Bezienswaardigheden Lanzarote: 11x zien in het noorden

Bezienswaardigheden Lanzarote: 11x zien in het noorden

Op Lanzarote is veel meer te zien dan je denkt! In het mooie zuiden, maar zeker ook in het noorden! Wat móet je zien? Wat zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden op Lanzarote? Duik het binnenland in en ontdek de highlights en must sees in het midden en noorden van dit prachtige Canarische Eiland.

In dit reisblog neem ik je mee naar één van de meest bijzondere Canarische Eilanden: Lanzarote!

Over het zuidelijk deel van Lanzarote schreef ik al, maar het noorden is dus ook absoluut een bezoek waard! Wil je een auto huren om alles in het noorden te bezoeken of zoek je een mooi verblijf in het noorden van Lanzarote, kijk dan onderaan deze blog.

wat-te-zien-op-lanzarote

Dacht je na mijn vorige blog dat al het moois van Lanzarote in het zuiden lag? Wacht dan maar tot je de foto’s van het noorden ziet!

Er is ontzettend veel interessants te zien. Dus kom het strand af en ga op pad!

Bewonder natuurfenomenen, geniet van de mooiste uitzichten en maak kennis met al het moois van architect en kunstenaar César Manrique.

mooiste-plekken-lanzarote

Bezienswaardigheden Lanzarote:

11x zien in het mooie noorden

Hieronder lees je wat je zeker moet zien in het noordelijk deel van Lanzarote, of je nou met een tour mee gaat of liever zelf met een auto Lanzarote verkent. Tip: huur een auto van Sunnycars of boek een vakantie bij Eliza was here, dan zit een auto standaard bij je verblijf in.

De tips volgen in willekeurige volgorde, maar uit mijn enthousiasme bij elke tip afzonderlijk maak je wel op wat de allergrootste must sees zijn.

bezienswaardigheden-op-lanzarote

1. Monumento al Campesino

Onderweg naar het noorden kom je in het midden van het eiland eerst het Monumento al Campesino tegen. Sla dit zeker niet over! Behalve het monument (dat je al vanaf de weg ziet) is er ook nog een klein ‘museum’ en een tuin, maar het is vooral een leuk plekje om even koffie te drinken. Strijk neer op het terrasje met groene stoeltjes bij het witgekalkte huis. Rond lunchtijd kan natuurlijk ook. Je kunt er typisch Canarische gerechten eten.

Je vindt het monument op de kruising tussen Mozagá en San Bartolomé. Adres: Carretera Arrecife-Tinajo, 35559 Mozagá, Las Palmas, Spanje.

monumento-al-campesino

2. LagOmar

Niet zo bekend, maar wel een absolute aanrader is LagOmar, het door César Manrique ontworpen huis ‘van’ acteur Omar Sharif. Het is een design huis, museum en restaurant in één en in de bar vinden regelmatig events plaats. Dit mooie ‘privé’ huis is echt een must see!

Ik vond dit zo bijzonder dat ik in een apart blog meer aandacht wil besteden aan hoe het eruit ziet en wat het verhaal achter deze bijzondere plek is.

Lagomar ligt aan de rand van Nazaret, in de gemeente Teguise. Adres: Calle Los Loros 2, Nazaret, Teguise, Lanzarote, Spanje.

LagOmar-Lanzarote

Lagomar-omar-sharif-lanzarote

3. Fundación César Manrique

Nog zo’n must see op Lanzarote is Fundación César Manrique, een erg mooi museum, waar kunstenaar èn architect César Manrique vroeger zelf woonde. Dit is naast Timanfaya wel één van de meest bekende bezienswaardigheden van Lanzarote.

Het is gebouwd op 5 natuurlijke jameos, ook wel lava bellen genoemd, maar het zijn meer een soort open vulkaangrotten. Het geheel is schitterend ontworpen met veel leuke en verrassende elementen. Natuur, architectuur en kunst komen hier perfect samen. Het is zowel buiten als binnen.

Fundación César Manrique ligt tussen Nazaret (Teguise) en Arrecife. Adres: Taro de Tahiche, Calle Jorge Luis Borges 16, Tahiche, 35507, Lanzarote.

Fundacion-cesar-manrique-lanzarote

huis-cesar-manrique

museum-cesar-manrique-lanzarote

tuin-fundacion-cesar-manrique

4. Mirador de Ermita de las Nieves bij Peñas del Chache

De Peñas del Chache is de hoogste berg van Lanzarote. Je ziet hier een militair ‘weerstation’ of sterrenkundig iets, maar daar kun je verder niet komen. Wel kun je er vlakbij naar een mooi uitzichtpunt: el Mirador de Ermita de las Nieves.

Als je omhoog rijdt kom je boven eerst een kerkje tegen. Net daar voorbij kun je de auto parkeren. Het laatste stukje (vanaf het kerkje slechts een paar honderd meter) loop je. Het uitzichtpunt zelf ligt bij een steile afgrond: de acantilados de Famara; bij toeristen beter bekend als de Famara cliffs. Deze kliffen zijn 600 meter hoog en 20 kilometer lang.

Wij hadden de pech dat het bewolkt en mistig was waardoor we uiteindelijk niks zagen, maar als je wel goed zicht hebt zie je het eiland La Graciosa liggen.

De kliffen staan op de kaart aangeduid als Risco de Famara. Het lager gelegen kustplaatsje Famara is een paradijs voor surfers. Hier zie je foto’s van dit gave dorpje Caleta de Famara, aan de kust.

uitzichtpunt-ermita-de-las-nieves

Famara-kliffen-famara-cliffs

5. De palmenvallei bij Haría

Bewonder ook zeker even het uitzicht op het plaatsje Haría en de palmenvallei. De reden dat hier zoveel palmen staan is dat er vroeger bij de geboorte van ieder kind een palmboom geplant werd; afhankelijk van of het een jongen of een meisje was werden er 1 of 2 palmen geplant. Tegenwoordig doen ze dit niet meer.

Meerdere uitzichtpunten worden Mirador de Haría genoemd, dus het is even verwarrend als je gaat zoeken, maar kom je vanaf de mirador de Ermita de las Nieves dan vind je dit uitzichtpunt nog voordat je de weg naar beneden richting Haría neemt.

Er zit een wit restaurant bij het uitzichtpunt: Los Helechos. Vanuit dit uitzichtpunt zie je de Barranco de Chafaris, de kust, en vooral de Valle de Malpaso, de vallei met de palmen en de witte huisjes in de verte. Het is zeker een stop waard.

uitzichtpunt-haria-lanzarote

reisblog-Lanzarote

palmenvallei-haria

palmenvallei-Lanzarote

6. Haría

Haría zelf is een mooi plaatsje dat je ook even moet bezoeken. Wandel er even rustig rond. Tijdens de tour had ik daar helaas geen tijd voor, maar ik had het graag gewild. Wel heb ik een filmpje dat we door Haría rijden waardoor je toch een leuke indruk van het plaatsje krijgt. Dit deel ik misschien nog wel een keer. Volg Follow my footprints op Facebook, dan kom je het wellicht tegen.

Haria-mooi-dorpje-lanzarote

mooi-plaatsje-lanzarote-haria

7. Ecologische Aloe Vera boerderij

Tijdens de tour die ik deed kwamen we ook nog langs een Aloe Vera Farm: Finca Natural Ecológica de Aloe Vera. Het is weliswaar allemaal ecologisch en goed bedoeld, maar ik vond het wel een typische toeristenstop.

Moet je keuzes maken en wil je nog heel veel andere dingen ook bezoeken dan zou ik het overslaan, maar ben je dol op producten met aloe vera erin (zowel om op je lijf te smeren als om te eten of drinken) of wil je wel eens weten hoe het gemaakt wordt dan is het wèl leuk om te zien.

wat-is-aloe-vera

aloe-vera-plantage-lanzarote

8. Jameos del Agua

Jameos del Agua is een ondergrondse grot met een meertje erin dat soms prachtig van kleur is. Vanaf het eveneens ondergrondse restaurant wandel je op je blote voeten zo’n 100 meter door het water in de lavatunnel. Als je goed kijkt kun je hier cangrejos albinos zien, albino kreeftjes. Aan het eind van de tunnel kun je je schoenen of slippers weer aan doen en de rest bekijken.

Ook hier heeft César Manrique weer echt zijn best gedaan. Het is allemaal prachtig ontworpen. Hij heeft zelfs een soort lagune gecreëerd, ooit ontworpen voor de Spaanse koning.

Er worden ook wel eens feesten gehouden en de aparte ruimte in de rotsen bij de lagune wordt voor concerten gebruikt. Omdat ik er veel mooie foto’s van heb kom ik hier graag nog een keer apart op terug.

De Jameos del Agua is echt een bezienswaardigheid die je moet zien op Lanzarote!

restaurant-in-grot-lanzarote

albino-kreeftjes-spotten

jameos-del-agua-bezoeken

lanzarote-wat-te-zien

Bezienswaardigheden-Lanzarote-tips

must-see-lanzarote

concerten-jameos-del-agua

9. Cueva de los Verdes

Onderweg ben je waarschijnlijk langs de Monte Corona gekomen, een vulkaan. Toen deze vulkaan lang geleden tot uitbarsting kwam ontstond een ondergronds grottenstelsel. De Jameos die ik net al noemde zijn er een onderdeel van, maar de Cueva de los Verdes ook. Ondergronds staan ze met elkaar in contact, maar ze zijn apart te bezoeken.

In totaal is het grottenstelsel een paar kilometer lang, maar ongeveer 1 kilometer is toegankelijk voor publiek. Bezoek je Cueva de los Verdes dan ben je ongeveer een uur ‘binnen’.

10. Jardin de Cactus

Tot slot kun je op het noordoostelijk deel van Lanzarote de Jardin de Cactus (cactustuin) nog bezoeken, een botanische tuin met enorm veel cactussen. Het is een bekende toeristische attractie op Lanzarote en je kunt er cactussen zien uit verschillende delen van de wereld.

In het wild zie je op Lanzarote overigens ook veel cactussen.

cactus-garden-lanzarote

11. Mirador del Río

Ook niet te missen in het noorden is de Mirador del Río waarvandaan je een schitterend uitzicht op het ten noorden van Lanzarote gelegen Canarische eiland La Graciosa hebt. In een apart blog met meer miradores kom ik er nog op terug. Hieronder kun je alvast zien hoe mooi het is!

mirador-del-rio-lanzarote

Dagtrip Noord-Lanzarote

Wil je graag meerdere bezienswaardigheden op 1 dag bezoeken? Overweeg dan een dagtrip te doen.  Een groot deel van deze bezienswaardigheden bezocht ik tijdens een 9 uur durende excursie met Excursions Lanzarote. Dit is vergelijkbaar met Get Your Guide en Guide & Go die excursies overal ter wereld aanbieden. De tour werd uitgevoerd door Low Cost Tours. Via hen deed ik de North Tour.

groepsreis-lanzarote

Grote of kleine groep?

Boek je bij Excursions Lanzarote of Guide & Go dan reis je meestal met een grote groep toeristen. Wil je liever niet met een grote bus en liever een kleiner groepje of zelfs privé? Kies dan voor de organisatie waar ik het zuiden van Lanzarote mee bezocht.

Zij bieden een vergelijkbare tour aan als hierboven, een 9 uur durende César Manrique Tour. De Mirador del Río zit daar ook in, maar LagOmar niet; en in plaats van de Aloe Vera Farm doen zij de Cactus Garden. Hun tour is een combinatie van noord en zuid, want Timanfaya zit er ook bij. Maar een aparte zuidtour waarbij je nog meer van het zuiden ziet hebben ze dus ook. Die kan ik sowieso aanraden!

Beide organisaties bieden verschillende grand tours en kortere excursies aan.

excursie-lanzarote

Wat kost zo’n tour?

De Noord-tour die ik deed kost voor volwassenen 38 euro en voor kinderen tot 12 jaar 21 euro.

Het bezoek aan de Fundación César Manrique is optioneel. De entreeprijs is 8 euro extra. Betaal het, want ik vind dat je dit echt niet mag missen!

Daarnaast betaal je nog 8 euro voor de lunch (inclusief wijn) bij Los Cascajos. Er staat optioneel, maar eigenlijk doet iedereen dit. Het is een beetje een vreetschuur, maar wel op een plek met heel mooi uitzicht. Kijk maar:

restaurant-lanzarote

Kun je de tours dagelijks doen?

Houd er rekening mee dat de tour die ik deed niet dagelijks wordt aangeboden, maar slechts 2 of 3 x per week. Wil je niet dat de tour vol zit als je er eenmaal bent, reserveer dan van te voren. Je betaalt een deposit en de rest betaal je bij vertrek in de bus.

In welke taal is de tour?

De uitleg wordt steeds in het Engels, Duits en Spaans gegeven.

Andere reizigers ophalen

Ga je met een grote groep houd er dan rekening mee dat je aan het begin en eind van de tour ongeveer een uur kwijt bent met het oppikken en afzetten van andere medereizigers. Persoonlijk vind ik dit nooit erg, want ik vind het juist leuk om een zo even een glimp op te kunnen vangen van de andere toeristenplaatsen en hotels.

Mijn tour duurde van 9:00u tot 18:30u, maar het voelde totaal niet lang. Als je mooie dingen ziet vliegt de tijd voorbij. En laten we eerlijk zijn: het is wel superfijn dat je bij je eigen accommodatie opgehaald wordt!

Ik deed de tour vanuit het leuke plaatsje Playa Blanca (waar ik verbleef), maar het kan ook vanuit andere toeristenplaatsen op Lanzarote, zoals Puerto del Carmen. Onderaan deze blog lees je enkele accommodatietips.

travelblogger-lanzarote

Overige tips voor als je een dagtrip maakt:

  • Doe lekkere schoenen aan.
  • Zorg dat je telefoon en camera opgeladen zijn en neem eventueel een powerbank mee.
  • Een flesje water is ook altijd fijn (en in de winter een vestje).
  • Check als je de bevestiging krijgt goed waar je precies bij je accommodatie moet klaar staan en zorg dat je er voor de afgesproken tijd bent.

Heb je genoeg tijd om alles te zien tijdens zo’n tour?

Per bezienswaardigheid krijg je meestal ruim voldoende de tijd om alles te bekijken.

wat-te-doen-op-lanzarote

Huurauto op Lanzarote

Wil je niet alles in 1x bezoeken of al deze plekken liever op je gemakje zelf bezoeken? Ook dat kan natuurlijk. In dat geval is een huurauto wel heel handig. Zeker als je met kleine kinderen reist kan dat fijn zijn. Benzine is goedkoop op Lanzarote (minder dan 1 euro per liter!) en qua verkeer is het rustig, dus doe het. Een auto huren kan bijvoorbeeld via Sunnycars.

Benzine is goedkoop op Lanzarote!

mooie-plekken-lanzarote

Overnachten in het noorden van Lanzarote

Zoek je nog een accommodatie in het noorden van Lanzarote en wil je dan ook nog het liefst helemaal in de stijl van het eiland en César Manrique overnachten? Kies dan voor:

Dit zijn reizen van Eliza was here. Bij deze vakantie zit je vlucht, accommodatie en autohuur inbegrepen.

Paradijsjes om te overnachten…

Eenvoudiger, maar ook bijzonder is Finca de Arrieta, een eco verblijf met yurts in het noordoosten van Lanzarote.

Yurts op Lanzarote

Of boek een pakketreis bij de Vakantiediscounter. De Vakantiediscounter biedt veel hotels, appartementen en all inclusive resorts aan.

Ik bezocht Lanzarote in september, op individuele basis, met de Vakantiediscounter. Dit artikel bevat affiliate links.

8 gedachten over “Bezienswaardigheden Lanzarote: 11x zien in het noorden”

  1. Wat een mooie, stralende foto van jou bovenaan! Nou dacht ik dat wij destijds vrij veel van het eiland gezien hadden, maar LagOmar hebben wij dan toch gemist. Leuke en complete lijst met bezienswaardigheden!!

  2. Ik ben al vele malen op Lanzarote geweest. De eerste malen toen Cesar Manrique nog leefde. Hij heeft grote invloed op de inrichting van Lanzarote gehad. Zo heeft hij bewerkstelligd dat er geen hoogbouw mocht komen, alle huisjes met zeezicht de groen/blauwe kleur kregen en zo nog meer zaken waardoor de sfeer van Lanzarote zo anders is als op Tenerife met z’n vele hoogbouw hotels. Overigens mag bij de highlights de wijnstreek La Geria niet ontbreken, alsmede het gebied Timanfaya met de indrukwekkende lava-afzettingen. Meerdere malen gebruikt als filmdecor voor buitenaardse films. Overigens zijn de wegwijzers. De vuurduivels ook van de hand van Cesar Manrique.

    1. Ha Cleo, ik zie je reactie nu pas! Ja, ik weet uiteraard ‘alles’ over César Manrique (ook wat je vertelt) en wil daar nog een keer apart op terugkomen.
      La Geria en Timanfaya zijn absoluut highlights maar die staan in de aparte blog over het zuiden van Lanzarote die ik eerder al schreef. Deze blog ging vooral over het noorden. 😉
      Leuk in elk geval dat je er al verschillende keren geweest bent!

      1. Ik zag.je oproep over je huwelijksreis. Ik heb geen FB dus daarom maar hier. Ik ben in juni 1989 getrouwd en daarna lekker drie weken afgetaaid naar Lanzarote. Dagen doorgebracht op Playa Famara. Daar was toen echt nog niemand. Heerlijk.

        1. Huh, ik zag deze reactie per toeval ineens nog van je Cleo. Ik dacht ‘Mijn huwelijksreis’? Maar ik stelde inderdaad misschien een vraag over een mooie huwelijksreisbestemming. Niet dat ik zelf op huwelijksreis ga hoor. Ik zou niet weten met wie. 😉
          Heerlijk inderdaad zo’n strand waar haast niemand komt nog. In de jaren 80 en 90 kon dat nog. En nu nog héél soms.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven