Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandeling

Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandeling

Den Haag is weliswaar een stad, maar natuur hebben we ook! We hebben bossen, duinen, parken, landgoederen en natuurlijk de zee. Wil je lekker wandelen in de natuur in Den Haag, naar het bos in Den Haag of gewoon lekker naar buiten in Den Haag, lees dan hier mijn beste tips voor een mooie wandeling in Den Haag!

Een boswandeling, een strandwandeling of een wandeling in het park, in elk seizoen is een natuurwandeling heerlijk, maar juist in de herfst is het overal extra mooi.

mooiste-plekken-herfst-den-haag

Mooie plekken voor een herfstwandeling in Den Haag

Omdat ik zelf alweer twintig jaar in Den Haag woon ken ik de stad natuurlijk goed. Ook ik heb vaak gewandeld in Den Haag. Ik hou ontzettend van de stad, maar soms heb ik wel heel erg de behoefte de natuur op te zoeken. In Den Haag kan dat gelukkig goed. Het fijnst vind ik het strand en de duinen, maar parken en bossen hebben we ook. En zelfs heide!

Hier vind je de mooiste plekken voor een herfstwandeling in Den Haag!

wandelen-strand-den-haag

Ontdek ook in zomer de mooie natuur in en om Den Haag! Van het waanzinnig mooie Westduinpark tot het heerlijke bos bij Landgoed Ockenburgh. Het maakt allebei deel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Wandelen in Den Haag

Of je nou gezellig samen wil gaan wandelen of juist even de behoefte hebt alleen te zijn in de natuur in Den Haag, mooie plekken hiervoor zijn er genoeg, zowel voor een korte wandeling als een wandeling van 10 kilometer of meer. Lees hier mijn tips voor als je even wil ontstressen in de natuur of lekker naar buiten wil met de kinderen, naar het bos in Den Haag. Alle foto’s in dit blog heb ik zoals altijd zelf gemaakt.

den-haag-herfst

Natuur in Den Haag

Lees hier 11 tips voor mooie wandelingen in de natuur in Den Haag! Korte wandelingen met kinderen of langere wandelingen voor fanatieke wandelaars. Ook als je graag fotografeert is de herfst natuurlijk het perfecte seizoen. Ga lekker op pad om te bewegen, te ontspannen of te fotograferen!

Ik wilde eerst 7 tips geven, maar het zijn er uiteindelijk 11 geworden. Of eigenlijk nog meer, want er staan ook nog wat extra tips bij. Alvast veel plezier!

herfst-den-haag-wandelen

Landgoed Clingendael

Landgoed Clingendael is een heerlijke en prachtige plek om te wandelen. Het is niet alleen een landgoed, maar je kunt er ook een mooie boswandeling maken. Er zijn bovendien bijzondere tuinen en er is een leuke speeltuin voor kinderen die ik in mijn blog met herfsttips met kids al noemde. Het bos bij Clingendael is echt een mooi stuk natuur in Den Haag!

Update: Hier zie je foto’s van het bos bij Landgoed Clingendael op 1 oktober 2022.

natuur-den-haag

Landgoed Clingendael is sprookjesachtig mooi.

bos-den-haag

Lees ook: Vliegenzwammen spotten in Den Haag.

bos-den-haag

Lekker wandelen bij Landgoed Clingendael.

bos-den-haag-clingendael

Tip: Behalve Landgoed Clingendael is ook Landgoed Ockenburgh prachtig!

herfst-den-haag-bos

Japanse Tuin

Een must see in de herfst (èn de lente) is de Japanse Tuin in Den Haag. Deze kleine maar bijzondere en kwetsbare tuin is maar een paar weken per jaar open: 4 weken in het voorjaar en 2 weken in de herfst. De Japanse Tuin ligt op Landgoed Clingendael, dus is perfect te combineren.

Update 2023: de Japanse Tuin is deze herfst geopend van 14 tot en met 29 oktober.

Wil je weten hoe de Japanse tuin eruit ziet, bekijk dan mijn blog vol mooie foto’s van de Japanse Tuin in Den Haag. Update: Zo ziet de Japanse Tuin er in oktober 2023 uit!

japanse-tuin-clingendael

De Japanse Tuin, het meest bijzondere stukje natuur in Den Haag.

mooi-bos-den-haag

Het Haagse Bos

Het Haagse Bos is hét stadsbos van Den Haag en ideaal voor een mooie boswandeling in de herfst. Vanaf Den Haag Centraal wandel je er via een nieuwe brug zo naartoe. Het ligt vlakbij het Malieveld en de Koekamp, waar je hertjes kunt zien. Ook damherten met prachtige geweien.

Aan het begin van het park kom je al een leuke speeltuin voor kinderen tegen, maar ook leuk voor kinderen is het Huttenbos aan de andere kant van het bos en Speelbos Robin Hood. Het Huttenbos en het Speelbos zijn onlangs nog vernieuwd ook. Er staan ook kunstwerken van hout in: houtsculpturen. Hier zie je meer foto’s van het Huttenbos. Ook Paleis Huis ten Bosch ligt in het Haagse Bos.

natuur-den-haag-herten

hutten-natuur-denhaag

bos-natuur-denhaag

herfstwandeling-den-haag

Scheveningse Bosjes

In de Scheveningse Bosjes waan je je even midden in het bos terwijl de stad vlakbij ligt. Een aantrekkelijk en verrassend stukje natuur in Den Haag. Er zijn fiets- en wandelpaden en voor kinderen is er de zandspeeltuin bij de Ary van der Spuyweg.

De Scheveningse Bosjes liggen vlakbij het Vredespaleis, maar je kunt door het bos helemaal doorlopen tot aan Madurodam aan de andere kant van de weg. Ook vind je daar het Indisch Monument waar het in de winter leuk is om op natuurijs te schaatsen. Deze twee delen bijelkaar heten ook wel Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes.

scheveningse-bosjes

wandelen-bos-den-haag

natuurwandeling-den-haag

vredespaleis-den-haag

indisch-monument-den-haag

herfstwandeling-den-haag

Park Sorghvliet

Een park dat lang niet iedereen kent is Park Sorghvliet. Hoe dat komt? Het is een bos dat verscholen ligt achter hoge muren en je mag er niet zomaar naar binnen. Wil je er naartoe dan moet je van te voren bij de VVV in de bibliotheek in Den Haag centrum of bij boekhandel Paagman op de Frederik Hendriklaan een jaarabonnement kopen. Deze kaart is geldig tot en met 31 december.

Je kunt hier in alle rust wandelen. Honden zijn verboden en joggen mag er ook niet. Het park ligt vlakbij het Catshuis en niet ver van het Vredespaleis, maar de entree van Sorghvliet zit aan de kant van de Scheveningseweg.

Update: Ik heb voor 2021 een pas gekocht. Op Facebook zie je wat mooie foto’s van Sorghvliet.

sorghvliet-den-haag

natuur-in-den-haag

park-sorghvliet-herfst

sorghvliet

Westduinpark en Wapendal

Woon je niet in Den Haag dan vind je het waarschijnlijk heerlijk om een wandeling door de duinen te maken. Ook de duinen zien er elk seizoen net weer anders uit. Je kunt er prachtig wandelen of fietsen.

Een mooie plek hiervoor is het duingebied ten zuiden van de haven van Scheveningen en ten noorden van Kijkduin: het Westduinpark. Je vindt hier zowel bos als duinen, en het strand natuurlijk! Het is heerlijk heuvelachtig en het leuke is dat je hier ook Schotse Hooglanders kunt spotten, zelfs een zeldzame witte hooglander! Als ik naar de strandtenten aan het Zuiderstrand fiets zie ik ze best vaak.

De meeste strandpaviljoens gaan begin oktober dicht, maar ook daarna is een wandeling hier zeker de moeite waard. Tips vind je in het blog over het Westduinpark dat ik net als noemde. Of wandel eens door tot aan Kijkduin en drink daar lekker wat. Mis in Kijkduin het Hemels Gewelf niet!

Wandelen in het Westduinpark? Vanaf het zuidelijk havenhoofd loop je in ongeveer een uur door de duinen naar Kijkduin. Ook kun je wat zijpaadjes en uitzichtpunten meepakken, dan doe je er iets langer over, maar geniet je nog meer van al het moois. In mijn blog over het Westduinpark in Den Haag lees je meer!

Wapendal hoort officieel ook bij natuurgebied Westduinpark, maar ligt er een stukje los van. Mocht je dit blog toevallig in augustus of begin september lezen spoed je dan naar Wapendal, want dan kun je een klein stukje Haagse heide in bloei zien!

wandelen-natuur-den-haag-westduinpark

wandelen-duinen-natuur-den-haag

wandelen-den-haag-duinen

natuur-in-den-haag-duinen

Meijendel

Ook een erg mooi stuk natuur bij Den Haag is Meijendel. Natuurgebied Meijendel ligt tussen Scheveningen en Wassenaar. Ook vanuit Den Haag ben je er (ook op de fiets) zo. Het is een prachtig duingebied en maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Update: in 2020 en 2021 ben ik er weer heel vaak geweest, dus ik zal binnenkort een apart blog over wandelen in Meijendel schrijven en nieuwe foto’s laten zien.

Meijendel is echt een aanrader, zeker ook voor gezinnen met kleine kinderen. Voor kids is het Monkeybos sowieso erg leuk en er is zelfs een heuse duincampus. Ook de pannenkoekenboerderij is een begrip: Boerderij Meyendel. Meijendel heeft een bezoekerscentrum waar je meer informatie kunt krijgen: Bezoekerscentrum Tapuit.

Een klein deel van Meijendel heet ‘De Kijfhoek en Bierlap’. Kijfhoek klinkt door de naam misschien druk, maar dat is het juist helemaal niet. Het is een beschermd gebied waar je alleen met een speciale kaart (online te koop) naartoe mag. Het is de ideale plek om rustig rond te dwalen over zandpaadjes. Je kunt er broedvogels, reeën, Galloway runderen en bijzondere paarden tegenkomen.

kastanjes-den-haag

Zuiderpark

Waar ik zelf veel kom is het Zuiderpark. Ik heb er lang geleden vlakbij gewoond en ging er vaak skaten of (toen ik een burnout had) gewoon op een bankje zitten, maar tegenwoordig kom ik er weer vaak. Ik heb er de afgelopen 2 jaar heel wat rondjes gewandeld terwijl de kinderen aan het trainen waren voor atletiek.

Mensen die in andere delen van Den Haag wonen gaan er zelden naartoe, terwijl het echt mooi is! Er zijn zelfs speciale ‘landengebieden’ waar je bepaalde bomen kunt spotten en voor kinderen zijn er meerdere speeltuinen en een kinderboerderij. Iets drinken kan bij Parkoers. Na een wandeling lekker wokken bij De Gouden Wok kan ook.

In de lente is het er overigens ook prachtig. Begin april al, maar vooral ook in mei en juni als er nog meer in bloei staat. Ga ook zeker een beetje dwalen!

natuur-den-haag-herfst

herfst-zuiderpark-den-haag

japanse-bomen-planten-denhaag

hertjes-zuiderpark

paddenstoelen-herfst-den-haag

zuiderpark

zuiderpark-den-haag-herfst

Westbroekpark

Het Westbroekpark in Scheveningen is ook mooi, maar vind ik persoonlijk meer iets voor de lente of de zomer. Er is een rozentuin, een leuke speeltuin en bootje varen bij de Waterkant is dan ook erg leuk. Op de foto hieronder zie je mijn dochter toen ze jonger was in een bootje in het Westbroekpark.
Als het straks weer gaat vriezen is het Westbroekpark een populaire plek om te schaatsen in Den Haag.

Update: drink iets bij Greens, een leuk stekje met tuin, naast de speeltuin in het Westbroekpark.

westbroekpark

roeien-westbroekpark-kinderen

Strandwandeling Den Haag

Lekker over het strand wandelen is natuurlijk ook altijd heerlijk. Op een echt herfstige dag met veel wind kun je extra goed uitwaaien aan het strand. Of ga juist op een mooie zonnige dag in de herfst of winter. De afstand bepaal je zelf. Een korte strandwandeling of een lange strandwandeling helemaal van Scheveningen naar Kijkduin (via de haven), of gewoon en flink stuk over het Zuiderstrand bij het Westduinpark, het kan allemaal.

Het Haagse strand bestaat uit verschillende delen. Het meest bekend, het meest populair en het drukst is het strand van Scheveningen, met name het stuk bij De Pier. Wandel je verder naar het noorden dan wordt het al snel rustiger. Loop sowieso ook even de trappen van de toren op de Pier op voor een gaaf uitzicht, wat voor weer het ook is.

Wat verder aan de zuidkant (vlakbij de haven) zit een aantal strandtenten die ook in de winter open zijn. Bora Bora is ook tot eind oktober open. Leuk om na een wandeling nog even lekker bij het haardvuur te zitten! Of… in het zonnetje!

wandelen-scheveningen-natuur-den-haag

natuur-in-den-haag-strand

pier-scheveningen-winter

Ook kun je kiezen voor een wandeling over het Zuiderstrand. Hier vind je nog echt rust, in de winter helemaal!

Bij Kijkduin is het drukker, maar wandel je vanaf daar verder naar het zuiden of richting de Zandmotor (een groot en extra breed stuk strand), dan is het ook weer rustiger. Ook echt een must in Kijkduin is de ‘beklimming’ naar het Hemels Gewelf: de Celestial Vault!

strandwandeling-den-haag-zuiderstrand

Landgoed in en om Den Haag

Wat ook een leuk idee is is het ontdekken van verschillende landgoederen. Veel landgoederen zijn helemaal niet zo bekend, maar wel leuk om een keer te bezoeken. Het is weer eens wat anders.

Landgoed Clingendael (op de foto hieronder) noemde ik al, en van Landgoed De Horsten heeft iedereen natuurlijk wel eens gehoord (ik ben er toen de kinderen nog baby en peuter waren geweest; er is een leuk theepaviljoen bij!). In Wassenaar kun je zelfs een hele landgoederenroute wandelen of fietsen. Maar er zijn er nog meer:

Landgoed Ockenburgh met Hyacintenbos (tip!)
-Landgoed Voorlinden met museum Voorlinden
-Landgoed Te Werve bij het Rijswijkse Bos
-Landgoed Duivenvoorde bij Kasteel Duivenvoorde in Voorburg

landgoed-den-haag

Speeltuinen in de natuur

Voor kinderen zijn er in Den Haag ook nog leuke zand- en natuurspeeltuinen (ik noemde er in de blog over herfst-uitjes in Den Haag al een paar) en ook zijn er enkele verborgen parkjes in Den Haag die niet iedereen kent. Van die kleine oases in de stad. Maar die houden we natuurlijk liever geheim.

Vooruit, eentje dan: Pluk! Zie nummer 4 in het blog Restaurant met tuin in Den Haag.

Update: het Apenbos in de Bosjes van Poot is ook een erg leuke speeltuin om met kleine kids naartoe te gaan!

natuur-den-haag-geheimtips

Wandeling door Den Haag

Hou je toch meer van de drukte en de gezelligheid van de stad? Doe dan deze koffie-wandeling door Den Haag. Onderweg kom je langs vele koffie hotspots in verschillende leuke buurten. Ook kom je langs de Paleistuin, een stukje natuur in de stad achter Paleis Noordeinde.

speeltuin-paleistuin

Lekker spelen, gewoon in de stad.

natuur-den-haag-november

NS-wandeling door bos, duinen en natuur in Den Haag

Tip: doe de NS-wandeling Meijendel en combineer het Haagse Bos, Clingendael, de Waalsdorpervlakte en Meijendel in Wassenaar één wandeling. Samen met mijn moeder heb ik deze natuurwandeling jaren geleden ook gelopen. Een aanrader! Dit is de route. Het is een mooie wandeling door verschillende stukken natuur in Den Haag.

Tot slot nog wat overige foto’s van Den Haag in de herfst.

herfst-winter-den-haag

boswandeling-den-haag

Tip: Ik post regelmatig over mooie plekken en wandelingen in Den Haag en omgeving op Instagram.

strandwandeling-herfst-den-haag

Tip: Wil je naar Den Haag komen en er overnachten? Check Hotels.nl.

mooie-herfstwandeling-den-haag

Georganiseerde wandelingen in de natuur in Den Haag

Wandel je liever niet alleen of heb je gewoon net geen wandelmaatje dan zijn er ook verschillende wandelgroepen in Den Haag. Google maar eens. Of ga eens mee met een wandelexcursie in Den Haag.

Wandelingen in de natuur in Den Haag worden o.a. georganiseerd door het IVN. Het IVN organiseert natuurexcursies in Den Haag en omstreken. Er zijn wandelingen met verschillende thema’s. Op sommige wandelingen zijn kinderen ook welkom.

De natuurwandelingen zijn op verschillende locaties in Den Haag en in de omgeving van Den Haag. In oktober zijn er o.a. wandelingen in Park Schakenbosch in Leidschendam, in park Meer en Bos bij Kijkduin en op de Zandmotor bij Ter Heijde. In november is er ook een wandeling langs oude kastanjebomen en beuken in het centrum van Den Haag.

herfstwandeling-zuiderpark

Wanneer is het het mooist in de herfst?

Eigenlijk ben je nu, zo half oktober, nog net een beetje te vroeg voor de allermooiste herfstwandelingen. Eind oktober zijn de bomen vaak een stuk mooier van kleur, dan zie je echt dat geel, oranje en rood, maar ook begin november kun je vaak nog prachtige herfstwandelingen maken.

herfstkleuren

Herfst in Den Haag

Heb je geen tijd voor een wandeling in de natuur of op het strand? Geniet gewoon van de herfstkleuren in de stad, onderweg naar je werk, naar school, of waar dan ook naartoe.

strand-den-haag

Persoonlijk vind ik het heel jammer dat de zomer voorbij is, maar zo komen we de herfst wel door toch?

natuur-den-haag-kinderen

paddenstoel-herfst-nederland

Hier lees je meer Den Haag-blogs. Ook tips voor de zomer en winter in Den Haag!

natuur-den-haag-vredespaleis

Reageer! Wat vind jij een mooi stukje natuur in Den Haag?

5 gedachten over “Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandeling”

  1. Landgoed Ockenburg met park Solleveld.Voor park Solleveld heb je een kaart nodig voor 7,50 .Helaas moet je op eenwachtlijst.De kaart is voor altijd en ze geven maar een x aantal uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven