Día de Sant Jordi in Barcelona

Día de Sant Jordi in Barcelona

Het is vandaag Día de Sant Jordi. Een Catalaanse feestdag die ook wel bekend staat als ‘de dag van het boek en de roos’. Ik maakte het mee toen ik jaren geleden voor mijn scriptie onderzoek deed in Barcelona. Wat ik precies deed kun je hier teruglezen.

Het is een dag vol vrolijkheid en gezelligheid. Op de Día de Sant Jordi staan in Barcelona de Ramblas en de omringende straten vol met kraampjes waar rozen en boeken verkocht worden. Mannen geven vrouwen een roos, en omgekeerd geven vrouwen de mannen een boek. Een mooie traditie.

Ben jij er toevallig? Feliz Día de Sant Jordi!
Of, op z’n Catalaans: Feliç Diada de Sant Jordi!

Ik toverde even wat foto’s tevoorschijn die ik destijds maakte. ‘Uit de oude doos’ zullen we maar zeggen.

Op de foto bovenaan zie je de Barrio Gótico, de Barri Gòtic in het Catalaans. Hieronder een kraampje met rosquilles. Rosquillas (op zijn Spaans) zijn eigenlijk gewoon kleine donuts. Maar het lijkt wel alsof ze daar net even lekkerder smaken.

Dia de Sant Jordi 1996

Rosquilles Catalans

Spaanse en Zuidamerikaanse literatuur, en Catalaanse reisboeken

Spaanse en Zuidamerikaanse literatuur, en Catalaanse reisboeken

De boeken die je hier ziet, zowel de Spaanse en Zuid-Amerikaanse literatuur als de Catalaanse boeken over eilanden in het Mediterrane Gebied, komen allemaal uit eigen boekenkast. Toen ik in Barcelona woonde kocht ik regelmatig boeken bij een boekwinkeltje op de Carrer Pelayo, vlakbij de universiteit waar ik Catalaans volgde.

Ook struinde ik vaak de kraampjes van de boekenmarkt af die elke zondag in de Mercat de Sant Antoni gehouden werd. Doordeweeks vind je daar gewoon groenten, fruit, vis, vlees en kaas. Hij is minder bekend dan de Boquería, maar ook een bezoek waard. Ik woonde er pal tegenover.

Tip:

Día de Sant Jordi wordt elk jaar op 23 april gevierd. Plan je dus een citytrip naar Barcelona, dan is het wellicht leuk om daar rekening mee te houden en het eens mee te maken.

Ook elders in de wereld wordt Día de Sant Jordi trouwens gevierd. Een overzicht vind je op Books & Roses.

Heb jij ook zin gekregen om op stedentrip naar Barcelona te gaan of zou jij Día de Sant Jordi volgend jaar zelf wel mee willen maken? Stedentrips zijn altijd leuk!

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *