De Royal Christmas Fair in Den Haag is er weer! Ben je een foodie of gewoon een lekkerbek en bezoek jij kerstmarkten vooral vanwege het eten, dan wil je vast weten wat je allemaal voor lekkers kunt eten op de Haagse kerstmarkt. En niet alleen jij, ook de vele toeristen en expats zijn natuurlijk benieuwd. Daarom een speciaal blog over ‘food’ op de Christmas market in Den Haag.
In een apart blog laat ik je nog zien hoe sfeervol de kerstmarkt in Den Haag is, zeker als de avond valt, maar nu eerst speciale aandacht voor de afzonderlijke food stands en foodtrucks op de Royal Christmas Fair. Alle foto’s maakte ik er zelf.
Christmas Market Den Haag
Wil je de Christmas market in Den Haag bezoeken dan moet je het volgende weten (voordat je enthousiast wilde plannen begint te maken voor de kerstvakantie):
- De Royal Christmas Fair is nog t/m zaterdag 23 december 2023 dagelijks van 12:00u tot 21:00u te bezoeken (m.u.v. 18 december), dus ga nog snel!
- De kerstmarkt is in het centrum van Den Haag, op het Lange Voorhout.
- Er zijn 3 ingangen: bij de Denneweg (hotel Des Indes en museum Escher in Het Paleis), de Kneuterdijk (bij de Kloosterkerk) en het Toernooiveld (Koninklijke Schouwburg).
- De toegang is gratis. Toiletten kosten 1 euro.
- Boek eventueel nog last minute een hotel in Den Haag of combineer je bezoek aan de kerstmarkt met één van de vele mooie musea in Den Haag.
Food op de Christmas market in Den Haag
Op de Christmas Market in Den Haag vind je typical food uit verschillende landen. Er is lekkers uit Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Zwitserland en landen verder weg. Van Midden- en Oost-Europa tot Zuid-Amerika.
Braadworsten, raclette, flammkuchen, crêpes… Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bekende gerechten uit verschillende landen die je op de Haagse kerstmarkt kunt vinden, maar daarnaast ontdek je ook minder bekende en onbekende specialiteiten, zoals kürtoskalács, kaisersmarrn, empanadas en cannoli.
Typical Dutch food
Natuurlijk vind je op een Nederlandse kerstmarkt ook bekende gerechten uit Nederland. Van zoetigheden als stroopwafels, oliebollen en poffertjes tot bitterballen, kroketten en snert. Typical Dutch food is leuk voor de grote expat community, maar ook voor buitenlandse bezoekers en dagjestoeristen uit Duitsland of België.
25 food tips op de Christmas market in Den Haag
Hieronder laat ik je al het lekkers op de Christmas market in Den Haag zien. Van traditioneel Christmas market food tot typische streetfood-gerechten uit bepaalde landen. Aangezien ik niet alles heb gegeten laat ik je van sommige gerechten alleen m’n foto’s van de stand zien. Ga dus zeker zelf even kijken waar je zin in hebt, want er is genoeg te eten op de kerstmarkt, voor foodies en lekkerbekken, groot en klein. Laat je verrassen!
1. Kürtoskalács uit Transsylvanië
Ik begin met iets wat ik zelf nog niet kende: Kürtoskalács! Kurtoskalacs (kürtõs kalács) komen van oorsprong uit Transsylvanië, Roemenië dus, maar worden ook in Hongarije veel gegeten. Daarnaast ook in Slovenië. En in Tsjechië, daar heet het Trdelnik.
Schoorsteenbrood heet het in het Nederlands, ‘Baumstriezel’ in het Duits en ‘chimney cake’ in het Engels, en als je de vorm van de ‘Kurtoskalacs’ ziet snap je wel waarom.
De kürtõskalács is een traditionele zoete lekkernij die op ambachtelijke wijze bereid wordt. Een verhaal over de oorsprong van het schoorsteenbrood lees je op Matador Network.
Ik nam een kijkje in de keuken en zag hoe –gewoon in de stand op de markt- de traditionele kürtõskalács gemaakt werden, op een vuurtje. Het deeg wordt om een groot cilindervormig ding gerold en gaart vervolgens al draaiende boven een houtvuurtje van smeulende kooltjes. Er zit een suikerlaagje op dat dan gaat karamelliseren. Als het brood klaar is kun je kiezen uit een zoete topping naar keuze, zoals kaneel, vanille, walnoten, cacao, kokos of cranberry. Je eet het warm van de barbecue.
De beste Kurtoskalacs vind je volgens Taste Atlas in Budapest, maar… je kunt ze nu dus ook gewoon in Den Haag proeven en regelmatig ook op andere events in Nederland. Wij wilden liever iets hartigs eten, maar het zag er mooi uit en was leuk om te zien!
2. Zwitserse raclette
Raclette ken je ongetwijfeld uit de Alpen. Ik heb het er ook meermaals gegeten, vroeger al, met mijn moeder en zusje op wintersport in Wallis, maar ook later in skigebied Les Portes du Soleil, in de Franse Alpen, waar je het ook veel ziet.
De geur is indringend en niet per definitie lekker, maar de smaak juist wel. Ook de manier van bereiden is mooi om te zien, met die halve kazen die verhit worden en waar steeds wat gesmolten kaas wordt afgeschraapt. Vorig jaar stond The Raclette Bar er al met hun foodtruck en dit jaar weer. En die C in ‘Raclette’? Die staat natuurlijk expres gekanteld.
Heb je geen zin in gedoe met een raclette grill thuis of gewoon spontaan zin gekregen in raclette? Ga dan voor ‘the melted cheese experience’ op de Christmas market! Het wordt voor je neus gemaakt, maar pas op, want je krijgt er spontaan zin in wintersport van!
3. Mexicaanse quesadillas
Quesadillas zijn weliswaar geen typisch kerstmarktfood, maar wel altijd lekker! Oorspronkelijk uit Mexico, maar ook elders in de Cariben kom je ze tegen, op de eilanden Aruba, Bonaire en Curacao zijn ze bijvoorbeeld ook populair.
De zwarte food truck van Julius quesadillas zag ik eerder al bij foodtruckfestival Rrrollend. En afgelopen september ook al bij food festival VISSCH. Op de kerstmarkt komt de foodtruck zo met de lampjes en de boom erbij extra sfeervol tot zijn recht. Vega quesadillas hebben ze trouwens ook!
4. Argentijnse empanadas
Het huisje met Argentijnse empanadas staat er ook weer. Dit jaar proefde ik die nog niet, maar vorig jaar wel, op de dag dat Nederland tegen Argentinië speelde. Voor het verloop van de wedstrijd bracht het geen geluk, maar wel kon ik mijn handen zo even warmen aan een heerlijk hartig hapje. Ik koos voor een empanada met artisjok en shitake.
Leuk om te weten is dat Empanadas Festfood een beetje door corona is ontstaan. ‘Toen er in 2020 plotseling een eind kwam aan onze reis door Argentinië, konden we niet stil zitten, dat zit niet in ons bloed. Koken, eten en genieten daarentegen juist wel.’ Uit de Argentijnse roots, kookkunsten en passie van Paula ontstond samen met de marketing- en verkoopskills van Suus dit mooie nieuwe avontuur. En met succes!
Heb jij altijd al naar Argentinië gewild? Verdiep je eens in een reis naar Argentinië!
Empanadas zie je overigens niet alleen in Argentinië. Ik at ze in Latijns-Amerika (je ziet ze in Mexico, Cuba, Costa Rica, Aruba, Colombia en Venezuela (hoewel ik daar vooral arepas at), maar je ziet ze ook in andere landen, of varianten erop, zelfs in Indonesië (waar ze panadas heten) en zeker ook in het Middellandse Zeegebied, o.a. op Malta, maar ook iets wat er op lijkt in Zuid-Italië. En natuurlijk in Spanje en Portugal, waar ze van oorsprong vandaan komen. In Portugal heten ze empadas. Hoe dan ook, proeven maar!
5. Duitse Flammkuchen
Op de grens van Duitsland en Frankrijk, in het gebied de Elzas, ligt de oorsprong van de Flammkuchen. De Flammkuchen deed een jaar of 10 geleden zijn intrede in Nederland. Was het een hype? Nee, het bleef. Tegenwoordig is de flammkuchen op meng menukaart en food festival te vinden. En dat is niet gek, want het is heel shareable.
In een speciale foodtruck van ROC Mondriaan, School voor de horeca, oefenen leerlingen het vak in de praktijk, op de Christmas Fair. In de speciale Invitez Culinary Concepts Streetwise Truck zijn elke dag drie andere studenten aan het werk. Met elkaar zorgen ze voor heerlijk verse flammkuchen vanaf 7,50.
Je vindt er de klassieke flammkuchen met spek, ui, creme fraiche en Emmenthaler, maar ook een vega variant met cherrytomaatjes, rucola en verse kruiden. En wat dacht je van een flammkuchen met zalm? Of een flammkuchen met Nutella en marshmallows? Of de speciale X-mas flammkuchen met blauwe kaas, crème fraîche, rucola en cranberrycompôte? Tijdens een perswandeling mocht ik proeven. Lekker hoor!
6. Duitse bratwurst, curryworst en käsewurst
Een Duitse Bratwurst is natuurlijk echt typisch kerstmarkt-food. Je vindt ze veel op de Duitse kerstmarkten, maar ook altijd in Nederland. Op verschillende plekken op de Royal Christmas Fair kun je worsten kopen, zoals bratwurst, curryworst (in stukjes) en käseworst.
Vorig jaar koos mijn dochter voor een worst van ‘Willie Würst’ (grappige naam), waar ze authentiek Duitse worsten verkopen. Deze staat er nu ook weer en ze hebben een paar zitplekjes. Niet alleen daar maar ook bij de kleine kot van ‘Mister Worst’ stond een rij, dus worsten blijven woest aantrekkelijk!
Neem zeker ook even een kijkje bij de grotere worstenstand. Geroosterd boven een grote barbecue in een echte Duitse grillhut gaan de worsten van Saes Food Express lekker knapperig en warm het broodje op.
Dit jaar mocht ik daar –als blogger- verschillende soorten worsten proeven en kregen we er uitleg bij. Ook de steak (waar ik tijdens het persmoment een stukje van mocht proeven) was trouwens echt perfect gemaakt. Die zou ik normaal niet gekozen hebben, maar is echt een aanrader!
7. Poolse worst: de Krakauer
De Krakauer, een Poolse worst, verwijzend naar de stad Krakau natuurlijk, mag uiteraard ook niet ontbreken. Aangezien ik me niet kon herinneren die ooit gegeten te hebben èn ik een achtste Pools ben (ja, echt!) besloot ik vorig jaar dat dat er maar eens van moest komen.
De ‘kielbasa krakowska’ (zoals hij in het Pools heet) is ook dit jaar weer te verkrijgen, gewoon bij de stand met de Duitse worsten, zowel bij de grote als bij Willie Würst. Op de onderste foto laat een toevallige bezoeker me het verschil tussen de Krakauer en de bratwurst zien.
8. Oostenrijkse kaisersmarrn
Kaisersmarrn, misschien ken je ze wel uit Oostenrijk. Op de Royal Christmas Fair worden ze door The Food Junkies als ‘fluffy pancakes’ gepromoot in de kraam hieronder.
Van mijn eigen bezoekjes als kind aan Obergurgl en Kühtai, twee wintersportdorpen in Oostenrijk herinner ik me vooral de germknödel. Die is niet op de kerstmarkt te koop, maar at mijn vader vaak als lunch op de piste en is ook typisch Oostenrijks. Ken jij het?
9. Franse crêpes
Een echte crêpe is natuurlijk ook altijd lekker, zeker kinderen houden hiervan! Toen ik met mijn kinderen in Parijs was hebben we er dan ook heel wat verorberd. Je kunt ze daar overal kopen, maar op de Marché de Noël -de kerstmarkt- in Den Haag dus ook. Extra lekker met dit koude weer!
Hier zie je foodtruck Bubu crêpes van Alexandra en Sylvester. Hun bedrijf ontstond uit liefde voor zowel crêpes als hun hond Bubu. Het begon 11 jaar geleden op de Leidse markt, in 2017 wonnen ze de European Street Food Award en ze zijn er nog steeds. Bubu biedt niet alleen zoete crêpes (met suiker, stroop, nutella of jam) aan, maar natuurlijk ook hartige crêpes met kaas, ham of bacon en kaas. En: crêpes met Baileys of Amaretto!
Spontaan zin gekregen om naar Frankrijk te gaan? Lees mijn blogs over Parijs, Lille en Zuid-Frankrijk.
10. Franse macarons
Denk je aan zoetigheden uit Frankrijk dan denk je tegenwoordig niet alleen aan crêpes, maar ook aan… macarons! Persoonlijk ben ik er niet zo dol op, maar ze zien er wel altijd prachtig uit, al die kleuren! De rechter foto maakte ik vorig jaar al, de linker foto dit jaar. Ken je iemand die er weg van is? Neem dan zeker een doosje macarons mee of zet ze bij de kerstkoffie op tafel of in een mooi kersttoetje!
Kiezen is nog lastig: mango, strawberry, sinaasappel, passievrucht, framboos, kers, lemon, kokos, toffee en zeezout, hazelnoot of tiramisu? Vegan macarons hebben ze ook!
11. Italiaanse cannoli
Siciliaanse cannoli zag ik er ook weer. Cannoli zijn zoete kleine gevulde rolletjes uit Italië, van oorsprong uit Sicilië. Cannoli is het meervoud van cannolo. Een cannolo is letterlijk een buisje en die vorm heeft het inderdaad. In het Siciliaans heet het overigens cannolu. Het gerecht komt waarschijnlijk uit de stad Caltanissetta, in het binnenland van Sicilië, of uit Palermo.
Op de Christmas Fair zag ik de cannoli vorig jaar al in tientallen varianten en smaken: van hazelnoot, chocolade, koffie en kaneel tot mango en ricotta. En wat dacht je van champagne of cognac? Het kan allemaal. Wil je ze kopen? Loop dan langs de stand van Casa Delicatezza (vorig jaar stond Alessandro er) om ze te kopen. Italiaanse noga hebben ze trouwens ook.
De kerstperiode in Italië meemaken is natuurlijk ook heel sfeervol. Behalve in Zuid-Italië wordt ook in Noord-Italië kerst volop gevierd.
12. Engelse fudge
Fotogeniek zijn ze zeker deze kleurrijke klonten Engels fudge zoals ‘chocolade en banaan’ of ‘Rocky Road’, fudge met marshmallows of smarties! Apple pie fudge en caramel niet te vergeten, en adult varianten zoals Bailey’s. Persoonlijk voel ik mijn kiezen al als ik er alleen al naar kijk, maar voor de fans is er genoeg lekkers, zowel voor kleine als grote lekkerbekken. Je kunt zelf opscheppen en thuis nog uren nagenieten.
13. Engelse scones
Twee straten bij mij vandaan zat tot ruim een jaar geleden Canterbury Tales. Elise had haar zaak nog maar relatief kort open toen corona om de hoek kwam, dus dat was dikke pech, maar ze is door gegaan in een andere vorm: op wielen. Op de kerstmarkt vind je haar scones in de stand ‘Rolling Scones’. Een superleuke naam!
Geheel toepasselijk vind je haar kraam ter hoogte van de Britse ambassade en behalve scones heeft ze ook brownies, jam, curd, stoofpeertjes en meer.
14. Engelse pie
Vlakbij de ingang aan de kant van de Koninklijke Schouwburg vind je de kraam met homemade English pie weer. ‘Proef pure ambacht’ staat er op de vlag. Voor 5,50 per stuk of 3 voor 15,50 neem je er lekker een paar mee naar huis: een feta spinach pie, steak pie, wild pie, shepherd pie, chicken mushroom pie, minced lamb pie, massaman pie, Thai chicken pie, African bobotie pie… Ik krijg alweer trek terwijl ik dit schrijf!
15. Nederlandse poffertjes
‘Hemelse Poffertjes’ staat er boven de foodtruck, dat belooft wat! Vorig jaar stond deze food truck van de Pofferij er ook al en dit jaar weer. Tijdens een persrondleiding mocht ik samen met andere bloggers proeven van een portie warme poffertjes.
Wij Nederlanders kennen poffertjes natuurlijk wel, maar toeristen en expats zullen bij het zien van deze ambacht ongetwijfeld gefascineerd toekijken hoe het beslag in rap tempo in de kuiltjes op de hete plaat gespoten wordt. Vorige week donderdag was alleen al het vasthouden van het bakje –met gevoelstemperatuur min drie op de avond van de opening!- een hemels genot.
Typical Dutch poffertjes!
Zelf eet ik altijd het liefst iets buitenlands, maar in een stad met zoveel expats zijn typisch Nederlandse poffertjes natuurlijk wel in trek. En de vele kinderen die er voor kiezen niet te vergeten. Begrijpelijk, want ze waren inderdaad goddelijk!
16. Nederlandse oliebollen
Oliebollen horen natuurlijk ook helemaal bij december. Ik heb er hier vlakbij één, op het Regentesseplein, en ook de oliebollenkraam middenin de stad en bij het station zijn er elk jaar weer, maar op de Royal Christmas Fair staat uiteraard ook een oliebollenkraam. Je vindt er niet alleen verse oliebollen, maar ook appelbeignets, rum-rozijnenbollen, kersebollen en bollen met room.
17. Nederlandse friet
Een foodmarkt zonder friet bestaat natuurlijk niet! Haal lekker verse friet, met bionaise, bij Hieper de Pieper. Alleen de naam is al leuk! Hieper de Pieper is opgericht vanuit een passie om mensen te laten proeven dat fast food lekkerder, puurder en gezonder kan zijn met verse, vegetarische en glutenvrije producten, lees ik op Toet Toet Food, een website over foodtrucks. ‘Onze verantwoorde producten zijn puur natuur en beter voor dier en milieu. Maar bovenal véél lekkerder!’ De huisgemaakte friet wordt gebakken in de schil.
De groene truck van Hieper de Pieper vind je daar waar het Lange Voorhout een knik maakt. Let in de avond op de vrolijk gekleurde letters en je vindt het vanzelf.
18. Nederlandse bitterballen en kroketten
Bij de Bitterballenbarr van Happtoe vind je naast friet van Frietje Precies ook dit jaar weer kroketten en bitterballen. Een hele borrelschotel ook als je wil, met verschillende borrelhappen om met elkaar te delen. Wat dacht je van een hert/bier/venison-bitterbal? Of een Lasagnette-kroket? Vegan bitterballen vind je er ook.
19. Nederlandse snert
Ga je liever voor erwtensoep? Vlakbij de ingang van de kerstmarkt aan de kant van Des Indes en Escher in ’t Paleis vind je de Snertbar. Want snert gaat er wel in met dit snertweer van de laatste tijd. Ze hebben snert met worst, maar ook een vega-variant.
20. Spaanse churros
De eerste keer dat ik churros at is alweer 30-35 jaar geleden, toen ik als au pair in Spanje werkte of wellicht al eerder zelfs. Ook later en tijdens het interrailen door Spanje met mijn kinderen hebben we ze menigmaal gegeten, als ontbijt of tussendoor. Zo hier in Nederland kan ik er zelf makkelijk voorbij lopen, maar mijn pubers zijn er dol op. Op de Christmas Fair vind je ze. Eet ze meteen warm en vers gemaakt, dan zijn ze het lekkerst!
21. Tornado Potato
Ook Tornado Potato staat er weer. De Spirello, zoals mijn kinderen ‘m kennen en al vaker gegeten hebben, zie je vaak op pretparken, maar ook op de kerstmarkt. Mijn zoon nam er vorig jaar één.
Ken je het niet? Een spirello is een heerlijk knapperige aardappel op een stokje! Het smaakt als chips, maar dan wat dikker. Het ziet er altijd leuk uit. Zelfs in de regen stonden mensen er nog voor in de rij voor een ‘tornado potato’.
Zou je ze wel eens zelf willen maken? Koop dan online een potato twister!
22. Duck & More
Foodtruck Duck & More heeft ‘quality gourmet food’ zoals ze zelf zeggen. Met duck (ja, duh, eend) in de hoofdrol, daar zijn ze uniek in. Bovendien gebruiken ze alleen hoogwaardige ingrediënten.
Naast fingerfood en streetfood met eend hebben ze ook lam en rund, maar de toppers zijn: mini hamburgers (sliders), gegrilde hartige mini donuts met eend en Cointreau, eendenbitterballen en springrolls met Pekingeend. De unieke smaakbeleving staat telkens centraal. Ik heb het zelf niet geproefd, maar het klinkt allemaal heerlijk! Een gezonde(re) uitzondering tussen het vele ‘christmas market fast food’.
Zo tussen de vele worsten en zoetigheden lijkt Duck & More een vreemde eend in de bijt (snap je de grap), maar is misschien wel des te lekkerder!
23. Bubbelwafels en stroopwafels
Stroopwafels kennen we natuurlijk wel. De geur komt je al tegemoet en menig toerist wil ze natuurlijk proeven. Maar… ken je de bubbelwafel al? Vorig jaar zag ik de bubbelwafels voor het eerst op de kerstmarkt, maar dit jaar zag ik ze weer. Ze komen van oorsprong helemaal niet uit Nederland, maar uit… Hongkong!
De bubble waffle is een versgebakken wafel met ‘bubbeltjes’ die vervolgens voorzien wordt van chocolade, slagroom of Oreo’s, en dan half opgerold of opgevouwen prachtig in een papieren beker wordt geserveerd. Ik fotografeerde ze even zonder te proeven, maar wel met toestemming. Je vindt ze in de Stroopwafelkraam.
Stroopwafels zijn natuurlijk typical Dutch, maar ken je de bubble waffle al?
24. Kokosballen
De kokosballen van Madame Cocos zie ik ook al járen op verschillende food festivals in Den Haag staan. In 2015 zag ik ze voor het eerst op het Embassy Festival en ook staan ze regelmatig op food festival Rrrollend.
Er zijn coco balls in diverse smaken, zoals rum rozijnen, red velvet en gember peper, maar ook gewoon naturel èn vegan. Ook dit jaar staan ze weer op de Royal Christmas Market. Heb jij de kokosballen al eens geproefd?
25. Belgische wafels
Bij de koffiestand (met grote letters COFFEE aangegeven naast de in het oog springende Engelse dubbeldekker) kun je koffie krijgen en… verse Brusselse wafels. Ook altijd lekker!
Overige zoete lekkernijen op de Christmas market
Hieronder zie je nóg meer lekkers, zoetigheden vooral, van brownies tot bikkels. Stroopwafels, noga, noem het en het is er. Of ga langs de stand van Batomi; Jody maakt lekkere koeken en broden, ook met haver en spelt! En ook de chocozoenen zijn er weer. Je vindt ze bij de stand van Zjoko KuZz…
En kende je de bikkels al? Neem chocoladebikkels voor iemand mee als cadeau. Bikkels vind ik alle standhouders sowieso, om een paar weken lang, dag in dag uit op de markt te gaan staan met deze temperaturen!
Food fair
Het lijkt me duidelijk: er is genoeg lekkers op de Royal Christmas Fair te vinden. Van bekende vette happen en zoet tot hier en daar toch ook wat verantwoords. En kom je alleen om iets te drinken? Duik dan een van de gezellige bars in!
Met al die food trucks en eetstalletjes tussen de chalets met mooie producten is de Christmas Fair eigenlijk bijna een Food Fair in plaats van alleen een kerstmarkt, maar mij maakt dat niet uit! Ik hou immers meer van eten en drinken dan van shoppen.
Wat lijkt jou lekker of waar zou jij voor gaan?
Wat mis ik qua food op de Christmas Market?
Er is genoeg, dus je hoeft zeker geen honger te leiden, maar wat zou nou nog meer lekker zijn als je het aanbod iets gevarieerder of gezonder zou willen maken? Wat mij betreft vis! Nou hebben we daar natuurlijk festival VISSCH voor, maar op zich zou –naast haring- een kraam met iets lekker warms als kibbeling, Fish & Chips, gebakken mosselen of geroosterde inktvis ook lekker zijn. Gyoza’s of dim sum vind ik ook altijd heerlijk en kunnen ook prima. Weliswaar is dat niet typisch Christmas market food, maar het kan denk ik best werken.
Soepen en stamppotten op de kerstmarkt
Soepen en stamppotten zouden er met de kou natuurlijk ook wel in gaan! Behalve snert zouden nog meer maaltijdsoepen als pompoensoep, een kruidige kippensoep, een Thaise tom yam kung, tom kaa kai of een goed gevulde groentesoep denk ik best een idee zijn om het aanbod op de kerstmarkt net wat gezonder te maken. Heerlijk geroosterde groenten ook, of grote porties champignons met allerlei toppings om te sharen, zoals ik op de kerstmarkt in Luik zag. Of typische Hollandse stamppotten als boerenkool en hutspot natuurlijk!
Ervaring Royal Christmas Fair
Maar… niets te klagen hoor! Ik vind de Royal Christmas Fair oprecht heel leuk en zeker in de namiddag en avond, zo tegen etenstijd, als het donker is geworden, supersfeervol! Leuk om niet één keer, maar meerdere keren naartoe te gaan, zo gezellig is het!
Overnachten in de buurt van de Christmas market in Den Haag
Het leukst is het om de Royal Christmas market in het donker te bezoeken en hoe heerlijk is het dan als je daarna niet meer helemaal terug naar huis hoeft, maar lekker in Den Haag kunt blijven slapen. Boek een hotel in Den Haag, in het mooie historische centrum. Wil je op steenworp afstand én op stand overnachten? Kies dan voor het legendarische hotel Des Indes.
Musea in de buurt van de Christmas market in Den Haag
Maak er een lekker lang weekend van (of ga doordeweeks!) en bezoek enkele van de vele mooie musea in Den Haag, zoals het Mauritshuis, Escher in het Paleis en Panorama Mesdag, alle drie gelegen in het Museumkwartier waar de kerstmarkt ook is. Of bekijk de andere leuke activiteiten in Den Haag en Scheveningen.
Meer leuke Christmas markets
Lees je dit net als de kerstmarkt voorbij is, ga dan naar de kerstmarkt in Antwerpen, want die gaat nog langer door en is ook erg gezellig! Of dompel je eens onder in de Franse kerstsfeer in Lille.
Alle foto’s in dit blog heb ik zelf gemaakt. Ik maakte de foto’s tijdens 4 bezoekjes aan de Royal Christmas Fair, vorig jaar (met mijn kinderen) en dit jaar. De meeste foto’s maakte ik donderdag 7 december 2023 (tijdens een wandeling met internationale pers) en zondag 10 december 2023 (privé). In dit blog staan enkele affiliatelinks.