Autohuur Sicilië: tips en ervaringen

Autohuur Sicilië: tips en ervaringen

Wil je een auto huren op Sicilië, maar vraag je je af waar je dat het beste kunt doen? Of heb je al autohuur op Sicilië geregeld en wil je met je huurauto Sicilië ontdekken? Leuk, maar hoe is het verkeer op Sicilië? Is het wel verstandig om in het drukke Palermo of Catania te gaan rijden? En wat moet je verder weten over het rijden op Sicilië? Een blog vol tips uit eigen ervaring!

Auto huren Sicilië

Wil je zelf ook los een huurauto boeken en op eigen houtje Sicilië rondreizen -lekker roadtrippen op Sicilië!- en ook de grote steden in gaan, lees dan dit blog met mijn ervaring en tips, want auto rijden op Sicilië is echt wel wat anders dan bij ons.

Ervaring autohuur Sicilië

Ik begin het blog met een verhaal over onze ervaring, daarna lees je meer over het huren van een auto op Sicilië en belangrijke dingen die je moet weten. Behalve losse autohuur van Sunnycars (waar ik het geregeld had) lees je ook over andere autoverhuurmaatschappijen op Sicilië, als ook boekingsmogelijkheden voor complete autovakanties en fly drives Sicilië als je dat een fijner idee vindt.

auto-huren-op-sicilie

Rijden in een huurauto op Sicilië

‘Jullie komen hier niet vandaan hè?’ roept een Siciliaan. Zijn arm hangt uit het raam van zijn bestelbusje. We rijden net in onze gloednieuwe Cinquecento een drukke rotonde op, in een buitenwijk van Palermo.

De man rijdt met zijn busje vlák naast ons. In Nederland zou niemand het in zijn hoofd halen uitgerekend op zo’n moment te gaan lopen flirten of iets tegen een andere automobilist te zeggen (vloeken en opgestoken vingers daargelaten), maar we zijn op Sicilië, en daar gaat alles anders.

Net als wij heeft hij zijn raam open. ‘Polonia?’ vraagt hij. ‘Olanda!’ roep ik. Hij maakt nog een gebaar en een goedkeurend geluid en rijdt dan met zijn hoofd bijna achterstevoren uit het raam verder.

Invoegen op z’n Siciliaans

Auto’s schieten langs ons. We moeten de rotonde af naar rechts, maar we zijn nog niet op de buitenste baan. Ik kijk om, want er komen nog meer auto’s aan. De Sicilianen zelf zijn minder afwachtend en gooien hun auto er gewoon tussen. Op de een of andere manier gaat dat gewoon goed.

Nu wij nog. Laten ze ons ertussen?

Met mijn hart in mijn keel zet ik mijn Nederlandse glimlach op. Pfieuw, er wordt afgeremd, we kunnen naar rechts. In de verte getoeter.

Ik ben blij als we op de juiste weg zitten. Even ademhalen en dan weer opletten.

verkeer-sicilie

Navigeren in Palermo

Hoe moeten we nu? Ik rij zelf niet en ben dus de navigator. Met Google Maps op mijn mobiel heb ik geen GPS nodig. Opletten geblazen is het wel.

Auto’s rijden midden op de weg en langs elkaar heen. Strepen zijn er niet.

We houden maar een beetje rechts. Maar dan nog schiet er soms ineens onverwacht een auto rechts voorbij. Ondertussen karren we richting de haven. Vanaf daar is het niet ver meer. We hebben expres voor een accommodatie gekozen waarvoor je niet nog oneindig door het centrum hoeft te rijden. Straten staan sowieso heel slecht aangegeven.

parkeren-Palermo

Parkeren in Palermo

Gelukkig rijden we in één keer goed. En dat is best een prestatie! Ruim voor de zaterdagmiddagdrukte zijn we in ons wijkje, La Kalsa. Parkeren schijnt ook een uitdaging te zijn, maar we hebben geluk. Vlakbij is precies één parkeerplaatsje vrij. Niet op een grote parkeerplaats, maar gewoon een paar parkeervakken vlakbij onze bed & breakfast: Khalisah. We parkeren de Cinquecento. Gratis. Wie had dat gedacht?

rijden-in-Palermo

Palermo bezoeken: lopend of met de auto?

Palermo bezoeken doen we verder te voet. Dat kan prima. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn allemaal wandelend te bereiken en liggen niet ver van elkaar vandaan. Ideaal dus. En wat een gave stad is het! Ruig en ongepolijst, maar ook fascinerend en verleidelijk. Hier lees je meer over Palermo.

centrum-palermo

Zou alles er nog aan en in zitten?

Op zondagochtend checken we uit. Zou de Cinquecento er nog staan? Ja, godzijdank wel. Je hoort soms van die verhalen…

We zetten onze trolleys in de auto die er nog even mooi bij staat als toen we ‘m parkeerden. Dat in tegenstelling tot de andere auto’s die er staan, helemaal onder het stof. Zo te zien staan ze er al een tijdje.

Geen schade

Eén van de grootste angsten als je een auto huurt is vaak het hebben van schade. Dat wil niemand. Je wil zelf geen schade maken, maar ook niet dat een ander het doet. Dus checken we de auto niet alleen als we hem afhalen (altijd doen en als je iets ziet het meteen doorgeven) maar ook als we de bagage er weer in zetten vlak voordat we terug naar de luchthaven moeten.

Bagage in de huurauto laten

Eén van de dingen die je niet moet doen (zo’n don’t waarover je vaak leest) is het onbeheerd in de auto achterlaten van je bagage. En toch doen we het. Voor heel even maar. We willen namelijk nog snel de botanische tuin zien voordat we weer weg gaan.

Zul je zien dat de auto dan net opengebroken wordt…

Stiekem denk ik: ‘Zul je zien dat de auto dan net opengebroken wordt…’ Ik wil niet zo’n domme toerist zijn waarvan iedereen daarna zegt: ‘Ja, je wéét toch dat je dat niet moet doen?’ Voor de zekerheid neem ik mijn belangrijke papieren maar mee.

Niet zo onveilig als je denkt

Maar nee hoor, als we terugkomen is er niets aan de hand. De auto is nog in orde en er is geen gespuis in de buurt. Natuurlijk kun je pech hebben, maar ik heb Palermo niet als gevaarlijk ervaren, terwijl het toch een beetje die reputatie heeft.

auto-rijden-palermo

Met de huurauto terug naar de luchthaven

We rijden de stad weer uit. Dat gaat gelukkig soepel. We vliegen niet vanaf Palermo terug (wat het meest logisch zou zijn), maar vanaf Catania (omdat die vluchtdag handiger was), dus we hebben nog een flinke rit te gaan.

rondreizen-sicilie

Hoe is het verkeer op Sicilië?

Op zich kun je op Sicilië echt prima rijden. De meeste wegen zijn goed te doen. Onderweg geniet je van het schitterende gevarieerde landschap. Ik rij zelf niet, maar als bijrijder ben ik niet bang geweest.

In de grote steden is het echter wel even opletten. Het verkeer is er gewoon iets minder georganiseerd dan wij gewend zijn en soms ronduit hectisch. Het is gewoon anders; een georganiseerde chaos zullen we maar zeggen. Maar toch, ik had het erger verwacht. In Napels vond ik het verkeer chaotischer dan in Palermo.

autorijden-sicilie

De wegen op Sicilië en het rijgedrag van de Sicilianen

Automobilisten zijn minder afwachtend, halen soms aan de andere kant in (op een bepaalde weg in Palermo was dat) of gooien zich er bij rotondes gewoon voor of tussen. Palermo inrijden is dan ook best een kunst. En toch gaat het –toeterend en wel- meestal gewoon goed.

Strepen op de weg zag ik vaak niet. Of je reed juist kilometers lang op een weg met om de zoveel meter een hobbel in het wegdek omdat ze een brug aan het herstellen waren. Maar de meeste wegen waren oké, ook de kronkelige kleinere wegen.

rijden-op-sicilie

Tips voor wie Palermo met de auto bezoekt

 1. Rijden in Palermo is niet hetzelfde als rijden in een grote Nederlandse stad. Het is druk en anders georganiseerd dan bij ons. Het belangrijkste is dat je rustig blijft, ook als bijrijder. Laat je Hollandse hoofd zien en glimlach een keer. Er zijn er ook die wél rekening met je houden. En zo niet, toeter dan net zoals de Sicilianen doen.
 2. Op zaterdagmiddag is het erg druk in de stad. Zorg dus dat je er ’s ochtends aankomt, uiterlijk rond het eind van de ochtend.
 3. Kies je accommodatie een beetje strategisch. Kijk van te voren goed of je niet onnodig veel kleine straatjes hoeft te nemen, daar is de kans op verdwalen of verkeerd rijden het grootst.
 4. Heb je geen navigatiesysteem gebruik dan Google Maps op je mobiel. Je ziet hierop precies waar je rijdt. Laat dit wel door de bijrijder doen. En zorg dat diens telefoon is opgeladen. Opladen kan vaak in de auto tegenwoordig, maar neem sowieso een powerbank mee. Xtorm is een goede die meerdere telefoons tegelijk kan opladen. Ideaal.
 5. Kies eventueel een hotel met parkeergelegenheid. Sommige hotels bieden het gratis aan, bij weer andere hotels is het betaald. De meeste accommodaties hebben het niet of je kunt er in de buurt parkeren. Dit kan wel oplopen natuurlijk. Bij ons zat het er niet bij en toch vonden we een gratis plekje!
 6. Laat eenmaal in de stad de auto lekker laten staan. Het historische centrum is gemakkelijk te voet te verkennen en bepaalde delen zijn autovrij. Lopend zie je het meest en geniet je rustig.
 7. Huur je een auto vanaf een andere locatie in Palermo dan de luchthaven, dan raad ik ten zeerste aan dit van te voren te regelen zodat je je niet ter plekke laat overdonderen door extra verzekeringen, etc.

Huurauto-Sicilie

Palermo en omgeving bezoeken: een auto huren of met het openbaar vervoer?

Voor puur een citytrip Palermo zou ik geen auto huren. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Vanaf de luchthaven van Palermo kun je makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum. Vanaf de luchthaven gaat er 2 x per uur een bus naar Palermo (verschillende haltes). De eerste bus gaat om 5:00u vanaf de luchthaven en de laatste rond 12:30u ’s avonds.

Deze airportbus kost 6 euro, een retourtje 10 euro. De kaartverkoop vind je in de aankomsthal. Online een ticket kopen kan ook. Meer informatie en exacte tijden vind je op de site van de busmaatschappij.

bus-luchthaven-palermo

Zonder auto de omgeving van Palermo verkennen

Wil je ook nog naar Mondello (het strand) dan kun je met de gewone bus of (nog makkelijker) met de metro (de gele lijn). Wil je ook het mooie plaatsje Cefalù bezoeken? Dat kan eenvoudig met de trein. Maar wil je echt nog wel wat meer zien op Sicilië of ben je met kleine kinderen en wil je flexibel zijn dan is een auto wel zo handig. De vrijheid hebben te gaan en staan waar je wil is fijn en een zelf samengestelde rondreis maken met de auto op Sicilië is natuurlijk helemaal geweldig. Kijk maar eens op wat voor mooie plek wij terecht kwamen…

Heb ik je overtuigd? Een auto boeken kan o.a. bij Sunnycars (zoals wij deden) of TUI Cars.

Sicilië-met-de-auto

Overnachten buiten Palermo

Wij sliepen de eerste nacht net buiten Palermo. Dit hadden we gedaan om ‘s avonds in het donker na de vlucht niet nog helemaal de stad in te hoeven rijden omdat we de volgende ochtend eerst naar een andere plek op Sicilië wilden, maar uiteindelijk was onze accommodatie ook nog lastig te vinden. Bijzonder gelegen was dit hotel wel, met zicht op Palermo in de verte, niet alleen vanaf je balkon, maar ook vanuit het zwembad. Heel gaaf natuurlijk! Je ziet het op de foto hieronder, maar ik schrijf er nog een keer een aparte blog over. Meteen boeken? Dat kan hier.

hotel-uitzicht-palermo

mooie-route-flydrive-sicilie

Mooie bestemmingen ten westen van Palermo

Ook sliepen we nog 2 nachten vlakbij Castellamare del Golfo. Van daaruit terug naar Palermo (waar we aan het eind nog een nacht verbleven) is het ongeveer een uur  a 1 uur en een kwartier rijden. Verder door naar het droomstrand van San Vito lo Capo is ook een aanrader. Rijdend langs de kust tussen Monte Cofano en San Vito kom je -vlakbij Macari- door een schitterend gebied met geheime strandjes. Je zag het net al even en hieronder weer.

rondreis-auto-sicilie

Fiat 500

Wat kost autohuur op Sicilië en waar kun je het beste boeken?

Een auto huren op de luchthaven van Palermo of elders op Sicilië kan via Sunnycars. SunnyCars werkt op elke bestemming samen met lokale verhuurmaatschappijen. Op Sicilië was dit Sicily by Car. Het fijne is dat je de garantie hebt dat het betrouwbare Sunnycars erachter zit en dat je bij eventuele problemen bij hun kunt zijn.

Sunnycars-Sicilie

Alles inclusief: van CDW tot zelfs het eigen risico!

Het voordeel van Sunnycars is dat je niet voor verrassingen komt te staan. Qua verzekeringen zit alles er al bij in. Ze noemen het dan ook ‘all inclusive autohuur’. De autohuur is o.a. Inclusief schadeverzekering (CDW) bij Sunny Cars. Het is een all in prijs en het eigen risico is zelfs al afgekocht. Je benzine betaal je natuurlijk nog wel.

En als ze nu toch nog iets proberen aan te smeren?

Het kan zijn dat de verhuurmaatschappij ter plekke je toch nog iets probeert aan te smeren. Als je moe bent van de reis ga je op zo’n moment misschien weer twijfelen. Dat is vervelend. Bij ons probeerden ze toch nog pechhulp. Daar kun je voor kiezen. Maar in principe zit het belangrijkste er bij.

Wifi in de auto

Wifi konden wij er ook nog bij nemen, maar dat is niet nodig als je een telefoon hebt. Zeker nu je bundel sinds juni 2017 ook in de EU geldt. Tenzij je misschien een hele beperkte bundel hebt en juist op vakantie onderweg veel foto’s op sociale media wil delen, vanalles op wil zoeken of een kind hebt dat onderweg tijdens langere trajecten op een telefoon of iPad wil, maar nodig is het niet.

Volle tank

Je krijgt de huurauto met een volle tank mee. Lever de auto ook weer met een volle tank in. Meestal is dat de voorwaarde. Check het even. En heb je er niet zoveel verstand van of kun je het niet direct vinden, vraag dan ook meteen even wat er precies in moet…

Autosleutels kwijt

En raak vooral ook je autosleutels niet kwijt, anders kan het je duur komen te staan. Daar heb ik een andere keer nog wel een verhaal over, wat op een bestemming elders gebeurde: op het mooie Santorini.

Auto huren vanaf Catania

Vlieg je heen en terug op Catania dan is het het handigst de auto op te halen op de luchthaven van Catania. Heen en terug voor Palermo kiezen kan uiteraard ook.

rondreizen-auto-Sicilie

Ophalen en inleveren op een andere luchthaven

Je kunt je auto ook –net als wij deden- op de ene luchthaven ophalen (in ons geval was dat op de luchthaven van Palermo) en op een andere weer inleveren. Bij het boeken kun je dit meteen in het begin al aangeven.

Auto inleveren op de luchthaven van Catania

Kijk bij het inleveren van de auto op de luchthaven (in ons geval Catania in plaats van Palermo) even goed waar je moet zijn. Het is namelijk echt even goed opletten geblazen tussen ál die autoverhuurbedrijven, garages en parkeerplaatsen. Langs de kant van de weg staan zoveel bordjes van verhuurmaatschappijen dat je razendsnel moet kijken. Rij een beetje rustig zodat je niks over het hoofd ziet.

Zorg in elk geval dat je genoeg tijd neemt om de auto weer weg te brengen. Je weet nooit hoe het loopt en of het druk is met anderen die ook net hun auto inleveren. Je moet nog even het kantoortje in, misschien moet je even wachten en ze checken je auto nog, dus zorg dat je hier de tijd voor neemt en niet al aan de late kant bent. Heb je de auto eenmaal ingeleverd dan moet je het laatste stukje nog naar de vertrekhal lopen. Dat is niet ver.

Catania-autohuur

Overige tips bij autohuur:

 • Boek de auto altijd op naam van de hoofdbestuurder. Ben je met z’n tweeën en rijdt er maar één persoon, boek de reis/auto dan op diens naam.
 • Zorg altijd voor een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Er zijn bestemmingen waar je zonder credit card een auto kunt huren, maar op Sicilië is dit niet het geval. Check ook altijd de limiet van je creditcard en zorg dat je je pincode weet. Soms wordt er alleen een ‘slip’ gemaakt, maar vaak ook wordt de borg eerst afgeschreven en later weer teruggestort.
 • Boek op tijd, zodat de auto die je wil (het type) nog beschikbaar is.
 • Check de ruimte voor bagage. Kies je voor een kleine auto, kijk dan even goed hoe het zit met de ruimte voor bagage. De Fiat CinqueCento is prima te doen als je met z’n tweetjes bent en alleen twee kleinere trolleys bij je hebt, of je moet nog wat op de achterbank leggen. Voor een heel gezin of 2 of meer volwassenen met grote trolleys of koffers is dit type auto echter veel te klein.
 • Omzeil lange wachtrijen bij het afhalen van de auto door voor ‘premium service’ te kiezen, zodat je voorrang krijgt aan de verhuurbalie, waar het huurcontract al klaar ligt. Het leek ons niet nodig, maar eenmaal geland en naar het toilet te zijn geweest bleek ondanks dat we verder gehaast hadden er toch al een flinke rij te staan. Het duurde helaas erg lang voordat we aan de beurt waren waardoor we uiteindelijk in het donker moesten gaan rijden. Wellicht hadden we gewoon pech, want op andere bestemmingen gaat het vaak sneller is mijn ervaring.
 • Boek je auto van te voren en niet pas ter plekke. Niet elke scherpe deal is verstandig te boeken, of je nou van te voren boekt of ter plekke. Wil je zekerheid, boek dan op tijd en ga voor Sunnycars. Sunny Cars scoort zeer hoog in reviews en is één van de populairste autoverhuurmaatschappijen. Via TUI Cars kan het ook.

autohuur-sicilie

Fiat Cinquecento

Losse autohuur

Wil je een auto huren op Sicilië? Check eventueel eerst verschillende autoverhuurmaatschappijen op Sicilië. Zie je daar iets wat jou perfect lijkt dan kun je dat doen, maar persoonlijk raad ik altijd het liefst Sunnycars aan.

Losse autohuur op Sicilië boek je bij Sunnycars.

Ken je Sunny Cars niet? Hier zie je bij een vergelijking van autoverhuurmaatschappijen dat SunnyCars als beste en zeker ook goedkoopste uit de bus kwam. Ook via TUI kun je een auto huren op Sicilië.

Auto huren Sicilië? Check hier de prijzen:

Niet alleen ikzelf verkende samen met een vriendin Sicilië per huurauto, ook collegablogger Stéphanie van Expeditie Aardbol ontdekte Sicilië met een huurauto. Zij ging in 10 dagen het eiland rond. Hier zie je haar route op Sicilië. Neem gerust meer tijd, want Sicilië is groot! Een kant en klare roadtrip Sicilië boeken kan ook:

Check kant en klare fly drives hier: fly drive Sicilië tips!

prachtige-route-binnenland-sicilie

Vlucht, accommodatie en auto in één keer boeken

Boek je het liefst je vlucht, je accommodatie en je huurauto in één keer? Kijk dan eens bij het aanbod van Eliza was here. Reisorganisatie Elizawashere heeft altijd mooie, wat kleinschaliger accommodaties op wat rustiger gelegen plekjes (niet zo toeristisch) en werkt ook samen met SunnyCars. Je huurauto zit er bij hen altijd standaard bij.

Autovakantie Sicilië

Wil je een reeds uitgestippelde autovakantie naar Sicilië boeken waarbij je op verschillende plekken overnacht (hotels, maar ook agriturismo’s!) dan kan dat bij de rondreizen van SNP naar Italië. Zij hebben bijvoorbeeld de autorondreis Sicilië Compleet (van 15 dagen), maar ook Sicilia Verde (van 9 dagen) langs verschillende natuurgebieden en met overnachtingen in landelijk gelegen onderkomens. Of zoek een fly drive Sicilië (klik!) uit via TUI.

Met-de-auto-naar-Scopello

Fly & drive Sicilië

TUI biedt verschillende mogelijkheden voor een fly drive Sicilië in 1 week of iets langer. Of boek één van de fly & drives van Corendon: Flydrives op Sicilië. Waar je ook voor kiest, Sicilië zal je niet teleurstellen. Ik vond het één van de mooiste bestemmingen waar ik dit jaar was.

autorondreis-sicilie

Heb jij wel eens op Sicilië gereden en wat was jouw ervaring? Was het rijden goed te doen?

Tip: lees ook: 20x zonvakantie op maximaal 3 uur vliegen, leuke plaatsen op Sardinië en top 10 mooiste eilanden in Europa!

3 gedachten over “Autohuur Sicilië: tips en ervaringen”

 1. Dit is zo’n beetje kenmerkend voor heel Italië. Ze zijn niet voor niets benoemd tot slechtste chauffeurs van Europa 😉
  Nog wel een tip van mij: maak foto’s van de auto vooraf en als je ‘m terug brengt. Zo kunnen ze later niet met schade aankomen die er toen jij ‘m inleverde niet was. Vele maatschappijen komen niet de auto nakijken als je ‘m terug brengt. En vooraf ook goed kijken wat ze hebben ingevuld op het formulier en bij de auto kijken wat daar van waar is. 🙂

 2. Bizar het, het lijkt met Azië. Het is in Sicilië net zo’n chaos in het verkeer als daar. Toch vond ik het wel heel fijn om een huurauto te hebben, je komt toch makkelijker op alle plekken, zeker als je een groter stuk van het eiland wilt zien. Maar in de stad zelf kun je beter de benenwagen nemen of de bus. Lekker uitgebreid artikel!

 3. Net terug van 10 dagen fly-drive op Sicilië. Ik vond het rijden prima te doen. Wel zijn de wegen erg slecht onderhouden (ook de tolwegen). Gaten worden niet gerepareerd maar er wordt een bordje met een snelheidsbeperking voor geplaatst. Daar houdt helemaal niemand zich aan, dus doe je dat als toerist wel dan heb je een italiaan vlak op je bumper zitten die op een onmogelijke plek gaat inhalen. Minmaal 20km/h sneller dan het aangegeven maximum lijk wel de minimale norm te zijn.

  Rijden in Palermo viel erg mee. Bij wisselen van rijstrook is het alleen wel erg opletten voor motoren. Dwars door Palermo loopt de “snelweg” E90 met over het grootste deel een parallelweg ernaast van waaraf je de stad in kunt. Vanaf de meest rechter “baan” (er zijn grotendeels geen strepen) wordt er steeds in en uitgevoegd. Als je daar maar wegblijft tot je er zelf af moet, werkt het systeem prima. Wij parkeerden pal in het centrum, net iets zuidelijk van het Palazzo dei Normanie, bewaakt voor 6 euro voor ca. 5 uur.

  Klakkeloos achter Google Maps aanrijden is niet verstandig, omdat je dan, net als ik, wellicht op een weggetje terechtkomt dat zo stijl is dat het huurautootje stilvalt. Altijd even goed kijken waar je inrijdt dus…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven