Drievliet voor durfals

Drievliet voor durfals

Familiepark Drievliet in Den Haag. Ik ging er met mijn kinderen van 4 en 7 naartoe en vertel je hoe het was. Voor welke leeftijd is het pretpark leuk en wat kan er allemaal in Drievliet? En is het ook handig als ouder alleen met 2 of meer kinderen? Je leest het hier.

drievliet

Op de fiets naar Drievliet

Op de fiets gingen we er naartoe. Dat was best een stuk. Net toen ik over een bedrijventerrein fietste en dacht ‘Dit kan niet goed zijn’, zag ik het ineens. Heel veel geparkeerde auto’s. We fietsten langs de slagboom en ja hoor, daar stond het, in grote letters: Drievliet.

Drievliet

Familiepark Drievliet bestaat al heel lang, maar ik was er nog nooit geweest. Al in 1938 werd buitenplaats Drievliet als theetuin geopend, met een paar schommels en wippen. Inmiddels is het een bekend uitje in Nederland. De kinderen hadden zich erop verheugd!

drievliet

Veilige kleuterattracties

Tijd voor een dag dolle pret voor ze dus. We begonnen rustig, met veilige kleuterattracties waarbij je gewoon zelf klimt of springt en er geen bewegende apparaten aan te pas komen. Prima. Niks mis mee. Maar al gauw wilde Bo meer.

Enge dingen

‘Ik vind enge dingen leuk!’ huppelde ze blij. O jee, dacht ik. Zelf ben ik niet zo van de gevaarlijke dingen. Skiën of skaten, heerlijk, maar extreme attracties, nee bedankt. Dat ik als kind ooit in de python in de Efteling ging was weliswaar spectaculair, maar wel genoeg eigenlijk.

Nautilus, piratenboot en kwal

Als het aan Bo had gelegen waren we meteen in de grote piratenboot en in de Kwal gegaan (wat ik meer op een octopus vond lijken). In de Nautilus (die op de kopfoto) wilde ze gelukkig niet. Nooit dat ik daar in ga! In de zweefmolen ook niet trouwens. Die ging hóóg. En je zit eigenlijk zo ‘losjes’.

Drievliet attracties thrill
Spectaculaire attracties voor oudere kinderen

 

De spin

‘Je durft veel hè?!’ zei ik, enthousiast, want dat was ook zo. En het was ook zo leuk natuurlijk. Eigenlijk wilde ze overal in waar ze in mocht. Zonder mij ging ze, met een ouder meisje dat ook wilde, samen in de ‘spin’: de Goldcurse. Brrr… Ik was blij toen ze weer naast me stond. En Jippe? Die hield mijn hand mooi stevig vast.

Thrill…

De Kopermijn

‘Wat een waaghals!’ appte mijn zusje die ik even een berichtje had gestuurd over hoe het ging. Nou, dat was ze zeker. Totdat we in de Kopermijn gingen. Een soort achtbaanachtig iets maar dan niet zo eng als een echte achtbaan. Nou ja, zo leek het dus. Maar daar had ik me in vergist. Ik had van te voren ook nog niet gezien dat deze attractie onder het kopje Thrill op de site van Drievliet stond: ‘In deze spectaculaire achtbaan razen de mijnwagons vanaf een 20 meter hoge mijnschacht met zo’n 60 km/u naar beneden.’

Drievliet Kopermijn
De Kopermijn… Ook heftig!

 

Whaaaaahhh!

Bo wilde per se. Totdat ze erin zat. Woest werden we van links naar rechts gestoot, de extreem scherpe bochten door. ‘Whaaaaah!’ hoorde ik mezelf roepen. ‘Au! Aaaaaaaaahhhhhh!’ Het was beslist niet fijn. Langzaam klom het treintje weer omhoog, voor een flink steile val.

‘Ik wil eruit!’ zei Bo.

Ik wil er ook uit, dacht ik, maar ik hield me groot. Totdat ik vanzelf weer begon te gillen: ‘Aaaaaahhhhh! Au! Aaaaahhhh!’

Ver-schrik-ke-lijk. En dan te bedenken dat Jippe qua lengte zelfs mee had gemogen. Wat was ik blij dat hij er niet in zat en dat hij veilig bij een vreemde maar lieve oma op een bankje zat.

‘Ik wil stoppen!’ riep Bo. ‘Ik ook Bo, we zijn er bijna hoor! Komt goed!’ ‘Whaaaaaa! Iiiieeeeeehhh!’ En het kwam goed. Maar dit nooit meer. Het moet wel leuk blijven.

Als 1 kind iets wel durft en de andere niet

Lastig trouwens als je in je eentje bent en het ene kind wil iets echt heel graag en de ander durft het nog niet. Of als zij iets willen wat je zelf liever niet doet. Zo hou ik niet van al die ronddraaiende dingen. Maar of je er nou duizelig van wordt of niet, dat doe je als alleenstaande ouder dan toch. Waarom ga je anders naar zo’n park? Je wil wel dat ze een leuke dag hebben. Maar poeh!

Drievliet waterbaan jungle river
Waterbaan Jungle River

 

Jungle River

Die waterbaan ook: Jungle River. Die leek me eerst niet zo eng, maar toen ik erin zat (de kinderen met zijn tweetjes voor, dat moest, en ik erachter, in hetzelfde schuitje) had ik op dat steile stuk een paar seconden het gevoel er zo voorover uit te vliegen.

‘Ik hóu van enge dingen!’ herhaalde Bo nog maar eens.

Paardjes, tractoren, speeltuin, monorail en reuzenrad

Stiekem was ik blij dat ze ook nog gewoon even op de paardjes van de Jolly Jumper paardenbaan en in de tractoren wilden. En even klimmen en glijden in de gewone speeltuin: het zeebonkenhonk. En op de monorail (in 1968 de eerste van Europa!) en in het reuzenrad (luchtballonnenrad) met ver uitzicht. Dat was weliswaar hoog, maar ging heel langzaam.

Drievliet kleuters bo jippe
Bo en Jippe in diverse attracties op Drievliet

 

Spookhuis

Na het wachten in de rij bij het spookhuis bleek dat je maar met zijn tweetjes in een wagentje mocht. Hoe moest dat nou weer? Zie je, als alleenstaande (of alleengaande) ouder is het met twee of meer kinderen gewoon niet altijd even handig.

‘Willen jullie samen? Durven jullie dat?’ Ja hoor, dat durfden ze wel. ‘Pak elkaar maar goed vast,’ zei ik. Net toen ik het wagentje door de deurtjes zag verdwijnen las ik: ‘Kan eng zijn voor kleine kinderen’. Ik had weliswaar gezegd dat het niet echt was (‘Het is toch nep!’ zegt Bo nog steeds), in gedachten zag ik al twee huilende kinderen naar buiten komen. Maar nee hoor, ze vonden het niet eng. ‘Het waren alleen maar skeletten!’ zei Bo. ‘En een eng iemand die alleen een hoofd vasthield’. ‘Eh… oké.’

Stoer hoor!

Drievliet Glijbaan Brigade

Glijbanen!

Als laatste beklommen we de trappen van de hoge blauwe glijbanen (de Glijbaan Brigade) waar je met een bootje af kon. Net toen we met zijn drietjes helemaal boven stonden wilde Jippe niet meer. En daar sta je dan. Ik probeerde hem nog moed in te spreken, maar hij wilde echt niet. Dwingen wilde ik zeker niet, dus ik ging weer naar beneden. Bo wilde echter ook niet alleen. Gelukkig bood een lief pubermeisje aan even met Bo boven te wachten tot ik terug was.

Beneden zat de oma van even tevoren weer. Ze strekte haar armen al uit. Heel lief. Jippe ging er bij zitten. Ik klom de trap weer op, langs lichtelijk geïrriteerde mensen die niet wisten dat ik net al had gewacht en dat Bo nog boven stond.

Bo en ik gleden. Wiieeeehoe!

Het viel mee gelukkig. Of was ik inmiddels ook gewend aan enge dingen?

Tot sluitingstijd in Drievliet

Tot sluitingstijd bleven we. En nog hadden we niet alles gedaan. Ze hebben het in elk geval superleuk gehad. En omdat zij zo genoten (ja, het is echt zo), genoot ik er ook van! Niet van zo’n park op zich, maar van hún. Die koppies in die kop-en-schotel-draaimolen, die gezichtjes op de (nep)paardenbaan, de blijdschap in het treintje… Mooi!

Ik genoot van hun blije koppies!

Echt een dagje uit. En wat een geweldig weer troffen we.

Familiepark Drievliet? Een aanrader!

tickets Drievliet kaartjes

Entree Drievliet

De entree is zowel voor kinderen als voor volwassenen 20,50. Als je even online zoekt kun je wel kortingsbonnen vinden. Ik had er een uitgeprint van 3 euro p.p. Dat scheelt met meer mensen toch flink!  Opa’s en oma’s (55+) kunnen op woensdagmiddag voor niets naar binnen. Kinderen die (met schoenen aan) kleiner dan 1 meter zijn hebben gratis entree.

Tip: je kunt ook een verjaardagsfeestje vieren in Drievliet.

Bereikbaarheid Drievliet

Woon je in Den Haag en wil je net als wij op de fiets naar Drievliet? Het eerste deel is simpel. Vanaf de Haagse Toren bij Hollands Spoor is het gewoon continue rechtuit: over de Rijswijkseweg, dan de Haagweg, alsmaar rechtdoor. Voor je het weet ben je in Rijswijk, daar ga je het water over en dan is het even goed opletten. De rood met witte fietsbordjes volgen: Drievliet 1 km (wat in werkelijkheid volgens mij meer is). En als je denkt: dit kan het toch niet zijn, fiets dan nog even door, sla voorbij de Karwei (of wat voor bouwwinkel was het) linksaf en je ziet het liggen. Ik deed er 50 minuten over.

Met tram 15 kan ook, maar dan moet je nog heel ver lopen! Niet ideaal met kinderen. De meeste mensen komen dan ook gewoon met de auto.

Tip:

Neem eventueel een handdoek mee, want er zijn attracties bij waar je nat van kunt worden.

 

Deze blogpost verscheen in augustus 2014 op VrouwOnline, de grote vrouwensite waar ik 8 jaar voor schreef. De site is ermee gestopt, maar af en toe zal ik wat blogs herposten.

Drievliet is een leuk uitje voor een dagje weg in de zomervakantie, maar ook tussendoor, of straks in de meivakantie.

De aanleiding om deze blog nu te posten is dat Bo er vandaag op schoolreis naartoe gaat. Ze heeft er uiteraard weer heel veel zin in! Update 27 mei 2019: en vandaag gaat Jippe er op schoolreis!

 

Meer leuke uitjes in Nederland:

20 superleuke uitjes met kids in Nederland

1 gedachte over “Drievliet voor durfals”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven