7 dingen die je nog niet wist over Zante

7 dingen die je nog niet wist over Zante

Waar je ook op reis bent, als je je ogen en oren een beetje open houdt voor alles wat er om je heen gebeurt en je je een beetje verdiept in de cultuur kom je altijd weer leuke nieuwe dingen te weten. Ga je een dagje met een gids mee die al 16 jaar op het Griekse Zante woont, dan hoor je mooie verhalen en anekdotes die niet in de reisgidsen staan of zaken waar je niet eerder bij stilgestaan had.

Welke leuke en opvallende dingen ontdekte ik zelf en welke wetenswaardigheden hoorde ik tijdens deze tour over Zante?

Zante? Waar heb je het over?

Zante

Ja, dat is gewoon Zakynthos. Wist je dat nog niet? Dan krijg je dat weetje alvast cadeau. Zante was de oude Italiaanse naam voor het eiland, maar ook nu wordt Zante nog gebruikt. Ik heb het dit weekend even gecheckt in Italië en Italianen kennen het inderdaad alleen als zodanig.

Meer over die Italiaanse invloed op dit Griekse eiland lees je in deel 2; nu eerst 7 andere dingen die je nog niet wist over Zakynthos: van roddelende mannen tot een kwart jaar zomervakantie, heilige slippertjes, parende schildpadden, elektriciteitspalen, rode eieren, kruidenlikeur en meer.

 1. Griekse mannen kunnen goed roddelen

Daar zitten ze dan, bij het plaatselijke kafenia met hun Griekse koffie; van die koffie met zo’n laag drab onderin, die je uiteraard niet op moet drinken. Je kent het vast wel, misschien niet uit Griekenland maar dan uit Turkije, daar hebben ze ze ook. Maar goed, die Griekse mannen dus, samen in het dorpscafé. ‘Roddelen dat ze kunnen!’ meent onze gids Lydia.

Zo’n cafétje is trouwens alleen voor mannen, vertelt ze. Onder het genot van een kop Griekse koffie spreken de mannen de laatste nieuwtjes en roddels van de dag door. Ook vertellen ze er stoere verhalen over de jacht: de jacht op de trekvogels en hazen in de winter en –ja, ook dat- de jacht op vrouwelijke toeristen in de zomer.

Griekse mannen

Als je als vrouw binnenkomt in zo’n kafenia vol Griekse oude mannetjes word je niet weggestuurd, maar zullen ze je wel een beetje raar aankijken. Gelukkig heeft de emancipatie ook hier toegeslagen. Waar voorheen vrouwen geen auto reden of het dorp zelfs niet uit kwamen, zie je dat anno 2016 wel gewoon.

grieks-meisje

2. Kinderen op Zakynthos hebben drie maanden zomervakantie

Ja, je leest het goed, kinderen op Zakynthos hebben maar liefst drie maanden zomervakantie! Dat is nog eens wat je noemt een grote vakantie! Nou zullen niet alle vrouwen (en wellicht ook niet alle mannen) werken, maar voor wie dat wel doet, hoe vang je dat op?

De rest van het jaar zitten de kinderen op Zakynthos van 8:00u tot 13:15u in de klas. Ook niet echt lang dus. ‘Daar staat echter wel dagelijks 1,5 uur huiswerk tegenover,’ vertelt gids Lydia. Zij heeft zelf een kind op de Griekse basisschool. Wel is er een gratis schoolbus, vertelt ze.

Maar moet je kind later in dienst of wil het aan een universiteit studeren dan moet het naar het vasteland. Helaas is er weinig werkgelegenheid dus na hun studie keren veel jongeren uiteindelijk weer terug naar het eiland om in het bedrijf van vader of moeder te gaan helpen.

vakantie-zakynthos

3. Dionysios is de beschermheilige van Zakynthos: wat gebeurt er 2x per jaar tijdens zijn herdenking?

Alleen al vanwege het feit dat mijn naam (Denise) ook van Dionysius afstamt maakt dat ik het bijzonder vind om een kijkje te nemen in het kerkje van Dionysios bij het klooster Panagia in Anafonitria. Dionysios (of op zijn Latijn Dionysus) betekent ‘behorend tot Dionysos’. En wie was Dionysos? Juist, de Griekse god van de wijn! Dat ik erg van wijn hou kán dus gewoon geen toeval zijn.

wijn-zakynthos

Lydia vertelt ondertussen dat in Zakynthos-stad ook een kerk voor Dionysios staat. Twee keer per jaar, op 24 augustus en op 17 december, wordt hij herdacht. Dit zijn heuse feestdagen op Zakynthos. De overblijfselen van Dionysios liggen normaal in een zilveren sarcofaag maar worden op die dagen in een glazen kist gelegd en door de stad getild. Er zijn processies waarbij de kist over mensen heen gedragen wordt. Kanonschoten klinken er is vuurwerk en de veerboten in de haven toeteren.

Van heinde en verre komen mensen om hier bij te zijn en boete te doen; niet alleen toeschouwers, bisschoppen, priesters maar ook andere belangrijke personen als politici en legercommandanten. Op de derde dag wordt Dionysius dan weer teruggelegd en worden de slippertjes die hij draagt heilig verklaard. Die zouden geneeskracht bezitten. Net als het zand in de kist dat zogenaamd aan zijn slippers zou hebben gezeten als hij ’s nachts over het eiland rondliep.

caretta-caretta-zakynthos

4. Tijdens een vakantie op Zakynthos kun je reuzenschildpadden zien

Wat een geluk hadden we. Het officiële seizoen waarin de schildpadden het land op komen om hun eieren te leggen was nog niet begonnen en toch hebben we ze gezien, gewoon in het water. Parende schildpadden! Een bijzonder gezicht zo vanaf de boot. Dit was zo leuk (juist ook voor de kinderen), dus daar schrijf ik een aparte blogpost over.

Bij Griekenland denk je verder misschien al snel aan ezeltjes. Die waren er niet zo veel. Wel zagen we geiten, honden, paarden en veel lieve poezen. Wat een mooie zaten erbij, katten met knalblauwe ogen, azend op eten. Mijn kinderen konden geen genoeg van ze krijgen.

kat

kat

5. Overlijdensberichten vind je vaak op palen langs de weg

Ook al zijn er op Zakynthos niet echt drukke en grote wegen zoals wij ze kennen, verkeersongelukken gebeuren er op de bochtige weggetjes uiteraard wel.  Als je er op let valt je op dat je af en toe overlijdensberichten langs de kant van de weg ziet. Ze worden vaak op elektriciteitspalen en bomen gespijkerd. Soms plaatsen nabestaanden kleine kapelletjes ter herinnering aan de overledene. Dit zie je wel vaker in Griekenland.

Hieronder zie je een gewone begraafplaats.

kerkhof

6. Met Pasen worden er in Griekenland rode paaseieren gegeten

Pasen is in Griekenland een hele belangrijke feestdag. Het valt niet altijd gelijk met ons (katholieke) Pasen, dus houd daar rekening mee. Dit jaar (2016) viel het op 1 mei, precies op de dag dat wij aangekomen waren. We vielen meteen met onze neus in de boter want ook wij kregen de ochtend erna de befaamde rode paaseieren bij het ontbijt. Rode eieren? Ja, tijdens het Griekse paasfeest eten ze in Griekenland rode paaseieren.

rood-ei-griekenland

Het roodgeverfde ei staat voor het bloed van Jezus. De bedoeling is dat je samen met iemand anders allebei een ei pakt en die tegen elkaar aantikt. Het is de kunst ervoor te zorgen dat jouw ei geen barst krijgt. Een ongeschonden ei brengt je het komende jaar namelijk geluk. Het is een Griekse traditie die je niet alleen op Zakynthos ziet maar in heel Griekenland.

Volgens de Grieks orthodoxe kerk heet Pasen Pascha, wat van het joodse Pesach komt: de overgang van dood naar leven. Met Pasen staat het ei symbool voor vruchtbaarheid en het nieuwe leven. Pasen wordt verder gevierd met heerlijke maaltijden. Grote kans dat je onderweg ergens iets aan het spit ziet hangen.

Ga je in 2017 of 2018 naar Griekenland op vakantie? In 2017 valt het Griekse Pasen wel gelijk met onze eerste paasdag, namelijk 16 april. In 2018 valt de Griekse paaszondag ook in april, de hoeveelste weet ik niet. Check het even wanneer het precies is want het is wel leuk om mee te maken! Van andere gasten uit ons hotel hoorde ik dat ze spontaan op een feestelijk maal waren uitgenodigd

noga-nougat

7. Niet alleen honing, maar ook noga en kruidenlikeur zijn producten van Zakynthos

Naast de heerlijke Griekse mezze en bekende producten als olijfolie en wijn vind je ook veel honing op Zakynthos. Op zich niet gek, veel Griekse eilanden hebben heerlijke honing van eigen makelij, maar Zakynthos dus ook. Veel mensen houden bijen en maken het zelf. De bijen zijn op hun beurt dol op tijm, dus ook dat zie je veel op Zakynthos; net als rozemarijn trouwens.

Van de honing wordt ook wel een heerlijke likeur gemaakt. Tijdens de eilandtour heb ik die mogen proeven. Heerlijk kruidig! Ook in noga, een typische lekkernij van Zakynthos die nog stamt uit de tijd van de Venetiaanse overheersing, is honing verwerkt.

Wil je dus een souvenir mee naar huis nemen dan is honing altijd leuk! Net als wijn trouwens. Ik nam een vrij goedkope maar goddelijke fles rode wijn van de Zante Coop Union van de luchthaven mee.

Zante? Santé!

wijn-zante

Dus… ik zou zeggen: neem een wijntje (of koffie als het nog vroeg is) en laat die eerste 7 weetjes maar even bezinken. Dan heb ik daarna een verrassing: ik heb nóg 7 wetenswaardigheden over Zakynthos voor je!

 

9 gedachten over “7 dingen die je nog niet wist over Zante”

 1. Dat van die noga is zeker een aanrader. Her en der zitten ook kleine nogamusea verstopt. Vind ik toch jammer dat ik dat niet bezocht heb. Verder veel leuke tips! Ik mis het eiland (en de vrijheid die ik voelde tijdens het rijden door de bergjes) enorm.

  Weet niet of de tip tipwaardig genoeg is, maar als je geluk heb kun je zeehouden spotten. Die zwemmen gewoon tussen de schildpadden. Zie deze Instagrampost: https://www.instagram.com/p/BGWSP_urngX/?taken-by=zanteofficial

 2. Zante? Daar had ik dus ook inderdaad nog nooit van gehoord. En al die andere weetjes ook nog niet. Behalve dat roddelen. Ik was er al eens achter gekomen dat meer mannen dat ook heel goed kunnen, haha. Wat gaaf zeg, die reuzenschildpadden!!

 3. Wow – roddelende mannen 🙂 haha die zouden eens bij mij op het werk moeten komen kijken haha. Nee grapje hoor. Maar wel bijzonder, ik vind dat namelijk echt zo’n typisch vrouwending …

 4. prachtige informatieve site ! thanks!
  wat ik mis is het volgende: op hoeken van daken worden (wat oudere daken) een soort engeltje geplaatst. zelf heb ik zo’n kleinood bij de voordeur bevestigd. als souvenir gekocht bij een wat luxere souvenirzaak.
  Ik kan er werkelijk niets over terugvinden.

  1. Beste Hans, dank je wel voor je reactie! Ik moest het even terugzoeken, want ik wist zeker dat ik er een keer over geschreven had. Het staat in mijn blog met weetjes over Zakynthos. Ik citeer het even, want dit bedoel je waarschijnlijk:

   Wat zijn de Griekse manieren om geesten te verdrijven en het kwaad op afstand te houden?
   Grieken zijn best wel bijgelovig. Als je goed kijkt valt het je misschien op dat op de daken van sommige huizen op Zakynthos, op het hoekje bij de dakpannen, een hoofdje zit. Dit is om de kwade geesten te verdrijven. Ouders stoppen ook wel een knoflookteentje in de broekzak van kinderen om kwade geesten en demonen af te wenden.

   Dat hoofdje in de nok is dus om kwade geesten af te schrikken. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven