20 superleuke uitjes met kids in Nederland

20 superleuke uitjes met kids in Nederland

Leuke uitjes voor gezinnen zijn er zat. Maar wat zijn nou écht leuke uitjes met kinderen? Je leest het in dit uitgebreide blog vol superleuke uitjes met kids. Ook het allerleukste uitje van Nederland staat erbij. Wil je dus gezellig een dagje weg met het gezin dan mag je deze tips zeker niet missen. Activiteiten bij mooi weer, maar ook dingen om te doen bij slecht weer, voor verschillende leeftijden.

leuk-uitje-met-kinderen

Uitjes in de natuur, leuke musea en verschillende pretparken

Of je nou van musea, cultuur en historie houdt, van dieren en natuur of meer van spanning, sensatie en pretparken, er staan altijd wel een paar geschikte uitstapjes bij. Leuk om als ouder met kinderen te doen, maar ook leuk voor grootouders die een dagje met de kleinkinderen op pad willen!

leuke-uitjes-met-kinderen

Bekend of origineel dagje uit met kids

Bijna alle activiteiten en bezienswaardigheden hieronder heb ik zelf gedaan. Ik deel vooral datgene waar de kinderen en ik heel enthousiast over waren of waarvan ik denk dat het echt een top uitje is. Veel uitjes ken je waarschijnlijk al, maar er staan ook een paar originele en nieuwe tips bij. Je hebt echt nog niet alles gedaan!

uitje-met-kinderen

Leuke gezinsuitjes voor de vakantie of gewoon tussendoor

De meeste activiteiten die ik hieronder noem kunnen altijd een keer (hoewel niet allemaal in de winter), maar ook in de schoolvakanties is het natuurlijk leuk om een dagje weg te gaan. Met name de zomervakantie, de herfstvakantie en de meivakantie zijn populair voor dit soort uitjes, maar ook in de kerstvakantie is het vaak heel sfeervol.

Gewoon een keer tussendoor kan uiteraard ook, in een weekend, op een feestdag (hoewel het dan wel vaak druk is) of een woensdagmiddag. Soms kun je nog korting krijgen ook.

walibi-met-jonge-kinderen

Dagje weg tijdens een studiedag

Leuke dingen doen in de vakantie is sowieso gezellig, maar ga zeker ook eens als de kinderen in verband met een studiedag van de leerkrachten een keer vrij zijn van school. Vooral de kleuters en lagere klassen op de basisschool hebben vaak meerdere van dit soort dagen per jaar. Omdat de rest van Nederland op zo’n dag wel gewoon naar school moet, is het er dan vaak stukken rustiger.

leuke-uitjes-met-kids

Oké, daar komen ze. Twintig leuke uitjes met kids in Nederland. In willekeurige volgorde. Per uitstapje zet ik erbij voor welke leeftijd het het meest geschikt is of vetgedrukt voor welke leeftijd ik persoonlijk vind dat het het leukst is. Het is puur een indicatie. Ben je het niet eens met een bepaalde leeftijdscategorie of heb je een aanvulling, wat voor aanvulling dan ook, laat het gerust weten.

20 leuke uitjes met kinderen in Nederland

1. Apenheul bij Apeldoorn

Dit vond ik persoonlijk nou echt het leukste uitje van het jaar: Apenheul! De kinderen waren ook super enthousiast. Bijna alle kinderen vinden apen leuk; in Apenheul zie je ze in alle soorten en maten. Er zitten echt hele leuke en mooie bij! Ze lopen hoog in de bomen, boven je langs en soms ineens vlak naast je of voor je voeten. Naast de vele soorten apen zijn er ook enkele andere dieren, er is een klein Afrikaans dorp waar ze heerlijk kunnen klimmen en verdwalen, een speeltuin en een leuk klimpark met touwladders tussen de bomen.

Was ik van te voren nog bang dat ze ‘alleen maar apen’ misschien een beetje saai zouden vinden, dat was absoluut niet het geval. Tip: het is ook leuk om je kinderen de speurtocht te laten doen, daar leren ze nog wat van ook.

Een aparte blog over Apenheul heb je nog steeds een keer van me te goed. M’n dochter heeft er zelfs een superleuke vlog over gemaakt (die overigens nergens online staat nog hoor).

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Update: Apenheul is open t/m 4 november 2018 en daarna in 2019 weer!

apenheul

klimpark-apenheul

leukste-uitje-met-kids

2. Het Spoorwegmuseum in Utrecht

Het Spoorwegmuseum is ook ontzettend leuk. Het is een heerlijk ruim museum waar kinderen lekker kunnen bewegen en ervaren. Ze kunnen treinen in klimmen, oude beroemde treinen van vroeger bewonderen en een leuk pad volgen in een aparte ruimte met een koptelefoon op. Als er één museum niet saai is is het het Spoorwegmuseum wel. Tip: in de kerstvakantie is dit ook erg leuk, dus je kunt ook nog even wachten.

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

spoorwegmuseum-leuk-uitje

3. Ziplinen boven zee in Scheveningen

Wil je iets spectaculairs doen? Ga dan ziplinen! Jawel, in Scheveningen kun je sinds deze zomer zippen vanaf de Pier! Durf jij het, zo hoog boven zee? Ik testte de Zipline op de Pier persoonlijk uit en vond het zo gaaf!

Qua tijdsduur is het een korte activiteit, maar op De Pier kun je zeker wat uurtjes doorbrengen. Er is een reuzenrad, er zijn veel leuke hippe overdekte restaurantjes en barretjes op de Pier en met droog weer ook nog lekkere loungeplekjes bovenop de Pier.

Lees hier over nog meer leuke activiteiten en tips in Scheveningen!

Als je wil kun je zelfs op de Pier overnachten. Lekker uitwaaien op het strand is natuurlijk altíjd fijn. Goed te weten is dat sommige strandtenten in oktober ook nog open zijn (en een aantal strandtenten in de buurt van lijn 11 en de haven ook in de winter), dus neem lekker nog een nazomerroseetje of een warme chocomel.

Ziplinen is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen vanaf 30 kilo. Persoonlijk zou ik het niet doen als ze nog heel jong zijn, maar dat moet je zelf beslissen. Mocht je oudere kinderen hebben die er zelf naartoe willen gaan dan is het goed te weten dat je schriftelijk toestemming moet hebben van je ouders. Ouders mogen ook ter plekke tekenen.

Geschikt voor kinderen van: 8-12 jaar, 12+ (en de Pier zelf voor alle leeftijden)

ziplinen-scheveningen

4. Zeehonden vrijlaten op het wad

De zeehondenopvang doet geweldig mooi werk. Zeehonden die ziek zijn of gewond zijn geraakt worden opgevangen en aangesterkt tot ze weer vrijgelaten kunnen worden in de Waddenzee. In Zeehondencentrum Pieterburen kun je zien hoe ze in verschillende ruimtes en bassins slapen, gevoed of verzorgd worden en uiteindelijk lekker kunnen rondzwemmen.

Voor kinderen zijn er (in de vakanties) speciale kinderrondleidingen waar kinderen (en ouders) vanalles leren over het zeehondenziekenhuis. Ook kun je zeehonden spotten tijdens een Waddensafari vanaf de haven van Lauwersoog. In de zomer is ook een zeehondenexpeditie (inclusief wadlopen) leuk.

Zeehonden vrijlaten is natuurlijk helemaal onvergetelijk. De eerstvolgende keren dat je mee kunt met zeehonden vrijlaten is op 18 en 22 oktober 2017. Je moet dit van te voren reserveren. Wees er wel snel bij. Voor 2018 staan er nog geen data gepland. Overige activiteiten vind je hier.

Geschikt voor kinderen van: 0-4 jaar (zeehondencentrum), 4-8 jaar en 8-12 jaar (zeehondencentrum, safari en vrijlaten), 12+ (expeditie, safari en vrijlaten)

zeehonden-kijken

5. Het Afrikamuseum in Berg en Dal

In mijn studententijd bezocht ik het Afrika museum. Nog nooit was ik zo verrast over hoe leuk een museum kan zijn, niet alleen voor mij als student toen, maar zeker ook voor kinderen. Het Afrika museum is echt een museum waar je je op reis waant. Vooral buiten is het leuk. Je ziet er traditionele Afrikaanse hutjes en huizen van volkeren uit Ghana, Benin, Mali, Kameroen en Lesotho. Ik werd er helemaal blij van!

Deze foto maakte ik overigens écht in Afrika, in het binnenland van het West-Afrikaanse land Senegal. Van mijn bezoek aan het Afrikamuseum heb ik geen foto’s, dus ik wil er heel graag een keer terug, liefst met de kinderen natuurlijk.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

afrika

6. Het Dinopark in Dierenpark Amersfoort

Dino’s kijken in het bos. In het Dinopark van Dierenpark Amersfoort kan het. Hier vind je ruim zeventig levensgrote dinosauriërs waaronder de enorme Brachiosaurus (12 meter hoog en 27 meter lang). Leuk: vlieg mee met de vliegende dino’s of probeer of je harder kunt rennen dan de gevaarlijke T-rex. Ga er naartoe en wordt een echte dinokenner. Wedden dat jij straks je spreekbeurt over dinosaurussen wil doen?

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

dinopark-amersfoort

dinobos

7. Vliegtuigen spotten op het panoramaterras op Schiphol

Ook al vlieg je niet lekker naar de zon of naar een leuke stad, het is altijd leuk op Schiphol te zijn. Ook als niet-passagier zonder vliegticket kun je vliegtuigen spotten op het panoramaterras en een Fokker 100 vliegtuig van binnen bekijken. In deze oude KLM Cityhopper kun je doen alsof je meevliegt als passagier of als piloot.

Wil je er naartoe dan is het best even zoeken. Het zit op de derde verdieping. Je komt er via de trap of lift tussen vertrekhal 1 en 2. Van april t/m half oktober is het van 7:00u tot 21:00u open, in de winter (vanaf de laatste zondag van oktober tot eind maart) van 9:00u tot 17:00u. Bij storm, sneeuw of ijzel is het dek uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Op Schiphol Plaza staat vind je in de aankomsthal waar je vele winkels vindt ook nog een vliegtuigromp bij de winkel Planes@Plaza. Je kunt het vliegtuig in, plaatsnemen in de cockpit of de motor van dichtbij bekijken. Uiteraard kun je er ook modelvliegtuigen en allerlei vlieggadgets en speelgoed van vliegtuigen kopen.

Het is geen uitje waarmee je een hele dag zoet bent, maar ga je bijvoorbeeld met de kinderen met de trein naar opa en oma of ergens anders naartoe waarbij je langs Schiphol komt of een kleine omweg kunt maken, dan is het zeker leuk om even uit te stappen. Het is gratis!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar (het vliegtuig in), 8-12 jaar, 12+

leuk-met-kinderen

vliegtuig-schiphol-cockpit-kinderen

8. Attractiepark Slagharen

Misschien ken je het nog als Ponypark Slagharen, maar zo heet het niet meer. Attractiepark Slagharen is een leuk en overzichtelijk pretpark om met kinderen naartoe te gaan. Het is niet zo extreem groot, maar er kan wel heel veel. Behalve attracties buiten is er ook nog een zwemparadijs met spectaculaire glijbanen.

Wil je er naartoe overweeg dan om te overnachten op het Vakantiepark dat ernaast ligt. Je hebt dan alle dagen gratis entree en kunt onbeperkt het park op (gewoon lopend). Zelf verbleef ik met de kinderen in een wigwam!

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

slagharen

9. Madurodam in Den Haag

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren in Madurodam geweest met de kinderen (ook met heel slecht weer) en ze vinden het nog steeds leuk. Er is toch elke keer wel weer iets nieuws en naar gelang hun leeftijd vinden ze ook weer andere dingen interessant. Naast de dingen die altijd al leuk zijn (de treinen, de vliegtuigen, de bekende gebouwen) kun je ook een filmpje laten maken waarin het lijkt alsof je over Nederland vliegt, doen alsof je DJ bent en vele andere dingen.

Soms is er een tijdelijke tentoonstelling en sinds de zomer heeft Madurodam een nieuwe attractie: Nieuw Amsterdam. Hier waan je je terug in de tijd van het zeventiende-eeuwse Nieuw Amsterdam, wat nu New York is. Het is een indoor familieattractie, dus ook fijn als het regent.

Meer Den Haag tips met kinderen vind je in de blog Altijd leuk om te doen met kinderen in Den Haag. Lees ook mijn herfstvakantietips Den Haag.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Madurodam

dj-madurodam

10. Het bos of de natuur in!

Lekker de natuur of het bos in is natuurlijk ook altijd fijn. Wat voor seizoen of weer het ook is, de buitenlucht doet altijd goed. Er zijn ontzettend veel mooie natuurgebieden en Nationale Parken in Nederland. Op de site van Natuurmonumenten staan altijd veel tips, juist ook met kinderen.

Vaak zijn er in de vakanties speciale activiteiten in de bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Je kunt vaak met de boswachter mee (bijvoorbeeld op nachtexpeditie of paddenstoelen zoeken), geocachen of andere leuke dingen doen. Gewoon zelf gaan wandelen kan uiteraard ook. Zeker in de herfst is het door alle gekeurde herfstblaadjes aan de bomen sowieso al prachtig.

In je eigen stad of dorp is vast wel mooie natuur dichtbij, maar soms is het ook leuk net even ergens anders naartoe te gaan. Mijn kinderen vonden speelbos OERRR in ’s Gravenland erg leuk.

Ook zijn er veel plekken in Nederland waar je (als het niet te koud is) een blotevoetenpad kunt lopen. Ja, op je blote voeten dus. Leuk in de zomer, maar ook op een mooie lente- of herfstdag. Is het een beetje regenachtig? Modder voelt juist wel lekker. Blotevoetenpaden heb je in het hele land. Hip & Hot testte er een heleboel voor je uit.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

natuur-uitjes-met-kinderen

natuurmonumenten-kinderen

11. Een kasteel bezoeken

Kastelen spreken met hun torens, grachten, ophaalbrug en kantelen toch altijd een beetje tot de verbeelding. Het zijn zulke mooie en imposante gebouwen. Ze ademen historie en wakkeren de verbeelding aan. Bij mij in elk geval wel. Als kind schreef ik een verhaal van meer dan 100 multomapblaadjes vol over allemaal kinderen die op een kasteel woonden. Ik kon er rijkelijk over fantaseren.

Op de foto hieronder zie je Kasteel De Haar dat ik in 1983 als kind bezocht. Het is het grootste kasteel van Nederland. Andere bekende kastelen zijn o.a. Slot Loevestein, het meest beroemde kasteel van Nederland, en het Muiderslot, waar ik vroeger niet zo gek ver vandaan woonde, maar uiteraard zijn er nog meer leuke en mooie kastelen in Nederland.

Wat dacht je trouwens van slapen op een kasteel of landgoed? Hier vind je goedkope kasteelovernachtingen.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

kasteel

12. Maritiem museum en varen in Rotterdam

Een leuk museum om met kinderen naartoe te gaan is het Maritiem Museum in Rotterdam. Ik ben er wel al een paar keer langs gekomen, maar ik heb het helaas nog niet bezocht. Mocht je het willen doen dan kun je het ook combineren met een boottochtje. Er zijn speciale arrangementen, o.a. met een soort bus op het water, die door het water lijkt te rijden, maar het is gewoon een boot, maar dan wel een heel aparte. Deze Splashtour kun je ook weer combineren met een rondvaart van Spido. Of met Miniworld.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

maritiem-museum

13. Fietstocht met kinderen in Rotterdam

Een rondleiding op de fiets speciaal voor gezinnen met kinderen. Deze kindvriendelijke fietstour kan alleen in Rotterdam. Tijdens de fietstocht kom je langs bekende bezienswaardigheden zoals de kubuswoningen, de Markthal, de Erasmusbrug, de Maas, de Euromast en nog meer! Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Je kinderen moeten dan wel gewend zijn te fietsen.

De fietstour is in de herfstvakantie dagelijks te boeken. Buiten de vakanties kan het op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. De prijs is voor volwassenen 25 euro, voor kinderen (tot 16 jaar) 19,50. Eventuele kinderzitjes zijn gratis.

Liever zelf fietsen? Op deze plekken kun je kinderfietsen huren in Rotterdam.

Geschikt voor: 0-4 jaar (in zitje), 8-12 jaar, 12+

fietstour-met-kinderen-rotterdam

uitje-rotterdam

14. Naar de dierentuin: Blijdorp

Een dagje naar de dierentuin is natuurlijk ook altijd een succes. Blijdorp is een van de bekendste dierentuinen in Nederland. Je kunt er urenlang doorbrengen. Ik ben er twee keer met de kinderen geweest en schreef er deze blog over: Dagje Diergaarde Blijdorp.

Als het droog is is het het leukst, dan zie je de meeste dieren, maar ook als het regent is het nog de moeite waard omdat er ook het een en ander binnen te zien is, zoals Amazonica. Sla zeker ook het Oceanium niet over. Een binnenspeeltuin is er ook (Biotopia), maar die wordt van november tot begin december 2017 gerenoveerd.

Dieren kijken in Blijdorp is leuk voor alle leeftijden en is zeker ook al een aanrader met de allerkleinsten. Ook leuk trouwens is Plaswijckpark! Dit is een leuk speelpark met ook een mini-dierentuin erbij.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Oceanum-Blijdorp

uitje-met-kinderen

15. Wandeling door Amsterdam

Een dagje Amsterdam is ook altijd leuk. Er zijn ontzettend veel musea die leuk zijn om met kinderen naartoe te gaan, en een rondvaart maken, de toeristenbus nemen of een kindvriendelijke excursie of tour in Amsterdam boeken kan uiteraard ook, maar je kunt ook gewoon lekker zelf gaan wandelen met ze. Niet overal naar binnen, maar gewoon de sfeer van de hoofdstad proeven. Mijn kinderen vonden dat erg leuk en gratis speeltuintjes of speelplekken kom je onderweg of in het park wel tegen. Zo kost een dagje Amsterdam helemaal niet veel en hebben ze toch een goede indruk en leuke herinnering. Bekijk hier de zelf uitgestippelde wandeling die ik met mijn kinderen maakte.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Tip: check ook de allernieuwste attractie van Amsterdam: THIS IS HOLLAND! Hier zie je Nederland in vogelvlucht. Zó gaaf!!

uitje-amsterdam

16. Walibi in Flevoland

Hou je van spanning en sensatie, van hard gaan en kriebels in je buik? Dan moet je naar Walibi. Hier zijn talloze attracties voor wie niks eng genoeg is. Gelukkig zijn er daarnaast ook wat attracties voor kleinere kinderen, dus ook die kunnen zich wel vermaken, maar het meeste is toch voor de wat oudere of voor echte durfals. De nieuwe slogan is dan ook ‘Dare to get real’!

Let op: Walibi is niet de hele winter open. In september en oktober zijn er aangepaste openingstijden. In de herfstvakantie kun je er in elk geval wel naartoe en ze hebben zelfs speciale dagen in verband met Halloween, mocht je daar van houden.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Update: Walibi is open t/m 28 oktober 2018.

Walibi-achtbanen

17. Sprookjeswonderland

Zoek je juist een leuk pretpark voor kleinere kinderen? Dan moet je bij Sprookjeswonderland zijn! Want een ontzettend leuk park is dit! Een soort Efteling, maar dan kleiner. Ook met scenes uit sprookjes, maar ook met leuke kindvriendelijke attracties en een natuurspeeltuin. Vooral met peuters, kleuters en nog jonge kinderen is dit een superleuk uitje! En nog betaalbaar ook!

Let op: Sprookjeswonderland is geopend van april t/m oktober. In de herfstvakantie dus ook, en daarnaast ook in de kerstvakantie (inclusief de eerste week van januari, behalve 1 januari). In de voorjaarsvakantie niet! De precieze openingstijden vind je hier.

Wilde je in de winter gaan en is het dicht? Denk dan ook eens aan Plaswijckpark, ook dat is erg leuk met kleine kinderen en dat is wel het hele jaar door open.

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Update: Sprookjeswonderland is open t/m eind oktober en dan in de kerstvakantie weer.

sprookjeswonderland

18. De Efteling

De Efteling is denk ik wel het allerbekendste uitje in Nederland. Ben je nog nooit met je kinderen naar De Efteling geweest? Dan is dat wel een keer een must. Goedkoop is het niet, maar je kinderen zullen je dankbaar zijn. Er is zo veel te zien en te doen, voor kinderen van alle leeftijden. Overnachten bij de Efteling zullen ze helemaal geweldig vinden.

De Efteling is 365 dagen per jaar open. De exacte tijden vind je hier. Soms zijn er evenementen waar je speciale tickets voor nodig hebt. Wist je dat je er ook met kerst kunt dineren?

Geschikt voor: 0-4 jaar, 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

Efteling-uitje

dagje-Efteling

19. Avontuurlijk Forteiland IJmuiden

Op het Forteiland in IJmuiden beleef je een stoere doe-dag met het hele gezin. Je vaart er vanaf de Kop van de haven van IJmuiden met de boot naartoe en komt dan op een eiland met een fort en bunkers. Hier ga je allerlei stoere activiteiten doen zoals boogschieten, buksschieten, abseilen, balanceren op een hoge evenwichtsbalk en vrije val.

Let op: Forteiland is maar een aantal dagen per jaar open. Dit zijn de data voor 2018:

Geschikt voor: 8-12 jaar, 12+

forteiland-ijmuiden

20. De Canon van Nederland

Gloednieuw is De Canon van Nederland, een tentoonstelling met alle hoogtepunten en dieptepunten van de Nederlandse geschiedenis, in het Openluchtmuseum in Arnhem. Ik had afgelopen maand bij de officiële opening en de persdag kunnen zijn, maar het kwam er helaas niet van. Wel wil ik dit graag noemen omdat het me een superleuk en vooral heel interessant en leerzaam uitje lijkt, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Naast de gewone tentoonstelling heeft het Openluchtmuseum het hele jaar door allemaal leuke activiteiten en evenementen.

Overigens is de Canon van Nederland een samenwerking van verschillende musea in Nederland (dus niet alleen het Openluchtmuseum, maar ook musea als het Rijksmuseum van Oudheden, het Scheepvaartmuseum, het Nationaal Militair Museum, het Rijksmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid e.a.) Vanaf eind deze maand zullen er dan ook in andere musea delen van de Canon van Nederland te zien zijn. Dit is de aparte website van De Canon van Nederland (live sinds oktober 2017).

Geschikt voor: 4-8 jaar, 8-12 jaar, 12+

geschiedenis-uitje-vakantie

Nou, zit er iets leuks voor je bij denk je?

leuke-pretparken

Leukste uitje van Nederland

Jaarlijks organiseert de ANWB de verkiezing ‘Leukste uitje van Nederland’. In 2017 waren behalve een aantal reeds genoemde uitjes ook andere voor kinderen geschikte attracties zoals Ouwehands Dierenpark, Attractiepark Toverland, Burgers’ Zoo, Wildlands Adventure Zoo, Julianatoren, GaiaZOO, Artis, het Dolfinarium, Avonturenpark Hellendoorn en Safaripark Beekse Bergen genomineerd. En nog veel meer! De Efteling werd uiteindelijk gekozen tot allerleukste uitje van Nederland.

Tip: Bekijk hier uitjes inclusief hotelovernachting(en)!

Top 3 leukste uitjes van Nederland 2018

De top 3 leukste uitjes van Nederland in 2018 zijn inmiddels ook bekend:

Goud: GaiaZOO in Kerkrade
Zilver: De Efteling in Kaatsheuvel
Brons: Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

apenheul-met-kids

Beste uitje 2018 per provincie

Op de site Beste Uitje staat ook een overzicht met leuke uitjes per provincie. Hier staan ook originele uitjes bij en dus ook een heleboel uitjes die je nog niet kende.

Tot en met 18 maart 2018 kan iedereen in Nederland stemmen op Het Beste Uitje van 2018. Per provincie wint de genomineerde met de meeste stemmen. Daarnaast is er ook een landelijke winnaar met de meeste stemmen. Op 28 maart 2018 worden de winnaars bekend gemaakt.

Daarnaast zijn er uiteraard nog meer sites en blogs over uitjes met kinderen.

amsterdam-kids

Leuke uitjes met korting regelen

Regelmatig kun je van een bepaalde attractie ergens kortingsbonnen krijgen. Soms kun je tijdelijk tickets kopen bij winkels als Blokker en het Kruidvat, maar ook via de site Dagtickets kun je korting op uitjes, musea en attractieparken krijgen.

Tip: Via Dagtickets kun je korting krijgen op heel veel uitjes en pretparken!

Soms zie je per toeval ergens andere tijdelijke acties. Vraag eens rond in je omgeving. Speel je mee met de Postcodeloterij dan krijg je waarschijnlijk jaarlijks de Voordeelagenda waar ook weer heel veel kortingsbonnen in zitten. Of misschien ken je nog iemand die ergens kortingskaarten van heeft maar zelf niet meer kan gaan. Check wel altijd de datum van zo’n actie of ticket.

Een entreebewijs online kopen is sowieso vaak voordeliger dan aan de kassa. Soms zijn er ook speciale gezinsprijzen. En wil je ergens vaker naartoe gaan dan kan een abonnement ook interessant zijn. Voor baby’s is de entreeprijs meestal gratis.

kinderen-met-de-trein

Een paar tips nog:

 • Naar veel parken en musea is het fijn om meteen lekker vroeg te gaan , zodat het nog wat rustiger is.
 • Een paar parken en attracties zijn niet het hele jaar door open. Check altijd eerst de openingstijden, met name in de winter.
 • Bij veel parken mag je eigen eten en drinken meenemen. Dat scheelt enorm in de kosten. Je mag dan alleen meestal niet bij de restaurants zitten, maar soms zijn er bankjes. Een keer wel wat bij zo’n park nemen is ook wel weer gezellig.
 • Veel bezienswaardigheden zijn behalve met de auto ook met het openbaar vervoer te bezoeken. Als je met de trein gaat heb je ook onderweg al meteen de tijd voor elkaar. Huur eventueel een fiets als het openbaar vervoer niet tot aan de attractie komt: fiets huren in Nederland.

trein-met-kids

Attractieparken, dierenparken en rondvaarten boeken in combinatie met een hotel

Wil je een bepaald attractiepark bezoeken maar ligt het ver weg, dan is het dus ook leuk om er een heel weekend of een paar dagen weg van te maken. Soms zijn er speciale arrangementen die in verhouding altijd gunstig geprijsd zijn: acties van een hotel in combinatie met bijvoorbeeld entreetickets. Niet alleen bij Vakantiepark Slagharen waar ik het al over had, maar ook op andere plekken in Nederland en zelfs in Duitsland.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze aanbiedingen van hotelovernachtingen in combinatie met een dierenpark of deze in combinatie met een ander attractiepark of rondvaarten inclusief hotel in verschillende grote en kleine steden in Nederland, van Joure, Delfzijl en Terneuzen tot Leiden, Vlaardingen en Rotterdam. Hier vind je nog meer uitjes inclusief hotelovernachting(en)! Of zoek zelf een fijn hotel via Hotels.nl.

Lees ook: 15 bijzondere overnachtingsadresjes met kids in Nederland!

rotterdam-met-kinderen

Hierboven zie je de Maas en de Euromast bij zonsondergang in Rotterdam. Betaalbaar overnachten in Rotterdam kan hier.

IJmuiden (tip 19 en hieronder) kun je ook bezoeken als je in een strandhuisje in Wijk aan Zee verblijft.

uitjes-met-kinderen-noord-holland

Tips in Den Haag en tips bij slecht weer

Ik hoor je al denken: ‘En Den Haag dan?’ Uiteraard is er behalve een bezoek aan Madurodam of de Pier in Scheveningen nog veel meer te zien en te doen, van lekker springen in een kerk tot een bezoek aan het Museum voor Communicatie. Hierover schreef ik al eens Doen met kinderen in Den Haag, een blog vol dingen om te doen in Den Haag als het niet zulk mooi weer is.

Lees je dit blog omdat je op zoek was naar leuke doetips in de herfstvakantie? Klik dan door naar de blog Uitjes Den Haag in de herfstvakantie.

planet-jump

Den Haag en Scheveningen in de winter

In de winter is het trouwens ook leuk in Den Haag en Scheveningen. Ik schreef al eens Leuke dingen in Den Haag in december en Leuke evenementen in Scheveningen in december. De meeste van deze evenementen zijn jaarlijks, dus ook weer in de kerstvakantie 2018-2019.

Hoe dan ook, waar je ook naartoe gaat en wanneer dan ook, je kinderen zullen je dankbaar zijn.

Geniet van een leuke dag uit met ze! Vaak zijn dit juist de dingen die ze altijd bijblijven.

leuke-dingen-doen-met-kinderen

Help je mee?

Hopelijk heb je veel aan deze mooie lijst met leuke uitjes in Nederland. Ben je er enthousiast over deel de blog dan op Facebook (dat kan met de deelbutton hieronder). Sowieso vind ik het leuk als je de Facebookpagina van Followmyfootprints volgt.

Nieuwe uitjes

Als je me op Facebook volgt lees je ook over nieuwe leuke uitjes, zoals THIS IS HOLLAND. Of De Keukenhof die van 21 maart tot en met 19 mei 2019 weer open is!

Deel dit overzicht eventueel ook met je partner, met vrienden, opa en oma, of ouders van school. Dat zou ik superleuk vinden!

Welke van deze gezinsuitjes heb jij al eens gedaan en vond jij het leukst?

Heb je zelf nog een favoriet uitje met kids?

10 Comments

 1. Yvonne

  Nou dacht ik dat we in eigen land niet zo heel ondernemend waren, maar we hebben toch a; best een aardig aantal van deze leuke uitjes gedaan. Maar ik heb ook nog nieuwe inspiratie opgedaan. Dat ziplinen ziet er wel stoer uit zeg… ben alleen bang dat ik onze oudste voorlopig nog niet zo ver krijg. (maar ze heeft nog 3 jaartjes tot ze 8 is 😉 )

 2. Niels

  Deze uitjes zijn niet alleen leuk als je kinderen hebt 😉 Ik heb er voor ons ook weer een paar leuke dingen uitgepakt waarvan ik alweer vergeten was dat ze in Nederland bestonden. Een groot aantal hebben we al gezien/gedaan maar een aantal ook niet en dat maakt het weer leuk. Nederland heeft meer te bieden dan je af en toe zou denken, het blijk maar weer.
  Niels onlangs geplaatst…Hoe mijn bereik op Instagram groeide van 350 naar 370 (en terug naar 350) in 60 dagen!My Profile

 3. Roger

  Leuke tips. Veel dingen al gedaan maar het Afrikamuseum en de zeehonden gaan op de ToDo lijst. Voor de zipline zal ik nog een paar jaartjes geduld moeten hebben. En mijn kinderen zijn nog nooit in de Efteling geweest

 4. Petra

  Er zijn zoveel leuke dingen te doen, maar denk ook eens aan de wat kleinere dingen. Kom je in de provincie Groningen en heb je kinderen tot een jaar of 10 of kinderen die heel er in insecten geïnteresseerd zijn is een bezoek aan doezoo insectenwereld in Leens zeker een aanrader. Ga je naar de zeehonden in Pieterburen en hou je ook van tuinen, vergeet dan niet domies toen te bezoeken. Ben je in Drenthe en wil je een overzichtelijke niet te grote pretpark waar je zelfs je kind van 5/6 jaar al vrij rond kunt laten lopen of je kind met autisme niet wil confronteren met lange rijen en een onoverzichtelijkpark, dan is Drouwenerzand echt een aanrader. Met een vakantiepark erbij waarvandaan je zo vanuit het attractiepark binnenloopt. Extra voordeel het is allinclusive, een leuk dagje weg voor ongeveer 13 euro pp. Neem wel je zwemkleding of een extra set gewone kleding mee als het mooi weer is. Er is een waterplein voor water plezier.

 5. E.M.

  Veel leuke dingen te doen. Wat ook erg leuk is: Het weeshuismuseum in Culemborg. Geen hele dag vermaak, maar zeker wel een halve. Naar aanleiding van het boek:

  Meisje nummer achttien – Anna Woltz heeft onze kleindochter aangegeven dat je dat weeshuis kunt bezoeken https://weeshuismuseum.nl/

  Stadje is niet groot, wel gezellig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *