Foto’s van meisjes wereldwijd

Foto’s van meisjes wereldwijd

Een blog met portretten en foto’s van meisjes wereldwijd. Ik maakte de foto’s tijdens reizen in Nepal, Cuba, Venezuela, de V.A.E., Senegal, Libanon, Marokko, Costa Rica, Laos, Myanmar, Maleisië, Sri Lanka, Thailand en Turkije.

Reizend door verre landen zie je vaak kinderen -en met name meisjes- in hele andere omstandigheden dan die waarin onze meisjes in Nederland opgroeien. Meisjes verrichten zwaar werk, gaan niet naar school of hebben al heel jong kinderen. Ze wonen in grote gezinnen die in armoede leven, moeten binnen blijven of dwalen juist bedelend rond op straat.

Sommige kinderen hebben een ietwat treurige, holle blik, maar er zijn er ook die alle reden hebben om bij de pakken neer te gaan zitten en die toch hun mooiste glimlach tevoorschijn toveren als je ze ziet. Ontroerend!

Meisjes uit verschillende landen ter wereld

Hieronder zie je een fotoreportage van meisjes wereldwijd. Honderden zag ik er, in heel veel landen. Meisjes in ontwikkelingslanden, maar ook gewoon in andere landen ver weg. Ik zette ze op de foto, als dat mocht, of soms wel eens stiekem. Meisjes in arme landen, maar ook meiden uit landen in de wereld waar het stukken beter gaat, waar veel luxe is (voor een deel van de bevolking) en waar meisjes soms wél kansen krijgen.

Ik zag vrolijke meisjes en verveelde meisjes. Starende meisjes, peinzende meisjes, bedelende meisjes en spelende meisjes.

Meisjes die verdrietig lijken, of juist verrast kijken. Meisjes met vriendinnen, met kleine broertjes of zusjes, met afwezige vaders of krachtige moeders.

Meisjes op blote voeten, in vodden, voor oorlog gevlucht, maar ook hippe en hoopvolle meisjes, met hoofddoek of in schooltenue.

Meisjes op het platteland, in de stad en op het strand.

Meisjes zonder kansen, maar ook meisjes die dansten.

marokko

Wat zal er van hen worden?

Niet eerder getoonde foto’s

Ik heb niet al mijn foto’s door kunnen spitten, dat zou te veel tijd kosten, maar ik heb er een mooie verzameling met grotendeels nog niet eerder op mijn blog getoonde beelden van gemaakt. Foto’s die ik soms al jaren geleden maakte (toen ik nog geen digitale camera had), maar ook enkele foto’s van de afgelopen jaren. Sommige heb ik misschien wel eens op Facebook gepost, maar lang niet allemaal.

meisje-marokko

Foto’s van meisjes buiten Europa

Ik maakte alle foto’s buiten Europa, op twee foto’s na: eentje die ik in Istanbul maakte en eentje in Den Haag. Verder zijn het allemaal foto’s en portretten van meisjes in Marokko, Nepal, Cuba, Laos, Senegal, Myanmar, Maleisië, Sri Lanka, Venezuela, Costa Rica, Libanon, Thailand, Turkije en de V.A.E. Sommige foto’s maakte ik al lang geleden (in de jaren 90), dus hoe zal het nu met ze zijn?

Als je met je muis over de foto gaat of de foto aanklikt zie je in welk land de foto genomen is.

nepal-kids

wereldmeisjesdag

peuter-Cuba

meisjes-strand-senegal

marokkaanse-meisjes

 

Cubaanse-meisjes

senegal

nepal

kinderen-nepal

 

leuke-meisjes-in-marokko

meisje-venezuela

muang-ngoi

meisje-binnenland-marokko

meisje-Tunesie

Myanmar

vangvieng

meisje-senegal

Maleis-meisje

vrouw-in-dubai

meisjes-in-bangkok

kinderen-mooi-dorpje-laos

Kinderen-Cherating

vrouwen-istanbul

familie-in-nepal

bedelende-kinderen

moeder-en-kind-cuba

andes

bus-costa-rica

Meisje-op-blote-voetjes

meisje-myanmar

tioman

Meisje-myanmar

Vrouw-met-kind-in-nepal

 

meisjes-myanmar

Meisje-in-laos

baby-nepal

kind-maleisie

Moeder-en-kind-Dakar

bergvolk-bij-Pai

 

Meisje-laos-werk

dorpje-bij-muang-ngoi

Baalbek-libanon

 

meisje-bangkok-chinatown

Syrische-meisjes

Wereldmeisjesdag

Vandaag is het Wereld Meisjes Dag. Een dag die wereldwijd gevierd wordt. In 2012 werd International Day of the Girl voor het eerst door de Verenigde Naties uitgeroepen. Sindsdien is het jaarlijks op 11 oktober Wereldmeisjesdag. In Nederland wordt het ook wel Internationale Meisjesdag of Internationale Dag van het Meisje genoemd. Hoe dan ook, het is een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor de positie en kansen van meisjes. Genderongelijkheid zie je helaas op veel verschillende gebieden terug, wereldwijd.

school-meisjes-cuba

Geen toegang tot onderwijs, seksueel geweld en gedwongen kindhuwelijken

Miljoenen meisjes wereldwijd hebben geen toegang tot onderwijs. Hoeveel precies is onduidelijk. Volgens ONE zijn het er 130 miljoen! Ook zijn meisjes helaas nog altijd kwetsbaar voor seksueel geweld; ook in Nederland.

Dagelijks krijgen meer dan 40.000 meisjes onder de 18 jaar te horen dat ze moeten trouwen. Dat zijn bijna 30 meisjes per minuut! Het komt veel voor in Afrikaanse landen, maar ook in Azië, in landen als India, Nepal en Bangladesh, en in Midden- en Zuid-Amerika: in Cuba, Brazilië en de Dominicaanse Republiek.

Wereldwijd trouwt 1 op de 4 meisjes voor haar 18e verjaardag. In veel ontwikkelingslanden trouwt zelfs 1 op de 3 meisjes als minderjarige. Zo’n 10 procent van de meisjes trouwt zelfs voor haar vijftiende en veel van deze meisjes zijn niet ouder dan twaalf jaar! Huwelijken van meisjes die jonger zijn dan acht jaar komen zelfs voor!

meisje-marokko-foto

De toekomstperspectieven van meisjes

Onze kinderen kunnen naar school, onze kinderen hebben een dak boven hun hoofd, onze kinderen hebben te eten en kunnen zich ontwikkelen. Onze kinderen hebben kansen. Kansen die kinderen in andere landen soms niet hebben. Met name in ontwikkelingslanden zijn de toekomstperspectieven van veel meisjes niet bepaald rooskleurig. Miljoenen meisjes worden dagelijks achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd.

Alleen omdat het meisjes zijn…

marokko

GirlPower!

Dit jaar ligt de focus van Wereldmeisjesdag op GirlPower! De kracht van meisjes! Daarom nemen vandaag, op 11 oktober, meisjes wereldwijd de macht over. Vijfhonderd meisjes in 60 verschillende landen kregen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie.

Ook vorig jaar werd dit al gedaan. In het kader van ‘Girl takes over’ was een elfjarig meisje opperrechter in het Hooggerechtshof in Uganda, mocht een meisje in Paraguay voor één dag vicepremier zijn, was een ander meisje CEO van Google Australië en stond in Frankrijk de burgemeester van Parijs haar plek af aan een meisje. Allemaal speciaal voor Wereld Meisjes Dag.

Update Wereldmeisjesdag 2018: in 2018 is het thema: Girls Get Equal. #GirlsGetEqual

moeder-in-cuba

Plan Nederland

Met dergelijke evenementen en acties vraagt Plan Nederland op Wereldmeisjesdag vandaag extra aandacht voor meisjes in de wereld met minder kansen.

Een kind in een ontwikkelingsland sponsoren kan overigens altijd. Plan Nederland zet zich het hele jaar door in voor betere toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden.

blij-meisje

Doe mee en geef meisjes girl power!

Wil je nu iets doen? Dat kan. Al voor 5 euro draag je bij. Hoe? Door een kaart te sturen. Hier, op de site van Plan Nederland staat hoe het werkt. Jouw cadeau van 5 euro wordt dan gebruikt om gelijke kansen voor meisjes te creëren en barrières voor onderwijs (zoals kindhuwelijken en tienerzwangerschappen) tegen te gaan. Zo kunnen ze een opleiding volgen en later misschien wel een topfunctie bekleden. ‘Want met wat extra kracht kunnen meisjes ver komen en uitgroeien tot krachtige vrouwen die het verschil maken,’ staat op de site van Plan Nederland.

Help meisjes wereldwijd aan een dosis GirlPower!

meisje-Boutahrar

Een betere positie voor meisjes

Tot slot nog een foto van mijn rennende dochter (die met die lange benen) als symbool voor wat je alle meisjes gunt: kunnen doen wat ze willen doen en gaan waarvoor ze willen gaan, zodat steeds meer meisjes vooruitkomen in de wereld, een betere positie bereiken, hun achterstand inhalen en terrein ‘winnen’. Ook in ons land. Want ook hier is meisje zijn toch nog steeds net iets anders dan jongen zijn. Ook in Nederland worden vrouwen nog altijd achtergesteld, geïntimideerd of zelfs van hun fiets getrokken.

girlpower

Krachtig en gelukkig zijn

Ik hoop dat steeds meer meisjes (en jongens) wereldwijd kansen krijgen en krachtig kunnen zijn. En dat ze een gelukkige toekomst tegemoet gaan. En niet alleen in de toekomst, maar ook nu. Want gelukkig zijn is soms best moeilijk, wat je situatie ook is en waar je ook woont, ook als je ogenschijnlijk alles mee hebt.

Ik ben niet door Plan Nederland gevraagd om deze blog te schrijven, maar doe dit uit eigen initiatief.

cuba-kinderen

Meer fotoblogs en gerelateerde blogs

 

7 gedachten over “Foto’s van meisjes wereldwijd”

  1. Wat een mooie verzameling. Heel indringend ook vaak, de manier waarop ze in de camera kijken. En inderdaad, wat zou er van ze geworden zijn he. Mooi artikel Denise.

  2. Zoals je weet ben ik gek op portretfoto’s. Goed van je om op zo;n mooie manier aandacht te besteden aan de kansen en toekomstmogelijkheden van meisjes.

  3. Wat een mooie verzameling! Heel eerlijk gezegd fotografeer ik nooit mensen, veelal omdat ik het ongemakkelijk vind. Ik zou het meer moeten doen of in ieder geval proberen …

  4. Mooie verzameling! Persoonlijk vind ik het maken van portretten vaak ongemakkelijk, de laatste jaren doe ik het wel steeds meer. 
    Een mooie manier om zo aandacht te besteden aan toekomstmogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven