De prachtig paarse heide op de Posbank in september

De prachtig paarse heide op de Posbank in september

Al jaren stond het op mijn bucketlist: de paarse heide op de Posbank bewonderen. En toch kwam het er nooit van. Nationaal Park Veluwezoom (waar de Posbank bij hoort) ligt niet naast de deur en de heide bloeit relatief kort. Deze zomer ging ik eindelijk! Ik bewonderde de Posbank in september!

In dit blog zie je hoe de heide bij de Posbank begin september was. Alle foto’s heb ik er zelf gemaakt, tenzij ik er zelf op sta. Aan het eind van het blog lees je hoe de heide er eind september bij staat.

mooie-foto-posbank

Paarse heide op de Posbank

Eigenlijk zou ik al in augustus gaan wandelen op de Posbank, samen met vriendin Josefien uit Arnhem. De tweede helft van augustus was daar het ideale moment voor. De weersvoorspellingen waren echter zo bar en boos dat we besloten het uit te stellen. Ik ben niet bang voor een druppel regen, maar ik wilde wel graag mooie foto’s maken!

heide-in-bloei

herikhuizerveld

posbank-instagram

heide-posbank-in-bloei

De Posbank in september

‘De zon schijnt!’ appte ze een paar weken later op een vrijdag. Het was inmiddels september, eind van de ochtend. ‘Heb je tijd om vandaag nog te gaan wandelen op de Posbank?’ Tijd had ik eigenlijk niet en had het nog wel zin, zo laat op de dag? En was de Posbank überhaupt nog wel mooi in september?

Ineens dacht ik: ik doe het wél! En dus pakte ik toch op vrijdagmiddag om 14:00u de trein nog vanuit Den Haag richting Rheden. Hoe het was? Je leest het hieronder.

Op een vrijdagmiddag in september naar de Posbank. Was het de moeite nog wel?

follow-my-footprints

Trein naar Rheden

Op het korte traject tussen Arnhem en Rheden zie ik de bui al hangen. Grijze wolken pakken zich samen. Een waterig zonnetje doet verwoede pogingen tussen de wolken door te piepen. Hmm, dat is niet echt mooi voor de foto’s. Ik graai nog eens in mijn rugzak: heb ik m’n regenjas eigenlijk wel bij me?

Van het station Rheden naar Nationaal Park Veluwezoom

Om half 4 stap ik in Rheden uit de trein. Het is stukken warmer dan in Den Haag, de zon schijnt ineens feller en ik zie wat stukken blauw! Hoera!

Zo op het perron in Rheden denk je nog niet: ‘Wauw, dit gaat één van mijn mooiste ervaringen in Nederland worden’, maar als ik eenmaal een paadje in ben geslagen (de Heuvenseweg), ben ik blij lekker op pad te zijn. Even genieten in de natuur!

koeien-rheden

Tip: Wil je hier vlakbij overnachten? Boek dan een natuurhuisje in Rheden.

nationaal-park-veluwezoom

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Vanaf station Rheden wandel ik naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Het is slechts 1 km lopen naar Bezoekerscentrum Veluwezoom, dat op de kaart ook wel staat aangegeven als Veluwetransferium Posbank. Het adres is de Heuvenseweg 5a in Rheden. Vriendin Josefien komt er met de auto naartoe.

Startpunt wandeling Posbank

Hoewel we eigenlijk de wandeling direct daar willen starten (bij het bezoekerscentrum heb ik een gratis kaartje van het gebied gehaald), rijden we uiteindelijk toch eerst door naar de parkeerplaats bij de Posbank. Heb je de hele dag de tijd dan kun je prima bij het bezoekerscentrum beginnen, maar nu we niet zoveel tijd hebben, willen we in elk geval het mooiste punt van de Posbank niet missen.

Met de auto naar Parkeerplaats Posbank

De route naar de Posbank is al prachtig! Ik wist dat het mooi zou zijn en ik wist dat het paars zou zijn, en heerlijk heuvelachtig, maar dat het zó heuvelachtig zou zijn (bergachtig zou ik bijna willen zeggen) en zó vol met heide, dat had ik nooit gedacht.

heide-veluwe-september

Bijzonder landschap

Al in de auto roep ik ‘Ohh’ en ‘Ahhh’ bij het zien van de paadjes langs de flanken van de paarse heideheuvels. Wát een bijzonder landschap! Het voelt ineens alsof we aan het road trippen zijn, ergens lekker in het buitenland.

heide-veluwezoom

Potjesberg

Vanaf de parkeerplaats wandelen we eerst naar de zijkant van de Potjesberg. Niet dat ik enig idee had dat het zo heette hoor, maar dat zie ik nu achteraf bij het kijken naar mijn foto’s en het vergelijken in Google Maps. Het schijnt de oude naam ervoor te zijn.

Wauw, wat staan we hier hoog en wat kunnen we, ondanks het niet zo heldere weer, ver kijken!

heide-september

Posbank uitzichtpunt

We wandelen een stukje rondom en lopen dan terug naar hét Posbank uitzichtpunt wat we natuurlijk niet mogen missen. Het ligt op een 90 meter hoge bergtop en je hebt er niet alleen prachtig uitzicht op de heide, maar ook uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je zelfs tot in Duitsland kijken.

mooiste-uitzichtpunt-nederland

Mooiste top van Nederland

‘De mooiste top van Nederland’ staat er. Nou, daar ben ik het wel mee eens. Wat waanzinnig mooi is het hier! Je kunt ontzettend ver alle kanten op kijken, maar vooral het heuvellandschap is zo mooi! Eén van de meest bijzondere plekken in Nederland!

Dit bekendste punt van de Veluwezoom mag je echt niet missen!

Posbank: de bank ‘van’ Pos

Op het Posbank uitzichtpunt staat ook het bankje waar de naam Posbank vandaan komt. Eigenlijk is de Pos-bank dus puur een monumentaal bankje op een heuvel in het natuurgebied dat officieel Herikhuizerveld heet. De stenen bank is vernoemd naar de heer Pos, één van de pioniers van de ANWB. Tegenwoordig kent iedereen het gebied rond de Pos-bank ook als de Posbank.

Tekst op de Posbank

Omdat ik zo gefocust was op de heide, het uitzicht en welke kant we uit zouden gaan, heb ik zelf die hele bank overigens gemist, maar de tekst op het Posbankmonument ben ik inmiddels tegengekomen en is zeker het vermelden waard. Het gaat over de heer Pos en het is een mooie tekst vind ik:

’Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben.’

De heide kwam niet mooi uit

Maar ondanks de bijzondere schoonheid van de plek was het licht superlelijk en flets toen we aankwamen. Het waterige zonnetje dat er was hadden we tegen en verder was de lucht nietszeggend wittig. Flinke wolken prima, maar dan graag met wat blauw of contrast ertussen.

Foto vanaf het Posbank uitzichtpunt

De nog best wel paarse heide oogde bruinig en donker op de foto’s. Nee, dit ‘sombere’ was niks. En dus besloten we eerst te gaan wandelen en te hopen dat ik straks een mooiere foto van de bloeiende heide vanaf het Posbank uitzichtpunt kon maken.

uitzichtpunt-posbank

Gelukkig werd het licht later beter, kijk maar!

boom-posbank

Wandelroutes Posbank Uitzichtpunt

Vanaf het uitzichtpunt zie je de wandelpaden overigens mooi lopen. Op paaltjes worden de routes aangegeven. Eén van de routes is de paarse route van Natuurmonumenten, maar er zijn er veel meer. Op deze kleine plattegrond staan een aantal wandelroutes in Nationaal Park Veluwezoom.

kaart-veluwezoom

Wandelnetwerk

Er is een heel wandelroutenetwerk. Het uitzichtpunt is knooppunt 1 en ik zie verwijzingen naar knooppunt 24, 37, 54, 70 en 88 van Wandelnetwerk Veluwe, alsook de NS-wandeling Veluwezoom en LAW4, het Maarten van Rossumpad, een langeafstandswandeling.

wandelen-posbank-september

Waar is het mooi om te wandelen?

Zelf kiezen we op gevoel welke richting we op willen. Eigenlijk kun je niet verkeerd kiezen, Het is allemaal mooi. De bloeiende heide in volle glorie, het glooiende landschap…

Bizar mooi. Niet alleen de heide op zich, maar juist ook de heuvels!

bloeiende-heide-posbank

Herikhuizerveld

Herikhuizerveld wordt het gebied hier bij de Posbank overigens ook wel genoemd. Maar hoe je het ook noemt, het is echt bijzonder! Zo on-Nederlands, dat reliëf en die hoogteverschillen. Adembenemend, al die heuvels en kleurschakeringen.

Die paarse heuvels overal. Adembenemend!

Paars en groen contrast

Als we over één van de smalle paadjes wandelen valt me pas op dat het groen zo mooi fel afsteekt bij het paars. Met een knalblauwe lucht was het contrast vast nog mooier, maar toch vallen de foto’s me uiteindelijk niet tegen.

Wauw, dat felle groen tussen het paars!

heide-posbank-september

Boom op het Herikhuizerveld

We wandelen langs een kale boom op het Herikhuizerveld. Een dode boom, zo midden in het landschap. Een bijzonder gezicht! Een boom als deze is zo fotogeniek! Zeker rond zonsopkomst of zonsondergang, maar ook nu zorgde hij al voor een bijzonder plaatje!

Deze kale boom op het Herikhuizerveld is natuurlijk ook een aantrekkelijk foto object.

posbank-boom

Foto’s van het landschap

Ik geniet van het wandelen en fotograferen. Ik probeer geen standaard kiekjes te maken, maar wil dat de paarse pracht er echt af spat, ook al is het al september en de heide niet meer op haar allermooist. Een foto een beetje bijwerken, maakt het dan ook net wat mooier. Zo worden het kleine kunstwerkjes waar je naar kunt blijven kijken.

posbank

Mooiste foto’s Posbank

De foto’s van de paarse Posbank werden mijn meest gelikete foto’s ooit op Instagram. De foto hierboven kreeg 424 likes en deze hieronder ook aardig wat, maar check ook de waanzinnige foto’s van de Posbank van anderen, zoals deze en deze. Vanuit de lucht is de paarse heide op de Posbank zó’n gaaf gezicht!

paarse-heide-posbank

Foto’s van onszelf op de heide

Nu we er dan toch zijn willen we ook wat foto’s van onszelf op de heide. Meestal heb je (ik althans) niet zo’n zin in dat ‘geposeer’, maar achteraf is het toch leuk om te hebben. Het licht was niet zo mooi, dus het was steeds wachten tot de zon er tussendoor komt, maar toch zitten er echt wel leuke foto’s bij vind ik! Deze maakte de vriendin met wie ik was van mij. We maakten er alsnog bijna een fotoshoot van, haha.

Follow my footprints op de heide:

wandelen-heide-posbank-september

‘Fotoshoot’ op de Posbank.

posbank-blog

Bruidsreportage Posbank

We zijn niet de enigen die foto’s van elkaar maken. Iets verderop paradeert een dame in een paars jurkje tussen de heidevelden door en aan de andere kant wordt een bruidspaar op de gevoelige plaat vastgelegd. Ja, het is een mooie locatie voor trouwfoto’s.

Met bruidsjurk aan op de Posbank.

heide-posbank-september

Bramen

Wandel je net als ik begin september op de Posbank dan zie je trouwens ook overal bramenstruiken met roodroze bramen eraan. Sommige rijpen al lekker en zijn al wat donkerder of al bijna paars. Je mag er best eentje plukken om te proeven, maar neem geen emmers vol mee, dan kun je een boete krijgen.

september-posbank

bramenstruik

bramen-september

Heide in september

Maar hoe is de heide nu? Eind september? De meeste heide is uitgebloeid, maar zou er niet toch nog ergens een klein stukje heide op de Posbank in bloei staan? Foto’s op Instagram checken heeft niet zoveel zin. Niet iedereen post immers een foto van vandaag. Op sommige foto’s lijkt het alsof de Posbank nog steeds vol in bloei staat…

heide-september

Bloeit de heide nog?

En dus besloot ik het bezoekerscentrum van Nationaal Park Veluwezoom (waar de Posbank onderdeel van uitmaakt) gisteren gewoon even te bellen en te vragen hoe de heide er nu uitziet, op 25 september.

Staat de heide nog in bloei?

Als je hoopte eind september nog paarse heide te zien (of als je dit volgend jaar pas leest of als je nu al een vakantie of weekendje weg in 2021 aan het plannen bent) is het natuurlijk altijd handig te weten.

Posbank in september

‘Nee,’ antwoordde de dame aan de telefoon. ‘De heide is nu echt uitgebloeid. Het neigt naar bruin. De bronst is nu wel!’ Dat de bronstperiode was aangebroken wist ik uiteraard en ook dat is natuurlijk bijzonder om mee te maken. Niet alleen bij de Veluwezoom, maar ook op de Hoge Veluwe. Een foto als deze is natuurlijk een prachtplaatje.

Heide in 2021

Wat de bloei van de heide op de Posbank betreft gaf ze alvast een tip voor volgend jaar: ‘Het is een beetje weersafhankelijk, maar meestal is de bloei van de heide het derde weekend van augustus op het hoogtepunt.’

Het beste moment om de heide op de Posbank te bewonderen? Het 3e weekend van augustus!

beste-tijd-posbank

Wanneer staat de heide in bloei?

Zelf had ik al vaker gelezen dat de heide tussen half augustus en half september bloeit, soms korter. Dan nog moet je geluk hebben, want het kan wel eens een beetje wisselen. Maar meestal is de heide de tweede helft van augustus toch echt wel in volle glorie te bewonderen. Toch vond ik de heide begin september ook nog mooi.

Zet het alvast in je agenda voor volgend jaar!

Heide begin september

Meteen na mijn bezoek schreef ik er een verhaal over en postte alvast wat foto’s van de paarse heide op Instagram, maar het uitzoeken van de vele foto’s voor m’n blog liep wat vertraging op, ik werkte ook nog aan een ander blog dat ik met spoed online wilde hebben, en ineens was het al eind september.

heide-bijna-uitgebloeid

Heide eind september

Ook al is de heide nu uitgebloeid, ik heb het blog niet ‘voor niks’ geschreven en dus plaats ik het alsnog. Ter inspiratie voor wie de paarse heide bij de Posbank in 2021 wil bezoeken.

Niet getreurd als je dit pas nu leest en nog naar de Posbank wilde gaan: de Posbank en Nationaal Park Veluwezoom zijn sowieso een prachtig gebied. Ook als de heide niet in bloei staat kun je heerlijk wandelen, fietsen of fotograferen bij de Posbank.

plattegrond-posbank

Overnachten bij de Posbank

Wil je volgend jaar de paarse heide op de Posbank bewonderen en dan het liefst in de buurt overnachten zodat je al meteen aan het begin van de dag of juist tegen zonsondergang kunt gaan? Boek eens een leuk natuurhuisje! Doe het snel, want er zijn er maar een paar van. Het zou jammer zijn als ze volgend jaar vol zitten!

posbank-najaar

Natuurhuisje in Rheden

Beter dan hier kun je -qua locatie- niet zitten! In het National Park! Je wandelt zo naar de Posbank! Kies voor dit natuurhuisje in Rheden op een kleinschalig natuurparkje. Of deze chalet bij de Posbank! Vlakbij een wildspotpunt! Of ga voor deze leuke kleine woonboot in Rheden of een B&B in Rheden. Die liggen ietsje verder er vandaan, maar wel allebei in Rheden.

Overnachten aan de voet van de Posbank!

buitenplaats-beekhuizen

Buitenplaats Beekhuizen

Ook heel bijzonder is het midden in de natuur gelegen Buitenplaats Beekhuizen, op de foto hierboven. Wij gingen er langs, maar helaas was er net een bruiloftspartij aan de gang, dus ik kon niet alles ontdekken. Hier overnachten in een pod lijkt me ook heel gaaf!

waar-ligt-de-posbank

Vanuit Buitenplaats Beekhuizen kun je ook naar de Posbank fietsen of wandelen.

heide-posbank-september

Posbank met kinderen

De Posbank is ook leuk om met kinderen te bezoeken. Er zijn verschillende routes die geschikt zijn om met kinderen te bewandelen, zelfs één die met een buggy kan. Breng een bezoekje aan de Schaapskooi of beloof dat ze na een wandelingetje lekker mogen spelen in één van de speeltuinen bij het bezoekerscentrum.

speeltuin-veluwezoom

De Posbank is altijd de moeite waard!

paarse-heide-veluwezoom

Ga ook!

Ben je nog nooit op de Posbank geweest, dan moet je echt een keer gaan, liefst in augustus, maar zelfs als de heide is uitgebloeid blijft het een bijzonder gebied.

heide-september

Ik bezocht de Posbank begin september. De heide was toen op een paar plekken al wat bruin, maar op de meeste plekken nog prachtig paars. Ik vond het één van de allermooiste natuurgebieden van Nederland.

Waar heb jij mooie heidevelden gezien dit jaar?

6 gedachten over “De prachtig paarse heide op de Posbank in september”

  1. Jazeker, je hebt me overtuigd dat ik zeker eens moet gaan. Dat heuvelachtige maakt het echt heel erg mooi. Ben dit jaar naar andere heidevelden geweest, ook omdat de Posbank niet echt om de hoek ligt. Maar volgend jaar ga ik er een gaatje voor maken. Dank ook voor de overnachtingstip.

    1. Ja, echt doen hoor! Het is schitterend! En het is dan inderdaad zeker aan te raden er een nachtje te slapen. Dat wil ik eigenlijk zelf ook nog, een keer met de kinderen of alleen.

  2. Ik had dit jaar zo graag naar de Posbank gewild, maar het is er helaas weer niet van gekomen. Lijkt me zo ontzettend mooi. Ik neem mezelf voor om volgend jaar ECHT te gaan 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven