Día de Sant Jordi in Barcelona

Día de Sant Jordi in Barcelona

In Catalonië is het vandaag Día de Sant Jordi. Een Catalaanse feestdag die ook wel bekend staat als ‘de dag van het boek en de roos’. Jaarlijks wordt dit gevierd op 23 april. Ik maakte het mee toen ik voor mijn scriptie onderzoek deed naar Catalaans nationalisme in Barcelona.

De dag van de rozen en de boeken

Día de Sant Jordi is een dag vol vrolijkheid en gezelligheid. In Barcelona staan de Ramblas en de omringende straten vol met kraampjes waar rozen en boeken verkocht worden. Mannen geven vrouwen een roos, en omgekeerd geven de vrouwen de mannen een boek. Een mooie traditie.

23 april in Barcelona

Día de Sant Jordi wordt elk jaar dus op 23 april gevierd. Plan je dus een citytrip naar Barcelona, dan is het wellicht leuk om daar rekening mee te houden en het eens mee te maken. Zorg dus dat je sowieso 23 april al in Barcelona bent!

Día de Sant Jordi

Ben jij er toevallig? Dan wens ik je een Feliz Día de Sant Jordi!
Of, op z’n Catalaans: Feliç Diada de Sant Jordi!

Foto’s Sant Jordi Barcelona

Ik toverde even wat foto’s tevoorschijn die ik destijds maakte. ‘Uit de oude doos’ zullen we maar zeggen. Op de foto helemaal bovenaan de blog zie je de Barrio Gótico, de Barri Gòtic in het Catalaans. Een heerlijke en mooie oude wijk om doorheen te wandelen, zéker met Sant Jordi.

Dia de Sant Jordi 1996
Rosquilles Catalans

Rosquilles

Hierboven zie je een kraampje met rosquilles. Rosquillas (op zijn Spaans) zijn eigenlijk gewoon kleine donuts. Maar het lijkt wel alsof ze daar net even lekkerder smaken.

Spaanse en Zuidamerikaanse literatuur, en Catalaanse reisboeken
Spaanse en Zuidamerikaanse literatuur, en Catalaanse reisboeken

Boeken kopen tijdens Sant Jordi

De boeken die je hier ziet, zowel de Spaanse en Zuid-Amerikaanse literatuur als de Catalaanse boeken over eilanden in het Mediterrane Gebied, komen allemaal uit eigen boekenkast. Toen ik in Barcelona woonde kocht ik regelmatig boeken bij een boekwinkeltje op de Carrer Pelayo, vlakbij de universiteit waar ik Catalaans volgde.

Ook struinde ik vaak de kraampjes van de boekenmarkt af die elke zondag in de Mercat de Sant Antoni gehouden werd. Doordeweeks vind je daar gewoon groenten, fruit, vis, vlees en kaas. Hij is minder bekend dan de Boquería, maar ook een bezoek waard. Ik woonde er pal tegenover.

Books & Roses

Ook elders in de wereld wordt Día de Sant Jordi trouwens gevierd. Een overzicht vind je op Books & Roses.

Citytrip Barcelona

Heb jij ook zin gekregen om op stedentrip naar Barcelona te gaan of zou jij Día de Sant Jordi volgend jaar zelf wel mee willen maken? Stedentrips zijn altijd leuk! Hier boek je een voordelige citytrip naar Barcelona. Tips voor een bezoek aan Barcelona vind je hier: Wat te doen in Barcelona.

4 gedachten over “Día de Sant Jordi in Barcelona”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven