Eilandtour Zakynthos

Eilandtour Zakynthos

Een eilandtour op Zakynthos, langs de mooiste plekken, bezienswaardigheden en highlights. Dat moet je zeker doen! Tours op Zakynthos zijn vanuit alle bekende badplaatsen te boeken; of je nou in Agios SostisTsiliviArgassi of Laganas verblijft. Doe het, want je ziet een hele andere kant van Zakytnhos!

Interessante plekken op Zakynthos

Om eerlijk te zijn had ik Zakynthos lange tijd met massatoerisme geassocieerd en dacht ik dat er behalve het beroemde scheepswrak en de Caretta Caretta niet zoveel te zien was op het eiland. Maar dat bleek absoluut niet waar te zijn. Van het Vrachionasgebergte en mooie bergdorpjes tot een wijnhuis, een klooster, een olijfoliefabriek en het ‘Balkon van Zante’, het zijn maar een paar van de vele bezienswaardigheden op Zakynthos. Oké, het eiland heeft bij lange na niet de omvang van eilanden als Sardinië, Sicilië, Cyprus of Kreta, maar je kunt er toch aardig uit de voeten. Je leest er meer over in deze blogpost.

Veel zien op 1 dag

Als je het leest zul je meteen ook inzien wat hét grote voordeel is van een georganiseerde tour: je ziet niet alleen ontzettend veel op één dag, je komt ook veel meer te weten dan wanneer je het op eigen gelegenheid zou hebben gedaan. Kortom, lees deze blog en je weet straks wat de mogelijkheden zijn als je meer van het binnenland van Zakynthos wil zien, op dat nou op eigen houtje of met een tour is. Het is tevens een leuke kennismaking met alle heerlijke lokale producten die Zakynthos te bieden heeft en ook geschikt om met kinderen te doen.

griekse-vlag

Waarom ik voor een georganiseerde tour koos…

Relaxen maar ook de rest van het eiland en de bezienswaardigheden ontdekken

Kijk, het is natuurlijk heerlijk om van je welverdiende rust te genieten, lekker te relaxen op dat fijne plekje dat je hebt uitgezocht, in het binnenland of aan zee, maar meestal gaat het toch al snel kriebelen. Bij mij althans wel. Dan word ik onrustig en wil ik meer van de bestemming ontdekken. Dan wil ik om de hoek van de baai kijken en niet alleen een plaatsje in de buurt zien, maar verder touren, het eiland over, alle kusten langs, het binnenland door, dorpjes zien, bodega’s en bezienswaardigheden bezoeken, het lokale leven gadeslaan en gewoon maar wat verdwalen.

Zelf op pad of georganiseerd?

Zonder kinderen doe ik dat sowieso en ga ik het liefst elke dag op pad, maar met kinderen moet je daar een balans in vinden. Zelf met ze op pad gaan, ongeorganiseerd, vind ik altijd het leukst, maar dat zat er voor ons op Zakynthos niet in. We zaten op een vrij afgelegen plek, bussen gingen niet, een auto huren was geen optie aangezien ik (kuch) geen rijbewijs heb en met twee kinderen op een scooter of quad leek me nou niet echt verstandig.

Fietsen op Zakynthos

Fietsen kon wel, in het voorseizoen was het nog niet zo druk op de weg, maar ik wacht liever tot de kinderen daar nog iets bedrevener in zijn. Door heuvels of vals plat kunnen ze ineens te veel vaart maken en dat zijn ze nog niet gewend. Als alleenstaande ouder voel ik me wat dat betreft altijd net wat verantwoordelijker. Uiteraard wil je niet dat je kinderen iets overkomt, maar als er met mij iets gebeurt waardoor ik in het ziekenhuis beland ben je ook de pineut, dan is er immers niet nog een andere ouder die de kinderen op kan vangen.

Excursies op Zakynthos

Goed, we waren dus op excursies aangewezen, wat ook niet erg was, aanbod was er zat. Leuke tours zijn er altijd. Die kun je gewoon zelf regelen, vaak relatief goedkoop, maar als je vanuit Nederland een pakketreis boekt, heb je ook altijd de mogelijkheid iets uit het excursieprogramma te boeken. Bij vrijwel alle reisorganisaties krijg je tijdens je transfer vanaf de luchthaven een envelop met daarin een datum en tijd voor een informatiebijeenkomst en meteen ook een overzichtje met de excursies die via de hostess of lokale reisvertegenwoordiging te boeken zijn. Het hoeft allemaal niet, maar het kan wel. Sommige mensen gruwelen ervan, anderen vinden dat prettig. Het is wel de makkelijkste manier.

Jeeptour Zakynthos

Een jeeptour leek me het leukst (dan kom je echt op de wat meer afgelegen plekken die met de auto of bus moeilijk begaanbaar zijn) maar die was wat prijzig. Gelukkig was een bustour ook een optie. Over het algemeen zit je misschien niet echt op het publiek dat met zo’n tour mee gaat te wachten, maar er zitten altijd wel een paar grapjassen of leuke mensen bij waar je wel aansluiting mee hebt. En zo niet, dan is het ook niet erg.

dagtour-eiland-bus

Bustour met Nederlandse gids

Het voordeel van de bustour was dat deze door een Nederlandstalige gids begeleid werd, waardoor de kinderen ook alles goed konden verstaan, dat was voor mij een voorwaarde, zodat ook zij het leuk zouden vinden. Ben je nieuwsgierig naar de eerste reactie van mijn dochter toen ik deze tour en een boottocht wilde boeken, lees dan mijn blog op Flairathome.

Hieronder zie je een aantal foto’s om een indruk te krijgen hoe het was en vertel ik op basis van mijn aantekeningen het verhaal erbij, zodat je straks echt alles over Zakynthos weet:

Lydia-Zakynthos

Eilandtour Zakynthos

De tour begint meteen goed met een eerste stop bij een fabriek waar olijfolie gemaakt wordt. Over deze ecologische olijfoliefabriek heb ik een aparte blogpost geschreven. Lees die dus ook even.

Oudste restaurantje van Zakynthos

Onderweg, weer verder reizend, vertelt gids Lydia over de plaatsen waar we doorheen rijden, zoals het plaatsje Koliomenos. Hier vind je het oudste restaurantje van Zakynthos. Het is alleen open in het weekend. Ze vertelt over kerken en klokkentorens en over de Italiaanse sfeer die je hier goed terugziet. De invloed van de Venetianen die eeuwenlang over Zakynthos (door hen Zante genoemd) heersten zie je o.a. terug in de cipressen en de terracotta kleuren van de huizen in de omgeving.

Bergdorpjes op Zakynthos

De oudste plaatsjes van Zakynthos zijn ook een bezoek waard. Vanaf de grotere weg konden wij Giri en Loucha net niet zien liggen, maar mocht jij nog naar Zakynthos gaan of er op dit moment zijn dan is het wellicht leuk om deze bergdorpjes even te bezoeken. Eventueel kun je het combineren met een bezoekje aan een kleine traditionele kaasfabriek: de Bastas Cheese Dairy.

Kruis van Kambi

De westkust en het kruis van Kambi (ook wel Kampi) bij de Skiza kliffen komt in zicht. Dit grote betonnen kruis is 16 meter hoog en daarmee het grootste kruis van Griekenland. Het staat daar als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en is een eerbetoon aan de vele mensen die in de jaren 40 van de kliffenwanden zijn geduwd. Een heel naar idee.

kambi-kampi

Oudste olijfboom

Dan komen we bij de bergdorpjes Exo Chora en Maries. In Exo Chora –het eerste plaatsje- stoppen we. Hier staat namelijk een olijfboom van meer dan 2.000 jaar oud. Het zou de oudste nog levende olijfboom van het mediterrane gebied moeten zijn begreep ik, maar elders lees ik dat die op Kreta te vinden is. Hoe dan ook, het is in elk geval de oudste olijfboom van Zakynthos. En die wil je dan natuurlijk even aanraken. Hou je van olijfolie? Lees dan zeker ook deze blogpost over de olijfbomen en de olijfolie op Zakynthos.

oudste-olijfboom

Griekse taverne

Bij een Griekse taveerne op het dorpsplein (te zien op de kopfoto) drinken we koffie en kun je typisch Grieks gebak proeven. Het is dé plek om onder de grote parasols van palmbladeren even lekker in de schaduw van het lokale leven te genieten. Nou ja, in de schaduw hoeft wat mij betreft niet, want nu we eindelijk mooi weer hebben wil ik in de zon zitten ook!

Oude plataan, laurierboom en de legende van de waterputten

Ook zie je in dit plaatsje trouwens een oude plataan en een laurierboom. De legende gaat dat Maria Magdalena hier in de buurt ooit 33 stappen heeft gezet. Elke footprint zou nu een waterput veranderd zijn, maar of dat echt zo is? Sommige waterputten op het eiland worden nog wel steeds gebruikt trouwens. Ook zie je nog regelmatig blauwe of zwarte tonnen staan. Mensen gebruiken die om het regenwater in op te vangen, omdat er niet overal op het eiland 24 uur per dag water is.

huis-zakynthos

Druiven, wijn en krenten

Nog even een fotogeniek huis op de gevoelige plaat vastleggen en dan gaan we de bus weer in. Onderweg komen we druivenstruiken tegen. De grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht maken dat Zakynthos een ideaal klimaat heeft voor de druiventeelt. Van sommige druiven wordt geen wijn maar worden krentjes gemaakt; krenten zijn één van de exportproducten van Zakynthos.

streekproducten-zakynthos

Lokale producten in Anafonitria

We zijn inmiddels vlakbij het plaatsje Anafonitria aangekomen. Net voordat je het dorp inrijdt zie je verschillende winkels en kraampjes met lokale producten, handwerk en souvenirs. We zijn uitgenodigd om van de gastvrijheid te genieten van een moeder en dochter die samen één van de souvenirwinkeltjes runnen. De moeder staat al met een blad vol likeur van Zakynthos klaar, een likeur van honing en kaneel, en niet veel later mogen we ook brood met olijfolie, lepeltjes honing, gesuikerde noten en nog meer lekkernijen proeven.

griekse-likeur

Ja, dit is natuurlijk een beetje een toeristische activiteit en je weet wat de bedoeling erachter is, maar is dat erg? Nee. Mijn kinderen mogen altijd elke vakanties iets kleins kopen van de bestemming waar we zijn en dus kon dat nu ook meteen. Mijn dochter koos voor een hardcover schriftje van Zakynthos en mijn zoon voor een sleutelhanger met het scheepswrak erop dat hij zo graag wilde zien. Mooi.

brood-olijven-kaas

Dé bezienswaardigheid van Zakynthos

Een stukje in de bus nog en toen was het dan eindelijk tijd voor het hoogtepunt van de reis, zowel letterlijk als figuurlijk: vanaf 300 meter hoogte het beroemde scheepswrak bewonderen. Hierover schreef ik al een aparte blogpost: het scheepswrak op Navagio Beach. Ook al heb je het honderden keren op een foto gezien, in het echt is het toch ook echt wel bijzonder. Is het niet vanwege dat roestige scheepswrak dan is het wel vanwege de magisch mooie blauwe zee.

plaatje-zakynthos

Klooster en kerkje

Op de terugweg stoppen we weer in Anafonitria. Behalve de winkeltjes is er namelijk nog meer te zien: het klooster Panagia van de beschermheilige Dionysios en een kerkje. Dionysios is de heilige en beschermheer van Zakynthos. In een blogpost genaamd 7 dingen die je nog niet wist over Zakynthos lees je daar meer over.

klooster-anafonitria

Bij het klooster mag je overigens wel foto’s maken (en hoef je je schouders niet te bedekken), maar in het kleine kerkje is fotograferen verboden. Eigenlijk mag je er ook niet praten, maar de Griek die er zelf op dat moment zat ratelde aan één stuk door.

eenouder-zakynthos

‘Wil jij ook een keer op de foto?’ vraagt één van de deelneemsters van de tour ineens als ik net een foto van de begraafplaats achter het klooster maak. Ja, dat is eigenlijk best wel leuk. Wat fijn en aardig dat iemand dat bedenkt. Het zelf vragen doe ik niet zo gauw.

Griekse lunch

En dan… is het lunchtijd! Ook al zou ik alles op de kaart wel lusten, we houden het simpel: tzatziki en geroosterd brood met gepureerde verse tomaten, knoflook en olijfolie. Eenvoudig, maar zó lekker!

griekse-lunch

Volimes

Na de lunch rijden nog iets verder in noordelijke richting en komen door het gebied Volimes. We zien een paar ezeltjes, wat op zich typisch Grieks kan lijken, maar op Zakynthos zie je ze niet zo veel. Even verderop hebben we voor ons inmiddels zicht op buureiland Kefalonia. Ik postte daar in een blogpost over de Griekse eilanden al eens een paar foto’s van.

Wijnhuis Callinico

Dan gaan we iets meer richting oostkust, maar ook al zien we de zee, we blijven in het binnenland. Via Katastari reizen we naar Kalipado, met een mooi doel: een rondleiding door de wijnfabriek van het gerenommeerde wijnhuis Callinico. Het is de bekendste winery van Zakynthos en uiteraard gaan we de wijn ook proeven! De kinderen niet natuurlijk (‘Getver, het stinkt hier mama!’), maar leerzaam is het wel en laat ik eerlijk zijn: tegen een wine tasting zeg ik geen nee.

Aan het bezoek aan het wijnhuis zal ik ook nog een aparte blogpost wijden.

Callinico-wijn

Uitzicht over Zakynthos stad

En dan komt het einde van de tour in zicht. We rijden naar het plaatsje Bochali. Vanuit Bochali heb je een geweldig uitzicht over Zakynthos-stad, de hoofdstad van Zakynthos. Je ziet de stad, enkele mooie gebouwen en bezienswaardigheden, de haven met cruiseschepen en ferries (die toevallig net staken) en het omringende land. Je kunt van hieruit zelfs ‘ons’ Marathonissi zien liggen, het schildpaddeneiland waar wij tegenover verblijven.

Zakynthos-stad

IJsje in Bochali

In Bochali zijn een paar terrasjes, een kerk en twee ijssalons. Bij de eerste ijssalon (die zichzelf voor het gemak ‘The Best gelato’ noemt), koop ik een ijsje voor de kinderen. Dat hebben ze wel verdiend! Een ijsje op ‘Het balkon van Zante’. Een mooie afsluiter van een superinteressante dag.

ijsje-balkon-zante

Via Tsilivi, Argassi en Laganas terug naar ons hotel

Via de drukke badplaatsen TsiliviArgassi en Laganas rijden we terug naar Agios Sostis en Koukla. Bij restaurant Vardiola stappen we uit de bus (de bus kan door de smalle weggetjes niet helemaal tot aan onze accommodatie komen, althans, keren is soms het probleem) en wandelen naar ons hotel. Het is half 5. De hoogste tijd voor een duik in het zwembad!

Conclusie: zo’n tour, doen of niet doen? Doen!

Een leuke dag waarop je heel veel ziet

Op één dag zie je ontzettend veel. Je bent van half 9 tot ongeveer 4 uur onderweg. Het leuke was dat onze gids Lydia al sinds het jaar 2000 met haar Griekse liefde op het eiland woont en ons dus veel extra’s en interessants kon vertellen. Als je zelf gaat kun je natuurlijk van alles lezen van te voren of steeds je reisgids open slaan op de plekken waar je bent, maar als iemand gewoon iets vertelt kun je ondertussen lekker om je heen kijken en als je iets specifieks wil weten kun je ook meteen een vraag stellen. Ideaal dus.

Hoe leuk het ook is om dingen zelf uit te zoeken (over een auto huren op Zakynthos lees je iets verderop meer), maar soms is het ook wel heel prettig als alles al voor je geregeld en uitgestippeld is. Het bespaart enorm veel tijd.

Mayia Travel

Wil jij ook een eilandtour op Zakynthos doen? Check dan de Facebookpagina van Mayia Travel, de agent van Corendon Vliegvakanties. De website van Mayia Travel zelf is nog in ontwikkeling. Er wordt zowel Engels als Nederlands gesproken. Deze tour was in het Nederlands.

Zakynthos Toen & Nu

De eilandtour per touringcar heet Zakynthos Toen & Nu en wordt meestal 1x per week aangeboden. In het hoogseizoen wellicht vaker, dat weet ik niet, maar check dat zelf even. Volwassenen betalen voor de eilandtour 30 euro, kinderen 15 euro. Je lunch komt er nog wel bij, maar dat hoef je niet duur te maken. Iets meenemen kan ook, maar dat mochten wij niet in de bus eten. Er wordt echter wel vaak gestopt en ook vaak ergens iets geproefd!

Ook zijn er tijdens de tour genoeg mogelijkheden om even naar het toilet te gaan. En, dat vind je misschien ook fijn om te weten: hoewel de chauffeur absoluut niet roekeloos rijdt, kun(nen) je (kinderen) in de moderne bus gewoon een gordel om.

Langs verschillende hotels en appartementen op Zakynthos

In de ochtend en aan het eind van de excursie worden mensen bij verschillende accommodaties opgepikt, dus dat duurt even. De één vindt dat vervelend, ik vind het juist leuk om een glimp van de verschillende toeristenplaatsjes op te vangen of langs accommodaties te rijden waarbij je wel eens denkt: dat je hier wil zitten, wij zitten veel leuker!

onderweg-zakynthos

Heb je de tour zelf gemaakt dan hoop ik dat je het leuk vond om dit allemaal nog eens na te lezen, zodat het misschien net wat langer blijft hangen. Ga je nog, dan is het een mooie voorbereiding. Niet dat je iets hoeft voor te bereiden hoor, je moet gewoon genieten, maar voor wie het leuk vindt, staat hier dus alvast wat achtergrondinfo. En eh… Doe je de groetjes aan Lydia?

Auto huren op Zakynthos

Uiteraard kun je ook zelf een auto huren (bijvoorbeeld via Sunnycars) of misschien heb je al een reis geboekt waar je auto er al bij in zit. Zakynthos is niet zo heel groot, dus als je er een paar dagen op uit trekt kun je vele hoeken van het eiland zien en leuke plekjes ontdekken, zowel aan de kust als in het binnenland. Hopelijk heb ik je in dat geval met de bezienswaardigheden in deze blog ook geïnspireerd voor je eigen tripjes.

klooster-anafonitria

Eilandtour Zakynthos met kinderen

Mocht je denken: jezus, mens, je gaat toch niet met je kinderen zo’n tour doen, daar vinden ze geen drol aan, dan zeg ik: ze stonden inderdaad niet te springen, maar uiteindelijk vonden ze het toch leuk. Tijd om lekker in het zwembad te zwemmen en te ravotten op het strand was er de rest van de week ook genoeg. Eenmaal weer thuis zijn ze hier steeds ‘vakantietje’ aan het spelen met de Playmobil, en ja, ook ‘Excursietje’.

Waterpark op Zakynthos

Mocht jij je kinderen/tieners/pubers/partner echt niet mee krijgen op zo’n tour, misschien kun je ze dan dít voor de dag erna beloven: het waterpark Zante Water Village. Toen wij er waren was het nog niet open, maar vanaf vandaag (16 mei) wel. Ik moet toegeven, het ziet er wel heel leuk uit!

Tip: like en volg Follow my footprints op Facebook, dan lees je binnenkort ook over de boottrip, het schildpadden spotten, het droomplekje waar we verbleven en dingen die je nog niet wist over Zante met veel interessante achtergrondinformatie over Zakynthos. Ook als je er niet naartoe gaat is het leuk om te lezen!

Lijkt jouw zo’n eilandtour ook wel wat?

7 gedachten over “Eilandtour Zakynthos”

  1. Angeliek Koenen

    Hoi Denise!  Wat leuk om je verslag te lezen! Ik ben weer even terug op onze eilandtour! Even nagenieten dus! En… de foto is goed gelukt van jou met de kinderen. 😉  Fijn om te zien dat het een mooie foto is geworden 😉  Groeten van Angeliek

  2. Leuk om te lezen! Ik ben ook ooit eens op Zakynthos geweest en heb toen de verkeerde keuze gemaakt om in Laganas te verblijven. Wat vreselijk! Toch een leuke tijd gehad, mede door de boattour (snorkelen en schildpadden spotten) en het huren van een quad. Daardoor heb ik gelukkig toch wat van het eiland kunnen zien 🙂 

  3. Hoi Denise,leuk je blog te lezen .Wij hebben de eilandtour ook gedaan,dus alles heel herkenbaar.
    Wij vonden Zakynthos een heerlijk eiland om vakantie te vieren.Niet massaal.????

  4. Hallo Denise, leuk om de eilandtour weer te beleven. Vijf jaar geleden met een vriendin deze tour ook gedaan met Lydia. Het was een leuke dag! Wel veel commercieel gedoe, maar daar kan je wel of niet aan meedoen!! Toen was ik in Laganas, in september. De meeste drukte was verdwenen. Als je niet in het stadje kwam, was het er erg leuk!! Strandtentjes en strand bedoel ik dan!! Nu ga ik over 3 weken naar Agios Sostis, een weekje met mijn (volwassen) zoon. De tour gaan we zeker doen!!! Leuk om alles nog eens te zien!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven