Fotoboek met reistips: 1000 plekken die je echt gezien moet hebben

Fotoboek met reistips: 1000 plekken die je echt gezien moet hebben

‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ is een prachtig fotoboek met schitterende foto’s en ontelbaar veel reistips. Bladerend door dit luxe koffietafelboek reis je in gedachten de wereld over, dromend over de mooiste en meest bijzondere plekken op aarde. Dit is het reisboek dat iedere reiziger wil hebben!

mooiste-plekken-ter-wereld

1000 plekken die je écht gezien moet hebben

‘Hij is zwaar hoor!’ waarschuwde de pakketbezorger toen hij me bijna vier weken geleden met gestrekte arm mijn pakket overhandigde. Het bleek inderdaad om een behoorlijk zwaar en groot boek te gaan. Een mooi reisfotoboek dat ik opgestuurd had gekregen van uitgeverij Terra Lannoo, met als titel: ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben, fotoboek voor de wereldreiziger’.

De mooiste plekken ter wereld

Sinds ik deze mooie luxe editie van ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ in huis heb, heb ik er elke dag in gekeken. Ruim 3 weken was ik op reis! Elke dag weer. Bladerend door maar liefst 534 pagina’s reisde ik langs de mooiste plekken ter wereld, van Europa tot Australië en Nieuw-Zeeland.

Van Antelope Canyon tot Aitutaki, van Monument Valley tot Mauritius, van Yellowstone tot Yunnan en Yangshuo, wat is de wereld toch waanzinnig mooi!

tips-china

Prachtige natuur

Van de Schotse Hebriden tot de Noorse fjorden, van het surrealistische landschap van Cappadocië tot de ruige natuur van Simien National Park in Ethiopië. Van de Atacama woestijn tot Antarctica. Van de vele mooie natuurparken in Amerika tot het minder bekende maar ook al zo verleidelijke Molokai.

mooiste-plekken-noorwegen

Wat dacht je van het wondermooie Molokai? Wauw, wat groen!

mooiste-plekken-ter-wereld

Paradijselijke plekken

Ik genoot van alles wat ik zag. Van de wel heel bijzondere rotsstranden van Baths of La Digue tot de puntige Pitons, de droomeilanden in Frans-Polynesië, het werkelijk prachtige Palau of het al net zo paradijselijke Raja Ampat. Ik ontdekte de mooiste plekken ter wereld. Veel bekende bestemmingen, maar ook nog totaal onbekende!

Kijk nou toch… wat een onwijs mooie wegdroombestemmingen!

droombestemmingen

Van droomstranden tot sprookjesachtige steden.

tips-oezbekistan

Bucketlist

Op elke bladzijde werd er weer een bestemming aan mijn bucketlist toegevoegd. In gedachten deed ik het stiekem al: ik ging eilandhoppen in Polynesië, hiken in Azië, nam de tofste treinroutes in Latijns-Amerika, zag ’s werelds mooiste uitzichten, bezocht kleurrijke festivals in vreemde steden en zag zóveel fabelachtige plekken dat ik er nog steeds een beetje van moet bijkomen.

Ik ontdekte ontzéttend gave plekken waarvan ik het bestaan niet af wist. Vooral ver weg werd ik keer op keer verrast.

Maar goed, voordat we al helemaal wegdromen bij de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen zal ik eerst maar even bij het begin beginnen.

1000-plekken-die-je-echt-gezien-moet-hebben

Recensie 1000 plekken die je écht gezien moet hebben

‘Het leven moet geleefd worden, niet gespaard.’ Met deze woorden van D.H. Lawrence begint de inleiding van het boek ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’, met als ondertitel ‘Fotoboek voor de wereldreiziger’.

Wereldplekken

Misschien denk je even ‘Ken ik dat boek niet al?’, maar dat is waarschijnlijk niet zo. De titel lijkt inderdaad een beetje op ‘100 wereldplekken die je gezien moet hebben’ van Floortje Dessing, maar dit betreft een totaal ander boek, samengesteld door de Amerikaanse Patricia Schultz.

Wie is Patricia Schultz?

Patricia Schultz is niet zomaar iemand die een boek over mooie plekken wilde maken, maar is volgens Forbes een van de 25 meest invloedrijke vrouwen op het gebied van reizen. In de Verenigde Staten spreekt ze geregeld als keynote spreker op grote reisbeurzen. Ook werkt ze als reisleider voor kleine groepen op speciale avontuurlijke reizen en verre expedities.

Eén van de meest invloedrijke vrouwen op het gebied van reizen.

Tientallen jaren reiservaring

Ze is een zeer ervaren reisjournalist die o.a. voor Berlitz, Frommer’s, Wall Street Journal, Condé Nast Traveler en Travel Weekly heeft geschreven en die ook echt veel van de wereld gezien heeft. Maar liefst 8 jaar lang heeft ze onafgebroken gereisd en research gedaan (in haar eentje, zonder team achter zich) nadat ze eerst al decennia lang over de wereld had getrokken.

Mooie verzameling van must see bestemmingen

Wat ze uiteindelijk verzameld heeft zal ook jou zeker te weten doen verlangen naar al die mooie verre oorden! En niet eens alleen ver weg, ook dichterbij had het boek toch nog wat verrassingen voor me. Van de basiliek van San Vitale in het Italiaanse Ravenna tot wijnmakerij en hotel Marqués de Riscal in Spanje, om maar even twee van de vele voorbeelden te noemen.

Luxe fotoboek

Goed te weten is dat er zowel een gewone als een luxe uitgave van het boek bestaat. Deze boekbespreking gaat over de luxe editie! Afgelopen november kwam de eerste druk van deze luxe Nederlandstalige editie uit bij uitgeverij TERRA. Het is het boek dat je hier ziet.

In deze luxe uitgave van ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ vind je ruim 1000 foto’s van de allermooiste plekken ter de wereld.

Een prachtig groot koffietafelboek met meer dan 1000 foto’s.

india-bucketlist

Boekrecensie

In dit blog lees je geen standaard boekrecensie of vluchtige mening over het boek, maar veel meer. Met deze review doe ik namelijk tegelijkertijd een poging je even uit het dagelijks leven te halen en je mee op reis te nemen via foto’s die ik van het boek én zelf op reis maakte, maar ook via linkjes naar blogs en naar bestemmingen op Google images, zodat ook jij even heerlijk weg kunt dromen, net als ik deed. Juist nu!

Waan je even lekker weg en geniet van wat je ziet!

1000-plekken

Reizen tijdens de coronacrisis

Want ook al weten we door de coronacrisis nog niet wanneer we weer op reis kunnen en hoe dat zal gaan, heerlijk ideeën opdoen voor toekomstige reizen kan altijd. Of al bladerend terugdenken aan die reis van toen. Met dit boek kun je een heel eind weg mijmeren!

Zo ben je elke dag op reis, ook tijdens de coronacrisis!

mooi-reisboek

Informatief reisboek

Denk overigens niet dat het alleen maar een fotoboek is. ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ is veel meer dan dat! Er staan heel veel reistips in! Je krijgt tips voor alle bestemmingen die je in het boek ziet, maar ook steeds nog extra tips in de buurt, zodat je weet wat je niet mag missen of wat nog meer de moeite waard is als je er naartoe gaat. Het is dus ook nog eens een super informatief boek, met perfect te behappen korte tips.

Een informatief boek boordevol reistips!

1000 bestemmingen voor op je bucketlist

Bij iedere bladzijde die je omslaat wordt er weer een bestemming aan je wensenlijstje toegevoegd. Wedden dat je bucketlist alleen maar langer wordt? Uiteraard kan ik hier niet alle duizend plekken noemen, zóveel staat erin, maar ik weet zeker dat jouw reisbucketlist ook alleen maar zal groeien.

Dit boek is één grote reisgids voor de hele wereld, vol met inspiratie voor nog zóveel reizen!

‘Het avontuur lonkt,’ schrijft Patricia.

mooiste-plekken-die-je-gezien-moet-hebben

Plekken die je gezien moet hebben

Je ziet iconische plekken als de eeuwenoude piramides in Egypte, het mythische Stonehenge in Engeland, de magisch witte Taj Mahal in India en meesterlijk Machu Picchu in Peru. Maar natuurlijk ook Angkor Wat in Cambodja, de Borobudur op Java en de Khazneh in Jordanië. En nog veel meer bekende plekken en beroemde bezienswaardigheden!

Sommige van deze wereldwijd bekende bezienswaardigheden stonden misschien al op je lijstje met plekken die je nog wil bezoeken. Een aantal wel op die van mij in elk geval!

plekken-die-je-gezien-moet-hebben-angkor-wat

Iconische plekken en beroemde bezienswaardigheden!

india-bucketlist

Onbekende bestemmingen

Maar behalve bekende bestemmingen staan er ook totaal onbekende bestemmingen en geheimtips in! Bladerend door dit mooie reisboek zul je net als ik nog veel verrassende plekken tegenkomen. Echt, er staan zoveel bijzondere bestemmingen en bezienswaardigheden in!

mooiste-plekken-op-aarde

Na het zien van zó ontzettend veel mooie plekken voelt alsof ik werkelijk op reis ben geweest.

Indeling van het boek

Het boek telt meer dan 534 pagina’s. Het is ingedeeld in verschillende ‘werelddelen’ (hoewel niet altijd exact zoals we ze geleerd hebben) en soms nog weer opgesplitst in een deel daarvan. In totaal zijn er 8 overkoepelende hoofdstukken die op hun beurt weer onderverdeeld zijn in subhoofdstukken. Per subhoofdstuk worden de landen in alfabetische volgorde weergegeven.

Europa: Groot-Brittannië en Ierland, West-Europa, Oost-Europa en Scandinavië
Afrika: Noord-Afrika, West-Afrika, Oost-Afrika & Zuidelijk Afrika en de eilanden in de Indische Oceaan
Midden-Oosten (net als hier op mijn blog staat in dit boek het Midden-Oosten apart van Azië)
Azië: Oost-Azië, West-/Zuid-/Centraal-Azië en Zuidoost-Azië
Australië, Nieuw-Zeeland en de kleinere eilanden in Oceanië
Verenigde Staten van Amerika & Canada: VS en Canada
Latijns-Amerika: Mexico en Midden-Amerika, Zuid-Amerika en Antarctica
De Cariben, de Bahama’s en Bermuda

Vreemde indeling

Dat Zuid-Europa bij West-Europa is ondergebracht vind ik erg vreemd (Griekenland hoort toch echt niet bij West-Europa), en dat laatste hoofdstuk is ook een beetje vreemd als aparte categorie, maar wie klaagt daarover als er zóveel moois te zien is…

Alfabetisch register

Zoek je een bepaalde bestemming of een bepaald land? Achterin het boek vind je een alfabetisch register met bestemmingen van A tot Z. Het register telt 9 pagina’s. Je vindt er meer dan 1000 plekken terug, maar niet alle plekken die in het boek staan staan ook in het register viel mij op.

Thematisch register

Ook vind je achterin het boek nog een register op thema. Het thematisch register is zeer uitgebreid met vele categorieën en is vooral handig als je specifiek interesse hebt in een bepaald onderwerp. Hieronder zie je welke dat zijn.

Thema’s in het boek

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 18 thema’s die ik voor de overzichtelijkheid even zal nummeren: 1) avontuurlijk reizen, 2) bergen en landschappen, 3) festivals, 4) heilige plaatsen, 5) historische plaatsen, 6) kastelen en paleizen, 7) kunst, architectuur & design, 8) markten, 9) muziek, dans & theater, 10) natuurwonderen, 11) piramiden, ruïnes & verloren steden, 12) spoorwegen, wegen & bruggen, 13) sport, 14) steden & dorpen, 15) stranden, eilanden & zeekusten, 16) watervallen, rivieren & waterwegen, 17) wijngaarden, brouwerijen & destilleerderijen, 18) wild, dierentuinen & aquaria.

eten-in-hanoi

Van food tot festivals, er staan verschillende thema’s in!

1000-plekken-die-je-echt-gezien-moet-hebben

Interessante informatie bij de foto’s

Bij elke foto staat een stukje tekst en uitleg. Elke keer is dat weer zeer informatief en echt leuk en interessant om te lezen. Het is bijna onmogelijk om alles in een paar dagen door te nemen. Oké, het kan als je uren de tijd hebt, maar net zo leuk is het om het boek keer op keer opnieuw door te bladeren.

tips-japan

Bij elke foto staan reistips!

1000-plekken-die-je-echt-gezien-moet-hebben-terra

Foto’s van Mount Fuji in Japan tot de immense ijskappen in Los Glaciares in Patagonië.

allermooiste-plekken-ter-wereld

Afgelegen plekken als South Georgia

Nóg specialer is South Georgia. En nee, als ik Zuid-Georgië zeg dan heb ik het niet over het zuiden van Georgië. Dit is iets heel anders! ‘Het is er winderig, bijna niemand kent het en het ligt totaal geïsoleerd,’ lees ik. Nou en of! Kijk maar eens op Google Maps!

Mijn vader ging er naartoe en schreef er een artikel over in Man of all Seasons (wat niet meer bestaat, Seasons nog wel) en zag met eigen ogen de koningspinguïns met hun schattige donzig bruine kuikens. Super bijzonder om hier geweest te zijn! De onwijs gave foto’s die je hieronder in het boek ziet dat rechtop staat maakte hij. Het boek dat plat ligt is ‘1000 plekken’.

Bijna niemand kent het, het ligt ver van alles en iedereen verwijderd, maar mijn vader was er.

zuid-georgie

Verrassende plekken op aarde

Omdat ik al sinds de jaren 90 beroepsmatig met reizen bezig ben en ook tijdens mijn universitaire studie al vele landen bestudeerd heb dacht ik dat ik wel zo’n beetje wist wat er wereldwijd allemaal te zien is en waar de mooiste plekken op de wereld te vinden zijn, maar ik bleek nog láng niet alles te weten. Keer op keer werd ik verrast.

Mooie onbekende bestemmingen

Bladerend door het boek ontdekte ik nog heel veel ‘nieuwe’ onbekende plekken of plekken waar ik alleen vaag eens van gehoord had. Wil jij ook mooie plekken ontdekken waar nog niet iedereen geweest is? Klik op de bestemming en laat je verrassen: van Abiquiu tot Gros Morne. Van Fernando de Noronha tot Nacula of Benguerra.

AbiquiuBenguerraFernando de Noronha of Gros Morne. Wat een mooie bestemmingen!

Plekken die je al bezocht hebt

Uiteraard zul je net als ik ook plekken tegenkomen die je misschien al wel eens bezocht hebt. Ook ik heb er al vele gezien, dus hier en daar was het ook gewoon een feest van herkenning. Hieronder zie je wat voorbeelden. Je ziet steeds een pagina uit het boek met daarbij mijn telefoon met een foto in beeld die ik zelf op die plek maakte:

plekken-waar-je-geweest-moet-zijn

Petra, een plek die iedere ‘wereldreiziger’ gezien moet hebben!

burj-khalifa-dubai

De spitse Burj Khalifa in Dubai (VAE) is ook net te missen. Hij torent overal bovenuit. Hier zie je ‘m van een afstand.

reisherinneringen

De klaagmuur in Jeruzalem is ook zo’n must see. Met elke rondreis Israël kom je er. Ik was er lang geleden, toen ik nog als reisadviseur werkte, tijdens een studiereis naar Israël, met het Israëlisch Verkeersbureau.

wat-je-gezien-moet-hebben-in-turkije

Het eeuwenoude Efeze is één van de plekken die je écht gezien moet hebben in Turkije.

tempel-kathmandu

Maar ook de tempels in Kathmandu zijn meer dan de moeite waard. Het is alweer 22(!) jaar geleden dat in Nepal was…

theeplantages-sri-lanka

Ook wereldwijd bekend zijn de theeplantages in Sri Lanka

rijstterrassen-bali

En de mooie rijstterrassen van Bali

mezquita-spanje

Met de kinderen wandelde ik hier in de Mezquita in Córdoba, tijdens onze toffe interrailtrip.

kerkje-matera

Matera is wat mij betreft de meest indrukwekkende stad van Italië! Echt een absolute must see! En goed te combineren met Puglia.

aya-sophia-istanbul

Een paar jaar geleden ging ik in mijn eentje naar Istanbul. Wat een gave stad!

grote-bazaar-istanbul

Uiteraard bezocht ik ook de Grote Bazaar.

boedhha-in-boom-thailand

Thailand is één van mijn favoriete landen. Omdat ik er gewoond heb houdt het altijd een speciaal plekje in mijn hart. De boeddha in de boom hierboven vind je in Ayutthaya. Je zag ‘m ook al in mijn blog over Thailand met kinderen.

boeddha-thailand

In 1997 ging ik voor het eerst naar Thailand. In m’n eentje, met m’n backpack en Lonely Planet. In Bangkok bezocht ik o.a. de Grand Palace en de liggende Boeddha in Wat Pho.

schwedagon-pagode-myanmar

De Schwedagon pagode in Rangoon (Yangon) bezocht ik ook lang geleden al, in 2002! Ik nam bijna dezelfde foto. Rangoon was toen nog de hoofdstad van Myanmar. Sinds 2005 is Naypyidaw dat.

san-marcoplein-venetie

Het San Marco plein in Venetië kent natuurlijk iedereen.

toren-van-pisa

Net als de toren van Pisa. Ik bezocht ‘m zowel overdag (zie m’n blog Toscane met kinderen) als ’s avonds (op de foto). En had jij wel eens van de ‘butteri’ gehoord, wat in het stukje over de Maremma, het zuidwesten van Toscane. staat?

pagodes-bagan

Myanmar was magisch, vooral Bagan, waar ik 18 jaar geleden al was!

fotoboek cuba

Ook Cuba was onvergetelijk. Havana was zo’n heerlijke stad!

Bestemmingen die op een andere bestemming lijken

Weet je wat me trouwens opviel? Soms lijken bestemmingen bizar veel op elkaar, ook al liggen ze duizenden kilometers van elkaar verwijderd. Neem nou Los Cabos in Mexico (Baja California) en Ponta da Piedade in de Algarve. Je ziet beide bestemmingen hieronder. Links Portugal, rechts Mexico. Het is bijna alsof het dezelfde plek is!

Bizar toch?!

Ook lijkt de Algarve heel erg op The Twelve Apostles in Australië. En de rotsen bij Los Cabos (rechts op de foto) lijken op hun beurt ook weer op de 12 Apostles.

los-cabos

Staan alle landen erin?

Wat mij wel opviel is dat niet alle landen in het boek staan. Is dat omdat de niet genoemde landen niet de moeite waard zijn? Nee, dat geloof ik niet. Sommige landen hadden er wat mij betreft dan ook écht in gemoeten. Natuurlijk snap ik dat er keuzes gemaakt moesten worden, maar sommige landen staan er juist héél uitgebreid in, dus dat zou ik persoonlijk anders hebben gedaan.

Welke landen ontbreken?

Het op de Balkan gelegen Servië en Bosnië staan er bijvoorbeeld niet in. Jammer, want het zijn twee ontzéttend mooie landen in Oost-Europa! Maar ook het adembenemende Albanië ontbreekt; en Macedonië en Bulgarije. Bij Portugal miste ik de Azoren! Terwijl ik Flores persoonlijk misschien wel het allermooiste eiland van Europa vond! En anders hoort Sao Miguel toch écht wel in een boek met de 1000 mooiste plekken ter wereld.

Maar met name van Afrika werd niet veel getoond, vooral in West-Afrika niet. Landen als Gambia en Senegal had ik er wel in verwacht; maar ook Togo en Benin, als Ghana er wel in staat. Ook Sharjah en opkomende bestemming Ras al Khaimah ontbreekt, beide onderdeel van de VAE.

Dat Syrië (waar ik zelf lang geleden was) er niet in staat snap ik. Dat Jemen ontbreekt ook. Maar een eiland als Socotra dat mij al jaren fascineert (net alleen qua landschap en vegetatie, maar ook qua stranden) staat er dan dus ook niet in. Persoonlijk lijkt me dit één van de meest bijzondere plekken op aarde.

Foto’s Europa

Een ander klein minpuntje vond ik sommige foto’s van Europa. Een paar keer snapte ik écht de keuze van een bepaalde foto of plek niet. Zoals die van Brussel op pagina 40 (laat dan ook echt friet zien!) en vooral die van de beeldentuin van het Kröller-Müller waarbij er precies iemand heel lelijk achter zo’n beeld loopt.

De beelden van bepaalde Europese bestemmingen vond ik een beetje verouderd en soms niet zo bijzonder. En soms ziet het er inmiddels gewoon heel anders uit, zoals Palacio da Pena in Sintra (Portugal). Omdat het opnieuw geschilderd is zijn de kleuren veel feller dan op de foto in het boek.

sintra

Dichtbij en ver weg

Gelukkig staan er ook genoeg schitterende foto’s tussen. Vooral de foto’s van bestemmingen ver weg deden mijn reizigershart sowieso steeds weer sneller kloppen!

Slechts een paar keer snap ik de keuze van een bepaalde foto niet, maar de meeste foto’s en plekken deden mijn reizigershart direct sneller kloppen!

plekken-die-je-gezien-moet-hebben

Droombestemmingen

Maar eh… 1000 plekken die je écht gezien moet hebben? Kan dat wel? Nu ik het hele fotoboek heb doorgebladerd besef ik dat dat gewoon niet lukt. Een mensenleven is te kort om dit állemaal te zien. In die zin klopt de titel van het boek dus eigenlijk niet, of je zou non stop moeten reizen. Ook budgettair gezien is niet elke bestemming haalbaar voor de gemiddelde reiziger, maar heel veel ook wel en dromen kan altijd!

Na het lezen van dit boek heb je genoeg reisplannen voor wel 10 levens!

Waar wil je écht nog eens naartoe?

Reisboek ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ is door de crisis ineens een extra waardevol naslagwerk en inspiratieboek. Vol weemoed kun je terugblikken op alle mooie plekken waar je al eens was of juist inspiratie opdoen voor toekomstige reizen. Wellicht denk je nu net als ik des te meer: waar wil je écht nog eens naartoe?

Naar Antarctica misschien? Een paar jaar sparen en het dan gewoon dóen? Op beide foto’s hieronder zie je eerst foto’s van mijn vader Henny Miltenburg (in zijn boek Poolgebieden) en daaronder een foto uit ‘1000 plekken’.

mooie-fotoboeken

Op expeditie naar Antarctica misschien?

groenland

Of ga juist eens helemaal naar het noorden van de aardbol, naar Groenland!

Reis zoveel mogelijk

‘Wat het ook is waar je blij van wordt, doe dat zoveel mogelijk,’ schrijft Patricia. Dat dát gezien de coronacrisis momenteel nou net niet kan, hoeft je er echter niet van te weerhouden toch nog veel moois te zien. Want juist nu, nu we even niet kunnen reizen, is een boek als dit zo fijn. Een boek om bij weg te dromen.

Bladerend langs ontelbaar veel mooie bestemmingen voelt het alsof je toch even weg bent, ver van hier, ver van het virus en de crisis die de wereld in zijn greep heeft.

Ik doe gewoon even net alsof ik hier in Mae Hong Son zit, bij Ban Ja Bo, in plaats van achter mijn bureau.

adembenemende-plekken

Waarderen we het nu meer?

Misschien zien we al die mooie plekken in het boek zelfs wel beter nu. Niet als zomaar weer een rits bestemmingen om -hup- op de bucketlist te zetten, maar als plekken die nog specialer lijken nu reizen ineens helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is.

Ik waardeerde altijd elke reis die ik kon maken, maar straks denk ik nóg meer. Deze foto (van exáct hetzelfde straatje!) maakte ik afgelopen oktober nog op het mooie Mykonos in Griekenland:

straatje-mykonos

1000 plekken voor jou!

Reisfotoboek 1000 plekken die je écht gezien moet hebben is een schitterend en informatief boek voor iedereen die van reizen en van de wereld houdt. Voor wie een bijzondere vakantiebestemming zoekt, voor wie in de toekomst op wereldreis wil -of dat nou een backpackreis is of een waanzinnige wereldcruise-, maar ook voor wie de wereld gewoon veilig vanuit huis wil verkennen. Het is een blijvend dromenboek.

Het fotoboek ‘1000 plekken’ is een blijvend dromenboek!

Is dit boek een must have?

Moet je dit boek hebben? Zeker weten! Laat ik het zo zeggen: als ik van de ruim 700 boeken in mijn boekenkast (waarvan hónderden reisboeken!) er de rest van mijn leven nog maar 10 mocht bewaren, dan zou dit er één van zijn. Waarom? Omdat er zo ontzettend veel tips in staan.

Reisboeken zijn er genoeg, maar niet zoals deze.

boek-zuid-afrika

Goed te weten

Het is geen boek om mee op reis te nemen, maar echt een koffietafelboek. Een mooi naslagwerk om in huis te hebben, in zicht of voor het grijpen in je boekenkast. Het is een zwaar boek waar je niet mee gaat slepen, maar waar je rustig doorheen moet bladeren, dromend over dáár.

Luxe uitgave van reeds bestaand boek

Let wel even op als je het boek ergens ziet. Het boek waar deze review over gaat is de LUXE uitgave van ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’, met ruim 1.000 foto’s. De gewone uitgave is goedkoper, maar niet zo mooi als deze. De luxe uitgave die je in dit blog ziet kun je voor 49,99 bestellen bij Terra Lannoo.

‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ is een prachtig boek om te bewaren en keer op keer door te bladeren om inspiratie op te doen of even te ontsnappen aan de werkelijkheid.

boek-namibie

Reizen in gedachten

Juist in deze bizarre tijd waarin niet iedereen het door het coronavirus en de intelligente lockdown rustiger heeft maar waarin mensen met essentiële beroepen en ouders met kinderen het juist ontzettend druk hebben is het des te fijner om in gedachten af en toe even ‘weg’ te zijn.

Juist daarom gunde ik mezelf iedere dag een minuut of wat bladeren in dit boek vol bijzondere bestemmingen.

Het reizen in gedachten deed me goed. Dagenlang bladerde ik steeds een stukje verder. En zo was ik gevoelsmatig toch een beetje op reis. Het ontspande me en ondertussen leerde ik ontzettend veel bij.

Lekker wegdromen bij de mooiste plekken op aarde!

la-digue

Favoriete plek

Aan het eind van deze recensie gekomen wil ik jullie nog even vertellen waar het boek mee begint. Huh? Ja, want bizar genoeg begint het boek met een op dit moment wel heel treffende tekst. Naast een prachtige foto van de Sinaï (hieronder) schrijft Patricia aan wie ze het boek opdraagt en zegt vervolgens: ‘… zijn zij de reden dat thuis altijd mijn meest favoriete plek blijft.’ Hopelijk is het dat voor jou ook, nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven.

‘… de reden dat thuis altijd mijn meest favoriete plek blijft.’

reizen-thuis

Het verlangen meer van de wereld te zien

Desondanks leeft het verlangen meer van de wereld te zien nog steeds bij mij. Die inwendige drang weer weg te gaan blijft. Iets van de wereld zien en nieuwe plekken ontdekken. Nee, het coronavirus krijgt mijn reisvirus niet klein. Het zit in me, en blijft in me. Dat reizen nooit meer hetzelfde wordt geloof ik niet. Of wil ik niet geloven.

Het coronavirus krijgt het reisvirus niet klein!

recensie-1000-plekken-die-je-echt-gezien-moet-hebben

reis-van-je-leven

op-reis-willen-gaan

1000 places to see before you die

De eerste editie van het boek kwam al in 2003 uit bij Workman Publishing. De oorspronkelijke titel van het boek is ‘1.000 Places To See Before You Die’. Vrij vertaald: 1000 plekken voor op je bucketlist. Voor de Nederlandse uitgave hebben ze er ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’ van gemaakt.

Luxe uitgave 1000 plekken die je écht gezien moet hebben

Het boek werd diverse malen herdrukt, ook in het Nederlands. In 2019 kwam bij uitgeverij TERRA (wat onderdeel is van TerraLannoo bv) naast de reeds bestaande standaard uitgave ook deze luxe uitgave van ‘1000 plekken’ uit. Een prachtig reisfotoboek vol tips.

Bestel ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben‘ en geniet bladzijde na bladzijde van al het moois dat de wereld te bieden heeft, ook nu we even níet op het vliegtuig kunnen stappen.

Informatie over ‘1000 plekken die je écht gezien moet hebben’:

Afwerking: Hardback
Aantal pagina’s: 544
Afmetingen: 340×260 (iets kleiner)
Verschijningsdatum: 19/11/2019
EAN: 9789089898180
Nur-code: 510 (reisgidsen algemeen)
Uitgever: Terra
Druk: 1

De foto’s in dit blog

In dit blog zie je enkele foto’s van het boek die ik ten behoeve van deze recensie maakte. Ook zie je reisfoto’s van mij en enkele foto’s van mijn vader, Henny Miltenburg, die jaren geleden voor zijn werk als fotograaf naar alle uithoeken van de wereld reisde.

In het blog staan bovendien enkele affiliate links naar reisorganisaties en linkjes naar blogs die ik eerder schreef.

Ik heb het boek als recensie-exemplaar toegestuurd gekregen van uitgeverij Terra – Lannoo. Ook al heb ik het gratis gekregen, mijn beoordeling is 100% oprecht.

3 gedachten over “Fotoboek met reistips: 1000 plekken die je echt gezien moet hebben”

  1. Wat een mooi boek! En wat beschrijf je het fijn! Ik kan dit soort inspiratie wel even gebruiken momenteel. Tof dat je in Polynesië bent geweest. Dat is voor mij echt een bucketlist bestemming en daarom lees ik er graag over. Wel gek dat landen zoals Bosnië en Macedonië er niet in staan. Maar die zijn – normaal gesproken – zo dichtbij en goed te bereizen, die ga ik dan maar zelf eens bekijken. 

  2. Dit boek is prachtig. Wat een mooie foto’s. Leuk dat er ook zoveel onbekende bestemmingen in staan én dat er reistips gedeeld worden. Geen boek om alleen maar door te bladeren, zeker ook een boek om handige tips uit te halen. Bijzonder dat je vader op South Georgia is geweest. Ik keek met veel plezier de afleveringen van ‘Floortje naar het einde van de wereld’ over deze bestemming. LEuk al die linkjes die je in het artikel hebt verwerkt, zo kan ik vanuit hier ook een aantal nieuwe bestemmingen ontdekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven