De mooiste plaatsen van Sri Lanka: bezienswaardigheden en tips

De mooiste plaatsen van Sri Lanka: bezienswaardigheden en tips

De mooiste plaatsen van Sri Lanka, waar vind je die? Welke bezienswaardigheden in Sri Lanka mag je niet missen en wat heb ik verder voor tips voor Sri Lanka? Je leest het in dit blog!

Sri Lanka

Sri Lanka is de laatste jaren erg populair geworden onder reizigers en niet ten onrechte. Sri Lanka heeft veel culturele bezienswaardigheden, een mooie natuur en prachtige stranden. Het eten is er erg lekker, een treinreis is een must en een bezoek aan de Malediven is ook nog een mogelijkheid.

Oké, op naar Sri Lanka dus. Maar wat zijn nou de mooiste plaatsen van Sri Lanka? Je leest het hier.

mooiste-plaatsen-sri-lanka

Welke plaatsen moet je zeker bezoeken in Sri Lanka?

Wil je veel van Sri Lanka zien dan kun je allereerst de beschrijvingen in onderstaand overzicht gebruiken om je te oriënteren. Wat spreekt je aan? Waar hou je van? Natuur, cultuur of juist ook strand? Het staat er allemaal in. Ik noem 21 bezienswaardige plaatsen in Sri Lanka, maar daaruit kun je uiteraard zelf een keuze maken en zo de ideale rondreis Sri Lanka samenstellen.

Kaart van Sri Lanka

Zelf bezocht ik Sri Lanka alweer wat langer geleden, vandaar de wat oudere foto’s, maar de highlights zijn er nog steeds. Om het iets overzichtelijker te maken en snel te kunnen zien wat waar ligt laat ik nu eerst een kaart van Sri Lanka zien met de belangrijkste plaatsen erop. Ik kreeg dat zelf ergens; ik heb het zelf toen niet bij de betreffende reisorganisatie geboekt.

kaart-srilanka

Reisroute rondreis Sri Lanka

Wie naar Sri Lanka gaat begint meestal in Negombo (aan de kust, niet ver van de luchthaven) of in de hoofdstad Colombo. Daarna gaan de meeste mensen naar Anuradhapura, Polonnaruwa, Dambulla en Sigiriya. Vervolgens Kandy en Nuwara Eliya. Dan soms Yala en Galle nog en dan nog lekker ergens naar een mooi plekje aan de kust. Dit was altijd een beetje het traditionele ‘rondje’, maar tegenwoordig kun je ook naar het noorden en oosten van Sri Lanka.

mooiste-plaatsen-srilanka

De mooiste plaatsen van Sri Lanka

Hieronder lees je wat volgens mij de allermooiste plekken in Sri Lanka zijn. Ik begin in het binnenland van Sri Lanka en maak dan een rondje met de klok mee. Daarna vanaf de westkust weer het binnenland in richting noord(oost)en. De route ziet er dan eigenlijk uit als een soort cijfer 6 op de kaart. Kies hieruit wat jou het mooist lijkt om te bezoeken in Sri Lanka.

Mooiste plaatsen en bezienswaardigheden Sri Lanka:

Kandy

Kandy is een plaats die echt bij een rondreis door Sri Lanka hoort, zeker als je van cultuur houdt. Kandy is de op 1 na grootste stad van Sri Lanka, maar door het grote meer doet het toch landelijk aan. Wandel lekker langs Kandy Lake, bezoek de markt en dé highlight van Kandy: de roze Tempel van de Tand, oftewel Sri Dalada Maligawa. De ‘Tand van Boeddha’ (die als één van de heiligste voorwerpen uit het boeddhisme wordt gezien) wordt hier bewaard.

Mocht je in de zomer naar Kandy willen gaan dan is het goed te weten dat jaarlijks (dit jaar van 16 tot 26 augustus 2018) duizenden mensen naar Kandy reizen vanwege het Esala Perahera-festival. Het festival duurt 10 dagen en vindt plaats ter ere van de tandrelikwie van Boeddha. Er zijn dan iedere dag processies.

mooiste-plaatsen-srilanka-kandy

Nuwara Eliya

De streek rond Nuwara Eliya is ook echt een must see. De stad zelf wordt wel ‘Klein Engeland’ genoemd vanwege de vele koloniale huizen die je nog ziet, maar de omringende natuur is ook erg mooi. Nuwara Eliya ligt namelijk midden tussen de theeplantages en felgroene heuvels. Uiteraard bezoek je hier een theefabriek; ik bezocht de beroemde Macwoods tea factory. Ook zijn er watervallen in de omgeving.

mooiste-plaatsen-srilanka-nuwara-eliya

De omgeving van Nuwara Eliya behoort wat mij betreft echt tot de mooiste plekken van Sri Lanka!

mooiste-plaatsen-sri-lanka-plantages

Horton Plains

Niet ver van Nuwara Eliya vind je de Horton Plains. Dit National Park is het hoogstgelegen plateau van Sri Lanka en zeker ook een bezoek waard. Je kunt hier verschillende vogels en dieren spotten, waaronder luipaarden! Ook kun je naar ‘het eind van de wereld’ wandelen: World’s End. Ga net als ik toen deed heel vroeg op pad als het nog fris is.

mooiste-plekken-sri-lanka

Adam’s Peak

Iets meer richting Ratnapura ligt Adam’s Peak. In het Srilankaans heet het Sri Pada. Sri Pada is een belangrijk pelgrimsoord voor zowel boeddhisten als hindoes als christenen. Allemaal geloven ze dat Sri Pada de plek was waar Boeddha, dan wel Shiva, dan wel Adam, zijn voet voor het eerst op aarde had gezet. Op de berg vind je dan ook zijn voetafdruk. Voor veel mensen is het dus een magische plek en één van de belangrijkste pelgrimsoorden van het land. Echte actievelingen kunnen hier een hike naar de top maken. De wandeling doe je in ongeveer 3 uur. Behalve wandelen kun je in de omgeving ook fietsen.

jongetjes-sri-lanka

Ella

Ben je op zoek naar rust en wat verkoeling? Ga dan naar Ella. Helaas heb ik zelf geen tijd gehad om in dit bergdorpje te verblijven, maar wat ik erover las klonk heerlijk. Ella is een lieflijk Srilankaans bergdorpje te midden van watervallen, theevelden en valleien. Hier ga je naartoe om van mooie uitzichten te genieten en te wandelen; naar Ella Rock, of, minder zwaar, naar Little Adam’s Peak, niet te verwarren met Adam’s Peak zelf.

Ratnapura

Ratnapura is het centrum van de edelstenenindustrie. In 2016 is hier de grootste blauwe saffier ter wereld ontdekt. De edelsteen heeft de naam ‘Star of Adam’ gekregen. De legende luidt dat toen Adam uit het Hof van Eden werd gestuurd hij in Sri Lanka terecht zou zijn gekomen. De tranen van Adam zouden in edelstenen zijn veranderd toen hij vergiffenis vroeg aan God.

Yala National Park

Ben je dol op Nationale Parken en vind je het leuk om wilde dieren te spotten? Dan moet je naar Yala National Park. Yala is een beschermd natuurgebied. In de jungle van Yala leven wilde olifanten, luipaarden, buffels, beren, apen, vele soorten vogels en nog veel meer dieren.

Galle

Bij Galle (in het zuiden van Sri Lanka) denk je misschien alleen aan cultuur, aan het fort (dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat) en aan Portugezen en Nederlanders die er in vroeger tijden heersten, maar wist je dat je er vlakbij ook walvissen en dolfijnen kunt spotten? De grootste kans hierop heb je in onze winter.

bus-galle

Unawatuna

En dan Unawatuna. O, Unawatuna, wát een heerlijk plaatsje was dat! Palmbomen, strandjes, houten huisjes en een (toen nog) heel rustig backpackerssfeertje. Ik verbleef er 2 nachten en vond het de ideale plek om even lekker te chillen, zelfs in het regenseizoen. Andere geliefde plaatsjes in de buurt zijn Mirrissa en Tangalle. Lees hier meer: stranden Sri Lanka.

mooiste-plaatsen-sri-lanka

sri-lanka-moesson

Hikkaduwa

Hikkaduwa (ook op de kopfoto van dit blog) heeft een groot strand met palmen en beach bars, en een hoofdstraat met tal van guesthouses, winkeltjes en restaurantjes zoals je niet in veel andere plaatsen in Sri Lanka ziet.

In Hikkaduwa kun je surfen, snorkelen, naar een opvangcentrum voor schildpadden of naar het tsunami photo museum. Ook hier vond ik de backpackerssfeer erg leuk. Ik vermoed dat het er wel een stuk toeristischer is geworden maar toen ik er destijds in het regenseizoen was was het er rustig en relaxt.

mooiste-plekken-sri-lanka

Kalutara

Een andere badplaats is Kalutara. Het staat níet bekend als één van de mooiste plaatsen van Sri Lanka die je moet bezoeken, maar het is gewoon een badplaats met strandhotels en resorts. Hier ben ik alleen maar geweest om over te stappen van de trein op een lokale bus naar het zuiden. Je kunt hier de Kalutara Bodhiya bezoeken, een boeddhistische tempel, of gewoon genieten van het strand en watersporten.

Colombo

In tegenstelling tot andere Aziatische steden vond ik Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka, geen echte must see. Als je echt een lange reis maakt zou ik het wel bezoeken, maar heb je maar 2 of 3 weken en moet je toch al kiezen dan zijn er wel mooiere plekken op Sri Lanka. Het meest bekend in Colombo is de wijk (en bazaar!) Pettah.

mooiste-plaatsen-srilanka

Negombo

Veel mensen die een pakketreis of strandvakantie Sri Lanka boeken zitten in (of aan de rand van) Negombo, maar ook rondreizen over Sri Lanka beginnen of eindigen hier vaak. Waarom? Omdat het gunstig gelegen is ten opzichte van de luchthaven en er eigenlijk nog best veel te zien is.

Negombo is een vissersdorp. Je kunt er niet alleen aan het strand liggen, maar ook door de plaats zelf wandelen (je zit meteen middenin het lokale leven), een tuk tuk ritje maken, de vishaven bezoeken, de Dutch Canal vanaf een bruggetje bekijken of een boottocht maken. Een boottripje maken waarbij je krokodillen en aapjes spot kan ook. Ik heb het ook allemaal gedaan.

mooie-plekken-sri-lanka

Pinnawela

Pinnawela ligt even ten westen van Kandy. Verblijf je wat langer in Negombo dan is het ook goed als (halve) dagtrip te doen. In Pinnawela vind je een olifantenweeshuis. Babyolifantjes krijgen hier de fles en je kunt zien hoe de olifanten een bad nemen in de Maha Oya river. Vlakbij het weeshuis zit ook de Millennium Elephant Foundation, een stichting die zich inzet voor de bescherming van olifanten. Olifanten die slecht behandeld worden proberen ze vrij te krijgen.

Anuradhapura

Anuradhapura was de eerste hoofdstad van Sri Lanka en werd gesticht in de vijfde eeuw voor Christus. Hier zie je oude boeddhistische tempels en stoepa’s. De stad behoort tot de Culturele Driehoek: Anuradhapura, Polonnaruwa en Dambulla. Deze plekken zijn de mooiste plaatsen in Sri Lanka wat oude bezienswaardigheden betreft.

mooiste-plaatsen-sri-lanka-bezienswaardigheden

Polonnaruwa

Polonnaruwa staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de Middeleeuwen was het de hoofdstad van het land. Inmiddels is het een historische stad met veel ruïnes, tempels, grote sculpturen van Boeddha en het vroegere koninklijk paleis.

Dambulla

Dambulla ligt centraal in de Culturele Driehoek en staat bekend om de gouden tempel van Dambulla. In een 160 meter hoge rots bevinden zich indrukwekkende boeddhistische tempels en Boeddhabeelden. De tempels liggen halverwege de rots; van daar uit heb je schitterend uitzicht over de vlaktes en rotsen. Soms kun je zelfs Sigiriya zien liggen.

Sigiriya

Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots (‘Lion Rock’), een aparte rots die boven het oerwoud uitsteekt. Je kunt de rots beklimmen. Voor mij lag Sigiriya net te ver uit de route, maar als ik nog eens naar Sri Lanka toe zou gaan zou ik er zeker voor kiezen. Het lijkt me onwijs mooi! Ik denk zelfs dat Sigiriya juist door die rots één van de mooiste plaatsen van Sri Lanka is.

Trincomalee

Trincomalee is een havenstad helemaal aan de oostkust, iets richting noorden ook nog. In de tijd dat ik ging was dit gebied nog niet veilig, maar nu gelukkig wel. Tip: in het voor- en najaar kun je hier walvissen spotten!

Jaffna

Jaffna ligt helemaal in het noorden van Sri Lanka. Het is zowel de naam van de stad als van het schiereiland. Lange tijd associeerde ik Jaffna met Tamilstrijders en oorlog. Meer dan 30 jaar streden de Tamiltijgers namelijk voor een onafhankelijke Tamil-staat. Ook toen ik Sri Lanka bezocht heerste in dit deel van Sri Lanka nog een burgeroorlog. In 2009 werd de leider van de Tamils echter gedood en sindsdien is de strijd voorbij. Inmiddels kun je er alweer geruime tijd naartoe.

In de omgeving kun je aparte stoepa’s en hindoetempels bezoeken. Op de site van Van Verre lees je meer over Jaffna.

Delft

Delft? Ja, Delft Island! Vanuit Jaffna kun je ook het eiland Delft bezoeken. Op dit eiland voor de kust van Jaffna vind je mooie stranden met wuivende palmbomen, wilde paarden, muurtjes van koraalsteen en overblijfselen uit de koloniale geschiedenis, zoals de reünies van een Nederlands fort. Je kunt het eiland met een tuk tuk verkennen.

mooiste-plaatsen-sri-lanka-rondreis

Tips Sri Lanka

Hieronder heb ik nog wat overige tips voor Sri Lanka, zowel bezoektips als praktische tips, en tot slot boekingstips voor een vakantie naar Sri Lanka of voor het boeken van losse tours in Sri Lanka.

Treinreis door het binnenland van Sri Lanka

Maak ook zeker een treinreis door het binnenland van Sri Lanka. Met de trein reis je door nevelige groene heuvels vol koffieplantages en rijstterrassen. Ik heb het zelf ook gedaan en vond het een onvergetelijke ervaring en echt het hoogtepunt van mijn reis door Sri Lanka. Niet alleen vanwege de uitzichten maar ook vanwege het contact met de lokale bevolking.

mooiste-plaatsen-sri-lanka

mooiste-plaatsen-srilanka

Van Sri Lanka naar de Malediven

Vaak ook wordt Sri Lanka met de Malediven gecombineerd. Heb je het geld ervoor dan is het natuurlijk geweldig om je rondreis Sri Lanka af te sluiten met een paar nachten op een bounty strand op de Malediven, de ultieme droombestemming! Reisblogger World Wide Wendy bezocht de Malediven. Hier lees je haar blog over de Malediven.

Hoe lang naar Sri Lanka?

Sri Lanka is ideaal voor een rondreis van 2 of 3 weken. Wil je echt álle mooie plekken van Sri Lanka zien dan kun je ook 4 weken gaan. Zelf was ik er 2 weken en heb ik niet ‘alles’ kunnen zien, maar ik heb destijds ook wel dagjes strand gedaan. En soms was iets bezoeken even lastiger door de regen (ik was er in het regenseizoen).

Vliegduur en tijdverschil Sri Lanka

Het tijdverschil tussen Nederland en Sri Lanka is 3,5 uur. In de winter is het 4,5 uur verschil.

De vliegduur naar Sri Lanka is ongeveer 11 uur, afhankelijk van de airline waar je mee vliegt en of/waar je overstapt. KLM vliegt rechtsreeks naar Colombo, heen in 9 en een half uur, terug in 11 uur. Stap je in Londen, Dubai of Qatar over (wat vaak goedkoper is) dan doe je er uiteraard langer over.

Reis naar Sri Lanka boeken

Wil je op individuele basis een mooie rondreis door Sri Lanka maken, maar niet alles zelf regelen en liever niet op de bonnefooi, neem dan contact op met Van Verre Reizen. Van Verre heeft een aantal voorbeeldreizen naar mooie plekken in Sri Lanka waar je je door kunt laten inspireren. Je kunt deze reizen naar wens aanpassen.

Route Sri Lanka uitstippelen

Soms is het best lastig om zelf in te schatten of de route die je in gedachten hebt haalbaar is. Alles zelf uitstippelen kost veel tijd. Van Verre kan je daarbij helpen. Ze kunnen de reis helemaal op maat voor je maken, dus wil je ergens wat langer blijven of wil je het net iets anders dan de route die zij voorstellen dan kan dat ook. Als je het via hen doet weet je zeker dat het allemaal haalbaar is en mooi op elkaar aansluit.

Auto met chauffeur

Zelf reisde ik met de bus en de trein door Sri Lanka, maar misschien zit jij wel aan een auto te denken. Het verkeer in Sri Lanka is echter best chaotisch. Wil je niet zelf rijden in Sri Lanka? Geen probleem. Van Verre regelt een auto met chauffeur voor je die stopt waar je wil. Je weet dan zeker dat je een betrouwbare chauffeur hebt. Een gids erbij kan zelfs ook nog als je dat wil.

gids-sri-lanka

Met 4, 5 of 6 personen naar Sri Lanka

Wil je met een klein groepje vrienden naar Sri Lanka, met familie of met een bevriend stel dan kunnen ze in plaats van een auto ook een busje met chauffeur regelen en ben je relatief minder geld kwijt dan als je het met zijn tweetjes doet. En het is ook nog eens gezellig! Dus wie weet kun je nog een ander stel of wat vrienden overhalen voor een onvergetelijke reis?

Met het gezin op reis naar Sri Lanka? Lees dan hier over fijne stranden Sri Lanka.

mooiste-plaatsen-srilanka

Losse tourtjes Sri Lanka boeken

Wil je alleen wat losse tourtjes boeken dan kan dat ook. Van Verre heeft zogenaamde bouwstenen. Deze kun je in je eigen reis inplannen. Kijk zeker even, want je komt zo vast nog op leuke ideeën!

Wat dacht je bijvoorbeeld van de bouwsteen inclusief de treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya? Of deze bouwsteen waarbij je behalve de culturele driehoek ook de mooie rustige oostkust van Sri Lanka bezoekt, zoals Passikudah? Dan heb je de highlights én iets origineels te pakken.

Waar je ook naartoe gaat in Sri Lanka, ik wens je alvast heel veel plezier! En geniet zeker ook van de heerlijke curry’s en dahls! Met een Lion biertje erbij.

Reisgids Sri Lanka

Koop eventueel alvast een mooie reisgids Sri Lanka voor nóg meer inspiratie:

Twijfel je nog over je bestemming in Azië? Kijk dan ook eens naar de andere reizen in Azië van Van Verre:

Azie Reizen Van Verre

Ik schreef dit artikel over de mooiste plaatsen in Sri Lanka in opdracht van Van Verre. De tekst en foto’s zijn gewoon van mij. Ik bezocht Sri Lanka al wat langer geleden en met analoge camera, vandaar dat ik foto’s van de foto’s heb gemaakt. Lees hier meer blogs over Sri Lanka en Zuidoost-Azië

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven