Baby Beach Off Road Safari, een toffe jeep tour op Aruba! 

Inhoudsopgave

Baby Beach Off Road Safari, een toffe jeep tour op Aruba! 

‘It’s gonna be dusty. It’s gonna be bumpy!’ Gids Jayson windt er geen doekjes om. Jullie willen een avontuurlijke safari? Dan krijg je die ook. Hitte, stof en flink heen en weer geschud worden, je krijgt het er allemaal gratis bij tijdens de Baby Beach Off Road Safari, een jeep tour van De Palm Tours Aruba.

Samen met mijn dochter ga ik een dag mee op pad: de ruige kant van Aruba ontdekken!

off-road-safari-de-palm-tours-aruba

Aruba ontdekken 

Tijdens onze vakantie op Aruba wilde ik zoveel mogelijk van het eiland zien. En dat kan. Aruba is maar klein, denk aan de grootte van een groot Waddeneiland (ja, dat verbaast je hè?), dus kun je in een week makkelijk de belangrijkste highlights van het eiland verkennen.  

de-palm-tours-aruba-experience

Jeep tour Aruba

Of je nou zelf met een huurauto op pad gaat, de lokale bus pakt of een tour boekt, er zijn genoeg mogelijkheden om de hoogtepunten en mooiste plekken van Aruba te ontdekken, maar wil je echt van de gebaande paden af dan is een jeep tour een uitkomst!  

jeep-tour-op-aruba-reisblog

Ruige kusten, rotsformaties, de ruïnes van een verlaten goudmijn, ezels en het beroemde Baby Beach, we crosten van noord naar zuid het eiland over en zagen veel!

Waarom een jeep tour doen op Aruba? 

De lokale bus komt niet overal en met een huurauto mag je niet overal komen, dus dan is zo’n off road jeep safari ideaal. Bovendien is juist die ruige oostkust van Aruba ook gaaf om te ontdekken. En het binnenland natuurlijk, buiten de hoofdwegen om.  

Een jeep tour is dus echt een hele toffe manier om de andere kant van Aruba te ontdekken. Met een UTV kan dit ook, maar durf je dat niet aan, heb je geen rijbewijs, vind je het gezelliger met anderen of wil je gewoon graag verhalen horen bij alles wat je ziet dan is zo’n jeep safari echt heel leuk. Een ervaring op zich!  

jeep-tour-aruba

De jeep tours van De Palm Tours  

Er zijn verschillende aanbieders van jeep tours op Aruba, maar aangezien De Palm Tours zeer goed bekend stond én we de coole trucks met zwartgele tijgerprint op de flanken al een paar keer voorbij hadden zien komen, kozen we daarvoor. De jeeps zagen er supergaaf uit. Groot, open, stevig en stoer.  

jeep-de-palm-tours

Baby Beach off road safari  

Al voordat we op Aruba aankwamen had ik mijn zinnen gezet op één speciale tour: de Baby Beach Off Road Safari, een 7 uur durende dagtrip van De Palm Tours. Ik was deze tour ook al via boekingsplatform Get Your Guide tegengekomen en op de website Aruba.com. 

Hidden gems Aruba  

Aangetrokken door de woorden ‘Discover the hidden gems of Aruba’ en ‘Explore Aruba’s Best-Kept Secrets’ wilde ik maar één ding: mee met die tour! Uiteindelijk mocht ik deze gave off road jeep tour zelf gaan ervaren voor een blog. Cool!  

landschap-aruba

Aangetrokken door de woorden ‘Discover the hidden gems of Aruba’ en ‘Explore Aruba’s Best-Kept Secrets’ wilde ik maar één ding: mee met die jeep tour! 

cactus-aruba

Huurauto of jeeptour?  

Verblijf je momenteel op Aruba of ga je binnenkort bijvoorbeeld met TUI, de Vakantiedisounter, Prijsvrij of Suntip op vakantie naar Aruba, of heb je gewoon zelf een ticket en hotel op Aruba geboekt en wilde je nog voor een paar dagen een huurauto regelen, reserveer dan zeker ook een dagje voor een jeeptour, in zo’n leuke open jeep, want een dagje off road is echt wel even anders!  

Review jeep tour Aruba  

Had je nog niet bedacht om een jeep tour te doen of wil je eerst meer weten? In dit blog lees je m’n review. Ik vertel wat je ziet tijdens de tour en hoe wij de jeep tour ervaren hebben, maar ook krijg je antwoord op vragen die je wellicht hebt, zoals de duur van de tour, hoe laat je vertrekt, wat het kost, voor wie het geschikt is en voor wie niet, of de tour kids proof is, of snorkel gear verschaft wordt en wat verder nog handig is om te weten. Tussendoor zie je foto’s die ik zelf tijdens de tour nam.  

baby-natural-bridge-aruba

Waar gaat de tour naartoe?  

Nadat je bij je accommodatie op Aruba bent opgepikt (wat in de meeste gevallen kan, zeker bij de bekendere hotels), gaat de tour eerst naar het uiterste noordpuntje van Aruba en dan via de ruige oostkust en het binnenland helemaal richting zuiden. Je ziet dus echt alle uithoeken van het eiland. Juist het off road rijden, over ongeasfalteerde wegen op Aruba, maakt de ervaring compleet!  

Bezienswaardigheden Aruba jeep tour  

Voordat ik over onze ervaring met de jeeptour vertel noem ik eerst even de meest bekende bezienswaardigheden en gave plekken die je tijdens de tour ziet. Soms is een stop alleen een stop en wordt er vanuit de jeep het één en ander verteld, maar een aantal keer ga je ook echt uit de jeep om de betreffende highlight goed te kunnen zien. Tijdens de safari maak je stops bij de volgende bezienswaardigheden:  

  • California Lighthouse 
  • Alto Vista Chapel  
  • Bushiribana Ruins   
  • Baby Natural Bridge 
  • Ayo Rock Formations 
  • Studio Murano Art  
  • Donkey Sanctuary 
  • Baby Beach (snorkelen!)  

Ook passeerden we een struisvogelfarm, de Spaanse lagune, Aruba’s zeewaterzuiveringsinstallaties en het Red Anchor, en spotten we in het voorbijrijden wat street art, maar dat laatste hadden wij zelf al uitgebreid bewonderd. Voor de grote hoeveelheid street art in San Nicolas moet je tijdens je vakantie echt even een keer apart de tijd nemen!  

Regelmatig rijd je tussen metershoge cactussen door, maar ook stukken langs de kust, zowel in het noordwesten (op de weg nog) als in het oosten en zuiden van Aruba. In m’n review hieronder komt alles wat we zagen aan bod. Het is een uitgebreid verslag geworden! 

jeep-tour-aruba-reisblog

BABY BEACH OFF ROAD SAFARI ARUBA REPORT

Het is donderdagochtend 13 juli 2023. Om 9:00u staan we buiten bij Arubiana Inn, ons fijne vakantieverblijf op Aruba. De grote open ‘safari’ jeep komt aangereden. Je moet daarbij niet aan een standaard jeep denken, maar aan een soort groepsjeep. Heel cool!

Open jeep  

De jeep is open waardoor de Arubaanse wind lekker langs je waait. Ideaal met deze warmte. Gevaarlijk is het niet, want er zijn riemen. Die moeten ook echt vast! Op de weg merk je het nog niet zo, maar later, offroad, wil je écht je gordel wel om! De gordel zit om je middel, zoals bij een vliegtuig.  

Deelnemers jeeptour  

De andere deelnemers zitten er al in, dus we schuiven aan naast een Amerikaans stel. Dat kan prima. Achter ons, achterin, zit een Zuid-Aziatisch gezin met nog vrij jonge kinderen, naast ons twee Amerikanen en voor ons 5 Spaanse dames verspreid over twee rijen banken.  

jeep-tour-aruba

Waar kun je het beste zitten? 

Tip: stap je bij de start van de tour als eerste in ga dan aan de linkerkant van de jeep zitten; dan heb je het grootste deel van de dag het beste zicht. Vooraan is sowieso ook fijner dan middenin, waar wij zaten. Desondanks zie je genoeg, ook als je op een andere plek zit, zoals wij. Er is genoeg ruimte.  

Hoe stap je in?  

Het instappen lijkt misschien lastig, maar dat is het niet. Om mensen in te laten stappen worden de klepjes aan de zijkanten naar beneden gekieperd en kun je via een trede het voertuig in. Echt slecht ter been moet je niet zijn, maar verder is dit voor iedereen prima te doen. Kijk nog even naar één van de eerste foto’s en je ziet dat het eenvoudig is.  

Talen Aruba 

Is de tour door veel mensen geboekt dan zetten ze een extra jeep in. In ons geval was dat ook zo. De tweede jeep voegde zich iets later bij ons. Aangezien de meeste deelnemers Amerikanen zijn of Engels spreken is de voertaal Engels, maar veel Arubanen spreken meerdere talen, velen ook Nederlands.  

‘Aruba is a Dutch Island. It’s one of the Dutch Carribbean,’ vertelt Jayson. ‘Op Aruba vind je 96 nationaliteiten en worden 4 talen gesproken: Nederlands, Engels, Spaans en Papiamento, de native taal. Engels en Spaans zijn verplicht op school, maar veel Arubanen spreken vier talen!’  

Waar ik nooit bij stil heb gestaan, maar wat ik tijdens de tour hoor, is dat er geen Arubaans paspoort bestaat. Dus ook al is Aruba een zelfstandig land (binnen het Koninkrijk der Nederlanden), Arubanen hebben een Nederlands paspoort.  

Aruba, arriba! 

De chauffeurs zijn tevens gids. Clives, onze chauffeur, houdt zich nog wat bescheiden op de achtergrond, maar Jayson maakt er meteen een feestje van. Wij nuchtere Hollanders moeten er even aan wennen, maar hij probeert de stemming erin te brengen.  

In het Engels zegt hij: ‘Als ik ‘Aaaaaaruuuuubaaaaa!’ zeg, zeggen jullie ‘Arrrrriiiibbbba!’ En als ik ‘Arriiiiiiba’ zeg, zeggen jullie ‘Aruuuuuuba!’ Oké? Daar gaan we: ‘Aruba, arriba!’ ‘Arriba, Aruba!’  

One Happy Island  

Iedereen lacht. ‘Hier op Aruba zijn we sowieso vaak vrolijk,’ vertelt Jayson. Clives beaamt dat. ‘Iedere dag kun je ervoor kiezen happy te zijn,’ bevestigt hij.

En, wat hij nog meer vertelt is ook mooi trouwens: ‘De crime rate op Aruba ligt onder de 2% waardoor het één van de veiligste landen van de Cariben is.’  

Naar het noorden 

Allereerst gaan we richting noorden. We rijden hier nog over de weg, met de zee aan onze zijde. Voor mijn dochter en mij is dit inmiddels al bekend terrein. Al een paar keer hebben we de lokale bus naar verschillende stranden ten noorden van Palm Beach en Eagle Beach (het strand van de bekende fofoti tree) genomen.

We passeren de kitesurfstranden bij Hadicurari, dan het scheepswrak, Malmok, Tres Trapi en Boca Catalina en zoeven vervolgens langs Arashi richting de vuurtoren in het uiterste noorden: de California Lighthouse.  

california-lighthouse-tour

California Lighthouse 

De California Lighthouse heeft niets met California te maken, maar de naam is afkomstig van een schip dat van Engeland naar Zuid-Amerika probeerde te varen en in 1891 bij de kust van Aruba zonk.  

Bij de vuurtoren stappen we uit om foto’s te nemen. Om in de korte tijd die we hebben helemaal naar boven te gaan is het eigenlijk te krap, dus blijven we beneden. Ook hier sta je echter al hoog, want de vuurtoren staat op een heuvel. Vanaf de parkeerplaats heb je prachtig uitzicht op de omgeving. Er is een restaurant en er staat een food truck.

De beklimming van de vuurtoren zelf besluiten wij een dag later te doen, als we een wandeling naar de vuurtoren maken, maar grappige foto’s maken kan er natuurlijk wel. Deze foto maakte Jayson van ons. Een supertoeristisch kiekje en ik sta er stom op, maar qua beeld goed gelukt.  

aruba-off-road-safari

Off road 

Zodra we de vuurtoren achter ons hebben gelaten gaan we off road. Yes, dít is de real stuff. Dit is waarom we de tour geboekt hebben! Over ongeasfalteerde wegen crossen we door het noordoosten van Aruba. De aarde is oranje en droog, maar ook rotsachtig, met stenen op de ‘weg’.  

Zand stuift op als de andere jeep passeert en in de verte zien we wat groen. Onverwacht passeren we nog een bassin, maar vooral de grote rotsen vallen op.  

Noordoost Aruba  

De zee ligt inmiddels links van ons en de aanblik is heel anders dan aan de andere kant van Aruba. Waar de kust aan de westkant van Aruba rijkelijk bedeeld is met witte zandstranden is het aan de oostkant rotsachtig en ruig. De oceaan is hier woest en zwemmen is –op de meeste plekken- te gevaarlijk.  

Beach road 

De ruige beach road is met de jeep goed te bereiden. Een flink gehobbel is het wel, maar dat vinden we leuk. Zolang je je goed vasthoudt aan de stang voor je (en je gordels om hebt) zit je veilig. Een telefoon vasthouden om foto’s te maken blijkt nog niet zo makkelijk, maar ik doe het toch. Ik maak foto’s en filmpjes, de andere deelnemers ook.  

Het ontstaan van Aruba 

Voordat we bij de volgende bezienswaardigheid aankomen worden de wagens even stilgezet. Terwijl de warme wind om de jeep giert vertelt Jayson over het ontstaan van Aruba, in het late Krijt-tijdperk, en over de verschillende lagen waar de bodem van het eiland uit bestaat: ‘a vulcanic one and a coral one’.  

Miljoenen jaren geleden waren er ondergrondse aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in zee waarbij het lava direct gekoeld werd door de oceaan. Wederom tijden later werden de vulkanische formaties die onder water ontstaan waren naar boven gedrukt waar ondertussen koraalrif gevormd was. Terwijl het eiland uit zee werd opgeduwd kwam het langzaam gegroeide koraal bloot te liggen dat vervolgens door erosie weer verweerde.  

oostkust-aruba

Als je goed kijkt zie je langs Aruba’s kustlijn dan ook verschillende gesteenten. Zo zie je kalksteenplateaus en rotsformaties van gestold lava en zand. En al die stenen en rotsen die je op Aruba aantreft komen dus ook uit verschillende periodes.  

Leuk weetje: Aruba’s prachtige witte zandstranden bestaan dan ook niet uit zand (ook al lijkt dat wel zo), maar uit verpulverd koraal dat door eeuwendurende erosie is ontstaan! 

Alto Vista Chapel  

Een plek die veel toeristen bezoeken als ze op Aruba zijn is de Alto Vista Chapel. Hier heb je geen jeep voor nodig, bustours komen er ook, maar we komen er langs dus nemen ook wij even een kijkje in de klein kapel, ‘the Chapel of Our Lady of Alto Vista’, la Capilla de la Santissima Virgen de Alto Vista. Oorspronkelijk werd de kerk in de achttiende eeuw gebouwd van stenen en had het een rieten dak, maar in 1952 is het kerkje herbouwd.  

Vlakbij de kapel staat een kraampje en een truck waar vanalles verkocht wordt, zowel snuisterijen als Arubaanse nummerplaten en kaarsjes om te branden als ook verse kokosnootmelk en tropische sappen. 

aruba

Als we wegrijden zie ik een zijweg die naar de kerk lijdt. Langs de weg staat een hele reeks witte kruizen. Even googelen vertelt me dat deze weg naar het katholieke kerkje nog altijd vaak door lokale ‘pelgrims’ bewandeld wordt die al biddend bij de kruizen hun weg vervolgen.  

weg-met-kruizen-aruba

Fisherman House  

Nog geen 5 minuten later rijden we weer over de ‘beach road’ langs de ruige kust. We zien een verlaten beachclub en wat parasols. De Fisherman House heet het.  

de-palm-off-road
de-palm-off-road

Wariruri Beach 

Ter hoogte van Wariruri Beach zien we een natuurlijke brug, waar er nog meer van zijn op Aruba. Ik had hier dolgraag even wat foto’s wat dichterbij genomen, net als de mensen die we er zagen, maar er staat nog meer op het programma, dus we rijden door. Wel bekijken we iets verderop Wariruri Beach nog even van een afstand.  

Het landschap doet me hier ineens ontzettend aan het Spaanse eiland Lanzarote denken. Golven klotsen tegen de rotsformaties iets verderop. Water spat omhoog als de jeep even stilstaat en we het natuurgeweld kunnen filmen.  

Bushiribana ruines 

Waar je het eigenlijk niet verwacht staat ineens een imposante ruïne: de Bushiribana ruines, oftewel Aruba’s Gold Mill Ruins. Deze verlaten goudmijn doet me een beetje aan Qasr Azraq in Jordanië denken, hoewel dat geen oude goudmijn was. Dit wel. De Bushiribana ruines zijn de overblijfselen van een oude ‘gold mill’ uit de negentiende eeuw.  

In 1824 werd er voor het eerst goud gevonden op Aruba! 

Het beklimmen van de ruïnes is niet zonder gevaar, dus wordt het ons afgeraden, maar was ik hier op eigen gelegenheid geweest dan had ik het misschien toch gedaan, voor net wat gavere foto’s. Een food truck met drankjes vind je er ook.  

Oostkust Aruba 

Bij de Cave Pool iets verderop zien we een hele reeks UTV’s staan. Wij rijden iets verder, naar de volgende inham, voor weer een gave view op de ruige kust hier aan de oostkant van Aruba. Ook hier doet het landschap me weer erg aan delen van het Canarische Eiland Lanzarote denken.  

Het landschap doet me hier erg aan het zuiden van Lanzarote denken!  

Natural Bridge 

Eén van Aruba’s bekendste natuurlijke bezienswaardigheden was Natural Bridge, een indrukwekkende rotsformatie van zo’n 30 meter lengte en 7 meter hoogte. Het was de langste en grootste natuurlijke brug van het hele Caribisch Gebied. Tot september 2005 dan, nu achttien jaar geleden.  

Na een grote storm in 2004 waren er al barsten in gekomen en mede door erosie in combinatie met de harde wind en de beukende golven ging het een jaar later mis: de brug stortte in. ‘Our biggest natural bridge collapsed in 2005,’ vertelt Jayson.  

Dit soort dingen gebeuren wereldwijd wel vaker. Zelf bezocht ik nog net op tijd de Azure Window, op Gozo, het eiland naast Malta. Ook deze natuurlijke brug stortte in.  

In het gele gebouw, het bezoekerscentrum van Natural Bridge, zie je hoe de ingestorte kalkstenen natuurbrug op Aruba er oorspronkelijk uit zag.  

Baby Natural Bridge 

Van de oorspronkelijke Natural Bridge is overigens nog wel een deel over dat eveneens mooi is om te zien. Wandel je richting het ingestorte deel dan zie je vanzelf de natuurburg die nog wel in tact is. Deze ‘zusterbrug’ wordt Baby Natural Bridge genoemd en ook deze is indrukwekkend.  

Het landschap erachter is vrijwel hetzelfde al die op de oude foto’s, dus het lijkt bijna alsof het tóch de Natural Bridge is, maar de oorspronkelijke lag er vlak naast.  

Pas op!  

Pas hier wel op. Ik wilde een foto en een filmpje van mijn dochter op de brug maken en gebaarde van een afstand dat ze nog wat verder moest lopen, zodat ik geen andere mensen in beeld had, maar pas toen ik later ook die kant op liep zag ik dat er een waarschuwingsbord stond met de tekst: CAUTION, DON’T GO BEYOND THIS POINT.  

We maakten nog snel een foto (mijn dochter maakte de foto van mij) en wandelden toen toch maar weer terug. Wij vonden het in elk geval wel een gave plek.  

natural-bridge-aruba

Tips in de buurt  

Iets verderop vind je overigens nog Shark Bay, Andicuri Beach en de Tripod Bridge bij Blackstone Beach. Ben je met een UTV dan kun je daar nog naartoe gaan.

jeepsafari-aruba

Wij crossen echter landinwaarts nu. We passeren de Gold Mine Range (een leuke tip voor wie wil paardrijden op Aruba) en vangen nog een glimp op van de Ostrich Farm, een struisvogelboerderij.  

Lunch 

Het is inmiddels lunchtijd. Al aan het begin van de tour konden we aangeven wat we als lunch wilden eten: een cheeseburger met friet, een chicken wrap, chicken wings, een chicken skewer, pasta marinara, pizza margarita, caesar salad of pumpkin soup. En voor jonge kids een burger, pizza, pasta of chicken nuggets met friet. Genoeg keuze dus voor wie niet zo van de onbekende gerechten is.  

Studio Murano Art  

We nuttigen de lunch op een vrij onverwachte plek, in een restaurant behorend bij Studio Murano Art in Ayo, in het binnenland van Aruba. Terwijl onze lunch bereid wordt kunnen we de techniek van het glasblazen bewonderen, tijdens een ‘glass art demonstration’, precies zoals dat op het kleurrijke eilandje Murano bij Burano en Venetië wordt gedaan.  

Het is superknap hoor, maar om eerlijk te zijn zat ik hier persoonlijk niet op te wachten, aangezien ik het al vaker gezien heb, ook in eigen land, in Glasstad Leerdam. Als ik op Aruba ben zie ik het liefst iets typisch Arubaans, maar de Amerikanen in onze groep vonden de ‘glass blowing exhibition’ geweldig. Met open mond zaten ze te kijken.  

Als ik op Aruba ben wil ik Arubaanse dingen zien, maar de andere toeristen vonden het geweldig.  

Ayo Rock Formations 

Na de lunch rijden we richting de Ayo Rock Formations en wauw, wat een grote ronde rotsblokken! Echt gaaf! Bij dit geologische wonder had ík dan juist wel iets meer tijd willen hebben. Jayson vertelt over de gevonden rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners van Aruba.

Voor een wandeling, de trappetjes op, is helaas geen tijd, want er staat nog meer op het programma, maar mocht ik nog eens naar Aruba gaan dan doe ik dat zeker. Of ik ga naar de Casibari Rock Formations, die me ook mooi lijken.  

Santa Cruz 

We rijden inmiddels in de omgeving van Santa Cruz, in het binnenland van Aruba. Je zit hier vlakbij Nationaal Park Arikok, het nationale park van Aruba. Ook kun je in deze omgeving een hike maken naar het zo op Lanzarote lijkende Andicuri beach. Hier tijdens de tour gewoon rondrijden in de jeeps, door het droge landschap vol hoge cactussen is ook al mooi.  

Donkey Sanctuary  

We stoppen bij de Donkey Sanctuary, Aruba’s ezelopvang. Lang geleden waren het de Spanjaarden die de eerste ezels naar Aruba brachten en inmiddels leven er al honderden jaren ezels op Aruba en is het onderdeel van de cultuur van Aruba geworden. Er leven op Aruba nog zo’n 30 ezels in het wild, in de buurt van Baby Beach, en 131 op de opvang, op een terrein van 40.000 vierkante meter.   

De Nederlandse dame van de opvang vertelt dat ezels zeker niet dom zijn, maar juist grappig en slim. Gemiddeld worden ze 35 jaar en ze hebben allemaal een naam. Als bezoeker kun je speciaal voer kopen om ze te voeren en zeker voor jonge kinderen is dit een leuk uitje op Aruba. Een bezoek is gratis, maar donaties worden zeer gewaardeerd. Het is mooi werk wat ze doen.  

Dusty road 

Terwijl door het opstuivende zand de jeep voor ons bijna niet meer te zien is denk ik aan Jayson’s woorden aan het begin: ‘It’s gonna be dusty!’ Daar in het binnenland zeker. En toch ziet het landschap er binnen 5 minuten alweer heel anders uit.  

Watertanks 

We stoppen bij een paar grote tanks. Aruba’s waterzuiveringsinstallatie, ten zuiden van Santa Cruz, bij Balashi. Ben je al wat langer op Aruba dan denk je bij Balashi maar aan één ding, bier, maar hoe heerlijk dat ook is in de Caribische hitte, vergeet ook zeker het water niet! Het zeewater van Aruba wordt in deze tanks gefilterd tot echt drinkwater en is zelfs ‘one of the best in the world!’  

aruba-drinkwater

Drinkwater Aruba

Het bijzondere is dus dat je het water uit de kraan op Aruba gewoon kunt drinken. Ik ben daar altijd voorzichtig mee, want het wordt wel op meer bestemmingen gezegd, maar op Aruba deed ik het wel en kun je het echt 100% veilig drinken! Dat is zó fijn! Bovendien, waar je ook bent op Aruba bijna in elk restaurant krijg je sowieso al gratis water. Ideaal!  

Omgeving Savaneta

We passeren het Spaans Lagoen en rijdend richting Savaneta hebben we ter hoogte van Mangel Halto de prachtige kustlijn weer naast ons. Nu zit ík aan de goede kant van de jeep en ik geniet dan ook volop van alle ‘shades of blue’ die ik zie. Wauw, wat mooi!  

Marinierskazerne

‘Korps Mariniers’ kopt een groot bord ineens. De andere deelnemers valt het niet op, maar mij is het niet ontgaan: we passeren de Marinierskazerne Savaneta, een kazerne van het Nederlandse Korps Mariniers. Wellicht ken je iemand die marinier op Aruba is geweest.  

Het zuiden van Aruba 

Op de borden staan Seroe Colorado, Baby Beach en Rodgers Beach aangegeven en dat betekent dat we nu echt het uiterste zuidpuntje van Aruba naderen. Eindelijk bereiken we hét strand waar menigeen deze tour voor heeft geboekt: het beroemde Baby Beach!

Hoe dichterbij we komen hoe meer de lucht betrekt. Donkergrijze wolken kondigen buien aan. Nee, wat een pech, alsjeblieft niet op de plek die ik juist zo graag wilde fotograferen!  

Baby Beach 

Aan de oostkant van de lagune bij Baby Beach parkeren we de jeeps aan de kant van de Big Mama Grill, aan het uiterste puntje van het prachtige strand. ‘Laguna chiquita’ heette dit strand vroeger, maar tegenwoordig kent iedereen het als ‘Baby Beach’. En die naam is niet voor niets, want ook met jonge kinderen is Baby Beach een ideaal strand, aangezien de baai met kristalhelder water vrij lang ondiep is. Baby Beach is dan ook de veiligste plek op Aruba om een dagje met je baby of peuter te gaan zwemmen.  

Snorkelen bij Baby Beach  

De snorkeluitrusting wordt uitgedeeld en iedereen zoekt een plekje op het mooie strand. De eerste druppels vallen, maar wij laten ons niet kisten, snorkelen zullen we! Baby Beach is namelijk één van de bekendste snorkelspots van Aruba.  

snorkelen-baby-beach

Voor mijn puberdochter is dit het hoogtepunt van de dag. Nooit eerder zag zij zulke grote vissen.  

baby-beach-snorkelen

Foto’s Baby Beach  

Voor mooie plaatjes van Baby Beach wacht ik tot de zon nog heel even doorkomt, want pas als de zon op het toch al licht turkooizen water schijnt zie je echt hoe mooi het is, dan geeft het bijna licht! Wel is het zaak de fabriek in de verte uit beeld te houden, net als de nieuwe bouwactiviteiten verderop. Zonde, als je het mij vraagt, dit maakt het strand net wat minder idyllisch, maar een bijzondere plek blijft het sowieso en je moet het gezien hebben!  

baby-beach-fabriek
baby-beach-aruba

Je mag Aruba niet verlaten zonder bij Baby Beach gezwommen te hebben!  

Red anchor 

Na de zwemstop rijden we langs Red Anchor op het uiterste zuidoostpuntje van Aruba. Het grote rode anker staat symbool voor ‘all the fishermen we lost at sea’ legt Jayson uit.

Street art San Nicolas

Dan –het is inmiddels tegen vieren- rijden we langs San Nicolas –waar we in het voorbijrijden weer wat street art spotten.  

aruba-street-photography
berg-aruba

Berg Aruba  

Terwijl we weer terug richting Oranjestad rijden hebben we onderweg zicht op één van de twee hoogste bergen van Aruba (de Jamanota en de Hooiberg zijn Aruba’s hoogste natuurlijke toppen). Vanuit de rijdende jeep maak ik een foto.  

Voorbij Oranjestad is het niet ver meer naar Eagle Beach en Bubali. Om half 5 zijn we terug in onze accommodatie. We worden er weer netjes afgezet en dat is fijn!  

Ervaring jeep tour 

De dag zit erop. We hebben genoten. De jeep tour was één van de hoogtepunten van onze vakantie en hadden we absoluut niet willen missen. Sowieso is meegaan met een tour een manier om veel op één dag te zien en veel interessante informatie te horen, maar een jeep tour is een ervaring op zich en echt heel leuk om mee te maken, zeker in deze grote jeeps van De Palm Tours. Dat was echt weer anders dan jeeptours die we eerder deden, zoals deze vorig jaar op Kreta, wat overigens ook heel tof was.   

Wij hebben echt ontzettend genoten en ik kan zo’n jeep safari dan ook iedereen aanraden. Het was een topdag! 

jeeptour-aruba

Op welke dagen is de jeep tour?  

In eerste instantie dacht ik dat de Baby Beach Off-Road Safari jeep tour alleen op dinsdag en donderdag was, maar op Get Your Guide zag ik ‘m per dag staan en kun je de beschikbaarheid per dag bekijken. Dat is fijn! Ook als je over een paar weken of een paar maanden naar Aruba gaat kun je het nu al boeken.  

Ben je op dit moment op Aruba regel het dan snel, want het is zonde als de Baby Beach Off-Road Safari vol zit op de dag waarop jij nog kunt. De tour is populair en de groepen zijn relatief klein, dus het is snel uitverkocht. Je krijgt er geen spijt van!  

Hoe lang en hoe laat? 

De tour duurt ongeveer 7 uren. Je begint om ongeveer 9 uur of half 10, dus waar je ook verblijft op Aruba je hoeft niet extreem vroeg op en kunt gewoon nog ontbijten in je hotel voordat je weggaat. Ook ben je ruim op tijd terug om bij thuiskomst nog even een duik in het zwembad te nemen of even bij te komen met een drankje en je dan klaar te maken voor het diner, of je nou in een all inclusive resort verblijft, gezellig uit eten gaat of zelf voor je eten zorgt.  

Wat kost een jeep tour op Aruba? 

De Baby Beach Off Road jeep tour kost 109 Amerikaanse dollar, omgerekend dus ongeveer 99 euro. Voor kinderen tot en met 9 jaar geldt een korting. Zij betalen 95 dollar, zo’n 85 euro. Het klinkt duur, maar het is een hele normale prijs voor een jeep tour van een volle dag op Aruba, inclusief lunch. Een half day tour is uiteraard goedkoper.  

Er zijn meer jeep tours en island safari’s op Aruba, maar de programma’s en prijzen verschillen allemaal wel een klein beetje. Deze kan ik in elk geval van harte aanbevelen!

Een jeep tour is niet goedkoop, maar echt de moeite en het geld waard! 

jeep-aruba

Hoe boeken? 

Bovenstaande tour kun je direct via de website van De Palm Tours boeken. Ga naar TOURS, dan naar JEEP TOURS en kies voor de Baby Beach Off Road Safari. Via Get Your Guide kan ook.

Boek je je Aruba-vakantie via TUI dan kun je de tour ook via hun excursiepakket boeken. De Baby Beach Off-Road safari is één van de TUI Experiences. Bij aankomst op Aruba ontvang je een lijst met Aruba Experiences die je kunt doen. Wil je niet het risico lopen dat de jeeptour straks vol zit, boek dan nu gewoon.  

Ook als je zelf een los ticket naar Aruba hebt geboekt of via een andere reisorganisatie op Aruba verblijft (zoals de Vakantiedisounter, Prijsvrij of Suntip kun je de tour van De Palm Tours boeken. Heb je een auto gehuurd op Aruba en wil je een dagje off road (wat bij de meeste verhuurbedrijven niet mag), dan is de jeep safari natuurlijk leuk als afwisseling!  

Is de jeeptour geschikt om met kinderen te doen?  

Op de Baby Beach Off Road Safari kunnen in principe kinderen vanaf 4 jaar mee. Beslis zelf of je denkt dat jouw kindje daar wel of niet aan toe is. Heb je een kleuter die nog wel eens in slaap valt tussen de middag dan zou ik het niet doen. Je kunt niet rustig op de achterbank liggen ofzo, maar moet ivm het vele gehobbel continue in de gordels. Ook moet je kind zich goed vast kunnen houden om hobbels op te vangen.  

Gevaarlijk is het niet, het is juist één groot avontuur. De meeste kinderen zullen dit dan ook alleen maar leuk vinden! De nog vrij jonge kinderen die op de bank achter ons zaten heb ik niet horen piepen en mijn puberdochter vond het ook een fantastische dag!  

Ook voor kinderen is het een leuke ervaring!  

aruba-tour-tips

Voor wie is de tour niet geschikt?  

Ben je slecht ter been dan is het niet handig om met de tour mee te gaan, omdat je een aantal keer in en uit de jeep moet klimmen. Heb je rugklachten of ben je zwanger dan wordt het ook afgeraden. Ben je boven de 70 of heb je andere lichamelijke klachten beslis dan zelf of je het gehobbel aan denkt te kunnen. Echt sportief hoef je verder niet te zijn.  

Moet je veel lopen?  

Tijdens de tour hoef je niet veel te lopen. Je wordt overal met de jeep naartoe gebracht, dus het gaat elke keer hooguit om een paar honderd meter. Wel zitten daar enkele ietwat oneffen terreinen bij.  

Wat moet ik aan?

Het is verstandig stevige schoenen aan te trekken (sneakers of sandalen) en geen hakken. Flipflops zijn zowel in de jeep als op een aantal plekken ook minder handig, maar kan eventueel wel.  

Mooie nieuwe witte sneakers, een hagelwit overhemd of een wit jurkje zou ik op deze tour niet aan doen. Het wordt toch een beetje oranje van het stof.  

Wat moet ik meenemen?  

Vergeet je handdoek en zonnebrandcrème niet. Wil je iets op je hoofd zorg dan dat je hoed niet snel wegwaait. Een sjaaltje om je hoofd is dan handiger. In de jeep zit je hoofd overigens wel uit de zon, dus je kunt een pet in je tas stoppen. Je tas kun je tussen je benen zetten.

Wij Nederlanders zijn er niet aan gewend dat het altijd warm is, dus misschien denk je: moet ik geen vestje mee? Nee, dat hoeft echt niet.  

Badkleding en snorkelset  

Badkleding kun je het beste alvast aantrekken, tenzij je het niet erg vindt om je op het strand snel om te kleden. Doe je dat bij de toiletten op Baby Beach dan betaal je 2 dollar.

Een snorkelset hoeft níet mee, die krijg je van De Palm Tours te leen bij aankomst op Baby Beach.  

baby-beach-snorkel

Wat kun je doen tegen het stof?  

Het is stoffig, maar ook weer niet extreem stoffig. Ik vond het reuze meevallen en heb er qua contactlenzen ook geen last van gehad. Zet eventueel een zonnebril op. De dames voorin droegen sjaaltjes om hun mond, maar dat was niet nodig. Heb je lange haren dan is een staart of knot handig i.v.m. de wind.  

aruba-off-road

Misselijkheid?  

Heb je snel last van wagenziekte dan kun je een reistabletje innemen, maar mijn ervaring is dat als het een open wagen betreft dat je dan helemaal niet misselijk wordt. Bovendien zit je in de jeeps van De Palm Tours recht vooruit. Bij sommige andere jeeps die ik zag –zoals ABC Tours- is dat niet zo. Daar zit je zijwaarts.  

Water 

Aan het begin van de tour krijg je een flesje water en ook bij de lunch zit er een non alcoholisch drankje bij, maar drink je graag veel water tussendoor dan is het slim zelf nog een gevulde bidon of Dopper mee te nemen.  

Toilet

Misschien vraag je je af of je tijdens de jeep tour onderweg ergens naar het toilet kunt. Ja, dat kan. Je kunt sowieso naar het toilet bij de Natural Bridge (in het Bezoekerscentrum), bij de lunch (gratis) en bij Baby Beach.

Foto’s maken 

Wil je net als ik foto’s maken tijdens het rijden houd je telefoon of fotocamera dan goed vast. Bij stops kan het makkelijk, maar onderweg is het best lastig fotograferen ivm het schudden en de wind. Een grote camera met lens zou ik als ik jou was zeker niet in je hand houden tijdens het rijden. Fotografeer je met je smartphone pas dan op dat je je telefoon niet laat vallen.

Buideltasje

Wil je je telefoon snel kunnen pakken of kunnen wegstoppen dan vind ik persoonlijk een buideltasje altijd ideaal. Op reis zweer ik daar sowieso bij. Misschien vind je het er niet uit zien, maar dat interesseert me niks, haha. Ik vind het handig.

Jeeptour conclusie 

Het was een toffe tour en wat mij betreft had de tour nog langer mogen duren. Ik had best 10 of 12 uren onderweg willen zijn als dat betekent dat je overal meer tijd hebt en op nog meer plekken stopt, maar tegelijkertijd besef ik ook dat een 7 a 8 uren durende tour voor veel mensen al best intensief is.  

Ik had bij de Ayo Rock Formations graag een wandeling willen maken en ook de Bushiribana ruïnes rustiger willen fotograferen. Dat ging wat mij betreft te snel, maar desondanks vond ik de tour een dikke aanrader! Je komt op veel plekken.  

Jeeptour Aruba? Aanrader!

Met dit uitgebreide verslag heb ik je in elk geval laten zien dat Aruba meer is dan de prachtige stranden alleen en dat zo’n jeep tour echt heel leuk is om te doen. Ik had het absoluut niet willen missen, dus… bij twijfel: gewoon doen!  

Jeepsafari aan begin of einde van de vakantie  

Wij deden de tour bijna aan het eind van onze vakantie, maar het is zeker aan te raden om ‘m al in het begin te doen zodat je snel een goede indruk van het eiland hebt en de tijd hebt om sommige plekken (waar je eventueel geen jeep voor nodig hebt) later wellicht nog zelf uitgebreider te ontdekken.  

Tours op Aruba 

Behalve de Baby Beach Off Road Safari van een dag biedt de Palm Tours ook nog andere jeep tours aan, zoals de 4 uur durende Natural Pool Off-Road Safari, de North Coast Off Road & Snorkeling Safari en de 4,5 uur durende Caves & Baby Beach Safari. Hier zie je alle jeeptours van De Palm Tours.  

Daarnaast zijn er nog veel meer leuke tours en activiteiten op Aruba te doen, van bustours (als je het iets minder avontuurlijk wil, maar liever vanuit een bus met airco de hoogtepunten van het eiland ontdekt), tot een dagje naar Palm Island met de flamingo’s en allerhande andere activiteiten.  

Vind je bij De Palm Tours niet wat je zoekt of zit het vol, zoek dan verder naar leuke tours via Get Your Guide. Ook kun je voor tips nog onder het kopje Sightseeing & Tours kijken op de website van de Aruba Tourism Authority: Aruba.com.

review-jeep-tour

De Palm Tours  

Ik deed de jeep tour op uitnodiging van De Palm Tours Aruba. Ondanks dat de tour voor mij betaald werd, had ik echt zelf voor deze safari gekozen en ben ik eerlijk in de review. Mijn enthousiasme over de tour en over De Palm Tours is dan ook oprecht.

Follow My Footprints en De Palm Tours zijn niet aansprakelijk voor eventuele veranderingen in de route of prijzen op een later moment.

Foto’s en links  

Alle foto’s in dit blog maakte ik zelf tijdens de tour. Eerder al kon je foto’s van de tour op Facebook zien. In het blog staan bovendien enkele affiliatelinks naar vakanties op Aruba. Boek jij via zo’n linkje je vakantie naar Aruba dan krijg ik een heel klein beetje commissie. Voor jou maakt dat qua prijs niets uit.  

1 gedachte over “Baby Beach Off Road Safari, een toffe jeep tour op Aruba! ”

  1. Een jeepsafari lijkt me een hele leuke manier om Aruba op een andere manier te leren kennen. Ik ben – als contactlensdrager – alleen nooit zo dol op ‘dusty’, haha. Leuk ook dat jullie gingen snorkelen. De kleur van het water is echt zo mooi…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven