Fabelachtig Matera in 99 mooie foto’s

Fabelachtig Matera in 99 mooie foto’s

Woorden schieten te kort als je de Italiaanse stad Matera voor het eerst ziet. Matera is een stad zoals je nog nooit hebt gezien. Fabelachtig, sprookjesachtig, magisch, mysterieus… Het is lastig het juiste woord te vinden voor deze bijzondere stad in het zuiden van Italië. Zo indrukwekkend en overdonderend is het.

Het oude Matera betovert. Het is authentiek en ánders.

matera-belvedere

Waar ligt Matera?

Matera ligt in de Italiaanse regio Basilicata, de regio tussen Puglia (de hak van de laars) en Calabrië (de punt van de laars). Je kunt Matera als citytrip bezoeken, eventueel in combinatie met Bari, maar ook wordt het vaak bezocht tijdens een vakantie in Puglia of tijdens een rondreis door Puglia en Basilicata of een wandelvakantie door Puglia en Basilicata, bijvoorbeeld via SNP of &Olives.

Ik was verbaasd dat veel van mijn bereisde vrienden nog nooit van Matera hadden gehoord!

foto-matera

Matera

Matera is één van de oudste steden ter wereld. Het werd zelfs al in prehistorie bewoond. Toen al leefden er mensen in de grotten van Matera. Dit jaar (2019) is Matera samen met het Bulgaarse Plovdiv ook nog culturele hoofdstad van Europa! En Matera staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Matera is één van de oudste steden ter wereld!

matera

De sassi van Matera

Waar Matera vooral bekend om staat zijn de sassi en de rotskerken. Het gedeelte met de grotwoningen bestaat uit twee delen: Sasso Caveoso en Sasso Barisano. Samen heten deze prehistorische sassi de ‘Sassi di Matera’.

Grotkerken, grotwoningen en grothotels!

Zowel huizen als hotels en zelfs kerken zijn uitgehouwen uit de rotsen. Je vindt er dus rotskerken, grotwoningen, grotrestaurants en grothotels. Juist dit maakt grottenstad Matera zo bijzonder! Je ziet het zo allemaal op de foto’s van Matera.

piazzetta-pascoli

Spookstad Matera

Matera wordt weliswaar langzaamaan bekender, maar lange tijd was het een spookstad. Niet alleen op Sardinië en Sicilië kom je verlaten spooksteden tegen, ook op het vasteland van Italië zijn er veel spooksteden. In de jaren 50 verlieten steeds meer mensen in Matera hun huizen, vaak verplicht, omdat de leefomstandigheden en sanitaire voorzieningen in de sassi erg slecht waren.

Vanaf de jaren 80 bracht de Italiaanse overheid hier verandering in. Nadat Matera bijna in een spookstad veranderd was mochten (jonge) Italianen gratis in Matera wonen mits ze hun huis zouden restaureren, vaak met hulp van de overheid.

De uitgestorven spookstad werd opnieuw bewoond!

matera-foto's

Culturele hoofdstad van Europa 2019

Bijna 20 jaar geleden was ik er al vlakbij, toen ik in mijn eentje naar Zuid-Italië was afgereisd, helemaal tot in Puglia (waar ik dit jaar ook al 2x was) en terug via Basilicata en Campanië. Matera had ik toen gemist, maar inmiddels stond het al tijden op mijn bucketlist. Nu Matera dit jaar culturele hoofdstad van Europa is móest ik er naartoe, nog net voordat de meeste toeristen gaan.

Weet je niet goed wat je je bij Matera voor moet stellen? Als je deze foto’s in dit blog gezien hebt wel.

follow-my-footprints-matera

Eerste indruk Matera

Als je dan éindelijk naar die gave stad gaat en het regent is dat natuurlijk wel een beetje balen. Vanuit Bari (wat ook een erg leuke stad is) had ik de trein gepakt. Het hoosde. Hmm, zo had ik me mijn entree in Matera niet voorgesteld. Nou ja, gewoon pech, want meestal is het er beter in mei. De dag erop was het gelukkig alweer blauw. En nu, half juni, is het er zelfs ineens tussen de 30 en de 35 graden! Ook dat is niet ‘normaal’. Ach, je weet het dus nooit.

Verdwalen in Matera

Vanaf het station wandelde ik naar het oude centrum van Matera. Ik wandelde door straatjes en steegjes en dook de sassi in, op zoek naar mijn accommodatie in Matera. Bij de eerste aanblik van de sassi stokte mijn adem, zo indrukwekkend was het. Daarna ging ik trappetjes af en op, zoekend.

Het was alsof ik in een doolhof beland was.

rots-matera

De sassi

Niet alleen toen, ook de dag erop ontdekte ik dat je in Matera heel goed kunt verdwalen. Zelfs met Google Maps snapte ik niks van deze stad, maar ik was wél meteen verkocht. Wat een unieke stad! Kijk dan hoe gaaf die sassi zijn! Hieronder zie je de Sasso Caveoso, één van de twee oude gedeeltes van de stad.

matera-s-ochtends-vroeg

Sprookjesachtig, een tikkeltje oosters en anders

Grotstad Matera lijkt niet op andere Italiaanse steden. Matera oogt eerder als een stad in het Midden-Oosten. Sprookjesachtig en anders. Ik waande me in het Jordaanse Amman, moest denken aan Uchisar in Cappadocië, waar ik ook al heel lang naartoe wil, maar door het ravijn ook een ietsiepietsie aan Ronda. En toch ook weer helemaal niet.

klooster-matera

Matera als filmdecor

Matera betovert. Niet zo gek dus dat deze stad al vaak als filmdecor is gebruikt, voor films als The Passion, waarin Matera voor Jeruzalem doorging, maar ook de nieuwe Bondfilm die in 2020 uitkomt wordt er vanaf de tweede helft van augustus opgenomen. Dus wie weet loop je Daniël Craig nog tegen het lijf!

Boeiend en betoverend Matera!

huizen-matera

Treurige schoonheid

De Italiaanse schrijver én kunstschilder Carlo Levi omschreef Matera als een overdonderende stad van treurige schoonheid. En dat is inderdaad treffend gezegd. Want hoe mooi ook, het heeft soms ook iets triestigs. Maar ook dat heeft charme.

Overdonderd worden door de treurige schoonheid van Matera…

foto's-matera

Magisch Matera na zonsondergang

Als je je hotel of B&B in Matera eenmaal hebt gevonden is verdwalen juist leuk. Urenlang zwierf ik rond in Matera. Niet 1 middag, niet 1 dag, maar dik 2 dagen, zodat ik volop de tijd had. Ik sliep er 2 nachten en kon Matera dus ook in de avond bewonderen.

matera-na-zonsondergang

Juist na zonsondergang is Matera extra magisch!

matera-zonsondergang

Foto’s Matera

Ik maakte een paar duizend foto’s. Foto’s van sassi, grotwoningen, doorkijkjes, uitkijkpunten, steegjes, trappen, grotkerken, katten, fresco’s, bezienswaardigheden, eten en nog veel meer. Ik fotografeerde alles wat mooi was in Matera. Zowel het oude deel als ook wat foto’s van het nieuwere deel van Matera. Alles uitzoeken was een hele klus, maar hier vind je de mooiste.

Matera is een fotogenieke stad!

matera-reisblog

En de omgeving is ook prachtig!

landschap-matera

Mooiste momenten in Matera

Foto’s maken in Matera is een genot, zeker als de toeristen terug naar hun hotels in Puglia zijn en de rust is weergekeerd. Dan geniet je extra. Alles is zo mooi en bijzonder om te zien. Vanuit verschillende perspectieven, met zon of wolken, en zelfs als het regent. Op verschillende momenten van de dag, avond en nacht.

Matera is eigenlijk mooi op elk moment.

De lichte kleuren, de donkere luchten, het licht bij slecht weer en het licht tijdens de zonsondergang. Daarna, als het donker is, is het helemaal fabelachtig mooi.

matera-avond

foto-matera-avond

matera

mooiste-foto's-matera

De mooiste foto’s van Matera

Hierboven zag je er al een paar, maar hieronder zie je nog meer van mijn mooiste foto’s van Matera. Kijk en geniet mee van de bijzondere sfeer in deze unieke stad! En ga zelf ook!

matera-blog

lopen-door-matera

beelden-matera

belvedere-matera

doorkijkje-matera

wandelen-sassi-matera

matera-italie

oude-muren-matera

mooiste-foto-matera

bijzondere-stad-matera

gravina-matera

fruitboom-matera

grotkerk-matera

hip-matera

weer-matera

matera-in-beeld

grottenstad

grotten-matera

grotkerk-matera

foto-blog-matera

matera-reisblog

matera-2019

kloof-matera

leuke-plekjes-matera

matera-blog

italiaanse-toeristen-matera

kathedraal-matera-avond

kat-matera

matera-natuur

inwoner-matera

matera

matera-belvedere

culturele-hoofdstad-europa

matera-grotten

bijzondere-italiaanse-stad

matera-culturele-hoofdstad-2019

matera-adresje

centrum-matera

matera-italie-foto's

mooiste-plekken-matera

door-matera-wandelen

matera-katten

matera-zonder-toeristen

matera-mooi

mysterieus-matera

matera-mooiste-foto's

matera-reisblog

nisje-matera

omgeving-matera

reisblogger-matera-italie

matera-mooi-licht

matera-must-see

san-pietro-caveoso-matera

uitzicht-op-sassi-matera

trappetjes-matera

matera

matera-mooie-stad

matera-foto-kerk

matera-bloemen

matera

foto-matera-eten

mooie-foto-matera

foto-matera

Matera is zó bijzonder. Echt onvergetelijk! Of, zoals iemand op Facebook als reactie gaf: ‘Matera komt echt bij je binnen.’ En zo is het.

‘Matera komt echt bij je binnen.’

culturele-hoofdstad-europa

Individuele rondreis Puglia en Basilicata met huurauto of groepswandelreis

Wil je er naartoe, maar vind je het lastig alles helemaal zelf uit te vogelen en te organiseren? Boek dan een rondreis door Puglia en Basilicata waarbij je met een huurauto de mooiste plekken van Puglia en Basilicata ontdekt! Of kies deze rondreis door Puglia en Basilicata.

Via Eliza was here kun je een verblijf in Alberobello in Puglia boeken en er een dagje naartoe gaan! Alleen een vlucht met verblijf in Matera boeken kan ook. Check wel even of je transfer erbij zit. Zo niet, huur een auto of pak net als ik de trein.

Ben je een echte wandelaar? Dan is deze wandelvakantie in Puglia, Basilicata en Campanië natuurlijk ook heel mooi! Dat kan via SNP, maar ook via &Olives. En lees dan zeker ook dit blog over wandelen in Puglia.

Zou jij Matera ook graag met eigen ogen willen zien?

14 gedachten over “Fabelachtig Matera in 99 mooie foto’s”

 1. Denise, ik ga ook! Ik vertrek morgen al! Wist je nog dat ik je schreef dat ik ook gráág naar Puglia wilde? Nou, zo gezegd, zo gedaan. Ik kende Matera eigenlijk helemaal niet, wist ook niet dat het Culturele Hoofdstad was. Dankzij jouw blog en je posts op social media ga ik hem zeker bezoeken. Dank voor je inspiratie!

  1. Wat leuk! En wat heerlijk dat je morgen al die kant uit gaat! Ik heb nog láng niet alles wat ik over Puglia wilde schrijven geschreven, en dat lukt ook niet meer voor morgen, maar je hebt vast al een idee waar je naartoe wil. Meer naar het zuiden is het ook echt mooi.
   Ik denk dat je een auto huurt, maar mocht je met de trein gaan dan is het goed te weten dat er op zondag géén trein van/naar Matera gaat.
   Veel plezier!

   1. Yes, ik huur inderdaad een auto en begin overigens in Napels en de Amalfikust. De tweede week ga ik richting Puglia. Heel veel zin in!

 2. Wat een prachtige foto’s Denise.. fijn als jij ergens enthousiast over bent, haha.. dan deel je enorm lange blogs met veel foto’s.. en dat is genieten! Ik wil hier zeker ook ooit een kijkje nemen, maar voor komend jaar alweer andere plannen gemaakt.

  1. Ik denk dat je het ook erg mooi zult vinden en wellicht ook om Basilicata eens te ontdekken. Dat vind ik wel iets voor jullie.
   Ik ben wel heel benieuwd wat je plannen voor volgend jaar dan alweer zijn.

 3. Mooie foto’s! Matera is echt een fabelachtig plekje, en zeker als je de geschiedenis kent. Ook mooi te combineren met een reis naar Puglia, daar ben ik ook fan van 🙂

 4. Ik zou Matera zeker met eigen ogen willen zien! Prachtige foto’s. Wij zijn echt fan van Italië en deze regio zou ik dan ook echt heel graag willen ontdekken.

 5. Drie jaar geleden bezocht ik Matera tijdens onze roadtrip door Italië. Overdonderd was ik door het prachtige stadje. We hebben er uren rondgedwaald, heerlijk!

 6. Wat een mooie plek en zoals je al zei ik wist er ook niet zoveel over. Wat heerlijk zoveel mooie foto’s. Krijg er helemaal zin in om er eens heen te gaan. Leuk om idd te combineren met Puglia. 

 7. Wauw ziet er fantastisch uit! Wij gaan in oktober en onwijs veel zin. Is het wandelen op eigen gelegenheid of zijn er ook wandelroutes beschikbaar?

 8. Een paar duizend foto’s! Zo dan! En nog hele mooie ook.

  Uniek werelderfgoed inderdaad. (al zijn er wel meer plaatsen met grotwoningen die de lijst hebben gehaald.) Ik zou het graag eens bezoeken tijdens een rondreis doot het zuiden. Dit jaar hadden we Noord-Italie op het programma staan. Sinds eind februari schijnt dat alleen niet meer zo’n goed idee te zijn….?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven