Friet is hip: 4x de beste patat in de stad

Friet is hip: 4x de beste patat in de stad

Friet in Den Haag! Waar vind je dat? Zei je nou friet? Ja, friet, patat, patates frites, een patatje, een frietje. Hoe je het noemt maakt niet uit, het is hip. In de grote steden duiken de trendy, luxe en biologische frietzaken ineens overal op: de Frietwinkel, het Frites Atelier, het Frietdistrict… Noem het maar op, het bestaat. Friet is hip. De moderne snackbar is hot!

In dit blog lees je waar je moet zijn als je friet in Den Haag wil én vind je aan het eind nog cadeautips voor de echte frietfan.

Friet in Den Haag

Zoek je goede friet in Den Haag? Dan zeg ik waar je moet zijn. Voor friet ga je namelijk niet langer naar een gewone snackbar, nee, als je een beetje smaak hebt wil je alleen het beste en huisgemaakt, en dus ga je naar een plek waar friet maken bijna tot kunst verheven is. Naar bijzondere en biologische frietzaken dus, die weten waar ze mee bezig zijn.

Trendy frietzaak

Kwaliteit en aandacht. Dat zijn de nieuwe toverwoorden. Soms zelfs met tussenkomst van topkoks. Maar ook het oog wil wat. Dus de friet ziet er goed uit en de friettenten zelf ogen ook nog eens heel trendy. Alsof ze roepen:

Friet is hip!

Nieuwe frietzaken Den Haag

Ik had dit blog over frietzaken in Den Haag eigenlijk een paar maanden geleden al willen posten toen de eerste zaken open gingen (de meeste foto’s heb ik toen al wel gemaakt), maar het kwam er even niet van. Omdat ik echter denk dat je ze nog niet allemaal kent, laat ik ze alsnog zien: 4 leuke nieuwe patatzaken. Ja ja, friet anno 2016 is ‘luxe’ en lekker. Daar komen ze: mijn 4 tips voor friet in Den Haag.

4x patat in de stad:

frietwinkel-den-haag

De Frietwinkel

Sinds april 2016 in Den Haag: de Frietwinkel by Dapp. Met biofriet! Ja, hier bakken ze biologisch en ambachtelijke bereide friet. Maar ze hebben ook kroketten: gewone kroketten, garnalenkroketten èn geitenkaaskroketten. Mooi om te weten: vorig jaar won het filiaal in Utrecht de AD Friettest!

Als je vanaf Den Haag Centraal via de Herengracht en de Korte Poten naar het Plein loopt kom je er vanzelf langs. Ideaal dus voor wie na een dagje Den Haag nog met de trein terug moet en onderweg naar het station nog een lekker frietje mee wil pakken.

Website van de Frietwinkel

Korte Poten 23, Den Haag

frites-atelier-venestraat

Het Frites Atelier

Nog eentje: het in juni 2016 geopende Frites Atelier. Officieel heet deze zelfs Frites Atelier Amsterdam. Niet omdat het eerste frietatelier in Amsterdam geopend werd –dat was namelijk niet zo, het was toch echt in Den Haag-, maar omdat het idee in Amsterdam is ontstaan. De zaak werd afgelopen zomer geopend door topkok Sergio Herman.

De sterrenchef experimenteerde maar liefst anderhalf jaar om met het beste frietrecept te komen. En ook over de salades en de sauzen is goed nagedacht. Voor Sergio moet alles immers fucking perfect zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van basilicum-, truffel- of pepersaus?

Frites Atelier Amsterdam is dagelijks geopend van 11:00u tot 20:00u, op koopavond (donderdag) tot 22:00u. Het zit in het centrum van Den Haag, in één van de winkelstraten, de Venestraat, die loodrecht op de bekende Vlamingstraat en Spuistraat loopt. Voor de lekkere trek tijdens het shoppen.

Website van het Frites Atelier

Venestraat 7, Den Haag

Onlangs openden ook filialen in Arnhem en Utrecht. Antwerpen volgt nog, evenals een flagshipstore in Amsterdam.

frites-atelier-menu

frites-atelier-patat

frites-atelier-den-haag

Het Friet District

In de Prinsestraat spotte ik laatst ook nog het Friet District. Ook die zaak ziet er mooi uit! Ik ben er nog niet geweest. Jij? De hoogste tijd om eens te gaan proeven. Dagelijks geopend van 11:30u tot 21:00u.

Website van het Friet District

Prinsestraat 73, Den Haag (binnenkort ook in Delft!)

frietdistrict

Friterie Par Hasard

Op de Pier in Scheveningen (waar je tegenwoordig trouwens ook kunt overnachten) zit er een met een hele andere naam: Café & Friterie Par Hasard. Ook hier worden mooie producten gebruikt en wordt vrijwel alles vers gemaakt. En dat loont, want de friet is al twee keer uitgeroepen tot ‘lekkerste friet van Scheveningen’. Landelijk eindigde Par Hasard zelfs op de zevende plaats in de Friettest van het AD! De friterie kreeg een 9!

Friterie Par Hasard

De Pier, Scheveningen (ook in Amsterdam en op de Yada Yada Market in Zaandam)

friet-op-de-pier

par-hasard

Patat of friet?

De eeuwige discussie: is het patat of is het friet? Hoe moet je het nou noemen? Vroeger noemde ik het altijd patat, waarschijnlijk omdat ik wat noordelijker woonde dan nu. Je ging patat halen. Nooit friet. Tegen de kinderen zei ik toen ze kleiner waren meestal patatjes. Nu meestal patat. Maar toch zeg ik de laatste tijd ineens vaker friet. Dat is een beetje vanzelf gegaan, zonder er bij na te denken, en zonder het veel gegeten te hebben de afgelopen jaren trouwens.

Is friet hipper dan patat?

Gezien de namen van de moderne patatzaken klinkt friet of frites kennelijk hipper dan patat. Hoewel ik een zaak met de naam Patata of Patatas ook wel leuk vind klinken.

Zou het feit dat patat tegenwoordig vaker friet noem door al die nieuwe frietzaken komen? Of gewoon omdat ik áls ik friet eet ovenfriet eet? En dat nou eenmaal geen ovenpatat heet? Toen ik in Barcelona woonde maakte ik het nog wel eens zelf, gewoon in een koekenpan met heel veel olie. Dat doe ik eigenlijk nooit meer.

Waar kom jij vandaan en hoe noem je het? Zeg je: ‘Eten we vanavond friet?’ Of: ‘Ik heb zin in patat?’

Hoe dan ook… het blijft lekker, ook al eet ik het helemaal niet vaak. Ik krijg er spontaan zin in, zeker met dit koude regenachtige weer.

frites-atelier-amsterdam

Cadeautip voor de feestdagen

Ben of ken je een absolute frietfan? En dan eentje die geen genoegen neemt met de gewone snackbar maar die ze graag zelf maakt of die er alles over wil weten? Bekijk dan hier een paar leuke cadeautips voor de feestdagen:

-mooie papieren puntzakjes voor friet
-een puntzakhouder
-een friet- en groentesnijder
-de encyclopedie van de friet
-een frietsnijder voor frieten in 3 verschillende diktes: voor Franse, Vlaamse en Nederlandse frieten

mayonaise

Kende jij deze ‘luxe’ friettenten al?

4 gedachten over “Friet is hip: 4x de beste patat in de stad”

  1. Ik kende ze zeker al maar heb er zelf nog geen enkele bezocht. Ik ben echt de allergrootste friet fan ooit en zou ze elke dag kunnen eten (ik ga ze namelijk deze avond ook weer eten haha). Maar zo’n zaken hebben me eigenlijk nooit echt super hard aangesproken. Een simpel frituur in België dan met een simpel pakje frietjes met mayonaise is voor mij het van het haha. Nu ik wil het zeker wel is proberen. 

  2. In Twente zeggen we eigenlijk altijd patat. Ik zeg eigenlijk ook best vaak friet, maar dat komt omdat ik ook vaak op andere plekken kom.

    Toevallig was ik vorige week in Hengelo en daar liep ik langs iets nieuws: de Frietboetiek! Een chique friettoko van sterrenchef Lars van Galen. Ongetwijfeld geïnspireerd door Sergio Herman. Ik heb er nog niet gegeten, maar het idee is superleuk! Enschede volgt ook gauw, las ik. Leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven