eerste-kerstdag-antwerpen

Antwerpen op Eerste Kerstdag

Is Antwerpen leuk op Eerste Kerstdag? Veel mensen gaan in de periode vóór Kerst of eind december een dagje naar Antwerpen, maar wist je dat Eerste Kerstdag in Antwerpen ook heel gezellig is? Ik bezocht Antwerpen op Eerste Kerstdag (25 december dus, op Kerst zelf) en dat was verrassend leuk. In dit blog lees je wat er op 1e Kerstdag in Antwerpen te doen is en zie je foto’s van het sfeervolle Antwerpen met Kerst.  

eerste kerstdag in antwerpen

Eerste Kerstdag in Antwerpen 

Waar het in Nederland in veel steden een saaie boel is op Eerste Kerstdag, kun je in Antwerpen gewoon de gezelligheid opzoeken. De winkels zijn weliswaar gesloten op 25 december, maar de Kerstmarkt is open op Eerste Kerstdag en overal hangt een superfijne sfeer.  

Heb je geen plannen of verplichtingen met Kerst? Boek last minute een trein of -goedkoper- een bus naar Antwerpen (en eventueel een overnachting in Antwerpen) of lees de tips onderaan en ga! Ik boekte het vorig jaar zelfs op de ochtend zelf nog en we hadden een superleuke middag en avond in Antwerpen.

Ga spontaan een dagje naar Antwerpen met Kerst!  

antwerpen bezoeken met kerst

Kerstsfeer in Antwerpen 

Niet alleen de vele kraampjes maar ook de vele lichtjes zorgen voor sfeer. Of je nou door de lichttunnel op de Suikerrui wandelt of onder de kerstboom bij de kathedraal staat, een koor hoort zingen of elkaar kust onder de mistletoe, in Antwerpen vind je op eerste Kerstdag meer kerstsfeer dan in Nederland!  

Is het druk met Kerst in Antwerpen? 

En, nog een voordeel: in de weekenden in de aanloop naar Kerst is het vaak druk in Antwerpen, en ook tussen Kerst en Oud en Nieuw gaan veel Nederlanders er naartoe, maar juist op 25 december is het er rustiger dan op de dagen voor Kerst en vlak voor Oud en Nieuw. Ondanks de regen was het vorig jaar erg gezellig en druk genoeg! 

Op Tweede Kerstdag naar Antwerpen kan ook, want dan zijn naast de kerstmarkt ook de winkels in Antwerpen nog open, maar juist 1e Kerstdag was extra bijzonder.   

25 december antwerpen

Wat te doen op Eerste Kerstdag in Antwerpen 

Vier je Kerst niet met familie, staat er geen kerstdiner gepland, heb je geen verplichtingen op Eerste Kerstdag en wil je eens iets anders dan een wandeling in het bos of over het strand? Ga op Eerste of Tweede Kerstdag naar Antwerpen. In Antwerpen valt, ook op Eerste Kerstdag, genoeg te beleven! Hieronder vertel ik wat je allemaal kunt doen in Antwerpen op Eerste Kerstdag.  

Kerstmarkt Antwerpen  

Verspreid over verschillende pleinen in het centrum van Antwerpen vind je de vele leuke kraampjes van de kerstmarkt, allemaal in chaletstijl. En ja, ook op Eerste Kerstdag zijn die gewoon open, dus je kunt er gezellig langs slenteren, een glühwein of warme choco bestellen en genieten van de fijne sfeer. 

De kerstmarkt in Antwerpen is gewoon open op 25 december!

Je vindt de kerstmarkt in Antwerpen traditioneel op de Grote Markt, rond de Groenplaats, op het Steenplein en aan weerszijden van de Suikerrui. In verband met werkzaamheden is de kerstmarkt dit jaar niet op het Steenplein, maar hopelijk in 2024 wel weer, want dat vond ik een erg leuke locatie! Kasteel ‘Het Steen’ was zo mooi verlicht! Dit jaar (2023) is er daardoor een extra kerstmarkt op het Operaplein en het Hendrik Conscienceplein. Meer informatie vind je op de website Winter in Antwerpen en bekijk ook zeker mijn blog boordevol foto’s van de kerstmarkt in Antwerpen.  

kerstmarkt antwerpen 25 december

Schaatsbaan in Antwerpen 

Wil je iets actiefs doen op Eerste Kerstdag of ben je met kinderen in Antwerpen? Op de Groenplaats is een schaatsbaan en deze is ook op Eerste Kerstdag gewoon geopend. Leuk dus om hier rondjes te schaatsen of in de aangrenzende winterbar een drankje te drinken. Schaatsen huren kan er uiteraard ook. Houd er wel rekening mee dat je in de rij moet staan. Wij probeerden het vlak voor etenstijd en toen duurde het erg lang. Eerder op de dag stond er volgens mij geen rij.  

Reuzenrad Antwerpen

Ook erg leuk is natuurlijk een ritje in het reuzenrad. Dacht ik eerst nog: ik geloof het wel, in Scheveningen hebben we ook een reuzenrad, we besloten het toch te doen en het was ontzettend mooi met alle lichtjes onder ons. Vorig jaar stond het reuzenrad op het Steenplein, deze winter (2023-2024) op het Astridplein bij het station. Wij vonden het letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt van ons dagje Antwerpen met Kerst

reuzenrad antwerpen kerst

Kaartjes voor The View kun je hier kopen: tickets reuzenrad

kerst antwerpen

Musea en activiteiten op Eerste Kerstdag in Antwerpen 

De meeste musea in Antwerpen zijn op Eerste Kerstdag gesloten. Zo is museum Plantin Moretus dicht op 25 december en MAS helaas ook. Maar… chocolademuseum Chocolate Nation is wel open! Mmmmm! 

Wat is er nog meer te doen op Eerste Kerstdag in Antwerpen? 

Ook kun je op zoek gaan naar street art in Antwerpen. Al wandelend ontdekten wij met Kerst al enkele murals, maar in mei waren we terug en zagen we er nog meer. Wie wil kan op Street art cities kijken waar alle murals te vinden zijn. 

Antwerpen met kinderen op 1e Kerstdag 

Ben je met kinderen in Antwerpen en heb je het reuzenrad, de schaatsbaan en het Chocolademuseum al gehad? De Zoo ligt direct naast het station en is met jonge kinderen natuurlijk ook altijd een succes. De dierentuin is 365 dagen per jaar open.  

Regent het in Antwerpen? Dan is met jonge kinderen Plopsa Antwerp, direct bij het station, natuurlijk ook leuk. Ook dat is op Eerste Kerstdag ook gewoon open!  
En het kasteeltje (Het Steen) blijft ook van buiten mooi om te zien!

kerstsfeer antwerpen

Shoppen in Antwerpen   

Veel Nederlanders komen voor het shoppen naar Antwerpen. Zijn de winkels in Antwerpen open op 25 december? Nee, helaas niet. Op 26 december zijn de winkels in Antwerpen wél open. Goed te weten als je wil winkelen in Antwerpen: normaalgesproken is het elke eerste zondag van de maand koopzondag in Antwerpen, maar in december zijn er extra koopzondagen. Je kunt op alle zondagen in december shoppen in Antwerpen! 

Toch shoppen op Eerste Kerstdag? De kerstmarkt is wel gewoon open! 

Restaurants op Eerste Kerstdag in Antwerpen  

De meeste restaurants in Antwerpen zijn op Eerste Kerstdag gewoon open. Sommige restaurants hebben een speciaal kerstmenu en voor de betere moet je zeker reserveren, maar ik vond het fijn te ontdekken dat er ook genoeg restaurants in Antwerpen waren waar je ongepland terecht kon op 25 december. Ik ben namelijk niet zo’n planner en doe altijd het liefst waar we op dat moment zin in hebben. Ik wilde wel gezellig eten, maar een duur kerstmenu was niet de bedoeling.  

In ons geval regende het hard en doken we al wat eerder een restaurant in. Dat werd Da Giovanni, de bekendste pizzeria van Antwerpen, in de Jan Blomstraat bij de Groenplaats, maar echt Vlaams eten of een heel andere keuken kan natuurlijk ook. Sushibar Zaowang en de Vietnamees Thuy Hanoi er vlakbij (zie de foto’s) waren bijvoorbeeld ook gewoon open en hadden rond 19:00u nog plek en dat zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. Je hoeft echt niet overal van te voren te reserveren, dus wandel gewoon door het centrum, over de leukste pleinen, de Suikerrui of de Oude Koornmarkt (waar je veel restaurants vindt) en kies er eentje uit. Ben je met een grote groep of familie dan zou ik wel even reserveren als ik jou was. Bij Brasserie Appelmans, op één van onderstaande foto’s, zou ik wel reserveren.

Hoe kom je in Antwerpen? 

Antwerpen ligt maar net over de Belgische grens, dus je bent er snel. Ga bij voorkeur met de trein of bus. Zelf bezocht ik Antwerpen het afgelopen jaar zowel een keer met de bus als met de trein. De bus is het voordeligst! Boeken kan hier:  

Flixbus: boek hier je bus naar Antwerpen. Vanaf verschillende steden in Nederland (o.a. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Groningen, etc.) zijn er nog plekjes beschikbaar, maar wees wel snel! Boek je een retour op dezelfde dag, zorg dan wel echt dat je weer op tijd bij de bus bent voor de terugweg! 

Slangen Reizen: een dagje Antwerpen met de bus. Update: dit zit inmiddels vol in december. Het duurde even voordat ik het blog online had. Wel kun je dit eens op een ander moment boeken. Plan gewoon alvast een dagje Antwerpen in 2024!

NS International: de trein naar Antwerpen. Dit is -last minute- nog te boeken vanaf ongeveer 50 euro retour zag ik. Vroeger boeken is voordeliger! 

station antwerpen

Parkeren in Antwerpen 

In december en met name in de kerstvakantie is het vaak ontzettend druk in Antwerpen, dus kom bij voorkeur niet met de auto. Wil je dat toch? Kijk dan op SlimNaarAntwerpen.be. De auto parkeren en overstappen kan op een van de 9 park & rides aan de rand van Antwerpen. Parkeren in het centrum van Antwerpen is niet toegestaan voor bezoekers. 

Hotel in Antwerpen 

Aangezien de kerstmarkt nog tot laat in de avond open is en het natuurlijk ook gezellig is bij de winterbars is het uiteraard wel heel aantrekkelijk om lekker in Antwerpen te blijven slapen, zeker als je graag een glühweintje drinkt.

Een hotel in Antwerpen boek je gemakkelijk via Booking.com. Tip: Het Radisson ligt tegenover het station. Het mooie Hilton ligt middenin het centrum, op de Groenplaats.  

Via Voordeeluitjes, TUI, of Trivago een fijn hotel in Antwerpen boeken kan ook. Lukt het onverhoopt niet meer? Ga dan op een ander moment lekker een Weekendje Weg!

Ik bezocht Antwerpen zelf op Eerste Kerstdag, samen met mijn dochter. De foto’s maakte ik dus allemaal op 25 december in Antwerpen. In het blog staan enkele affiliatelinks.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *