Wat te doen in Amsterdam met kinderen (dagje of weekend Amsterdam met kids)

Wat te doen in Amsterdam met kinderen (dagje of weekend Amsterdam met kids)

Wil je een dagje naar Amsterdam met je kinderen? In dit blog lees je over leuke activiteiten, bezienswaardigheden en dingen om te doen in Amsterdam met kinderen. Ook zie je wat een handige route is om te wandelen als je de highlights van Amsterdam wil zien en natuurlijk laat ik je foto’s zien. Lees de tips en ga ook een dagje of weekend met je kids naar Amsterdam.

Ik schreef dit blog in 2016, maar het heeft enkele updates gehad. De meest recente update is van 2024. 

Met kinderen naar Amsterdam

Tijdens mijn eerste dagje Amsterdam met de kinderen maakte ik een mooie wandeling vanaf het centraal station, door het centrum en nog iets verder. In korte tijd hebben we veel gezien. In dit blog geef ik eerst wat tips en ideeën voor als je Amsterdam met kinderen wil bezoeken. Eerst noem ik musea en andere hoogtepunten en daarna komt de route door Amsterdam aan bod alsmede vervoer.

Of je nou in de zomer of winter gaat, in de meivakantie of de herfstvakantie, een dagje Amsterdam met kinderen is altijd leuk!

Er is zoveel te doen dat je altijd tijd te kort komt, dus blijf als het maar even kan één of meer nachten slapen in Amsterdam. Zoek je een hotel of appartement in Amsterdam? Een hotel boeken kan via Booking.com.

Wat te doen in Amsterdam met kinderen

Hieronder de lijst met wat leuk om te doen in Amsterdam met kinderen: kindvriendelijke musea in Amsterdam zijn een aanrader en wat zijn verder nog leuke dingen om als gezin of ouder alleen met kinderen te doen tijdens een dagje of weekendje Amsterdam? In dit lijstje vind je een paar van de absolute favorieten! Sommige dingen zijn leuk met een peuter of kleuter, andere met iets oudere kinderen of pubers. Zelf ben ik na die ene keer ook nog vele malen teruggeweest met mijn tieners. Er staan bezienswaardigheden en activiteiten bij die maar een uurtje of een paar uurtjes kosten en dus goed met elkaar te combineren zijn, maar ook dagvullende uitjes.

Tickets activiteiten Amsterdam met kids

Via Tiqets kun je van te voren tickets kopen voor musea, leuke tours en activiteiten in Amsterdam. Een groot deel van bovenstaande activiteiten staat erbij, maar misshcien vind je nog meer leuks. Ga je wat langer met je kinderen naar Amsterdam en wil je echt veel bezienswaardigheden en musea in Amsterdam bezoeken? Bestel dan een Citycard.

Reisgids over Amsterdam

Wil je graag een reisgids Amsterdam mee met tips en achtergronden? Of een creatief boekje voor kinderen over Amsterdam? Een leesboek over hoe Amsterdam vroeger was? Dit zijn een paar leuke suggesties:

Wandeling door Amsterdam

En dan nu de wandeling door Amsterdam. Welke route nam ik met de kinderen? Wat is handig en hoe zie je het meest op een logische volgorde? Ken je Amsterdam niet goed en vind je het wel fijn de wandeling die ik met de kinderen maakte als voorbeeld te hebben, lees dan nog even verder.

Route door Amsterdam

Als je in Amsterdam woont of een echte Amsterdamkenner bent dan is onderstaande vrij voordehandliggend, maar kom je van buiten Amsterdam en ben je er voor het eerst met kinderen, dan wil je de hoogtepunten waarschijnlijk toch graag zien. Dit is dan een handige route, ook zonder kinderen trouwens, te beginnen vanaf Amsterdam Centraal.

loetje-amsterdam

Wandeling vanaf Amsterdam Centraal

Na een lange treinreis heb je misschien eerst wel even zin in koffie. Strijk dan even neer op het terras van Loetje Centraal, lekker aan het water. Het ligt direct tegenover Centraal, bij het witte gebouw van de toeristeninfo. Wil je het iets hipper? Dwaze Zaken aan de Prins Hendrikkade 50 is ook leuk.

Als je het Centraal Station uitloopt kun je al een toeristenbus pakken, de hop on hop off bus. Ook al riepen de kinderen meteen: ‘Jaaaaa, een dubbeldekker!’, ik deed dat niet. Eerst maar eens lekker een beetje ronddwalen, zodat ze echt de sfeer van Amsterdam zouden proeven. Met hun 6 en 8 jaar hebben ze inmiddels wel de leeftijd dat ze gewoon mee kunnen lopen.

rondvaart-kind-amsterdam

Damrak

Wandel over het Damrak naar de Dam. (Hou je van shoppen dan kun je de Kalverstraat nemen, maar dan mis je het mooiste.) Aan het Damrak vind je de rondvaartboten en de zo karakteristieke en fotogenieke panden aan het water. Hartstikke leuk natuurlijk om met een rondvaartboot door de grachten te varen, langs plekken waar je anders niet zo snel komt of die je dan eens van een andere kant ziet en ondertussen allerlei leuke weetjes te horen, maar ik besloot lekker met ze te gaan wandelen, dat is ook fijn. Dan konden we zo’n tocht een andere keer nog eens doen.

kinderen-paleis-dam

Op de Dam in Amsterdam

Op de Dam vind je natuurlijk het Nationaal Monument, net als het Paleis op de Dam en uiteraard de duiven en straatartiesten. Verder zie je de Nieuwe Kerk en kun je bij slecht weer eventueel een bezoekje brengen aan Madame Tussauds.

De grachten

Wandel vanaf hier richting Singel en eventueel verder naar de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Mijn kinderen wilden graag de grachten zien; mijn dochter had Amsterdam in Google Images opgezocht en dus wilde ze de grachten nu met eigen ogen zien.

gracht-amsterdam

De 9 straatjes

Vanaf hier is het leuk om even rond te wandelen in de leuke buurt De 9 straatjes. Waarschijnlijk zie je zoveel leuke winkeltjes, koffietentjes en kleine restaurantjes dat je meteen besluit: hier ga ik ook een keer zónder kinderen naartoe.

Heb je nog een mooi reisboek of reisgids voor je vakantie nodig? Duik dan even reisboekhandel Evenaar in. (Leuk weetje: in een ver verleden won ik een keer een schrijfwedstrijd van deze boekhandel.)

reisboekhandel-evenaar

Het Spui

Is het al lunchtijd? Ga dan lunchen op het Spui, bijvoorbeeld voor het raam in de serre van Café Luxembourg zoals wij deden. We maakten er maar gewoon ècht een dagje uit van. Luxembourg zit tegenover de Athenaeum Boekhandel en zat er in mijn studententijd al. Elke vrijdag is op het pleintje van het Spui de Boekenmarkt.

Vanaf het Spui kun je ook door de Kalverstraat of over de Singel naar de Kalvertoren lopen, een winkelcentrum. Bovenin zit een mooie eetgelegenheid: Blue. Je moet echt weten dat het er zit anders kom je er niet. Het is alweer een paar jaar geleden dat ik er was, maar toch is het nog niet zo bekend onder toeristen en dagjesmensen. Het is niet speciaal voor kinderen, maar wel gaaf vanwege het uitzicht.

lunch-amsterdam

Rokin

Wandel nu richting het Rokin. Op de Grimburgwal zit Pannenkoekenhuis Upstairs. Ik ben er nog nooit geweest, maar het klinkt leuk. Ik zag het toevallig. Het is heel klein, met slechts 4 tafels. Je kunt daarna even doorlopen naar de Oudemanhuispoort; vooral leuk als je er gestudeerd hebt (tijdens mijn propedeuse had ik daar soms les). Ook hier is regelmatig een boekenmarkt.

amsterdam-rokin

Munt

Loop je vanaf daar nog verder door dan ben je al niet ver meer van het Waterlooplein en de Stopera vandaan. Zelf gingen wij terug, over het Rokin richting de Munt. Je bent nu ook vlakbij het mooie Hotel de l’Europe en kunt een drankje drinken of lunchen (ook gewoon een broodje pindakaas) bij Café de Jaren in de Nieuwe Doelenstraat, dat na jaren nog steeds een hotspot is.

Vanaf de Munt kun je verder wandelen naar het Rembrandtplein (waar verschillende terrassen zitten), of over de Bloemenmarkt bomvol toeristen door de drukke Leidsestraat naar het Leidseplein, maar met wat jongere kinderen wordt dat allemaal een beetje te veel. Het alternatief staat hieronder.

tram-amsterdam-kinderen

Met de tram

Ik koos ervoor bij de Munt de tram te pakken richting het Museumplein, omdat mijn kinderen zo graag ‘die letters’ wilden zien: de inmiddels beroemd geworden letters ‘I Amsterdam’. Met tram 16 of 24 ben je er zo. Met de tram die wij namen kom je ook nog langs de Albert Cuypmarkt. Leuk om even uit te stappen als je daar altijd al eens naartoe gewild had.

concertgebouw

Museumplein

Bij de halte Museumplein stap je uit. Je ziet meteen het Concertgebouw en de meest beroemde musea van de stad (die je uiteraard ook allemaal met kinderen kunt bezoeken): het Stedelijk, het Van Gogh en het Rijksmuseum in de verte, zoals je op de foto’s hieronder allemaal kunt zien.

Er is lekker veel ruimte, gras om bij mooier weer even in te liggen of picknicken en er zijn wat speelmogelijkheden. Ik liet mijn kinderen eerst even lekker rondrennen op het grote grasveld. Daarna liepen we langs de musea naar de letters I Amsterdam.

stedelijk-museum

van-gogh-museum

amsterdam-kinderen

I Amsterdam letters

En dan zijn we eindelijk bij de letters waar ze zo graag naartoe wilden. Uiteraard mochten ze op de letters klimmen en maakte ik er foto’s van. Ik was niet de enige. Onder toeristen is het ook een erg geliefde plek voor foto’s. Voorheen stonden de letters ook in het Vondelpark. Ook staan ze bij de Stopera.

Update: de letters zijn helaas weg bij het Rijksmuseum.

letters-amsterdam-kinderen

kinderen-Amsterdam

kinderen-amsterdam

bo-jippe

amsterdam-kids

Speeltuintje

Daarna wilden ze nog even lekker spelen op de toestellen in het speeltuintje op het Museumplein. Een citytrip is voor kinderen nu eenmaal makkelijker vol te houden als ze af en toe even lekker kunnen uitrazen of spelen. Een ijsbaan was er toen wij er in de voorjaarsvakantie waren overigens ook nog, maar die is inmiddels weg; er is nu weer gewoon een vijver met planten.

speeltuin-museumplein

speeltuin-cobra

speeltuin-amsterdam-met-kinderen

klimmen-amsterdam

Ook hadden de kinderen veel lol met het kijken naar de immense bellen die de straatartiest maakte. Tja, bellenblaas, het blijft altijd leuk. Ze verwonderden zich en renden erachteraan. Ze konden er geen genoeg van krijgen! Sommige volwassenen ook niet trouwens.

grote-bellenblaas

bubbles-museumplein

bellenblaas-straatartiest

bellen-rijksmuseum

bubblz

Wc

Moet je naar het toilet? Bij het Cobracafé vlakbij het Rijks vind je om de hoek beneden toiletten. Je moet ervoor betalen maar het zijn leuke wc’s. Het is net of mensen je kunnen zien zitten, een heel ongemakkelijk idee, maar dat is dus niet zo. Zodra de deur op slot gaat is de deur niet meer doorzichtig.

bellenblaas-foto-denisemiltenburg

Vondelpark en PC Hooftstraat

Bezoek je de musea niet (of liever een andere keer), dan kun je ook nog richting de PC Hooftstraat lopen, en van daaruit het Vondelpark in. Let op: het is leuk natuurlijk om in het Vondelpark nog vanalles te gaan doen, maar het park is groot, dus wil je met de kinderen ook nog naar de speeltuin, de manege, de speelvijver (die vanaf 1 mei weer open is), dan zijn het best wel lange afstanden. Een fiets huren is dan eigenlijk handiger. Iets eten of drinken in het Vondelpark? De Vondeltuin is leuk met kinderen. En ook het Groot Melkhuis is al jaren een begrip, met een speeltuin erbij.

vondelpark-amsterdam

Een kennismaking met de hoofdstad

Tja, en dan kan er natuurlijk nog véél meer in Amsterdam. Ik ging er niet met ze naartoe om iets super origineels te doen, of allerlei musea te bezoeken, ik wilde vooral de kinderen vooral een eerste indruk van Amsterdam geven, een kennismaking met onze hoofdstad, en dat is gelukt.

In een middagje zie je best veel!

Mijn kinderen vonden het op dat moment mooi geweest (het was vrij koud weer, deze collage maakte ik een andere keer), en ik was zelf niet helemaal lekker, dus pakten we de tram weer terug naar Amsterdam Centraal. Vanuit Den Haag is het niet ver, dus we kunnen altijd een andere keer terug om nog meer te zien. Twijfel niet, pak gewoon de trein en dwaal een paar uurtjes door de stad.

Lopen, tram of bus

In Amsterdam zelf kun je een groot deel lopend doen, maar wil je allerlei verschillende highlights op verschillende plekken zien, dan moet je toch echt de tram of bus pakken.

Pas toen ik weer thuis was zag ik dat de toeristenbus eigenlijk wel een heel uitgebreide route heef. Hier zie je de stops en per stop de bezienswaardigheden.

Fietsen in Amsterdam

Liever fietsen? Hier kun je fietstours in Amsterdam boeken of fietsen huren in Amsterdam.

Met de trein naar Amsterdam

Ga je een dagje naar Amsterdam dan is met de trein het handigst. Tip: reis je vaker met je kind(eren) met de trein of het OV en heb je zelf een abonnement of kortingskaart van de NS, schaf dan een Kids Vrij aan. Ik vind het ideaal.

Overnachten in Amsterdam: hotel of hostel (ook met kinderen!)

Wil je geen dagje Amsterdam, maar echt een paar dagen of een heel weekend Amsterdam met kinderen? Hier vind je hotels in Amsterdam.

Heb je trouwens wel eens overwogen een hostel te boeken? Ook als gezin kan dat! Check de blog die ik schreef over Clink Noord in Amsterdam-Noord: goedkoop overnachten in Amsterdam. Amsterdam-Noord is namelijk ook heel leuk en met het gratis pontje ben je er zo! De Train Lodge is ook leuk voor een nachtje.

Tip

Sla de link naar deze blogpost op en hou de wandelroute bij de hand als je naar Amsterdam gaat. Ken je iemand die een dagje naar Amsterdam gaat? Tip ze deze post dan!

Jouw tip

Heb jij nog een leuke doetip met kids in Amsterdam? Vertel het bij de reacties.

De foto’s

De foto’s heb ik tijdens ons bezoek aan Amsterdam in februari met mijn iPhone gemaakt. Een aantal foto’s maakte ik tijdens een eerder bezoek aan Amsterdam. De kopfoto heeft mijn 6-jarige zoontje gemaakt.

Een dag die je bijblijft

Het was een leuke middag! Ben je ook alleenstaande ouder of je wil je gewoon als ouder alleen een keer een woensdagmiddag of weekenddag met je kinderen op pad? Doe het gewoon. Een dag als elke andere vergeet je, een dag als deze niet. En je kinderen ook niet!

Ook leuk met kinderen:

20 superleuke uitjes met kids in Nederland

Altijd doen met kinderen in Den Haag

5 toffe plekken in Amsterdam Noord

Dagje toerist in eigen land: Marken, Volendam en de Zaanse Schans in 1 tour

Vakantie met kinderen

Op reisblog Followmyfootprints vind je behalve leuke uitjes vooral ook reizen en vakanties. Bekijk de categorie reizen met kinderen of de tag vakantie met kinderen eens! En volg Follow my footprints op Facebook!

15 gedachten over “Wat te doen in Amsterdam met kinderen (dagje of weekend Amsterdam met kids)”

 1. Klinkt als een hartstikke gezellig uitje met je kinderen!
  En je vergeet vaak dat er in nederland zoveel moois te zien is, hoef je niet altijd voor naar t buitenland.
  Ps erg leuk om weer eens foto,s van je kinderen te zien, knapperds!
  Ik volg je al vanaf vrouwonline en  vind t bijzonder dat ik op afstand ze zie opgroeien. 
  Ps nog eentje, reageren via flairathome werkt om een of andere reden bij mij niet. Voel je absoluut niet bezwaard, maar wou t toch effe zeggen. Omdat ik nog steeds met plezier je verhalen lees. En zonder reacties zou je idee krijgen dat dat niet t geval is. Dus bij deze weer eens een bedankje van een trouwe lezeres. 

  1. Ik zie dat ik hier helemaal niet op gereageerd had! Sorry! Ik heb het wel gelezen destijds! Wat leuk dat je me al zo lang volgt! Wat je over Flair zegt hoorde ik van meer mensen. Reageren kan nu helemaal niet meer, hoewel het op Facebook natuurlijk nog wel kan. Op de Facebookpagina van Flair. Heel soms (als het relevant is) deel ik het ook op de Facebookpagina van Followmyfootprints.nl.
   Hopelijk lees je nog steeds mee. 😉

 2. Leest weer heerlijk weg!
  Onze oudste wil nog een keer naar Amsterdam, als ik vraag waarom zegt ze …. gewoon omdat ik dat wil 😉

 3. Ik ben vorig jaar met mijn petekinderen naar Amsterdam geweest en daar hebben ze zich prima vermaakt bij Nemo…ook ontzettend leuk. Ik moest wel lachen om je tip voor het sexmuseum, haha. Mijn moeder wilde vroeger naar het sexmuseum maar op je 16de wil je daar absoluut niet met je moeder naar toe, haha. Heel gênant, haha.

 4. op basis van jouw verhaal (dat prettig leest) gisteren met onze kinderen de tocht gemaakt.
  we hebben genoten van de leuke tips en een fijne dag gehad.
  dank je wel!

  1. Ha Frank, dank je wel voor je reactie! Ik had ‘m destijds gelezen en wilde reageren, maar dat kwam er toen niet meer van. Omdat het zo’n aardige reactie was was hij me wel bijgebleven. Ik ben nu even her en der nog wat aan het reageren, dus ik wilde jou ook zeker niet overslaan, Erg leuk om te horen dat jullie deze zomer zo’n leuke dag hebben gehad! Top!

 5. Je hebt er zo te zien echt een hele leuke dag van gemaakt! De kinderen zien er gelukkig en blij uit! En zoals je zelf zegt er zijn nog genoeg andere activiteiten te doen in Amsterdam maar die zijn leuk voor een volgende keer!

 6. fusina verloop

  Café De Tropen heeft een heerlijke rustige tuin grenzend aan het Oosterpark. In de zomer is er bij mooi weer zelfs een barbecue. Ze hebben lekkere gerechtjes voor kinderen en een picknicktas to go (€4,50) zodat je in het park gezellig een plekje kunt zoeken. Een absolute aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven