets tussen een scooter en een kleine pickup truc in. Er worden spullen mee vervoerd, maar tegenwoordig ook toeristen. In het sprookjesachtige Matera, (dat dit jaar culturele hoofdstad van Europa is!), kun je bijvoorbeeld een ape tour langs de sassi doen!

In het Italiaans is een Ape geen aap, maar een bij. Leuk om te weten is dat de fabrikant -Piaggio- ook de maker van de Vespa is, wat wesp betekent. En wist je dat er een ape campertje bestaat waar je geen rijbewijs voor nodig hebt? Die wil ik, die wil ik, die wil ik!

In het sprookjesachtige Matera kun je een ape tour langs de sassi doen!

dghajsa-traditionele-boot-malta

6. Dghajsa

Op Malta nam ik een dghajsa. Dghajsa? Dat klinkt als een wel heel vreemde taal toch? En dat is het ook. Het Maltees is écht heel apart! Het is een semitische taal die ontstaan is uit het Arabisch.

Een dghajsa is een Maltese watertaxi. Het lijkt een beetje op een Venetiaanse gondel. Samen met een groepje reisbloggers vaarde ik ermee naar The Three Cities: Vittoriosa (Birgu), Cospicua (Bormla) en Senglea. Ik tipte dit o.a. in mijn blog over Valletta, wat een erg mooie stad aan de Middellandse Zee is. Een aanrader voor wie eens een originele citytrip wil doen! Hier zie je ook nog wat foto’s van Valletta.

Een andere bekende boot op Malta is trouwens de ‘luzzu’. Vooral in Marsaxlokk zie je deze kleine kleurrijke vissersbootjes veel. Het is de traditionele vissersboot van het eiland.

bijzonder-vervoer-op-reis

7. Semi submarine

Toen ik een paar jaar geleden met de kinderen aan de Rode Zee verbleef maakten we een tochtje met een half-onderzeeër. Natuurlijk was ik het liefst gaan snorkelen, maar als je in je eentje met 2 kinderen zonder zwemdiploma reist is dat niet het allerbeste plan ooit. Dus werd het de semi-onderzeeër, zo konden we veilig vissen kijken!

Een tripje met een semi submarine is erg leuk, juist ook met kleine kinderen! Hier zie je er een filmpje van.

Semi-onderzeeboten zie je steeds vaker. Ik zag ze deze zomer ook op de Balkan: in Dubrovnik en Kotor. Wil je het doen, kies dan wel een plek uit waar het ook echt mooi is onderwater, zoals de Rode Zee in Egypte. Met de kinderen vertrok ik vanuit de haven van de relaxte badplaats El Gouna.

vervoer-dubai

8. Abra

Terwijl de zon langzaam zakte reed ik in de bus door Al Fahidi en Deira, ‘oud’ Dubai, terug naar de luchthaven. Meeuwen vlogen in groten getale boven de stad en het water. Voordat ik door zou vliegen naar Thailand keek ik nog één keer naar de traditionele bootjes op de Dubai Creek. Bootjes waarin je voor slechts 1 dirham (bijna niks!) naar de overkant vaart, tussen de locals.

Abra’s heten ze en het zijn watertaxi’s. Voor slechts 1 dirham (25 eurocent) vaar je naar de overkant van de Dubai Creek. Ook in Dubai hoef je het dus niet duur te maken. Heb je Dubai altijd al eens willen ontdekken, maar dacht je dat álles er duur was? Dat valt best mee. Boek hier een vakantie naar Dubai.

Voor slechts 25 eurocent vaar je naar de overkant van de Dubai Creek.

bijzonder-vervoer-op-reis-helikopter

9. Helikopter

Een vlucht maken in een helikopter. Voor velen is het een droom. Ik deed het. Tijdens een persreis mocht ik Benidorm van bovenaf bewonderen. En dat was gaaf! Met een beetje fantasie leek het alsof we boven New York vlogen, zo met die hoge torenflats.

Met een beetje fantasie leek het alsof we boven New York vlogen!

Wist je trouwens dat je in Benidorm en omgeving prima kunt golfen, duiken, wijn proeven, wandelen, fietsen, relaxen in een luxe hotel met spa of cocktails kunt drinken op dakterrassen met mooi uitzicht? Je leest het in ‘Zo kende je Benidorm nog niet!

ambulance-venetie

10. Ambulanceboot

Hé, wat grappig: een ambulanceboot! Nou ja, eigenlijk is het helemaal niet grappig natuurlijk, want het is nooit leuk als ergens aan ambulance aan te pas moet komen, maar wel was ik verbaasd toen ik deze in Venetië zag. Op zich niet zo gek natuurlijk, want Venetië bestaat voor een groot deel uit water en is grotendeels autovrij. Een ambulance kan niet zomaar alle steegjes in en alle bruggetjes over. Dit ambulancebootje biedt dan uitkomst.

Wil je naar Venetië toe? Lees dan mijn blog vol leuke Venetië-tips: bekende bezienswaardigheden, maar ook veel leuke andere dingen.

Tip: ga eind november een paar dagen, dan is het supergoedkoop! Bekijk de deals in m’n blog maar. Woon je in België? Voor 100 euro heb je vlucht én verblijf! Liever vanaf Amsterdam? In januari heb je al een citytrip onder de 200 euro pp. Ik ging zelf ook in januari! Je ziet Venetië dan zonder massa’s toeristen!

Boek hier een supergoedkope citytrip naar Venetië!

bijzonder-voertuig

11. Pistenbully

Als ik vroeger op wintersport ’s nachts naar buiten keek zag ik ze wel eens aan het werk; als grote monsters met felle lampen als ogen schoven ze over donkere pistes heen. En nu mocht ik zomaar zelf mee!

Het was stervenskoud en pikkedonker. Samen met een paar andere reisbloggers met wie ik in dit prachtige wintersporthotel verbleef mocht ik met een pistenbully mee. Het was nog vroeg, heel vroeg. Ingepakt en wel stapten we in. Er waren speciaal een paar stelen gemaakt en om beurten mochten we naast de chauffeur plaatsnemen in de cabine waar je goed zag hoe de machine dikke lagen sneeuw vooruitschoof. Mooi om te zien.

Boven op de berg wachtte ons een ontbijt in een chalet waarna het tijd was voor de premières traces, als eerste de berg af, skiënd door onaangeroerde sneeuw. Wil je dit ook eens doen? In sommige wintersportplaatsen wordt het aangeboden.

Krijg je spontaan zin in dikke pakken sneeuw en lekker skiën als je dit ziet? Lees dan Op wintersport in de voorjaarsvakantie of Skiën in de lente. Moet je nog iemand overtuigen? Laat dit blog zien: Als je dit leest wil je meteen op wintersport!

pistenbully-tour

origineel-vervoermiddel

bijzonder-voertuig

Er zijn zoveel verschillende voertuigen!

Zoals je ziet zijn het 11 bijzondere vervoermiddelen geworden in plaats van 10. Ik kon weer eens niet kiezen. En er kan nog zoveel meer…

Van ligbus tot luchtballon, van hop on hop off tot hondenslee, van touringcar tot tandem, van quad tot catamaran, van draagvleugelboot tot jeep, van monorail tot maglev, van elevador tot eend.

bus-costa-rica

Lokaal vervoer op reis

Gewoon met het openbaar vervoer reizen, tussen de lokale bevolking, vind ik ook altijd leuk. Niet alleen in Senegal reisde ik met lokaal vervoer, ook in Venezuela, Costa Rica (op de foto hierboven), MaleisiëMyanmarThailand, Sri Lanka en Laos deed ik dat. En heel vaak in Zuid-Europa.

Met de trein is altijd leuk, bijvoorbeeld in Sri Lanka (zoals je op de foto hieronder ziet), maar met de bus ook. Wist je dat ze op de Canarische eilanden een bus een guagua noemen? Net als in de Cariben!

Ik vind het altijd erg leuk om met het openbaar vervoer te reizen, met echt lokaal vervoer dus!

vervoer-sri-lanka

Traditionele voertuigen

Naast standaard vervoer als bussen, treinen (niet altijd!) en taxi’s kan het vaak ook origineler en authentieker. Elk land heeft weer eigen tradities. Twee traditionele vervoermiddelen die ik al in de intro noemde zijn bijvoorbeeld de dhow en de oruwa.

Een dhow is een traditioneel Arabisch zeilschip. Je ziet ze in het Midden-Oosten en aan de oostkust van Afrika. Een oruwa is een catamaranachtige vissersboot in Sri Lanka. Op de foto hieronder zie je het binnenhalen van een oruwa op het strand van Negombo. Wandel je wat verder van de grote hotels vandaan dan zie je ze vanzelf.

Originele vervoersmiddelen, traditionele vaartuigen en lokaal vervoer in verre landen!

oruwa-boot-sri-lanka

Ook in Myanmar zette ik traditioneel vervoer op de foto: een paard en wagen.

lokaal-vervoer-myanmar

Modern vervoer

Naast traditioneel vervoer zie je tegenwoordig ook steeds meer moderne vervoermiddelen. Denk maar aan de carver, trike, hoverboard of freeliner. Steeds meer elektrisch ook, ook in ons eigen land. In Den Haag zie ik bijvoorbeeld ineens overal de Felyx e-scooters opduiken. Mooi dat ze geen herrie maken, maar doodeng, want je hoort ze niet aankomen. Ik schrik me elke keer kapot als ze ineens naast me rijden.

Ken je Felyx en Cargoroo al?

Cargoroo

En kende je de Cargoroo al? Ik zag ‘m vanmiddag toevallig ergens staan waar ik langsfietste. Het is een elektrische bakfiets die je kunt huren! Een buurtbakfiets! Oeh, daar zou ik als alleenstaande moeder zonder auto maar wát blij mee zijn geweest toen de kinderen nog peuter en kleuter waren.

Segway, step of fiets

Hoe dan ook, vooral op reis is het leuk om gebruik te maken van het lokale vervoer of een bijzonder vervoermiddel uit te proberen, van segway tot elektrische step. Maar het handigste vervoer op reis blijft in veel gevallen toch de fiets!

Het hoeft overigens niet zo gek, je kunt tegenwoordig ook bijna overal een fietstour boeken.

Bierbike

En zo’n bierbike dan? Mijn vrolijke kant zegt ‘Lachen!’, ik snap namelijk best dat dat leuk is, maar als weldenkende en me in de lokale bevolking verplaatsende reiziger denk ik: ‘Dit moeten we niet willen’. Ik heb het dan ook maar bij het maken van een foto gelaten.

bali-bierfiets

Bijzondere vervoermiddelen bekijken in Nederland

Ook in Nederland kun je trouwens bijzondere vervoermiddelen zien. Niet alleen op de weg, maar ook in musea. Het Louwman museum is wat dat betreft echt een aanrader! Dat is echt een leuk uitje in de winter. Je ziet er onder andere deze bijzondere swan car, de originele auto van de Maharadja uit Calcutta.

De foto maakte ik zelf, het verhaal lees je hier. Ik lees: De eerste deelname aan het verkeer van Calcutta leidde tot krantenkoppen: “Vrouwen begonnen te gillen […] en het op straat lopende vee stoof in alle richtingen uiteen”.

bijzonder-vervoersmiddel

Vreemde vervoermiddelen op reis zelf ervaren

Wil je je kinderen (als je die hebt) of gewoon jezelf met de gekste en leukste vervoersmiddelen op reis laten kennismaken? Van woestijnschip tot weet ik wat? Maak dan een mooie rondreis. Overal kom je wel iets aparts tegen of iets wat je altijd al eens hebt willen doen.

vervoer-op-reis

Inspiratie voor verre reizen met kinderen vind je hier, zowel reizen in groepsverband als individueel. Of zoek op Follow my footprints per werelddeel verder naar andere bestemmingen.

lokaal-vervoer-marokko

Hierboven zie je het mooie Marokko; hieronder zie je mij op Cuba.

vervoer-cuba

En deze foto nam ik vanaf de ferry in Myanmar.

op-de-boot-in-myanmar

Kende je al deze bijzondere of lokale voertuigen al? Vast niet! Wat is het meest aparte vervoermiddel waar jij mee hebt gereisd, het gekste voertuig waar je in hebt gezeten of wat je hebt gezien?

8 gedachten over “10x leuk vervoer op reis: bijzondere vervoermiddelen en aparte voertuigen”

 1. Jeetje…wat veel zeg! Die coco is echt briljant en heb ik nog nooit gezien.Een helikopter heb ik meerdere keren in gezeten en dat vind ik zo geweldig!

 2. Als ik dit zo lees dan ben ik exh nog maar een groentje op het gebied van reizen, of iig op het gebied van vervoersmiddelen.

  Ik heb eens heel hard zitten nadenken maar ik geloof dat ik er toch een heb gevonden die op jouw lijstje niet voorkomt; een formule 3 wagen! Het was slechts 2 rondjes achter een ervaren coureur maar toch….

  Oh ja, en met een sneeuwscooter de bergen door…

 3. ZO dan, wat gaaf zeg. Heel veel voertuigen heb ik nog nooit gezien haha. Die semi submarine lijkt me wel een beetje eng hoor, dan dobber ik toch liever zelf in het water. 

 4. Leuk blog! Wat zijn er veeeel verschillende voertuigen hé! Wij fietsten in Zweden over het spoor en dat vond ik erg leuk. Wat gaaf dat er in Frankrijk zoveeel plekken zijn om te fietsen over het spoor. Ik ga je kaartje dan ook zeker bewaren voor een volgende Frankrijk trip!

 5. Wat een leuke insteek voor een artikel en wat heb je al veel bijzondere voertoegen gebruikt op reis. Ik heb echt heel weinig van deze voertuigen überhaupt ooit gezien of gebruikt haha. Een helikopter vlucht wil ik wel dolgraag nog eens maken! Verder heb ik nu vooral gebruik gemaakt van tuktuk’s, een gewone auto , tricycles en dat soort dingen.

 6. Wat geweldig om over al deze bijzondere vervoersmiddelen te lezen! Er gaat een hele wereld voor mij open en de vélo rail heeft trok mijn interesse apart aan. Het lijkt me erg tof om zelf je weg te trappen over het spoor. Eigenlijk ook wel komisch.

  Groet Mitchel van http://www.mckleuver.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven