Een wandeling door het Haagse Bos

Een wandeling door het Haagse Bos

Afgelopen zondag maakte ik een mooie wandeling door het Haagse Bos. Het Haagse Bos ligt tussen Den Haag en Wassenaar en is het bos waar ook Paleis Huis Ten Bosch ligt. Je kunt er mooi fietsen en wandelen, of met kinderen naar de speeltuin in het bos.

Het bos is niet zo mooi als het bos bij landgoed Clingendael met de mooie Japanse Tuin, maar het is wel een ‘historisch’ bos en natuurlijk een bekend bos omdat de koning er woont!

Ik laat zo wat foto’s zien en geef praktische tips, maar eerst iets over het ‘ontstaan’ van het bos.

haagse-bos

Het Haagse Bos

Volgens archeologen was ons land in de prehistorie bedekt met een oerbos. In de Late Steentijd lagen er langs de kust, van noord naar zuid, enkele zandruggen. Deze zandruggen werden ook wel strandwallen genoemd en waren overblijfselen van plekken tot waar vroeger de zee kwam. Ze waren begroeid met bos. Op een van de zandruggen lag het Haagse Bos.

De Haagse adel vroeger

Wat leuk is om te weten is dat de rijke Haagse adel vroeger al rijtochtjes in het Haagse Bos maakte. Op verjaardagen van het koninklijk huis werd bij de vijvers in het bos vuurwerk afgestoken.

Ook het volk kwam naar het bos, maar dan vooral om uitbundig feest te vieren. Dit vertier in en rond het Haagse Bos liep vaak zo uit de hand, lees ik, dat het in de achttiende eeuw verboden werd.

Op deze website over de geschiedenis van Den Haag staat: ‘In de achttiende eeuw stonden langs het Malieveld vijf houten tenten waar je wat kon drinken. Op het Malieveld kon je wielrijders en voetballers zien oefenen. Vooral op zondagavond waren de tenten populair voor spel, zang en dans.’

Het Haagse Bos in de winter

‘In de winter trokken Hagenaars massaal naar de vijvers van het Bos, om te schaatsen of ernaar te kijken.’ Op deze oude foto van de Haagse beeldbank zie je dat. Dit was rond 1940. Leuk om te zien!

Hier lees je welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog voor het Haagse Bos had.

haagse-bos

Even tot rust komen in het bos

Tegenwoordig is het Haagse bos een plek om even tot rust te komen. Je kunt er lekker wandelen, fietsen, hardlopen, de hond uitlaten of mediteren en kinderen kunnen er lekker ravotten. In de zomer kun je je handdoekje of picknickkleed op de ligweides uitspreiden en in de herfst, zoals nu, kun je er een prachtige wandeling maken.

haagse-bos-herfst

wandeling-haagse-bos

wandeling-haagse-bos

haagse-bos-november

Buiten bewegen tegen de stress

Ook ik maak een wandeling. Ik merk dat het me goed dat dat ik er even uit ben, in plaats van alleen maar achter die pc. Even bewegen. Een paar weken geleden ben ik door mijn rug gegaan en ik heb er nog steeds last van. Ook voel ik de ‘drukte voor december’-stress alweer. Even eruit is dus altijd goed. En wat was het mooi nu met al die rode, oranje en gele blaadjes op de grond.

haagse-bos-blog

Waar ligt het Haagse Bos precies?

Het Haagse Bos loopt van Den Haag door tot Wassenaar. Het begint vlakbij station Den Haag Centraal, aan de kant van het Malieveld, en loopt door tot landgoed Reigersbergen in Wassenaar. Kom je van buiten Den Haag, neem dan de trein of parkeer bij Babylon of elders. Woon je in Den Haag, kom dan lekker op de fiets.

fietsen-haagse-bos

Wandelen of fietsen in het Haagse Bos

Eenmaal in het Haagse Bos zie je zowel wandel- als fietsroutes. Zelf ben ik niet zo’n planner, dus ik fietste tot vlakbij Paleis Huis ten Bosch en liep daarna gewoon de paden in waar ik zin in had. Ik maakte wat foto’s en genoot van de herfstkleuren, vooral van de blaadjes die nu zo mooi vlammend oranje en geel zijn.

haagse-bos-herfstkleuren

Wandelroute Staatsbosbeheer

Wil je echter een specifieke wandeling door het Haagse Bos doen kijk dan eens op de website van Staatsbosbeheer. Vanaf het Centraal Station en Babylon is dit het startpunt. Een wandelroute kun je hier downloaden: wandelroute Haagse Bos.

Download hier een wandelroute door het Haagse Bos!

Ook is er een mooie NS-wandeling waarbij je niet alleen door het Haagse Bos wandelt, maar ook naar het mooie Clingendael en door de duinen bij Meijendel. Dit gebied tipte ik ook al in de blog: Mooie natuur in Den Haag. De wandeling heb ik zelf ook een keer gedaan.

dieren-haagse-bos

Paleis Huis ten Bosch

In het Haagse Bos, vlakbij het leuke Huttenbos, ligt ook Paleis Huis ten Bosch. Een plek die tot ieders verbeelding spreekt. Helaas mag je er niet te dichtbij komen , maar je kunt even door de hekken spieken.

paleis-huis-ten-bosch

Van zomerverblijf tot koninklijke residentie

In 1645 lieten de Duitse gravin Amalia van Solms en haar echtgenoot Frederik Hendrik hun zomerverblijf bouwen in het Haagse Bos. Frederik Hendrik was de jongste zoon van Willem van Oranje. In 1743 werd dit ‘Huis in het Bos’ geschikt gemaakt voor permanente bewoning.

In 1981 gingen koningin Beatrix en prins Claus er met hun kinderen wonen, maar sinds Beatrix in 2014 naar kasteel Drakensteyn verhuisd is wordt paleis Huis ten Bosch gerenoveerd. Als de renovatie klaar is zullen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima er met de prinsessen gaan wonen.

Huis ten Bosch is af!

Update 2019: inmiddels is Paleis Huis ten Bosch verbouwd en sinds januari 2019 woont de koninklijke familie er: koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters, de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. In dit artikel uit de Volkskrant zie je een groot deel van het huis: Het woonverblijf van de koning is verbouwd.

huis-ten-bosch

Met kinderen naar Het Haagse Bos

Wil je met kinderen naar het Haagse Bos dan is het goed te weten dat er twee speeltuinen zijn. Eentje ligt vlakbij Paleis Huis Ten Bosch: het Huttenbos. Dit is geen echte speeltuin, maar meer een natuurlijke speelplek om hutten te bouwen en te ravotten. Een aanrader!

Speeltuin in het Haagse Bos!

Dichter bij het Centraal Station ligt een grotere speeltuin: Robin Hood. Dit is wel een echte speeltuin. Hier wil ik ook nog een keer met de kinderen langs voor meer foto’s.

haagse-bos-met-kinderen

Dieren in het Haagse Bos

In het Haagse Bos zie je overigens niet alleen bomen, maar ook veel dieren, als je oplet tenminste, als je op een rustig moment gaat of als je gewoon geluk hebt. Je kunt er eekhoorntjes tegenkomen, maar ook mollen, muizen, vleermuizen, bosuilen, eenden, zwanen en andere dieren en vogels, zoals boomklevers en vuurgoudhaantjes. Bij de Koekamp zie je ook nog hertjes.

zwaan-haagse-bos

Iets drinken in het Haagse Bos

Wil je je wandeling door het Haagse Bos afsluiten met warme chocolademelk of een kop koffie tussendoor, of wil je ergens lunchen, maar weet je niet waar je in het Haagse Bos een restaurantje of koffietentje kunt vinden? Ik wist het eigenlijk ook niet, maar ontdekte per toeval het knusse Chalet Ten Bosch.

chalet-ten-bosch

Chalet Ten Bosch

Chalet Ten Bosch ligt aan de rand van het bos. Pas toen ik met mijn warme chocomel buiten op het terras zat besefte ik dat ik inmiddels vlakbij de N44 zat. Als je met de auto van Amsterdam naar Den Haag rijdt, via Wassenaar, heb je het ongetwijfeld wel eens gezien.

restaurant-haagse-bos

chalet-ten-bosch-wassenaar

Tip

Ook zit hier vlakbij het Louwman Museum, een supermooi museum vol oude auto’s dat zelfs ik, als niet auto-liefhebber, zeer de moeite waard vond. Ik noem het in mijn blog over leuke uitjes in de winter.

herfstbos-den-haag

Hond mee naar het Haagse bos

Honden mogen ook in het Haagse Bos komen, mits aangelijnd. Hier lees je waar honden los mogen lopen in het Haagse bos: Honden in het Haagse Bos. In het stukje speelbos dat ik noemde mogen geen honden komen.

Met een rolstoel of kinderwagen naar het Haagse bos

De meeste paden zijn goed toegankelijk voor mensen in ene rolstoel of met een kinderwagen.

Parkeren Haagse Bos

Kom je met de auto van verder weg en wil je parkeren in de buurt van het Haagse Bos dan kun je parkeren bij parkeergarage Nieuw Babylon (vlakbij het station), bij het Malieveld of (dichter bij het Huttenbos): langs de Bezuidenhoutseweg.

Boswachter in het Haagse Bos

Uiteraard heeft het Haagse bos ook een boswachter. De boswachter van het Haagse Bos is Jenny van Leeuwen is. Je kunt haar volgen op twitter, instagram en op een blog. De boswachters van Zuid-Holland houden ook nog gezamenlijk een blog bij: Boswachtersblog Zuid-Holland. Misschien kom je zo nog op meer ideeën voor andere mooie wandelingen in Zuid-Holland, in de regio Den Haag, Leiden, Alphen aan de Rijn.

boswachter-haagse-bos

vijver-haagse-bos

rode-herfstblaadjes

Behalve het Haagse Bos is ook de Japanse Tuin bij landgoed Clingendael echt een aanrader om in de herfst te bezoeken!

Meer Den Haag

Hier lees je meer Den Haag blogs.

Meer mooie natuur

4 gedachten over “Een wandeling door het Haagse Bos”

  1. Mooi artikel en een goed punt. Ik merk dat ik volop in de (te) drukte zit in het laatste kwartaal van dit jaar. Tel daarbij een wekenlang durende buikgriep, opgevolgd door een zware verkoudheid. En je begrijpt dat het even niet zo lekker gaat. Afgelopen week druk had en veel en lang in de auto gereden. Het eerste wat ik dan afzeg is mijn sportlessen en ja, ook naar buiten ga ik niet meer zoveel. Vanmiddag wil ik dus inderdaad even een frisse neus halen. 
    Toevallig wel in de buurt van Den Haag geweest (de ene dag was ik in Monster, de andere dag reed ik langs Den Haag naar Rotterdam), maar geen tijd gehad voor een wandeling in het bos…

  2. Mooie foto’s heb je gemaakt. Ik vind het ook heerlijk om door een bos te wandelen. Dit Haagse Bos is niet bepaald bij mij in de buurt (woon in Gorinchem), maar hier in de regio hebben we gelukkig ook wel wat bosrijke natuur hier en daar. Ik kom er altijd helemaal tot rust!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven