Familiepark Plaswijckpark: leuk pretpark voor kinderen (aanrader!)

Familiepark Plaswijckpark: leuk pretpark voor kinderen (aanrader!)

Familiepark Plaswijckpark, wat een leuk pretpark! Het is geen echt attractiepark en toch is het meer dan een park alleen. Plaswijckpark Rotterdam is eigenlijk alles in één. Het is iets tussen een attractiepark, dierentuin en speeltuin in, en het heeft ook nog een binnenspeeltuin en een buitenbad. Het is het hele jaar door open!

Plaswijckpark is het ultieme speelpark! Een veelzijdig en leuk pretpark voor kinderen tot een jaar of 12!

uitje-met-kinderen

pretpark-plaswijckpark

spelenderwijs-leren

avonturenbeek-vlottenvaart-boshut

studiedag-denhaag-delft-rotterdam

speeltuin-plaswijckpark

leuk-pretpark-voor-kleuters

vlot-varen-plaswijckpark

havenspeeltuin-plaswijckpark

buitenbad-plaswijckpark

waterfietsen-rotterdam

leuke-attractie-plaswijckpark

binnenspeeltuin-plaswijckpark

Plaswijckpark

Plaswijckpark ligt aan de Bergse Achterplas, aan de noordkant van Rotterdam. Het bestaat al ruim 95 jaar! In de jaren 30 stond het recreatieoord bekend als ‘het aards paradijs’ voor voornamelijk Rotterdammers met een smalle beurs. Voor het nabijgelegen Hillegersberg (dat nu een stadsdeel van Rotterdam is) functioneerde Plaswijckpark als buurtpark.

Veel leuker dan ik dacht!

Ik had er al vaker over gehoord van vriendinnen, mijn zoon was er zelfs al eens met een verjaardagsfeestje geweest, maar op de een of andere manier dacht ik toch altijd dat het niet veel meer was dan een gewoon park was met een speeltuin.

Met de kinderen naar Plaswijckpark

Pas toen ik onlangs googelde op buitenbaden (omdat de kinderen vrij waren met Prinsjesdag en het nog heerlijk warm weer was) kwam ik het weer tegen. Ik kwam bij een foto terecht van een collega blogger uit Rotterdam die er al eens geweest was en zag dat er veel meer was dan ik dacht. Waarom had ik dit niet eerder ontdekt?

Ik liet de kinderen nog een paar foto’s op de website van Plaswijckpark zien en toen ze de Verkeerstuin zagen (waar je hieronder zo nog veel meer foto’s van ziet) waren ze meteen enthousiast.

Hier moesten we naartoe!

Leuk dagje weg voor gezinnen met jonge kinderen

Hoe het was? Leuk! Erg leuk zelfs! Plaswijckpark is een heel fijn park met niet te veel herrie, maar waar wel ontzettend veel te doen is. Geen achtbanen, schreeuwerige attracties of drukke groepen pubers, maar een lieflijk speelpark voor gezinnen. Leuk met peuters, kleuters en kinderen die op de basisschool zitten. Het is echt een leuk pretpark voor jonge kinderen. Maar zelfs die van mij, van 9 en 11, vermaakten zich nog uitstekend.

Een ontzettend leuk uitje voor gezinnen met jonge kinderen.

Pretpark Plaswijckpark

Zoals ik al zei is Familiepark Plaswijckpark meer dan een ‘pretpark’. Het is niet zoals andere attractieparken en het is ook geen gewoon park, maar het is echt een super veelzijdig park.

Plaswijckpark is een dierentuin, pretpark, speeltuin en (buiten) zwembad ineen.

Er is vanalles te doen in Plaswijckpark

Het park is opgedeeld in verschillende ‘wijken’ waar je vanalles kunt doen. Of je nu voor de natuur en de dieren, het leuke verkeersplein, de vele speeltoestellen, de binnenspeeltuin of het buitenspeelbad komt (update april 2019: het is weer open!), of gewoon net als wij voor alles, je kinderen zullen er een heerlijke dag hebben.

plaswijckpark-leuk-pretpark

Foto’s Plaswijckpark

Ik heb alle attracties en verschillende ‘wijken’ bekeken en uitgeprobeerd met de kinderen. Wil je weten wat er allemaal is in Plaswijckpark bekijk dan de foto’s die ik er maakte! Ik heb de foto’s enigszins per gedeelte van het park gegroepeerd. De ‘attracties’ komen dus iets meer naar onderen in de blog.

Wat is er allemaal te zien en te doen in Plaswijckpark? Je leest en ziet het hieronder.

uitje-rotterdam-kids

Dierentuin Plaswijckpark

Ik begon met de kinderen in ‘Dierenwijck’, het stukje dierentuin in Plaswijckpark. Heel groot is het niet, maar bijzondere dieren zie je er wel. De witte wallaby (een witte kangoeroe!) vond ik heel apart, maar ook de zwarte zwaan, de grappige otters, de alpaca’s, de stokstaartjes, de stekelvarkens en de prairiehondjes waren leuk.

Er is ook een apeneiland, een parkietenvolière, een mini ‘kinderboerderij’ en een klimhooischuur.

witte-kangoeroe-zwarte-zwaan

park-rotterdam

dieren-plaswijckpark

otter-bever-dierenwijck

dierentuin-plaswijckpark

Avonturenbeek

Ook leuk is de Avonturenbeek. Er is een leuk klein parcours over stenen en touwbruggen. Ook kunnen kinderen een vlot naar de overkant trekken via een touw.

Neem eventueel een paar laarsjes of droge sokken mee, want als kinderen misstappen hebben ze natte voeten. Bij die van mij ging het gelukkig goed.

leuke-speeltuin-rotterdam

vlot-plaswijckpark

plaswijckpark

plaswijckpark-uitje-rotterdam

plaswijckpark-kids

Vlottenvaart

Dit jaar kwam er een nieuwe attractie bij in Plaswijckpark: de Vlottenvaart. Met behulp van een prikstok kun je je voortbewegen op houten vlotten in het water. Voor de veiligheid kunnen kleine kinderen een zwemvest aan en ga je als ouder mee het vlot op. Met kinderen onder de 12 jaar moet sowieso altijd iemand mee van minimaal 18 jaar.

Helaas was de Vlottenvaart net in onderhoud toen wij er waren, maar mocht het inmiddels gerepareerd zijn dan zullen je kinderen het vast heel leuk vinden!

Verkeerstuin

Wat mijn kinderen écht heel erg leuk vonden en waar ze uren zoet zijn geweest is de verkeerstuin. De Verkeerstuin is een groot verkeersplein met allemaal wegen en bochten waarop ze op skelters rond kunnen rijden. Het is ook nog leerzaam, want ze moeten zich echt aan de verkeersregels houden en op de stoplichten, zebrapaden en borden letten.

Kinderen vinden dit echt een topper!

leuk-uitje-zuid-holland

leuk-schoolreisje-idee

verkeerstuin-plaswijckpark

pretpark-rotterdam

verkeersplein-plaswijckpark

skelters-plaswijckpark

Wasstraat en tankstation

Wat natuurlijk heel leuk is is om met de skelter door de wasstraat te gaan. Niet alleen er doorheen rijden is leuk, ook het helpen in de wasstraat vinden veel kinderen leuk. Net als het helpen bij het tankstation.

Omdat wij er waren op een dag dat er heel veel schooluitjes waren was het er erg druk en duurde het lang voordat we een skelter te pakken hadden (mede omdat mijn kinderen niet zo brutaal zijn), maar toen ze er eenmaal één hadden konden ze er geen genoeg van krijgen. Zelfs mijn dochter die toch al 11 is vond het nog erg leuk.

verkeer-plaswijckpark-tankstation

plaswijckpark-verkeerstuin-wasstraat

verkeer-kinderen

leuk-uitje-met-kinderen-rotterdam

plaswijckpark-tiener

pretpark-peuters-kleuters

Leeftijd verkeerstuin Plaswijckpark

De verkeerstuin is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De zitjes van de skelters zijn verstelbaar, dus de lengte van je kind maakt niet uit. Volgens mij zag ik er wel ook iets jongere kindjes van 4 of 5, maar die kunnen beter naar het aparte kleinere verkeersplein speciaal voor kinderen t/m 5 jaar: de mini verkeerstuin, naast de mini speeltuin. Je ziet ‘m hier van bovenaf:

plaswijckpark-kleine-verkeerstuin

speeltuin-voor-kleine-kinderen

Wandelwijck

Een ander gedeelte van het park heet ‘Wandelwijck’. De naam zegt het al: hier kun je rustig wandelen. Maar er kan nog meer: je kunt picknicken op de picknickweide, naar de rozentuin of naar de Engelse tuin met fonteinen. En wie weet kom je met je peuter of kleuter wel kabouters tegen! Ook kun je achterin het park op een fluisterboot stappen en een rondvaart maken.

picknickweide-rotterdam-plaswijck

familiepark-plaswijckpark

park-in-rotterdam

De kabelbaan

Eén van de leukste attracties vonden mijn kinderen de kabelbaan. Het ziet er simpel uit, maar de kinderen vonden het nog best spannend. Populair is het sowieso, er was steeds een rij. Gelukkig duurde het niet te lang. Je hoeft geen half uur of drie kwartier te wachten of zo.

Voor de kabelbaan moeten kinderen minimaal 1.25m zijn. Er staat iemand bij die de kinderen helpt en zorgt dat ze er veilig in zitten. Het is één van de weinige échte attracties, maar erg leuk.

plaswijckpark-kabelbaan

Eén van de leukste attracties op Plaswijckpark!

kabelbaan-plaswijckpark

Waterfietsen

De waterfietsen in Plaswijckpark vallen ook op. Ze hebben de vorm van een zwaan. Leuk om even een stukje over het meer te varen. Uiteraard moet je wel zelf fietsen en sturen, maar het is lekker op het water. Weer aanleggen tussen de andere zwanen vonden mijn kinderen nog best lastig, dus toen moest ik het roer even overnemen.

waterfietsen-plaswijckpark

dagje-plaswijckpark

plaswijckpark-uit-met-kinderen

genieten-op-het-water

Kangaroetsjjjj

Ook leuk is de Kangaroetsjjj: met een bootje glij je over een rails een steile helling af en plonst zo met varend bakje en al in het water. Het is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar die minimaal 1.25 zijn. Je moet namelijk aan een touw kunnen trekken en zelf een knop bedienen.

Goed te weten: je kunt nat worden! Sommige kleinere kinderen kwamen er droog uit, maar mijn dochter was behoorlijk nat. Niet dat het erg was hoor, met het zonnetje erbij was ze zo weer droog.

Kangaroetsjjjj-Plaswijckpark

Zwembad Plaswijckpark

Het zwembad in Plaswijckpark is niet een echt zwembad om baantjes in te zwemmen, maar het is vooral een superleuk speelbad. Het is meer een soort waterspeeltuin dan echt een zwembad, maar erg leuk. Het bad is zeker ook leuk met een baby, peuter of kleuter. Het is ondiep.

Voor iets grotere kinderen staat er een leuk glijbaangeval in met een ton water die om de zoveel minuten over je heen gekieperd wordt als je eronder blijft staan.

zwembad-plaswijckpark

buitenzwembad-rotterdam

Havenspeeltuin

Het is een buitenbad en dus alleen open van voor- tot najaar, maar ontzettend leuk! De Havenspeeltuin heet het. Ideaal om af te koelen als het warm is en lekker in te spelen. Mijn kinderen vonden het water erg koud, maar wel heel leuk om even in te spelen.

Ga je met mooi weer naar Plaswijckpark neem dan dus zeker je zwemspullen mee! Om het bad heen staan een paar picknicktafels waar je aan kunt zitten. Zelf eten meenemen mag.

Update april 2019: het zwembad is weer open. Ik heb het even nagevraagd en ze antwoorden: ‘Als het 20 graden of meer is buiten is het altijd open.’

plaswijckpark-zwembad

plaswijckpark

Speelwijck

Behalve de speeltuin, buiten, de Havenspeeltuin (het buitenbad) en de Verkeerstuin vind je in ‘Speelwijck’, zoals dit deel van Plaswijckpark heet, ook nog Het Huis in de Heuvel, het binnenspeelgedeelte.

leuk-pretpark-voor-kinderen

Binnenspeeltuin

Behalve alle leuke buitenspeelmogelijkheden is er dus ook nog een erg leuk gedeelte bínnen, zeker ook voor de wat jongere kinderen. Je zag al één foto aan het begin van de blog, maar omdat dit blog een beetje lang wordt bewaar ik het indoor gedeelte voor als het echt slecht weer wordt en koud is buiten. Je leest er binnenkort dus meer over en kunt veel leuke foto’s zien om een goede indruk te krijgen!

plaswijckpark-blog

Treintje Plaswijckpark

Wil je niet het hele park over lopen of zijn de kinderen moe dan kun je het gratis treintje nemen dat over het park rijdt. Laat je kinderen niet zelf in de trein; je moet als ouder mee.

treintje-plaswijckpark

Restaurants Plaswijckpark

Er is een restaurant (‘Restaurant in de Heuvel’), pannenkoekenrestaurant ‘De Boshut’, er is een kiosk en een ijskiosk. In het restaurant kun je zowel broodjes als patat en enkele andere maaltijden krijgen (en uiteraard koffie, smoothies, etc). Er is een terras bij waarvandaan je de allerkleinsten goed in de gaten kunt houden.

speeltuin-jonge-kinderen-rotterdam

terras-restaurant-plaswijckpark

plaswijckpark-restaurant

buffet-restaurant-plaswijckpark

Ook is er een ijskiosk met softijsjes, wafels en slush puppies.

softijs-rotterdam

Winkel

Bij de uitgang kom je nog bij de winkel van Plaswijckpark. Je kunt hier eventueel iets leuks als herinnering aan het leuke dagje weg kopen.

shop-plaswijckpark

Plattegrond Plaswijckpark

Wil je weten wat waar is en hoe Plaswijckpark opgedeeld is? Op de plattegrond hieronder kun je dit goed zien. Als je binnenkomt krijg je de plattegrond zelf ook mee.

plattegrond-plaswijckpark

Toiletten, rolstoelen, bolderkarren, EHBO, etc.

Uiteraard zijn er voldoende toiletten op het park, alsmede twee invalidetoiletten. EHBO is er ook. Rolstoelen kun je gratis gebruiken; je moet ze wel reserveren! Ook zijn er bolderkarren.

bolderkar-plaswijckpark

Roken op Plaswijckpark

Plaswijckpark is een rookvrij park. Er zijn drie plekken waar het wel mag mocht je het echt niet kunnen laten. Ze staan aangegeven op de plattegrond.

roken-plaswijckpark

Meenemen naar Plaswijckpark

Je kunt een flesje water en iets te eten meenemen, maar je kunt ook ter plekken vanalles kopen. Is het mooi weer, vergeet dan vooral je zwemkleding en handdoek niet! Een picknickkleedje kan ook. Als je kinderen in de verkeerstuin spelen kun jij lekker in het gras zitten. Je ziet het op de foto niet, maar er zaten best veel ouders op een kleedje.

plaswijckpark-verkeerstuin

Voor welke leeftijd is Plaswijckpark leuk?

In tegenstelling tot attractieparken als Slagharen en vooral Walibi lopen in Plaswijckpark geen groepen grote kinderen of drukke pubers rond. Het zijn allemaal jongere kinderen van gemiddeld maximaal 12 jaar, de basisschoolleeftijd, en ook juist nog jongere kinderen. Dit maakt het tot een ideaal gezinsuitje.

Er zijn een paar aparte speelgedeeltes voor hele jonge kinderen. Voor de kabelbaan en de kangaroetsjjjj moet je een bepaalde lengte (en leeftijd) hebben en er zijn gedeeltes die voor iedereen leuk zijn. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen uiteraard ook gewoon mee komen. Kinderen vanaf 14 jaar mogen zelfstandig naar Plaswijckpark.

Zoek je spectaculaire attracties dan moet je niet in Plaswijckpark zijn, maar zoek je een leuk pretpark voor de kinderen of wil je gewoon een gezellig gezinsuitje, dan is dit een dikke aanrader!

met-kinderen-naar-plaswijckpark

Entreeprijs Plaswijckpark

De entreeprijs is niet absurd hoog en ook dat maakt het fijn er naartoe te gaan. Voor de meeste pretparken betaal je veel meer.

Plaswijckpark kost 12,95, zowel voor kinderen als voor volwassenen (voor iedereen van 2 t/m 64 jaar).
Baby’s mogen gratis mee.
Mensen van 65 jaar en ouder betalen 8,70.
Honden mogen ook mee, mits aangelijnd. Wel moet je betalen voor de hond: 8,70.

Online tickets kopen kan hier: tickets Plaswijckpark.

Tip: ben je van plan vaker te gaan koop dan een jaarabonnement. Voor zowel kinderen als volwassenen kost dit 57 euro. Ook zijn er speciale familietarieven voor 2, 3 of 4 personen.

ticket-plaswijckpark

Familieuitje Plaswijckpark

Wil je er een keer een uitje met echt de hele familie van maken, met opa, oma, broers, zussen en alle kinderen en kleinkinderen? Voor groepen van minimaal 20 personen gelden speciale tarieven. Informeer dit van te voren.

speeltuin-plaswijckpark-rotterdam

Rotterdampas

Heb je een Rotterdampas dan kun je òf één keer gratis naar Plaswijckpark (op vertoon van je Rotterdampas uiteraard) òf je neemt een abonnement (alleen bij de kassa, niet online) en krijgt daar dan 50% korting op.

verrassend-uitje

Openingstijden Plaswijckpark

Van april t/m oktober is Plaswijckpark geopend van 10:00u tot 19:00u. Van november t/m maart van 10:00u tot 17:00u. Plaswijckpark is het hele jaar door dus geopend, 7 dagen per week!

Familiepark Plaswijckpark is het hele jaar open!

goedkoop-pretpark

Plaswijckpark in de herfstvakantie of kerstvakantie

Ga deze herfstvakantie een keer naar Plaswijckpark. Of op een mooie dag in de kerstvakantie. Lekker een keer tussendoor kan natuurlijk ook. Zijn je kinderen nog niet leerplichtig ga dan onder schooltijd. Of ga tijdens een studiedag van de kinderen.

plaswijckpark-blog

Halloween in Plaswijckpark

In de week van de herfstvakantie organiseert Plaswijckpark Halloween. De hele week zijn er dan spookachtige activiteiten. Overdag gematigd vanwege de kleintjes maar op woensdag- en vrijdagavond zijn ze speciaal in de avond open, als de echte griezels wakker worden. De vrijdag is wat enger en is voor kinderen tot 12 jaar. De woensdag is voor kinderen tot 7 jaar en dus wat minder eng.

Schaatsen in Plaswijckpark

Vanaf november kun je ook schaatsen in Plaswijckpark. Er is dan een grote overdekte schaatsbaan. Ook straks in de kerstvakantie is het dus leuk om naar Plaswijckpark te gaan.

schaatsen-plaswijckpark

Adres Plaswijckpark

Je vindt Plaswijckpark op het volgende adres:

Ringdijk 20
3053 KS Rotterdam
Telefoon: 010-4181836

plaswijckpark-rotterdam

Openbaar vervoer naar Plaswijckpark

Plaswijckpark is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanuit Den Haag Centraal nam ik metrolijn E naar Slinge. We stapten uit bij Melanchthonweg in Rotterdam.

metro-plaswijckpark

Vanaf de Melanchthonweg namen we tram 25 (3 haltes) en stapten uit bij de halte Meidoornweide. Zodra je uitstapt zie je borden die je de weg naar het park wijzen. Het is ongeveer 5 minuutjes lopen vanaf de tramhalte.

waar-is-plaswijckpark

Terug is het net weer even anders. Via Google Maps of OV9292 kun je het vervoer van of naar je eigen huisadres even opzoeken.  Voor ons was het ongeveer een uur reistijd.

tram-plaswijckpark

Parkeren bij Plaswijckpark

Parkeren is vrij lastig bij Plaswijckpark of maar beperkt, dus kom bij voorkeur met het openbaar vervoer of op de fiets.

fiets-plaswijckpark

Website Plaswijckpark

Wil je de website van het park bekijken ga dan naar www.plaswijckpark.nl. Op de site van Plaswijckpark zelf zie je nog niet eens zo goed hoe het echt is. Hopelijk heb je door mijn foto’s nu een nog beter beeld. Maar eigenlijk moet je gewoon zelf gaan!

Plaswijckpark-attractiepark

Superleuk alles-in-één-speelpark

Dat er relatief zo dichtbij huis zo’n leuk speelpark is waar ik al die tijd toch niet echt weet van had, verbaasde me echt. In Rotterdam is het heel bekend (het bestaat al heel lang!), maar daarbuiten kennen heel veel mensen het niet. Oké. Ik wist dat het bestond maar dat het zo leuk was wist ik niet!

In werkelijkheid was het nog leuker dan ik gedacht had. Zo divers!

draaimolen-plaswijckpark

Leuk weetje: in 2023 bestaat Familiepark Plaswijckpark 100 jaar!

plaswijckpark-95-jaar

Plaswijckpark is echt een leuk dagje weg voor gezinnen met kinderen van 2 t/m 12 jaar. Ga ook en beleef een onvergetelijke dag vol binnen- en buitenpret!

speeltuin-rotterdam

Reageer op Facebook

Lijkt je dit leuk of vond je dit een leuk uitje? Reageer dan op Facebook en vertel wat jij er zo leuk aan vindt! Volg Follow my footprints ook op Facebook en je zult nog vaker leuke uitjes en mooie pekken in Nederland, in Zuid-Europa én verder weg tegenkomen.

footprints

Dagje weg met kids

Wil je nog meer leuks doen en ben je op zoek naar nog meer leuke dagjes weg met kids? Lees dan zeker de andere blogs die ik over uitstapjes in Nederland schreef:

De leukste uitjes met kids in Nederland
Met de kinderen naar Blijdorp in Rotterdam
De Euromast (must see!)
Dagje Amsterdam met kinderen
Leuke tips Den Haag in de herfstvakantie (nieuw!)
Leuke dingen doen in Den Haag met kinderen
De leukste activiteiten voor een kinderfeestje in Den Haag

plaswijckpark-rotterdam

Ik bezocht Plaswijckpark in september op eigen initiatief. Wel heb ik de entreekosten vergoed gekregen. Ondanks dat de entreetickets voor mij betaald werden is mijn enthousiasme 100% oprecht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven