Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandeling

Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandeling

Den Haag is weliswaar een stad, maar natuur hebben we ook! We hebben bossen, duinen, parken, landgoederen en natuurlijk de zee. Wil je lekker wandelen in de natuur in Den Haag, naar het bos in Den Haag of gewoon lekker naar buiten in Den Haag, lees dan hier mijn beste tips voor een mooie wandeling in Den Haag!

Een boswandeling, een strandwandeling of een wandeling in het park, in elk seizoen is een natuurwandeling heerlijk, maar juist in de herfst is het overal extra mooi.

mooiste-plekken-herfst-den-haag

Mooie plekken voor een herfstwandeling in Den Haag

Omdat ik zelf alweer twintig jaar in Den Haag woon ken ik de stad natuurlijk goed. Ook ik heb vaak gewandeld in Den Haag. Ik hou ontzettend van de stad, maar soms heb ik wel heel erg de behoefte de natuur op te zoeken. In Den Haag kan dat gelukkig goed. Het fijnst vind ik het strand en de duinen, maar parken en bossen hebben we ook.

Hier vind je de mooiste plekken voor een herfstwandeling in Den Haag!

wandelen-strand-den-haag

Update juni 2020! Ontdek ook in zomer de mooie natuur in en om Den Haag! Van het waanzinnig mooie Westduinpark tot het heerlijke bos bij Landgoed Ockenburgh. Het maakt allebei deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wandelen in Den Haag

Of je nou gezellig samen wil gaan wandelen of juist even de behoefte hebt alleen te zijn, mooie plekken hiervoor zijn er genoeg in Den Haag, zowel voor een korte wandeling als een wandeling van 10 kilometer of meer. Lees hier mijn tips voor als je even wil ontstressen in de natuur of lekker naar buiten wil met de kinderen. Alle foto’s in dit blog heb ik zoals altijd zelf gemaakt.

den-haag-herfst

Natuur in Den Haag

Lees hier 11 tips voor mooie wandelingen in de natuur in Den Haag! Korte wandelingen met kinderen of langere wandelingen voor fanatieke wandelaars. Ook als je graag fotografeert is de herfst natuurlijk het perfecte seizoen. Ga lekker op pad om te bewegen, te ontspannen of te fotograferen!

Ik wilde eerst 7 tips geven, maar het zijn er uiteindelijk 11 geworden. Of eigenlijk nog meer, want er staan ook nog wat extra tips bij. Alvast veel plezier!

herfst-den-haag-wandelen

Landgoed Clingendael

Landgoed Clingendael is een heerlijke plek om te wandelen. Het is niet alleen een landgoed, maar je kunt er ook een mooie boswandeling maken. Ook zijn er bijzondere tuinen en er is een leuke speeltuin voor kinderen die ik in mijn blog met herfsttips met kids al noemde.

Ben je dol op landgoederen? Behalve Landgoed Clingendael is ook Landgoed Ockenburgh prachtig!

bos-den-haag

bos-den-haag-clingendael

herfst-den-haag-bos

Japanse Tuin

Een must see in de lente en de herfst is de Japanse Tuin. Deze kleine maar bijzondere en kwetsbare tuin is maar een paar weken per jaar open: 4 weken in het voorjaar en 2 weken in de herfst. Wil je weten hoe de Japanse tuin eruit ziet, bekijk dan mijn blog vol mooie foto’s van de Japanse Tuin in Den Haag.

UPDATE 2020: Helaas gaat de Japanse Tuin in oktober 2020 niet open. De coronamaatregelen laten dit helaas niet toe.

mooi-bos-den-haag

Het Haagse Bos

Het Haagse Bos is hét stadsbos van Den Haag en ideaal voor een mooie boswandeling in de herfst. Vanaf Den Haag Centraal wandel je er zo naartoe. Het ligt vlakbij het Malieveld en de Koekamp, waar je hertjes kunt zien. Ook Paleis Huis ten Bosch ligt in het Haagse Bos.

Superleuk voor kinderen is het Huttenbos en Speelbos Robin Hood. Het Huttenbos en het Speelbos zijn dit jaar nog vernieuwd ook. Er staan ook kunstwerken van hout in: houtsculpturen. Hier zie je meer foto’s van het Huttenbos.

natuur-den-haag-herten

hutten-natuur-denhaag

bos-natuur-denhaag

herfstwandeling-den-haag

paddenstoel-herfst-nederland

Scheveningse Bosjes

In de Scheveningse Bosjes waan je je even midden in het bos terwijl de stad vlakbij ligt. Er zijn fiets- en wandelpaden en voor kinderen is er de zandspeeltuin.

De Scheveningse Bosjes liggen vlakbij het Vredespaleis, maar je kunt door het bos helemaal doorlopen tot aan Madurodam aan de andere kant van de weg. Ook vind je daar het Indisch Monument. Deze twee delen bijelkaar heten ook wel Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes.

Momenteel wordt er aan de trambanen langs de Scheveningse weg gewerkt, dus check even goed hoe je er met het OV kunt komen als je bij het Vredespaleis wilde beginnen.

scheveningse-bosjes

wandelen-bos-den-haag

natuurwandeling-den-haag

vredespaleis-den-haag

indisch-monument-den-haag

herfstwandeling-den-haag

Park Sorghvliet

Een park dat lang niet iedereen kent is Park Sorghvliet. Hoe dat komt? Het is een bos dat verscholen ligt achter hoge muren en je mag er niet zomaar naar binnen. Wil je er naartoe dan moet je van te voren bij de VVV in de bibliotheek in het centrum of bij boekhandel Paagman op de Frederik Hendriklaan een kaartje kopen.

Voor minimaal 15 euro per jaar kun je donateur worden van de Vrienden van Park Sorghvliet. Je mag dan altijd (tijdens openingstijden) met maximaal 3 personen het park in. Een wandelkaart krijg je erbij. Honden zijn verboden en joggen mag er ook niet.

Zelf ben ik een keer met een speciale wandeling in het park geweest, in het kader van International Day of Peace. Park Sorghvliet ligt ook vlakbij het Vredespaleis dat je op de foto iets verder hieronder ziet.

natuur-in-den-haag

sorghvliet

natuur-den-haag-vredespaleis

Zuiderpark

Waar ik zelf veel kom is het Zuiderpark. Ik heb er lang geleden vlakbij gewoond en ging er vaak skaten of (toen ik een burnout had) gewoon op een bankje zitten, maar tegenwoordig kom ik er weer vaak. Ik heb er de afgelopen 2 jaar heel wat rondjes gewandeld terwijl de kinderen aan het trainen waren voor atletiek.

Mensen die in andere delen van Den Haag wonen gaan er zelden naartoe, terwijl het echt mooi is! Er zijn zelfs speciale routes waar je bepaalde bomen kunt spotten en voor kinderen zijn er meerdere speeltuinen en een kinderboerderij. Iets drinken kan bij Parkoers of bij Soba (Turks restaurant). Na een wandeling lekker wokken bij De Gouden Wok kan ook.

natuur-den-haag-herfst

herfst-zuiderpark-den-haag

japanse-bomen-planten-denhaag

hertjes-zuiderpark

paddenstoelen-herfst-den-haag

zuiderpark

zuiderpark-den-haag-herfst

Westbroekpark

Het Westbroekpark bij Scheveningen is ook mooi, maar vind ik persoonlijk meer iets voor de lente of de zomer. Er is een leuke speeltuin en bootje varen bij de Waterkant is dan erg leuk. Hier zie je mijn dochter toen ze jonger was in een bootje in het Westbroekpark.

westbroekpark

roeien-westbroekpark-kinderen

Westduinpark en Wapendal

Woon je niet in Den Haag dan vind je het waarschijnlijk heerlijk om een wandeling door de duinen te maken. Ook de duinen zien er elk seizoen net weer anders uit. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen.

Een mooie plek hiervoor is het duingebied Westduinpark. Je vindt hier zowel bos als duinen, en het strand natuurlijk! Het leuke is dat je hier ook Schotse Hooglanders kunt spotten. Als ik naar de strandtenten aan het Zuiderstrand fiets zie ik ze best vaak. Afgelopen weekend nog!

De meeste strandpaviljoens gaan begin oktober dicht, maar ook daarna is een wandeling hier zeker de moeite waard. Tips vind je in het blog over het Westduinpark dat ik net als noemde. Of wandel eens door tot aan Kijkduin en drink daar lekker wat. Mis in Kijkduin het Hemels Gewelf niet!

Vanaf het zuidelijk havenhoofd loop je in ongeveer een uur naar Kijkduin. Ook kun je wat zijpaadjes en uitzichtpunten meepakken, dan doe je er iets langer over, maar geniet je nog meer van al het moois. In mijn blog over het Westduinpark in Den Haag lees je meer!

Waoendal hoort officieel bij natuurgebied Westduinpark, maar lgt er een stukje los van. Mocht je dit blog toevallig in augustus of begin september lezen spoed je dan naar Wapendal, want dan kun ej een klein stukje Haagse heide in bloei zien!

wandelen-natuur-den-haag-westduinpark

wandelen-duinen-natuur-den-haag

wandelen-den-haag-duinen

natuur-in-den-haag-duinen

Strandwandeling Den Haag

Lekker over het strand wandelen is natuurlijk ook altijd heerlijk. Op een echt herfstige dag met veel wind kun je extra goed uitwaaien aan het strand. Of ga juist op een mooie zonnige dag in de herfst of winter. De afstand bepaal je zelf. Een korte strandwandeling of een lange strandwandeling helemaal van Scheveningen naar Kijkduin (via de haven), het kan allemaal.

Het Haagse strand bestaat uit verschillende delen. Het meest bekend, het meest populair en het drukst is het strand van Scheveningen, met name het stuk bij De Pier. Wandel je verder naar het noorden dan wordt het al snel rustiger.
Loop sowieso ook even de trappen van de toren op de Pier op voor een gaaf uitzicht, wat voor weer het ook is.

Wat verder aan de zuidkant (vlakbij de haven) zit een aantal strandtenten die ook in de winter open zijn. Bora Bora is ook tot eind oktober open. Leuk om na een wandeling nog even lekker bij het haardvuur te zitten! Of… met de mooie weersvoorspellingen voor komend weekend, in het zonnetje!

wandelen-scheveningen-natuur-den-haag

natuur-in-den-haag-strand

pier-scheveningen-winter

Ook kun je kiezen voor een wandeling over het Zuiderstrand. Hier vind je nog echt rust, in de winter helemaal!

Bij Kijkduin is het drukker, maar wandel je vanaf daar verder naar het zuiden of richting de Zandmotor (een groot en extra breed stuk strand), dan is het ook weer rustiger. Ook echt een must in Kijkduin is de ‘beklimming’ naar het Hemels Gewelf: de Celestial Vault!

strandwandeling-den-haag-zuiderstrand

Meijendel

Ook een erg mooi stukje natuur vind je bij in Meijendel. Het is een prachtig duingebied en maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Een deel van Meijendel heet ‘De Kijfhoek en Bierlap’. Persoonlijk associeer ik zo’n naam met drukte, maar dat is het dus helemaal niet. Het is juist een rustig gebied waar je alleen met een speciale kaart naartoe mag. De ideale plek om rustig rond te dwalen. Je kunt er broedvogels, reeën, Galloway runderen en bijzondere paarden tegenkomen.

Meijendel heeft een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen: Bezoekerscentrum Tapuit. Nog een tip (voor scholen): mijn dochter heeft met school meegedaan aan natuurbelevingsprogramma Het Bewaarde Land en vond dat erg leuk.

Voor kinderen is het Monkeybos sowieso erg leuk. Ook de pannenkoekenboerderij is een begrip: Boerderij Meyendel. Toen mijn kinderen nog kleiner waren ben ik er een paar keer geweest. Mijn foto’s van het Meijendel kan ik niet meer terugvinden maar het is echt een aanrader, zeker ook voor gezinnen met kleine kinderen.

Meijendel ligt in Wassenaar, maar ook vanuit Den Haag ben je er zo.

kastanjes-den-haag

Landgoed in en om Den Haag

Wat ook een leuk idee is is het ontdekken van verschillende landgoederen. Veel landgoederen zijn helemaal niet zo bekend, maar wel leuk om een keer te bezoeken. Het is weer eens wat anders.

Landgoed Clingendael noemde ik al, en van Landgoed De Horsten heeft iedereen natuurlijk wel eens gehoord (ik ben er toen de kinderen nog baby en peuter waren geweest; er is een leuk theepaviljoen bij!), maar er zijn er nog meer:

Landgoed Ockenburgh (tip!)
-Landgoed Voorlinden met museum Voorlinden
-Landgoed Te Werve bij het Rijswijkse Bos
-Landgoed Duivenvoorde bij Kasteel Duivenvoorde in Voorburg

Afgezien van landgoed Clingendael (op de foto hieronder) en landgoed Ockenburgh heb ik deze nog niet allemaal bezocht.

landgoed-den-haag

Speeltuinen in de natuur

Voor kinderen zijn er in Den Haag ook nog leuke zand- en natuurspeeltuinen (ik noemde er in de blog over herfst-uitjes in Den Haag al een paar) en enkele verborgen parkjes die niet iedereen kent. Van die kleine oases in de stad. Maar die houden we natuurlijk liever geheim. Ben je toch nieuwsgierig, check dan het artikel erover dat ik eens voor een iPad magazine schreef. Ik onthul daarin een paar geheime plekjes in Den Haag.

Update: het Apenbos in de Bosjes van Poot is een leuke speeltuin om met kleine kids naartoe te gaan!

natuur-den-haag-geheimtips

Wandeling door Den Haag

Hou je toch meer van de drukte en de gezelligheid van de stad? Doe dan deze koffie-wandeling door Den Haag. Onderweg kom je langs vele koffie hotspots in verschillende leuke buurten. Ook kom je langs de Paleistuin, een stukje natuur in de stad.

speeltuin-paleistuin

Lekker spelen, gewoon in de stad.

natuur-den-haag-november

NS-wandeling door bos, duinen en natuur in Den Haag

Tip: doe de NS-wandeling Meijendel en combineer het Haagse Bos, Clingendael en Meijendel in één wandeling. Samen met mijn moeder heb ik deze natuurwandeling jaren geleden ook gelopen. Een aanrader! Dit is de route. Het is een mooie wandeling door verschillende stukken natuur in Den Haag.

herfst-winter-den-haag

boswandeling-den-haag

strandwandeling-herfst-den-haag

Tip: Wil je naar Den Haag komen en er overnachten? Check Hotels.nl.

mooie-herfstwandeling-den-haag

Georganiseerde wandelingen in de natuur in Den Haag

Wandel je liever niet alleen of heb je gewoon net geen wandelmaatje dan zijn er ook verschillende wandelgroepen in Den Haag. Google maar eens. Of ga eens mee met een wandelexcursie in Den Haag.

Wandelingen in de natuur in Den Haag worden o.a. georganiseerd door het IVN. Het IVN organiseert natuurexcursies in Den Haag en omstreken. Er zijn wandelingen met verschillende thema’s. Op sommige wandelingen zijn kinderen ook welkom.

De natuurwandelingen zijn op verschillende locaties in Den Haag en in de omgeving van Den Haag. In oktober zijn er o.a. wandelingen in Park Schakenbosch in Leidschendam, in park Meer en Bos bij Kijkduin en op de Zandmotor bij Ter Heijde. In november is er ook een wandeling langs oude kastanjebomen en beuken in het centrum van Den Haag.

herfstwandeling-zuiderpark

Wanneer is het het mooist in de herfst?

Eigenlijk ben je nu, zo half oktober, nog net een beetje te vroeg voor de allermooiste herfstwandelingen. Eind oktober zijn de bomen vaak een stuk mooier van kleur, dan zie je echt dat geel, oranje en rood, maar ook begin november kun je vaak nog prachtige herfstwandelingen maken.

herfstkleuren

Herfst in Den Haag

Heb je geen tijd voor een wandeling in de natuur of op het strand? Geniet gewoon van de herfstkleuren in de stad, onderweg naar je werk, naar school, of waar dan ook naartoe.

strand-den-haag

Persoonlijk vind ik het heel jammer dat de zomer voorbij is, maar zo komen we de herfst wel door toch?

natuur-den-haag-kinderen

Hier lees je meer Den Haag-blogs. Ook tips voor de zomer en winter in Den Haag!

Reageer! Wat vind jij een mooi stukje natuur in Den Haag?

5 Comments

  1. Vera

    Landgoed Ockenburg met park Solleveld.Voor park Solleveld heb je een kaart nodig voor 7,50 .Helaas moet je op eenwachtlijst.De kaart is voor altijd en ze geven maar een x aantal uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *