De kinderen van Myanmar fotoreportage

De kinderen van Myanmar fotoreportage

De kinderen in Myanmar, wat waren ze fotogeniek! Zo puur, zo mooi. Prachtig om te portretteren. Je ziet mijn foto’s in deze fotoreportage over de kinderen van Myanmar.

Kinderen Myanmar

Tijdens reizen die ik vroeger naar landen in Azië, Afrika of Latijns-Amerika maakte fotografeerde ik altijd graag de kinderen die ik onderweg tegenkwam. Om te laten zien hoe de kinderen in hun dagelijks doen zijn in een land dat zo anders is dan dat van ons, maar ook gewoon vanwege hun puurheid of ontwapenende lach. Het is vaak leuk ze op de foto te zetten.

kinderen-myanmar

Kinderen in Myanmar en camera’s

Sinds de intrede van de digitale camera en de smartphone is het voor de kinderen zelf ter plekke ook leuk dat ze de foto meteen kunnen zien. Niet iedereen had immers een polaroid camera vroeger. Hilariteit alom soms. En toch verschilt het; per land, per streek en per kind. Soms poseren kinderen graag, soms gaan ze gewoon door met wat ze aan het doen waren en soms duiken ze geschrokken weg.

Kinderen die nog nooit een camera gezien hadden

Toen ik in Myanmar was viel me vooral dat laatste op, in tegenstelling tot wat ik in Thailand, Laos en Maleisië gewend was geweest. Kinderen schrokken, draaiden huilend hun gezicht weg; sommige hadden überhaupt nog nooit toeristen gezien. Het was immers 2002! Andere kinderen keken met lichte nieuwsgierigheid of lachten meer.

Portretten van kinderen uit Myanmar

Bekijk de reportage hieronder met portretten van de kinderen van Myanmar. Kinderen en jonge monniken (novices) in o.a. Rangoon (Yangon), Mandalay, Amarapura (bekend van dé brug), Bagan en Bagó (Pegu). Maar ook bij Mount Popa en Inle Lake en in kleinere dorpjes zoals Inwa en Pyin U Lwin.

meisje-thanaka

Meisje-jongen

broertjes-portret

kleuter-myanmar

jongens-Myanmar

man-baby-amarapura

dreumes-myanmar

Kinderen-irrawaddy

kinderen-birma-2002

Tussen de 0 en de 12 waren ze, in 2002. Inmiddels zijn het tieners, pubers, volwassenen. Wat is er van ze geworden? Waar wonen ze? Zijn ze in hun dorpjes gebleven, naar school gegaan, en heeft een enkeling de kans gekregen te gaan studeren? Hoe ziet het leven van de kinderen en de jeugd van toen er nu uit? Precies zal ik het nooit weten, tenzij ik met mijn foto’s van toen terug zou gaan.

Politiek gezien breken er in elk geval eindelijk betere tijden aan sinds de overwinning van Aung San Suu Kiye en daarmee het eind van het militaire bewind; eindelijk is er een door het volk gekozen parlement. Wat dat betreft zijn er zeker positieve ontwikkelingen.

kinderen-amarapura

kinderen-ubein-brug

novice-mount-popa

Met een eenvoudige compact camera

Ik maakte bovenstaande foto’s van de kinderen van Myanmar met een eenvoudige compact camera. Voor deze reportage heb ik met mijn iPhone foto’s van de foto’s gemaakt. Ze zijn dus niet allemaal scherp, maar toch staan er nog mooie beelden bij. De allergaafste foto die ik had ben ik helaas kwijt. Het negatief moet ik nog wel hebben, maar ik heb ‘m ooit afgedrukt (en ingelijst!) en kan ‘m niet meer terug vinden. Het was een haarscherp portret van het meisje dat je naast me op deze foto ziet, met thanaka op haar gezicht, wat je in Myanmar bij veel kinderen ziet:

Denise-followmyfootprints-myanmar

Mysterieus land

Ik vind het zonde om niks met al die oude foto’s te doen, niet alleen omdat ik het nog graag wilde delen maar ook omdat Myanmar (voormalig Birma, in het Engels Burma) nog steeds tot de verbeelding spreekt. Los van een aantal reisbloggers die ik ken hebben nog maar weinig mensen om mij heen het land bezocht. Dat zal vast gaan veranderen, maar vooralsnog blijft het nog steeds een beetje mysterieus.

shwedagon-pagode

Foto’s uit de oude doos…

Zoals ik onlangs in een interview met Expedia al zei wil ik proberen om vaker over een verre bestemming te posten waar ik geweest ben. Ik heb immers zoveel bijzondere landen gezien en vind het zonde om al dat moois in de kast te laten liggen. Vandaar een blog als deze, over de kinderen van Myanmar. Zelf word ik er meteen weer helemaal blij van en hopelijk inspireert het jou om deze bestemming anno 2016 of in de toekomst te gaan bezoeken.

ceremonie-myanmar

Peuter-tillen

baby-thanaka

novices-myanmar

Welke foto van de kinderen in Myanmar trok jouw aandacht?

16 gedachten over “De kinderen van Myanmar fotoreportage”

  1. Mooie portretten! De foto met de meisjes op paarden met parasolletjes, waar was dat voor? Een soort feestdag? Was ik even benieuwd naar. 🙂 Ik vind de foto met het meisje, waarbij ze op een soort van dijkje loopt echt prachtig!

  2. Mooie foto’s! Ik ben nog nooit in Myanmar geweest maar het staat al jaren hoog op de lijst. Eigenlijk zou ik het snel moeten bezoeken, nu het zo aan het veranderen is maar er moeten helaas keuzes gemaakt worden. De keuze is reuze 🙂

  3. Prachtige portretten Denise. Ik fotografeer ook graag de kinderen (en ook de oudjes 😉 ) van een land, zeker bij zo’n land als Myanmar, wat een fijne, lieve mensen daar. 

    1. Ja, ouderen zijn ook mooi om op de foto te zetten. Ooit stond er een reportage van mij van Cubaanse mannetjes online. Heel toepasselijk had ik dat ‘The old men and the sea’ genoemd.

  4. Wat zijn het toch een lieverds en wat is het toch een heerlijk land! Ik hoop met je mee dat er veranderingen komen en het volk meer vrijheid heeft om echt zelf te beslissen.

  5. Vorig jaar nog in Myanmar geweest en er zijn nog steeds zoveel gave plekken naast de standaard toeristische. Ga bijvoorbeeld wat verder naar het noorden dan Mandalay en ga naar het zuiden richting Dawei en verder 🙂

    Ohja, mooie foto’s Denise!! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven