10 beste blogs op Follow my footprints

10 beste blogs op Follow my footprints

Bloggen over reizen is leuk. Als een blog veel gelezen wordt is dat éxtra leuk. Zeker als lezers zeggen dat ze er echt iets aan gehad hebben of door mijn blog geïnspireerd zijn om een bepaalde bestemming ook te bezoeken. Of als ze een blogpost om een andere reden waarderen, of dat nou vanwege de tekst of de foto’s is, originaliteit, eerlijkheid, humor of wat dan ook.

Beste reisblogs

In deze blogpost deel ik de bestgelezen reisblogs van het eerste half jaar van 2015 met je. De beste blogs van februari t/m augustus. Blogs die door trouwe lezers gelezen werden, maar ook door mensen die via via of door Google op mijn blog terecht zijn gekomen.

Lange blogs doen het goed

Opvallend is dat de bestscorende blogs bijna allemaal lange blogs zijn, met zowel veel tekst als veel beeld. Reisblogs met veel concrete informatie, maar die tegelijkertijd als doel hadden je te ‘betoveren’. Het schrijven van zo’n blog, het checken van informatie en het uitzoeken van de juiste foto’s (die ik overigens altijd zelf maak!) kost veel tijd. Hoe fijn is het dan als je merkt dat al die energie die ik erin steek ook echt wat oplevert en het gewaardeerd wordt. Het zijn geen vluchtig geschreven blogs, maar met aandacht gemaakt.

Welke 10 blogs werden het eerste half jaar het meest gelezen?

Top 10 best gelezen reisblogs

Ik begin bij nr 10. De ‘winnende’ blogpost (die meer dan 4.000x gelezen is!) staat onderaan, maar de andere blogs overslaan zou zonde zijn. Misschien staat er ook voor jou net iets leuks tussen. Tot slot vertel ik aan het eind nog welke blogs het op social media goed deden en dus goed shareable waren. Oké, hier komt het: de top 10 beste blogs op Followmyfootprints.nl. Wil je ze lezen? Klik dan op de titel/kop.

foto-meisje-laos
Meisje in Laos

10. Blog over Muang Ngoi: Het geheim van Laos

Tekstueel een van mijn beste blogs. Het is echt een verhaal, een reisverhaal over een plaatsje dat nog niet door de massa ontdekt is. Of beter gezegd wás. Met de film The Banana Pancakes and the children of sticky rice die onlangs in het filmhuis draaide werd dit kleine plaatsje in Laos ineens actueel.

Aan de oever van de rivier de Ou, een zijtak van de machtige Mekong, zou op een heuvel, verscholen tussen de kokospalmen, een klein dorpje met bamboe huisjes op palen liggen. Met slechts een paar…

egypte-bungalows
Zonsondergang in Egypte

9. Alleenstaande Moeder in Egypte

Dat deze meer persoonlijke blog in de top 10 staat verbaast me eerlijk gezegd. Maar goed, hier een citaat:

Juist zo ‘ver’ weg voelde ik me meer moeder dan ooit. In mijn eentje moest ik het met ze zien te rooien daar. Ik moest die tuktuk aanhouden, ik moest onderhandelen, ik moest de kinderen niks laten merken toen ik wéér het uittreksel uit het gezagsregister moest laten zien bij de douane en ik moest zeggen wat er ging gebeuren ook al wist ik het zelf ook niet.

benidorm-spaanse-mannen
Spaanse mannen aan het strand

8. Blog over Benidorm: Zo kende je Benidorm nog niet: Benidorm ‘le chic’

Ik geef toe: ook ik schaamde me een beetje als ik zei dat ik naar Benidorm ging. Want nee, dit kon ik toch niet ménen? Daar kóós je als bereisde Nederlander toch niet voor?

supertrips-boomhut
Boomhut met veel ruimte om te spelen

7. Blog over een boomhut: De waanzinnig leuke boomhut

Een konijntje schiet weg in de vroege ochtend. Een specht tikt ijverig tegen de boom. Een rupsje kruipt over de houten vlonders. Groen om ons heen, een grasveld voor ons alleen. En een hemel vol sterren in de nacht.

boodschappen-kopen-markthal
Dat ben ik, in de Markthal in Rotterdam

6. Blog over De Markthal: mediterraan en werelds foodwalhalla

Als er érgens lekker gegeten wordt is het wel rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten. Maar ook in Azië! Die kruiden, die geuren! Sushi, pinchos, mezze, mmm! Oriëntaals of onbekend, ik hou ervan! Een foodblog…

strand-cinqueterre-kust
Mooiste moment van de dag…

5. Blog over een mooi adresje vlakbij de Cinque Terre: Natuurparadijsje bij de Cinque Terre

Er was eens een klein resort, een natuurparadijs verscholen tussen de pijnbomen, met bungalows tegen de rotsige bergwand en een fabelachtig uitzicht op zee. Een plek vol citroenbomen en cacti, waar je één bent met de natuur. Un’oasi verde sul mare.

Valencia-plein
Valencia, wat een leuke stad!

4. Blog over Valencia: Dertig dingen om te doen in Valencia met kinderen

Valencia is enorm in opkomst. Steeds meer Nederlanders gaan er naartoe. En niet voor niets! Ontdek hier wat er voor leuks te doen is in de Turia-tuinen, aan het strand en in de oude stad.

middellandse-zee-waar-is-het-mooi
Waar gaan we nu weer eens naartoe op vakantie?

3. Reisblog over Mooie plekken voor je volgende vakantie

Twee eilanden in de Atlantische Oceaan, een fijn plaatsje aan de Rode Zee en een paar absolute aanraders voor een strandvakantie en ontdekkingstocht in de Mediterranée… Tips van uw reisblogger.

Santorini-restaurant
Wauw, op Santorini heb je vaak deze views tijdens je diner

2. Blog over Santorini: Droomeiland Santorini in 50 mooie foto’s

Door reizigers verkozen tot mooiste eiland van Europa. Volgens National Geographic dé plek voor de best summer sunsets. Het publiek van dit Griekse eiland: ibiza style, bohemien chic, honeymooners, cruisegangers en eilandhoppende backpackers.

mooi-dorp-italie
Alsof je op vakantie bent in een schilderij…

En op nr. 1:

Reisblog over de Cinque Terre: Grillig en toch lieflijk: de 5 dorpen van de Cinque Terre

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso. Dorpjes met gekleurde huizen hoog boven zee, langs een woeste en toch schilderachtige kuststrook. Pittoresker krijg je het niet.

Reisblog-Italie
Italia…

Meer dan 4.000x gelezen

Over de nr 1 is geen twijfel mogelijk. De blog over de Cinque Terre, een van de mooiste en vooral meest tot de verbeelding sprekende regio’s in Italië is veruit mijn meest gelezen blog, een absolute topblog. Aanlokkelijk geschreven, veel foto’s en zeer informatief. Afgelopen zomer werd deze blog elke dag tientallen(!) keren bezocht en ook nu krijg ik er nog dagelijks bezoek door. In totaal is deze blogpost meer dan 4.000x gelezen! Een overduidelijke nr 1 die dan ook niet zo snel van die plek ‘verstoten’ zal worden. Ook al is dat natuurlijk wel een mooie uitdaging.

Net niet in de top 10

Lange tijd stond het artikel 7 Mooie plekken voor je volgende vakantie bovenaan, maar inmiddels is die blogpost ingehaald door blogs over Italië en Griekenland. De recente blog over het Griekse eiland Santorini doet het vooral heel goed.

Ook stond de blog over foodtruckfestivals in Europa lange tijd in de top 10.  Net als het stuk over de MH17 en een vrolijk zomerblog die me meteen weer naar zomerse temperaturen doet verlangen.

Te specifiek?

De best bezochte of meest gelezen blogs hoeven natuurlijk kwalitatief niet eens altijd de beste te zijn. Nou denk ik dat het hier aardig klopt, maar ik heb er ook een paar geschreven die ik zelf wel goed vond, maar die niet zo hoog scoorden. Soms omdat het te specifiek is, bijvoorbeeld over een bepaald hotel, of dat nou een leuk hotel in Amsterdam-Zuid, een boutique hotel in de Franse Alpen (met echt mooie foto’s!), een luxe hotel in Lloret de Mar of een aanrader in Dubrovnik aan de Kroatische kust is.

Welke blogs meer aandacht verdienen…

Qua foto’s vond ik zelf Oranje in de wereld en het Italiaanse eiland Burano aantrekkelijk (hoewel die foto’s met een betere camera wel scherper hadden kunnen zijn), en qua tekst en beeld juist een blog over een zandstorm in de woestijn in Marokko waar ik tijdens een presstrip eens in terecht kwam.

Populairste blogs 

Wist je dat jij als lezer ook zelf altijd kunt checken welke blogs het het beste doen? Als je in de sidebalk aan de rechterkant kijkt en een stukje naar beneden scrollt dan kom je onder de tags bij een overzichtje uit dat onderverdeeld is in ‘Populair’, ‘Recent’ en ‘Comments’. Klik je ‘Populair’ aan dan zie je altijd welke twee blogs het meest gelezen zijn en door op ‘Next’ te klikken zie je de volgende twee, etc. Zo kun je dus nu al zien dat het na de eerste 6 maanden alweer iets verschoven is en dat blogs stijgen of dalen in het overzicht.

Delen op social media

Een aantal blogs is extreem vaak gedeeld op social media. Tip: dit kan altijd via de deelbuttons onder m’n blogs. De blog over dingen om te doen met kinderen tijdens een stedentrip naar Valencia was wat dat betreft echt een topper. Zoals je onder de blog zelf kunt zien is die blogpost maarliefst 212x gedeeld op Facebook! Dat is veel! Ook de blog over TBEX aan de Costa Brava waar ik als travelblogger naartoe ging is meer dan 80x gedeeld op Facebook, de blogs over de boomhut en Benidorm meer dan 70x, en de blogs over de foodtruckfestivals en de Markthal allebei een keer of 50.

Bloggers zijn blij als je hun blogs deelt. Doe dat dan ook als je ergens enthousiast over bent. Het kan heel makkelijk met de share buttons onderaan de blog.

Wat ook goed gelezen werd…

Ook de pagina’s Over Mij en Prijzen & in de media werden veel bezocht. Omdat dat geen gewone blogs zijn, heb ik ze niet in de top 10 gezet, maar ook die pagina’s lezen mensen graag. Soms willen bezoekers juist dat graag weten wie de persoon is achter de blogs die ze lezen.

Wat weet je eigenlijk van mij? Wist jij bijvoorbeeld dat ik in Spanje gewoond heb? Waar ik in Barcelona onderzoek naar heb gedaan? Hoeveel talen ik spreek? Dat ik me voorheen zelfs aardig verstaanbaar kon maken in het Thai en het Catalaans? Dat ik mediterrane studies heb gestudeerd en ooit reisadviseur van het jaar was? Dat ik al 12 jaar blog en ook veel columns schreef? Dat ik ook minder voordehandliggende landen als Libanon, Syrië, Senegal en Myanmar heb bezocht? Dat ik op een reisbureau in Thailand gewerkt heb en in Bangkok woonde? Weet je eigenlijk hoe ik nu woon en waar ik van hou?

Hoe dan ook, dat lees je daar dus. Als je dat gelezen hebt, kom dan nog even terug. Want ik wil nog iets van jóu weten: wat mis je nog en waar zou je hier graag meer over willen lezen?

Wat vond jij tot nu toe de beste blogpost op Followmyfootprints?

Wat maakt iets voor jou een goed blog? Welke blog is je bijgebleven? Mocht je me al volgen sinds de tijd dat ik voor VrouwOnline blogs schreef (vanaf 2006!) of zelfs nog van de beginperiode met mijn weblogs op web-log.nl, dan mag je er daar ook één van noemen. Dat vind ik leuk!

Followmyfootprints-Griekenland
En daar ben ik weer, in Fira.

UPDATE: Hier vind je de blogs die in 2016 het meest gelezen werden: De beste reisblogs van 2016.

14 gedachten over “10 beste blogs op Follow my footprints”

 1. Ah wat goed dat Santorini zo goed gelezen is! Ik kijk dus echt bijna nooit naar mijn statistieken, maar ben nu wel heel benieuwd. Vond dit artikel heel leuk om te lezen. Wat is een goede blogpost? Eentje met persoonlijke ervaringen en mooi beeld vind ik altijd fijn 🙂

  1. Ja, ik ook!
   Wat die statistieken betreft: hoewel ik het leuk vind ernaar te kijken (op mobiel een paar keer per dag), hoef ik normaalgesproken niet naar GA om te checken welke het best gelezen is. Dat kan ik ook gewoon rechts (een beetje onderaan) in de sidebalk zien waar ‘Populair’ staat. Dan krijg je ze precies op de juiste volgorde van dat moment en zie je dus altijd welke het meest gelezen is. Heb jij dat niet eigenlijk?

 2. Wat een superleuke post en weer goede reisinspiratie voor mooie trips:-) 4000 keergelezen, datis nietmis! Cinque Terre heb ik jaren geleden gewandeld in de hitte, dat was inderdaad echt prachtig.

 3. Leuk meid dat de Cinque Terre het nog steeds zo goed doet. Had niet anders verwacht bij je eigenlijk. Je hebt het zo mooi uitgebreid beschreven dat je het als gidsje kan printen;)

  1. Ja, dat had ik er van moeten maken. Het is inmiddels meer dan 8.000x gelezen door meer dan 5.000 mensen. Als ik van iedereen een euro had gekregen had ik nu 5.000 euro! Of 10 euro, stel je voor, dan was ik met 50.000 euro aardig ‘binnen’. Misschien moet ik toch maar snel via Favoroute een gidsje maken, of nu echt eens eigen e-books uitgeven wat ik ook al zolang wil doen. 🙂

 4. Ik merk zelf hoeveel tijd erin gaat zitten zeker als je veel schrijft en ook nog veel foto’s plaatst dus dan is het inderdaad fijne beloning/waardering als je blogs zo vaak worden gelezen.Die foto van de zonsondergang in Egypte vind ik helemaal geweldig en de Cinqueterre wil ik ook graag nog eens bezoeken. Ik ben gek op Italië, dat sfeertje, de mensen….

 5. Soms is het best jammer dat blogs waarvan je hoopt dat ze het goed doen, het helemaal niet zo goed doen. Of dat je heel trots bent en vol verwachting op comments zit te wachten, die dan uitblijven. Ik vond je Cinque Terre post heerlijk, ook omdat ik er graag nog eens naartoe wil… hopelijk in 2016 om lekker te hiken! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven