Fietsen in Athene? Doe deze fietstour langs de highlights van Athene!

Fietsen in Athene? Doe deze fietstour langs de highlights van Athene!

Ga je op citytrip naar Athene? Dan moet je zeker gaan fietsen in Athene! Doe de fietstour langs de highlights: een fietstocht langs bekende bezienswaardigheden en interessante plekken in Athene. Ik deed deze tour en het is echt een aanrader!

must-do-athene

Fietsen in Athene

Ook als je, net als ik, al eens eerder in Athene bent geweest is het erg leuk én leerzaam. Heel gevarieerd ook! Je hoort niet alleen over cultuur en historie, maar ziet ook street art in enkele hippe wijken zoals Psiri en verrassende plekjes die je anders misschien gemist had.

Van te voren twijfelde ik of ik het wel zou doen, maar ik ben zó blij dat ik het gedaan heb! Zelf had ik toch echt niet zoveel kunnen doen in zo’n korte tijd. Hieronder vertel ik hoe de fietstour door Athene was. Ik maakte niet alleen veel foto’s maar ook veel aantekeningen!

Heb je helemaal geen plannen om binnenkort naar Athene te gaan, dan nog is mijn blog over de tour door Athene interessant en leerzaam leesvoer!

fietsen-street-art-athene

Fietstour Athene met Baja Bikes

De tour in Athene deed ik via Baja Bikes. Eerder al heb ik met Baja Bikes door andere prachtige historische steden gefietst, zoals Rome (ook met kinderen is de fietstour leuk!) en Istanbul. Sowieso fiets ik graag op reis. En thuis ook veel trouwens. Lees dit maar: Mijn fietsleven.

Highlights Athene

Maar goed, nu dus Athene! Het mooie historische Athene, de stad waar ik 21(!) jaar geleden voor het laatst was. Het is ongelofelijk dat het zo lang geleden is. Het voelt als slechts een paar jaar terug!

Ik heb ontzettend veel zin om de stad te herontdekken! Allereerst met een highlights fietstour langs de bekende bezienswaardigheden in Athene, zodat ik straks weer precies weet wat waar ook al weer lag.

Leuk, ik ga fietsen in Athene!

Startpunt fietstour Baja Bikes in Athene

Vanaf mijn hotel wandel ik in 5 minuutjes naar Arionos 14, het startpunt van mijn fietstour door Athene. De plek waar ik moet zijn ligt aan de rand van de wijk Psyri, vlakbij Monastiraki. We beginnen pas om half 10, dus dat is een hele relaxte tijd. Ik heb nog rustig kunnen ontbijten.

Tip: zoek je een superfijn én supercentraal gelegen hotel dat ook nog eens vlákbij het startpunt van de fietstour ligt? Boek dan St. Bjur suites.

Nederlanders in Athene

Let’s meet in Athens‘ staat er op een bord voor de zaak. ‘Let’s meet in Athens’ voert de tours van Baja Bikes in Athene uit. Het klinkt alvast leuk. Als ik binnenkom zie ik enkele Nederlanders die mee gaan als ervaren gids en begeleider van de tour en enkele stagiairs die duidelijk blij zijn met hun tijdelijke job in Athene. Zij zorgen er straks voor dat de achtersten in de groep niet verdwalen.

Fietstour met een groepje Nederlanders en Belgen

Langzaamaan druppelen de andere Nederlanders (én Belgen!) binnen. Omdat het herfstvakantie is zijn er redelijk wat aanmeldingen dus er worden 2 groepen gevormd. We zijn met z’n twaalven, meer zijn het er nooit, zodat het niet te massaal wordt.

Behalve Nederlandstalige tours hebben ze overigens ook Engelstalige en Duitstalige tours. De Nederlandse tour langs de highlights van Athene kan in de vakantie 2x per dag, andere maanden 1x per dag.

Ik word in het groepje geplaatst waarvan niemand op het formulier heeft aangegeven bezwaar te hebben tegen foto’s, dus hoef ik niet bang te zijn dat ik per ongeluk mensen op de foto zet. Sterker nog, sommigen vinden het juist leuk! Als ook nog blijkt dat ik met een groep mannen uit mijn eigen stad (Den Haag!) mag fietsen, zit de sfeer er meteen goed in. De mannen zijn een paar dagen zonder vrouw en kinderen op pad. Misschien lijkt jou dat ook wel een keer wat.

Ga ook eens lekker met je vrienden of een stel vriendinnen op pad en doe dan ook zo’n fietstour!

athene-fietstour

Cortina fietsen

Iedereen zoekt een fiets uit die goed past. Het zijn zelfs Cortina’s! Lekkere stevige én hippe fietsen dus. Een helm hoeven we niet op, maar als je dat wel wil kan dat uiteraard. We krijgen een flesje water mee, testen de remmen nog even en hup, daar gaan we! De meesten nog lekker in een korte broek, want het mag dan wel half oktober zijn, het is nog héérlijk warm weer in Athene! Echt perfect!

bajabikes-athene

Wat gaan we zien?

Ik laat je zo zien wat we zoal zagen en hoorden, maar eerst vertel ik nog even wat Baja Bikes zelf over de tours zegt: ‘Met onze tours in Athene leer je de Griekse hoofdstad op een speciale manier kennen. Je fietst met een lokale gids langs alle bezienswaardigheden in Athene. Deze eeuwenoude stad heeft een rijke geschiedenis en met onze fietstours kom je langs alle highlights van Athene.’

Als je met Baja Bikes mee gaat fietsen in Athene zie je niet alleen de meest bekende plekken van de stad, je hoort ook over gebeurtenissen die er in vroeger tijden hebben plaatsgevonden waardoor alles nog interessanter wordt en nog meer gaat leven.

groene-griekse-olijven

Meer leuke tours in Athene

Ben je al heel vaak in Athene geweest of denk je: ‘Ja, maar dat weet ik écht allemaal al’ (heus niet!), dan kun je ook kiezen voor één van de andere tours in Athene: een fietstour langs de kustlijn van Athene, de ‘Geheimen van Athene’ (die mij ook wel erg aansprak!), een culinaire rondleiding, de Akropolis Athene tour. Ook voor studenten in Athene zijn er speciale fietstours.

Wat je hier hoort staat echt niet in elk reisgids!

uitzicht-op-de-lykabettus

Fietsen met privé gids of zelf een fiets huren in Athene

Hou je niet van groepen en krijg je al kriebel bij het idee? Een fietstour met een privé gids kan ook! Ook met je gezin bijvoorbeeld. Of fietsen huren in Athene en lekker zelf op pad gaan. Ook fijn, maar dan mis je wél die leuke weetjes! Juist met zo’n tour kom je echt veel te weten! En als solo reiziger vond ik het ook wel even gezellig juist! Leuker dan in mijn eentje fietsen in Athene.

leuke-fietstour-athene

Tour guide Joost

Mijn tour wordt begeleid door de Haagse Joost. Joost woont al sinds 2008 in Griekenland. Eerst op Kreta en nu hier. Naast het begeleiden van fietstours is hij ook leraar op een Nederlandse school (dat was zijn vak in Nederland ook) en tussendoor gaat hij vaak naar Fourni waar hij een huis heeft. Fourni is een onbekend eiland tussen Ikaria en Samos. Ik ben er wel eens overheen gevlogen en heb er nog mooie luchtfoto’s van. Wellicht deel ik die ook nog een keer.

fietsen-athene-bajabikes

Street art in Athene

Het eerste bijzondere wat we tegenkomen tijdens de tour is street art. Niet zo gek, want we fietsen eerst een stukje door de wijk Psyri (de wijk waar mijn hotel zit!) en daar barst het ervan. Wil je ook in Psyrri verblijven lees dan dit blog: Leuk hotel in Athene.

Update 2022: Lees ook ‘Street art in Psiri‘, de hipste wijk van Europa.

Loukanikos

Er is veel mooie street art in Psyrri te spotten, maar één street art werk dat je tegen zult komen heeft een wel heel bijzondere betekenis: dat van de hond Loukanikos, beter bekend als ‘de protesthond’. We zetten onze fietsen even neer om naar het verhaal te luisteren. In dit blog lees je meer: De protesthond van Athene.

Kijk, en juist daarom is zo’n fietstour zo leuk, want als je hier zelf langs was gekomen had je een foto gemaakt en gedacht: ‘leuk’ of ‘mooi’. Maar nu weet je het bijzondere verhaal erachter!

hond-loukaniko-athene

Paparazzi

Op de muur tegenover Loukaniko vind je ook mooie street art, van Paparazzi. We zien een jazz ensemble met Afrikaanse invloeden. Het straalt een positieve boodschap uit: muziek maken kunnen we met zijn allen.

paparazzi-athene

Naast de bekende bezienswaardigheden in Athene is de street art ook echt heel bezienswaardig!

Officieel is street art overigens nog steeds verboden in Athene, maar je ziet het er meer dan in welke andere stad dan ook. Welke voormalig Nederlands politicus even verderop als schoothondje werd afgebeeld hoor je tijdens de tour ook. Hier op Facebook zie je ‘m (op de vierde foto), of eigenlijk net niet, want er is over zijn gezicht heen gekladderd. Update: Je ziet ‘m ook in m’n blog over street art in Psiri.

street-art-met-een-verhaal

Monastiraki

Onze volgende stop is bij Monastiraki, een bekend en gezellig plein in Athene, met een kloostertje en een moskee. Het Monastirakiplein is een centrale plek vol sfeer. Dit was de plek waar ik de dag van aankomst in het donker in Athene het metrostation uit kwam en vanaf het moment dat ik de relaxte sfeer en mediterrane bedrijvigheid zag was ik gelukkig. Dit is het soort plekken waar ik van hou!

Ook al was ik 21 jaar niet in Athene geweest het voelde als thuiskomen. Precies zoals ik dat ook vaak in Spanje en Italië heb, maar ook in Istanbul had ik dat en afgelopen zomer in Sarajevo, tijdens mijn Balkan rondreis.

monastiraki-athene

Akropolis

In de verte zien we de Akropolis. ‘De bérg heet de Akropolis’ verduidelijkt Joost, ‘niet de tempel’. Toeristen verwarren dat vaak, zegt hij. ‘De tempel heet het Parthenon’.

‘Toeristen verwarren het vaak,’ zegt hij. ‘De témpel heet het Parthenon, de bérg heet de Akropolis’.

highlights-athene

Toren van de Winden

Dan fietsen we door naar de Agora. Het is een klein beetje klimmen, maar prima te doen. We hebben versnellingen dus het is absoluut niet te zwaar. We stoppen bij een boom en luisteren in de schaduw verder als Joost naar het octagon wijst, een achthoekige toren van 12 meter hoog: de Toren van de Winden.

De toren van de winden was het eerste achtkantige gebouw ter wereld, leer ik.

Hij vertelt over de windrichtingen. Niet alleen noord, oost, zuid en west, maar ook noordoost, zuidoost, zuidwest en noordwest werden als aparte windrichtingen gezien. De toren stamt uit de tweede eeuw voor Christus en was de eerste zonnewijzer. Ook deed het dienst als klok.

highlights-athene-baja-bikes

Agora

Het grote veld dat we ernaast zien, met pilaren en ruïnes, was het eerste ‘winkelcentrum’ ter wereld. Deze agora was dé plek waar mensen vroeger samenkwamen.

Als het vervolgens over de Griekse onafhankelijkheidsoorlog en een conferentie in Londen in 1830 gaat waarin Griekenland en België een aparte status kregen dwalen mijn gedachten even af en hou ik het niet meer bij. Mijn aantekeningen worden rommelig, de autocorrect van mijn telefoon maakt er hele andere dingen van, dus naar dit verhaal moet je zelf maar even luisteren als je mee gaat.

fietstour-baja-bikes-athene

Anafiotika

Gelukkig staat er hierna iets heel leuks op het programma: we zetten de fietsen even neer (de stagiair past op de fietsen) en we lopen de wijk Anafiotika in, een klein maar wel heel bijzonder wijkje aan de bovenrand van de Plaka, tegen de Akropolisberg aan.

Een ‘eilandje’ in de wijk Plaka!

‘Een eilandje in de Plaka’ noemt Joost het. En zo kun je het inderdaad zien, want het is net alsof je in dit wijkje ineens op één van de Cycladen staat. Sterker nog, het ís ook een beetje zo. Werknemers die ooit van het eiland Anafi kwamen en zich in Athene vestigden bouwden er hun eigen huizen, helemaal in de Cycladische bouwstijl, met van die leuke typisch witte huisjes en smalle steegjes zoals je ook op Santorini en Mykonos ziet, waar je op mijn Facebookpagina van Follow my footprints vorige maand al wat foto’s van kon zien.

Midden in Athene ineens het Cycladen-gevoel!

De bouw gebeurde aan de hand van een oud Ottomaans wetje: als je iets in 1 nacht bouwt en meteen het dak erop zet is het legaal. Zo werden er 110 huisjes gebouwd waarvan er nu, anno, 2019, nog 44 over zijn. Leuk om even doorheen te zwerven en, zo zei Joost het: ‘Om het gevoel uit de film Mamma mia te ervaren’.

anafiotika

Klimmen

We klimmen nog een klein stukje, zonder fiets, gewoon met de benenwagen, voor een mooi uitzicht op de Lykabettus heuvel. Ook vanaf de heuvel zelf is het uitzicht grandioos! Dat deed ik later die dag zelf. Kijk maar op instagram.

baja-bikes-athene

Als we weer naar beneden wandelen komen we nog street art van Loaf tegen. Omdat er eerder over ander werk heen werd gekladderd besloot hij een nieuw werk te maken met allemaal ogen. De betekenis? Een oogje in het zeil houden.

oog-street-art

Griekse yoghurt met walnoten en honing

We fietsen een klein stukje en dan is het tijd voor een korte pauze. We krijgen heerlijke Griekse yoghurt! Mmmm! Wie naar de wc moet kan hier ook even gaan.

lets-meet-in-athens-fietstour

Zeus tempel

Na de break horen we een verhaal over Zeus en Metis. Zeus was een rokkenjager. Gaia, moeder aarde, waarschuwt Zeus: je krijgt een zoon en dochter van Metis. Volgens de mythe slokte hij haar echter op. Hij kreeg erge hoofdpijnen en dus werd zijn hoofd opengeslagen met een bijl. Uit zijn hoofd werd Athena geboren en toen was hij weer in orde.

De tempel van Zeus is een heiligdom uit 550 voor Christus. Het is de grootste tempel in het Griekse gebied. Later is het afgebouwd. Het staat op het terrein hieronder:

fietsen-in-athene-tour

Poort van Hadrianus

Ook stoppen we nog bij de Poort van Hadrianus, een monumentale marmeren poort die vroeger de doorgang van het oude Athene naar het nieuwe Athene vormde. De Romeinse keizer Hadrianus had de poort laten bouwen, vandaar de naam.

highlights-athene-fietstour

Oud Romeins badhuis

Ook fietsen we langs een oud Romeins badhuis, onder glas, langs de kant van een drukke weg. Het werd ontdekt bij de bouw van de metro. De graafwerkzaamheden moesten meteen stopgezet worden.

opgravingen-athene

Zappeion

Verderop komen we aan bij een groot geel gebouw met pilaren: het Zappeion. Hier worden buitenlandse staatshoofden vaak ontvangen. Tijdens de Olympische Spelen, die in 2004 in Athene werden gehouden, deed het Zappeion dienst als perscentrum.

zappeion-athene

Olympisch stadion

Vlakbij ligt ook het Olympisch stadion. Het werd gebouwd voor de Olympische spelen, in een mooie open amfitheater vorm, maar tegenwoordig zijn atletiekwedstrijden er verboden. Waarom? Omdat de baan weliswaar 400 meter is, zoals een atletiekbaan hoort te zijn, maar omdat de bochten te krap bleken te zijn.

Atletiekwedstrijden zijn er verboden omdat de bochten te krap bleken te zijn!

Marathon van Athene

Het stadion was ook de start en aankomst van de marathon van Athene. Nijboer won er in 1982. Het hoogtepunt van zijn carrière! Ook Joost heeft veel marathons gelopen, vertelt hij. Zondag 10 november was de jaarlijkse marathon van Athene weer: de Athens Athentic Marathon.

Mocht er trouwens een keer iets zijn als je in Athene bent: de Nederlandse ambassade zit hier vlakbij.

fietsen-in-athene

Wisseling van de wacht

Iets wat ook leuk om te doen is als je naar Athene gaat is het meemaken van de wisseling van de wacht. Dat kan ‘groots’ bij het parlement, aan het Syntagmaplein, op zondag, ieder heel uur, maar ook bij de ambtswoning van de premier. Vierentwintig uur per dag staat er iemand. Elke uur wisselen ze elkaar af en ook wij zagen dat nog net.

Wachter mogen zijn is een erebaantje. Je moet er 1.85 m of langer voor zijn. In een speciale outfit en opvallende schoenen met pompoenen (waar vroeger messen in zaten waarmee ze als het nodig was konden schoppen!) moet je een uur lang stil staan. Vlak voordat de wisseling plaatsvindt komt er wat beweging in. De marionetteachtige bewegingen zijn voor ons misschien grappig om te zien, maar voor de Grieken is het iets belangrijks.

wisseling-wacht-athene

Griekse vlag

Tussendoor krijgen we uitleg over de Griekse vlag. De 9 strepen (blauw en wit afgewisseld) staan voor de 9 lettergrepen van de tekst ‘E-ley-the-ri-a-i-tha-na-tos’, oftewel ‘Je bent vrij, je bent dood’. De gedachte is dat 400 jaar Ottomaanse overheersing nooit meer mag gebeuren.

De 9 strepen op de Griekse vlag staan voor de 9 lettergrepen van de tekst ‘E-ley-the-ri-a-i-tha-na-tos’

Sinds juli dit jaar heeft Griekenland overigens een nieuwe premier: Mitsotakis. In het begin had hij grootste plannen, maar al snel werd hij steeds minder populair. Hoe lang zal hij aanblijven?

athene-in-oktober

Nationale Tuin van Athene

Zo langzaamaan gaan we richting het einde van de tour. We fietsen door een prachtig park: de nationale tuinen. Even lijkt het zelfs alsof we door een dierentuin fietsen, dat was het vroeger inderdaad ook, toen het de koninklijke tuinen waren die bij het koninklijk huis hoorden. Nu is er een kinderboerderij.

fietsen-athene-bajabikes

Waarom werd Griekenland een republiek?

Het verhaal gaat dat de zoon van Constantijn door resusaapje gebeten werd en dat zijn zus daarop koningin wilde worden maar dat mocht niet.

Sinds 1960 heeft Griekenland geen Koningshuis meer, ook o.a. door de Cyprus crisis in de jaren 70. Constantijn de 2e was in ballingschap. Hij werd teruggevraagd, maar weigerde. Hij wilde niks met de ‘fascisten’ van toen te maken hebben. Griekenland werd een republiek.

Syntagmaplein

Het paleis op het Syntagmaplein is nu het parlement. Syntagma betekent ook grondwet. Griekenland heeft 300 parlementsleden en het land is bijna niet te regeren, zegt Joost.

parlement-athene

Restaurant tips Athene

Als we langs de markt terugfietsen naar het beginpunt wijst Joost nog een restaurant aan: Díporto. Het ligt niet ver bij de markt vandaan en zit een beetje ‘ondergronds’.

restauranttip-athene

Tijdens de tour geeft Joost ook enkele tips waar je lekker kunt eten.

Eerder tijdens de tour noemde hij ook al enkele andere restaurants waar je lekker kunt eten. Eén ervan is Nikitas, een nog echt typisch Grieks restaurant in trendy Psiri. Ik ging er zelf ook eten.

eten-athene

En wil je iets over uitgaan in Athene weten dan hebben de stagiairs wel tips! Eén verklap ik er alvast: Dirty Blond in de wijk Gazi. Dat klinkt fouter dan het is hoor.

Om 13:00u zijn we terug, veel wijzer dan we vanmorgen waren en met weer een leuke en interessante ervaring erbij!

fietstour-bajabikes

Heb ik je overtuigd?

Ik heb veel verteld, maar echt nog niet alles! Kun je nagaan hoeveel je hoort op zo’n tour. En dat in een paar uurtjes! Je wordt zoveel wijzer van een paar uur fietsen in Athene met gids en het is echt leuk! En elke gids geeft er weer een eigen draai aan. Regel het dus ook, het is echt een aanrader!

Ga je binnenkort naar een andere stad? Grote kans dat je ook daar een vergelijkbare tour kunt doen! Boeken kan via de site van Baja Bikes.

Is fietsen in Athene aan te raden? Absoluut! Een fietstour is superleuk, zeker interessant en altijd weer verrassend!

meet-in-athens

Akropolis tip Athene

Juist omdat de guides van de fietstours de stad goed kennen hebben ze vaak nog meer handige tips voor je. Over de Acropolis zei Joost bijvoorbeeld dat je die het best in de middag kunt bezoeken, want in ochtend (wat misschien juist je plan was) lopen er juist veel Amerikanen, Japanners en Russen die van de cruiseschepen afkomen. Tickets kun je het best van te voren aanschaffen. In de zomer moet je anders soms wel 2,5 uur wachten. De entree is 20 euro. Ook kun je kiezen voor een ticket van 30 euro; deze geldt niet alleen voor het Parthenon, maar voor alle archeologische sites en is 5 dagen geldig.

Praktische tips Athene

Ook voor vragen en praktische tips kun je bij de begeleider van je tour terecht. Ze weten vaak wat jij nog niet weet. Bijvoorbeeld dat pinnen je soms wel 6 euro commissie kan kosten. Pin je bij een ATM waar een bank aan vast zit dan is het meestal tussen de 2,50 en de 3 euro, doe je het bij een ATM zonder bank er aan vast dan kan het je zomaar 6 euro aan transactiekosten kosten!

Nog meer Athene tips

Aan het eind van de tour krijg je een stencil mee met nog meer Athene tips. Ik was al een heleboel van plan, dus ik had niet eens tijd meer om alles te doen, maar ik heb zelf ook echt nog héél veel gedaan die laatste middag en avond, dus ook ik kom binnenkort nog met meer tips! Het wordt nog haasten als je alles wil doen. Een dagje extra in de stad blijven kan dus zeker geen kwaad!

Welke tips dat zijn ga ik hier natuurlijk niet verklappen. Wil je het weten, ga dan mee met de tour, bij voorkeur meteen aan het begin van je citytrip Athene, zodat je er ook echt nog wat aan hebt.

Sta je op het punt een stedentrip Athene te boeken? Doe bij twijfel altijd een dagje langer. Er is genoeg te zien en te doen in Athene!

fietsen-psyri

Vragen die je wellicht nog hebt over het fietsen in Athene:

Is het duur?

Nee, een fietstour is niet zo duur, zeker niet als je ziet wat je er allemaal van leert en hoeveel uur je onderweg bent. De Athene Highlights Fietstour kost 30 euro per persoon. En je krijgt nog een flesje water en een lekkere Griekse yoghurt ook!

Hoe lang duurt de tour?

Bij mij duurde de tour van half 10 tot 13:00u. In plaats van 3 uur was het dus wel 3 en een half uur. Plan het dus niet te strak op iets anders of op een vlucht terug. Het is fijn als je na de tour de tijd hebt om lekker ergens te lunchen.

Is het niet gevaarlijk om te fietsen in Athene?

Is het niet eng of gevaarlijk om te fietsen in Athene? Nee, je fietst grotendeels op plekken waar geen auto’s komen. Soms over de stoep en soms een klein stukje over de weg. Dit hieronder is echt een uitzondering. En kijk, de ambulance was in de buurt.

bike-tour-athens

Is zo’n fietstour niet vermoeiend?

Nee, vermoeiend is het niet. Je fietst niet hard en je stopt vaak om even te luisteren. Alleen als je echt een héle slechte conditie hebt is het misschien een tikkeltje zwaar, maar voor een gemiddeld persoon is het echt heel goed te doen. Supersportief hoef je echt niet te zijn. In mijn groepje gingen ook mensen van diverse leeftijden mee.

tip-athene-fietsen

Hoeveel mensen gaan er mee met de fietstour?

Met hoeveel mensen fiets je? Je fietst met maximaal twaalf personen. Soms iets minder. Zijn het er teveel dan worden er meerdere groepjes gevormd. Ik had echt een leuk groepje: een vriendengroep uit Den Haag en wat stellen uit België.

fietsen-in-athene-veilig

Is er een minimaal aantal deelnemers?

Ja, bij minimaal 2 personen gaat de tour al door.

Hier fiets ik door het hippe Psiri.

reisblogger-fiets-athene

Welke gids fietst er mee?

Behalve Joost zijn er nog meer tour guides van Let’s meet in Athens met wie je kunt fietsen in Athene. Die doen het ongetwijfeld ook goed!

Met kinderen?

Wil je fietsen met kinderen in Athene? Ook dat kan. Kinderfietsen zijn er vanaf ongeveer 8 jaar. Het grootste deel van het traject is over autovrije stukken of de stoep. Kinderzitjes zijn er ook. Geef wel van te voren door wat je nodig hebt! En als kinderen zelf willen fietsen moeten ze natuurlijk wel echt al goed kunnen fietsen.

fietsen-met-kinderen-in-athene

Heb je gegarandeerd een Nederlandse gids?

Als je voor de Nederlandse tour kiest wordt alles in het Nederlands verteld. Er werken meerdere Nederlanders bij Let’s Meet in Athens.

lets-meet-in-athens

Moet je een helm op?

Een helm is niet verplicht. Ga je met kinderen fietsen in Athene dan zou ik het wel aanraden. Een helm is gratis.

Wat voor schoenen moet je aan?

Ik zou schoenen aan doen waar je lekker op loopt. Slippers (zoals de mannen aan hadden) kan op zich wel, maar sneakers is vaak net wat fijner omdat je ook stukjes loopt. Met dichte schoenen haal je je tenen minder snel open.

fietsen-athene-plaka

Zijn er ook e-bikes?

Ja, voor een e-bike geldt een toeslag van 15 euro per persoon. Je hebt een creditcard nodig voor de borg. (Voor een gewone fiets hoef je geen borg te betalen).

Let’s meet in Athens

De tours van Baja Bikes worden uitgevoerd door Meet in Athens. Ook als je via Guide & Go boekt zit je op deze tour. Het adres is: Arianos 14, aan de rand van de wijk Psyrri. Hier zie je Let’s meet in Athens op de kaart: Google Maps.

arionos-14-athene

Kun je er met de metro komen?

Ja, je kunt met de metro in de buurt van het startpunt komen.

Parkeren in de buurt?

Heb je een huurauto? Parkeren in de buurt is mogelijk. Baja Bikes geeft deze parkeertip: Parking Jetoil.

Online reserveren

Wil je ook mee met de highlights fietstour Athene? Reserveren moet online en is verplicht. Reserveren kan vanaf nu tot een dag van te voren, maar liever eerder. Zie je na reservering geen bevestiging check dan je spam box. Soms gaan mails per ongeluk naar je map met Ongewenste emails.

Wanneer betaal je?

Je betaalt pas ter plekke, contant! Zorg dus dat je contant geld bij je hebt.

Wijzigen of annuleren

Zit je er aan vast? Nee, wijzigen of annuleren is gratis, dus je kunt ook al boeken als je nog niet precies weet of het goed uitkomt en of het wel mooi weer is.

Je kunt nu al reserveren. De datum later wijzigen of zelfs annuleren is gratis!

Hoe laat is de fietstour?

In de meivakantie, herfstvakantie en zomervakantie kan het dagelijks in de ochtend én de middag! Andere maanden kun je 1x per dag fietsen in Athene. Mijn tour begon om half 10. Ik moest er om 9:15u zijn. Check altijd goed de tijd van je tour.

15 minuten van te voren aanwezig zijn

Zorg dat je op de dag van de tour 15 minuten van te voren aanwezig bent. Die tijd heb je nodig om een geschikte fiets uit te zoeken, een formulier te lezen en te zorgen dat de tour echt op tijd kan vertrekken.

fietstour-athene-cortina

Meer tours van Baja Bikes in Athene

Hier vind je alle tours van Baja Bikes in Athene, zoals ‘De geheimen van Athene’ en een fietstour langs de kustlijn bij Athene. Liever niet fietsen in Athene maar wandelen? Ook dat kan!

Ga met een tour mee of wandel zelf door de leukste wijken van Athene!

Twijfel je nog? Niet doen! Boek die tour en ga gezellig mee! Soms boeken mensen er zelfs meteen twee of zijn zo enthousiast over de ene tour dat ze er ter plekke nog een andere bij boeken! Doe het ook, je krijgt er zeker geen spijt van!

tour-athene

Ik deed de fietstour in Athene op uitnodiging van Baja Bikes. Ondanks dat de tour voor mij betaald werd is mijn enthousiasme 100% oprecht!

4 gedachten over “Fietsen in Athene? Doe deze fietstour langs de highlights van Athene!”

  1. wat een leuke trip, eerst met wat argwaan… Hoe rijdt je immers met de fiets door zo’n verkeer. Dit viel echter zeer goed mee! Daarnaast, hier en daar wat heuvelachtig, maar er is voldoende tijd om te recupereren telkens als de gids uitleg geeft. Joost was van de partij, hij loodste ons op een zeer leerrijke en boeiende manier langs plekken waar je als “ normale toerist” niet komt. Zeker een aanrader!
    dank u wel voor de leuke ervaring!
    groetjes van de belgen, raf en veerle.

    1. Wat leuk te horen!
      Sorry, deze reactie was niet direct doorgekomen, maar hij staat er nu op.
      Wat fijn dat jullie zo genoten hebben èn dat jullie dat even lieten weten!

  2. Hai Denise,
    Enthousiast geworden door jouw fietsverhaal willen wij de tour ook boeken. Weet jij of wij vanuit de haven makkelijk en op tijd bij het meetpoint kunnen komen? Gr. Helma

    1. Beste Helma, dat is leuk te horen!
      Ja, dat kan. Het snelst is met de metro. Het is een soort metroachtige trein (OASA). Vanaf Piraeus heeft die een directe verbinding met Monastiraki. Hij gaat vaak en ook al vroeg.
      Vanaf Monastiraki plein/station wandel je in 20 minuutjes naar het startpunt. Houd er wel rekening mee dat je in Piraeus wellicht nog een stukje moet lopen, dus ga op tijd. Ik betaalde in 2019 maar 1,40 voor een enkele reis, nu is het wellicht iets meer, maar nog steeds goedkoop. Ik kocht het ticket volgens mij via een automaat op het station.
      Veel plezier als je het gaat doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven