12x doen op Mallorca: actief en anders

12x doen op Mallorca: actief en anders

Mallorca stond decennia lang bekend als feesteiland; een vakantieoord om te zonnen en te zuipen. Zonde, want Mallorca is zoveel meer dan dat! Mallorca heeft een schitterende natuur waar het heerlijk wandelen en fietsen is en waar enorm veel te ontdekken valt.

In dit uitgebreide blog vind je 12 dingen om te doen als je graag actief en sportief bezig wil zijn, mooie plekjes wil zien en eens ‘de andere kant van Mallorca’ wil ontdekken. Genoeg inspiratie voor jouw
vakantie naar Mallorca.

molen-mallorca

Balearen

Samen met Ibiza, Menorca en Formentera vormt Mallorca de Balearen. Officieel hoort hier ook het minder bekende Cabrera nog bij, het kleinste eilandje van de Balearen, dat voor de kust van Mallorca ligt. De Balearen zijn erg in trek, hoewel elk eiland net weer bij een andere soort reiziger populair is. En het verandert gelukkig.

In plaats van feestende jongeren wil Mallorca graag de sportieve en actieve toeristen aantrekken!

Wandelaars en fietsers kiezen steeds vaker voor Mallorca. Niet zo gek, want zowel de bergen als de kust zijn geweldig mooi. Maar ook als je activiteiten en excursies in het binnenland wil doen is dit eiland een goede keuze. Er zijn veel mooie en nog helemaal niet zo toeristische plaatsjes met interessante bezienswaardigheden.

Mallorca is zoveel meer dan de bekende badplaatsen El Arenal, Magaluf en Santa Ponça alleen! Mallorca behoort wat mij betreft tot de mooiste eilanden van Europa.

palmbomen

12x doen op Mallorca:

Leuke plaatsjes, uitjes, excursies en sportieve activiteiten

serra-de-tramuntana-mallorca

1. Wandelen: gewoon recreatief of echt actief hiken

Mallorca is een ideaal wandeleiland. In voor- en najaar is het klimaat zeer aangenaam om prachtige wandelingen te maken, zowel lange als kortere. In de Serra de Tramuntana (een reusachtig bergachtig gebied dat parallel aan de westkust ligt) loopt de GR221, een langeafstandswandelroute van zo’n 150 km. Dit is wel echt een heel gaaf gebied!

De bergketen loopt helemaal door tot het uiterste (noord)puntje: Cap de Formentor. Dit is sowieso een prachtig uitkijkpunt natuurlijk, maar de Serra de Tramuntana zelf heeft ook ontzettend veel prachtige wandelpaden. Zowel kortere trajecten als langere wandelroutes zijn mogelijk.

30km-mallorca-walking-event

In het binnenland van de regio Calviá, waar aan de kuststrook badplaatsen als Peguera, Andraitx, Santa Ponsa, Magaluf en Palmanova liggen, kun je ook mooi wandelen. Dat is iets minder heftig, maar ook de moeite waard. Wij deden dat ook tijdens een wandeling bij Finca Pública Galatzó. Onderweg zie je steeds de berg Galatzó liggen, maar kom je ook veel olijfbomen tegen. Op andere plekken spot je juist weer veel palmbomen, citrusbomen en amandelbomen. Ook zie je overal de van losse stenen gemaakte muurtjes. En onderweg kom je langs een schitterend gebouw: Ses Cases.

De Vierdaagse van Mallorca ging ook door dit gebied. Verder onderaan en in aparte blogs zie je meer foto’s van dit wandelevent op Mallorca.

finca-publica-galatzó

geit-mallorca

ses-cases-finca-galatzo

doen-mallorca

puig-galatzó

olijjfboomgaard-mallorca

Lente op Mallorca!

citrusboom-mallorca

2. Fietsen: op een sportfiets of racefiets het eiland verkennen

Behalve een wandeleiland is Mallorca ook bij uitstek een fietseiland. Het fietstoerisme (cicloturismo in het Spaans) is er echt booming! Meer dan 100.000 mensen komen jaarlijks naar Mallorca om er te fietsen, wielrenners vooral. Voor diehards die echt willen trainen zijn er trajecten in de bergen, maar wie een iets minder geoefend fietser is kan ook prima fietsen in het heuvelachtig tot zelfs vrijwel vlakke binnenland.

vlak-gedeelte-Mallorca

Je kunt een speciale fietsvakantie boeken, maar ook gewoon een dagje of een paar dagen gaan fietsen. Of je nou een fiets huurt en zelf op pad gaat of een fietstour met een gids boekt, zeker in het voorjaar en najaar is het heerlijk om het eiland op deze manier te verkennen. Vooral april is dé fietsmaand. In de winter heeft Mallorca zelfs een eigen vuelta of ‘ronde van Mallorca’: de Challenge de Mallorca.

wielrennen-Mallorca

Tijdens de persreis waar ik aan deelnam fietsten wij een tour van ruim 35 kilometer met Fred Rompelberg Bicycle Holidays. Fred Rompelberg is een voormalig wielrenner met een opmerkelijk record op zijn naam. Het staat zelfs op zijn fietsen: FRED 268 km per uur. Vijfentwintig jaar geleden begon hij met zijn fietsbedrijf op Mallorca en dat werd een succes. Zijn schoonzoon, Jetse Scholma, neemt het bedrijf nu over. Ook jij kunt er terecht. Ze hebben zo’n 600 sportfietsen in de verhuur.

fietsen-fred-rompelberg-mallorca

Hier vind je meer informatie over Fred’s fietsvakanties en fietstours op Mallorca.

Ga je alleen maar op citytrip naar Palma de Mallorca en wil je dan een fietstocht met gids doen in de stad, kijk dan naar deze fietstours in Palma de Mallorca.

wielrennen-mallorca

3. Roadtrippen: met een huurauto het eiland verkennen

Op Mallorca is zoveel te zien dat een dagje of meer rondreizen met een auto ook een aanrader is. Het eiland heeft een oppervlakte van 3.640 vierkante kilometer, dus dat kun je niet allemaal op de fiets of wandelend afleggen. Het is groter dan de grootste Canarische eilanden, groter dan veel Griekse eilanden (behalve Kreta) en veel groter dan Ibiza ook. Maar nog wel flink kleiner dan Sardinië of Sicilië. Zo heb je een beetje een idee.

roadtrip-mallorca

Natuur, dorpjes, bezienswaardigheden, je komt het allemaal tegen als je echt lekker gaat touren en kunt het op je gemak bezoeken. Mooie plaatsjes, kloosters, kastelen, musea en nog veel meer. Vanaf sommige delen van het eiland, vooral bij de ruige kliffen in het noorden, heb je dan ook nog eens die weergaloze uitzichten. En rij je door de regio Calviá dan zie je onderweg overal de zo typerende molentjes.

autohuur Mallorca

molentjes-mallorca

Maak een heerlijk mediterrane roadtrip over Mallorca!

Openbaar vervoer is er ook op Mallorca maar wil je veel zien dan is een huurauto handiger. Kies voor Sunnycars of TUI Cars. Doe het, want met een huurauto zie je toch net wat meer! Je kunt op verschillende plekken een auto huren, voor een dagje of een paar dag, maar het handigst is het meestal om direct vanaf de luchthaven van Mallorca een auto te huren.

Neem behalve de carrera principal (de hoofdweg) juist ook eens wat kleinere weggetjes om nog meer van het echte Mallorca te zien.

mallorca-ontdekken

4. Mooie dorpjes en stadjes bezoeken

Mallorca heeft veel mooie dorpjes en stadjes. Het meest bekend zijn de bergdorpjes in de Serra de Tramuntana, zoals Valldemosa, Deià, Port de Sóller en Fornalutx, maar ook in het iets vlakkere, licht heuvelachtige binnenland van Mallorca vind je leuke plaatsjes om even rond te wandelen. Tijdens de fietstour stopten wij o.a. in Llucmajor. Llucmajor heeft een groot plein met een aantal mooie gebouwen en enkele terrasjes.

llucmajor

Ook Felanitx is mooi, op de foto hieronder. Dit komt verderop nog aan bod.

felanitx-mallorca

Felanitx-mallorca

5. Verborgen baaien met extreem turkooizen water

Als je met het vliegtuig op Mallorca aan komt vliegen zie je het al: de kust van Mallorca bestaat niet alleen uit zandstranden, maar juist ook uit veel baaitjes met extreem helder water. Echt fel turkoois!

mooie-baai-mallorca

Sommige baaien zijn omringd door hotels en andere bebouwing, andere liggen wat meer verlaten. Heb je eigen vervoer dan kun je al dit soort baaitjes opzoeken. Naar sommige van deze plekken, maar met name naar de grotere stranden, gaat ook openbaar vervoer, zoals naar Paguera, wat je hieronder ziet:

strand-paguera

6. Uitzichtpunt San Salvador

Helemaal op de top van de 500 meter hoge berg Puig de Sant Salvador in het zuidoosten van Mallorca vind je een klooster: het Santuari de Sant Salvador. Je kunt het gratis bezoeken en komt er via een bochtige weg met haarspeldbochten. Wij kwamen er met een busje, maar wielrenners en mountainbikers doen het vaak op de fiets.

mountainbiken-mallorca

Eenmaal boven heb je 360 graden uitzicht over Mallorca. Je ziet de Serra de Tramuntana, de heuvels met stadjes, de vlakte, de kust en de Middellandse Zee. Ook zie je de berg vlakbij met het kruis erop.

uitzicht-sant-salvador-mallorca

uitzichtpunt-mallorca

7. Naar het pittoreske vissersdorpje Porto Colom

Porto Colom is een plaatsje in het zuidoosten van Mallorca. Zit je in Cala d’Or (een geliefde badplaats aan de zuidoostkust) dan is het niet ver, maar ook als je in de regio Calviá of elders verblijft kun je er uiteraard naartoe. Het is niet heel groot, maar je kunt even door het haventje wandelen.

porto-colom-mallorca

Vlakbij Porto Colom vind je een paar mooie baaien, zoals Cala Marsal.

cala-marsal-porto-colom

huisje-op-mallorca

8. Naar de zondagmarkt in Felanitx

In Felanitx is dagelijks (behalve op maandag) een kleine overdekte markt met groenten, fruit, olijven, vis, Catalaanse fuet en kazen, maar ook met Menorcaanse en Mallorcaanse producten, zoals sobrasada (een lokale worst) uit Felanitx zelf.

markt-Felanitx

catalaanse-kaas-mallorca

sobrasada

Op zondag is er ook buiten een markt. Er zijn dan kraampjes met kleding, tassen, riemen en aardewerk. Je vindt de markt bij de Casa de Cultura en de kerk van Felanitx, en in de omringende straten. Hier vind je meer informatie over Felinatix.

zondagmarkt-felanitx

Felanitx-huizen-markt

9. Palma de Mallorca bezoeken

Uiteraard is de hoofdstad, Palma de Mallorca, ook een bezoek waard. Tegenwoordig is Palma de Mallorca zelfs populair als citytrip op zich. Op citytrip naar Spanje!

Ook ik had voor deze reis Palma de Mallorca al op mijn lijstje staan met steden die ik graag nog wil bezoeken. En nog steeds, want tijdens deze reis zijn we alleen in rap tempo over de boulevard gefietst nadat we de stad (en het geweldige mooie zeewater) even van een afstand bewonderd hadden. Vooral de wijk Santa Catalina moet erg leuk zijn werd ons verteld; dat had ik al eens eerder gehoord.

palma-de-mallorca

10. De Mallorcaanse gastronomie ontdekken

Op Mallorca kun je heerlijk vis en seafood eten, vlees ook uiteraard, tapas natuurlijk en een aantal typische gerechten en lekkernijen uit de streek. Sobrasada zag je bij de foto’s van de markt al.

De laatste dag werden we uitgenodigd in een typisch Mallorcaans restaurant: Ca’n Bernat bij Cala Marsal in Porto Colom. Het was zondagmiddag, dus we zaten tussen de groepen Spanjaarden die met de familie of met vrienden uitgebreid aan het tafelen waren.

We kregen o.a. zamburiñas, een soort coquilles.

zamburinas

En witte wijn en rosé erbij. De witte wijn heet Vi d’Auba en komt uit de streek. Helaas hadden we geen tijd meer om na de lunch de bodega te bezoeken bij Felanitx (zoals op het programma stond), maar jij kunt dat wel doen.

wijn-mallorca

Ook typisch Mallorcaans is trouwens de ensaimada. Ensaimada mallorquina is een luchtig rond en plat gebakje van een soort bladerdeeg: een lange streng deeg wordt als een soort spiraal in cirkels gedraaid.

ensaimada

Mocht je deze maand (in april) nog op Mallorca zijn dan kun je nog deelnemen aan Mostra Cuines Calviá. Elke vrijdag in april bieden wisselende restaurants in verschillende plaatsen speciale menu’s aan voor slechts 12 tot 16 euro, inclusief een copa de vino (glas wijn), een caña (biertje) of fris. Wij werden voor dit culinaire evenement uitgenodigd bij Ciro’s in Palmanova, maar kies zelf welk restaurant jou het lekkerst lijkt of welk plekje het leukst.

Lekker aan het strand eten is natuurlijk ook altijd fijn.

mostra-cuines-calviá

11. Meedoen aan een sportief evenement

Aangezien Mallorca graag het actieve toerisme wil promoten vinden er geregeld sportieve activiteiten en evenementen plaats op het eiland. Wij waren er in het kader van het Mallorca Walking Event, maar we hebben ook mee mogen kijken bij de internationale Triathlon van Porto Colom die al voor het twintigste jaar werd gehouden. Aan de triathlon deden 850 deelnemers aan mee. Niet alleen Spanjaarden, maar ook Duitsers, Engelsen, Polen, Roemenen en enkele Nederlanders.

porto-colom-traithlon

triathlon-mallorca

triathlon-porto-colom

Over het Mallorca Walking Event schreef ik hier al. Het is een event waar mensen niet alleen voor het wandelen maar ook voor de gezelligheid naartoe komen. Wij liepen enkele trajecten mee en huppelden tussen de wandelaars door om foto’s te maken. Een fotoreportage volgt nog.

mallorca-walking-event-2017

wandelen-Mallorca

vierdaagse-mallorca

mallorca-walking-event

Naast sportieve evenementen zijn er ook evenementen op het gebied van gastronomie, cultuur en muziek, maar ook rond bepaalde feestdagen. Ben je er net voor Pasen dan kun je bijvoorbeeld processies zien.

Mallorca-walking-event-paguera

12. Heerlijk van een wat luxer hotel genieten

Mallorca heeft ontzettend veel hotels en andere accommodaties, maar welke kies je? Wil je jezelf eens verwennen en gewoon heerlijk genieten van een mooi hotel met zwembaden, mooi uitzicht, een goede keuken en wellness, dan is Maritim Hotel Galatzó een aanrader.

Tijdens de persreis mocht ik hier verblijven. Ook al was er geen tijd om het zwembad uit te testen, de zonsondergang zagen we er wel. Een review van dit viersterrenhotel volgt nog een keer apart. Is zo’n luxe hotel net niet wat je zoekt of zoek je iets in een ander deel van Mallorca? Op Booking.com vind je nog veel meer accommodaties.

Meer tips? Lees ook: Mallorca in de lente!

Maritim-Hotel-Galatzo-foto-Follow-my-footprints

maritim-hotel-galatzó

Behalve in de bekende badplaatsen bij Palma de Mallorca verblijven ook veel Nederlandse toeristen (gezinnen met kinderen vooral ook) in plaatsjes als Cala d’Or (aan de oostkust). Ik heb hier ook wel eens naar gekeken voor een vakantie met de kinderen naar Mallorca.

Zelf verbleef ik op mijn zesde in Santa Ponça (hier vind je accommodatie in Santa Ponsa), op mijn vijftiende in Port d’Andraitx (hier vind je accommodaties in Puerto d’Andraitz) en tijdens deze trip dus in Peguera. Een aanrader! Zeg nou eerlijk, dit uitzicht hieronder is toch prachtig? Hier vind je nog meer hotels en appartementen in Paguera.

mooi-hotel-mallorca

Wat is er nog meer te doen op Mallorca?

Nou, er is genoeg moois te zien en te doen dus. Ook golfen is populair op Mallorca. Suppen wordt ook steeds bekender, en surfen kan uiteraard ook. Of snorkelen. En je kunt uiteraard allerlei leuke andere activiteiten en tours op Mallorca boeken.

Nog meer leuke activiteiten op Mallorca!

Heb je een auto tot je beschikking of verblijf je in een badplaats als Port d’Alcudia rij dan zeker helemaal tot aan Cap de Formentor in het noorden. Ik noemde het al, maar wij hebben dit zelf helaas niet kunnen doen, maar het lijkt me –zeker bij zonsondergang- schítterend! Als je daar naartoe gaat zie je niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de andere kant van Mallorca.

Het mooiste uitzichtpunt…

Heb je geen auto of rijbewijs? Er gaat ook een bus van Palma de Mallorca naar Porto Pollensa. Ik heb het even gecheckt en in de zomer van 2018 ging er vanaf daar een shuttlebus langs o.a. de mirador de Colomer (uitzichtpunt), Cala Murta (baaitje op het schiereiland Formentor) en de vuurtoren. Check in de zomer de dienstregeling hier: TIB. Lees ook dit even: hoe kom je bij Cap Formentor?

mallorca-met-kinderen

Mallorca met kinderen

Voor kinderen, tieners en pubers zijn er uiteraard pret- en waterparken. Maar ook de mooie kastelen zijn natuurlijk leuk om met je peuter, kleuter of oudere kinderen te bezoeken. Of de grotten. Boek hier eventueel alvast een hop on hop off bus of een dagje Aqualand: kindvriendelijke tours Mallorca.

Met pubers en volwassenen kinderen kan er nog veel meer! Bekijk hier alle toffe tours op Mallorca.

Het nostalgische treintje is ook een leuke tip!

doen-op-Mallorca

landschap-mallorca

Lijkt het jou leuk deze andere kant van Mallorca een keer te gaan ontdekken?

zonsondergang-mallorca

Samen met andere Nederlandse en Belgische media maakte ik kennis met bovengenoemde plaatsen en activiteiten tijdens een persreis naar Mallorca die plaatsvond van 7 t/m 9 april 2017. Reis, verblijf, eten en tours waren op uitnodiging van Maritim Hotels en Galben Tours.

Alle foto’s zijn zoals altijd door mij gemaakt.

Lees ook: De mooiste eilanden van Europa, 20x zonvakantie op maximaal 3 uur vliegen, Mallorca in de lente en Ibiza in de winter!

13 gedachten over “12x doen op Mallorca: actief en anders”

 1. Thanks voor alle tips! Wij gaan over een paar weken en zitten in Alcudia, aan de noordoostkant. Verheug me op het mooie eiland, wordt de eerste keer!

  1. Hé, wat leuk. Ooit zou ik met mijn moeder en zusje naar Puerto de Alcudia gaan, maar dat was overboekt en zo belandden we in Puerto de Andraitx, aan de andere kant. Vanaf Alcudia kun je ook mooi wat van het noorden ontdekken. Dat lijkt me gaaf! Veel plezier alvast!

 2. Mallorca is zo gaaf en ik snap goed dat ze een ander soort toerist willen trekken. Met mijn zus heb ik een stuk gewandeld en we kwamen zoveel mooie verrassingen tegen: eerst een prachtige baai en opeens een waanzinnig uitzicht op de bergen. Ik ben verliefd!!

 3. Die aankomst met het vliegtuig alleen al over dat bergachtige noordelijke deel van het eiland: zo mooi! Wij vonden Mallorca echt een hit. Hebben ons een week prima vermaakt en hadden makkelijk nog langer kunnen blijven om ook echt aan de wandel te gaan (hebben nu voornamelijk vanuit de auto genoten van het eiland). En Palma de Mallorca hebben we ook compleet genegeerd… tja.. keuzes hè?! 😉

 4. Wauw, wat een uitgebreid artikel en wat zitten er mooie foto’s tussen! Ik ben nu 2x op Mallorca geweest, waarvan 1x een citytrip naar Palma de Mallorca. De andere vakanties hebben we behoorlijk wat rond gereden en bekeken, maar dit is allemaal al weer een hele tijd geleden. Ik baal er van dat ik niet op de markt in Felanitx ben geweest!

 5. Mallorca stond bij mij eerst altijd bekend als partijeiland. Maar sinds dat een vriendin van mij een tijd geleden een prachtige hike maakte ben ik om. Ze stuurde mij foto’s en die waren prachtig. Heel anders dan dat ik me had voorgesteld. 

 6. Heerlijk om te lezen en herinneringen op te halen. Als kind gingen we altijd naar Spanje, met name het zuiden en Mallorca. De laatste keer is al ruim 15 jaar geleden, hoog tijd om terug te gaan 🙂

 7. Wij komen al sinds 1990 op Mallorca en we gaan altijd naar Puerto de Alcudia.
  Wij hebben al heel veel mooie plaatsen bezoekt op Mallorca. Het is ons tweede thuis geworden zo fijne en heerlijke plek. Het mooiste vind ik toch wel de trein naar Soller vanuit Palma, Prachtige en nostalgische trein schitterende treinreis vooral over de brug.
  Elk jaar huren wij een auto om weer nieuwe plaatsen te ontdekken en te bezoeken.
  Mallorca is zowel voor jong en oud.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven