leuke-uitjes-kids

20 superleuke uitjes met kids in Nederland

Leuke uitjes voor gezinnen zijn er zat. Maar wat zijn nou écht leuke uitjes met kinderen? Je leest het in dit uitgebreide blog vol superleuke uitjes met kids. Ook het allerleukste uitje van Nederland staat erbij. Wil je dus gezellig een dagje weg met het gezin dan mag je deze tips zeker niet missen. Activiteiten bij mooi weer, maar ook dingen om te doen bij slecht weer, voor verschillende leeftijden.

leuk-uitje-met-kinderen

Uitjes in de natuur, leuke musea en verschillende pretparken

Of je nou van musea, cultuur en historie houdt, van dieren en natuur of meer van spanning, sensatie en pretparken, er staan altijd wel een paar geschikte uitstapjes bij. Leuk om als ouder met kinderen te doen, maar ook leuk voor grootouders die een dagje met de kleinkinderen op pad willen!

leuke-uitjes-met-kinderen

Bekend of origineel dagje uit met kids

Bijna alle activiteiten en bezienswaardigheden hieronder heb ik zelf gedaan. Ik deel vooral datgene waar de kinderen en ik heel enthousiast over waren of waarvan ik denk dat het echt een top uitje is. Veel uitjes ken je waarschijnlijk al, maar er staan ook een paar originele en nieuwe tips bij. Je hebt echt nog niet alles gedaan!

uitje-met-kinderen

Leuke gezinsuitjes voor de vakantie of gewoon tussendoor

De meeste activiteiten die ik hieronder noem kunnen altijd een keer (hoewel niet allemaal in de winter), maar ook in de schoolvakanties is het natuurlijk leuk om een dagje weg te gaan. Met name de zomervakantie, de herfstvakantie en de meivakantie zijn populair voor dit soort uitjes, maar ook in de kerstvakantie is het vaak heel sfeervol. En had je al eens aan een bijzondere overnachting gedacht?

Tip: lees ook mijn blogs over leuke overnachtingen met kinderen , leuke uitjes in de winter en gekke plekken en bizarre bezienswaardigheden.

Gewoon een keer tussendoor een dagje weg kan uiteraard ook, in een weekend, op een feestdag (hoewel het dan wel vaak druk is) of een woensdagmiddag. Soms kun je nog korting krijgen ook.

walibi-met-jonge-kinderen

Dagje weg tijdens een studiedag

Leuke dingen doen in de vakantie is sowieso gezellig, maar ga zeker ook eens als de kinderen in verband met een studiedag van de leerkrachten een keer vrij zijn van school. Vooral de kleuters en lagere klassen op de basisschool hebben vaak meerdere van dit soort dagen per jaar. Omdat de rest van Nederland op zo’n dag wel gewoon naar school moet, is het er dan vaak stukken rustiger.

leuke-uitjes-met-kids

Oké, daar komen ze. Twintig leuke uitjes met kids in Nederland. In willekeurige volgorde. Per uitstapje zet ik erbij voor welke leeftijd het het meest geschikt is of vetgedrukt voor welke leeftijd ik persoonlijk vind dat het het leukst is. Het is puur een indicatie. Ben je het niet eens met een bepaalde leeftijdscategorie of heb je een aanvulling, wat voor aanvulling dan ook, laat het gerust weten.

20 leuke uitjes met kinderen in Nederland

1. Apenheul bij Apeldoorn

Dit vond ik persoonlijk nou echt het leukste uitje van het jaar: Apenheul! De kinderen waren ook super enthousiast. Bijna alle kinderen vinden apen leuk; in Apenheul zie je ze in alle soorten en maten. Er zitten echt hele leuke en mooie bij! Ze lopen hoog in de bomen, boven je langs en soms ineens vlak naast je of voor je voeten. Naast de vele soorten apen zijn er ook enkele andere dieren, er is een klein Afrikaans dorp waar ze heerlijk kunnen klimmen en verdwalen, een speeltuin en een leuk klimpark met touwladders tussen de bomen.

Was ik van te voren nog bang dat ze ‘alleen maar apen’ misschien een beetje saai zouden vinden, dat was absoluut niet het geval. Tip: het is ook leuk om je kinderen de speurtocht te laten doen, daar leren ze nog wat van ook.

Een aparte blog over Apenheul heb je nog steeds een keer van me te goed. M’n dochter heeft er zelfs een superleuke vlog over gemaakt (die overigens nergens online staat nog hoor).

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

apenheul

klimpark-apenheul

leukste-uitje-met-kids

2. Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum is ook ontzettend leuk. Het is een heerlijk ruim museum waar kinderen lekker kunnen bewegen en ervaren. Ze kunnen treinen in klimmen, oude beroemde treinen van vroeger bewonderen en een leuk pad volgen in een aparte ruimte met een koptelefoon op. Als er één museum niet saai is is het het Spoorwegmuseum wel.

Tip: in de kerstvakantie is het Spoorwegmuseum ook erg leuk; dan is namelijk elk jaar het zogeheten ‘Winter Station’ met schaatsbaan en een gezellige sfeer. Extra tips in Utrecht vind je hier, zoals het Militair Museum of Museum Speelklok!

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

spoorwegmuseum-leuk-uitje

3. Ziplinen boven zee in Scheveningen

Een ritje in het reuzenrad op de Pier met zicht over Scheveningen is natuurlijk erg leuk, maar zijn je kinderen al iets ouder en willen ze iets spectaculairs doen? Dan kunnen ze ziplinen! Jawel, in Scheveningen kun je zippen vanaf de Pier! Durf jij het zelf eigenlijk, zo hoog boven zee? Ik testte de Zipline op de Pier persoonlijk uit en vond het zo gaaf!

Qua tijdsduur is het een korte activiteit, maar op De Pier kun je zeker wat uurtjes doorbrengen. In het reuzenrad zoals ik al zei, maar er zijn ook veel leuke hippe overdekte restaurantjes en barretjes op de Pier en met droog weer vind je ook nog lekkere loungeplekjes bovenóp de Pier. Als je wil kun je zelfs op de Pier overnachten.

Leestip: leuke activiteiten en tips in Scheveningen en Nieuw in Scheveningen!

LEGOLAND Discovery is erg leuk met jonge kids, Sealife ook en lekker uitwaaien op het strand is natuurlijk ook altijd fijn. Goed te weten is dat sommige strandtenten in oktober ook nog open zijn (en een aantal strandtenten in de buurt van lijn 11 en de haven ook in de winter), dus neem lekker nog een nazomerroseetje of een warme chocomel.

Geschikt voor kinderen van: 8-12 jaar, 12+ (en de Pier zelf voor alle leeftijden)

ziplinen-scheveningen

4. Zeehonden vrijlaten op het wad

De zeehondenopvang doet geweldig mooi werk. Zeehonden die ziek zijn of gewond zijn geraakt worden opgevangen en aangesterkt tot ze weer vrijgelaten kunnen worden in de Waddenzee. In Zeehondencentrum Pieterburen kun je zien hoe ze in verschillende ruimtes en bassins slapen, gevoed of verzorgd worden en uiteindelijk lekker kunnen rondzwemmen.

Voor kinderen zijn er (in de vakanties) speciale kinderrondleidingen waar kinderen (en ouders) vanalles leren over het zeehondenziekenhuis. Ook kun je zeehonden spotten tijdens een Waddensafari vanaf de haven van Lauwersoog. In de zomer is ook een zeehondenexpeditie (inclusief wadlopen) leuk.

Zeehonden vrijlaten is natuurlijk helemaal onvergetelijk. Je moet dit wel van te voren reserveren. Wees er wel snel bij. Voor 2019 staan er nog geen data gepland, maar bekijk de agenda zelf even voor updates. Alle activiteiten vind je hier.

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar (zeehondencentrum), 4-8 jaar en 8-12 jaar (zeehondencentrum, safari en vrijlaten), 12+ (expeditie, safari en vrijlaten)

zeehonden-kijken

5. Het Afrikamuseum in Berg en Dal

In mijn studententijd bezocht ik het Afrika museum. Nog nooit was ik zo verrast over hoe leuk een museum kan zijn, niet alleen voor mij als student toen, maar zeker ook voor kinderen. Het Afrika museum is echt een museum waar je je op reis waant. Vooral buiten is het leuk. Je ziet er traditionele Afrikaanse hutjes en huizen van volkeren uit Ghana, Benin, Mali, Kameroen en Lesotho. Ik werd er helemaal blij van!

Boek hier je fast track ticket voor het Afrika Museum!

Deze foto maakte ik overigens écht in Afrika, in het binnenland van het West-Afrikaanse land Senegal. Van mijn bezoek aan het Afrikamuseum heb ik geen foto’s, dus ik wil er heel graag een keer terug, liefst met de kinderen natuurlijk.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

afrika

6. Het Dinopark in Dierenpark Amersfoort

Dino’s kijken in het bos. In het Dinopark van Dierenpark Amersfoort kan het. Hier vind je ruim zeventig levensgrote dinosauriërs waaronder de enorme Brachiosaurus (12 meter hoog en 27 meter lang). Leuk: vlieg mee met de vliegende dino’s of probeer of je harder kunt rennen dan de gevaarlijke T-rex. Ga er naartoe en word een echte dinokenner. Wedden dat jij straks je spreekbeurt over dinosaurussen wil doen?

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

dinopark-amersfoort

dinobos

7. Vliegtuigen spotten op het panoramaterras op Schiphol

Ook al vlieg je niet lekker naar de zon of naar een leuke stad, het is altijd leuk op Schiphol te zijn. Ook als niet-passagier zonder vliegticket kun je vliegtuigen spotten op het panoramaterras en een Fokker 100 vliegtuig van binnen bekijken. In deze oude KLM Cityhopper kun je doen alsof je meevliegt als passagier of als piloot.

Wil je er naartoe dan is het best even zoeken. Het zit op de derde verdieping. Je komt er via de trap of lift tussen vertrekhal 1 en 2. Van april t/m half oktober is het van 7:00u tot 21:00u open, in de winter (vanaf de laatste zondag van oktober tot eind maart) van 9:00u tot 17:00u. Bij storm, sneeuw of ijzel is het dek uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Op Schiphol Plaza staat in de aankomsthal -waar je vele winkels vindt- ook nog een vliegtuigromp bij de winkel Planes@Plaza. Je kunt het vliegtuig in, plaatsnemen in de cockpit of de motor van dichtbij bekijken. Uiteraard kun je er ook modelvliegtuigen en allerlei vlieggadgets en speelgoed van vliegtuigen kopen.

Het is geen uitje waarmee je een hele dag zoet bent, maar ga je bijvoorbeeld met de kinderen met de trein naar opa en oma of ergens anders naartoe waarbij je langs Schiphol komt of een kleine omweg kunt maken, dan is het zeker leuk om even uit te stappen. Het is gratis!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar (het vliegtuig in), 8-12 jaar, 12+

leuk-met-kinderen

Of… boek de Schiphol Experience!

vliegtuig-schiphol-cockpit-kinderen

Wil je een uitje met vliegtuigen dat wat langer duurt? Ga dan eens naar Luchtvaartmuseum Aviodrome bij Lelystad Airport!

8. Attractiepark Slagharen

Misschien ken je het nog als Ponypark Slagharen, maar zo heet het al lang niet meer. Attractiepark Slagharen is een leuk en overzichtelijk pretpark om met kinderen naartoe te gaan. Het is niet zo extreem groot, maar er kan wel heel veel. Behalve attracties buiten is er ook nog een zwemparadijs met spectaculaire glijbanen.

Bekijk de website van Attractiepark Slagharen of boek met korting je ticket voor Slagharen!

SUPER TIP: Wil je er naartoe overweeg dan om te overnachten in een tent of chalet op Vakantiepark Slagharen dat er direct aan vast ligt. Je hebt dan alle dagen gratis entree en kunt dus onbeperkt het park op, gewoon lopend. Zelf verbleef ik ook met mijn kinderen op Vakantiepark Slagharen. We sliepen in een wigwam en dat was -ondanks de regen- erg leuk. Lees zeker mijn blog erover!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

slagharen

9. Madurodam in Den Haag

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren in Madurodam geweest met de kinderen en ze vinden het nog steeds leuk. Er is toch elke keer wel weer een nieuwe attractie en naar gelang hun leeftijd vinden ze ook weer andere dingen interessant. Naast de dingen die altijd al leuk zijn (de treintjes en de bekende gebouwen) kun je ook doen alsof je DJ bent en vele andere dingen.

Ook zijn er meerdere indoor attracties, zoals Nieuw Amsterdam. Hier waan je je terug in de tijd van het zeventiende-eeuwse Nieuw Amsterdam, wat nu New York is. Voetbalfans zullen zich in Madurodam ook zeker vermaken!

Koop hier je ticket voor Madurodam met korting!

Meer Den Haag tips met kinderen vind je in de blog Altijd leuk om te doen met kinderen in Den Haag. Lees ook mijn herfstvakantietips Den Haag.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Madurodam

dj-madurodam

10. De Efteling

De Efteling is denk ik wel het allerbekendste uitje in Nederland. Ben je nog nooit met je kinderen naar De Efteling geweest? Dan is dat wel een keer een must. Goedkoop is het niet, maar je kinderen zullen je dankbaar zijn. Er is zo veel te zien en te doen, voor kinderen van alle leeftijden. Overnachten bij de Efteling zullen ze helemaal geweldig vinden.

De Efteling is 365 dagen per jaar open. De exacte tijden vind je hier. Soms zijn er evenementen waar je speciale tickets voor nodig hebt. Wist je dat je er ook met kerst kunt dineren?

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Efteling-uitje

dagje-Efteling

11. Een kasteel bezoeken

Kastelen spreken met hun torens, grachten, ophaalbrug en kantelen toch altijd een beetje tot de verbeelding. Het zijn zulke mooie en imposante gebouwen. Ze ademen historie en wakkeren de verbeelding aan. Bij mij in elk geval wel. Als kind schreef ik een verhaal van meer dan 100 multomapblaadjes vol over allemaal kinderen die op een kasteel woonden. Ik kon er rijkelijk over fantaseren.

Op de foto hieronder zie je Kasteel De Haar dat ik in 1983 als kind bezocht. Het is het grootste kasteel van Nederland. Andere bekende kastelen zijn o.a. Slot Loevestein, het meest beroemde kasteel van Nederland, Kasteel Heeswijk en het Muiderslot, waar ik vroeger niet zo gek ver vandaan woonde, maar uiteraard zijn er nog meer leuke en mooie kastelen in Nederland.

Wat dacht je trouwens van slapen op een kasteel of landgoed? Hier vind je goedkope kasteelovernachtingen.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

kasteel

12. Maritiem museum en varen in Rotterdam

Een leuk museum om met kinderen naartoe te gaan is het Maritiem Museum in Rotterdam. Ik ben er wel al een paar keer langs gekomen, maar ik heb het helaas nog niet bezocht. Mocht je het willen doen dan kun je het ook combineren met een boottochtje.

Boek hier je ticket.

Er zijn speciale arrangementen, o.a. met een soort bus op het water, die door het water lijkt te rijden, maar het is gewoon een boot, maar dan wel een heel aparte. Deze Splashtour kun je ook weer combineren met een rondvaart van Spido. Of met Miniworld.

Supertip: Wil je wat langer de tijd hebben blijf dan zeker overnachten in Rotterdam! Dat kan al best goedkoop, zelfs op hele bijzondere plekken in Rotterdam. Kijk maar: Slapen in Rotterdamse bezienswaardigheden! En natuurlijk bezoek je ook de Euromast als je dat nog niet gedaan had!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

maritiem-museum

13. Fietstocht met kinderen in Rotterdam

Een rondleiding op de fiets speciaal voor gezinnen met kinderen. Deze kindvriendelijke fietstour kan alleen in Rotterdam. Tijdens de fietstocht kom je langs bekende bezienswaardigheden zoals de kubuswoningen, de Markthal, de Erasmusbrug, de Maas, de Euromast en nog meer! Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kinderen moeten dan wel gewend zijn te fietsen.

De fietstour is in de herfstvakantie dagelijks te boeken. Buiten de vakanties kan het op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De prijs is voor volwassenen 25 euro, voor kinderen (tot 16 jaar) 19,50. Eventuele kinderzitjes zijn gratis.

Liever zelf fietsen? Op deze plekken kun je kinderfietsen huren in Rotterdam. Liever helemaal niet fietsen? Misschien is de hop on hop off bus een goed idee!

Geschikt voor: 0-4 jaar (in zitje), 8-12 jaar, 12+

fietstour-met-kinderen-rotterdam

Lees ook: 5x overnachten in bezienswaardigheden in Rotterdam.

uitje-rotterdam

14. Naar de dierentuin: Blijdorp

Een dagje naar de dierentuin is natuurlijk ook altijd een succes. Blijdorp is een van de bekendste dierentuinen in Nederland. Je kunt er urenlang doorbrengen. Ik ben er twee keer met de kinderen geweest en schreef er deze blog over: Dagje Diergaarde Blijdorp. Tickets boeken kan hier.

Skip the line tickets boeken kan hier!

Als het droog is is het het leukst, dan zie je de meeste dieren, maar ook als het regent is het nog de moeite waard omdat er ook het een en ander binnen te zien is, zoals Amazonica. Sla zeker ook het Oceanium niet over. Een binnenspeeltuin is er ook (Biotopia), maar die wordt van november tot begin december 2017 gerenoveerd.

Dieren kijken in Blijdorp is leuk voor alle leeftijden en is zeker ook al een aanrader met de allerkleinsten. Ook leuk trouwens is Plaswijckpark! Dit is een leuk speelpark met ook een mini-dierentuin erbij.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Oceanum-Blijdorp

uitje-met-kinderen

15. Wandeling door Amsterdam

Een dagje Amsterdam met kinderen is ook altijd leuk. Er zijn ontzettend veel musea die leuk zijn om met kinderen naartoe te gaan, en een rondvaart maken, de toeristenbus nemen of een kindvriendelijke excursie of tour in Amsterdam boeken kan uiteraard ook (NEMO of The Upside Down bijvoorbeeld!), maar je kunt ook gewoon lekker zelf gaan wandelen met ze. Niet overal naar binnen, maar gewoon de sfeer van de hoofdstad proeven. Mijn kinderen vonden dat erg leuk en gratis speeltuintjes of speelplekken kom je onderweg of in het park wel tegen. Zo kost een dagje Amsterdam helemaal niet veel en hebben ze toch een goede indruk en leuke herinnering. Bekijk hier de zelf uitgestippelde wandeling die ik met mijn kinderen maakte.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Tip: check ook de allerleukste attractie van Amsterdam: THIS IS HOLLAND! Hier zie je Nederland in vogelvlucht. Zó gaaf!

uitje-amsterdam

16. Walibi in Flevoland

Hou je van spanning en sensatie, van hard gaan en kriebels in je buik? Dan moet je naar Walibi. In Attractiepark Walibi Holland zijn talloze attracties voor wie niks eng genoeg is. Gelukkig zijn er daarnaast ook wat attracties voor kleinere kinderen, dus ook die kunnen zich wel vermaken, maar het meeste is toch voor de wat oudere of voor echte durfals. De nieuwe slogan is dan ook ‘Dare to get real’!

Let op: Walibi is niet de hele winter open. In september en oktober zijn er aangepaste openingstijden. In de herfstvakantie kun je er in elk geval wel naartoe en ze hebben zelfs speciale dagen in verband met Halloween, mocht je daar van houden.

Tip: je kunt ook overnachten bij Walibi in Walibi Village!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Walibi-achtbanen

17. Sprookjeswonderland

Zoek je juist een leuk pretpark voor kleine kinderen? Dan moet je bij Sprookjeswonderland zijn! Want een ontzettend leuk park is dit! Een soort Efteling, maar dan kleiner. Ook met scenes uit sprookjes, maar ook met leuke kindvriendelijke attracties en een natuurspeeltuin. Vooral met peuters, kleuters en nog jonge kinderen is dit een superleuk uitje! En nog betaalbaar ook!

Let op: Sprookjeswonderland is geopend van april t/m oktober. In de herfstvakantie dus ook, en daarnaast ook in de kerstvakantie (inclusief de eerste week van januari, behalve 1 januari). In de voorjaarsvakantie niet! De precieze openingstijden vind je hier.

Wilde je in de winter gaan en is het dicht? Denk dan ook eens aan Plaswijckpark, ook dat is erg leuk met kleine kinderen en dat is wel het hele jaar door open.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Update: Sprookjeswonderland is open van half april t/m eind oktober en dan in de kerstvakantie weer.

sprookjeswonderland

18. Het bos of de natuur in!

Lekker de natuur of het bos in is natuurlijk ook altijd fijn. Wat voor seizoen of weer het ook is, de buitenlucht doet altijd goed. Er zijn ontzettend veel mooie natuurgebieden en Nationale Parken in Nederland. Op de site van Natuurmonumenten staan altijd veel tips, juist ook met kinderen.

Vaak zijn er in de vakanties speciale activiteiten in de bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Je kunt vaak met de boswachter mee (bijvoorbeeld op nachtexpeditie of paddenstoelen zoeken), geocachen of andere leuke dingen doen. Gewoon zelf gaan wandelen kan uiteraard ook. Zeker in de herfst is het door alle gekeurde herfstblaadjes aan de bomen sowieso al prachtig.

In je eigen stad of dorp is vast wel mooie natuur dichtbij, maar soms is het ook leuk net even ergens anders naartoe te gaan. Naar de Weerribben-Wieden bijvoorbeeld. Of het veelzijdige Nationaal Park Hollandse Duinen! En kende je het eiland Tiengemeten al? Gewoon lekker naar het bos (bijvoorbeeld naar speelbos OERRR in ’s Gravenland, wat je op de foto’s ziet) of… herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen!

Zelfs in de stad is vaak genoeg groen. Check bijvoorbeeld het vele groen in Den Haag. En ken je deze bijzondere krater al?

Supertip: Ga herten spotten of ga eens naar het onbekende eiland Tiengemeten!

Ook zijn er veel plekken in Nederland waar je (als het niet te koud is) een blotevoetenpad kunt lopen. Ja, op je blote voeten dus. Leuk in de zomer, maar ook op een mooie lente- of herfstdag. Is het een beetje regenachtig? Modder voelt juist wel lekker. Blotevoetenpaden heb je in het hele land. Hip & Hot testte er een heleboel voor je uit. Laarzenpaden zijn er op veel plekken ook. Of kabouterpaden. En nog veel meer leuke wandelingen voor kinderen. Of neem het natuur survival boek of Alle kinderen naar buiten mee.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

natuurmonumenten-kinderen

Weet je niet goed wat je met kinderen in de natuur allemaal kunt doen? Schaf  Alle kinderen naar buiten aan of neem het natuur survival boek mee en ga samen op ontdekking!

natuur-uitjes-met-kinderen

19. Avontuurlijk Forteiland IJmuiden

Op het Forteiland in IJmuiden beleef je een stoere doe-dag met het hele gezin. Je vaart er vanaf de Kop van de haven van IJmuiden met de boot naartoe en komt dan op een eiland met een fort en bunkers. Hier ga je allerlei stoere activiteiten doen zoals boogschieten, buksschieten, abseilen, balanceren op een hoge evenwichtsbalk en vrije val.

Let op: Forteiland is maar een aantal dagen per jaar open, op enkele feestdagen en in de kindervakanties.

Geschikt voor: 8-12 jaar, 12+

forteiland-ijmuiden

20. De Canon van Nederland

Gloednieuw is De Canon van Nederland, een tentoonstelling met alle hoogtepunten en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis, in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ik had afgelopen maand bij de officiële opening en de persdag kunnen zijn, maar het kwam er helaas niet van. Wel wil ik dit graag noemen omdat het me een superleuk en vooral heel interessant en leerzaam uitje lijkt, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Naast de gewone tentoonstelling heeft het Openluchtmuseum het hele jaar door allemaal leuke activiteiten en evenementen.

Overigens is de Canon van Nederland een samenwerking van verschillende musea in Nederland (dus niet alleen het Openluchtmuseum, maar ook musea als het Rijksmuseum van Oudheden, het Scheepvaartmuseum, het Nationaal Militair Museum, het Rijksmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid e.a.) Vanaf eind deze maand zullen er dan ook in andere musea delen van de Canon van Nederland te zien zijn. Dit is de aparte website van De Canon van Nederland.

Geschikt voor: 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

geschiedenis-uitje-vakantie

Nou, zit er iets leuks voor je bij denk je?

leuke-pretparken

Toffe overnachting in plaats van een uitje

Een toffe overnachting is ook een leuk idee met kids. Dat is vaak al een uitje op zich! Soms is het niet eens duurder dan met het hele gezin naar een pretpark! Wat dacht je van een nachtje, midweek of weekend in een iglo, tipi, tiny house, tiny wagon, yurt, boet, geurt of pod? Een drakenei, kubussterrenkubus, sky cabin, river cabin, haven lodge, glamplodge, luxe lodge, zwerfhutgrondulow, hooibergstadionbungalowsprookjeskasteelhelikopter of legertruck? Ga ook eens bijzonder overnachten met kinderen!

Boek ook eens een bijzondere overnachting! Ook dat zullen je kinderen nooit vergeten!

Leukste uitje van Nederland

Jaarlijks organiseert de ANWB trouwens de verkiezing leukste uitje van Nederland ‘Leukste uitje van Nederland’. De top 3 leukste uitjes van Nederland in 2019 zijn inmiddels ook bekend:

Goud: De Efteling in Kaatsheuvel
Zilver: Dierenpark Amersfoort
Brons: GaiaZOO in Kerkrade

De leukste uitjes van Nederland!

apenheul-met-kids

Leukste uitje per provincie

Ook is er jaarlijks een winnaar per provincie. Wat is het leukste uitje van Limburg? Het leukst uitje in Utrecht? Het leukste uitje in Flevoland? Er staan ook ‘kleine’ uitjes tussen en best originele uitjes. Waarschijnlijk ken je ze lang niet allemaal! Je ziet het lijstje met leukste uitje van Nederland per provincie hier:

Groningen: Fontana Resort Bad Nieuweschans in Bad Nieuweschans
Friesland: Attractiepark Duinen Zathe in Appelscha
Drenthe: Drouwenerzand Attractiepark in Drouwen
Overijssel: De Ulebelt in Deventer
Gelderland: Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem
Utrecht: Nationaal Militair Museum in Soest
Flevoland: De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest
Noord-Holland: Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna
Zuid-Holland: Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers
Zeeland: Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme
Noord-Brabant: Museum Klok & Peel in Asten
Limburg: Kasteelpark Born in Born

Tip: lees ook: leuke natuurhuisjes in Nederland!

amsterdam-kids

Leuke uitjes met korting regelen

Regelmatig kun je van een bepaalde attractie ergens kortingsbonnen krijgen. Soms kun je tijdelijk tickets kopen bij winkels als Blokker en het Kruidvat, maar ook via de site Dagtickets kun je korting op uitjes, musea en attractieparken krijgen. En ook via Actie van de Dag!

Tip: Via Actie van de Dag en andere websites kun je korting krijgen op heel veel uitjes en pretparken!

ActievandeDag.nl - Algemene banners Dagje uit

Soms zie je per toeval ergens andere tijdelijke acties. Vraag eens rond in je omgeving. Speel je mee met de Postcodeloterij dan krijg je waarschijnlijk jaarlijks de Voordeelagenda waar ook weer heel veel kortingsbonnen in zitten. Of misschien ken je nog iemand die ergens kortingskaarten van heeft maar zelf niet meer kan gaan. Check wel altijd de datum van zo’n actie of ticket.

Een entreebewijs online kopen is sowieso vaak voordeliger dan aan de kassa. Soms zijn er ook speciale gezinsprijzen. En wil je ergens vaker naartoe gaan dan kan een abonnement ook interessant zijn. Voor baby’s is de entreeprijs meestal gratis.

kinderen-met-de-trein

Een paar tips nog:

 • Naar veel parken en musea is het fijn om meteen lekker vroeg te gaan , zodat het nog wat rustiger is.
 • Een paar parken en attracties zijn niet het hele jaar door open. Check altijd eerst de openingstijden, met name in de winter.
 • Bij veel parken mag je eigen eten en drinken meenemen. Dat scheelt enorm in de kosten. Je mag dan alleen meestal niet bij de restaurants zitten, maar soms zijn er bankjes. Een keer wel wat bij zo’n park nemen is ook wel weer gezellig.

Met het openbaar vervoer op pad

Veel bezienswaardigheden zijn met het openbaar vervoer te bezoeken. Als je met de trein naar een uitje gaat heb je ook onderweg al meteen de tijd voor elkaar. Ik vind dat zelf altijd heel gezellig met de kinderen. Huur eventueel een fiets als het openbaar vervoer niet tot aan de attractie komt: fiets huren in Nederland.

trein-met-kids

Attractiepark of dierenpark boeken in combinatie met een hotel

Wil je een bepaald attractiepark bezoeken maar ligt het ver weg, dan is het dus ook leuk om er een heel weekend of een paar dagen weg van te maken. Soms zijn er speciale arrangementen die in verhouding altijd gunstig geprijsd zijn: acties van een hotel in combinatie met bijvoorbeeld entreetickets. Niet alleen bij Vakantiepark Slagharen waar ik het al over had, maar ook op andere plekken in Nederland en zelfs in Duitsland.

Lees ook: 15 bijzondere overnachtingsadresjes met kids in Nederland en leuke natuurhuisjes in Nederland!

rotterdam-met-kinderen

Hierboven zie je de Maas en de Euromast bij zonsondergang in Rotterdam. Betaalbaar overnachten in Rotterdam kan hier. Origineel overnachten in Rotterdam kan hier. IJmuiden (tip 19 en hieronder) kun je ook bezoeken als je in een strandhuisje in Wijk aan Zee verblijft.

uitjes-met-kinderen-noord-holland

Tips in Den Haag en tips bij slecht weer

Ik hoor je al denken: ‘En Den Haag dan?’ Uiteraard is er behalve een bezoek aan Madurodam of de Pier in Scheveningen nog veel meer te zien en te doen, van een bezoek aan Panorama Mesdag tot één van de echt leuke musea en activiteiten voor kinderen in Den Haag, ook als het niet zulk mooi weer is of als je een uitje zoekt als het regent; bijvoorbeeld lekker springen in een kerk .

planet-jump

Den Haag en Scheveningen in de winter

In de winter is het trouwens ook leuk in Den Haag en Scheveningen. Ik schreef al eens Leuke dingen in Den Haag in december en Leuke evenementen in Scheveningen in december. De meeste van deze evenementen zijn jaarlijks. Hoe dan ook, waar je ook naartoe gaat en wanneer dan ook, je kinderen zullen je dankbaar zijn. Ja, zelfs als ze in eerste instantie niet mee willen, want ook dat komt voor.

Geniet van een leuke dag uit met ze! Vaak zijn dit juist de dingen die ze altijd bijblijven.

leuke-dingen-doen-met-kinderen

Ook leuk om te doen met kinderen

Tiengemeten is ook leuk met kinderen, en zelfs De Keukenhof! En heb je de kinderen wel eens kennis laten maken met deze typisch Hollandse highlights? Of ga herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen!

Leuke dingen doen met kinderen in Nederland

Wil je nog veel meer leuke dingen doen met kinderen in Nederland? Bestel dan het boek 1000 dingen doen met kinderen in Nederland. Vervelen is verleden tijd!

Help je mee?

Hopelijk heb je veel aan deze mooie lijst met leuke uitjes in Nederland. Ben je er enthousiast over deel dit blog dan op Facebook (dat kan met de deelbutton hieronder) of vertel het aan anderen. Sowieso vind ik het leuk als je de Facebookpagina van Followmyfootprints volgt.

Nieuwe uitjes

Als je me op Facebook volgt lees je ook over nieuwe leuke uitjes, zoals THIS IS HOLLAND of WONDR! Of andere plekken waar ik zelf onlangs nog naartoe ben gegaan.

In mijn blog met uitjes in de winter lees je nog meer tips!

Toffe overnachting in plaats van een uitje

Update 2020: nu i.v.m. de coronamaatregelen heel veel uitjes niet kunnen of gesloten zijn is een toffe overnachting ook een leuk idee met kids. Soms is het niet eens duurder dan met het hele gezin naar een pretpark. Wat dacht je van een nachtje, midweek of weekend in een iglo, tipi, tiny house, tiny wagon, yurt, boet, geurt of pod? Een drakenei, kubussterrenkubus, sky cabin, river cabin, haven lodge, glamplodge, luxe lodge, zwerfhutgrondulow, hooibergstadionbungalowsprookjeskasteelhelikopter of legertruck?

Deel dit blog!

Deel dit overzicht eventueel ook met je partner, met vrienden, opa en oma, of ouders van school. Dat zou ik superleuk vinden!

Welke van deze gezinsuitjes heb jij al eens gedaan en vond jij het leukst?

Heb je zelf nog een favoriet uitje met kids?

16 gedachten over “20 superleuke uitjes met kids in Nederland

 1. Yvonne

  Nou dacht ik dat we in eigen land niet zo heel ondernemend waren, maar we hebben toch a; best een aardig aantal van deze leuke uitjes gedaan. Maar ik heb ook nog nieuwe inspiratie opgedaan. Dat ziplinen ziet er wel stoer uit zeg… ben alleen bang dat ik onze oudste voorlopig nog niet zo ver krijg. (maar ze heeft nog 3 jaartjes tot ze 8 is 😉 )

 2. Niels

  Deze uitjes zijn niet alleen leuk als je kinderen hebt 😉 Ik heb er voor ons ook weer een paar leuke dingen uitgepakt waarvan ik alweer vergeten was dat ze in Nederland bestonden. Een groot aantal hebben we al gezien/gedaan maar een aantal ook niet en dat maakt het weer leuk. Nederland heeft meer te bieden dan je af en toe zou denken, het blijk maar weer.

 3. Roger

  Leuke tips. Veel dingen al gedaan maar het Afrikamuseum en de zeehonden gaan op de ToDo lijst. Voor de zipline zal ik nog een paar jaartjes geduld moeten hebben. En mijn kinderen zijn nog nooit in de Efteling geweest

 4. Annemarie

  Wat een leuke ideeën! Natuurlijk hebben we er wel al een aantal gedaan uit je lijstje, maar nog lang niet alles. We moeten toch echt eens naar Forteiland IJmuiden, we wonen er vlakbij!

 5. Petra

  Er zijn zoveel leuke dingen te doen, maar denk ook eens aan de wat kleinere dingen. Kom je in de provincie Groningen en heb je kinderen tot een jaar of 10 of kinderen die heel er in insecten geïnteresseerd zijn is een bezoek aan doezoo insectenwereld in Leens zeker een aanrader. Ga je naar de zeehonden in Pieterburen en hou je ook van tuinen, vergeet dan niet domies toen te bezoeken. Ben je in Drenthe en wil je een overzichtelijke niet te grote pretpark waar je zelfs je kind van 5/6 jaar al vrij rond kunt laten lopen of je kind met autisme niet wil confronteren met lange rijen en een onoverzichtelijkpark, dan is Drouwenerzand echt een aanrader. Met een vakantiepark erbij waarvandaan je zo vanuit het attractiepark binnenloopt. Extra voordeel het is allinclusive, een leuk dagje weg voor ongeveer 13 euro pp. Neem wel je zwemkleding of een extra set gewone kleding mee als het mooi weer is. Er is een waterplein voor water plezier.

 6. E.M.

  Veel leuke dingen te doen. Wat ook erg leuk is: Het weeshuismuseum in Culemborg. Geen hele dag vermaak, maar zeker wel een halve. Naar aanleiding van het boek:

  Meisje nummer achttien – Anna Woltz heeft onze kleindochter aangegeven dat je dat weeshuis kunt bezoeken https://weeshuismuseum.nl/

  Stadje is niet groot, wel gezellig

 7. Sasja

  Domtoren beklimmen is ook erg leuk, zelfs met kleuters!
  Er is een speciale kinderrondleiding.
  Bij iedere etage krijg je informatie.

 8. Nicole

  Wat super leuk is om het Ziplinen te combineren met een bezoekje aan Sea Life.
  Dit hebben wij afgelopen zomer gedaan. Tussen deze twee activiteiten door een lekkere lunch gepakt op de boulevard. Kleine tip voor het Ziplinen, doe geen rok aan! Dit had ik wel en dit maakte het wat ongemakkelijk 😉 Onze dochter is 9 en durfde helaas niet. Misschien de volgende keer wel. We komen vast nog een keer in Scheveningen!

 9. leaalder@gmail.com

  Veel goede tips! Ik vind het het leukste om zo weinig mogelijk uit te hoeven geven bij een uitje. Je moet een beetje creatief zijn, maar dan heb je wel echt een leuke dag! Ik heb voor mijn dochtertje meerdere keren schatzoekkaarten gemaakt in de duinen, met cryptische omschrijven, waarna ze echt mocht scheppen en een eigen schatkist vond, met snoep erin. Was geweldig!

 10. Bart

  Wat een hoop toffe tips! Onze zoon en dochter zijn – al heeft papa het ondertussen wel een beetje gezien – niet weg te slaan uit de Apenheul. Ze kunnen daar gerust een hele dag genieten.

 11. Anke

  Leuk overzicht! Van Forteiland IJmuiden had ik nog nooit gehoord. En maar 3 dagen per jaar open! Ik heb meteen tickets geboekt voor 2e Pinksterdag. Ik ben heel benieuwd! THIS IS HOLLAND wil ik ook zeker een keer heen met mijn dochters. Bedankt voor de leuke tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *