Bezienswaardigheid Azure Window op Gozo ingestort

Bezienswaardigheid Azure Window op Gozo ingestort

Verdrietig nieuws: de Azure Window op Gozo is ingestort. Vorig jaar mei nog zag ik deze enorme rotsformatie in Dwejra Bay, op Gozo, het kleinere eiland naast Malta. De ‘brug’ was één van de meest beroemde bezienswaardigheden van de Maltese archipel. Wie Malta of Gozo bezocht, bezocht ook de Azure Window. In deze blog deel ik de foto’s die ik er maakte en vertel ik er iets meer over.

Woeste zee

Vorig jaar mei was ik tijdens een persreis op Malta en Gozo. Uiteraard bezochten we ook the Azure Window. De bekende boog, een natuurlijke brug van kalksteen, was immers één van dé must sees.

Wat gaaf!

Aan het eind van de middag waren we er, net niet met zonsondergang, maar wel op een mooi moment. Het was behoorlijk winderig weer en we zagen hoe de zee woest tekeer ging. Golven sloegen kapot tegen de rotsen. Ik had moeite mijn camera recht te houden. Wat een natuurgeweld, dacht ik nog. Maar ook: wat gaaf!

Het was een machtig gezicht.

Ik maakte dit filmpje:

De Azure Window is na een storm in zee gestort

Op de site van de NOS staat in het nieuwsbericht Beroemde rotspartij Azure Window ingestort dat de boog vanochtend na een hevige storm in zee stortte. Volgens ooggetuigen was het gevaarte binnen enkele ogenblikken verdwenen.

In een Britse krant lees ik:

“Suddenly, the arch collapsed into the sea with a loud whoomph, throwing up huge spray. By the time the spray had faded, the stack had gone too.”

Wat was de oorzaak van het instorten?

Niet alleen erosie was de oorzaak. Mensen klommen op de boog, liepen er over heen, zoals je op de foto’s die ik maakte kunt zien, en waaghalzen sprongen er zelfs vanaf. Het was dan ook een populaire plek onder cliff jumpers. Helaas namen ze bij het springen soms hele stukken rots mee, zoals je in dit filmpje kunt zien.

No go zone: 1500 euro boete als je toch over de Azure Window liep

Op de site van de NOS lees ik dat het sinds vorig jaar wegens instortingsgevaar verboden was nog over de boog te lopen, maar toen ik er in mei was werd het nog gewoon gedaan. Ik heb het even uitgezocht, maar vanaf december 2016 mocht het inderdaad niet meer. Deed je het wel dan riskeerde je een flinke boete: 1500 euro! Vanaf eind vorig jaar werd de ‘brug’ dus officieel een no go zone. Het was een noodmaatregel.

8 maart 2017, een zwarte dag voor Malta en Gozo

Dat de natuur soms hard toe kan slaan, blijkt wel. De zee beukte regelmatig tegen de rotsen aan. Scheuren waren er al, instortingsgevaar ook. Maar ook al zag ik met eigen ogen hoe woest de zee tekeer ging, en dat er op de boog gelopen werd, ik had niet gedacht dat het zó snel in zou storten. Niet nu al. Ooit misschien, over tientallen of misschien zelfs honderden jaren.

En toch is dat wat vandaag, op 8 maart 2017, is gebeurd. Het is zo ontzettend zonde!

Een icoon was het, direct aan de Middellandse Zee.

De Azure Window als filmdecor

De Azure Window was niet alleen mooi om te zien, het werd ook als filmdecor gebruikt voor bekende films als Clash of the Titans en de serie Game of Thrones. Helaas zou de Azure Window ook schade hebben ondervonden tijdens de opnames, las ik.

Hoe ziet de Azure Window er nu uit?

Tja, en dan vraag je je misschien af hoe het er nu uit ziet en wat er van de Azure Window over gebleven is. Zowel de prime minister als anderen postten foto’s op twitter. Veelal plaatsen ze dezelfde foto van hoe het nu is. De foto’s hieronder zijn gewoon weer van mij.

Wat gaat er nu met Dwejra Bay gebeuren?

Het is niet zo dat deze plek nu meteen niet interessant meer zal zijn. Ik weet niet hoe ze het op Malta en Gozo aan gaan pakken, maar ik kan me voorstellen dat veel mensen de komende tijd willen zien hoe het er nu uit ziet, als dat wordt toegestaan. In die zin zal het zeker nog wel even een toeristische trekpleister blijven.

Populaire duikspot

Maar behalve de boog was (en is!) ook de onderwaterwereld interessant. Dwejra Bay staat namelijk ook bekend als één van de bekendste en meest spectaculaire duikspots op het eiland.

Is de zee bij Malta en Gozo altijd zo woest?

Misschien overweeg je een vakantie naar Malta of Gozo en wil je weten of de Middellandse Zee hier altijd zo wild is, zeker als je met kleine kinderen naar Malta of Gozo wilt. Het antwoord is nee. De zee rond de Azure Window, en rond Malta en Gozo überhaupt, is niet altíjd zo woest. Soms is het water juist heel kalm.

Op vakantie naar Malta en/of Gozo?

Ga je op vakantie naar Malta, plan dan zeker ook een dagje Gozo. Behalve de Azure Window had en heeft het nog meer te bieden. Meer blogs over Malta en Gozo lees je hier.

Ik bezocht Malta en Gozo tijdens een persreis. Alle foto’s zijn zoals altijd door mij gemaakt.

Heb jij de Azure Window met eigen ogen gezien? En zo ja, zeg eens eerlijk: heb je erover heen gelopen?

 

12 gedachten over “Bezienswaardigheid Azure Window op Gozo ingestort”

  1. Zo jammer hé. Ik was er twee dagen geleden nog. Erover lopen, dat mocht inderdaad niet meer, er stonden duidelijke verbodsborden. Ons oog viel ook op de barsten in de rots. Het was duidelijk dat het Azure Window ooit zou instorten, maar dat het zó snel zou gaan, dat had ik net als jij ook niet verwacht. Tegen de natuur kunnen we niet op… 

    1. Jeetje, 2 dagen geleden nog! Dat is wel heel recent.
      Er is verder niemand gewond geraakt toch? Ik kan me voorstellen dat er wel een flinke golf ontstond. En je zou het maar zien gebeuren zeg… Dan denk je toch bijna dat het niet echt is?

  2. Wat ontzettend zonde is dit. Nog nooit gezien helaas. Zo te zien is de rest van de omgeving ook mooi, maar dit was toch wel een uniek plaatje.

  3. Het is een landmark die verloren is gegaan, er is hier op Gozo veel verdriet over. Het heeft Gozo op de wereldkaart gezet. Er zijn er echter nog twee. Het is absoluut de moeite om naar Gozo te komen, er zijn zoveel mooie dingen te zien.

    1. Ja, zo zonde! En dat Gozo nog meer moois heeft weet ik hoor. Ik zal daar nog eens apart een blog aan wijden, met wat er nog wél kan. Genoeg redenen om toch nog naar Gozo te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven