Follow my footprints op instagram

Follow my footprints op instagram

Een blog over mooie reisfoto’s, feeds en filmpjes. Over volgers, apps, hashtags en handige weetjes. En hoe ik zonder trucjes de eerste 750 volgers op instagram bereikte.

Mooie reisfoto’s

Mooie foto’s van reizigers en reisbloggers op instagram. Ik ben er dol op. Ik kijk ze graag en ik post ze graag. Foto’s met het wauw-effect. Zowel qua beeld als qua bestemming. Reisfoto’s die verrassen, die je naar ver van hier doen verlangen, naar Azië of Afrika, of die juist laten zien dat Zuid-Europa ook heel mooi is. Kleurrijke steden en spectaculaire natuur. Mediterraan en exotisch. Daar hou ik van! Zeeën, zonsondergangen en zuidelijke bestemmingen, maar ook gewoon Den Haag en Scheveningen. Foto’s genomen bij mooi maar soms ook juist bij minder mooi weer.

Instagram onder mijn eigen naam

Pas sinds januari 2015 doe ik iets met Instagram. Hoe het werkte wist ik niet, ik begon maar gewoon, onder mijn eigen naam: @denise_miltenburg. Niet door lukraak meteen drieduizend mensen te gaan volgen in de hoop dat ze je terugvolgen (dat zie je vaak en dat vind ik altijd zo stom, maar misschien is het wel heel slim), maar door maar gewoon af en toe iets moois te plaatsen.

Reisgerelateerde hashtags op instagram

Hashtags verzon ik zelf. Meestal het land en de regio of plaats waar ik was en dan iets als #travel #reizen #vakantie #citytrip en eventueel #reisblogger of #travelblogger. Hashtags die me logisch leken.

Mijn eerste instagramfoto

De eerste instagramfoto die ik postte was de ‘amazing view’ die ik in januari vorig jaar had toen ik over de Alpen vloog (kijk, echt heel mooi!), onderweg naar Italië. Sindsdien plaatste ik heel veel foto’s van Spaanse en Italiaanse bestemmingen, van plekken waar ik vorig jaar was, en begin dit jaar.

Foto’s van mooie plekken

Tussendoor postte ik ook foto’s van Istanbul, Dubrovnik, Andalusië, Wenen, Lissabon, Rome, Nice, Gran Canaria, Corfu, Sardinië, Madeira, Marrakech, Egypte, Nepal, Sri Lanka, Myanmar, Maleisië, Mexico, Cuba, de Azoren, de Franse Alpen en de Marokkaanse Sahara, maar nog lang niet van alle gave plekken waar ik geweest ben. In het kader van #throwbackthursday besloot ik elke donderdag actief gave foto’s van in het verleden gemaakte reizen te posten, maar dat kwam er nog niet zo vaak van als ik wilde. Wel merkte ik dat het werkte.

Follow-my-footprints-instagram

mooie-reisfotografie-instagram

Foto’s uit de oude doos

Ook al zijn sommige van de oude foto’s -zoals deze hier rechtsboven van Bagan– niet briljant scherp (omdat ze uit het predigitale tijdperk stammen, met een eenvoudige camera genomen zijn en ik vaak foto’s van de foto’s heb moeten maken), ze worden wel goed geliked. Thailand, Laos, Libanon, Syrië, Israël, Senegal, Costa Rica en Venezuela ontbreken nog. Net als heel veel eilanden (van de Azoren postte ik er pas 1, maar daar heb ik nog zoveel mooie foto’s van!), van Marokko ook, van mooie streken in Zuid-Europa en toffe Mediterrane steden. Ook van die plekken wil ik de meest bijzondere foto’s nog delen.

Hoe kun je meer mensen bereiken op instagram?

Met de juiste hashtags kun je natuurlijk proberen meer mensen te bereiken. Ik koos voor veel gebruikte hashtags als #instatravel #instago #travelgram #instamood #instagood en #instapassport. Ook voegde ik tijdelijk mijn eigen hashtag toe: #followmyfootprints. Toch schoot het in het begin nog niet echt op. Ik wilde dat veel meer mensen mijn foto’s zouden zien. Hoe wisten die mensen mijn instagram-account te vinden?

Langzaamaan voegde ik meer hashtags toe die ik bij andere travelbloggers zag: #photooftheday #wanderlust #beautifuldestinations #exploretheworld #travelstoke #travelette of #igers en dan de plek.

Foto’s die niet bijzonder zijn

Het viel me op dat veel andere reisbloggers en reizigers hashtags toevoegen als #natgeo #natgeotravel #lonelyplanet #bbctravel #condenasttraveler en #huffpostgram. Ook ‘gewone mensen’ doen het. Soms bij foto’s die gewoon écht niet bijzonder zijn. Daar zet je dan toch geen #natgeo bij? Ik snap dat niet. Maar goed.

kleurrijke-reisfoto-instagram

Speciale hashtags gebruiken tijdens een persreis of blogtrip

Tijdens een blogtrip of persreis moet je soms verplicht een bepaalde hashtag gebruiken, zoals #catalunyaexperience #incostabrava #benidormchic #meetLFR of #localheroesDH. Op zich heel handig, want dan zie je ook snel wat anderen erover gepost hebben.

Hashtags over reizen met kinderen, over food of over Den Haag

Als iets een reis betreft waar de kinderen bij waren dan post ik soms met #travelwithchildren #reizenmetkinderen of #vakantiemetkinderen. Post ik over Den Haag of Scheveningen dan gebruik ik vrijwel standaard de hashtag #thisisthehague. En bij een post over een lunch, diner of lekker hapje dat je ergens krijgt (of zelf maakt) schijnt onder foodies #foodporn of #nomnomnom heel normaal te zijn.

Speciale apps

Pas veel later kwam ik erachter dat er apps bestaan die per onderwerp de meest geschikte tags weergeven. Ik installeerde er ook één, maar ik vond het niet handig; er staan elke keer tags tussen die je niet wil, dus simpelweg copy & paste kan, maar dan moet je daarna weer een deel weghalen. Sommige instagrammers gebruiken veel hashtags, andere juiste weinig; sommigen gebruiken steeds dezelfde hashtags, anderen juist elke keer totaal andere. Zelf heb ik er al snel te veel. Meer dan 30 tags kan niet.

Welke (reis)hashtag is jouw favoriet?

mooie-foto's

travel-food-followmyfootprints

Valencia-instagram-foto's

Onbekende plekken of ‘de andere kant van…’

Het liefst deel ik onverwachte plekken, of juist een onbekende kant van een bekende bestemming, en dan zo mooi of verrassend mogelijk in beeld gebracht. Verschillende accommodaties ook: van boomhut tot boetiekhotel. En de heerlijkste gerechten in restaurants waar ik bijvoorbeeld tijdens een blogtrip of persreis heb mogen eten.

Zuid-Europa en verder weg

De focus ligt op bestemmingen in Zuid-Europa en verder weg, maar uiteraard zie je op mijn instagram account ook wel eens plekken in Nederland voorbijkomen, van achtertuin tot Amsterdam. En hier in Den Haag de zee en het Zuiderstrand zo vlakbij hebben is natuurlijk helemaal heerlijk!

Reisfilmpjes!

Filmpjes post ik trouwens ook wel eens. Ultrakorte reisfilpmjes. Gewoon 15 seconden om een snelle indruk van een plek te krijgen. Bijvoorbeeld van die keer dat ik nog voor zonsopkomst met een pistenbully de berg op ging, dat ik in mijn eentje door donker Istanbul wandelde, of het filmpje van mijn footprints op het Nederlandse strand dat ik voor mijn livegang vorg jaar gebruikte. Verder ook een autorit van de Franse naar de Italiaanse Alpen, een blik op zee vanaf Manarola, de zonsondergang in Vernazza, een 360 graden view bij Levanto en de toren van Pisa by night.

Zie ook: de 9 beste reisvideo’s op instagram!

Heel mooi vind ik het filmpje van een werkelijk schítterende vlucht over de besneeuwde Alpentoppen (zo gaaf!), maar ook dit is een ontspannend filmpje van zeewater langs een wandelpad aan de mooie kust van Catalonië en tot slot nóg zo’n heerlijk filmpje van zeewater dat het kiezelstrand op rolt in Nice.

foto's-reisblogger-verre-bestemmingen

Met wat voor camera heb ik de foto’s gemaakt?

De foto’s en filmpjes zijn allemaal met mijn iPhone of een simpel cameraatje gemaakt. Desondanks vind ik de meeste erg mooi. Overweeg jij zelf een nieuwe camera aan te schaffen of twijfel je welke je mee moet nemen op reis (een spiegelreflexcamera, een compact camera of alleen een smartphone?), lees dan de blog van Jenny: Welke camera op reis? Jenny noemt de voor- en nadelen en geeft nog wat extra tips.

De foto’s met de meeste likes

De meest gelikete foto’s tot nu toe zijn foto’s van Mexico, Myanmar en Maleisië! De meest populaire tot nu toe is er eentje van een eiland in Azië, een van de mooiste eilanden die ik bezocht heb. Niet gek, het is een foto van zo’n plek waar je meteen naar verlangt als je het ziet. Het heldere zeewater, het witte zand, de wuivende palmen tegen de bergwand en dan die houten huisjes. Zo’n heerlijk tropisch plekje. Tioman was het, in Maleisië.

mooiste-eiland-maleisie

Wauw!

Reacties op instagram

Om de reacties moet ik soms wel een beetje lachen: van good work tot totally rocks. En alle mogelijke varanten van: very cool, brilliant, pretty, awesome, love the post, nice one, really cool, beautiful pic en love it.

Maar ik moet eerlijk toegeven: als ik iets bij iemand anders mooi vind ben ik niet veel origineler. Ik zeg heel vaak simpelweg: wow! Of wauw. Maar dat meen ik dan ook echt. Ik ben dan gewoon onder de indruk en ‘wauw’ is dan wat als eerste in me opkomt.

Geen gewone alledaagse foto’s

Als ik de foto’s van andere instagrammers bekijk ben ik soms echt sprakeloos zo mooi is een foto, maar vaak ook denk ik –zelfs bij instagrammers met veel meer volgers: hmm, ik vind mijn foto’s eigenlijk mooier. Nou gaat het daar kennelijk niet bij iedereen om, sommige mensen willen gewoon dagelijkse dingen delen, maar persoonlijk word ik wél graag betoverd. Ik volg doorgaans dan ook vooral mensen die vaak op reis zijn, wiens foto’s ik interessant vind, die veel over plekken posten die ik mooi vind of over plekken waar ik nog wel eens naartoe zou willen. Liefst niet te alledaags dus, tenzij dat dan weer heel creatief in beeld is gebracht.

Selfies, outfits en design

Huis-, tuin- en keukenfoto’s vind ik soms leuk, maar als een account daar vol mee staat haak ik af. Accounts met alleen maar maaltijden, selfies of hondenfoto’s ben ik sowieso snel zat. Net zoals anderen dat misschien bij foto’s van kinderen hebben. ‘Gewone dingen’ zie ik (zolang het geen overkill is) persoonlijk liever op privéaccounts op Facebook, en niet op instagram. Op instagram kijk ik het liefst reisfoto’s, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die alleen maar foto’s van katten, auto’s, baby’s, outfits, stijlvolle interieurs of mooi neergezette vaasjes en kopjes  leuk vinden.

Reisfoto’s met of zonder filter

Soms gebruik ik een filter, gewoon de varianten die instagram zelf aanbiedt, maar vaak ook post ik de foto puur zoals hij was. Ook daar is een hashtag voor: #nofilter. Steeds vaker zie ik overigens de hashtag #VSCO of #vscocam, een fotobewerkingsapp. Ik heb de app zelf nog niet gebruikt, jij wel?

O ja, en onnodig te zeggen misschien, maar ik post alleen eigen beeld. Als iemand bestaande (stock)foto’s post die je al honderdduizend keer voorbij hebt zien komen dan haak ik af. Als ik gewone mensen volg wil ik dat ze eigen foto’s delen.

Variatie of samenhang?

Sommige mensen houden van variatie, een beetje afwisseling, anderen beweren dat je één bepaalde stijl of lijn in je feed aan moet houden en er dus juist een beetje samenhang moet zijn tussen de beelden die je plaatst. Veel succesvolle instagrammers posten foto’s met veel wit valt me op. Wittinten, met soms een beetje grijzig, beige, lichtbruin of blauwig erbij. Die tinten zie ik veel terug. Hoewel dat inderdaad mooi is, en het leuk is als iemand op die manier op basis van de foto’s ‘herkenbaar’ is, hoeft het van mij persoonlijk niet. Je kijkt meestal toch niet een heel account in één keer (meestal alleen als je iemands account voor het eerst ziet), maar doorgaans zie je gewoon af en toe een foto voorbijkomen. Omdat je die van allerlei mensen die je volgt door elkaar ziet valt het ook niet op als iemand niet ‘één lijn’ hanteert. Dus voor het krijgen van volgers of voor herkenbaarheid is het misschien slim, maar verder maakt het denk ik niet zo veel uit.

De influencer in beeld

Ook schijnt het in te zijn om mensen van achteren te fotograferen, of, vaker nog, jezelf van achteren te laten fotograferen, vaak ook nog met je armen wijd, en dan een paradijselijke plek als Bali, Zanzibar, de Filippijnen of een Thais eiland erachter, of een andere exotische bestemming. Let er maar eens op, het is kennelijk echt een trend onder travelbloggers en influencers. Om over het laten fotograferen van jezelf in verschillende yogahoudingen nog maar te zwijgen.

Drie foto’s op een rij

Wat je ook steeds vaker op instagram ziet zijn accounts waarop steeds drie foto’s naast elkaar staan die samen één foto vormen. Ook dit zie je nu af en toe: 3 foto’s die samen één beeld vormen. Ik dacht steeds wat apart gedaan, maar dat schijnt gewoon met Giant Square of met InstaGrid te kunnen.

Waar let ik op bij mijn foto’s?

Waar let ik zelf wel op? Bij mijn eigen foto’s let ik altijd op compositie, op een rechte horizon (ik kan erg slecht tegen een net ietsje schuine horizon, tenzij bewust heel schuin genomen), en dat foto’s het wauw-effect hebben, niet puur door de bestemming, maar ook door kleur, licht of standpunt.

Instagram in het Engels of in het Nederlands?

Ook ben ik er nog steeds niet uit in welke taal ik het nu moet doen. Engels is het meest gangbaar (en soms zet ik er, afhankelijk van de bestemming waar ik over post, ook een paar regels of woorden in het Spaans of Italiaans bij), maar vaak ook doe ik het gewoon in het Nederlands. Het is weliswaar leuk om likes te krijgen en een wereldwijd populair instagramaccount te creëren (dat duurt nog even, ha ha), maar het liefst heb ik dat mensen die me volgen niet alleen in mijn foto’s geïnteresseerd zijn, maar ook nieuwsgierig worden naar de blogs die ik over de betreffende plek schrijf, met soms nog veel meer foto’s! Zoals deze, deze, deze, deze, deze, deze en deze (die ik dan overigens wel een keer in het Engels heb gedaan, als test). Aan de andere kant moet ik het misschien gewoon los van elkaar zien en toch consequent in het Engels gaan doen.

Volgers en ontvolgers

Er zijn verschillende apps om te checken wie jou op instagram volgt of ontvolt. Omdat ik er soms wel eens gek van werd dat mensen je de ene dag volgen en de dag erna meteen weer ontvolgen, heb ik laatst eindelijk eens een app gedownload waarmee je kan zien wie jouw volgt of niet terugvolgt. Als iemand mij niet terugvolgt of simpelweg ontvolgt vind ik dat uiteraard jammer, maar het is geen reden om die ander dan ook meteen te ontvolgen. Als ik een acccount goed genoeg vind dan blijf ik het volgen. Andersom kan het ook zo zijn dat ik een account eerst mooi vond of iemand volgde vanwege een bepaalde bestemming en later niet meer. Dat is dan niks persoonlijks, maar soms wil je weer eens wat anders zien en je kunt nou eenmaal niet álles volgen.

Ik probeerde de Nederlandse app Volgers + (niet te verwarren met Volgers Plus). Er zijn nog meer van dit soort apps. Zo krijg je in elk geval iets beter inzicht in wie jou volgt of ontvolgt. Ik heb nog niet de hele lijst doorgenomen, maar ik zag er een paar die niet meer actief zijn, dus dan heeft het weinig zin om die nog te volgen. (Op Twitter kun je dit trouwens checken met Manageflitter, gewoon op je pc.)

Meer volgers op instagram

Verder staan er online 101 artikelen over ‘Hoe krijg ik meer volgers op instagram’, maar ik geloof het wel. Met mooie foto’s, een bio met uitleg waar je over post en de juiste hashtags groeit je account vanzelf. Toch? Je instagramaccount aan Facebook en twitter koppelen kan ook, dat is makkelijk, maar ik vind dat juist niet fijn, ik doe het liever per medium anders. Heeft iemand nog een supertip? Volgers kopen wil ik sowieso niet. Ik wil echte volgers die mijn foto’s mooi vinden en liefst ook geïnteresseerd zijn in mijn blog! Überhaupt is volgers kopen absoluut not done.

Pas op!

Des te meer schrok ik toen ik van de week, een dag nadat ik die app om de boel bij te houden had gedownload, achterelkaar ineens allemaal nepvolgers kreeg! Ik zag het pas na een paar uur en schrok me dood! Wat moesten mensen wel niet denken! Ik had echt geen volgers gekocht. Was dit nou toeval? Wel was ik ook net een wereldwijd heel groot reisaccount gaan volgen. Was dat het? Of toch die app? Ik weet het nog steeds niet, maar ineens had ik tientallen volgers met een cijfertje aan het eind van hun naam, met een vreemde Engelstalige zin als bio en met 0 geplaatste foto’s in hun account. Weird. Dit moest ik niet hebben! Ik blokkeerde ze één voor één. Weg ermee! De volgende ochtend stonden er ineens weer een heleboel. Ook die heb ik verwijderd. En ook maar een keer gerapporteerd. Dat leek te helpen. Slechts heel af en toe zit er nu nog zo’n spookvolger tussen, maar die blokkeer ik rücksichtslos. Dus ook al doe je zelf niks verkeerd, hou het toch in de gaten!

Is een landingspage handig?

Wat dan wel weer handig schijnt te zijn las ik laatst op het instagramaccount @igmarketingNL van Kirsten Jassies is het maken van een Instagram landingspage voor je site. Deel je net als ik vaak foto’s die ook naar een blog verwijzen? Dan kun je in plaats van het elke keer veranderen van de link waar je de aandacht op wil vestigen (sommige bloggers doen dit, ik doe het nooit) natuurlijk gewoon ‘link in bio’ erbij zetten en daar de url van je website plaatsen, maar maak je er je websitenaam van met instagram erachter in de url, dan is beter traceerbaar hoeveel mensen vanuit je instagram doorklikken naar je blog. Links ín je posts zetten kan namelijk niet. Ik heb zo’n pagina aangemaakt, maar uiteindelijk ga ik het denk ik niet gebruiken, want ik wil juist graag dat mensen die voor het eerst op mijn blog komen meteen de homepage zien en niet één pagina met een paar links erin. Aan de andere kant zullen mensen doorgaans hun instagram op hun telefoon bekijken, dus dan zie je die homepage toch al niet zoals ik het graag wil. Nou ja, dat is iets wat nog het overdenken waard is.

Je instagramnaam veranderen?

Mensen zonder blog of bedrijf gebruiken op instagram meestal hun eigen naam. Sommigen hun voor- en achternaam, anderen een nickname. De meeste bloggers hebben als gebruikersnaam op instagram hun blognaam. Dat had ik natuurlijk ook liever gehad. Je kunt de naam wijzigen, dat schijnt probleemloos te gaan, maar op de een of andere manier durf ik dat toch niet zo goed. Op zich is het handig voor de vindbaarheid van je bedrijf of blog, maar er zijn ook mensen die op je eigen naam zoeken. Er zijn meer varianten op Follow my Footprints en er zijn meer mensen die Denise Miltenburg heten. Die @denisemiltenburg aan elkaar ben ik dus níet. Ik ben voorlopig gewoon nog denise underscore miltenburg: @denise_miltenburg.

Wat ook een nadeel is: op plekken waar je je instagram-naam of url hebt achtergelaten klopt de link dan niet meer. Soms staat het als icoontje bij blogs die je voor anderen hebt geschreven en als je net als ik aan de zijkant van je eigen site je instagramfoto’s toont moet je dat ook weer veranderen. En ook op bijvoorbeeld visitekaartjes. Ik heb mijn instagram daar ook op staan.

Nou ja, wel of niet veranderen dus, that’s the question. Ik denk er nog even over. Vooralsnog laat ik het op mijn eigen naam staan, maar wel met Follow my footprints erbij. Kijk maar:

footprints-instagram

1, 2 of 3 foto’s per dag plaatsen

Zelf heb ik nog wel een paar voornemens die wellicht ook handig zijn voor jou als je nog niet zo lang bezig bent en waar jij dus ook je voordeel mee kunt doen. Ik wil meer laten zien wat ik in huis heb. Die mooiste foto’s, de gaafste plekken, die beelden die nog niemand gezien heeft. Ik wil daar toch echt meer tijd in steken. Jij hebt zelf vast ook wel iets wat het delen waard is. Ik wil in elk geval 1 foto per dag, maar liefst 2 of 3 foto’s per dag plaatsen (let op: teveel moet je niet doen!).

Tijdstip

Wat ook nog kan helpen is op verschillende tijden te posten en dan uiteraard op tijden waarop veel mensen online zijn. Enerzijds wíl ik daar helemaal geen rekening mee houden, anderzijds is het wel slim en is het misschien ook wel weer leuk er mee te experimenteren. Ben je op reis in een land met een flink tijdsverschil en wil je vooral dat de mensen in Nederland je post zien, bedenk dan een hoe laat het hier op dat moment is. Om 3:00u ’s nachts ziet alleen een enkele nachtbraker het. Vooral ’s ochtends en aan het eind van de dag zijn mensen online. En eventueel tijdens de lunch.

Meer dan 750 volgers

Hoe dan ook, zonder me er verder echt in te verdiepen groeide mijn account wel. Gewoon natuurlijk dus. En zo zit je dan ineens toch ver over de 750 volgers heen. Denk je: 750 volgers maar? In januari 2015 had ik er nog geen 100, precies een jaar geleden 200 en in november 500. Een mooie groei dus.

Op twitter heb ik overigens veel meer volgers, dat blijft mijn meest populaire social media kanaal. Meer dan 4100! Ook daar plaats ik relatief veel foto’s trouwens.

Op naar de 1000 volgers…

Eind van de zomer hoop ik op de 1000 volgers te zitten. Of nog veelmeer! Dus weet je wat nou leuk zou zijn? Als je de foto’s die je op mijn instagram het mooist vindt nou even liket. Dan kijk ik ook naar jouw instagramaccount. Misschien volg ik je terug (let op: ik volg niet per definitie iedereen terug, sorry), maar het kan ook zijn dat ik wel een paar gave foto’s bij je zie en die like ik dan wel. Beloofd?

En nu jij

Heb je nog geen instagram maar lijkt het je wel leuk? Maak dan nu een account aan! Wil je meer over Instagram weten? In plaats van Googelen kun je natuurlijk ook een boekje bestellen, dat is ook wel fijn. Ik heb het boekje niet gelezen, maar een bekende is deze: In beeld met instagram in 60 minuten. Ook verkrijgbaar als e-book trouwens.

Instagram voor reisbloggers

Nu is het wachten op een boek als ‘Instagram voor reisbloggers /reizigers/ reisliefhebbers/ reisfanaten/ reisjunks’. Een gat in de markt. Of gewoon een e-book ‘Zo post je de mooiste reisfoto’s op instagram’?

Waar wil jij de komende tijd graag foto’s van zien? Van Zuid-Europa, Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten of gewoon van Den Haag? Ik hoor het graag! In mei ben ik weer aan de Middellandse Zee, dus dan wordt het sowieso weer mooi. Waar? Dat blijft nog even een verrassing. 

14 gedachten over “Follow my footprints op instagram”

  1. Je instagramfoto’s zijn echt altijd prachtig! Ik ben ook van het principe dat je geen volgers koopt, maar gewoon volgers probeert te krijgen door mooie foto’s te plaatsen en eventueel de juiste hashtags te gebruiken. Ik ben zelf bijna een jaar bezig met Instagram, ik volg ook vooral accounts die mooie reisfoto’s plaatsen, maar zelf post ik niet zo regelmatig een foto. Dat komt omdat ik de meeste foto’s neem met mijn fotocamera en niet met mijn gsm. Dus dan moet ik eerst mijn foto’s op de pc zetten, dan op mijn gsm en dan pas kan ik ze op instagram plaatsen. Ik vind het wel een goed idee om een vast moment te vinden om een foto te plaatsen, zoals die throwback thursday, dat ga ik zeker ook eens proberen. Bedankt voor het leuke artikel, de mooie foto’s en de tips! 🙂

    1. Tip: koop een wifi SD kaart. De kaart maakt een eigen wifi verbinding met je telefoon. Wanneer je een foto maakt heb je dus direct een back-up gemaakt, mocht er ooit iets met je camera gebeuren, en je kan foto’s direct online delen. Ik ben echt enorm fan, zeker voor instagram! Lees hier meer: http://www.travelwriter.nl/de-eye-fi-wifi-sd-kaart-reisgadget/

  2. Lastig he, dat Instagram? Ik begon er 4 jaar geleden mee en langzaam veranderde het van mijn persoonlijke (reis) account naar mijn huidige business account. ik ben heel blij dat ik tegenwoordig een nieuw, persoonlijker account heb waar ik me niet druk hoef te maken over hashtags, welke fotos ik plaats e.d. want hij is afgeschermd en dus heb ik nauwelijks volgers. Op dat account kan ik nog lekker even terug naar het vroegere Instagram waarbij ik lekker selfies plaatste en foute filters gebruikte. Ik heb inmiddels ruim 2.000 volgers, maar volg echt alleen accounts die in het verlengde van mijn interesse en blog liggen, dus outdoor/adventure minded… En hashtags, tja ik heb ooit gelezen dat 11 het optimale aantal is, dus ik hou me daar (meestal) netjes aan. Ik vind het zo’n afknapper als je 40 hashtags onder een mooie foto ziet. Volgens mij maakt het voor het aantal likes geen bal uit of je er 10 of 40 gebruikt… 

  3. O, wat ben ik het met je eens wat die foto’s met mensen betreft: armen wijd, jumpen, hemels kijken… het gaat alleen om de persoon en niet eens meer om de bestemming. ‘Kijk mij hier eens prachtig naar het strand staren’. Welk strand is dan ondergeschikt ;-). Call me old-fashioned, maar als ik reisfoto’s zie wil ik ook weten of op zijn minst zien waar en waarom de foto gemaakt is.

  4. Leuk om je gedachten over Instagram te lezen. Ik volgde je trouwens al en vind je foto’s erg mooi. Ga vooral zo door 🙂 
    Ik heb net de 500 volgers bereikt. #blij 😉 Ik post foto’s van mijn Amerika reizen, maar ik heb niet echt een samenhang binnen de foto;s. Instagram blijkt voor mij soms echt een raadsel, daarom des te leuker om erover te lezen. Ik vind het een goede tip om een landingspage te maken voor Instagram. Die ga ik onthouden!

  5. Goed stuk. Zit al een tijdje tegen Instagram aan te hikken zeg maar. Veel materiaal, ook van of the beaten track bestemmingen, dat wel, maar die hashtags, het vierkante formaat, het volgen voor volgers en die selfiecultuur hielden me een beetje tegen. En wat je zegt over bekende instagrammers herken ik ook wel. Die lijken vaak voor een specifiek publiek bestemd of zijn gebouwd rond een handvol vaste trucjes en formats. Als ik de jouwe kijk valt vooral de breedte op. En de kleuren. 

    Als ik over een maand terug ben uit Laos ga ik er maar eens werk van maken, waarbij ik dit stukje goed kan gebruiken. Want hoe ik zonder pc nou al die hashtags terugvinden en kopieëren ontgaat me nog enigszins. 

  6. Ik vind het ook lastig om meer volgers te krijgen. Soms schiet het aantal volgers ineens heel snel omhoog en soms blijft het een hele tijd hetzelfde. Het blijft toch een beetje puzzelen welke foto’s veel likes krijgen, welke hashtags je moet gebruiken, welke foto’s nooit populair zijn… maar uiteindelijk kies ik toch maar gewoon foto’s die ik zelf mooi vind. 
    Ik merk wel dat rustige foto’s het beste werken. Foto’s met veel details worden te chaotisch wanneer je ze (heel klein) in je feed voorbij ziet komen. Dan is een foto met minder details en een heldere compositie gewoon veel sterker.

  7. Hi Denise, ik volg je al een tijdje op Twitter (en jij mij ook zag ik, haha) maar nog niet op Instagram, dus daar heb ik net gelijk even verandering in gebracht. Ik vind het ook bizar dat sommige foto’s zoveel likes krijgen terwijl ik het bijzondere er niet van zie.. (dat vind ik dan ronduit lelijke foto’s sorrynotsorry haha!) Het is en blijft iets geks dat Instagram. In ieder geval dankjewel voor je tips en ben benieuwd naar je bestemming in mei. Groetjes! 

  8. Stuk voor stuk mooie foto’s!

    Ik probeer enkel een foto te posten wanneer ik op reis ben of wanneer ik in België een mooie plaats bezoek. Als ik thuis (in België) ben post ik meestal enkel een #throwbackthursday op donderdag. (Natuurlijk op donderdag, wanneer anders? :D) Maar ik merk wel dat mijn account daardoor veel minder snel groeit wanneer ik gewoon thuis ben. Niet meer dan logisch natuurlijk. 🙂

  9. In het begin plaatste ik de foto’s ook vierkant en dan met een leuke lijst eromheen. Vond ik in het begin geweldig!! Nu ben ik blij dat ik gewoon de landschapsvorm kan delen en vind ik die juist weer geweldig. Ook mijn eigen voorkeur verandert elke keer.

    En over volgen/ontvolgen…ik volg wie ik leuk vind. Ik volg niet meer terug omdat ik gevolgd wordt door iemand…tenzij ik weet wie het is en we elkaar ‘kennen’.

  10. Wat tof om lezen! Ik doe eigenlijk maar wat op instagram (om nog maar van mijn verschrikkelijke hashtag combinaties te zwijgen). Het hoeft dus helemaal niet te verwonderen dat jij op een jaar al meer volgers hebt dan mij 😉 Maar dat maakt het dus wel heel interessant om met jou tips aan de slag te gaan. Ik vrees dat ik ook niet in de wieg gelegd ben voor yoga-poses op het strand 😉 Ieder zo z’n talenten zeker 😉 Ik merk nu trouwens dat ik je nog helemaal niet volgde, terwijl er héél inspirerende foto’s tussen zitten. Ik heb het dan maar meteen rechtgezet! 😉

  11. Ik zit nu een half jaar op Instagram en groei op een natuurlijke wijze, inmiddels boven de 1000, woohoo!. Het gaat wel angzamer dan ik had verwacht, maar ik houd niet van volgen om het terug gevolgd worden. Helaas heb ik er dit jaar wel een persreis door gemist en iemand anders, die ik ken, en die dit wel deed en daardoor nu meer volgers heeft , mag wel op die reis. Ach ja, …..Ik wordt helemaal gek van al die foto’s van mooie plaatjes met de mensen op de voorgrond, zeker als ze ook nog zo’n duidelijke selfiestick in de hand hebben. En Instagram blijft raar. Ik zie nog steeds geregeld onscherpe foto’s, lelijke, te donker enz enz bij anderen die enorm veel likes hebben. Ik snap daar dus echt niets van. Ik like alleen foto’s die ik echt mooi vind of die heel speciaal zijn (zo van, dat ziet bijna nooit iemand, laat staan dat ze er een foto van hebben)
    Ik volg je al op Instagram, dus ik zie je daar weer graag!!

  12. Instagram, raar medium, weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Ik ben erg beeldgericht, dus in die zin houd ik wel van Instagram, alleen de kwaliteit van de beelden die voorbijkomen is nogal wisselend en dat vluchtige qua volgers, daar snap ik ook niks van. zo heb je 300 bezoekers en kijk je 5 min later ben je er ineens 15 kwijt??? HUH?
    Heel veel # vind ik niet fijn. Ik ben alles nog wel een beetje aan het uitzoeken, maar ik merk dat ik te weinig post om echt veel volgers te krijgen. Ik heb er gewoon de puf niet voor om al mijn energie in zoveel social media te stoppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven