Colonne del Porto: Romeinse zuil(en) in de haven van Brindisi (eindpunt Via Appia!)

Colonne del Porto: Romeinse zuil(en) in de haven van Brindisi (eindpunt Via Appia!)

Als je één ding niet mag missen in Brindisi dan is het wel de zuil bovenaan de trappen bij de haven van Brindisi: de ‘Colonne del Porto‘, ook wel de ‘Colonne Terminali della Via Appia’ genaamd. Niet dat het nou de mooiste zuil ooit is, maar de Romeinse zuilen die je daar nog ziet markeren het eindpunt van de vroeger zo belangrijke Via Appia. Een historische en iconische plek in Brindisi dus!

In dit blog lees je meer over deze zuil(en) in de haven van het Zuid-Italiaanse Brindisi.

brindisi-haven

Zuilen in Brindisi

Oorspronkelijk waren het twee zuilen. Een zuil is in het Italiaans een ‘colonna’, dus ‘colonne’ is meervoud. Ook al valt vooral de hoge zuil op, het onderste gedeelte van de andere zuil zie je er nog naast. Waar die zuil gebleven is, vertel ik je ook.

via-appia-brindisi

Aankomst in Brindisi

Op een avond in maart, vorig jaar, landde ik op de kleine luchthaven van Brindisi. Tijdens het korte ritje met de lokale bus naar het centrum boekte ik nog snel een hotel in Brindisi, want dat had ik nog niet. Zoals gewoonlijk was ik in alle drukte weer nergens aan toegekomen, dus ik ging op de gok.

trappen-brindisi

Hotel in Brindisi

Via Booking vond ik een hotel voor 50 euro per nacht waar ik drie nachten kon blijven: het al wat oudere hotel Colonna (wat momenteel niet meer via Booking wordt aangeboden). Het hotel lag zowel vlakbij het historische centrum als op loopafstand van het treinstation van Brindisi (wat je hieronder ziet). Perfect dus. Ook paste het qua naam helemaal bij de stad, maar dat besefte ik later pas.

Er zijn genoeg leukere, luxere en hippere adresjes in Brindisi te vinden, zoals Santo Stefano Luxury B&B, Dimora Nettare, B&B 20.09, Suite 28 of B&B La Sorgente, maar ik vond dit goed genoeg, omdat het puur om slapen ging. Ook het ontbijt erbij (op de bovenste etage) was fijn. En 24 uurs receptie.

Verwar hotel Colonna overigens niet met B&B Le Colonne, dat echt bij de trappen ligt.

station-brindisi

Puglia ontdekken vanuit Brindisi

Ook al was het mijn plan om juist de stad uit te gaan om andere mooie plaatsjes in Puglia te ontdekken (met name in de Salento, echt de hak van de laars), voor het reizen met de trein lag Brindisi zeker niet verkeerd, dus koos ik Brindisi toch als basis. Dan hoefde ik niet elke keer mijn spullen weer te pakken, maar kon steeds met een dagrugzakje op pad.

Heb je een week of twee weken dan raad ik aan ook nog elders te overnachten, want Puglia is groter dan je denkt!

brindisi-winter

Wandeling in Brindisi

Nadat ik was ingecheckt, wandelde ik via de Corso Umberto, een voetgangersgebied, het oude centrum in. Het was al donker, maar ik genoot van het Zuid-Italiaans leven. Het was begin maart en er was geen toerist te bekennen.

Gezinnen maakten nog een passeggiata, een wandelingetje, en ik snoof de geur van de Mediterranée op. Oh, wat werd ik gelukkig van dit soort momenten: heerlijk een onbekende stad ontdekken! Mijn hart maakte een sprongetje. Ik was zo blij weer in la Bella Italia te zijn!

brindisi-in-maart

Wat was het fijn weer in la Bella Italia te zijn!

brindisi

Haven van Brindisi

Ik wandelde richting de haven van Brindisi, hier en daar wat zigzaggend als ik iets interessants zag. In het donker liep ik door de haven, lekker langs zee. In de meeste mediterrane steden is dat niet zo’n puik plan als vrouw alleen in het donker, maar ik voelde me veilig hier op de Lungomare Regina Margherita, de boulevard van Brindisi.

boulevard-brindisi-winter

Lungomare

Het was rustig op de Lungomare. Een windje waaide zachtjes door mijn haren, maar echt koud was het niet voor begin maart. Ik snoof de zilte zeelucht op en zag een veerboot van Tirrenia en nog een grotere van een andere maatschappij. Vanuit Brindisi kun je namelijk met de boot naar Griekenland en zelfs Albanië.

Monumento al Marinaio

Aan de overkant van het water zag ik een soort grote dikke obelisk. Of was het een vuurtoren? Ik zocht het op op Google Maps. Het bleek het Monumento al Marinaio d’Italia te zijn, een monument ter herdenking aan de duizenden omgekomen zeevaarders. Je ziet het op de foto hierboven.

romeinse-zuil-brindisi

Zuil in Brindisi

Pas toen ik weer terug was gelopen over de boulevard van Brindisi zag ik ineens een mooie hoge zuil bovenaan een trap. Ja, ik zal het maar eerlijk bekennen: ik wist op dat moment nog niet wat het was! Ik had me door tijdgebrek nog amper ingelezen en was thuis en in het vliegtuig vooral bezig geweest met welke plaatsjes in Puglia ik verder nog wilde bezoeken en had me niet echt in Brindisi verdiept. Maar om eerlijk te zijn vind ik dat soms ook gewoon het leuke: me gewoon laten verrassen! Geen strak plan waarbij alles van A tot Z geregeld en gepland is, zoals ik anderen soms zie doen, maar wat ruimte voor verrassingen.

columns-of-the-port-brindisi

Colonne del Porto

Al snel kwam ik erachter dat deze Colonne del Porto (‘zuilen van de haven’) dé must see van Brindisi was. Niet dat het nou het mooiste is wat je ooit gezien hebt, maar wel als je er vanuit historisch oogpunt naar kijkt. Volgens de verhalen markeert de ‘colonna romana’ in Brindisi namelijk het eindpunt van de Via Appia!

Om die reden worden de zuilen ook wel de ‘Colonne terminali della Via Appia’ genoemd, oftewel: de zuilen aan het eind van de Via Appia.

colonne-brindisi

Eindpunt Via Appia

De meeste mensen kennen de Via Appia alleen van een bezoek aan Rome, maar de oude Romeinse weg liep dus behoorlijk ver naar het zuiden. Ook ik heb wel eens over de Via Appia Antica gelopen, maar dat de Via Appia in Brindisi eindigde wist ik toen nog niet.

Deze foto hieronder (waarop je mijn moeder links in beeld ziet), maakte ik 26 jaar geleden zelf op de Via Appia Antica, even buiten Rome.

Dat de Via Appia in Brindisi eindigde weet niet iedereen!

via-appia

Romeinse weg

Al in 312 voor Christus begon de bouw van de Via Appia, één van de belangrijkste Romeinse wegen in het oude Italië. Eerst liep de weg tot aan Capua, vlakbij Caserta, ten noorden van Napels (tot Campanië dus), maar later is de weg uitgebreid tot aan Brundisium, zoals Brindisi indertijd heette. Brindisi was in die tijd een belangrijke stad!

Scalinata Virgilio

Je kunt net als ik de tientallen traptreden naar boven nemen, de Scalinate Colonne Romane, ook wel de Scalinate Virgilio. Scalinata betekent trap. Scalinate trappen. De trappen bij de Romeinse zuilen. Op een warme zomerdag is het misschien best even een klim, maar op een avond begin maart was het een peulenschil.

pilaar-brindisi

Capitello

Eenmaal boven bekeek ik de zuil van dichterbij. De zuil zelf is trouwens ook erg hoog: 19 meter! Op het bovenste gedeelte, Il Capitello (het kapiteel), zag ik beelden. Goden moeten het zijn, ook al is het lastig te zien in het donker, en zo hoog.

colonne-del-porto

Colonne Romane

Ook zag ik dit oudere bord nog waarop de ‘Colonne del Porto’ staan aangegeven als romeinse zuilen.

colonne-romane

De afgebroken zuil

Naast de hoge pilaar zie je dat er nog een andere pilaar heeft gestaan. Deze andere zuil, de afgebroken zuil, is omgevallen in 1528: ‘Caduta nel 1528’ lees ik.

oude-zuil-brindisi

Waar is de andere zuil?

Toch kun je ook de ontbrekende zuil nog bewonderen. Niet in Brindisi, maar in de stad Lecce. Lecce is een prachtige barokstad waar ik lang gelden al eens was. Na mijn studie Mediterrane Studies ging ik de reiswereld in. Ik had ik de droom helemaal af te reizen naar de hak van de laars, naar Lecce. Ik had geen idee hoe de stad eruit zag, maar ik zag de naam op de kaart en had heel sterk het gevoel er naartoe te moeten. En dus ging ik. Het verhaal over mijn eerste reis naar Lecce, in 1999, lees je hier.

Zuil in Lecce

De ontbrekende zuil -althans, de overblijfselen daarvan, staat op het Piazza Sant’Oronzo, een plein in Lecce. De Colonna di Sant’Oronzo, de zuil met Sant’Oronzo erop, is gemaakt van de overgebleven stenen van de gevallen zuil in Brindisi. De zuil is aan Lecce geschonken als dank aan Sant’Oronzo (de heilige Oronzo) die de stad van de pest zou hebben gered.

Piazza Sant’Oronzo in Lecce

Op het Piazza Sant’Oronzo in Lecce kun je de zuil én de bisschop (erbovenop) zien. Althans, toen ik daarna in Lecce was (waar ik ook andere dingen deed, zoals leuke adresjes voor local food spotten) was ik die hele zuil weer even vergeten. Wel ben ik op het plein geweest, maar zoals je ziet zat de zuil helaas ingepakt.

Hieronder zie je ‘m rechts op de foto (bij het pijltje). Je ziet het voetstuk nog. En bovenaan kun je normaalgesproken de heilige Oronzo zelf dus zien.

colonna-romana-sant-oronzo-lecce

Originele zuil

Later ontdekte ik overigens pas dat het kapiteel van de zuil in de haven van Brindisi níet het oorspronkelijke kapiteel is, maar een kopie. Het oorspronkelijke kapiteel uit de Romeinse tijd ís wel in Brindisi, maar niet in de haven.

Waar is de originele zuil in Brindisi te zien?

Sala della Colonna

Het origineel is in het Palazzo Granafei-Nervegna te bewonderen. In de Sala della Colonna. Het is gratis te bezoeken. Het kwam er bij mij niet meer van om naar binnen te gaan, maar ik ben er wel nog even langsgelopen. Het zit in de voormalige rechtbank van Brindisi, las ik op het bord.

sala-della-colonna

Het bovenste gedeelte van de originele zuil staat in de Sala della Colonna in het Palazzo Granafei-Nervegna!

palazzo-granafei-nervegna

Betty café

Ben je naar de zuil en de trappen gewandeld en wil je daarna even iets drinken? Vlakbij de zuil in Brindisi zit Betty café, een eenvoudig café-restaurant op een fijne locatie. Ik heb hier zelf niks gegeten, maar op een zomerse dag is het ongetwijfeld goed toeven op het terras, of je nou lekker wat wil drinken of even iets wil eten.

betty-brindisi

Apulia Wine & Food

Ook Apulia Wine & Food moet daar nog zitten zie ik op Tripadvisor, maar die heb ik niet gezien. Wellicht was die niet open toen ik er was. Zoek je meer restaurants wandel dan weer iets meer richting centrum. Tip: Lees ook ‘Streekgerechten en specialiteiten uit de Salento‘.

Andere verhalen over de zuilen

Na het schrijven van dit blog las ik dat er ook vermoedens zijn dat de zuilen een andere functie hadden, maar ik blijf het idee dat ze het einde van de Via Appia aangaven wel een mooie gedachte vinden en wil daar wel in geloven.

brindisi-oude-centrum

Via Colonne

Via de Via Colonne (hoe kon het ook anders) en de Via del Duomo wandel ik terug de straatjes van het oude centrum van Brindisi in. Ik wil nog niet terug naar mijn hotel en wandel nog een rondje door Brindisi.

Ik maak volop foto’s, nog niet beseffend, dat dat wat in 2019 nog zo heerlijk vrij en bijna vanzelfsprekend voelde (op reis gaan en ontdekkingen doen voor mooie blogs) een jaar later door de coronacrisis niet meer zou kunnen.

brindisi

Belangrijkste bezienswaardigheid van Brindisi

De Colonne Romane di Brindisi horen echt bij de geschiedenis van Brindisi en zijn in die zin dus een belangrijke bezienswaardigheid. Daarnaast zijn er nog meer bezienswaardigheden in Brindisi, zoals het archeologisch museum (het Museo Archeologico provinciale Francesco Ribezzo, op de foto hieronder), het Svevo-kasteel (wat je alleen van de buitenkant kunt bezoeken), de kathedraal van Brindisi en kerkjes.

archeologisch-museum-brindisi

Zelf bezocht ik ook de Tempio di San Giovanni al Sepolcro nog -ook weer per toeval, gewoon omdat ik het tegenkwam en mijn nieuwsgierigheid gewekt werd toen ik door het raam naar binnen keek- en werd daar als enige gast super aardig rondgeleid door de conservator. Hieronder zie je twee foto’s.

museum-brindisi

Behalve de Colonne del Porto heeft Brindisi nog meer interessante bezienswaardigheden en monumenten.

tempio-di-san-giovanni-al-sepolcro-brindisi

Dagje Brindisi

Veel mensen laten Brindisi links liggen tijdens een roadtrip door Puglia. Ook vakantiegangers die op Brindisi vliegen (naar Bari kan ook) reizen meestal meteen door naar hun vakantie adres in Puglia, en dat is jammer. Ik vond het leuker dan ik gedacht had, dus ik zou zeggen: maak er toch een paar uurtjes tijd voor, na aankomst, of -als je dat fijner vindt- gewoon een keer tussendoor.

Rondreis Puglia

Er zijn mooiere plaatsjes in Puglia, waarvan je in dit blog over Puglia al wat meer kon zien, maar Brindisi hoort ook bij een bezoek aan Puglia. Heb je maar kort de tijd dan kun je voor andere plaatsen kiezen, maar ben je 2 of 3 weken in Puglia, dan mag Brindisi niet ontbreken! Drie nachten (zoals ik deed) is voor Brindisi niet echt nodig, maar een dagje of nachtje kun je hier prima besteden.

Brindisi is meer dan een plaats om naartoe te vliegen. Blijf er ook een nachtje!

centrum-brindisi

Blogs over Puglia (en Matera)

Naar aanleiding van mijn bezoek aan Puglia (en Basilicata) in maart én in mei 2019 schreef ik nog meer blogs:

Ben jij wel eens in Brindisi geweest en heb je de zuil(en) ook gezien?

3 gedachten over “Colonne del Porto: Romeinse zuil(en) in de haven van Brindisi (eindpunt Via Appia!)”

  1. Wat een bijzondere geschiedenis. Ik probeer het me altijd voor te stellen: `hoe zou het toen toch zijn geweest?` Het gaat echt ver terug. En zo zie maar weer, het is goed om ruimte te houden voor verrassingen! Ik houd daar ook van. Lekker dwalen door de stad en maar zien wat ik tegen kom.

  2. Wat gaaf, die Romeinse zuilen! Dan ben ik meteen gefascineerd! En wat bijzonder dat de via appia dus inderdaad helemaal door loopt. Het herdenkingspunt voor de zeevaarders lijkt inderdaad op een vuurtoren. 

  3. Twee jaar geleden fietste ik een deel van de Via Appia, en ik wilde eigenlijk dit jaar een veel langer stuk va deze weg fietsen, naar Brindisi. Dat werd hem dus niet… maar misschien lukt het volgend jaar wel. En dan nog een mini-vakantie in Brindisi houden. Heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven