Algarve in november: geen hitte wel genieten! Portugal in de herfst…

Algarve in november: geen hitte wel genieten! Portugal in de herfst…

November klinkt misschien niet als de ideale periode om naar de Algarve te gaan, maar eigenlijk is het dat wel. In de late herfst heb je de Algarve namelijk voor jou alleen. Dan is de Algarve voor stille genieters, wandelaars, golfers en rustzoekers. En voor fotografen, want echt, ik werd verliefd op het licht!

Verliefd op het bijzondere licht!

lichttherapie

algarve-laagseizoen

strand-algarve-herfst

algarve-in-november

portugal-najaar

stille-stranden-algarve

verrassend-algarve

Algarve in het laagseizoen

Met dit blog wil ik je aanmoedigen de Algarve eens in een ander seizoen dan de zomer te ontdekken. Of voor de Algarve te kiezen als je op zoek bent naar een vakantie in november en nog niet aan Portugal had gedacht. Niet alleen in de zomer is Portugal mooi, juist in de herfst, winter en lente is het ook vaak lekker in het zuiden, zijn de hotels goedkoper en heb je de mooiste plekken voor jezelf. Een blog ter inspiratie dus!

Hoe is de Algarve in november?

rust-algarve

Rust aan de kust…

algarve-reisblog

Sfeer in de stad!

zonnig-weer-november

najaar-zuid-europa

Algarve in november

Zit je niet graag de hele vakantie lui op je gat, maar ga je liever op pad? Maanden als november en december zijn dé tijd om er lekker op uit te gaan. Ook wij doen dat! We ontdekken het verrassend bergachtige binnenland van de Algarve, wandelen langs de schitterende kust vol rotsen en kliffen en schieten prachtige plaatjes in pittoreske Portugese plaatsjes.

weer-algarve-november

Het weer in november

Het weer wisselt steeds. Het ene moment vallen er wat druppels regen, het volgende moment schijnt de zon weer, maar te warm is het nooit. Hou je niet van hitte, dan moet je hier dus in dit seizoen naartoe! Overdag is het lekker, ’s avonds is het koud. De Algarve in november is anders dan in de zomer, maar ook zeker niet verkeerd. Het heeft me echt verrast!

Portugal is prachtig in de herfst!

kust-portugal-november

sunset-algarve

algarve-herfst-strand

algarve-in-de-winter

Foto’s Portugal in de herfst

Voordat ik mijn ervaringen, enkele activiteiten, tips en nog meer foto’s deel, vertel hieronder eerst wat meer over het weer in de Algarve. Klik niet weg, maar scroll zeker verder, er komen nog zoveel mooie foto’s aan! Foto’s in heerlijke herfsttinten, met een warme gloed, maar ook foto’s waarop het door het bijzondere licht ineens lente lijkt.

wijngaard-algarve

Beste seizoen om naar de Algarve te gaan

Het seizoen in de Algarve loopt van april tot en met oktober. Juli en augustus zijn het drukst, maar ook mei en vooral juni en september zijn populaire maanden om naar het zuiden van Portugal te gaan. De temperaturen zijn dan aangenaam en het regent er weinig. Ideaal dus als je een lekker zonnetje wil, maar ook actief bezig wil zijn of stadjes wil bezoeken.

Welke maand naar de Algarve?

Met kinderen is de zomervakantie het meest populair, maar ook in de meivakantie wordt vaak een vakantie naar de Algarve geboekt. Zonder kinderen of met hele jonge kinderen zijn juni en september ook fijn en vaak goedkoper. Voor een zonnige vakantie aan de Algarve zit in je in die maanden goed.

De Algarve in oktober

Ook oktober is nog een geliefde periode voor een bezoek aan de Algarve, omdat het er dan vaak nog boven de 20 graden is, vaak zelfs nog heerlijk 25 graden! Toeristen zie je er dan zeker nog, omdat de temperaturen er nog zo heerlijk zijn, maar zodra de herfstvakantie voorbij is is de rust weergekeerd.

Portugal in de herfst…

algarve-november

In de late herfst of winter naar de Algarve

Toch is het late najaar ook aantrekkelijk heb ik ontdekt. Sommige zaken in toeristenplaatsen sluiten, maar de natuurpracht blijft en met een beetje geluk schijnt de zon nog volop! Zelfs in de winter kan het nog goed toeven zijn in de Algarve. Als je je instelt op soms wat wisselend weer kun je ook in de herfst en winter nog erg genieten in de Algarve!

Als je niet puur voor zon en strand komt is de Algarve het hele jaar door een bezoek waard!

Portugal autohuur

De Algarve in november

Kijk, dit wist ik natuurlijk allemaal wel, maar nu heb ik het echt zelf kunnen ervaren. Stiekem hoopte ik natuurlijk echt wel op mooi weer. Want ook al kwam ik niet voor een strandvakantie, een lekker zonnetje is altijd fijn! Dat maakt foto’s net wat verleidelijker èn is goed voor het algehele geluksgevoel. Toch?

Hoe was het weer in Portugal in november? Was het nog een beetje lekker weer in het zuiden van Portugal?

Het weer in november

Meestal is het in de Algarve in november zo’n 18 a 20 graden met nog best vaak zon. Relatief zacht en best mild dus, met af en toe kans op een bui. In het begin van de week was het nog stralend mooi weer zag ik op mijn weerapp. Ook de dag dat we aan zouden komen zou het dik boven de 20 graden zijn. De dagen erna was het even afwachten wat het weer ging doen.

Ik ging half november naar de Algarve en ontdekte het voor je!

zon-november

Verrassend warm weer

Als we het vliegtuigtrapje in Faro afdalen voelt het verrassend warm. Meteen ruik ik de heerlijke zachtzoete geur van Zuid-Europa. Het voelt niet als november, het is bijna zomers warm! We gooien onze warme truien uit en rijden naar ons heerlijke hotel waar ik vanaf mijn balkon mensen in korte broeken naar het zwembad zie wandelen. Wat een andere wereld vergeleken bij het fietstochtje naar school de dag ervoor, door regen en kou!

Meteen ruik ik de heerlijke zachtzoete geur van Zuid-Europa. Het voelt niet als november, het is zomers warm!

Zweten in de zon

Voordat we op pad gaan zit ik heel even op mijn balkon en voel de zon echt op mijn benen branden. Wat heerlijk! Een paar minuten vitamine D tanken, dan kan een mens er weer tegenaan. En dat is maar goed ook, want ondanks dat ik om half 4 ben opgestaan wacht er nog een vol programma op ons. We zijn immers niet gekomen om te zonnen, we zijn aan het werk! Nou ja, de leuke kanten van het werk komen volop aan bod: we gaan wijnproeven!

Wijngaarden in herfsttinten

We rijden het binnenland in, naar Silves. We bewonderen het uitzicht op het Alcazaba, het kasteel van Silves, en gaan dan naar de quinta. De druiven zijn geplukt, de oogst zit erop, maar wijngaarden in herfsttinten zijn ook mooi! En proeven kan gelukkig het hele jaar door! Hier zie je Adega Quinta do Francés.

algarve-in-de-herfst

De oogst zit erop, maar het blijft een bezoek waard.

herfstkleuren-algarve

Serra de Monchique

We zijn inmiddels in de Serra de Monchique, een kant van de Algarve die maar weinig toeristen kennen. We zien er niet één! Mensen nemen de moeite vaak niet, maar als je gaat maakt het zeker indruk! Met een busje en jeep van Geographic Algarve slingeren we via bochtige wegen de berg op en bezoeken enkele bijzondere lokale adresjes.

monchique

olijfoliefabriek-portugal

binnenland-portugal

portugal-in-november

zonsondergang-portugal-november

De Algarve in de herfst

Wat het achterland van de Algarve extra mooi maakt in deze tijd zijn de herfstkleuren. Wijnranken, bomen en zelfs de zon, alles is prachtig oranje rood. Het is verrassend om de Algarve zo te zien. Vooral wat verder in het bergachtige achterland ziet alles er heel anders uit dan in de zomer.

De omgeving van Alferce en Monchique is in herfsttinten gehuld. En het licht is overal zo prachtig!

herfst-algarve

Ook tijdens het rijden maakte ik nog foto’s van de Algarve in herfsttinten:

herfsttinten-algarve

Zonsondergang op de mooiste plek in de Algarve

Als de ondergaande zon op de heuvels en bergen van de ‘serra’ schijnt is het er echt sprookjesachtig mooi. We moeten er voor rennen, want we worden achtervolgd door grote flarden mist, maar wauw, wat bijzonder is dit! Een plek waar je adem letterlijk even van stokt. Al die bergen in de verte. En dan dat stuwmeer ertussen.

Waarom heb ik nooit geweten dat dit bestond?

algarve-herfst

Als de ondergaande zon op de Serra de Monchique en het stuwmeer van Odelouca schijnt is het er sprookjesachtig mooi.

follow-my-footprints-portugal

Een bizar mooi gebied!

Frisse wind

Waar we die middag aan de kust nog zweten en zonder jas lopen zijn we diezelfde dag in het binnenland blij met onze jassen en shawls. De wind is fris en in de bergen is het koud, vooral aan het eind van de dag. Het is lang niet zo koud als in Nederland, maar die jas heb je af en toe echt wel nodig!

Kustwandeling

De dag erop begint grijs, maar als we bij Praia da Marinha met onze kustwandeling langs The Seven Hanging Valleys zijn gestart komt de zon weer even terug. Tijdens de wandeling, onder leiding van Diana Nunes van Portugal4U, wisselen wolken en zon elkaar af. Maar wat het weer ook doet, we genieten van elk vergezicht. Op de mooiste momenten maken we foto’s.

rustig-seizoen-algarve

Zelfs de gele rotsen lijken in herfsttinten gehuld. Van okergeel tot oranjerood, wat is de natuur toch prachtig!

poes-algarve

Zon, zeemeeuwen en zwaluwen

We houden het niet helemaal droog, maar zo snel als de bui kwam zo plotseling laat de zon zich toch ook weer zien. Zeemeeuwen zitten in het zand, zwaluwen vliegen weer uit hun gaatjes in de rotsen en een enkel bootje vaart weer uit. Nadat we de beroemde en wel heel bijzondere grotten van Benagil van bovenaf gepasseerd zijn genieten we nog even na op het strand.

vakantie-algarve-november

Ponte da Piedade

In de middag staan Lagos en de Ponte da Piedade op het programma. Ook hier hebben we ons allemaal op verheugd! De zon is ons welgezind, want hij laat zich gelukkig toch weer zien! Daar staan we dan, met uitzicht op het strand dat eens tot ‘mooiste strand ter wereld’ is uitgeroepen. Terwijl het eigenlijk niet eens een strand ís. Maar mooi is het zeker!

winterzon-algarve

De Ponta da Piedade is een prachtplek die je niet mag missen, ook niet in de herfst!

algarve-oktober-december

Wandel zeker de trappen af naar beneden.

reisblog-algarve

Lagos

We lunchen in het leuke plaatsje Lagos en lopen er natuurlijk nog even lekker rond.

lagos-in-de-winter

Als de zon zakt zetten we koers naar het kapelletje op een rots bij Praia de Nossa Senhora da Rocha, in de buurt van Armaçao de Pera. Het is een bekende plek voor bruiloften..

algarve-herfst-winter

We zien er de zon onder gaan…

zonsondergang-algarve

Blauwe lucht

Hoopvol open ik de laatste dag de gordijnen. Daar is de zon weer! En een blauwe lucht! Ik voel de zachte zonnestralen op mijn huid als ik in alle vroegte naar het strand wandel, nog voor het ontbijt. Meer dan een jogger, een blogger, een visser en twee mensen die hun hond uit laten kom ik niet tegen.

algarve-natuur-november

Wat een rust!

vissen-algarve

Mooi licht

Die laatste dag ontdekken we Loulé. Tijdens een food tour met António van Eating Algarve Tours (waarover een andere keer meer) wandelen we door het stadje en over de markt, maar geniet ik vooral ook van het licht! Het licht is zo mooi in het najaar!

zon-algarve-herfst

En die knalblauwe lucht…

zon-algarve-november

Fotograferen in Faro

Ook in Faro, waar ik aan het eind van de dag nog samen met 1 blogger naartoe ga als het eigenlijke programma is afgelopen is het licht nog prachtig. We willen nóg meer zien en blijven foto’s maken. Want van Portugal krijg je natuurlijk nooit genoeg!

Het programma is afgelopen, maar de passie voor Portugal blijft: we willen nog meer zien!

faro-najaar

We genieten van dit soort straatjes en binnenplaatsjes.

faro-november

Een bezoek aan de Algarve in november voelt als een soort lichttherapie.

lagos-in-november

Witte huizen, gele huizen en steeds dat mooie licht!

sinaasappelen-algarve

De blauwe lucht en de oranjegele sinaasappelen. We worden er blij van!

mooi-weer-algarve

Kleuren waar je blij van wordt

De blauwe lucht, de witte huizen. De mooie azulejos overal ook, we worden er blij van! Wat groeit en bloeit er ook nog veel: oranjegele sinaasappelen, bougainvilles en jacaranda’s. Het lijkt ineens weer lente! Alles wat je in Nederland in deze tijd zo mist is daar!

Tip tussendoor: bezoek ook eens het witte stadje Thorn in Nederland!

jacaranda

Kleur van bloemen, maar ook van street art.

faro-bezoeken

En het onontdekte binnenland!

portugal-herfst

Een ander klimaat doet goed

Ook al was het er geen 25 graden, een ander klimaat deed me echt goed. De last van mijn knie die ik van te voren nog had, het rillerige en vermoeide gevoel, de opkomende keelpijn, het verdween allemaal. Een beetje zon en net wat warmer weer is zó fijn. Niet alleen je geest, maar je hele gestel vaart er wel bij! Ik voel me net een oud wijf als ik dit zeg, maar echt, het werkt! Ik denk dat ik op latere leeftijd maar moet gaan overwinteren aan de Algarve.

herfst-in-de-algarve

Palmbomen, panorama’s, pittoreske pleintjes en leuke plekjes. Ik wil terug!

terrasjes-algarve-november

Heerlijk eten

De herfst is ook de ideale tijd om heerlijk te eten. Lunchen kan soms nog in het zonnetje of lekker onder een warmtelamp op een terras, maar wij eten binnen en dat is ook best fijn.

Als het ’s avonds wat kouder wordt is het extra genieten van de gastronomie van de Algarve. Culinaire adresjes voor fijnproevers of eenvoudige lokale restaurants voor lekkerbekken, het is er allemaal. We eten veel vis en proeven pittige piri piri. Het lekkerst at ik bij restaurante Don Sebastião in Lagos en restaurante Ramires in Guia.

kip-piri-piri

Als de zon het even niet doet houdt de wijn ons wel warm. En port natuurlijk. Port!

port

Pre-winter break

De Algarve in november is de ideale break voordat de echte winter en decemberdrukte in Nederland aantreedt. Of je nou 1, 2 of 3 weken gaat of net als wij slechts 3 dagen. Met de opgedane vitamine D en de mooie beelden nog op mijn netvlies kan ik het allemaal net wat beter aan. Ben jij daar ook gevoelig voor? Dan doet een weekje Algarve je vast goed! Het geeft je net even een fijne boost! Zeker als je hier verblijft!

De ideale break en energie boost!

algarve-november-zon

Waarom in november naar de Algarve?

Nou, het lijkt me wel duidelijk waarom je echt eens in november naar de Algarve moet gaan. Je moet de Algarve in de herfst of winter bezoeken omdat…

-het er dan heerlijk rustig is en het dus dé tijd is voor wie niet van toeristenmassa’s houdt.
-je met een beetje geluk toch nog lekker zonnig weer hebt en het licht er dan zo mooi is.
-een ander klimaat en mooie omgeving áltijd goed doen!
luxe hotels dan ineens wél betaalbaar zijn…
-de zon er net iets eerder opkomt en iets later onder gaat dan bij ons (los van het uur tijdsverschil)
-doordat de zon de hele zomer geschenen heeft de zee minder koud is dan in april of mei (dus neem lekker tóch een duik!)
-je dan heerlijk actief kunt zijn zonder het te warm te krijgen; lekker fietsen, wandelen of golfen.
-het dé tijd is om leuke lokale restaurantjes uit te proberen en urenlang te tafelen.

Tip: het is ook hét moment om originele ideeën op te doen voor het kerstdiner! Wat dacht je van deze torta de laranja?

torta-de-laranja-portugal

Wat te doen als het onverhoopt toch een keer regent in de Algarve?

Regent het een dag(deel) dan kun je:

-een kook workshop doen (zo bereidden wij zelf een heuse cataplana)
-een creatieve workshop volgen (wij gingen aan de slag met Portugees riet)
shoppen (Portugees handwerk, lekkere dingetjes voor thuis of alvast leuke Portugese cadeautjes voor Sinterklaas of kerst kopen)
-mooie kerkjes en kathedralen bezoeken (met prachtige Portugese azulejos!)
-een wijnproeverij, medronho proeverij of olijfolie proeverij doen bij kleine lokale producenten (ook dat was allemaal heerlijk en komt nog aan bod!)
-een food tour is ook altijd een goed idee (samen naar de markt, diverse leuke adresjes ontdekken en lekkere gerechten en Portugese specialiteiten proeven!)
-genieten van een luxe hotel met wellness centrum: Vidamar hotel!

Regen in de Algarve? Dit kun je allemaal doen!

eten-algarve-november

We bereiden een heuse cataplana.

medronho

En kijk, van deze bes wordt de medronho-likeur gemaakt.

portugese-olijventapenade

Zelfs het eten kleurt bij de herfst…

eating-algarve-tours

Tips voor tours in de Algarve

Wil je bovenstaande activiteiten doen of gewoon wat meer van de Algarve zien, het liefst ook een beetje de geheime plekjes? Er zijn verschillende leuke lokale touroperators die allerlei soorten tours aanbieden, of je nou houdt van wandelen en actief bezig zijn, van lokale ervaringen en food, of van heel iets anders. Aan de kust, in de stad of juist in het binnenland. Drie tips:

Geographic Algarve
Portugal4U
Eating Algarve Tours

Een aantal van de activiteiten die wij met bovenstaande kleine Portugese touroperators ondernamen zal nog apart terugkomen in andere blogs. Hieronder zie je een foto van de tour met Geographic Algarve, waarmee we het binnenland in gingen:

geographic-algarve

Auto huren Algarve of transfer nodig?

Wil je niet met een tour mee, dan is het aan te raden een auto te huren zodat je zelf gemakkelijk alle mooie plekjes in de Algarve kunt bezoeken. Een auto huren kan betrouwbaar via Sunnycars:

Portugal autohuur

Rij je liever niet zelf, wil je een avondje kunnen drinken of zoek je een transfer vanaf de luchthaven, neem dan contact op met Domitur. Ook wij hebben gebruikgemaakt van Domitur. Onze chauffeur heette Jorge!

Wat moet je verder nog weten als je in de late herfst of winter naar de Algarve wil gaan?

Een aantal dingen zijn wel goed om te weten als je in de late herfst naar de Algarve wil gaan:

-Niet alles is open in het laagseizoen: strandtenten, sommige buitenbaden en waterparken zijn dicht. Sommige plaatsen kunnen dus wat uitgestorven ogen, maar de stranden heb je wel vaak voor jezelf!
-Verwacht in november geen bruisende badplaatsen; zelfs in Albufeira zijn een aantal bars, discotheken en feestcafés gesloten. Restaurants zijn er wel genoeg open.
-Een jas of lekker warm vest heb je zeker nodig. Een tussenjack en sjaal is ook ideaal.
-Een paraplu, regenjas, windjack of outdoor jack is ook geen overbodige luxe. Als je dan een dag regen hebt kun je toch lekker op pad.
-Ga je echt naar het binnenland dan kan een winterjas zelfs fijn zijn. De Portugezen zelf dragen dat ook, dus dan val je minder op als toerist.
-In verband met de soms wat woestere oceaan kunnen boottochtjes niet altijd doorgaan.
-Vergeet toch je slippers, bikini, zonnebrand en shirt met korte mouwen niet. Met een beetje geluk kun je die toch nog lekker aan!

Zoek een plekje in de zon, uit de wind, en geniet!

algarve-najaar

Het weer in Portugal in november

Het moge duidelijk zijn: voor 100% zongarantie moet je in november niet naar Portugal gaan, maar hij ís er wel! Ook in de herfst en winter kan het echt prachtig weer zijn, zeker in de Algarve. Kies in deze periode dus bij voorkeur voor het zuiden van Portugal. Wij hadden dag 1 en dag 3 vooral zon, alleen dag 2 wat regen en een frisse noordwestelijke wind.

O, en die wallen had ik omdat ik al vanaf half 4 op was, maar het was het allemaal waard!

portugal-november

In november kun je elk weertype treffen: het ene moment liep ik in een hemdje, het andere moment in een regenjas. Was ik net blij met mijn sjaal, niet veel later ritste ik alles open en zocht ik mijn zonnebril.

kleding-algarve-november

Je ziet mensen in korte broek en mensen met een muts op.

Verblijfstips Algarve in de herfst of winter

In het laagseizoen kun je via de bekende touroperators vaak erg goedkoop een weekje zon boeken. Met name appartementen zijn vaak spotgoedkoop! Het grootste aanbod vind je naar Albufeira. In de zomer is het druk in Albufeira, in herfst en winter heerlijk rustig.

albufeira-in-november

Badplaats of binnenland?

Wil je niet in een ietwat verlaten badplaats verblijven? Kies in de wintermaanden dan voor stadjes waar het sowieso leeft, zoals Faro, Lagos of Loulé. Daar begeef je je tussen de Portugezen en dat is wel zo leuk! Je ziet Lagos op de foto hieronder.

Pousada, solar of hotel

Of probeer eens een prachtige pousada of een solar op het platteland! Er zijn 3 soorten solares: casas antigas (oude huizen), quintas e herdades (landerijen) en casas rústicas (rustieke huizen). In zo’n landhuis geniet je van rust, ruimte en gastvrijheid van Portugese families. Ook voor gezinnen is dit leuk, want kinderen kunnen soms meehelpen op het land. Leuk voor de echte Portugal-ervaring dus!

Tip: verblijf eens in een authentiek Portugees landhuis!

weer-lagos-winter

Toch liever een luxe hotel aan zee voor jouw winterzonvakantie in de Algarve? Verblijf dan in hotel Vidamar te midden van honderden palmen!

luxe-hotel-algarve

Algarve in voorjaar of najaar

Lukt de herfst of winter nu niet meer, boek dan gewoon alvast voor volgend jaar. Denk zeker ook eens aan de lente. Ook dat is een heerlijke tijd om naar de Algarve te gaan! Of je nou voor het voorjaar of het najaar kiest, de zomer of de winter, de Algarve is eigenlijk altijd de moeite waard!

Wie moet níet in november naar de Algarve gaan?

Ben jij een feestbeest en echte zonaanbidder? Droom je van drukte, uitgaan en gezelligheid op de strip in Albufeira? Wil je alleen maar zwemmen in zee en urenlang bakken in de zon? Of zoek je gewoon een bruisende badplaats? Dan is november niet de beste tijd. Jij kunt beter in het hoogseizoen gaan!

Heb je je vlucht al geboekt? Wij vlogen met Transavia. Via de banner rechts op mijn blog kun je boeken.

vliegen-naar-de-algarve

Meer informatie over de Algarve en Portugal

Voor meer informatie over de Algarve kun je terecht op de website van Visit Algarve (de VVV van de Algarve) en de website van Visit Portugal. Meer blogs over Portugal vind je hier: blogs Portugal.

algarve-strand-november

Ik bezocht de Algarve op uitnodiging van Visit Portugal en het Algarve Tourism Bureau. De persreis vond half november plaats. Alle foto’s heb ik tijdens deze reis gemaakt. Meer blogs over mijn ervaringen zullen nog volgen.

6 gedachten over “Algarve in november: geen hitte wel genieten! Portugal in de herfst…”

  1. Het ziet er mooi uit! Ik houd er wel van om buiten het seizoen te reizen – voor zover dat mogelijk is wanneer je gevonden bent aan de schoolvakantie.

    1. Ja, ik ook! Ik vind jou idd ook een type ‘buiten-het-seizoen-reiziger’, terwijl juist jij door je werk zo vast zit aan die schoolvakanties. En straks dubbelop, maar dan nog kun je eens in de herfstvakantie, kerstvakantie of voorjaarsvakantie gaan. Of lekker in de meivakantie.

  2. Wauw, wat een ontzettend uitgebreide blogpost! Het ziet er geweldig uit. Ik vind veel bestemmingen in het voor- of najaar mooier dan in het hoogseizoen. En veel rustiger.

  3. Na vele keren Spanje krijg ik zin om toch in de herfst erop uit te gaan . Geen massatoerisme & zalig genieten & alles op me laten afkomen . Ik hou alvast van de Portugese smaken zwijg me van de Pastels De Belem . Hoop er deze herfst te raken .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven