De Euromast in Rotterdam: de hoogste uitkijktoren van Nederland (met restaurant!)

De Euromast in Rotterdam: de hoogste uitkijktoren van Nederland (met restaurant!)

De Euromast in Rotterdam is met zijn 185 meter hoogte de hoogste uitkijktoren van Nederland. Iedereen kent ‘m en bijna allemaal zijn we er als kind wel eens geweest. Ik ook, maar ik ging opnieuw! Hoe ziet het er tegenwoordig uit en wat kan er allemaal?

euromast-rotterdam

Wat is er allemaal te zien vanaf de Euromast? En wat kun je er?

uitzicht-euromast

De Euromast

In dit blog lees je mijn ervaring op de Euromast, met uiteraard foto’s van het uitzicht vanaf het platform en de draaiende panoramalift. Een blog voor wie de Euromast met kinderen of zonder kinderen wil bezoeken.

euromast-rotterdam

De Euromast met kinderen bezoeken is leuk, maar ook zonder kinderen zeker de moeite waard!

uitzicht-euroscoop-euromast

Euromast bezoeken

Mijn eerste bezoek aan de Euromast was eind jaren 70 of begin jaren 80, alweer zo’n 40 jaar geleden dus. Toen ik in oktober voor een zakelijke bijeenkomst in de Kunsthal in Rotterdam moest zijn, besloot ik -mede door het heldere weer- spontaan nog even naar de Euromast te gaan. Corona beheerste het leven nog niet, dus reserveren hoefde toen niet per se. Het was er überhaupt niet druk.

uitzicht-euromast-112-meter

Bekende bezienswaardigheid

De Euromast is natuurlijk één van de meest bekende bezienswaardigheden van Nederland. Net als de Eiffeltoren in Parijs, de Sagrada Familia in Barcelona, de Toren van Pisa of de Pier van Scheveningen is het een bezienswaardigheid die iedereen weet te noemen. Niet alleen als toerist, ook als Nederlander moet je hier echt een keer geweest zijn. Even genieten op grote hoogte!

restaurant-euromast

De iconische Euromast is nog altijd één van de meest bekende bezienswaardigheden in Nederland.

hoog-restaurant-rotterdam

Iconisch gebouw in Rotterdam

De Euromast is misschien niet de allermooiste toren die je kent, maar het is toch wel echt wat je zegt een iconisch gebouw. Ondanks de vele andere hoge gebouwen in Rotterdam (wolkenkrabbers zoals de Maastoren, de New Orleans, de Rembrandttoren, de Delftse Poort, De Rotterdam en de in aanbouw zijnde Zalmhaventoren van 215 meter!) valt de Euromast nog altijd op in de skyline van Rotterdam.

In de skyscraperrijke skyline van Rotterdam valt de Euromast nog altijd op.

zonsondergang-euromast

Waarom is de Euromast gebouwd?

De Euromast werd in de vorige eeuw gebouwd en in maart 1960 geopend ter gelegenheid van de Floriade, de grote bloemen- en tuinbouwtentoonstelling die elke 10 jaar plaatsvindt en die dat jaar in het park naast de Euromast werd gehouden. Zelf bezocht ik de Floriade trouwens in 1982 in Amsterdam; en in 2022 is de Floriade in Almere. Maar goed, dit jaar (2020) bestaat de Euromast dus alweer 60 jaar! Hier zie je een oud filmpje van de bouw van de Euromast destijds.

Dit jaar bestaat de Euromast 60 jaar!

Hoe hoog is de Euromast?

De Euromast is 185 meter hoog en geïnspireerd op een scheepsmast. Oorspronkelijk was hij zo’n 100 meter hoog, maar in 1970 is de Space Tower er bovenop geplaatst waardoor de Euromast 85 meter hoger werd. Met zijn 185 meter hoogte is het momenteel nog steeds de hoogste toren van Rotterdam. Nog wel. Daar moet je toch echt een keer op hebben gestaan!

Ga ook en ‘Be on top of the world’.

euromast-uitzicht-heldere-dag

euromast-rotterdam-uitzicht

Uitkijkplatform

Al op een kleine honderd meter hoogte vind je het eerste uitkijkplatform. Je komt hier met de lift. In slechts 30 seconden sta je op dit platform van bijna 100 meter boven de grond! Het panoramaplatform heet dit en het ligt op 98 meter hoogte.

trap-euromast

Trap omhoog

Vanaf hier kun je met een trapje naar het Euroscoop platform; dan sta je op 112 meter. Terwijl je lekker buiten staat, geniet je van het uitzicht over Rotterdam. Maar… het mooiste komt nog!

platform-euromast

Het mooiste uitzicht komt zo nog, als je plaatsneemt in de Euroscoop, maar kijk vanaf dit platform ook al even uit over de stad.

euromast-rotterdam-view

Uitzicht Euromast

Want jeetje, wat kun je ver kijken en wat zie je veel! Bij helder weer zie je niet alleen de haven van Rotterdam in de verte (de grootste haven van Europa!), maar kun je zelfs tot wel 30 kilometer ver weg kijken. Ik zag zelfs de torens van Den Haag liggen!

den-haag-vanaf-de-euromast

Wat zie je allemaal vanaf de Euromast?

mooi-uitzicht-rotterdam

Bekende bezienswaardigheden vanaf de Euromast gezien

Ook dichterbij valt er genoeg te ontdekken. Je ziet bekende plekken in Rotterdam, zoals de Erasmusbrug, de Kop van Zuid, hotel New York (wat ineens heel klein lijkt), de Kuip, Katendrecht, de Maas en het schip SS Rotterdam. En ook het historische Delfshaven als je goed kijkt.

Je ziet bekende plekken in Rotterdam, zoals de Erasmusbrug, de Kop van Zuid, hotel New York, de Kuip, Katendrecht, de Maas en het schip SS Rotterdam.

rotterdam-vanaf-de-euromast

Hotel New York (hieronder) lijkt ineens heel klein naast al die giganten!

de-rotterdam-new-orleans

Het grote stoomschip SS Rotterdam

kuip-ss-rotterdam-vanaf-euromast

Wandel het platform rond en kijk wat je allemaal ziet!

uitzichtplatform-euromast

Watertaxi, restaurants, hotels… je ziet het allemaal

Ook zie je het park bij de Euromast, het Aziatische restaurant New Ocean Paradise en Amazing Oriental mooi liggen. Je kunt de gele watertaxi zien varen. Ook zie je het Erasmus MC en het Museumpark met het Natuurhistorisch Museum en de Kunsthal. En wie weet zie je je eigen huis of hotel in Rotterdam wel liggen!

Het park bij de Euromast.

park-euromast

Het Aziatische restaurant New Ocean Paradise, Amazing Oriental en de gele watertaxi.

New-Ocean-Paradise-Amazing-Oriental-Rotterdam

Het Erasmus MC en de skyline van Rotterdam.

erasmus-mc-rotterdam

Het Museumpark met het Natuurhistorisch Museum en de Kunsthal (als je goed kijkt):

rotterdam-uitzicht

Neem eventueel een eigen verrekijker mee!

wat-zie-je-vanaf-de-euromast

euromast-rotterdam-buildings

Hé, wat is dat?

Rondom staan borden waarop je kunt zien wat waar ligt, maar waarschijnlijk zie je ook dingen waarvan je denkt: ‘Hé, wat is dat?’ Juist dat maakt zo’n uitzichtpunt altijd zo leuk vind ik. Dat je niet alleen de bekende bezienswaardigheden ziet liggen, maar dat je ook plekjes ontdekt die je nog niet kende en waar je misschien straks ook nog wel een kijkje wil nemen.

Vanaf dit dek is het 360 graden panorama uitzicht al mooi, maar… het mooiste komt nog!

euroscoop

Euroscoop

Langs het bovenste gedeelte van de Euromast beweegt de Euroscoop, een ronddraaiende ‘lift’ die langzaamaan steeds hoger gaat. Zo zie je Rotterdam van steeds grotere hoogte en van alle kanten. Hij draait echt 360 graden rond zodat je een best wel spectaculair uitzicht hebt. Ondertussen wordt er in verschillende talen iets over de Euromast en het uitzicht verteld.

hoogste-uitkijkpunt-nederland

De Euroscoop is de panoramalift van de Euromast.

rotterdam-euromast

Panoramalift

Deze panoramalift is een roterende glazen lift die je tot 185 meter hoogte brengt. Hij draait rustig, dus misselijk word je niet hoor. Het is het kleine ‘dopje’ in het bovenste gedeelte wat je hierboven op de foto ziet. Het lijkt klein, maar binnen heb je genoeg ruimte. Je kunt lekker op een bankje zitten. En kinderen mogen op schoot als ze dat fijn vinden. Je hoeft niet in gordels ofzo.

euromast-review

360 graden uitzicht

Tijdens deze heerlijke minuten heb je een spectaculair 360 graden panoramisch uitzicht over wereldstad Rotterdam. Pas dan zie je Rotterdam écht van grote hoogte! Op de foto’s zie je dat nog niet zo goed, maar op m’n filmpjes wel.

Ik maakte er twee filmpjes van en zal er daar later nog één van toevoegen!

panorama-lift-euromast

Maak niet alleen foto’s, maar ook een filmpje. Of geniet gewoon.

panoramalift-euromast

Restaurant Euromast

Voor wie het leuk vindt om op grote hoogte een hapje te eten of een drankje te doen is het goed te weten dat er een restaurant is op de Euromast. Vanaf het restaurant heb je een schitterend uitzicht over de stad!

restaurant-euromast-rotterdam

restaurant-met-mooi-uitzicht-rotterdam

euromast-restaurant

restaurant-op-euromast

Het restaurant bevindt zich in het gedeelte dat je hierboven ziet. In verband met de coronamaatregelen moet je van te voren reserveren voor het restaurant. Lees hier meer: Restaurant op de Euromast. Betalen moet met pinpas, contant kan niet.

culinair-rotterdam

High tea Euromast

Een high tea op de Euromast is natuurlijk ook leuk. Lekker smikkelen met prachtig uitzicht. Ook leuk als moeder dochter uitje.

Ook voor een high tea of een high wine kun je op de Euromast terecht!

moeder-dochter-uitje

Deli Euromast

Behalve het restaurant boven is er beneden trouwens ook nog een Deli voor een klein hapje, take away of koffie to go. Ben je met kinderen dan geef ik iets verder naar onderen nog een tip in de buurt van de Euromast.

Kerst op de Euromast

Ieder jaar heeft het restaurant op de Euromast speciale kerstarrangementen. Hoe dat dit jaar in verband met corona loopt weet ik niet, maar wellicht zijn er ook nu toch weer mogelijkheden voor een kerstlunch of kerstdiner op de Euromast! Houd de website in de gaten!

euromast-kerst

Oud & Nieuw op de Euromast

Ook wordt er al jaren een New Years Party op de Euromast gehouden. Hoe dat dit jaar in tijden van corona gaat weet ik niet. Ik vermoed dat het dit jaar niet door gaat, aangezien echt uitgaan en dansen nog steeds niet kan, maar wie weet in de toekomst weer.

Overnachten op de Euromast

Wil je iets bijzonders maken van je bezoek aan Rotterdam, dan kun je zelfs overnachten op de Euromast! Ik noemde het hotel op de Euromast al eens in mijn blog met tips voor bijzonder overnachten in Rotterdam. Je ziet het op de foto die ik maakte.

’s Ochtends vroeg kun je hier rustig in je badjas naar buiten turen, want niemand ziet je. Of ’s avonds en ’s nachts van alle lichtjes boven de stad genieten natuurlijk.

hotel-euromast

Wakker worden in deze hotelkamer op de Euromast… best gaaf!

euromast-overnachten

Euromast met kinderen bezoeken

Ook met kinderen is de Euromast natuurlijk superleuk! Puur al vanwege de hoogte en het uitzicht en het ronddraaiende platform, maar daarnaast is er voor 2,50 (meen ik) ook nog een speurtocht mogelijk.

De Euromast is natuurlijk dé must see in Rotterdam met kinderen.

euromast-met-kinderen

Euromast met hoogtevrees bezoeken

Heb je (jij, of je kinderen) echt verschrikkelijke hoogtevrees dan is de Euromast niet het gezelligste en beste uitje, maar heb je er slechts een beetje last van en is er iemand bij je die je liefdevol helpt, dan kan het ook een mooie overwinning zijn. In de snelle lift merk of zie je niet dat je zo hoog gaat. Pas vanaf het platform zie je de hoogte.

De Euroscoop vind je dan misschien te hoog, maar dat moet je zelf beslissen.

euromast-hoogtevrees

Abseilen vanaf de Euromast

Heb je juist totaal géén hoogtevrees? De Euromast abseilen of tokkelen vanaf de Euromast kan ook! Je leest er meer over op deze speciale website: Abseilen Euromast.

Abseilen vanaf de Euromast kan als je 16 jaar of ouder bent. Het kost € 57,50 per persoon. Ik had de behoefte niet echt, haha, maar wie weet vind jij dit supervet of ken je iemand die dit misschien wel een uitdaging vindt.

Euromast Kidsclub

Toen ik wegging zag ik dat er ook nog een kidsclub op de Euromast is. Onderin zit het, bij restaurant Deli op de begane grond. Normaal gesproken organiseren ze hier iedere zondag en in de schoolvakanties op woensdag, zaterdag en zondag allerlei gratis kidsclub activiteiten. In verband met de coronamaatregelen doen ze dit tijdelijk niet, maar hopelijk in de toekomst wel weer.

kidsclub-euromast

euromast-met-kinderen-bezoeken

lachspiegels-euromast

euromast-sneeuw

Souvenir Euromast

Als herinnering kun je (boven nog) even in de klompen gaan staan en een typisch Hollandse foto maken of een souvenir meenemen, zo’n munt bijvoorbeeld. Of duik de shop nog even in.

euromast-munt

euromast-shop

Toiletten Euromast

Er zijn uiteraard toiletten op de Euromast. Ook is er een verschoonruimte, mocht je de Euromast met een baby, dreumes of peuter bezoeken.

panoramalift-euromast

Euromast met rolstoel

De Euromast is ook toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Je kunt dan helaas niet tot 185 meter hoogte, maar wel tot bijna 100 meter hoogte, waar het platform en restaurant zich bevinden. Je komt hier (net als iedereen) met de lift.

lift-euromast

Wat kost de Euromast?

ticket-euromast

Euromast prijzen

Wat kost een ticket to the top?
De entreeprijs voor volwassenen is 10,25 (65+ 9,25)
De entreeprijs voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar is 6,75
Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis mee.

Woon je niet ver van Rotterdam dan is een Mastkaart een aanrader, een jaarkaart voor de Euromast. Al bij 2 bezoekjes ben je voordeliger uit dan met losse kaartjes.

Tip: je kunt een kinderfeestje vieren bij de Euromast. Dit kost 15,50 per kind.

Tickets Euromast

Tickets kunnen momenteel alleen online gekocht worden. Toen ik in oktober op een doordeweekse dag spontaan langs ging kon ik gewoon een kaartje bij de kassa kopen, maar in verband met de coronamaatregelen moet je van te voren een ticket online kopen. Je moet een tijdslot reserveren.

uitzicht-erasmusbrug

Openingstijden Euromast

De Euromast is het hele jaar door geopend. In verband met corona is de Euromast even dicht geweest toen iedereen thuis moest blijven, maar sinds mei is het weer open.

De Euromast is dagelijks geopend!

In de zomer (april tot en met september) is de Euromast van 9:30u ’s ochtends geopend. In de winter (oktober tot en met maart) vanaf 10:00u. De uitzichtplatforms gaan om 22:00u dicht. De laatste rit met de Euroscoop is om 21:45u. De Brasserie sluit om 23:00u.

wat-te-doen-op-de-euromast

Adres Euromast

Het adres van de Euromast is:
Euromast
Parkhaven 20
3016 GM Rotterdam

Parkeren bij de Euromast

Ga je met de auto naar Rotterdam dan kun je vlakbij de Euromast parkeren. Er is voldoende parkeergelegenheid vlakbij. Het is betaald parkeren.

Met het openbaar vervoer naar de Euromast

Zelf ga ik altijd met de trein of de metro naar Rotterdam. Ook als je met de trein naar Rotterdam komt kun je daarna de metro nemen. Vanaf Rotterdam Centraal kun je met lijn E richting Slinge. Op station Beurs moet je overstappen op lijn A, B of C (let op dat je de goede richting op gaat) en uitstappen bij station Coolhaven. Vanaf Station Blaak met lijn A, B of C naar de halte Coolhaven kan ook.

Ook kun je vanaf Rotterdam Centraal de tram nemen. Neem in dat geval tram 8 richting Spangen en stap uit bij de halte Euromast.

Reisadvies Rotterdam

In tegenstelling tot eerdere berichten geldt er geen negatief reisadvies voor Rotterdam. Wel is in een aantal winkelstraten in het centrum van Rotterdam een mondkapje verplicht en is het verstandig drukke plekken te vermijden. Waarschijnlijk denk je nu: o, dan is hét icoon van Rotterdam bezoeken misschien niet zo slim, maar juist hier wordt goed naar de aantallen gekeken.

Euromast en corona

Uiteraard gelden er speciale corona maatregelen op de Euromast. Je leest ze hier: regels en maatregelen corona Euromast.

Euromast bezoeken in de herfst of winter

Blijf je momenteel liever weg van steden en drukke plekken, ga dan net als ik in oktober naar de Euromast (ik was er eind oktober) of in de winter. In oktober hebben de bomen al wat herfstkleuren, dus dat is wel mooi. Of ga juist in april of mei als ze net weer groen zijn. Maar eigenlijk is het uitzicht vanaf de Euromast altijd mooi!

Uit eten met kinderen vlakbij de Euromast

Ben je met kinderen en wil je na je bezoek aan de Euromast iets eten en drinken én varen, dan is de Berenboot of de Pannenkoekenboot vlakbij de Euromast ook leuk. Je vindt deze bootrestaurants vlak onder de Euromast, in het water bij de Parkhaven. Regel dit wel van te voren. Je kunt het ook cadeau doen: Berenboot rondvaart met buffet.

berenboot-rotterdam

Tip met kinderen: eten en varen met de Berenboot of de Pannenkoekenboot.

pannekoekenboot-rotterdam

Extra tip!

Boek hier een rondvaart in Rotterdam op een nostalgische passagiersschip. De rondvaart gaat langs de Erasmusbrug, Veerhaven, Parkhaven, Euromast, Schiedam, Waalhaven, voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij, Eemhaven, voormalig stoomcruiser SS Rotterdam en het oude Hotel New York. Je kunt het misschien iemand cadeau geven!

Doe ook een rondvaart in Rotterdam! Op een nostalgische passagiersschip door wereldhaven Rotterdam varen!

euromast-sunset

Uitzicht op de Euromast

Op verschillende plekken in Rotterdam zie je de Euromast in de verte. Ook tijdens eerdere bezoekjes aan Rotterdam zette ik dit Rotterdamse icoon vaak even op de foto. Hieronder zie je de Euromast bijvoorbeeld vanaf de kade bij het schip SS Rotterdam en vanaf hotel New York, twee wel echt bijzondere hotels in Rotterdam!

euromast-vanaf-hotel-new-york

Bewonder de Euromast vanuit een hotel met historie!

euromast-vanaf-ss-rotterdam

Overnachten in de buurt van de Euromast

Wil je in de buurt van de Euromast overnachten? Ergens verblijven op loopafstand van de Euromast, met uitzicht op de Euromast of niet zo heel ver er vandaan? Hier vind je hotels en appartementen bij de Euromast.

Lees ook: Slapen in bezienswaardigheden in Rotterdam (tip!)

Overnachten in Rotterdam

Wil je wat langer naar Rotterdam, boek dan een aantal overnachtingen in Rotterdam in plaats van slechts een nachtje. Er is zoveel te zien en te doen in Rotterdam! Een hotel of appartement in Rotterdam kun je hier boeken: appartement of hotel in Rotterdam.

Ook leuk in Rotterdam

Natuurlijk sla je de Markthal in Rotterdam niet over, ook dat is één van de iconen van Rotterdam! Met kinderen is een bezoek aan Blijdorp ook altijd een succes. En ook Plaswijckpark is ontzettend leuk voor kids!

Update: breng een bezoek aan het Depot! Ook hier vandaan kun je, vanaf het dak, van het uitzicht over Rotterdam genieten!

glazen-gebouw-rotterdam

Rotterdam met Den Haag combineren

Combineer een paar dagen Rotterdam eventueel met een paar dagen in ‘mijn’ Den Haag. Met de trein of metro ben je er zo! Ook hier hebben we hoge torens, zoals de Haagse Toren. Niet alleen de kerktoren die de Haagse Toren wordt genoemd, waarvandaan je een mooi uitzicht over Den Haag hebt, maar ook nóg een Haagse Toren bij Hollands Spoor, die in de volksmond het Strijkijzer wordt genoemd. Je vindt hier The Penthouse, het hoogste restaurant van Nederland! Want ja, ook al is de Euromast de hoogste uitkijktoren van Nederland, de Euromast heeft niet het hoogste restaurant van Nederland.

De hoogste uitkijktoren van Nederland vind je in Rotterdam, maar het hoogste restaurant van Nederland vind je in… Den Haag!

Blogs over Nederland

Lees hier al mijn blogs over Rotterdam (en omgeving). Hier mijn blogs over Amsterdam. En natuurlijk ook mijn blogs over Den Haag. Vanuit Rotterdam ben je met de metro of trein zo in Den Haag.
Weet je wat? Bekijk gewoon al mijn blogs over Nederland eens.

Ik bezocht de Euromast in oktober. Eigenlijk had ik een keer met mijn kinderen willen gaan, maar dat hoop ik een andere keer dan nog eens te doen. Liefst met een high tea, maar een high wine lijkt me ook niet verkeerd. Of een keer foto’s maken van het uitzicht vanaf de Euromast bij of na zonsondergang…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven