Depot Boijmans van Beuningen is open: kijkje in het kunstdepot en uitzicht vanaf het dak! 

Depot Boijmans van Beuningen is open: kijkje in het kunstdepot en uitzicht vanaf het dak! 

Eindelijk, het Depot van Museum Boijmans van Beuningen is open! Koning Willem Alexander opende vrijdag dit opzienbarende kunstdepot in het opvallend spiegelende gebouw in het Museumpark in Rotterdam. Ook ik nam alvast een kijkje in dit nieuwe ‘museum’ in Rotterdam, een iconisch gebouw en ware kunst hotspot 

Het Depot, een eyecatcher in Rotterdam!

depot-boijmans-van-beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen 

Een museum zei je? Ja en nee. Een depot is eigenlijk geen museum en toch is dit depot bijna een museum an sich geworden, maar dan niet zoals een doorsnee kunstmuseum. Dat wat normaal voor het publiek verborgen blijft, het depot, wordt nu juist tentoongesteld. En dan niet in een donkere kelder, nee, juist in een uniek en hypermodern gebouw dat qua architectuur wel heel bijzonder is.  

depot-etages

Het Depot is een bezienswaardigheid op zich!

depot-open

Museum Boijmans van Beuningen

Het duizelingwekkende Depot hoort bij Museum Boijmans van Beuningen dat ernaast ligt, in het Van der Steur gebouw. Je ziet het op de foto hieronder. Dit museum is sinds 2019 gesloten in verband met een grootschalige renovatie die nog 5 jaar gaat duren.   

Omdat het depot van het museum verouderd, niet veilig en overvol was, werd een deel van de collectie van het Boijmans van Beuningen al in diverse andere musea tentoongesteld onder de naam ‘Boijmans bij de buren’. Zo’n 500 topstukken uit het museum zijn in acht buurtmusea in Rotterdam en Schiedam te zien, maar vanaf nu dus ook in het net nieuw geopende Depot!  

boijmans-van-beuningen

Wat is er allemaal te zien in het depot?

wat-te-zien-in-het-depot

kunst-kijken

Het depot van binnen en van boven 

In dit blog neem ik je mee naar binnen, in het depot, maar ook mee naar boven, óp het depot. Ik laat een deel van de collectie zien èn het uitzicht vanaf het dak van het depot, waar ook restaurant Renilde te vinden is.   

restaurant-renilde

Tips depot 

Tussendoor zie je de foto’s die ik begin deze week van Depot Boijmans Van Beuningen maakte, ook wat er zoal tentoongesteld wordt, dus scroll zeker verder als je daar nieuwsgierig naar bent. Lees ook de praktische zaken (wat kost het, waarmee krijg je korting, wat is gratis, hoe werkt het en wat is handig om te weten) en de extra tips in de buurt van het Depot onderaan dit blog.  

spiegelgebouw-rotterdam

Spiegelgebouw 

Het Depot is een sensationeel groot ovaal gebouw van glas en spiegels. De spiegelende buitenkant reflecteert de lucht, het groen en de skyline van Rotterdam waardoor het een ware blikvanger is. Het perspectief waar vandaan je kijkt bepaalt wat je ziet.  

Rotterdam, dé architectuurstad van Nederland, heeft er weer een architectonisch hoogstandje bij! 

Wellicht heb je de buitenkant van het Depot al lang een keer gezien tijdens een bezoek aan Rotterdam, hij staat er immers al even, maar sinds 5 november is ook de binnenkant eindelijk toegankelijk voor publiek, en het dakterras! 

dak-depot

Willem Alexander in het Depot 

Niet alleen ik was onder de indruk van het gebouw, ook de koning was dat afgelopen vrijdag. Op een filmpje van de opening van het Depot zei hij: ‘Het is niet alleen van buiten een uniek gebouw, maar ook van binnen fantastisch mooi.’ 

bijzonder-museum-depot

Ontwerp depot 

Depot Boijmans van Beuningen is ontworpen door Winy Maas van architectenbureau MVRDV uit Rotterdam, dezelfde architect die de Markthal heeft ontworpen. Door het gebruik van moderne materialen en speciale technieken is het gebouw zuinig in het gebruik van energie en water en is het een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen. 

De bouw van het Depot kostte zo’n 100 miljoen euro, waarvan een derde bijeen is gebracht door particulieren. Dit is echter nog maar een fractie van de kosten die komen kijken bij de renovatie van het oude Boijmans van Beuningen. 

Hoe groot is het depot?  

Het Depot-gebouw is 15.000m2 groot, telt 6 of eigenlijk 7 verdiepingen (de begane grond en het dakterras meegerekend), is 39,5 meter hoog en heeft een diameter van maar liefst 40 meter (beneden) tot zelfs 60 meter (het meest bolle stuk).  

Foto’s depot 

Ook als je het museum nog niet bezoekt is het leuk om alvast een keer om het immense Depot heen te wandelen. Ik deed dat na afloop ook, op zoek naar de juiste hoek voor een mooie foto, wat met het belabberde weer, de hekken en de bouwwerkzaamheden eromheen nog niet mee viel.  

depot-rotterdam

Bezoek depot Boijmans van Beuningen 

Al een tijdje had ik me voorgenomen naar het depot te gaan zodra het open was. Niet eens zozeer vanwege mijn nieuwsgierigheid naar de collectie oude en nieuwe kunst, maar vooral om dit bijzondere gebouw eens van binnen te bekijken. En van bovenaf, vanaf het dak!  

Snel ticket depot kopen 

Toen ik las dat het eindelijk open zou gaan besloot ik snel te kijken of er op korte termijn nog tickets waren. In het weekend waren alle tijdsloten al bezet; wel zag ik nog tickets voor een tijdslot op dinsdag. Het tijdstip (15:20-15:40u) kwam i.v.m. de kinderen bar slecht uit, maar ik greep m’n kans maar.

Een gratis kaartje regelen in ruil voor een blog over het Depot zou zo last minute -nu iederéén wilde gaan- toch niet lukken en twintig euro was weliswaar een behoorlijk groot bedrag, maar ik zag het maar als investering. Wellicht boekten mensen die dit blog zouden lezen nog andere leuke attracties, musea of bezienswaardigheden in Nederland. Zo kon ik met een beetje geluk mijn bezoek terugverdienen en liefst natuurlijk wat meer dan dat. 

Museumpark Rotterdam 

Met twee QR-codes op zak (de corona check app èn mijn ticket) stapte ik uit de metro en wandelde richting Museumpark. Toen ik de bocht om wandelde zag ik het Depot al blinken in de verte. Aangezien ik al tegen het eind van mijn tijdslot aan zat versnelde ik mijn tred.  

Wat als je je tijdslot net niet redt? Heb je dan pech gehad?

Eén minuut ná het aflopen van mijn tijdslot was ik binnen. Gelukkig kon dat nog. Pfieuw. Na de scan en een ultrakorte uitleg (tassen en jassen moeten in kluisjes, dat kan hierboven) liep ik de trap op, deponeerde mijn jas en tas in een kluisje dat eruit zag als een vliegtuigkennel voor een huisdier en liep met mijn telefoon naar de lift.  

Waar beginnen en wat te zien in het depot? 

Je kunt op de 1e etage van het depot beginnen en dan steeds een etage hoger gaan totdat je het dakterras en restaurant van het depot bereikt, maar je kunt ook eerst naar boven gaan en dan langzaam afdalen. Er is geen vaste route of verplichte route, dus doe wat je het meeste aanspreekt.  

Omdat ik heel nieuwsgierig was naar het uitzicht en het gelukkig net even droog was besloot ik meteen naar boven te gaan. Dat kan met de trap, maar ook met de lift.  

spiegels-dakterras-depot

uitzicht-depot-erasmusbrug

dak-depot

uitzicht-depot-vanaf-dak

Lift depot 

Normaalgesproken neem ik als het maar even kan overal de trap, maar de lift van het depot is op zich al leuk om te nemen. De lift is van glas, dus je ziet het museum meteen aan je voorbij trekken. Let onderweg ook zeker op het kunstwerk van de jongen die zijn hoofd door een liftluik steekt 

modern-museum-rotterdam

Het Atrium van het Depot.

depot-van-binnen

jurk-met-zwart-witte-strepen

Trap depot 

Ga je liever met de trap naar de top van het depot of begin je het liefst op de eerste etage dan kan dat ook. De trappen liggen rond het midden van het gebouw, het zogeheten atrium, zijn ruim opgezet en voor een ieder prima te bewandelen. Ook al zouden de ‘zwevende’ trappen doen denken aan de trappen van Piranesi, had ik gelezen, of zelfs van Escher, het zijn goed ontworpen trappen met genoeg ruimte om langs elkaar te wandelen. Om de woorden van een oudere dame even te citeren: ‘Ik vind het fíjne trappen.’  

depot-binnenkant

De trappen in het Depot.

nieuw-museum-rotterdam-depot

Dak depot 

Het groene dak van het depot is sowieso een plek waar iedereen een kijkje wil nemen. Vanaf het dak heb je 360 graden zicht op de skyline van Rotterdam. Je ziet vanalles (kijk hier maar), zowel dichtbij als ver weg. Als je goed kijkt zie je ook de Erasmusbrug liggen.  

Goed te weten is dat je het dak na openingstijd gratis kunt bezoeken. Interesseert het ‘museum’ op zich je niet zo veel of is een bezoek aan het Depot te kostbaar voor je dan kun je dus alsnog een kijkje nemen en gratis van het mooie uitzicht genieten! Op de website las ik dat dit na 17:00u kan, maar check dit zelf even. Overdag mag je alleen met je entreebewijs naar het dak.  

Tip: het dak van het depot is ’s avonds gratis te bezoeken!

dak-depot-boijmans-van-beuningen

Glazen vloeren 

De glazen vloeren waarover je op de hoogste of een na hoogste etage kunt lopen, mag je ook niet missen. Het eerste stapje op de glasplaat voelt wat eng, alsof je in het luchtledige stapt en er niets meer onder je is, alleen een grote diepte, maar daarna gaat het wel.  

De gedachte dat je er doorheen zou zakken…

glazen-vloer-depot

Mozaïek van kralen 

Een al veel gefotografeerd object is de veelkleurige vloer op de bovenste etage: een mozaïekvloer van kralen in opvallende kleuren. Je kunt erover heen lopen. Het kleurrijke kralenmozaïek ligt eigenlijk net ónder het glas.  

Kunst in het depot 

Vanaf de trappen kun je al allerlei kunstwerken bewonderen. Daarnaast vind je op elke etage allerlei soorten kunst, zoals schilderijen, beeldjes en andere kunstobjecten, zowel antiek als modern 

wat-te-zien-in-depot

binnenkant-depot

Beelden in het Depot.

beelden-depot

Collectie depot

Hieronder deel ik een aantal foto’s van wat ik zoal zag, zodat je een globale indruk van de collectie van het depot krijgt. Kunstwerken die ik mooi of anderszins opvallend vond.  

Tip: Zie je iets in het museum waar geen QR code bij staat en wil je weten wat het is dan kun je het opzoeken in de app van het depot.

depot-moderne-kunst

Telefoon van Dalí 

Op één van de etages viel mijn oog op een aantal oude typmachines (ja, in mijn middelbare schooltijd schreef ik werkstukken nog op een typmachine), maar ook een nogal opvallende telefoon met een hoorn die eruit zag als een kreeft. Zoekend in de app ontdekte ik dat het een werk van Dalí was: de zogeheten lustopwekkende telefoon van Dalí.

Lang geleden bezocht ik het Dalí museum in Figueras en nog niet zo lang geleden een tentoonstelling van Dalí in het bijzondere Matera, maar ook museum Boijmans van Beuningen heeft al eens een tentoonstelling aan Dalí gewijd.  

De ‘lustopwekkende’ telefoon van Dalí.

aparte-telefoon

Kunstzinnig object  

Wat ik ook wel apart vond en wat me een beetje deed denken aan kunst die ik 2 jaar geleden in de Kunsthal had gezien, was het kleurrijke object dat je aan het begin van dit blog al zag, bestaande uit een onderstel van een auto en meerder ellipsvormige kooien met allerlei voorwerpen erin: eentje met allemaal klokken, eentje met attributen als een tas, een bal, een kistje en nog meer.  

depot-boijmans-van-beuningen-expositie

Moderne kunst in het Depot.

kunstdepot

Lichaam van hout en andere materialen 

Ook apart was het liggende mensfiguur dat gesneden was uit allerlei laagjes hout en andere materialen. Bijzonder om te zien!

kunst-depot-boijmans-van-beuningen

detail-kunstwerk

kunst-boijmans-van-beuningen

Zelfs als je niks met kunst hebt, zul je hier toch wel met enige verwondering rondlopen.

jurk-met-vleugels

Meubels en poppen 

Van achter het raam zag ik nog vele stellages met allerhande attributen, meubels, poppen en andere objecten. 

depot-museum

depot-wat-te-zien

Meubelstukken en meer in het depot.

oosters-kastje

Je ziet vanalles: van Oosterse kastjes tot elpees.

elpees-depot

Schilderijen depot 

Het licht in de depotzaal van de schilderijen was uit, maar gebeurt jou dat ook op één van de plekken in het museum dan kun je zelf het licht weer aanklikken. Zo is het licht nooit langer aan dan nodig is.  

schilderijen-depot

Enkele schilderijen hangen aan de muur of in zicht, andere hangen aan een reeks wanden waar je niet elk werk van ziet.

depot-museum

Privé collectie 

Sommige werken worden echt tentoongesteld, andere staan in kasten of zitten opgeborgen in kisten of dozen. Ook worden er enkele kunstwerken uit privécollecties getoond, zoals deze zesde-eeuwse granieten Sakyamuni boeddha uit Sri Lanka.  

buddha-sri-lanka

Kunstwerken depot 

In de app van Depot Boijmans van Beuningen kun je zoeken naar duizenden kunstwerken in de collectie van het depot. De collectie van het depot bestaat uit 69.700 prenten, 19.400 tekeningen, 1.400 stuks oude kunst van 500 Hollandse meesters, 380 oude beelden, 12.500 moderne kunstobjecten, 3.900 grote 3D werken, 50.000 stuks toegepaste kunst, 7.000 glazen objecten, 1.200 meubelen, 3.000 stuks kant en waaiers, 23.800 stuks keramiek, 600 assemblages, 1.200 foto’s en 2.000 stuks Oosters porselein.  

Tentoonstelling depot 

Even voor de duidelijkheid: deze werken zie je dus niet állemaal als je het depot bezoekt. Slechts een fractie staat tentoongesteld in de presentatieruimtes. Wat er uit het depot tentoongesteld wordt kan overigens veranderen, dus wat je hier ziet kan weer net weg zijn als jij gaat of er kan weer net iets anders tentoongesteld worden (het is immers een depot), dat houdt het verrassend. 

Depot? 

Als je alle kunstwerken in het Depot bewonderd hebt, vergeet je weer even dat het eigenlijk een depot is. Een depot is normaalgesproken letterlijk de ‘opslag’ van een museum: de verzameling kunstwerken die een museum in huis heeft en wat doorgaans dus achter gesloten deuren staat. Maar hier zie je het gewoon en daarom doet het tóch aan een museum denken. 

Als je dit allemaal gezien hebt vergeet je weer dat je eigenlijk door een depot loopt in plaats van een museum.

Een paar jaar terug mocht ik als blogger eens een kijkje nemen in het depot van het Museum van Communicatie (nu Beeld & Geluid Den Haag) en dat was ook interessant. ‘Het depot lijkt een museum op zich’ schreef ik toen al.    

Kunstverzameling 

Een schat aan kunstwerken in honderden musea wacht in vele depots op een plekje in de collectie of om in een tijdelijke tentoonstelling bewonderd te mogen worden. Zo ook de verzameling kunst van het Boijmans van Beuningen. Sommige werken zijn nog steeds voor het oog verborgen, anderen laten ze juist zien. En dan niet allemaal perfect opgesteld zoals in een museum, maar meer zoals het ook echt in een depot staat.  

Zoals Koning Willem Alexander vrijdag zei: ‘Als je er doorheen loopt, moet je mij er iedere keer aan herinneren dat het een depot is. Het is eigenlijk een beleving om er doorheen te gaan.’  

Het depot als ‘beleving’!

Werken in het depot 

Omdat het museum dus eigenlijk geen echt museum is, zie je op verschillende plekken kunstenaars, restaurateurs en anderen aan het werk in het depot. Er wordt kunst geconserveerd, gerestaureerd, ingepakt, uitgepakt, verplaatst en schoongemaakt. Dit alles is onderdeel van de gehele museumbeleving.  

In het depot wordt –ook tijdens openingstijden- gewoon gewerkt.

werken-in-het-depot

Geschiedenis Boijmans van Beuningen 

In één van de galeries kun je de historie van museum Boijmans van Beuningen (BvB) induiken, van halverwege de negentiende eeuw tot nu. Je ziet in welk gebouw het oorspronkelijk zat, daarna zie je het bekende Van der Steur gebouw wat momenteel gerenoveerd wordt en wat je in dit blog over Festival Djemaa el Fna in Rotterdam al eens zag, zelfs met kamelen ervoor! 

Ook kun je als bezoeker meedenken over de toekomst van het museum en je idee aan de muur hangen.  

museum boijmans-van-beuningen-galerie

boijmans-van-beuningen-geschiedenis

gebouw-boijmans-van-beuningen

museum-toekomst

tentoonstelling-depot

App depot  

In de app vind je niet alleen de collectie terug, maar ook verhalen over werken die de moeite waard zijn om te lezen, van het Boijmans glas tot de beroemde zigzagstoel van Mondriaan.  

Ik heb de app eigenlijk na afloop thuis pas goed bekeken, maar ik raad je aan dat van te voren ook al even te doen, zodat je het maximale uit je bezoek haalt. 

app-depot

boijmans-glas

kunstwerken-verzamelen

qr-codes-depot

wat-te-zien-in-depot-boijmans-van-beuningen

Plattegrond depot 

Een plattegrond van het gebouw en elke etage afzonderlijk vind je ook in de app. Op de begane grond kom je binnen en vind je de museumwinkel. Alle depots, presentatieruimtes, het expertisecentrum en een filmzaal liggen op de etages erboven en grenzen aan een grote open ruimte in het midden van het gebouw, het atrium. In het atrium hangen en staan veel kunstwerken uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. 

plattegrond-depot

Kluisje 

Bij binnenkomst wordt verzocht je tas en jas in een kluisje te doen. Hier kan een euro in (die je terugkrijgt), maar in enkele kluisjes zitten ook muntjes die je ervoor kunt gebruiken. Als je je spullen in een kluisje hebt gedaan zit je overigens wel met het sleuteltje van je kluisje. Aangezien ik geen zakken had liep ik ermee in mijn hand, dus neem een minitasje mee of doe iets aan met zakken erin.  

kluisje-boijmans-van-beuningen

Toiletten  

Uiteraard zijn er toiletten in het depot. Je vindt ze op de bovenste etage. Wellicht beneden ook, daar heb ik niet op gelet.  

Rondleiding depot  

Wil je niks missen, alles te weten komen of interessante verhalen horen, dan kun je ook een speciale rondleiding boeken. Toen ik er was werden meerdere groepjes rondgeleid. Je moet dan een witte jas aan en krijgt net wat meer te horen en te zien 

guided-tour-depot

Agenda depot 

In de agenda in de app kun je zien op welke dagen en tijdstippen er speciale activiteiten zijn in het depot. Als voorbeeld hier de agenda van afgelopen woensdag. Zoals je ziet kun je de restaurateurs aan het werk zien. 

agenda-depot

depot-boijmans-van-beuningen-rotterdam

functie-depot

Is een bezoek aan het Depot een aanrader? 

Ja, het Depot is zeker leuk om te bezoeken. Het is natuurlijk een uniek gebouw èn een uniek concept (een depot als ‘museum’) en dat maakt het –naast de kunstwerken op zich- wel heel aantrekkelijk om het Depot te bezoeken of zelfs speciaal een weekendje Rotterdam te plannen. 

Zeker ook voor scholieren en studenten kunstgeschiedenis en/of moderne kunst is het Depot een must.

depot-reflectie-skyline-rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen fotograferen 

Het depot mooi fotograferen valt echter nog niet mee, zeker niet op een grauwe novemberdag, maar wat ook niet helpt is dat er her en der hekken en betonnen blokken staan en er rommelige werkzaamheden zijn. Lelijke borden en dan weer een voorbij rijdend busje werden erin weerspiegeld in plaats van groene bomen. Het is dus letterlijk de kunst om toch nog een beetje een mooi plekje te zoeken om het gebouw aantrekkelijk te fotograferen.  

Zo fotogeniek als het Depot lijkt, zo lastig is het om er het perfecte plaatje van te schieten. Er wordt altijd wel iets weerspiegeld wat er niet uit ziet: lelijke hekken, mensen in felgekleurde jassen. Nee, wat zo picture perfect en instagrammable leek bleek nog best een uitdaging.

Voor het perfecte plaatje van het depot moet je ander licht en ander weer hebben. Een blauwe lucht met mooie witte wolkenpartij reflecteert uiteraard stukken mooier dan de deprimerend grijze hemel op de miezerige dinsdag die ik trof. Een mooie roze zonsondergang ook, dus daar ga ik nog een keer voor terug. Nu was het daar nog net te vroeg voor, en te grijzig, ook al lijkt dat hier niet zo.  

depot-rotterdam-bezoeken

Een eyecatcher als het depot wil je natuurlijk graag een beetje mooi in beeld brengen!

skyline-rotterdam

Het depot als lampion 

Op de website van het museum staat: ‘’s Nachts transformeert Depot Boijmans Van Beuningen in een prachtig verlichte lampion die het hart van het Museumpark doet gloeien.’ Kijk, dat klinkt al beter. Ik moest net toen het ging schemeren terug naar huis, maar het verlichte depot in het donker vastleggen is natuurlijk ook mooi. 

Lichtshow Depot

Momenteel kun je ’s avonds genieten van een lichtshow bij het Depot. Ik moest er net te vroeg voor terug naar huis, maar als je op Instagram kijkt zie je er voorbeelden van. Prachtig!

Prijzen depot 

Wat kost een bezoek aan het Depot? De entreeprijs voor het depot bedraagt 20 euro. Voor kinderen tot en met 18 jaar is het depot GRATIS te bezoeken! Met een Museumjaarkaart eveneens. Hier zie je de ticket-prijzen:  

Volwassenen: 20 euro 
Kinderen tot en met 18 jaar: gratis 
Studenten of CJP-pas: 10 euro 
Museumjaarkaart: gratis  
Rotterdampas: gratis met eigen kortingscode  

ticket-depot-boijmans-van-beuningen

Wil je er snel naartoe? Koop dan nu je ticket (met tijdslot) voor december 2021. Veel mensen willen gaan nu het Depot net geopend is, dus de komende weken zitten al vol!

Coronacheck app  

Om naar binnen te mogen in het Depot moet je de coronacheckapp laten zien. Zorg dus dat je je telefoon met de app bij je hebt en neem eventueel een powerbank mee als je telefoon snel leeg is.  

hoe-laat-is-het-depot-open

Openingstijden depot 

Het depot is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00u tot 18:00u 
Het eerst mogelijke tijdslot is om 11:00u, het laatste tijdslot om 17:00u.  
Het depot is op maandag gesloten. Ook is het depot op 25 december en 1 januari gesloten.  

Let op: Omdat het Depot net open is, is het ontzettend populair! Iedereen wil er snel naartoe en de komende weken zitten inmiddels al vol. Ook populaire dagen als Tweede Kerstdag zitten al zo goed als vol.  

Openingstijden dak depot 

Het dak van het depot is overdag alleen met een entreeticket te bezoeken, maar na het laatste tijdslot kun je er gratis naartoe! Ook de lichtshow buiten is gratis. Op mijn instagram account zie je wat je zoal ziet vanaf het dak. Denk er wat lichtjes bij en het is veel mooier!

Geheimtip: ’s avonds is het dak van het Depot gratis te bezoeken!

Openingstijden restaurant depot 

Restaurant Renilde, het restaurant van het depot is elke avond tot 23:00u geopend. De keuken sluit om 22:00u. Het dakrestaurant bevindt zich op de 6e etage van het Depot, helemaal bovenin dus. Door de grote ramen heb je zicht op het groen op het dak.  

Let op: de komende weken zijn alle tijdsloten tussen 18:00u en 21:00u in het restaurant van het Depot al volgeboekt!

Ik wilde er alleen even iets drinken, om de beleving compleet te maken, maar ik had mijn portemonnee in mijn tas in de kluis beneden zitten, dus hierbij de tip: stop je je spullen in een kluisje, houd je portemonnee dan bij je. 

Adres Depot 

Het adres van Depot Boijmans van Beuningen is:

Museumpark 24, 3015 CX Rotterdam. 

museum-boijmans-van-beuningen-depot

uitzicht-erasmus-mc

museum-boijmans-van-beuningen-2021

Hoe kom je bij het depot? 

Het depot ligt in het centrum van Rotterdam, in het Museumpark, naast het echte Boijmans van Beuningen dat tijdelijk gesloten is. Woon je in Rotterdam kom dan lopend of op de fiets. Met het openbaar vervoer is het ook prima te bereiken.  

boijmans-van-beuningen-depot

Openbaar vervoer naar depot 

Kom je met het openbaar vervoer neem dan de trein naar Rotterdam Centraal. Vind je het niet erg om een stukje te wandelen dan kun je vanaf station Rotterdam Centraal prima wandelend naar het depot. Je doet er 15 minuten over. Stap je liever wat dichterbij uit, neem dan de tram naar Museumpark, bijvoorbeeld tram 7. 

Neem je met de metro vanaf de kant van Schiedam of vanaf Blaak stap dan uit op het Eendrachtsplein. Vervolgens is het nog maar 5 minuutjes wandelen 

depot-rotterdam

Parkeren depot Boijmans van Beuningen 

Wil je toch met de auto naar het Depot in Rotterdam dan kun je parkeren in parkeergarage Museumpark

Aan de andere kant van het depot zie je deze gekleurde strepen (vlaggen?) en boompjes in herfstkleuren.

uitzicht-op-erasmus-mc

Foto’s depot 

Hier nog een paar verwoede pogingen om het Depot (ondanks het weer en werkzaamheden in de omgeving) toch nog een beetje mooi in beeld te krijgen. Steeds net vanuit een andere hoek. 

depot-rotterdam-must-see

Jezelf zoeken deed me een beetje aan Where is Wally denken…

where-is-wally

Ik aan de voorkant (boven) en aan de achterkant (onder) van het Depot.

spiegels-boijmans-van-beuningen

Naast het Depot vind je het Nieuwe Instituut.

nieuw-rotterdam

Wat te doen in de buurt van depot Boijmans? 

Vlakbij het Depot van Museum Boijmans van Beuningen vind je het Chabot museum en Het Nieuwe Instituut, een museum voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur, wat je op de foto hierboven ziet. Bekender is de Kunsthal Rotterdam en dit is ook echt een aanrader. Ik was hier 2 jaar geleden.

Ook de Euromast ligt er niet ver vandaan. Denk niet: o, maar dat uitzicht zie ik op het depot ook. De Euromast (ook mét restaurant!) is echt véél hoger en qua uitzicht niet te overtreffen. Lees mijn blog: De Euromast, de hoogste uitkijktoren van Nederland.

Heb je nog nooit op de Euromast gestaan dan is dat ook echt een must!

Tips in Rotterdam 

Behalve bovenstaande tips in de buurt van het Depot heb ik nog veel meer tips in Rotterdam. Kijk of je street art kunt spotten; als je een beetje oplet kom je in het centrum van Rotterdam verschillende kunstwerken tegen. De Markthal mag je natuurlijk ook niet missen. En vergeet ook de vlakbij de Markthal gelegen beroemde kubuswoningen niet, maar er zijn nog veel meer coole dingen om te doen in Rotterdam.

Wist je dat je zelfs kunt overnachten in de kubuswoningen? Lees ook zeker mijn blog over bijzondere overnachtingen in Rotterdam en mijn andere blogs over Rotterdam. Niet ver van Rotterdam ligt Den Haag waar je ook volop kunst kunt bewonderen. Hier lees je al mijn blogs over Den Haag  

Tip: hier vind je nog meer coole dingen om te doen in Rotterdam, Den Haag of elders in Nederland: leuke attracties, mooie musea en bijzondere bezienswaardigheden in Nederland.

mooie-vloer-depot-boijmans-van-beuningen

Ik bezocht het Depot van Boijmans van Beuningen op eigen initiatief en ben dus niet speciaal gevraagd erover te schrijven. Boek je een bezoek aan het depot n.a.v. mijn blog dan verdien ik daar niets aan, maar boek je iets anders leuks in Rotterdam of een overnachting in Rotterdam, dan verdien ik een heel klein beetje commissie voor het vele werk dat ik aan dit blog heb gehad. Voor jou maakt het qua prijs helemaal niets uit, dus fijn als je dat doet! Dank je wel alvast en veel plezier in het depot en/of elders in Rotterdam!   

Heb jij deze toffe eyecatcher zelf al eens van buiten gezien of ben je er net als ik zelfs al binnen geweest? 

 

5 gedachten over “Depot Boijmans van Beuningen is open: kijkje in het kunstdepot en uitzicht vanaf het dak! ”

  1. Wat een onwijs gaaf gebouw! Zowel van buiten als van binnen. Ik vind je foto’s trouwens nog steeds prachtig, hoor, ondanks het grauwe weer en de bouw-obstakels waar je over schrijft. Ik denk dat ik zeker voor een rondleiding zou gaan. Dan maar zo’n witte jas aan 🙂

  2. Wat een uitgebreid verslag heb je er van gemaakt. Het is een imposant gebouw, maar ik ben niet echt van dit soort kunst (hoewel ik dat hele kleurrijke kunstwerk wel heel tof vind). 

  3. Wat een uitgebreid artikel heb je ervan gemaakt. Wij gaan morgen naar Rotterdam en willen ook een foto maken bij het depot. Ondanks het weer en de werkzaamheden vind ik je foto’s toch mooi geworden.

  4. De buitenkant van dit depot heb ik al eens vaker ergens zien langskomen, maar de binnenkant nog niet. Ook van binnen een super tof gebouw. Kan me trouwens voorstellen dat het inderdaad met zonnig weer nog mooier is aan de buitenkant. Heb je mooi een reden om er nog eens een keertje langs te gaan. (ik zal even doorgeven wanneer ik die kant op ga, dan schijnt de zon namelijk 😉 )

  5. Wat een bijzonder gaaf ding! De buitenkant doet me wel wat denken aan de Bean in Chicago, ook zo’n lekker spiegelobject. Daar kan je alleen niet in en hier is binnen dus onwijs veel te ontdekken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven