Wat te doen in Den Haag met kinderen: leuke musea en activiteiten (de beste tips!)

Wat te doen in Den Haag met kinderen: leuke musea en activiteiten (de beste tips!)

Wil je Den Haag met kinderen bezoeken? Den Haag is een ideale stad om met je kinderen naartoe te gaan. Wat zijn -behalve het strand- leuke dingen om te doen tijdens een dagje Den Haag? Welke musea en activiteiten zijn leuk met een peuter, kleuter of tiener? Hier lees je de leukste tips met kids, ook als het regent in De Haag. Een blog met persoonlijke favorieten, ik woon namelijk zelf met mijn kinderen in Den Haag, dus je leest ook insider tips!

Dit blog uit 2015 heeft in 2024 een complete update gekregen met heel veel nieuwe tips in Den Haag. Alle plekken bezocht ik zelf (met mijn kinderen) en alle foto’s in dit blog maakte ik dus ook zelf.

Den Haag met kinderen

Allereerst, waarom Den Haag? Den Haag is natuurlijk de hofstad, de koninklijke stad, de stad waar onze regering huist, maar het is ook nog eens een heel kindvriendelijke en groene stad, én het ligt lekker aan zee. Er zijn ontzettend veel musea, speeltuintjes en leuke activiteiten voor kinderen. In dit blog lees je een paar van mijn favoriete tips met kids voor een dagje Den Haag, een weekend Den Haag of zelfs voor een hele vakantie in Den Haag met kinderen. Wil je er overnachten? Via Voordeeluitjes vind je mooie hoteldeals in Den Haag.

Duik in de wereld van Escher, huiver in de Gevangenpoort, beklim de toren van de Grote Kerk, ga op expeditie in Avonturia, bewonder het panorama van Mesdag of laat je verrassen in een van de vele andere musea en attracties. Raas uit in de speeltuin of op het strand. Den Haag heeft genoeg te bieden aan gezinnen met kinderen!

Waar moet je zijn?

Madurodam

Madurodam kent iedereen natuurlijk en is nog steeds een heel leuk uitje voor jong en oud. Niet alleen is het leuk om Nederland in miniatuur te zien, maar ook de verschillende attracties in Madurodam zijn superleuk! Ik ben er al vaak met mijn kinderen geweest en ontdek elke keer weer wat nieuws, zoals de Waterwolf, Nieuw Amsterdam en ‘The Flying Dutchman’, het vliegtuig waarin het écht lijkt alsof je opstijgt! Nieuw is ‘Hollandse Meesters’.

The Flying Dutchman vonden mijn zoon en ik het allerleukst!

Bezoek Madurodam eens op een doordeweekse dag, dan is het er een stuk rustiger. De meeste mensen gaan er met relatief jonge kinderen naartoe, maar als ze ietsje ouder zijn herkennen ze meer van de vele gebouwen die je in het klein ziet en dat is ook leuk. Tip: Je kunt ook je kinderfeestje vieren in Madurodam!

Escher in het Paleis

Wil je met je kinderen een leuk museum bezoeken in Den Haag? Het Eschermuseum is een aanrader! Je vindt ‘Escher in het Paleis‘ (zoals het officieel heet) middenin het Museumkwartier, op het Lange Voorhout, waar je natuurlijk ook je voetstappen moet hebben gezet als je een bezoek brengt aan Den Haag. Je kunt er zowel Escher’s bekende werken bewonderen -die met de vissen en de vogels ken je ongetwijfeld- maar ook minder bekende.

Wist je dat Escher Italië vaak in beeld bracht? Kijk hier maar. Ik vond het prachtig om te zien! Daarnaast zijn er -en dat vinden kinderen natuurlijk vooral leuk- ook allerlei interactieve en speelse elementen in het museum. Let ook zeker op de bijzondere kroonluchters. Ga ook en verwonder je!

Ontdek de wondere wereld van Escher.

escher museum den haag

De Gevangenpoort

Zijn je kinderen niet te snel bang? Dan is een bezoek aan Museum de Gevangenpoort ook superinteressant. De Gevangenpoort ligt aan de Hofvijver en is een spannend uitje waar niet alleen je kinderen maar ook jij wat van opsteekt. Hoe werden mensen door de eeuwen heen opgesloten, terechtgesteld en gestraft? Wandel langs cellen, pijnbanken en andere huiveringwekkende attributen terwijl je soms ineens iets hoort kraken of gerinkel van celsleutels hoort. En zag ik daar nou een kat wegglippen? Zowel met (niet al te angstige) kleine kinderen maar zeker ook met wat oudere kinderen (tieners) een leuk uitje in Den Haag.

Panorama Mesdag

Mis in het centrum van Den Haag ook absoluut het grootste schilderij van Nederland niet: Panorama Mesdag. Dit is zo indrukwekkend om te zien! Je hoeft hier geen uren schilderen te bekijken waar je kinderen waarschijnlijk niet op zitten te wachten (hoewel er wel nog meer te zien zijn in een aparte zaal), maar komt hier vooral voor één megaschilderij: het panorama van de schilder Mesdag. Dit is zó’n mooie ervaring! Ik weet zeker dat ook jouw kind ‘Wauw!’ zal zeggen als het het trapje oploopt.

Het is nét alsof je echt even in Scheveningen staat, op een duintop, turend over zee, met zicht op het Scheveningen van vroeger. Zo mooi!

panorama mesdag den haag kinderen

De Kerktoren beklimmen

Wil je Den Haag van bovenaf bewonderen en alle bezienswaardigheden van bovenaf spotten? Beklim de toren van de Grote Kerk! In mijn blog over de toren -met veel foto’s van wat je tijdens de klim en van bovenaf allemaal ziet- lees je meer over dit uitzichtpunt middenin de stad. Het uitzicht over Den Haag en alle hoge gebouwen is geweldig en de klim is niet vermoeiend maar leuk. Het kan op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Check hier de tijden waarop je de kerktoren kunt beklimmen.

uitzicht-haagse-toren-kerktoren

Huis van het Boek

Museum Huis van het Boek is niet zo’n bekend museum, maar wel verrassend leuk. Echt een pareltje! Voorheen heette het Museum Meermanno, maar tegenwoordig Huis van het Boek, ‘het museum dat de liefde voor het boek viert’. Wist je dat het het oudste boekenmuseum ter wereld is? Je ziet er middeleeuwse handschriften, oude boeken, typmachines en nog veel meer. Onverwachte dingen ook, vanalles! Een superleerzaam uitje en nog leuk ook!

Er is zowel een gedeelte dat altijd te zien is als wisselende tentoonstellingen. Momenteel -2024- kun je met je kinderen op een ontdekkingstocht langs de boeiende verhalen achter bekende personages uit de wereldliteratuur zoals Bambi, Pinokkio, het gezin uit ‘Het kleine huis op de prairie’, Huckleberry Finn, Max & Moritz, Heidi en de Kleine Zeemeermin. Onder invloed van politiek, commercie, nieuwe pedagogische denkbeelden, genderrollen en mode zijn deze verhalen in de loop van de tijd veranderd. Ook voor ouders dus interessant. Zelf bezocht ik Huis van het Boek in september weer eventjes tijdens de vrolijke tentoonstelling BoekenZoo. Hier zie je een paar recente foto’s.

Kinderboekenmuseum

Ook echt leuk is het Kinderboekenmuseum. Het zit aan het Letterkundig Museum vast, wat tegenwoordig het Literatuurmuseum heet. Het klinkt misschien een beetje saai, maar dat is het absoluut niet! Kinderen hoeven nog niet te kunnen lezen of zelfs niet eens van lezen te houden om het er leuk te hebben. En ook aan de allerkleinsten is gedacht. Het Kinderboekenmuseum is heel interactief en speels. Je zult zelf ook verrast zijn!

Omniversum

Het Omniversum is ook altijd een belevenis! Het blijft zó gaaf om films op zo’n megascherm te zien, aan alle kanten om je heen en boven je. In het Omniversum zie je prachtige films en documentaires over dieren, natuur, cultuur, wereldoriëntatie of de onderwaterwereld. Alsof je er helemaal in zit. Zo mooi!

Momenteel (zomer 2024) draait Secrets of the Sea, Serengeti, Dark side of the Moon, Mysteries of the Unseen World, Wild Canada, Jane Goodall, Vulcanoes, Our Last Great Wilderness, Star Party, Fungi, Palingdans en Turtle Adventure. Voor jonge kids zijn er ook nog speciale films die nog geschikter zijn! Bekijk zelf het programma. Op de gevel van het Omniversum vind je een van de vele mooie muurschilderingen die Den Haag rijk is.

Museon

In het Museon, dat samen is gegaan met het erachter gelegen Omniversum, kun je ook leuke dingen ontdekken. Het is een educatief uitje! Bezoek sowieso de voortdurende One Planet Expo. Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten, gingen ze hier vaak met school naartoe.

Kunstmuseum

Het Kunstmuseum, dat ook aan het Museon vast zit, is natuurlijk ook een idee. Persoonlijk vind ik het niet het meest kids proof museum, maar ze hebben wel degelijk speciale kinderactiviteiten, dus wil je je kinderen spelenderwijs met kunst laten kennismaken dan kan het natuurlijk wel. Een bezoek aan het Kunstmuseum is ook populair bij schoolklassen, zowel jonge kids als pubers in het voortgezet onderwijs.

Louwmanmuseum

Ook het indrukwekkende Louwmanmuseum is erg leuk om te bezoeken. In een supergroot pand, aan de rand van het bos, langs de route Wassenaar-Den Haag vind je een enorme collectie (oude) auto’s waarvan je er hier een paar ziet. Zelfs ik, die niks met auto’s heeft, vond het echt ontzettend leuk. Je ziet er oude rijtuigen, oldtimers, koetsen, raceauto’s en nog veel meer. Een must voor autoliefhebbers, maar ook als je daar niks mee hebt echt leuk als je eens een dagje wat anders wil dan de gebruikelijke musea.

Haags Openbaar Vervoer Museum

Ben je op zondag in Den Haag? Dan kun je naar het Haags Openbaar Vervoer Museum. Vaak wordt dit overgeslagen bij een bezoek aan Den Haag, maar ben je er wat langer of woon je in Den Haag en ben je er nog nooit geweest dan is het zeker een aanrader. Je kunt er allerlei oude trams bewonderen. Neem opa of oma gerust mee, want ook voor hen (en voor iedere) volwassene die opgroeide voor de jaren 80 is het af en toe echt jeugdsentiment, met oude strippenkaarten, stempelautomaten en ander leuks. Maak ook zeker een ritje met een historische tram!

Avonturia

Ook een erg leuk en niet zo bekend uitje in Den Haag is Avonturia met Mappa Mundia! Met name met wat jongere kinderen is dit erg leuk om te doen in Den Haag. Het hoort bij de Vogelkelder en ligt niet in het centrum van Den Haag, maar is zeker een aanrader! Woon je in den Haag en ben je hier nog nooit geweest met je kids dan zul je verrast zijn! Ik schreef er een uitgebreid blog over: op expeditie in Avonturia.

Drievliet

Pretpark Drievliet ligt ook aan de rand van Den Haag en is natuurlijk altijd een succes. Ik ben er al meerdere keren met mijn kinderen geweest en het is voor elke leeftijd geschikt. Als peuter en kleuter vonden ze het erg leuk, maar ook later nog. Ook voor tieners is er nog genoeg te doen. Mijn kinderen vonden dit het leukst zo tot ze net op de middelbare school zaten. Je leest er meer over in mijn (oudere) blog over Drievliet. Een leuk familie-uitje!

Duinrell

Niet alleen Drievliet, maar ook Duinrell is erg leuk! Duinrell ligt eigenlijk in Wassenaar, maar dat grenst aan Den Haag. Wil je niet te lange wachtrijen? Ga dan eens op een doordeweekse dag! Ik ging in mei eens aan het eind van de dag en m’n tieners konden hun favoriete attracties toen steeds opnieuw doen! Bovendien is het er in mei/juni erg groen en mooi met de vele rododendrons. Ook het Tikibad is leuk! Hier betaal je apart voor en misschien kom je er niet eens aan toe, maar boek je een weekendje Duinrell dan is het zeker leuk om te doen!

Tip: Je kunt overnachten op Duinrell!

Binnenspeeltuin Den Haag

Zijn je kinderen megadruk, moet er wat energie uit of is er geen land mee te bezeilen? Laat ze dan even lekker uitrazen in de speeltuin. Speeltuinen zat in Den Haag. Regent het? Geen nood. Den Haag heeft enkele binnenspeeltuinen, zoals Kidseiland in de Megastores en binnenspeeltuin Zuiderparadijs in het Zuiderpark. Ook al is zo’n binnenspeeltuin voor ouders vaak niet de leukst denkbare plek om te zijn, kinderen genieten ervan! Ook op (of eigen ín) de Pier is een kleine binnenspeeltuin!

Vinden je kinderen vooral jumpen leuk? Planet Jump was jarenlang favoriet bij mijn kinderen!

Toch liever buiten spelen? In de Paleistuin zit een speeltuintje voor jonge kids. Buiten het centrum zijn speeltuin de Verademing, de Zandvlakte, de speeltuinen in het Zuiderpark en het Apenbos leuk!

Kidseiland-denhaag

planet jump den haag

Sealife

Combineer je Den Haag met Scheveningen ga dan zeker naar Sealife! Je vindt het op de boulevard van Scheveningen. Sealife is een erg leuke activiteit met jonge kinderen en ideaal om te combineren met uitwaaien op het strand. Toen mijn kinderen nog baby, peuter en kleuter waren kocht ik ieder jaar een abonnement op Sealife in Scheveningen en kon ik er onbeperkt naartoe. De kinderen genoten en ik zelf ook. Ik vond die mooie onderwaterwereld heerlijk ontstressend. Oudere kinderen kunnen er een speurtocht doen.

In totaal zijn er meer dan 4.000 dieren in Sealife: roggen, kaaimannen, kwallen, piranha’s, haaien, schildpadden, octopussen, clownsvisjes (Nemo), tropische zeepaardjes, pinguïns en nog veel meer. Hier enkele van de tientallen foto’s die ik er maakte.

Tip: Naast Sealife vind je het Legoland Discovery Centre!

Sealife

Strand

Het Haagse strand, van Scheveningen tot Kijkduin, trekt natuurlijk sowieso, in elk seizoen. Of je nou komt om te zwemmen en te spelen of om te wandelen en uit te waaien, aan zee is het altijd fijn. Van maart tot en met begin oktober staan de strandtenten er, dat is extra leuk, en enkele zijn zelfs het hele jaar door geopend. Ook kun je altijd even de Pier op met de SkyView! Dat kost niks en ook als je geen ritje in het reuzenrad maakt is dit zeer de moeite waard. Beklim zeker de bungy toren aan het eind van de Pier. Wie durft kan de zipline uitproberen! Blogs over Scheveningen vind je hier. Ga je naar Kijkduin, mis dan ook het Hemels Gewelf niet!

Ga je een weekend of langer naar Den Haag dan mag je het strand écht niet missen!

vakantie den haag kinderen

Natuur in Den Haag

Ontdek ook zeker het groen in Den Haag! Er zijn zoveel mooie plekken en je zult nog verbaasd staan over de Haagse natuur. Van het mooie Westduinpark tot het diverse landgoed Ockenburgh (met een leuke kabouterroute, zie de rechter foto hieronder), er zijn prachtige natuurgebieden in Den Haag die heerlijk zijn om met de kinderen te ontdekken. Verdwaal in het Hyacintenbos, ga ravotten in het Huttenbos of Schotse Hooglanders spotten. Lees ook zeker mijn blog over Nationaal Park Hollandse Duinen, het nationaal park direct rond Den Haag en je zult verrast zijn!

Hup, ga lekker met je kinderen de Haagse natuur in!

Zoek je een geschikte plek om iets te eten met kinderen in Den Haag? Liefst iets met een tuin of lekker bij een park? In mijn blog restaurants met tuin in Den Haag vind je leuke adressen voor een hapje of drankje met kinderen in Den Haag, zoals Pluk hier linksonder. Bekijk mijn tips en kies de meest kindvriendelijke plekjes in Den Haag uit.

Festivals en evenementen in Den Haag

Het is ook erg leuk om Den Haag te bezoeken tijdens speciale evenementen of leuke festivals in Den Haag, van BlowUp Art tot Vliegerfestival. Er zijn genoeg festivals of verrassende kunsttentoonstellingen in de open lucht waar je de kinderen prima mee naartoe kunt nemen. Op het Lange Voorhout en rond de Hofvijver is regelmatig iets nieuws te zien. Prinsjesdag is natuurlijk ook bijzonder om mee te maken. Helaas is niet het hele land dan vrij, maar woon je in Den Haag dan zijn je kinderen die dag vrij van school en kun je gaan kijken. Of woon eens een koninklijke ceremonie bij Paleis Noordeinde bij!

den haag 2024

Fietsen in Den Haag

Zelf doe ik het dagelijks, al sinds de kinderen dreumes waren gingen ze mee op de fiets door Den Haag en inmiddels fietsen ze al jaren zelf, maar jij als bezoeker van Den Haag kan het natuurlijk ook doen: fietsen in Den Haag! De fietstours van Baja Bikes ken je vast wel. Wellicht heb je het vaak in het buitenland gedaan, maar wist je dat het ook in Nederland kan? Doe het eens in Den Haag! Zo kom je vanzelf langs alle bekende bezienswaardigheden en hoor je meteen allerlei interessants. Leuk om met tieners of pubers te doen, dan zijn ze lekker bezig, maar met een kleintje in een zitje kan het ook. Fietsen huren kan natuurlijk ook. Den Haag heeft veel fietspaden en het is ook heerlijk om niet alleen door de stad, maar ook door de duinen te fietsen.

De stad ontdekken tijdens een leuke fietstour in Den Haag, ook met kinderen!

Activiteiten in Den Haag combineren

Tip: combineer dingen met elkaar! Ik schreef eerder al over leuke dingen die je specifiek in december kunt doen met kinderen in Den Haag. Maar wat nou als je het allebei wil: een paar highlights én een paar activiteiten helemaal in kerstsfeer? Of wat als je met het gezin meerdere van bovenstaande tips op 1 dag wil doen? Dat kan, er valt genoeg te combineren zonder er een te vermoeiende dag van te maken.

Als je zelf niet in Den Haag woont en er niet vaak bent geweest is het misschien een hele uitzoekerij wat waar ligt, terwijl ik ‘zo’ even kan zeggen wat vlakbij elkaar ligt en wat niet. Hier een paar suggesties voor wie met de trein komt en voor wie met de auto komt.

Combinatietip vanaf Den Haag Centraal

Neem de trein naar Den Haag Centraal. Het Kinderboekenmuseum ligt daar meteen achter, net voorbij Foodhall MingleMush! Ook Huis van het Boek ligt op loopafstand van Den Haag Centraal. Net als de Hofvijver, het Binnenhof (alleen is dat nu enkele jaren gesloten ivm de renovatie) en het Museumkwartier waar je enkele van m’n museumtips vindt. Wandel eventueel vanaf het station eerst even langs de herten op de Koekamp. Een kort ritje met de tram kan ook en je staat in het Haagse centrum waar je je prima een volle dag of vol weekend kunt vermaken met de kinderen. Duik in de wondere wereld van Escher, huiver in de Gevangenpoort of beklim de toren van de Grote Kerk.

Of neem de trein naar Den Haag Hollands Spoor, wandel een rondje langs mooie muurschilderingen in Den Haag, zoals de boekenkast van Jan is de Man en combineer het met een bezoek aan de binnenspeeltuin in de Megastores en bijvoorbeeld een boottochtje door Den Haag.

Combinatietip Statenkwartier

In het Statenkwartier vind je ook allerlei leuks vlakbij elkaar. Het Kunstmuseum, het Museon en het Omniversum liggen naast elkaar. Planetjump ligt daar ook direct bij. Wil je echt zoveel mogelijk combineren? Bezoek dan eerst het Museon, laat de kinderen dan een uurtje springen bij Planet Jump en daarna lekker uitrusten bij een mooie film in het Omniversum. Trek tussendoor of erna? De chiquere winkelstraat de Fred (Frederik Hendriklaan) ligt op loopafstand.

Combinatietip Scheveningen

In Scheveningen heb je natuurlijk het strand wat altijd fijn is en veel strandtenten met speelattributen voor kinderen. Sla ook zeker de Pier met met reuzenrad niet over. En met oudere kinderen de zipline! De Pier is prima te combineren met een bezoek aan Sealife of Legoland, beide een klein stukje lopen over de boulevard. In de winter kun je schaatsen bij het Kurhaus. Regent het en ben je met tieners? Glowgolf is leuk, bowlen kan ook of breng een bezoek aan Pathé. Weer of geen weer, Scheveningen is altijd leuk! Ben je er een paar jaar niet geweest dan ontdek je altijd wel weer wat nieuws in Scheveningen.

Overnachten in Scheveningen of Den Haag

Wil je eigenlijk wel langer blijven? Boek dan een overnachting in een hotel, B&B of appartement. Boek via Voordeeluitjes een nachtje weg in Scheveningen.

Heel centraal in het centrum van Den Haag (vlakbij de Grote Markt met restaurants, terrassen en winkels) zit het Ibis Hotel. Ibis hotels zijn niet meer zoals je ze misschien van vroeger kende, maar echt heel leuk en hip geworden, en nog steeds heel betaalbaar. Bekijk ook zeker op Voordeeluitjes voor meer deals in Den Haag!

Wil je een weekendje zónder kinderen naar Den Haag en wil je op chic? Dan is Des Indes natuurlijk wel heel bijzonder. Het ligt ook in een erg mooie buurt. In Scheveningen zijn de suites op de Pier dan heerlijk!

Wijken in Den Haag

Behalve het centrum van Den Haag en Scheveningen zijn er ook andere wijken in Den Haag die absoluut een bezoek waard zijn. Slenter eens door leuke Haagse wijken als Duinoord of het Zeehelden- of Regentessekwartier (waar ik woon). Je vindt er mooie huizen, veel pleinen, speelplekken, wat apartere winkeltjes en leuke koffietentjes of restaurants met tuin.

leuke-dingen-doen-kids-denhaag

Meer tips in Den Haag

9 gedachten over “Wat te doen in Den Haag met kinderen: leuke musea en activiteiten (de beste tips!)”

  1. Vandaag in jouw stadje geweest. Met onze meiden van 8 en 10 jaar ons ontzettend vermaakt in het Kinderboekenmuseum. Dat is inderdaad echt zó leuk. We gaan nog eens terug voor andere activiteiten.

  2. Leuke tips! Wij gaan regelmatig naar het kinderboekenmuseum. Leerzaam, maar vooral erg leuk. Zowel voor kids als ouders een echte aanrader!

  3. Hoi Denise & peeps! Leuk dat er zoveel dingen te doen zijn in Den Haag he? Wij kijken er ook nog wel eens van op. Maar deze tips vormen een mooie lijst die wij weer kunnen meegeven als mensen het aan ons vragen!

  4. Ik was op zoek naar survivaltraining voor kids en toen vond ik jouw tips! Er staat nog van alles bij wat wij nog niet hebben gedaan. Tijd om de meiden van bijna 11 en 7 weer eens op sleeptouw te nemen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven