De mooiste plekken in het Westduinpark in Den Haag

Inhoudsopgave

De mooiste plekken in het Westduinpark in Den Haag

Het Westduinpark in Den Haag is een beschermd natuurgebied tussen de haven van Scheveningen en de badplaats Kijkduin. Het is een uniek stuk natuur aan de Noordzee waar bossen en duinen in elkaar overlopen en onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen.

Voor veel mensen in Den Haag is het bekend terrein, maar stiekem zit het toch nog vol verrassingen! Neem dus zeker eens een andere route door het Westduinpark dan je gewend bent!

‘Geheimtip’ Den Haag: een beschermd natuurgebied met bossen, duinen, strand, zee èn uitzicht op de stad!

vulkaan-haagse-piek

Westduinpark

In de 23 jaar dat ik in Den Haag woon ben ik er al vaak geweest en de laatste tijd extra vaak. Als Haagse local vertel ik je wat mijn mooiste plekken in het Westduinpark zijn èn hoe je er komt. Uit de reacties op een foto die ik op Facebook en Twitter plaatste bleek laatst al dat zelfs mensen uit Den Haag deze mooiste plekken lang niet allemaal weten te vinden! En dat is niet zo gek, het Westduinpark is namelijk 240 hectare groot en de meeste mensen die ik ken komen eigenlijk altijd in hetzelfde stukje.

noordzee

De meeste mensen komen er vanwege het strand, maar er is veel meer!

duinen-den-haag

Ga ook eens op (her)ontdekking in het Westduinpark!

westduinpark-zonsondergang

kite-surfers-zuiderstrand

westduinpark-natuur

Westduinpark in Den Haag

Vroeger jogde ik wel eens door het Westduinpark naar Kijkduin, ook wandelde ik er regelmatig toen ik eind jaren 90 een tijdje in het Geuzenkwartier woonde, maar de laatste jaren was het Westduinpark meestal niet meer dan een natuurgebied waar ik doorheen fietste als ik naar één van mijn favoriete strandtenten op het Zuiderstrand ging.

Mijn zoon heeft weliswaar heel wat laser game feestjes van vriendjes in de duinen gehad en zelf ging ik de laatste jaren nog een aantal keer gewapend met mijn camera op zoek naar de Schotse Hooglanders, maar het was bijna altijd koud of regenachtig en nu in mei was het totaal anders. Hieronder zie je de foto’s die ik in mei maakte en ook een paar jaren geleden al.

westduinpark-den-haag

schotse-hooglander-westduinpark

zonsondergang-strand

fotograferen-in-het-westduinpark

zonsondergang-aan-zee

zonsondergang-nederland

Het Westduinpark ontdekken

Ook al was ik er dus inmiddels ontelbaar vaak geweest en had ik altijd genoten van elk tochtje, de afgelopen weken was ik er veel vaker en vond ik het er mooier dan ooit. In de late namiddag of in de avond wandelde ik, zonder vooraf uitgestippelde route door het Westduinpark. Ik nam vele paadjes, verhard, onverhard en van zand, omhoog en omlaag, hellend en vlak, naar links en rechts, richting zee en terug.

Lekker dwalen!

Mooie zandvlakte

Ik ontdekte delen van het Westduinpark waar ik nog nooit geweest was, zowel in het bosgedeelte als in de duinen. Het meest verliefd werd ik op het in een grote kom gelegen zanderige gedeelte met in het midden een paar bomen. Het deed me aan zandvlaktes en duingebieden elders in Nederland denken, zoals aan Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen.

westduinpark-zandvlakte-met-boom

Verborgen plekken en uitzichtpunten in het Westduinpark

Ik zag verborgen plekken en unieke uitzichtpunten die ik eerder niet ontdekt had of waar ik -in een ander seizoen wellicht- de schoonheid niet echt van had gezien. Want ja, ook in de duinen maken de seizoenen het verschil! Elke maand is het er anders!

Juist nu in de lente is het er mooier dan ooit, omdat de bomen zo mooi felgroen gekleurd zijn. Ook staat er vanalles in bloei!

bloemen-duinen-lente

Waar moet je zijn in het Westduinpark?

Je kunt natuurlijk gewoon op de gok wat gaan wandelen (genieten zul je zeker!), maar wil je de mooiste plekjes van het Westduinpark niet missen, lees dan eerst de rest van mijn blog, met mooie routes in het Westduinpark. Ook paden die ik niet eerder nam. Als je niet weet dat deze plekken er zijn zou je het namelijk alsnog zomaar kunnen missen en dat is zonde!

Niet te missen plekken in het Westduinpark

Ik ken namelijk heel veel mensen die vaak in het Westduinpark geweest zijn, meestal net als ik gewoon ‘onderweg’, maar die -zo bleek uit reacties op Twitter, Facebook en privé- de plekken die ik liet zien niet kenden. Zelfs niet altijd als het je vaste jogrondje of wandelingetje met de hond is.

Hoe kom je bij de mooiste plekjes?

westduinpark

Een prachtig natuurgebied aan de rand van Den Haag!

uitzichtpunt-westduinpark

Fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden en andere zandpaden

Sowieso is het fijn om op de fiets te komen (onderaan lees je waar je ze kunt huren mocht je niet in Den Haag wonen), maar de mooiste plekjes vind je door rustig te gaan wandelen en ook eens een zandpad te nemen. En nee, dat loopt niet altijd het lekkerst, sterker nog, dat wandelt best wel zwaar, zeker als het in de zomer straks warm is, maar het levert soms wel leuke verrassingen op.

Neem eens een zandpad!

zandpad-westduinpark

Het Westduinpark ontdekken

Kom je uit Den Haag dan heb je waarschijnlijk al een favoriete plek waar je altijd naar het strand gaat of je hardlooprondje doet en als je er doorheen fietst heb je waarschijnlijk een vaste route, maar je kunt ook elke keer een ander stukje kiezen en het Westduinpark eens écht gaan ontdekken. Eens goed kijken, bewust, zonder door iets of iemand afgeleid te worden.

Zelf vind ik het heerlijk om dat gewoon in mijn eentje te doen. Ik kan me niet én op een gesprek én op de natuur focussen, dus ga ik graag alleen.

westduinpark-den-haag-bos

Bos en duin

Het ene gedeelte van het Westduinpark is heel groen, bebost en dichtbegroeid, het andere juist wat kaler met droge duinvalleien. Je ziet niet alleen verschillende boomsoorten, struiken en bloemen, maar ook verschillende soorten duinen: hoge duintoppen, lage begroeide duinen, stuifduinen en drogere delen.

westduinpark-in-bloei

Van Duindorp tot Kijkduin

Aan de kant van Duindorp zie je weer andere dingen dan aan de kant van Kijkduin. En mis zeker het gedeelte bij de Savornin Lohmanlaan aan de rand van de Vogelwijk niet! Dat is mijn favoriete stuk en wat mij betreft het mooiste gedeelte van het Westduinpark.

‘Geheime’ plekken in Den Haag

Eigenlijk wilde ik deze mooiste plekken in het Westduinpark geheim houden, maar ja, het is ook wel weer heel leuk om ‘geheime’ tips te geven. Op 1 na staan ze namelijk niet op de kaart!

Tips voor net wat onbekendere plekjes waar jij misschien ook weer blij van wordt. Daarom doe ik het. Zolang we niet allemaal tegelijk gaan blijft het mooi. Dus sssttt!

Van die plekken die je eigenlijk geheim wil houden…

westduinpark-in-den-haag

De 5 mooiste plekken in het Westduinpark

Hieronder, in willekeurige volgorde, de 5 mooiste plekken in het Westduinpark.

Tip 1: Daar waar je vanuit het bos ineens de zee ziet
Tip 2: Daar waar je ziet hoe mooi groot en groen dit natuurgebied is
Tip 3: Daar waar je je ineens in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen waant
Tip 4: Daar waar je de Noordzee én de skyline van Den Haag ziet
Tip 5: Daar waar de zon zo mooi in zee zakt…

Elke tip beschrijf ik hieronder!

Tip 1: Daar waar je vanuit het bos de zee ziet

Het zien van de zee bezorgt me nog altijd een geluksgevoel, ook na al die jaren. Meestal zie je de zee tussen de duinen opdoemen, of tussen bebouwing door, maar er zijn niet veel plekken in Nederland waar je de zee tussen de bomen door ziet. Toch kan het!

mooiste-plekken-westduinpark

Waar je de zee ineens tussen de bomen door ziet…

Er is een plek in het Westduinpark waar je de zee ineens tussen de bossen ziet opdoemen en dát vind ik wel heel speciaal! Hier is het en ik zag het. Het duinbos is op zich al heel mooi groen en ook zeker de moeite waard, maar wil jij de zee ook wel eens vanuit een ander perspectief zien wandel dan net als ik ook eens vanaf deze kant naar zee.

Ineens zie je de zee tussen de bomen!

Hoe kom je bij dit doorkijkje in het Westduinpark?

Je vindt dit paadje door bij de Kwartellaan in de Vogelwijk de duinen in te gaan. De Kwartellaan loopt loodrecht op de Laan van Poot en eindigt in een halve cirkel. Het is bereikbaar met de auto, maar in verband met beperkte parkeermogelijkheden kun je op drukke dagen beter op de fiets komen.

Een klein paadje, iets hellend, gaat hier de duinen in. Als je zoveel mogelijk rechtdoor blijft lopen en niet linksaf slaat kom je op het bewuste pad uit. Ik moet er nog even een keer terug voor een mooiere foto, maar het is een prachtig doorkijkje.

Zelf kwam ik er deze keer per ongeluk vanaf een ander paadje dat niet op Google Maps staat. Ik kwam vanaf de Bosjes van Poot en de Nieboerweg. Dat kan dus ook. Sla in dat geval bij wandelknooppunt 82 rechtsaf, richting zee.

Tip 2: Daar waar je ziet hoe mooi groot en groen dit natuurgebied is

Een mooi uitkijkpunt is uitkijkpunt Vogelwijk I. Het mooie aan dit uitkijkpunt is dat je goed ziet hoe groot en groen dit natuurgebied eigenlijk is, ondanks de nabijheid van de stad en de zee. De Vogelwijk is niet alleen dichtbij, je hoort er ook echt heel veel vogeltjes.

westduinpark-den-haag

Uitkijkpunt Vogelwijk

Vanaf het Cort van der Lindenpad dat van noordoost naar zuidwest dwars door het Westduinpark loopt (een fietspad en wandelpad naast elkaar) moet je (wandelend) een zandpaadje inslaan om bij dit uitzichtpunt te komen. Het uitzichtpunt ligt vlakbij de (omheinde) Filmbunker.

Ik maakte een filmpje helemaal rondom waarop je de bossen ziet, maar ook veel struiken en andere duinbegroeiing.

Hoe kom je bij uitkijkpunt Vogelwijk I?

Je kunt het uitkijkpunt vinden via Google Maps op je telefoon. Klik hier voor de locatie: Uitkijkpunt Vogelwijk 1. Het ligt vlakbij strandtent de Fuut en ook niet ver van de Kwartel. De drie handigste manieren om er te komen:

a) Fiets naar de Duivelandsestraat of neem (als het voor uitjes weer mag) tram 12. Vanaf hier kun je direct de duinen in wandelen. Op de fiets kun je nog iets verder; neem in dat geval de Baden Powellweg. Zet je fiets bij Strandslag 9.
b) Fiets of rij naar de Kwartellaan en wandel het Kwartelpad op.
c) Zet je auto of fiets bij La Cantina (Zuiderstrand 1, strandslag 12), aan het eind van de Houtrustweg en maak eerst een fijne strandwandeling tot aan de Fuut. Ga daar de duinen in en je bent er al bijna.

Tip 3: Daar waar je je in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen waant

Een erg mooi plekje in het Westduinpark is een grote duinpan tussen de bossen. En dan bedoel ik niet zandvlakte de Berenkuil die sporters of mensen met kinderen misschien wel kennen, maar een ander open stuk in de duinen, net iets meer verborgen tussen de bomen. Eén van deze zandvlakten in het Westduinpark is het; en dan om precies te zijn de ‘zandvlakte’ die hier op Google Earth het meest naar het oosten ligt.

Een prachtige grote duinpan met een boom erin!

westduinpark

Zandvlakte met bomen

In een groot zanderig gedeelte omringd door verschillende soorten bomen, ook naaldbomen, zie je één mooie boom in het midden staan. Nou ja, eigenlijk een paar bomen, maar eentje valt het meest op. Juist die boom zo in het zand maakt dit plekje extra mooi vind ik. Zeker nu in de lente met dat felgroene bladerdek vond ik het een prachtig gezicht!

Mijn favoriet!

De Loonse en Drunense duinen in Den Haag

Als je deze plek ziet is het ineens net alsof je bij Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen in Noord-Brabant bent. Het doet eigenlijk heel on-Haags aan vind ik. En juist dat maakt het zo leuk. Wat mij betreft is dit dan ook één van de meest verrassende plekken in Den Haag!

mooiste-plek-den-haag

Hoe kom je bij deze mooie zandvlakte?

Deze zandvlakte ligt wat zuidelijker in het Westduinpark dan mijn eerder genoemde tips. Pak in dit geval de fiets, bus of auto naar de Savornin Lohmanlaan. Parkeren kan daar mits het niet te druk is en voor fietsers is er een grote stalling vlakbij de snackkiosk aan het eind van de laan. Verder kun je er alleen wandelend naartoe, via een onverhard pad of een zandpad.

Om bij het mooie gedeelte te komen kun je eerst de bordjes naar de Egelopvang aanhouden. Vanaf de Egelopvang is het nog maar een klein stukje verder en je bent er. Vanaf deze kant is het het mooist vind ik. Of ga op de Savornin Lohmanlaan ter hoogte van de Tortellaan de duinen in. Je wandelt dan eerst een stukje langs een open stuk en daar waar het fietspad naar links afbuigt moet jij dan juist nog een heel klein stukje rechtdoor en dan naar rechts.

Strandtenten in de buurt zijn beachclub Amigos (de enige waar ik nog nooit geweest ben; wel toen het nog LEEF Tapas heette, wat nu in de stad zit) en Pier 32. Tip: zij organiseren ook duinwandelingen! Hieronder zie je de strandtenten en heb ik de duinvallei die ik bedoel omcirkeld.

westduinpark-tips

Tip 4: Daar waar je de Noordzee én de skyline van Den Haag ziet

Wat je ook zeker niet mag missen is het uitzicht vanaf één van de hoogste duintoppen in het Westduinpark en dan in het bijzonder vanaf de Haagse Piek of de Vulkaan, omdat je daar vandaan ook Den Haag mooi kunt zien liggen.

De Haagse skyline in beeld

Hoe dan ook, het is een ontzettend gaaf gezicht om aan de ene kant de zee te zien en als je ronddraait de duinen en dan ook in de verte de Haagse skyline nog! Wauw! Mooi toch? Ik maakte er een filmpje van.

Op dit filmpje zie je de Noordzee, Scheveningen, de duinen en de Haagse skyline!

Hoogste duintop

De hoogste duintop is 34 meter, de andere 31 meter. De op een na hoogste duintop staat ook wel bekend als ‘De Vulkaan’. En nee, daar bedoel ik niet de ‘krater’ Hemels Gewelf mee waar ik het laatst over had, maar een heel ander uitzichtpunt. Hier heb ik ingezoomd op de Haagse skyscrapers:

geheimtip-den-haag

De Haagse Piek of de Vulkaan

Het bekendste en grootste uitkijkpunt in het Westduinpark ligt in het verlengde van de Savornin Lohmanlaan en heeft een groot rond plateau met bankjes en paaltjes er omheen. Dit is ‘De Vulkaan’.

Op de kaartweergave in Google Maps staat de Vulkaan echter net wat zuid(westelijk)er aangegeven, maar dat is volgens mij de Haagse Piek die verder niet op Google Maps vermeld staat. Dit hieronder is de Vulkaan:

westduinpark-uitzichtpunt

Is het nummer 4 of is het nummer 5?

De kaart bij de (diverse) ingang(en) van het Westduinpark zegt ook dat de noordelijker top De Vulkaan is (nr 4) en zuidelijker gelegen top de Haagse Piek (nr 5). Als je inzoomt via de satelliet-optie van Google Maps dan zie je in het verlengde van de Savornin Lohmanlaan ook duidelijk het grote ronde plateau met de bankjes en iets zuidelijker een andere top.

westduinpark-vulkaan

Uitkijkplatform

Ik las ergens dat de Haagse Piek een plateau heeft en dat de vulkaan meer onder het zand verborgen ligt, maar juist de Vulkaan heeft een rond plateau. Deze foto nam ik vanaf het punt dat in het verlengde ligt van de Savornin Lohmanlaan, wat echt De Vulkaan moet zijn:

mooiste-uitkijkpunt-den-haag

En deze foto hieronder nam ik vanaf het iets zuidelijker gelegen punt (hier, op een oude bunker lijkt het) wat Google Maps aangeeft als De Vulkaan, maar wat volgens mij en volgens de kaart bij de ingang van het Westduinpark niet De Vulkaan maar de Haagse Piek is:

haagse-piek-of-vulkaan

Scheveningen in de verte

Ook Scheveningen kun je zien! Alleen jammer van die lelijke kolos die ze aan het bouwen zijn: Inntel hotel Scheveningen. Over het Zuiderstrandtheater was ik destijds (aan de buitenkant) al niet echt enthousiast, maar dit… Zo zonde! Je zult er ongetwijfeld prachtig uitzicht vandaan hebben, maar het verpest wel de rest. Op de foto hieronder heb ik ingezoomd op de Pier.

Update 2021: Inntel Den Haag Marina Beach is inmiddels te boeken.

uitzicht-op-scheveningen

Nóg meer mooie uitzichtpunten in het Westduinpark

Zondag nam ik ook de foto hieronder nog; dat was niet vanaf de Haagse Piek én niet vanaf de Vulkaan, maar wel ook een erg mooi punt. Ik bereikte deze duintop zonder naam toen ik per ongeluk ineens een heel smal paadje ontdekte. Ik was niet de eerste want er lagen (helaas) blikjes bier in het gat van iets wat mogelijk een deel van een bunker of gangenstelsel uit de oorlog is geweest. Bunkers vind je namelijk veel in de duinen.

Het was dus nog iets zuidelijker dan de twee bekendste uitzichtpunten. Als je via deze link naar Google Maps inzoomt zie je een grote grijze steen (met een gat of tunnel) tussen het groen. Daar was het.

zonsondergang-westduinpark

Tip 5: Daar waar de zon zo mooi in zee zakt…

Tja, en ook favoriet blijft natuurlijk het strand. Daar waar je -kilometers lang- heerlijk kunt zonnen, zwemmen, surfen en spelen, èn waar je lang kunt blijven hangen. Want het mooiste blijft toch het moment waarop de zon in zee zakt. De ene keer als knalroze bol, dan weer met een oranje gloed en dan weer dreigend. Een enkele keer zie je weinig, als de zon achter de wolken verdwijnt, maar meestal blijft het magisch!

het-stille-strand

Het blijft prachtig, altijd weer!

zonsondergang-den-haag

Waar kun je dit zien?

Overal waar het Westduinpark uitkomt bij zee kun je het zien natuurlijk, en dat zijn dus heel veel plekken. Tussen de badplaats Scheveningen en de badplaats Kijkduin ligt een paar kilometer kust, dus je kunt zelf kiezen. Je vindt er bovendien meer dan 10 strandtenten om straks hopelijk weer lekker neer te kunnen strijken.

Uiteraard kun je ook gewoon op je handdoekje in het zand of met een picknickkleedje aan de waterkant van de zonsondergang genieten. Of op je yogamatje, want het stille strand is dé plek voor yoga, meditatie of bezinning. Juist hier, ver van het drukke Scheveningen, kun je extra van de rust én de zonsondergang genieten. Ook óp het water, want surfers zie je ook vaak op het Zuiderstrand.

surfers-zuiderstrand

De zon in zee zien zakken, het blijft magisch!

Parkeren kan bij La Cantina (aan het eind van de Houtrustweg), ergens langs de Laan van Poot, op de Savornin Lohmanlaan of in Kijkduin. Woon je in Den Haag kom dan lekker op de fiets. Neem wel een warm vest mee, want zodra de zon onder is wordt het meestal snel koud.

zonsondergang-noordzee

Hoe laat gaat de zon onder?

Nu in mei gaat de zon rond half 10 onder (begin mei om iets over 9 al, eind mei 10 voor 10), in juni rond 22:00u, in juli tussen 21:30 en 22:00u, in augustus tussen 20:30 en 21:30u (al best vroeg dus), in september tussen 19:30u en 20:30u en in oktober tussen 17:15 en 19:15.

Afgelopen maandag was ik ’s avonds laat nog met mijn tieners naar het strand gefietst:

strand-westduinpark

mooiste-plekken-den-haag

Mooiste plekje in het Westduinpark

Misschien ontdek je zelf een nóg wel mooier plekje in het Westduinpark. Een favoriete bankje, bunker, boom of stilteplek. Een plek met een romantische herinnering, een mooi verborgen stukje groen of een plek waar je de Schotse Hooglanders tegenkwam die in het park rondlopen. Die grote grazers voor het eerst zien is ook een mooi moment.

De zon, de zee en het vele en felle groen maken alles extra mooi.

Het Westduinpark in mei

Het vele mooie weer van de laatste tijd maakte het Westduinpark extra aantrekkelijk om er te zijn. Winterse wandelingen zijn hier zeker ook aan te raden, dreigende wolken of donkergrijze herfstluchten zijn ook schitterend, en ook mist is magisch mooi, maar met een lekker zonnetje en knalblauwe lucht is het toch ook wel heel fijn!

Door de zon, de zee en het vele en felle groen was het extra mooi. Maar echt niet alleen in mei hoor, mooie momenten zijn er straks in zomer ook nog volop!

Ik hoop dat je er net zo van geniet als ik deze lente deed.

Lopend van de ene kant van het Westduinpark naar de andere kant

Ga je -evenwijdig aan de kust- lopend van de ene kant van het Westduinpark naar de andere kant dan ben je ongeveer een uur onderweg. Dit is dan wel zonder zijpaadjes in te slaan of even stil te staan op mooie uitzichtpunten.

Wil je echt helemaal naar Kijkduin en terug (eventueel deels over het strand) en vanalles tussendoor doen dan zou ik 3 a 4 uur wandelen aanhouden.

Tip: etappe 2 van Kustpad 2 komt door het Westduinpark!

Op de fiets door het Westduinpark

Op de fiets van de ene naar de andere kant van het Westduinpark -ook weer evenwijdig aan de kust- duurt ongeveer 20 minuten. Hou er wel rekening mee dat je af en toe een beetje moet klimmen. Huur eventueel een fiets, dat kan in Den Haag, en ga lekker op verkenning!

fietsroute-westduinpark

Wandelen, fietsen, paardrijden of spelen

Of je nou van wandelen of fietsen, van het strand of de natuur, van vogels kijken of fotograferen houdt, in het Westduinpark kun je je hart ophalen. Met kinderen de natuur in, in je eentje de rust opzoeken, een momentje van bezinning, joggen, samen sporten, het kan allemaal en wordt er allemaal veel gedaan.

Voor gezinnen met kinderen heb ik nog extra leuke tips trouwens. Die tips komen nog een keer apart.

Met de auto of het OV naar het Westduinpark

Kom op zomerse dagen en vrije dagen het liefst zo min mogelijk met de auto. Op een doordeweekse dag is het meestal rustig. Kom momenteel, vanwege de coronabeperkingen, ook zo min mogelijk met het openbaar vervoer. Hopelijk kan het over een tijdje wel weer.

kaart-westduinpark

Ligging Westduinpark

Op de satellietkaart van Google hierboven zie je goed hoe het gebied eruit ziet en dat het helemaal van de wijk Duindorp tot aan Kijkduin loopt. Ook zie je goed dat het Westduinpark voor een groot deel aan de Vogelwijk grenst.

Wapendal

Ook het kleinere natuurgebied Wapendal (vlakbij de Bosjes van Pex) hoort bij het Westduinpark. Westduinpark en Wapendal samen zijn een Natura 2000 gebied en behoren tot Nationaal Park Hollandse Duinen. Wapendal ligt iets verder van de zee af en is niet toegankelijk. Wel kun je er omheen wandelen. Met name in augustus of begin september is dit mooi, want dan staat de heide in Wapendal in bloei. Wapendal wordt om die reden ook wel ‘het heitje’ genoemd.

Entree Westduinpark

Om het Westduinpark te bezoeken hoef je geen entreegeld te betalen of dagkaart aan te schaffen. Het is gratis te bezoeken of (als je puur voor het strand komt) te doorkruisen.

Tip voor mensen in en buiten Den Haag

Mijn tip voor mensen in Den Haag is vooral: ontdek het eens wat beter dan puur er doorheen te fietsen onderweg naar iets anders. En voor wie buiten Den Haag woont en het Westduinpark nog niet kende: ga in plaats van een dagje Scheveningen of Kijkduin eens naar het Zuiderstrand ertussen.

Combineer een bezoekje aan het strand met een lekkere wandeling door het park of sluit je stranddag af met een mooie zonsondergang.

En ga ook eens in je eentje! Juist als je alleen bent neem je de omgeving veel meer in je op.

Ga eens heel vroeg!

In plaats van ‘s avonds tegen zonsondergang is ’s ochtends als de zon nét op is alles natuurlijk ook magisch mooi. Ook dat ben ik nog steeds eens van plan. Iemand die dat ook veel doet is Bart Jan Verhoef. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ontdekte zijn foto’s door Instagram. Hij weet alles wat groeit en bloeit in het Westduinpark prachtig te vangen met het meest perfecte licht. Kijk hier maar: Een ochtend als zovelen.

Hij ziet fotografie als meditatie en dat herken ik wel. In mijn eentje wandelend in mooie natuur met mooi licht vergeet ik de rest.

Ga ook eens puur voor het park, ’s ochtends heel vroeg, met je camera of gewoon je smartphone. Je hebt inmiddels gezien hoe mooi het is.

Meer leuke tips

De laatste tijd heb ik veel mooie en nog relatief onbekende plekken in Den Haag (her)ontdekt. Wil je de komende tijd dus nog meer leuke tips over Den Haag en omgeving te weten komen, volg mijn footprints dan op Facebook. Lees ook zeker mijn blog over NP Hollandse Duinen!

Dit hieronder is mijn dochter, afgelopen maandag, op haar verjaardag.

favoriete-plekken-den-haag

Overnachten in de buurt

Wil je in de buurt van het Westduinpark overnachten dan kan dat in het NH Atlantic in Kijkduin. Dit hotel grenst direct aan het Westduinpark en aan het strand van Kijkduin. Goed te weten is wel dat Kijkduin momenteel een heel andere look krijgt en je dus aan de andere kant van het hotel tegen bouwwerkzaamheden aan kijkt. Maar aan zee of in het Westduinpark vergeet je dat weer.

Verblijf je liever in een bungalow dan is vakantiepark Kijkduin ook een goed idee. Als je een fiets huurt ben je al in 5 a 10 minuten in het Westduinpark. Ook ben je vanaf daar zo op Landgoed Ockenburgh.

welkom-terug-in-nederland

Blijf op de paden en neem afval mee

Hierboven zie je overigens een gebied wat je niet mag betreden. Staat er ergens verboden toegang hou je daar dan ook aan. Dit waren dan ook niet mijn voetsporen.

Neem al je afval mee, zorg dat je een zakje bij je hebt en zie je iets slingeren neem het dan ook mee.

Foto’s

De foto’s in dit blog maakte ik uiteraard zelf. Ik maakte ze bijna allemaal met mijn iPhone XR, maar ook een aantal met mijn camera. De meeste foto’s maakte ik deze maand, enkele andere eerder al.

Ook zin om te gaan fotograferen? Bekijk hier de top 10 camera’s van BOL!

Kende jij het Westduinpark al? Welke foto spreekt je het meest aan en welke van deze 5 plekken wil jij wel eens bezoeken? 

20 gedachten over “De mooiste plekken in het Westduinpark in Den Haag”

 1. Hoi Denise,

  Wat een leuke blog weer, fijn geschreven en prachtige foto’s.
  Ben enkele keren op m’n inline skates door het Westerduinpark gereden, van Kijkduin naar Scheveningen of vice versa.
  Het is een prachtig gebied.
  En de Schotse Hooglanders die ben ik inderdaad tegen gekomen, wat mij betreft heb ik ze van iets te dichtbij gezien. (niet mijn keuze, maar van hun 🙂 )

  Dankjewel voor weer een leuke blog!!

  1. En jij bedankt voor het reageren Erik!
   Leuk dat je er op skates geweest bent. Ik zie dat inderdaad wel eens mensen doen. Bij de veeroosters lijkt het me lastig.
   Haha, o jee, hopelijk waren ze gewoon nieuwsgierig en niet boos.

   1. Graag gedaag 🙂

    Het is er leuk rijden, de veeroosters is op zich wel goed overheen te rijden maar je moet er wel alert op zijn.
    Dat je niet op volle snelheid er ineens voor staat, dan moet je wel heel erg goed kunnen remmen of springen om er overheen te komen 🙂 🙂

    De Schotse Hooglanders waren, denk ik, niet boos maar kwamen wel heel erg dicht naar mij toe, dichterbij dan ik prettig vond hahaha.

 2. Ik snap wel dat je plekjes als dit het liefste geheim houdt, want het is er zo rustig en sereen. Het is al lang geleden dat ik er een keer was, toen een vriendinnetje nog in Den Haag woonde. Het verbaasde me hoe groot het natuurgebied is in de volle randstad. En het deed me met de stukken met bomen inderdaad denken aan de Loonse en Drunense duinen waar ik dichtbij woon. 

 3. Ja zo’n mooi stukje Den Haag. Ik kom er altijd doorheen op de fiets naar Scheveningen. En dan denk ik altijd dit is ook Den Haag. Die runderen zijn ook zo mooie beesten. Mooie foto’s heb je er ook bij.

 4. Daar kwam die foto dus vandaan! Die van die duinpan met de boom erin. Heel erg leuk dat je zo als ‘local’ de tips geeft en jouw geheime plekjes prijs geeft. Wat mooi dat er zo’n natuurgebied dichtbij een stad ligt. Ik zie het al voor me hoe ik vanuit de stad door de natuur fiets en dan de zee vanuit het bos ziet opdoemen. Wat een gevoel van vrijheid.

 5. Wij willen heel graag eens een weekendje richting Den Haag en Schevingen, hier zou ik dan ook dolgraag een kijkje willen nemen. Het ziet er prachtig uit. Ik vond je foto ervan op FB of Twitter ook al zo mooi. Leuk om tips te lezen van iemand die hier in de omgeving woont en het gebied goed kent.

 6. Wat een kleuren in de duinen! Je hebt helemaal gelijk, aan het strand liggen is fijn, maar het Westduinpark eens écht gaan ontdekken is eigenlijk nog veel leuker.

 7. Wat een fijne plek zeg! Het lijkt me zo heerlijk om in de buurt van het strand te wonen…ik vind de duinen altijd zo mooi en rustgevend. Mooie foto’s ook!

 8. Wat heerlijk lijkt het me om bij zo’n mooie plek in de buurt te wonen. Ik kan me voorstellen dat je hier regelmatig komt. Het ziet er ook helemaal niet druk uit. Zoals je al schrijft doet het me een beetje aan de Loonse en Drunense duinen denken. Zeker die zandvlakte. 

 9. Hoi Denise,
  Mooie foto’s allemaal.. Ik wil met mn vriedin buiten in een ‘romantische’ of mooie omgeving een avondmaaltijd eten als verassing omdat we 23 jaar bij elkaar zijn en geen restaurants willen bezoeken momenteel. Kan dit in het Westduinpark denk je? Of moet je altijd op de paden blijven waardoor je waarschijnijk niet de enige bent? Of heb je nog andere ideeen voor een avond maaltijd op een romantische plek?

  Alvast bedankt!

  1. Er zijn wel een aantal zandvlaktes waar je wel mag komen (oa bij die boom en iets eerder al, bij de ‘fitnessplek’), maar daar zul je idd niet altijd de enige zijn. Hoewel er toen ik er was (vrijwel) niemand anders was. Dus picknicken kan wel. Veel plezier!

 10. Hoi Denise, ik ga dinsdag met de kinderen vanuit Gelderland naar zee / duinen. Zijn er ook uitgezette wandelroutes in het park of heb je een tip om 1.5h te kunnen lopen en waar dan te starten? Dank vast!

  1. Beste Chantal, leuk! Het is een behoorlijk groot natuurgebied, dus als je geen fiets hebt moet je inderdaad kiezen. Ook ligt het er een beetje aan wat je leuk vindt. Hoe oud zijn de kinderen? Aan het eind van de Kwartellaan kun je bij het Kwartelpad een wandeling langs groene paaltjes (zandpaadjes) volgen, maar ook andere paden en ben je dichtbij een open gedeelte met speel- en gymattributen. En ga je juist wat zuidelijker, bij de De Savornin Lohmanlaan, dan kun je naar het mooiste uitzichtpunt wandelen (de Vulkaan) en dan door naar zee, bij het Stille Strand, bij strandslag 7 (Millers). Ook is het leuk om hier en daar nog wat zijpaadjes te nemen in de hoop de Schotse Hooglanders te spotten. Verder is er ook nog een grotere zandspeeltuin, bij de Wieringsestraat, maar de andere plekken die ik noemde zijn qua natuur mooier.
   Veel plezier!

  2. Echt duidelijk uitgezette wandelroutes zoals bij Meijendel zijn er niet. Wel zie je regelmatig van die paaltjes met knooppunten als je daar handig in bent.
   Ook staat er bij verschillende ingangen van het park een bord met een plattegrond. Het is handig om daar even een foto van te maken als je aankomt, of kijk af en toe pp Google Maps.

 11. Heel mooi verhaal, met fantastische foto’s leuk! Wij gaan er heen. Ik vroeg me af waar ik de meeste kans heb om de hooglanders tegen te komen? Waar ik dan wellicht het beste de wandeling kan beginnen?

  1. Beste Vincent, ze kunnen op verschillende plekken zitten, maar de laatste tijd zag ik ze het vaakst aan het eind van de De Savornin Lohmanlaan (daar de duinen in) en vanaf daar iets verder noordelijk. Er komt nog een keer een apart blog over met tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven