De leukste vakantiebeurzen – waar wil jij naartoe?

De leukste vakantiebeurzen – waar wil jij naartoe?

Inspiratie opdoen voor je volgende vakantie, verre reis of citytrip. Op verschillende leuke beurzen kan dat. Op dé Vakantiebeurs natuurlijk, maar ook op de Vakantiebeurs voor Bijzondere reizen, op het Verre Reizen Event en op Taste & Travel. Ik ben al jaren fan van de Vakantiebeurs, maar kleinere beurzen zijn ook leuk! Het liefst zou ik ze allemaal bezoeken!

Verschillende soorten Vakantiebeurzen

Zie je dan niet steeds hetzelfde? Nee hoor. Alle beurzen doen hun uiterste best er iets bijzonders van te maken. De tijd dat je er alleen naartoe ging om met tassen vol brochures van grote touroperators terug te komen is al lang voorbij. Natuurlijk, de mensen die trolleys vol stampen heb je nog steeds (er is vaak ook echt veel leuks om mee te nemen), maar het gaat ook steeds meer om de beleving, om wat je er allemaal kunt doen.

brochures-bestemingen
Brochures van mooie bestemmingen die ik vorig jaar op de Vakantiebeurs verzamelde.

 

Vaak kun je letterlijk ergens de sfeer van een land proeven, met virtual reality, lokale gerechten en ander leuks. Ook is het een pre als je met mensen uit het land zelf kunt spreken die een bepaald gebied op hun duimpje kennen en die je de ins en outs van een bepaalde streek of cultuur kunnen vertellen, tot het klimaat en de beste reisperiode aan toe. Zo ben je een dagje helemaal in de vakantiesfeer, word je op ideeën voor reizen en vakantiebestedingen gebracht waar je zelf nog niet aan gedacht had en kom je met bijzondere tips thuis.

photo-tour-terceira
Fotostop tijdens een photographic tour op Terceira, de Azoren.

 

Eén van de meest gehoorde argumenten van mensen om niet naar zo’n beurs te gaan is vaak: ‘Ik kan alles ook online vinden’. Dat is dus echt niet zo. Ik heb op de vakantiebeurs zo vaak hele gave informatie gevonden die ik online niet heb kunnen vinden. Boekjes, brochures, plattegronden, van alles. Informatie over minder bekende regio’s, een bundeling bijzondere accommodaties, specifieke plattegronden met alleen campings op een bepaald eiland, gedetailleerde wandelroutes, lokale specialiteiten in een boekje, noem maar op. En vaak nog gratis ook.

griekenland-spanje-italie
Handige folders over campings in Griekenland en Italië tot houten bungalows in Spanje.

 

Ik kom al járen en járen op De Vakantiebeurs, en ook op andere beurzen, en ik vind het echt de moeite waard. Als je ook nog in de gelegenheid bent niet op het allerdrukste moment te gaan, krijg je zeker geen spijt. Momenteel kom ik er vooral uit zakelijk oogpunt, voor de contacten met bestemmingen en andere bloggers, voor presentaties en netwerkborrels, maar voor het publiek is het ook echt een nuttig en aangenaam dagje.

Ik ga niet zeggen dat de ene beurs beter is dan de andere, vaak ligt het er maar net aan wat je zoekt, waar je woont en waar je van houdt. De Vakantiebeurs in Utrecht is in elk geval de grootste. Ik ben er denk ik al wel 20x geweest, maar ik verdwaal er nog steeds, ieder jaar weer.

DE LEUKSTE VAKANTIEBEURZEN

EEN OVERZICHT – met veel informatie per beurs:

Wat zijn de leukste beurzen de komende tijd in Nederland en België? Waar en wanneer zijn ze, waar richten ze zich op? Ik maak een lijstje voor je dat in de loop der maanden nog aangevuld zal worden. Bij elke beurs staat de link naar de website erbij voor als je meer wil weten, zoals openingstijden en toegangsprijs per beurs. Tip: kinderen kunnen vaak gratis mee. Hier een overzicht:

 

Zaterdag 9 en zondag 10 januari 2016 

AMSTERDAMSE VAKANTIEBEURS VOOR BIJZONDERE REIZEN

De Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen. Hier zijn ieder jaar twee edities van, de eerste is in de beurs van Berlage in Amsterdam. Het is een reisbeurs voor bijzondere reizen en fascinerende bestemmingen zoals ze zelf zeggen. Wil jij dus net even verder of net even anders op vakantie, dan kun je daar je hart ophalen. Je vindt er (mij) bekende kleinere specialistische reisorganisaties als Dades Reizen, Ambiance Travel, Voigt Travel, Rosetta Reizen, Dim Sum Reizen, Tabula Rasa Travel en Better Places, maar ook reisorganisaties waar ik in elk geval nog nooit van gehoord had, zoals Travelboutique, wauw, Top of the World, met inspiratiereizen naar Nepal, Tibet en Bhutan, Doingoood waarbij je met de Social Safari Experience reizen en ontwikkelingswerk kunt combineren, en Barrio Life, met o.a. bezinningsreizen en coachingsreizen.

Wat wordt het: Suriname, Costa Rica, Oeganda, Bangladesh, Burkina Faso, Noord-Korea, Turkmenistan, Iran, de voormalige Sovjet-Unie, Albanië of de Poolgebieden? Een rondreis met Sawadee, een reis met de Transsiberië Express of de Trans-Mongolië Expres, zeilen naar Kaapverdië, wandelen langs kloosters, op safari of liever op yogareis? Er zijn reispresentaties en er staan verschillende soorten wereldmuziek op het programma.

Senegal
Ik in Senegal, 2001.

Woensdag 13 januari t/m zondag 17 januari 2016

DE VAKANTIEBEURS IN UTRECHT

Vakantiebeurs die iedereen kent. Onder het motto ‘Je zou zweren dat je er al was’ kan iedere bezoeker zich onderdompelen in de sfeer van een favoriete vakantiebestemming. Laat dat nou net één van de redenen zijn waarom ik er al járen kom. Het voelt echt een beetje als vakantie. Rond 1990 kwam ik er als bezoeker, later vanuit de reisbranche (ja, in 1998 werd ik op de Vakantiebeurs uitgeroepen tot Reisadviseur van het jaar!), en nu al weer meer dan 10 jaar als blogger.

Oludeniz
Oludeniz in de regen.

Je vindt er de grotere reisorganisaties, maar ook heel veel landen en regio’s. Locals, reisleiders en ervaren medereizigers geven reisadvies en reistips. Hoe is het qua weer n een bepaalde periode, wat heeft deze bestemming voor kinderen te bieden, kun je er mooi hiken, noem maar op.

Ik vind het altijd leuk om me in minder bekende landen te verdiepen, maar ook om specifiek bij Spaanse en Italiaanse regio’s informatie in te winnen, en lekker Spaans of Italiaans te kletsen. Ook vind ik het heerlijk om in de hallen met verre bestemmingen rond te dwalen; daar geniet ik echt van.

Op de beurs zijn verschillende ‘pleinen’. Welke past het best bij jou? Is dat ONTDEK (verre bestemmingen), ACTIEF (outdoor & sport), ZIEN (steden & cultuur), SAMEN (familie & kinderen), VAAR (cruises & zeilen) of BUITEN (kampeer & camping)? Nieuw is het themaplein WELLNESS (ontspanning & gezondheid), omdat de belangstelling voor wellnessreizen groeit.

Leuk: er is een Culinaire Route met traditionele hapjes en drankjes. En net als vorig jaar weer Camping by night. Speciaal voor kinderen is er ook van alles te doen: klouter op de klimmuur, kom SUP’en (Stand Up Paddling) in het zwembad, berijd het fietsparcours, ga springen op het springkussen, marshmallows roosteren of naar een optreden van de finaliste van het Junior Songfestival.

maenam-beach-samui
Ik op Maenam Beach, Koh Samui, 2002.

Zijn je kinderen al 18 en willen ze echt niet meer mee? Misschien trek je ze over de streep door ze te vertellen ver de fullmoonhunt zodat jouw zoon of dochter straks misschien wel naar die beroemde fullmoon party op Koh Pha Ngan gaat, of wie weet jij zelf.

Ook wil de Vakantiebeurs soloreizigers in het zonnetje zetten met ‘Vakantiebeurs Goes Solo’. Niet alleen de echte singles, maar ook andere alleengaande reizigers. De grootste ergernis onder alleenreizenden is namelijk de eenpersoonstoeslag. Ook als alleenstaande ouder heb ik daar vaak mee te maken. Mooi initiatief dus!

Tevens wordt de Kids Vakantieaanbieder van het jaar bekendgemaakt. Per categorie heeft het publiek gestemd. Categorieën zijn o.a. allround touroperators, babyvakanties, familiehotels, eenoudervakanties, groene vakanties, kamperen, glamping, kidsclub vakanties, vakantieparken en verre vakanties. Onder de genomineerden veel bekende namen als Corendon, Club Med, TUI, Cirkel, Estivant, Maris Life, Center Parcs, Landal, Rompot, Hof van Saksen, Farmcamps, de Sprookjescamping, Koning Aap Kidz, Riksja Kids en Sawadee Familieavontuur, maar ook waar ik nog nooit van gehoord heb (waarschijnlijk omdat ik het meestal wat verder weg zoek), zoals Familotel, Gustocamp, Camping Sequoia Parc, Strandpark De Zeeuwse Kust en Preston Palace.

Interessanter nog zijn de Vakantiebeurs Awards. Op de vakdag worden de winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Verre bestemmingen, Steden & Cultuur, Cruises & Zeilen, Outdoor & Sport, Familie & Kinderen en Kampeer & Camping. Ik licht er een paar uit.

brochures-verre-reizen
Brochures van o.a. Goa, Belize, Zambia en Thailand.

Genomineerd in de categorie Verre bestemmingen is Matoke Tours, met de eerste virtuele reisbrochure, More Africa, een NGO gevestigd op Zanzibar met als hoofddoel om kinderen met een beperking en hun ouders te begeleiden. Een andere, Trabys.nl, is de eerste online community waar gelijkgestemde (groeps-)reizigers elkaar kunnen vinden en zich met de reisaanbieder kunnen verbinden op één platform. Trabys is er voor iedereen die graag op reis wil maar niet alleen.

Marokko-denise-miltenburg
Ik in Ouarzazate, Marokko.

In de categorie Steden & Cultuur is Barrio Life genomineerd. Barrio Life biedt mensen die de Sahara in willen bijvoorbeeld een nomaden inburgeringscursus aan, in Zagora, in Zuid-Marokko, om alvast kennis te maken met de gewoonten en gebruiken van de nomaden. Een andere genomineerde is Singulartrips, een kleinschalig Portugees bedrijf dat zich specifiek richt op gastronomische reizen; reizigers kunnen kennismaken met de lokale keuken.

In de categorie Cruises & Zeilen is CruiseReizen.nl genomineerd omdat ze een nieuwe visuele boekingsmethode hebben ontwikkeld: de CabinClick. Klanten kunnen zo het dekkenplan inzien en zelf kiezen waar ze willen verblijven. Eerlijk gezegd verbaast het mij dat dat er nog niet was.

In de categorie Familie & Kinderen is niet alleen Dades Reizen genomineerd, vanwege hun avontuurlijke familiereizen die speciaal zijn afgestemd op kinderen en waarbij kinderen veel over de cultuur en het leven in Marokko leren, maar is ook een wel heel gaaf hotel in Portugal genomineerd: het Cooking and nature – emotional hotel (affiliate link).

Dalyan-kind
Dochter Bo, 2 jaar, in het prachtige Dalyan, Turkije.

 

Zaterdag 23 en zondag 24 januari 2016

VAKANTIEBEURS VOOR BIJZONDERE REIZEN in MAASTRICHT

Heb je de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in Amsterdam gemist of woon je in het zuiden van het land, ga dan naar diezelfde beurs in Maastricht, in Expositie- en Congrescentrum MECC.

Doe inspiratie op voor de gaafste reizen: met een postboot (de Hurtigruten) langs de Noorse kust en Antarctica, op stap met een imam of naar de paasprocessies op Sicilië. Als ik het lees wil ik het allemaal wel doen: het noorderlicht bewonderen, op wijnreis naar Argentinië en Chili of een gastronomische wandelreis. Naar Togo, Benin, Madagaskar of Somaliland. Van luxe huwelijksreizen en retraites tot avontuurlijke rondreizen. Ontdek verschillende kleine reisorganisaties, van Avila Reizen tot Guidingyou Travel. Check via de link welke aanbieders van bijzondere reizen op de beurs aanwezig zijn.

kinderen-myanmar
Kinderen in Myanmar. Het meisje heeft thanaka op haar gezicht.

Donderdag 21 t/m maandag 25 januari 2016

VAKANTIESALON VLAANDEREN

Op de Vakantiesalon Vlaanderen in Antwerpen is dit jaar extra aandacht voor Italië; er is zelfs een apart Piazza Italiana. Er zijn workshops en presentaties over de meest uiteenlopende landen, van Namibië tot IJsland, maar ook over de Mont Ventoux, exclusieve zeecruises en ‘Anders dan anders reizen’. Ook is er een B&B Expo: één hal speciaal met B&B’s, chambre d’hotes, gastkamers en gites. Wil jij de mensen van ‘Ik vertrek’ achterna? Volg dan de workshop ‘Starten met een B&B’, dat kan zowel voor Frankrijk als voor Spanje. Let op: op maandag de 25 januari is het Lady’s Day en kunnen vrouwen gratis naar binnen.

Donderdag 21 januari t/m dinsdag 26 januari 2016

CARAVANA

Hou je van kamperen? Dan kun je op korte termijn naar de Caravana in Leeuwarden, de grootste kampeerbeurs van Nederland, met de nieuwste trends op kampeergebied en met caravans, campers, tenten en kampeeraccessoires. Ook vind je er campings uit binnen- en buitenland.

Zaterdag 30 januari 2016

SARDINIË VAKANTIEBEURS

Een gratis(!) beurs specifiek over het prachtige Sardinië. Je treft er verschillende kleine aanbieders aan van reizen naar Sardinië. Met lodges, agriturismo’s of een gezinsvriendelijk country hotel. Reizen weg van het massatoerisme, duiken in grotten onder water, een olijfolieproeverij op een landgoed, Italiaanse taalcursussen, kookcursussen of een mindfulnessreis naar Sardinië, het kan allemaal! Naast info over de ferries kun je Sardijnse delicatessen en vini sardi proeven. Over de wijnen van Sardinië schreef ik al eens kort iets.

Een kleine beurs met mensen die een passie voor Sardinië hebben en dus weten waar ze over praten. De Sardinië Vakantiebeurs. In ’t Veerhuis in Nieuwegein.

Sardinie
Prachtige stranden op zeer divers Sardinië.

 

Zaterdag 30 januari en zondag 31 januari 2016

TASTE & TRAVEL

Reizen en culinair genieten horen bij elkaar! Ben jij het daar mee eens, ga dan naar Taste & Travel in Rotterdam. Voor culinaire en bijzondere reisinspiratie, leuke workshops, presentaties, informatie van verschillende mooie reisorganisaties en uiteraard proeverijen en hapjes.

Donderdag 4 februari t/m maandag 8 februari 2016

VAKANTIESALON VAN BRUSSEL

Op de Vakantiesalon van Brussel vind je duizenden vakantiebestemmingen. Er zijn drie themaroutes: actieve vakanties, familievakanties en gastronomie. Ook is er veel aandacht voor fietsvakanties. Wat wordt jouw droomvakantie? Van de Galapagos eilanden tot het mooie Khao Sok in Thailand, je vindt het er allemaal.

River-Kwai-floatel
Tijdens mijn eerste reis naar Zuid-Oost Azië, op het floatel bij de River Kwai. 1e x Thailand in mijn eentje, 1998.

Zaterdag 6 februari en zondag 7 februari 2016

KAMPEER- FIETS- EN WANDELBEURS

In de TT Hall in Assen vind dit weekend de Kampeer-, Fiets- en Wandelbeurs plaats. E-bikes, GPS-gadgets, wandelschoenen, tandems, luchtbedden of complete tenten. Van boerderij- tot boscamping: eigenlijk komt elke kampeer-, fiets- of wandelliefhebber hier wel aan zijn trekken. Er zijn lezingen over campers, de kunst van het kiezen van de juiste fiets, padvinden met een kompas, trekkings in Noord-India en Nepal, en een korte workshop (berg)landschaps- en vakantiefotografie. Ook leuk: kinderen kunnen een indianentooi maken.

Zaterdag 20 februari en zondag 21 februari 2016

FIETS EN WANDELBEURS NEDERLAND

Hou je van fiets- en wandelvakanties of vind je het leuk om tijdens je vakantie een dag of meer te fietsen of wandelen? Ga dan naar de Fiets en Wandelbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.

Op de beurs staan verschillende kleine reisorganisaties. Liever meteen actief? Op een indoor fietsparcours kun je allerlei fietsen uitproberen: tandems, trikes (ligfiets), langeafstandsfietsen, elektrische fietsen, toerfietsen, bakfietsen, fietskarren, steps, etc. Er is zelfs een kinderfietsparcour en een klimwand voor kinderen. Je kunt tenten bewonderen in Tent Valley, is er een GPS-paviljoen en een pelgrimspaviljoen, en deelnemers aan de beurs kunnen ook gratis naar de e-bike Xperience.

Op 20 februari wordt de ‘Wandeltrofee 2016’ bekendgemaakt (voor wandelroutes in Nederland) alsmede de ‘fietsroute van het jaar’ bekendgemaakt; genomineerd zijn het fietsnetwerk Picardisch Wallonië, de Herzroute in Zwitserland, La Vélo Francette, die van Normandië naar de Atlantische kust in Frankrijk loopt, en de Van Gogh fietsroute in Brabant.

Het themaland van de Fiets en Wandelbeurs is overigens Spanje. Wist je dat Spanje zogenaamde vías verdes heeft? Dit zijn autoluwe ‘groene wegen’ over voormalige spoorlijnen. Ook heeft Spanje tal van schitterende nationale parken. Het is echt een eldorado voor wandelaars, fietsers en mountainbikers.

fietsen-istanbul
Ik op de fiets in Istanbul. Meer weten over fietstours in Istanbul? Lees mijn blog Weekendje Azië.

 

27 en 28 februari 2016

DE FIETS EN WANDELBEURS VLAANDEREN

Hou je van een actieve vakantie en woon je in of vlakbij België? Dan moet je op de Fiets en Wandelbeurs in Antwerpen zijn. Ook nu weer komen Spanjeliefhebbers aan hun trekken, want ook hier is het themaland is Spanje. Verschillende regio’s zijn aanwezig: bekende zoals Catalonië, Valencia en Andalusië, maar ook het Baskenland, Navarra, Aragon, Castilla y Leon, de Costa Cálida (bij Murcia), La Palma en de Balearen: Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera.

Fiets-Valencia
De fiets die ik 3 dagen tot mijn beschikking had in Valencia. Ideaal!

 

Zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober 2016

VERRE REIZEN EVENT

Wil je het liefst echt ver op reis? Bezoek dan het Verre Reizen Event in Den Haag. Hier vind je de mooiste verre bestemmingen in Azië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, en zelfs Oceanië en Antarctica.

meisje-marokko-denise-miltenburg
Meisje dat ik tegenkwam in het binnenland van Marokko.

 

Zaterdag 5 november 2016

DJOSER FAMILY INFORMATIEDAG 

Informatiedag over familiereizen van Djoser in het Museum Volkenkunde in Leiden.

 

Zondag 6 november 2016

RIKSJA REISEVENEMENT

Gratis reis event van Riksja! Dennis Storm komt over mooie plekken vertellen en GetAway Travel is ook aanwezig. In de Frabique in Utrecht. Je kunt kiezen of je van 10:00u tot 13:00u of van 14:00u tot 17:00u gaat. Kinderen kunnen mee, maar schiet wel op, de middag zit voor kinderen al vol!

Reisinspiratie opdoen op verschillende beurzen

Kun je niet kiezen? Je hoeft ook niet te kiezen. Van vakantiesfeer krijg je nooit genoeg. Bezoek er gewoon meerdere!

 

Weet jij een andere leuke (eventueel ook kleinschalige) beurs die de moeite waard is om in dit lijstje te noemen, laat het me weten. Wellicht zet ik die er later nog bij. Ook als ik zelf nog iets tegenkom, wellicht informatiedagen van bepaalde reisorganisaties of beurzen op een bepaald land gericht, dan voeg ik die later nog toe. Organiseer je zelf een beurs waar je graag apart aandacht voor wil, neem dan contact met me op.

Uiteraard zijn er ook in omringende landen als Duitsland en Engeland interessante beurzen, denk maar aan de ITB in Berlijn en de WTM (World Travel Market) in Londen, maar los van de reisbloggers die dit lezen zullen daar onder mijn volgers niet zo veel mensen naartoe gaan. Ook is er nog Die Urlaubs-Messe in Stuttgart, de Freizeitmesse in München, en Destinations – the Holiday & Travel Show, van 21 t/m 24 januari 2016 in Manchester en 4 t/m 7 februari 2016 in Londen.

brochures-informatie-vakantiebeurs
Droomritten in Spanje, het eiland Elba, Cappadocië, Lanzarote of Bilbao, het klinkt allemaal aanlokkelijk!

 

Welke van deze beurzen ga jij bezoeken? En ben je nog specifiek op zoek naar een bepaalde bestemming?

 

UPDATE: Organiseer je een beurs die een link met reizen heeft? Neem dan contact met me op via het contactformulier. 

13 gedachten over “De leukste vakantiebeurzen – waar wil jij naartoe?”

  1. He, wat leuk om te lezen. Ik ben van plan om naar de Vakantiesalon te gaan, maar twijfelde nog. Nu ben ik wel enthousiast om inspiratie te gaan opdoen en sfeer te gaan proeven. En misschien nog wel meer beurzen in de agenda te noteren.

  2. Ik hou van de vakantiebeurs! Ik heb er meerdere keren zelf gestaan tijdens mijn Toerisme opleiding en ook vaak als gast bezocht. In één dag proef je de sferen van meerdere landen. Dit weekend ga ik er weer heen, voor zaken. Ik mag voor de blog een sfeerimpressie maken. Superleuk! 

  3. Wauw, uitgebreid lijstje zeg! Ik ben voorlopig nog niet zo’n enorme vakantiebeurs-ganger maar als ik het zo lees, lijkt het meer de moeite dan ik altijd denk. Ik loop er soms zo verloren en wil dan naar ALLE bestemmingen 😉 Ik ga eind januari naar de beurs in Antwerpen!

  4. Ik ben vandaag voor het eerst op de vakantiebeurs geweest. Vond sommige delen zeker leuk, al zoek ik informatie toch vooral online 😉 Misschien morgen nog maar wat meer ontdekken in Utrecht!

  5. Ik vind het leuk dat er zoveel beurzen zijn! Dat wist ik niet! Ik vind het altijd heel gezellig om daar rond te lopen en dan kom ik altijd thuis met kilo’s aan folders! Dit jaar was ik voor het eerst als blogger op de beurs!

  6. De beurs REIS in Groningen super leuke beurs, goed georganiseerd!!! 7 en 8 januari 2017 wordt deze beurs weer georganiseerd. Zelf ben ik ook een voorstander van reispresentaties, Eerder die van Tiara tours bezocht en van Puur Kroatië, vooral bij deze laatste, enorm waardevolle informatie, leuke goodiebag en kortingsvoucher, en wat ik erg belangrijk vind, klein en persoonlijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven