blowup-art-den-haag

BlowUp Art The Hague: opvallende opblaaskunst in Den Haag te zien! 

Wandelend langs Haagse highlights als de Hofvijver, de Gevangenpoort of het Plein kan het je niet ontgaan: kleurrijke kunstwerken knallen je gezichtsveld in. Het Museumkwartier in Den Haag is momenteel helemaal instaproof dankzij gigantische opblaaskunstwerken: BlowUp Art!  

Update 2023: BlowUpArt is terug! Van 5 mei t/m 28 mei zijn er in het centrum van Den Haag 6 nieuwe opblaaskunstwerken te zien!

Opblaaskunst 

Toen ik een kleine twee weken geleden in het centrum van Den Haag was, spotte ik het eerste blow up kunstwerk. Wat het precies was wist ik toen nog niet, maar mijn blik werd direct naar een groot groen gevaarte bij de Gevangenpoort getrokken. Wat was dit voor grappigs?  

Al snel zag ik dat dwars door de poort van het museum een grote groene opblaastunnel gemaakt was. Mensen liepen er giechelend doorheen. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen waren verrast door dit plotselinge kunstwerk en wandelden er verwonderd langs. Ook ik deed dat.  

BlowUp Art  

De dinsdag erop ontving ik een persbericht over de BlowUp Art en begreep dat er nog meer kunstwerken in de binnenstad geplaatst waren, allemaal in het Museumkwartier, in het centrum van Den Haag. Deze week ging ik dus terug om ook de overige kunstwerken nog op de foto te zetten en jij kunt dat ook doen!  

Alle ‘inflatables’ zijn speciaal ontworpen voor de specifieke plek waar ze moesten komen en passen er dus perfect bij. Bij elk kunstwerk vind je een bordje met uitleg en kun je een QR-code scannen.

Bijzondere opblaaskunst in Den Haag.  

Waar is BlowUp Art te zien in Den Haag? 

De BlowUp Art is door kunstenaars uit Nederland en andere landen ontworpen en op 5 verschillende plekken in het centrum van Den Haag te bewonderen. Je vindt de kunstwerken in het Museumkwartier:

 • op het Plein
 • bij de Hofvijver (Lange Vijverberg)
 • bij de Gevangenpoort (Buitenhof)
 • voor de Koninklijke Schouwburg (Korte Voorhout)
 • bij Pulchri (in de Schoorsteenvegersstraat, steegje naast Pulchri op Lange Voorhout)
 • voor de Koninklijke Schouwburg (Korte Voorhout)

Ken je Den Haag niet goed? Kijk onderaan dit blog om globaal te zien wat waar is op de kaart. Hieronder zie je nu eerst de foto’s die ik van de verschillende kunstwerken maakte.  

BlowUp Art Plein  

Midden op het bekende Plein in Den Haag (‘het Plein’) staat het standbeeld van Willem van Oranje. Ik heb hem al vaak gefotografeerd, vanuit verschillende posities, met de hoge torens op de achtergrond met zon, sneeuw en herfstblaadjes, maar nu dus ook met blow up art.  

Het opblaaskunstwerk op het Plein is gemaakt door environmental artist Steve Messam en doet direct denken aan het Vrijheidsbeeld in New York. Gaaf!

Je vindt Messam’s blow up art overigens ook in andere landen, van Durham, York en de Lake District in Engeland (Verenigd Koninkrijk) tot Bodrum in Turkije.   

willem-van-oranje
steve-messam
statue-of-liberty-the-hague

BlowUp Art Hofvijver  

Bij de Hofvijver, aan de kant van het Haags Historisch Museum (HHM) waar de Lange en de Korte Vijverberg samenkomen, vind je een speels blow up kunstwerk van Adrianus Kundert. Kundert woont in Berlijn waar hij o.a. werkt voor industrieel ontwerper Hella Jongerius. In de coronaperiode kreeg hij wereldwijde bekendheid als één van de bedenkers van de Basketclub, een netwerk van designers die elkaar tijdens de pandemie op Instagram inspireerden door emoticons te vertalen naar driedimensionale weefsels. 

Wie of wanneer je er ook een foto van maakt, door de wisselende wind is elke foto net even anders. Je kunt de foto maken met het Torentje in beeld, maar ook met de Haagse Toren erop. Gisteravond was ik er opnieuw en toen lag dit kunstwerk even ingepakt (tegen nachtelijk vandalisme denk ik), maar er was wel een ander gaaf object te zien: een hele mooie zonsondergang! Daar kom ik in een apart blog op terug, maar je kunt ook alvast op Instagram kijken.

adrianus-kundert

BlowUp Art Gevangenpoort  

Erg grappig ook vond ik het BlowUp kunstwerk onder het poortje van Museum de Gevangenpoort. Net als de opblaaskunst op het Plein is ook dit kunstwerk door Steve Messam gemaakt en erg leuk om te zien.  

Als je van een afstand kijkt is het net of er gigantische groene zeepbellen uit het poortje komen en sta je dichterbij dan doet het groene tunneltje je naar je kindertijd terugwerpen of naar springkussens en speelparadijzen waar je wellicht met je eigen kinderen bent geweest.  

Wandel over het bruggetje door de bubbels.  

Iedereen die door het poortje wandelt krijgt spontaan een lach op zijn gezicht. Je wordt er vanzelf vrolijk van en je vergeet spontaan alle serieuze zaken of zorgen even, tenzij je er misschien al de hele dag naast staat, zoals het meisje dat ik het eerste weekend aantrof. Hoe dan ook, het blow up tunneltje is een leuke tijdelijke verrassing. 

leuk-in-den-haag
blowup-art-blog
blowup-art-tunnel

BlowUp Art Schoorsteenvegerstraat (Lange Voorhout)  

Bij het horen van de Schoorsteenvegersstraat gaat er –ook bij Hagenaars- waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar roep je Pulchri dan weten de meesten het wel. Bij Pulchri Studio op het Lange Voorhout kun je het hele jaar door kunsttentoonstellingen bezoeken. Zelf was ik er met Open Monumentendag nog.  

Links van Pulchri zit een klein steegje en daar is momenteel het BlowUp object van Larissa Ambachtsheer te bewonderen: een grote rode bol met wat kleinere rode bollen. Leuk! Alsof er een grote rode skippybal tussen de muren in het steegje is beland.  

Larissa Ambachtsheer noemt zichzelf een visual artist. Ander -maar deels wel vergelijkbaar- werk van haar was onlangs te zien op ‘Unseen Amsterdam’ in de Westergasfabriek en op de façade van Paradiso.  

In tegenstelling tot de andere blow up kustwerken in Den Haag zit deze wat meer verstopt, maar vanaf de Gevangenpoort is het niet ver en vanaf de Hofvijver en Schouwburg ook niet, dus ga toch even kijken! Bovendien is het Lange Voorhout altijd een wandeling waard.  

blowup-art-lange-voorhout
blowupartpulchri

BlowUp Art Koninklijke Schouwburg  

Toen ik langs de Koninklijke Schouwburg fietste, waar onlangs nog de Troonrede werd voorgelezen door de Koning, was het blow up kunstwerk daar helaas niet te bewonderen. De lucht was eruit, en het kunstwerk van Marleen Sleeuwits lag als een soort gesmolten ijsje op de grond. Dat is jammer, want ik was er wel benieuwd naar.

Op This is The Hague las ik dat ze op diverse plekken in Den Haag zuilen heeft gefotografeerd alvorens ze tot haar ontwerp kwam. Omdat er helaas net geen lucht in de zuilen zat, besloot ik een andere kunstige foto van de schouwburg te maken. Sta je namelijk precies in de kom en kijk je omhoog dan geeft dat een bijzonder effect. Probeer het maar eens!  

Gisteren ging ik terug en toen zag ik de pilaren gelukkig wel! 

Maar niet alleen dat… Er was namelijk nóg een kunstwerk bijgekomen: een grote rode bol in de Hofvijver! De verlichte bol leek wel een zonsondergang! Ik heb er heel veel foto’s van gemaakt die ik zo nog in een apart blog zet, maar kun je niet wachten, kijk dan alvast op m’n Instagramaccount (en in m’n stories) hoe dat eruit zag.  

schouwburg-den-haag
pilaren-den-haag
koninlijke-schouwburg-art

Museumnacht Den Haag 

Leuk om te weten is dat aanstaande zaterdag tijdens Museumnacht Den Haag niet alleen die grote rode bol verlicht wordt, maar dat het kunstwerk in de Gevangenpoort, het kunstwerk op het Plein en het kunstwerk in de Schoorsteenvegersstaart mooi belicht worden. Dus eigenlijk moet ik nóg een keer terug.  

Museumnacht is aanstaande zaterdag 8 oktober van 20:00u tot 01:00u. Wil je er naartoe of wil je weten wat er allemaal te zien en te doen is tijdens Museumnacht, kijk dan op de website van Museumnacht Den Haag. Wees wel snel, want het is bijna uitverkocht! 

De BlowUp kunstwerken bewonderen kan natuurlijk sowieso, gewoon gratis.  

Bewonder de BlowUp Art in Den Haag dit weekend in het donker! 

blowup-art-den-haag

Tot wanneer is de Blow Up Art te zien?  

De blow up kunstwerken zijn maar tijdelijk te zien. Eigenlijk zou je het dus ook ‘pop up art’ kunnen noemen. De rode bol is van 6 tot en met 9 oktober te bewonderen, de overige Blow Up Art tot en met donderdag 13 oktober 2022.  

Kom kijken en beleef deze bekende Haagse plekken zo ook eens op een andere manier. 

kunst-hofvijver

Waar is de BlowUp Art van gemaakt? 

Overigens zijn de kunstwerken niet van plastic maar van stof gemaakt. De BlowUp Art krijgt vorm door lucht in textiel te blazen. Ook beschadigen de kunstwerken de monumenten niet. 

BlowUp Art map 

De kunstwerken liggen op loopafstand van elkaar, dus je kunt er een mooi wandelingetje van maken. Op de fiets kun je ze in een half uurtje allemaal zien, maar gewoon rustig langs de verschillende locaties en objecten wandelen is leuker. Ook als je met de trein naar Den Haag komt (en je normaal ter been bent) is het vanaf station Den Haag Centraal prima te belopen.  

Hieronder zie je op een kaartje globaal waar de kunstwerken te vinden zijn. De locaties heb ik in zwarte letters weer gegeven:  

kaart-den-haag-blowup-art

Zoals je aan de aantallen foto’s ziet maak ik nog al eens een foto in Den Haag. 😉 

BinnenhofBuiten

BlowUp Art Den Haag is onderdeel van BinnenhofBuiten, een project van The Hague & Partners. BinnenhofBuiten organiseert allerlei leuke evenementen en activiteiten tijdens de renovatie van het Binnenhof, zodat de Haagse binnenstad ook nu aantrekkelijk blijft. 

Den Haag bezoeken 

Het Museumkwartier, de wisselende festivals en de vele winkels en terrassen in de buurt zijn natuurlijk sowieso al een reden om eens naar Den Haag te gaan, maar dit maakt het tijdelijk nog aantrekkelijker.  

Combineer de binnenstad eventueel met andere leuke Haagse wijken of met een fijne strandwandeling! Of ga eerst lekker wandelen en trakteer jezelf daarna op een Torentaartje in het Museumkwartier. Je ziet dit nieuwe taartje onderaan dit blog dat ik onlangs schreef.    

Lees ook mijn andere blogs over Den Haag en Scheveningen.  

Overnachten in Den Haag 

Wil je overnachten in Den Haag of Scheveningen dan zijn er genoeg mooie hotels te vinden. Kijk eens op Booking.com naar hotels in de buurt van de Hofvijver en het Binnenhof. Of check de deals van Voordeeluitjes.

Blijf eens wat langer dan een weekendje in Den Haag. Ook tijdens een volle week Den Haag hoef je je niet te vervelen. Voor kinderen is er ook genoeg leuks in Den Haag te ontdekken.  

Tip: Volg me op Facebook en Twitter, want daar deel ik regelmatig leuke tips in Den Haag, zowel aan zee en in de natuur als cultuur, food en festivals.  

Meer leuke dingen om te doen 

Hou je wel van vreemde kunst en instaproof plekken kijk dan ook eens naar onderstaande blogs:  

blowup-art-gevangenpoort

Welk blow up kunstwerk vind jij er het leukst uit zien?  

Ik schreef dit blog vrijwillig, omdat ik de BlowUp Art verrassend vond en zo leuk ‘anders dan anders’. Omdat blogs schrijven en fotograferen wel veel tijd kost en het mijn werk is, staan er onderaan dit blog enkele affiliatelinks. Altijd fijn als je via zo’n linkje een keer iets boekt. Alle foto’s in het blog heb ik zelf gemaakt.   

2 gedachten over “BlowUp Art The Hague: opvallende opblaaskunst in Den Haag te zien! 

 1. Denise Bericht auteur

  Goed nieuws! De BlowUp Art komt terug!

  Na het succes van de eerste BlowUp Art in het Museumkwartier in Den Haag, zullen er vanaf 5 mei 2023 3 weken lang vijf nieuwe opblaaskunstwerken te zien zijn.
  De 5 tijdelijke kunstwerken zijn speciaal ontworpen voor de Berlage Kiosk, de Hofvijver, de zijgevel van Het Nationale Theater (Koninklijke Schouwburg), de uitgang van de parkeergarage Museumkwartier aan het Tournooiveld en het schelpenpad langs de Lange Vijverberg.

  Pulchri Studio (Lange Voorhout 15) presenteert een kleine expositie van de schetsen en modellen. De opblaaskunstwerken zijn gemaakt door een vijftal internationale kunstenaars, designers en architecten:
  Paul Cournet (FR/NL), Steve Messam (UK), Raw Color (D/NL), Lambert Kamps (NL) en Yamuna Forzani (IT/UK/NL).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *