In Zuid-Frankrijk vind je schitterende natuur en verrassende landschappen. Behalve bekende Franse nationale parken in bergachtige gebieden en beroemde gorges zijn er tal van prachtige natuurreservaten, regionale natuurparken, bijzondere natuurfenomenen en andere mooie landschappen in Zuid-Frankrijk te bewonderen en te ontdekken.
Hieronder ontdek je de mooiste gebieden voor een actieve vakantie in de natuur in Zuid-Frankrijk als ook mooie natuurgebieden voor wie gewoon een dagje de natuur in wil vanuit de kust in Zuid-Frankrijk of vanaf een vakantieadres in het zuidelijke binnenland van Frankrijk. Je leest hier enkele bekende tips, maar vooral ook originele tips!
Met dit blog wil ik je laten zien dat Zuid-Frankrijk veel meer is dan mooie stranden alleen!
Nationale parken in Zuid-Frankrijk
Allereerst zijn er natuurlijk de officiële nationale parken. Bijna alle nationale parken in Frankrijk liggen in het zuiden van Frankrijk, dus dat zegt al genoeg! Hier zie je (als je op pc i.p.v. mobiel kijkt) de nationale parken op de kaart.
Het meest bekend zijn de hoge bergtoppen van de Pyreneeën en bergachtige gebieden in Nationaal Park de Cevennen, maar ook het ruige Nationaal Park Mercantour en Nationaal Park Les Écrins zijn natuurlijk machtig mooi.
Rijd je -bij voorkeur in de zomermaanden- via de Alpen naar Zuid-Frankrijk of duik je überhaupt graag het zuidelijke binnenland in, dan kom je nog veel meer prachtige berggebieden tegen. Hou je juist meer van de kust? Nationaal Park de Calanques en het qua naam wat minder bekende Nationaal Park Port Cros komen bij Franse eilanden en mediterrane kusten aan bod!
Bezoek tijdens je vakantie in Zuid-Frankrijk zeker één van de nationale parken in Frankrijk.
Regionale natuurparken in Zuid-Frankrijk
Niet alleen de officiële nationale parken zijn een must, ook veel regionale natuurparken in Zuid-Frankrijk zijn zeer de moeite waard! In dit blog komen verschillende regionale natuurreservaten en andere mooie natuurgebieden aan bod: hoge bergen, geweldig gave gorges, diepe rivierkloven, gekleurde rotsen en andere bijzondere landschappen in Zuid-Frankrijk waarvan je waarschijnlijk nog niet wist dat ze bestonden.
Ben je niet zo van de ruige natuurgebieden, in Zuid-Frankrijk vind je ook veel lieflijke landschappen vol lavendel, zonnebloemen, klaprozen en natuurlijk wijngaarden! En richting kust meer palmbomen voor het ultieme zomergevoel.
Bekende en onbekende natuur in Zuid-Frankrijk.
De mooiste natuurgebieden in Zuid-Frankrijk
In dit blog over mooie natuur in Zuid-Frankrijk komen de mooiste en meest verrassende natuurgebieden aan bod. Je ontdekt bijzondere landschappen in verschillende streken in Zuid-Frankrijk. De meeste heb ik zelf bezocht, maar daarnaast ontdekte ik door Instagram nog meer mooie plekken en soms echt supergave landschappen!
Staar je niet blind op de soms oude foto’s, maar lees de beschrijving even en klik verder, want dan kom je de écht mooie plekken tegen. Onder de 25 mooie plekken hieronder staan nog extra tips!
- Mercantour
- Les Écrins
- Vercors
- Gorges du Verdon
- Lavendelvelden bij Valensole
- Les Ocres du Luberon
- Pyreneeën
- Gorges de la Fou
- Les Orgues d’Ille sur Tet
- Estérel-gebergte
- Rocher de Roquebrune
- Montagne Sainte-Victoire
- Gorges de la Siagne
- Gorges du Tarn
- Cevennen
- Lozère
- Grands Causses
- Le Rougier
- Parc naturel régional du Haut-Languedoc
- Oppidum d’Ensérune
- Hérault
- Ardèche
- Cascades du Sautadet
- Camargue
- Parc Naturel de la Narbonnaise en Méditerranée
Welke van deze mooie natuurgebieden staan straks op jouw bucketlist?
25x mooie natuur in Zuid-Frankrijk: hoogtepunten èn geheimtips!
Er staan veel linkjes in dit blog waar je op kunt klikken om (extra) gave foto’s te zien of meer te weten te komen. Het is een overzicht geworden dat verder gaat dan het standaard lijstje. Het is geen top 25 van de mooiste plek naar minder mooi, het is allemaal mooi! In de meeste gevallen noem ik een aantal natuurgebieden achterelkaar die een beetje bijelkaar in de buurt liggen, maar dat gaat niet altijd op, dus neem alle tips door!
Stap in je auto of huurauto (of neem trein, bus of fiets waar dat kan) en ga lekker op pad! En zie je het dit jaar nog niet zitten om naar het buitenland te gaan, bekijk alles dan alvast lekker en maak er volgend jaar een extra lange vakantie van. Inspiratie genoeg in elk geval voor een vakantie van 2 of 3 weken en zelfs voor een reis van 4, 5 of 6 weken Frankrijk!
1. Mercantour
Nationaal park Mercantour ligt in het zuidoosten van Frankrijk, ten noorden van Nice, tegen de grens met Italië. Mercantour is een ruig en bergachtig natuurgebied dat op de Alpen lijkt maar wel een stuk zuidelijker ligt. Het is dé plek voor natuurliefhebbers en actieve toeristen. Of je nou wil wandelen of mountainbiken, hier kun je je hart ophalen.
Ontdek mooie bergmeren, sta oog in oog met een steenbok of gems, spot grote roofvogels of geniet van lieflijke vlinders.
Behalve ongerepte natuur en vele diersoorten zijn er oude rotstekeningen te zien, in de Vallée des Merveilles. En heb je een mountainbike of motor? Dan is de Col de la Bonnette een must. Dit is één van de hoogste bergpassen van Europa. Heb je de top bereikt dan moet je er natuurlijk een foto maken.
Boek een wandelvakantie in Mercantour of droom nog even verder. De groene foto hierboven maakte ik zelf; de prachtige pastel paarse foto hieronder is gemaakt door Mickael Pantano en gebruik ik met zijn toestemming in dit blog.
Park Mercantour in Frankrijk…
2. Les Écrins
Net als Nationaal Park Mercantour is ook Nationaal Park Les Écrins een aanrader voor wie op zoek is naar een actieve vakantie in de natuur. Zelf was ik alleen in de winter in Les Écrins. Lang geleden in Les Deux Alpes, tijdens een studiereis en enkele jaren geleden op het randje van Les Écrins, tijdens een wintersportpersreis met verblijf in een boetiekhotel in La Salle les Alpes.
Na een bijzondere rit met een pistenbully stond ik in alle vroegte (en kou!) op de Sommet du Prorel in Massif des Écrins, met uitzicht op Briançon, maar in de zomer is het er ongetwijfeld ook mooi.
Daarnaast was ik eens in de zomer in Chambéry, een stad die te midden van prachtige natuurgebieden en nationale parken ligt. Nationaal Park Les Écrins ligt ietsje zuidelijker, maar het is goed te combineren. Zodra je het Massif de Chartreuse gepasseerd bent, ben je er al bijna.
Wij verbleven op een camping in Challes-les-Eaux, wat net de Savoie is. Ben je niet van het kamperen? Kies dan voor het luxe chateaux. Liever echt in Les Écrins overnachten? Hier vind je vanalles. Sportief gezin? Boek dan een outdoorweek in Les Ecrins.
De bergen zijn altijd mooi!
3. Vercors
Ten westen van Les Ecrins ligt nóg een prachtig gebied in de Franse Voor-Alpen: de Vercors. Zowel vanuit Grenoble als vanuit Valence zit je hier vlakbij. Parc Régional du Vercors ligt net ten zuiden van het Massif de Chartreuse wat ik net al noemde.
Kijk dit, wauw!
Ben je een fanatieke wandelaar? Dan kun je er een meerdaagse wandeling doen over het kalksteenplateau: de Grande Travers du Vercors. Meer routes in de Vercors vind je hier: Parc du Vercors. Wandelen in de Vercors kun je ook georganiseerd doen, met hotelovernachtingen erbij, via SNP Natuurreizen. ‘Hoog, woest, verlaten en adembenemend mooi’ schrijft SNP. Dat klinkt al aantrekkelijk toch? Boeken kan hier: wandelvakantie in de Vercors.
4. Gorges du Verdon
Zoek je een echt spectaculair landschap? Dan moet je naar de Verdon. De beroemde Gorges du Verdon! Dit is dé must see wat bijzonder natuurschoon in Zuid-Frankrijk betreft. Een verpletterend mooi landschap waar bijna iedereen wel eens van gehoord heeft en wat bij menigeen op de bucketlist staat!
De ruige kloof met het fel turkooizen water ertussen. Kijk nou toch wat adembenemend mooi! Er langs rijden is al prachtig, maar je kunt er ook gaan wandelen, waterfietsen, kanoën, kajakken, raften of een bootje huren voor het ultieme vakantiegevoel. Of je nou in de Provence, de Var of aan de Côte d’Azur verblijft, hier moet je een dagje naartoe!
De Gorges du Verdon mag je echt niet missen bij een bezoek aan Zuid-Frankrijk!
Hier zie je de Gorges du Verdon, gefotografeerd door Tom Vink van Galekkeropvakantie.nl. Ook de kopfoto van dit blog is van hem. Tom schreef een blog met tips voor een vakantie Gorges du Verdon.
Verpletterend mooie natuur in regionaal natuurpark Verdon!
Wil je Parc Naturel Regional du Verdon uitgebreid ontdekken dan kun je er uiteraard wat langer blijven. Boek hier een overnachting bij de Gorges du Verdon. En wil je gaan fietsen of wandelen in de Verdon, bestel dan deze handige kaart van de Verdon.
5. Lavendelvelden bij Valensole
Niet ver van de Gorges du Verdon vind je de paarse lavendelvelden van Valensole. Het ultieme plaatje van de Provence! Ook al ben ik vaker in de Provence geweest, dit heb ik er niet gezien, dus dat wil ik echt nog eens met eigen ogen zien. De foto is gemaakt door Mickael Pantano en gebruik ik met zijn toestemming in dit blog.
Het ultieme plaatje van de Provence: een mooi paars landschap!
Niet alleen de lavendel, ook de zonnebloemen staan weer in bloei! Dat herinner ik me echt nog van toen ik als kind met mijn ouders in de auto door de Provence reed. Die eindeloze velden zonnebloemen, zo mooi! Deze foto maakte ik ergens anders, maar van zonnebloemen word je altijd blij, toch?
6. Les Ocres du Luberon
Nog zo’n verrassende plek is Les Ocres du Luberon, wat ook wel de Provencaalse Colorado genoemd wordt. Het stond al op mijn lijstje, maar toen Margriet Zuidgeest @margrietzuid, één van mijn volgers op Twitter, er onlangs was vroeg ik haar of ik misschien een foto mocht delen. Deze foto plaatste ze op Twitter en mocht ik hier van haar plaatsen. Het ziet er zo gaaf uit!
Ze wandelde Le Sentier des Ocres en stelde voor om voor Follow my Footprints binnenkort een gastblog te schrijven over haar bezoek aan dit bijzondere okerlandschap. Hier lees je haar blog over het Sentier des Ocres. Kijk wat gaaf!
Wil je in de buurt van de Ocres overnachten?
Dit Franse vakantiehuis in Goult is ideaal als je in de buurt van de Ocres wil overnachten. De laatste week van augustus is het huis nog enkele dagen beschikbaar! Ook in september nog! Wacht niet te lang, want mijn blog wordt veel gelezen, dus straks is een andere lezer je voor!
Ga je richting Roussillon? Mis dit bijzondere landschap in Frankrijk niet!
7. Pyreneeën
De grens tussen Frankrijk en Spanje wordt gevormd door de prachtige Pyreneeën die je dus zowel aan de Spaanse (of eigenlijk Catalaanse) als aan de Franse kant kunt bezoeken. In de Franse Pyreneeën vind je ook nog weer verschillende regionale natuurparken, zoals Parc naturel régional des Pyrénées Ariégeoises (wat je op de foto ziet die ik uit de lucht nam) en Parc naturel Régional des Pyrénées Catalanes, de Catalaanse Pyreneeën. Als we het over de Catalaanse Pyreneeën hebben denkt iedereen aan de Spaanse kant, maar ook in Frankrijk worden het dus de Catalaanse Pyreneeën genoemd. De Pyrénées Ariégeoises liggen ten noordwesten van Andorra, dus wat verder dan de (Frans) Catalaanse Pyreneeën.
Ben je op zoek naar een actieve vakantie met tieners of pubers? SNP heeft een multi actieve outdoorweek met tieners in de Franse Pyreneeën. Je verblijft dan in de omgeving van Canigou, waarbij je gaat mountainbiken, klimmen, boogschieten en abseilen en optioneel zelfs nog canyoning en rotsklimmen.
Wil je zelf op pad in de Pyreneeën, maar dan niet zo extreem, maar gewoon dagjes weg? Volgens de ANWB zijn dit de hoogtepunten in de Franse Pyreneeën. Hieronder volgen nog twee leuke tips in het departement Pyrénées-Orientales. De foto maakte ik vanuit de lucht, een paar jaar geleden, aan het begin van de winter.
8. Gorges de la Fou
Ben je op vakantie in Argelès sur Mer of aan de Côte Vermeille (de Franse Middellandse Zeekust vlakbij Spanje) of was je sowieso van plan richting de bergen te gaan, dan is het leuk om een uitstapje naar de Gorges de la Fou te maken. Je kunt hier een wandeling maken door een kloof. Deze foto is nog van mijn moeder en al wat ouder, dus ik heb even op Instagram gekeken of het nog steeds gedaan wordt en ja hoor! Hier zie je recente foto’s van de Gorges de la Fou. Behalve deze kloof zijn er nog meer gorges in de Pyreneeën en ook elders in Zuid-Frankrijk. Ook onderaan dit blog vind je nog gave gorges!
Wandeling door de Gorges de la Fou, één van de gorges in de Pyrénées-Orientales.
Liever gewoon genieten op een supermooie plek in die omgeving? Boek dit 7-persoons natuurhuisje in de Languedoc Roussillon met zwembad en waanzinnig uitzicht. Zo’n mooi plekje in de bergen wil jij ook wel toch?
9. Les Orgues d’Ille sur Tet
In het departement Pyrénées-Orientales vind je niet alleen gave gorges, maar ook nog een heel bijzonder natuurfenomeen: Les Orgues d’Ille sur Tet. Heel gaaf lijkt me dat! Kijk! Ik kwam het op Instagram tegen en dacht meteen ‘Wauw, wat mooi!’ Dit bijzondere natuurfenomeen doet mij denken aan Devil’s Town in Servië. Ik heb hier nog nooit iemand over gehoord!
De bijzondere Orgues d’Ille sur Tet, daar heb ik nog nooit iemand over gehoord!
De bijzondere rotsformaties van Les Orgues d’Ille sur Tet liggen niet zo ver van Perpignan vandaan. Ook leuk als dagtochtje vanuit de kust dus! Vanaf Canet (waar ik was) is het zo’n drie kwartier, vanaf Argelès sur Mer ongeveer een uur. Doe het, want zo’n bijzonder landschap in Frankrijk wil je toch niet missen?
10. Estérel gebergte
Maar… er zijn nog meer bijzondere rotsen! Vlakbij de Côte d’Azur en bij plaatsen als Fréjus en Saint-Raphael ligt het Estérel gebergte: het Massif de l’Estérel, een prachtig stukje Zuid-Frankrijk met rotsen in oranje en roodtinten, zowel aan de kust als in het binnenland, hier en daar ietwat verspreid door het landschap en met uitzichtpunten als de Pic de Cap Roux.
Vanaf de 5-sterrencamping in Fréjus waar ik voor mijn blog verbleef kon je de rotsen van het Esterel-massief zien liggen. Ook zie je goed hoe prachtig groen het nog was! Als je die rotsen in de verte ziet, wil je maar één ding: er naartoe! En had je al eens van de Gorges du Blavet gehoord? Ook dat hoort bij het Estérel gebied.
De Esterel regio met het Estérel massief is een prachtige omgeving.
11. Rocher de Roquebrune
Eén van de rode rotsen die wat verder van het Estérelmassief vandaan ligt, maar wel vlakbij Fréjus en Saint-Raphael, is de Rocher de Roquebrune. Deze opvallende rots ligt bij het plaatsje Roquebrune-sur-Argens. Ook al betekent het letterlijk ‘bruine rots’ en niet ‘rode rots’, hij oogt soms bijna oranjerood (en anders de lucht bij zonsondergang wel!) en wordt daarom ook wel de lokale Ayers Rock genoemd. Je kunt de rots beklimmen!
Zowel vanaf de camping als vanaf een bootje op de Middellandse Zee bewonderde ik de rots in de verte, maar van dichtbij, prachtig gelegen aan Lac Perrin, bij Roquebrune-sur-Argens, lijkt hij me ook geweldig. Een drankje bij de L’Ilot Bar -die toen nog niet bestond- lijkt me wel wat! Kanoën kan er ook. Of deze hike omhoog naar de grot!
12. Montagne Sainte-Victoire
Frankrijk heeft nog meer van dit soort bijzondere en soms bijna mythische bergen. De Montagne Sainte-Victoire bijvoorbeeld, niet ver van Aix-en-Provence, waar je dit prachtige luxe design hotel vindt, maar ook goedkope accommodatie zoals La Caravelle, hartje stad.
De Mont Sainte-Victoire komt veel op schilderijen van Cézanne terug, zoals je hieronder ziet. Het leuke is dat je de berg van het schilderij kunt beklimmen. Wil je dat, boek dan een verblijf in Aix-en-Provence of omgeving of een nachtje vlakbij de Sainte-Victoire, bijvoorbeeld in dit mooie hotel Sainte-Victoire in Vauvenargues of in ‘de veilige haven’: Au Havre de Paix.
Tip: SNP Natuurreizen biedt een wandelvakantie bij de Mont Sainte Victoire aan.
13. Gorges de la Siagne met de Pont des Tuves
Ik noemde al wat mooie gorges in de Pyreneeën en de Verdon, maar ook elders in het binnenland van Zuid-Frankrijk vind je mooie gorges. Een wandeling op een -volgens mij- prachtplek die ik een keer door Instagram (klik hier voor het Wauw-effect!) ontdekte en waar nog geen enkele blogger of instagrammer die ik ken over geschreven heeft, maar wat me waanzinnig mooi lijkt, is de hike bij de rivier de Siagne, onder andere naar de Pont des Tuves. Het oogt precies als Reka Nadiza, een mooi plekje in Slovenië (een Balkan-land waar ik nog steeds naartoe wil), een prachtplekje niet ver van het Italiaanse Udine dat ik eens tegenkwam en op mijn bucketlist zette.
Niet bekend, maar wel erg mooi: de Gorges de la Siagne. Ohhhhh, kijk!
De Siagne ligt precies op de grens van de Var en de Alpes Maritimes. De Var staat vooral bekend om de mooie dorpjes (die nog apart aan bod komen), maar je kunt er dus ook prachtige wandelingen maken. Kijk hier maar wat mooi! Wil je wandelen in deze mooie natuur in Zuid-Frankrijk? Hier lees je meer over de wandeling bij de Pont des Tuves.
14. Gorges du Tarn
Maar dat is nog niet alles, want wat dacht je van de Gorges du Tarn? Dit gebied is wel bekender, maar niet voor niets. Ik zag de kronkelende rivierkloof een keer mooi vanuit de lucht liggen, maar zou het ook graag eens van dichtbij zien. Als ik deze foto van de rivier de Tarn en de Gorges du Tarn op de instagrampagina van Lozère Tourisme zie doet het me zelfs een beetje aan Azië denken; aan Laos!
De Gorges du Tarn liggen op de grens van Lozère en Aveyron en zijn onderdeel van Nationaal Park de Cevennen. Hier lees je meer. Onderaan dit blog staan nog meer toffe gorges!
Hier fotografeerde ik de Tarn vanuit de lucht.
15. Cevennen
Behalve de Gorges du Tarn is er nog veel meer te zien in Nationaal Park de Cevennen. Heel apart in dit mooie natuurgebied in Frankrijk is de berg Le Puech de Mariette. Ook vind je hier het bergplateau Cham des Bondons met meer dan 150 menhirs.
Op Instagram ontdekte ik bovendien l‘Abime de Bramabiau, nog zo’n bijzonder plekje in de Cevennen. Het doet me een beetje aan plekjes in Bosnië en Montenegro denken. Meer tips vind je op de website Toerisme Occitanië.
Nóg gaver lijken me deze waterval die ik ook op Instagram ontdekte: de Cascade de la Vis. Wauw, wat een mooi stukje natuur in Zuid-Frankrijk is dit!!! Overnachten (met z’n achten) kan in Saint-Laurent-le-Minier bij deze boerderij, niet ver van de waterval.
Tip: Een actieve vakantie in de Cevennen kun je boeken bij SNP Natuurreizen.
Ben je niet zo van het hele actieve, maar hou je wel van mooie natuur of in de natuur zijn? Aan de zuidoostkant van de Cevennen, wat sowieso een mooie regio is om op vakantie te gaan, is een bezoekje aan La Bambouseraie ook een aanrader. De Bambouseraie (klik!) is een prachtige botanische tuin met hier en daar Japanse elementen. Deze bijzondere tuin ligt in Prafrance. Wandelend onder de metershoge bamboe waan je je hier een beetje in Azië.
Ook elders in Zuid-Frankrijk vind je mooie botanische en exotische tuinen, o.a. in Nice en Eze.
16. Lozère
Denkend aan de mooiste natuur in Frankrijk zal bijna niemand spontaan de streek Lozère noemen, of je moet er zelf op vakantie zijn geweest, zoals ik. Vergelijken bij sommige andere bestemmingen in Frankrijk is dit relatief onbekend. Wil je dus eens een minder bekend stukje Frankrijk ontdekken, verdiep je er dan eens in. Je vindt onder andere watervallen, gorges en canyons in Lozère.
We verbleven een week in Langogne, op de grens van de Lozère, de Ardèche, de Auvergne en de Haute Loire, vlakbij Pradelles en Lac de Naussac. In het overkoepelende deel van deze blogreeks over Zuid-Frankrijk zag je al een foto van het bijzondere rode beeld op de Chapelle Notre-Dame in het nabijgelegen Pradelles, met de mooie omgeving erbij en bij het blog over de mooiste meren kom ik er ook nog op terug.
Ondanks dat we in Langogne heel centraal zaten heb ik er, mede doordat we er eigenlijk voor de vlieghobby van mijn ex waren en ik nog druk met een baby in de weer was, het mooiste niet gezien. Het bewijst ook maar weer hoe groot Frankrijk is, want zelfs in dit ene departement en aangrenzende departementen hebben we best veel highlights gemist.
Laat je inspireren op de instagrampagina van Lozère Tourisme.
We huurden een landelijk gelegen vakantiehuis, een typisch Frans ouderwets en simpele gite, maar wel met een grote lap grond, kraaiende hanen en huppende konijntjes. Ook in de buurt ging het leven langzaam z’n gangetje en moest je soms even wachten voor een kudde koeien.
Het landelijke leven in Lozère met dochter van 15 maanden.
17. Parc naturel régional des Grands Causses
Regionaal natuurpark Grands Causses in de Aveyron lijkt me ook gewéldig mooi! Niet alleen het super fotogenieke Belcastel, maar juist ook de rest van het natuurpark. Wauw, hier vind je echt nog onbekende parels!
Schitterende onbekende natuur in Zuid-Frankrijk!
Wij verbleven in het departement ernaast, maar de wel heel bijzondere Corniches du Causse Mejean rotsen hebben we toen gewoon gemist, dus dit moet je echt weten als je die kant op gaat!
Wauw, we waren hier niet zo gek ver vandaan, maar hebben dit -druk met een dreumes- gewoon gemist!
Ik stuitte er per toeval op toen ik de omgeving terugzocht en zat echt even met open mond te kijken. Het doet me een beetje aan Saksisch Zwitserland en het Boheems Paradijs in Tsjechië denken, met de Prachov rotsen. De rotsen maken onderdeel uit van Parc naturel régional des Grands Causses. Je kunt er het Sentier des Corniches wandelen. Dat lijkt me heel gaaf!
18. Le Rougier
Een stuk zuidelijker, maar officieel ook nog in Parc naturel régional des Grands Causses ligt Le Rougier. Ook dat ziet er gaaf uit! Het lijkt wel een natuurwonder zo’n bijzonder landschap is het. Waarom ontdek ik dit nu pas? Waarom ben ik dit überhaupt nog nooit bij andere reisbloggers tegengekomen?
Waarom laten we met zijn allen de Aveyron links liggen, terwijl we de Tarn en de Cevennen wel weten te vinden? Zet Le Rougier (ook wel Red Dingue du Rougier) in het zuiden van de Aveyron maar op je lijstje!
Wat dacht je van de bijzondere Rougier de Camares? Gaaf zeg!
19. Haut-Languedoc
Ga je nog zuidelijker dan kom je bij Parc naturel régional du Haut-Languedoc. Hier ben ik wel geweest en ik heb er zelfs overnacht, ook al was het maar kort en lang geleden. Met mijn vader was ik er, in de jaren 90, nadat hij me uit Barcelona had opgehaald (waar ik als student een tijdje gewoond had om onderzoek te doen voor mijn scriptie over Catalaans nationalisme).
Wij waren op doorreis en logeerden één nachtje bij vrienden van mijn vader, bij een bekende TV-presentatrice met een huis in Zuid-Frankrijk, in Parc naturel régional du Haut-Languedoc, maar het is ook zeker leuk om hier wat langer te blijven en lekker te gaan wandelen of mountainbiken. Wandelroutes in de Haut Languedoc vind je hier.
Haut-Languedoc is een deels bergachtige regio met mooie kloven, valleien en vele plant- en diersoorten, ook beschermde dieren, zoals de genetkat en de moeflon. Een mooie wandelregio dus! Hou je van een actieve vakantie in de natuur in Zuid-Frankrijk dan raad ik je aan hier eens te kijken: actieve familievakantie in de Haut Languedoc met fietsen, wandelen, kanoën en suppen. Je gaat zelfs met een ezel op pad!
Onderstaande foto maakte ik er 25 jaar geleden zelf:
20. Oppidum d’Ensérune
Een opvallend iets wat ik turend naar mijn foto’s die ik vanuit het vliegtuig naar Mallorca had genomen ontdekte is het Oppidum d’Ensérune. Op de foto’s die ik vanuit de lucht maakte, zie je een cirkel in het landschap. Wat apart, hoe kwam die cirkel daar? Was het een mysterieuze graancirkel ofzo?
Het bleek het drooggelegde meer van Montady te zijn, het voormalige Etang de Montady, met het Oppidum van Ensérune.
Hé, wat is dat voor cirkel in het landschap?
Het Oppidum d’Ensérune ligt hier, op zo’n 10 kilometer van Béziers en is één van dé bezienswaardigheden in de Hérault. Op Destination Languedoc.nl lees ik: ‘Het oppidum van Ensérune is een nationaal monument in de Languedoc. Het is een van de grootste Gallische dorpen in het zuiden van Frankrijk. Deze bijzondere archeologische vindplaats, getuigt van leven in een prehistorisch dorp. Het uitzicht is er prachtig, vooral vanwege het drooggelegde meer van Montady dat in de vlakte ligt. Het meer is in de dertiende eeuw opgedeeld in straalvormige akkers, waardoor het op een groene zon is gaan lijken.’ Kijk maar, op m’n luchtfoto zie je dat:
Kijk ook maar eens op Google Maps wat bijzonder!
Hou je dus niet zo van hoge bergen, maar wil je wel iets aparts zien dan is dit leuk. Sowieso zijn er nog genoeg andere gebieden die weliswaar niet zo ruig zijn, maar wel aantrekkelijk. Dit iets vlakkere slechts lichtglooiende landschap hieronder fotografeerde ik tussen Montpellier en de Camargue. Het deed mij een beetje aan Toscane denken.
21. Hérault
In de Hérault ligt ook de rivier de Hérault, waar de naam van dit departement vandaan komt. Eén van de bezienswaardigheden daar is de rivierkloof van de rivier de Hérault met de Pont du Diable. En ook de watervallen (niet deze hieronder waar je mij met mijn toen nog kleine dochter ziet) bij de bijzondere Cirque de Navacelles op de grens van de departementen Hérault en Gard zijn misschien nog een leuke tip!
22. Ardèche
Misschien denk je tijdens het lezen van dit blog: waarom noemt ze de Ardèche niet?! Réserve Naturelle Nationale des Gorges de l’Ardèche -of simpelweg de Ardèche- is natuurlijk superpopulair en wat de mooiste natuur in Zuid-Frankrijk betreft echt een topper, maar het valt onder de regio Auvergne-Rhone Alpes (waar de door mij vaak bezochte Haute Savoie en Savoie onder vallen) en niet in de regio’s Provence-Alpes-Cote d’Azur en Occitanië, waar ik in deze blogreeks vooral op wilde focussen.
Maar ja, het landschap in de Ardèche is zó aantrekkelijk, dat ik het toch wil noemen. De Ardèche ligt bovendien ook behoorlijk zuidelijk! En wat een schoonheid! De rivier zo tussen de gorges en de beroemde Pont d’Arc natuurlijk die je op de foto ziet. Die idyllische kiezelstrandjes erbij waar je lekker kunt kanoën. Ja, de Ardèche is de favoriete vakantiebestemming van veel Nederlanders!
Bucketlistplek: de Pont d’ Arc en de beroemde bocht in de Ardèche.
Zelf was ik toen mijn dochter nog heel klein was op vakantie in Langogne, zoals ik hierboven al schreef, op het randje van de Ardeche, maar het mooiste gedeelte van de Ardèche hebben we toen niet gezien, dus het staat nog steeds op het lijstje, inclusief de grotte Chauvet, de grot die op de werelderfgoed lijst van Unesco staat.
Wil je een natuurhuisje in de Ardèche boeken? Kijk dan eens naar dit adres in de natuur bij Vallon Pont d’Arc: een betaalbaar, mooi en fijn verblijf in de Ardèche. Op de foto hieronder.
Of dit natuurhuisje in Grospierres, met zwembad, ook in de Ardèche. Deze foto’s zijn van Natuurhuisje.nl.
Tip: Toen ik de réserves naturelles in Frankrijk checkte ontdekte ik ietsje zuidelijker ook de Gorges du Gardon nog en die zien er ook supergaaf uit! Het doet denken aan de Ardèche, maar dit is toch echt weer een andere mooie bocht in de rivier.
23. Cascades du Sautadet
Net ten zuiden van de Ardèche liggen ook de Cascades du Sautadet, prachtige watervallen, in het departement Gard. Je vindt de watervallen bij de rivier de Cèze.
Een mooie camping in deze omgeving is Le Paradis bij Goudargues. Een kleinschalige, rustig gelegen camping met zwembad en table d’hôte en uitzicht op de Mont Ventoux, ook al ligt die helemaal aan de andere kant van de Rhône.
Uitzicht op de Mont Ventoux…
24. Camargue
Ook de Camargue is natuurlijk een schitterend gebied. Het mooie moerasgebied ligt in de monding van de Rhône en staat bekend om de witte paarden en de roze flamingo’s die je er kunt zien. Bij het aparte gedeelte over de mooiste meren en étangs komt het nog terug, maar wil je daar niet op wachten, boek een verblijf in Saintes-Maries-de-la-Mer in de Camargue.
Fietsen door de Camargue kan trouwens ook! Wat dacht je van deze fietsvakantie in de Camargue? Onderweg spot je flamingo’s, wilde paarden en heel veel vogels. Ook zoutpannen zie je er veel. Al sinds de Romeinse tijd wordt er zout gewonnen in de Camargue, dus ik zou zeggen: neem er wat van mee naar huis!
25. Parc Naturel de la Narbonnaise en Méditerranée
Reizend met de trein naar Spanje kwam ik met de kinderen dwars door de étangs tussen Narbonne en Perpignan (hier zie je de route). Parc Naturel de la Narbonnaise en Méditerranée, in de Languedoc-Roussillon, zagen we net bij zonsondergang. Parc Narbonnaise is een regionaal natuurpark. Hier zie je het natuurgebied op de kaart.
Het spoor loopt dus pal langs de étangs en zoutmeren (waar ik in het aparte blog over de mooiste meren nog op terug kom), maar het natuurpark bestaat ook nog uit andere landschappen, zoals stranden, bossen, licht glooiende heuvels en wijngaarden en heeft dus een heel gevarieerd landschap. Aan de noordkant van het park vind je het Massif de la Clape.
Ben je zelf met kinderen in deze regio (bij voorkeur met je eigen auto) dan is Réserve Africaine Sigean een leuk uitje. Je ziet hier leeuwen, zebra’s, giraffen, neushoorns, apen en andere dieren in het wild. De foto van de duttende neushoorn nam ik overigens in Bioparc in Valencia en niet hier.
Réserve Africaine Sigean is een soort Safaripark Beekse Bergen, maar dan in Frankrijk, in Parc Naturel de la Narbonnaise en Méditerranée.
Op safari in Zuid-Frankrijk!
Meer mooie natuurparken in Zuid-Frankrijk
Zoals je ziet valt er nog zó ontzettend veel te ontdekken in Zuid-Frankrijk. Ook ik zou het liefst nog veel meer van de mooie natuur in Zuid-Frankrijk zien. Van Parc naturel régional de la Sainte-Baume tot Parc naturel régional des Alpilles, er zijn nog veel meer regionale natuurparken in Zuid-Frankrijk.
Gave gorges in Zuid-Frankrijk
Gorges zag je al genoeg in dit blog, maar om eerlijk te zijn: ze zijn zó gaaf dat je er eigenlijk nooit echt genoeg van krijgt toch? Wat dacht je van deze gorges hieronder? Ik heb ze zelf niet bezocht, maar ze zien er wel heel gaaf uit:
- Gorges du Gardon (prachtige bocht in de rivier de Gardon, tussen Uzès en Nimes).
- Gorges de Daluis zien er ook echt supergaaf uit! In de Var vind je ze, niet ver van Nice. Qua kleuren lijkt het wel een beetje op Jordanië!
- Gorges de Toulourence in de Vaucluse, aan de voet van de Mont Ventoux. Een leuk zomers uitstapje op een warme dag! Bereid je voor op waden door het water! Kijk hier maar. De foto hierboven en hieronder zijn gemaakt door Margriet Zuidgeest.
Legendarische bergen in Frankrijk
Berggebieden en mythische bergen kwamen al aan bod, maar twee andere legendarische bergen in Frankrijk zijn natuurlijk de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez. De Alpe d’Huez ligt in de Franse Alpen en dus niet echt in Zuid-Frankrijk, maar je kent deze beroemde of beter gezegd beruchte berg ongetwijfeld van de befaamde klim vol haarspeldbochten tijdens de Tour de France. Ook mijn vader fietste ooit naar de top. Wist je dat je een diploma kunt krijgen als beloning?
De Mont Ventoux is ook zo’n berg die op de bucketlist van menig fanatieke fietser staat. Ben je een ervaren renner en wil je de Mont Ventoux wel eens op de fiets beklimmen? Aan de voet van de Mont Ventoux ligt de ideale accommodatie voor wielrenners: Les Mazets du Ventoux.
Hier zie je mij met mijn toen nog kleine dochter in de Franse natuur.
Réserves naturelles
Heb je nog niet genoeg gezien? Kijk dan welke natuurreservaten in Frankrijk jou mooi lijken. Zo ontdek je onbekende maar ook erg mooie natuur in Zuid-Frankrijk:
- Réserves naturelles in Région Sud (Provence-Alpes-Côte d’Azur):
- Réserves naturelles in de regio Occitanië.
Ik kon het niet laten om toch nog even te kijken wat daar allemaal nog te vinden was en zag nog veel meer moois, zoals Plaine des Maures.
Tip: Op My Provence vind je nog meer mooie geheimplekken in de Provence!
Mooie kustgebieden en meren
Niet alleen in het binnenland van Frankrijk, maar ook aan de kust van Zuid-Frankrijk vind je natuurlijk mooie natuur! Omdat dit blog veel te lang werd met al die leuke tips, volgen mooie stranden, kusten, meren en eilanden nog apart.
Ook tips voor leuke routes in Zuid-Frankrijk komen nog apart aan bod in deze Frankrijk-reeks. Op de foto hieronder zie je alvast een voorproefje van een mooie route die Daphne van Travelshot reed, bij Nationaal park Calanques: de Route des Cretes van Cassis naar La Ciotat.
Vakantie in de natuur in Zuid-Frankrijk
Ben je op zoek naar leuke adresjes of een actieve vakantie in de mooie natuur in Zuid-Frankrijk, dan vind je hieronder nog een paar tips, zowel eenvoudig als luxe, met z’n twintigen of met z’n tweetjes, in je eentje of als gezin:
Een yurt midden in de natuur? Een safaritent op een rustige plek in Zuid-Frankrijk? Of deze bij een kasteel gelegen safaritent met prachtig uitzicht op de zonnebloemvelden mét zwembadje?
Ook kun je in deze boomhut overnachten vlakbij de Spaanse grens:
Liever wat luxer? Kijk eens naar het landelijk en prachtig gelegen luxe verblijf La Bastide de Marie. En wat dacht je van deze bijzondere plek?
Deze villa in de Vaucluse ligt ook erg mooi!
Dit zijn zomaar wat voorbeelden, er is zoveel moois! De foto’s zijn van Meer accommodatie tips volgen in één van de laatste delen van deze blogreeks over Zuid-Frankrijk.
Frankrijk met kinderen
Ook met jonge kinderen is Frankrijk een fijne bestemming omdat het niet zo gek ver rijden is. Ik ben er ook vaak geweest toen mijn kinderen nog baby, peuter en (bijna) kleuter waren.
Wil je langzaam afzakken in Frankrijk en ook nog wat van het noorden zien, pak dan ook Lille en Parijs nog mee.
Van de Alpen naar Zuid-Frankrijk!
Auto huren Zuid-Frankrijk
Ben je niet met eigen auto in Zuid-Frankrijk en zou je graag een paar dagen een auto willen huren om de mooiste plekjes te ontdekken? Boek dan een huurauto via Sunnycars. Dit kan op verschillende plekken in Zuid-Frankrijk. Doe het van te voren dan vis je niet achter het net.
Droom je van een mooie rondreis of langere reis met een camper? Huur eerst eens een camper en kijk of het wat voor je is. Overnachten kan op deze mooie camping: Domaine du Colombier. Met dit uitzicht:
Tips voor een bezoek aan de natuurgebieden in Frankrijk
Nogal voor de hand liggend, maar toch:
- Zorg dat je de juiste schoenen draagt als je gaat wandelen in de natuur, met name in de berggebieden en gorges.
- Denk bij warm weer aan een petje of zonnebril.
- Wees er in de hooggelegen gebieden op voorbereid dat het koud kan zijn en er in het voorjaar nog sneeuw kan liggen.
- Houd in de zomermaanden het nieuws bij mochten er bosbranden in de buurt zijn. Elke zomer worden er helaas weer mooie natuurgebieden verwoest door bosbranden, ook deze zomer weer. Gooi geen peuken weg in de natuur of rook überhaupt niet in droge gebeiden.
- Check of je van te voren tickets moet kopen. In de meeste gevallen hoeft dit niet, maar voor enkele plekken of voor activiteiten in natuurparken vaak wel.
- Is het te druk in een bepaald natuurgebied ga er dan weg of probeer bij voorkeur vroeg op de dag of juist tegen etenstijd te gaan.
- Neem altijd water, iets te eten en een opgeladen telefoon mee.
- Maak foto’s van jouw mooiste plekje in de natuur in Zuid-Frankrijk!
Genoeg mooie plekken om van te genieten of over te dromen!
Foto’s in dit blog
De meeste foto’s in dit blog over de mooie natuur in Zuid-Frankrijk heb ik zelf gemaakt. Als een foto niet door mij gemaakt is staat er bij wie de fotograaf was. De betreffende foto’s heb ik met toestemming gebruikt. Ook staan er enkele foto’s van Natuurhuisje.nl bij.
Heb je zelf een gave (recentere) foto van één van deze natuurgebieden (of van de andere onderwerpen die ik hier al noemde) gemaakt en vind je het leuk als ik er daar één van deel, uiteraard met je naam erbij, laat het me weten! Je kunt me mailen op info @ follow my footprints.nl (allemaal achterelkaar).
Dit blog is een onderdeel van mijn blogreeks over Zuid-Frankrijk. Lees ook over de mooiste stranden van Frankrijk!
In het blog staan enkele linkjes naar BOL.com, Booking.com, SNP Natuurreizen en Natuurhuisje.nl. Als jij via deze linkjes een hotel of reis boekt (of iets anders koopt), dan krijg ik een heel klein beetje commissie en dat is fijn, want een blog als deze schrijf ik vrijwillig en was een volle week werk en maanden voorbereiding, met veel terugzoekwerk!
Dus… ben je ergens enthousiast over geworden door dit blog of ken je iemand die nu in Zuid-Frankrijk zit of nog gaat, deel het op Facebook (en volg mij daar ook even) of laat het weten in de reacties op deze Facebookpost; daar help je me mee!
Wij komen net terug uit Zuid-Frankrijk en hebben best wat plekken bezocht nog van dit plekje. Wij zijn bijvoorbeeld in Mercantour, Ecrins en Gorges du Verdon geweest. Zagen mooie steden en dorpen en lavendelvelden. Wij willen zeker nog eens terug, wat zo te lezen heb ik nog genoeg niet gezien en gedaan in het zuiden van dit mooie land
Wat een boel schitterende plekken noem je hier! Die lavendelvelden wil ik heel graag eens bezoeken, lijkt me echt te gek. Sowieso wil ik graag weer eens naar het zuiden van Frankrijk. Als kind kwam ik er elk jaar, nu ben ik er al zeker 10 jaar niet geweest.
Ik zou zo naar Zuid-Frankrijk willen gaan voor de Gorges du Verdon, de lavendelvelden en de Pyreneeën…. maar ik zie nog zoveel meer mooie plekken in je blog. Deze zomer zit ik in Italië, en even Oostenrijk en Zwitserland, maar ik hoop komende zomer weer naar Frankrijk te kunnen gaan.
Ik ben al een aantal keren in Frankrijk geweest, maar nog nooit in het zuiden (Vogezen en Normandië). Zo te zien zijn daar ook echt geweldige plekjes zoals die nationale parken. Ik vind het wel vaak lastig qua eten in Frankrijk. Ben niet zo’n zeedier liefhebber en dan blijft er nogal weinig over in de meeste restaurants…
waauuuw, wat een mooi blog ! ik ben al veel in Frankrijk geweest met de moto en nu de laatste jaren met de camper. ik had vroeger een blog over mijn moto reizen die vaak over bochten en bergen gingen. geweldig zijn de reacties van de mensen die u route hebben gedaan ! de meeste dingen heb ik al gezien maar je wil er toch steeds terug naar toe. ook dit jaar ben ik opzoek naar dingen die ik nog niet gezien heb ! bedankt voor de enkele mooie tips die ik niet kende maar zeker ga bezoeken. bedankt om me weer te laten watertanden voor de 3 weken vakantie ! nu nog Juni worden.
wie weet tot in den draai ?