Het Apenbos in Den Haag, leuke speeltuin in de Vogelwijk!

Het Apenbos in Den Haag, leuke speeltuin in de Vogelwijk!

Tijdens een rondje fietsen vanuit mijn huis in Den Haag naar zee ontdekte ik een superleuke, nog vrij nieuw ogende houten speeltuin aan de rand van het bos, bij de Laan van Poot. Het Apenbos heet deze leuke speeltuin die heerlijk onder hoge bomen ligt, lekker in de schaduw dus.

apenbos-den-haag

Apenbos

Ik hoor je al denken: ‘Apenbos? Dat zit toch in Wassenaar?’
Nee, of ja, maar dat is het Monkeybos in Meijendel. En dit is het Apenbos.
Maar een aap is toch een monkey?
Ja, maar toch is dit een andere speeltuin. Het Monkeybos is ook erg leuk, maar dit is Het Apenbos in Den Haag, bij de Bosjes van Poot om precies te zijn, in de Vogelwijk. En ja, de Vogelwijk kun je qua woningen en mensen dan wel weer met Wassenaar vergelijken.
Maar goed, de speeltuin in de Vogelwijk dus. Wat is daar allemaal?

tip-kinderen-den-haag

Apenspeeltuin in de Vogelwijk.

mooie-speeltuin-den-haag

Een leuke speeltuin in Den Haag!

speeltuin-tip-den-haag

Speeltuin Het Apenbos

Het Apenbos is niet supergroot, maar wel heel leuk. Naast de houtsculpturen van apen, zag ik verschillende klimtoestellen, klimnetten, touwladders, schommels, een glijbaan, een houten huisje, een wip en een kabelbaan. Ook zag ik nog een mini ‘voetbalveldje’.

Wat voor speeltoestellen zijn er in het Apenbos?

vogelwijk-speeltuin

Er zijn twee gewone schommels (geen babyschommel) en een ronde nestschommel.

klimmen-den-haag-kids

Leuke klimtoestellen, touwladders en klimnetten!

natuurspeeltuin-den-haag

Houten toestellen en natuurlijke materialen

Het Apenbos is een mooie speeltuin die niet alleen door het gebruik van houten toestellen en natuurlijke materialen, maar zeker ook door de ligging in de bos lekker avontuurlijk aandoet. Oké, niet zo ‘natuurlijk’ als speelbos het Huttenbos, maar het is wel een leuke speelplek in de Haagse natuur.

Speeltuin het Apenbos, daar wil je naartoe!

speeltuin-bosjes-van-poot

peuter-speeltuin-den-haag

Leuk voor kleine aapjes èn ouders

De perfecte plek dus om je eigen aapjes even uit te laten razen. Wat bovendien ook erg fijn is: het bladerdek is zo mooi knalgroen nu in mei. Ga dus lekker al een keer in de lente! Let op je kinderen, maar kijk zeker af en toe ook eens omhoog!

Op zo’n mooie plek kom je zelf ook nog een beetje tot rust, toch?

speeltuin-schaduw-den-haag

Nieuwe speeltuin in de Vogelwijk

De speeltuin is niet nieuw, maar wel nog vrij nieuw. Hij bestaat ongeveer 2 jaar ontdekte ik net. Eerst was er kennelijk een eenvoudig speeltuintje (ik weet het niet meer eerlijk gezegd), maar die is helemaal opgeknapt en er is echt een leuke nieuwe speelplek in de Vogelwijk van gemaakt. Het is niet zo groot als de leuke speeltuin bij de Energiecentrale, maar zeker een aanrader!

In 2018 compleet vernieuwde speelplaats!

speeltuin-het-apenbos

Voor welke leeftijd is het Apenbos geschikt?

De speeltuin is geschikt voor peuters en kleuters en net ietsje oudere kinderen. Het is jammer dat mijn kinderen de leeftijd waarop ze het liefst élke dag naar de speeltuin gingen (en ik ook daadwerkelijk uren en uren in speeltuinen heb doorgebracht) voorbij zijn, want hier had ik ze wel mee kunnen verrassen. Toen ze kleiner waren zouden ze dit hartstikke leuk hebben gevonden.

Hoe is de ondergrond van het Apenbos?

De ondergrond van het Apenbos is van stukken boomschors of houtsnippers, wat niet alleen de veiligheid ten goede komt, maar wat vooral ook de natuurlijke sfeer nog eens benadrukt.

Zijn er bankjes?

Ja, er zijn enkele bankjes, zowel gewone als een bankje dat uit een boomstam gehakt is. Ook is er een zitplekje om een grote boom.

bank-van-boomstam

dennenappel-houtsnijwerk

Is er schaduw?

De speeltuin ligt grotendeels in de schaduw, onder mooie hoge bomen en direct bij de ingang van de Bosjes van Poot. Op een warme zomerse dag zal het hier dus niet te heet worden en hoeven kinderen dus niet te verhit te raken tijdens het spelen. Ook ideaal dus voor kindjes die snel verbranden of als je rustig in de schaduw borstvoeding wil geven aan een nog jonger broertje of zusje.

Toch een paar zonnestralen meepikken? Ook dat kan hoor, kijk hieronder maar. Dit was rond half 6 in de avond en de foto eronder rond 8 uur (in mei).

speeltuin-bos-den-haag

Het Apenbos is een schaduwrijke speeltuin!

apenbos-vogelwijk

Zijn er ook echte apen?

Uiteraard zijn er geen echte apen in het apenbos. Wil je dat wel? Dan kan ik je van harte aanraden eens naar Apenheul te gaan. Dit vond ik zelf één van de leukste uitjes met kinderen in Nederland.

Waar ligt het Apenbos?

Het Apenbos vind je aan de Laan van Poot, ter hoogte van de Nachtegaallaan. Het weggetje dat loodrecht op de Laan van Poot staat heet ook de Laan van Poot. Daar is het. Hier. Het Apenbos ligt dus eigenlijk in het verlengde van de Nachtegaallaan.

Bosjes van Poot

De Bosjes van Poot, het bos direct achter de speeltuin, is ook leuk met kinderen trouwens. Het is een heerlijk bos waar je lekker doorheen kunt banjeren. Wat het vooral leuk maakt zijn de hoogteverschillen. Pas wel op dat je niet verdwaalt, want er zijn best veel paadjes, voornamelijk onverhard. Ook is er een kaler duinachtig gedeelte.

Dit jongetje ging net als ik een boswandeling in de Bosjes van Poot maken. Niet alleen uiteraard; zijn moeder wandelde achter me.

spelen-in-het-bos

Honden

Goed te weten is dat het Apenbos aan een hondenbos grenst. Honden mogen er vrij rondlopen. In de speeltuin uiteraard niet.

Fiets, tram of auto

Kom bij voorkeur op de fiets of neem (als het na het coronagebeuren t.z.t. weer mag) tram 12. Wil je toch echt met de auto? Parkeren kan aan de Laan van Poot (betaald parkeren denk ik, maar dat weet ik niet zeker) of aan de Nieboerweg aan de andere kant van de Bosjes van Poot (maar dan moet je dus wel eerst door het bos).

Wat als het te druk is?

Mocht het onverhoopt te druk zijn in Het Apenbos ga dan de bossen of de duinen in (de Bosjes van Poot of iets verder naar het Westduinpark waar je ook nog een natuurlijke speelplaats hebt) of wijk uit naar een andere speeltuin, zoals deze hieronder.

fiets-vogelwijk

Speeltuin Nachtegaallaan

Vlakbij zit de speelplaats Nachtegaallaan. Ook daar zijn enkele toestellen, zoals een glijbaantje en wat houten palen. Niet veel, maar kinderen hebben er wel speelruimte. De speeltuin aan de Nachtegaallaan ligt langs een verborgen paadje, tussen de Mezenlaan en de Leeuweriklaan.

Op de foto’s hieronder zie je de speelplek op de Nachtegaallaan:

speeltuin-vogelwijk

natuurlijke-speeltuin-den-haag

Twee speelplaatsen vlak bijelkaar!

speeltuintips-den-haag

speeltuin-nachtegaallaan

Vogelwijk

De Vogelwijk is een chique Haagse wijk. Je vindt hier veel villa’s en grote huizen. Het is een rustige woonwijk om doorheen te wandelen. Bij de Kwartellaan (iets zuidelijker) zit ook nog een speelplekje.

De Vogelwijk grenst aan Duindorp.

Speeltuin in Duindorp: ’t Speelduin

Aan de chique Vogelwijk grenst (het weer heel andere) Duindorp. Hier vind je ’t Speelduin, een mooie grote zandspeeltuin aan de rand van de duinen. Zandspeeltuin ’t Speelduin zit er nu een jaar of 10. Toen mijn kinderen klein waren kwam ik hier regelmatig. Ook dit is een erg leuke (grotere!) speeltuin waar je zeker een keer naartoe moet! Je vindt zandspeeltuin ’t Speelduin aan een smal pad, de Wieringsestraat, op nummer 266.

Regen? Ga naar Koffie & Kind!

Mocht het onverhoopt gaan regenen dan is met hele kleine kinderen (baby, dreumes, peuter) het leuke Koffie & Kind ook een aanrader. Ik kwam hier regelmatig toen mijn oudste tussen de 0 en de 4 was. Het zit vlakbij het Apenbos, op Laan van Poot 38A. Momenteel zijn ze vanwege het coronavirus dicht, maar hopelijk gaat Koffie en Kind in juni weer open.

Wat is er verder nog in de buurt?

Het Apenbos ligt niet zo ver van het Haga ziekenhuis aan de Sportlaan (waar mijn kinderen geboren zijn). Vanaf het ziekenhuis is het 10 minuutjes lopen. Dus moet je daar toevallig eens zijn met de kinderen en beloof je ze daarna lekker ergens te gaan spelen, dan kan dat hier leuk. Wel ligt er vlak naast het ziekenhuis ook nog een leuke speeltuin.

Musea in het Statenkwartier

Kom je van buiten Den Haag en bezoek je het Museon, het Kunstmuseum of het Omniversum in het Statenkwartier dan zou je erna ook nog naar het Apenbos kunnen. Vanaf de musea is het 20 minuten lopen. Of neem bus 24, als je straks -na de coronatijd- weer voor de lol met het openbaar vervoer mag reizen. Nu is dat nog niet het geval.

Een dagje (of langer) naar Den Haag? Hier lees je meer doetips in Den Haag met kinderen. En hier nog meer leuke tips in Den Haag.

apenbos-laan-van-poot

Apenbos of Monkeybos

Nog even voor de zekerheid voor de jonge ouders in Den Haag: mocht je met een andere ouder met kids in het Apenbos of het Monkey bos hebben afgesproken check dan altijd even of je dezelfde speeltuin bedoelt: het Monkeybos in Meijendel, in de duinen bij Wassenaar (wat ook heel leuk is en waar kleine kids ook heerlijk kunnen ravotten!) of het Apenbos in het bos in Den Haag.

Verwar het dus niet met het Monkeybos!

En mocht je zien dat je in het verlengde van de Nachtegaallaan moet zijn vergis je dan niet als je vanuit de stad aan komt fietsen en stop niet al bij speelplaats Nachtegaallaan. Voor het Apenbos moet je nog iets verder, de Laan van Poot over. Je moet echt de speeltuin direct aan de rand van het bos hebben. Met deze aapjes bij de ingang:

speeltuin-kleuters-den-haag

Nou, uitlaten maar die aapjes!

leuke-speeltuin-den-haag

ivio-school-den-haag

Apenbos op Google Maps

Hier vind je de locatie van het Apenbos op Google Maps. Het zit direct tegenover Scoutinggroep Be Pals Prinses Juliana (Laan van Poot 93) en het IVIO, een school voor speciaal onderwijs van de Stichting Haagsche Schoolvereniging (Laan van Poot 91).

waar-is-het-apenbos-den-haag

Locatie Apenbos Den Haag

Op het kaartje hierboven heb ik de locatie van de speeltuin in de Bosjes van Poot nog iets duidelijker aangegeven. Ook zie je dat het Apenbos relatief dichtbij Duindorp en het Zuiderstrand ligt.

Op de plattegrond heb ik erbij gezet waar strandpaviljoen De Staat, Zuid en La Cantina zich bevinden. Wil je dat te voet doen dan ben je zo’n 15 tot 30 minuten aan het wandelen.

Tip: Ook is het een aanrader om vanuit de Bosjes van Poot naar het aangrenzende Westduinpark te gaan.

Tips met jonge kids in Den Haag

Woon jij als ouder met jonge kinderen in Den Haag en zoek je leuke dingen om te doen met je peuter of kleuter? Dit vind je denk ik ook leuk:

Op ontdekkingstocht in Avonturia
Speeltuin De Verademing
Kindertheater in de Nieuwe Regentes
Beeld & Geluid Den Haag (voorheen COMM)
Dagje Drievliet
Kids tips Den Haag
Lekker de Haagse natuur in
Strandtenten Scheveningen
Leuke ideeën voor kinderpartijtjes in Den Haag

Nog veel meer leuke tips in Den Haag lees je hier: blogs over Den Haag. En kijk ook eens bij mijn tips in Rotterdam!

mama-blog-den-haag

Niks missen? Volg mijn voetstappen: Follow my footprints op Facebook, Twitter of Instagram.

1 gedachte over “Het Apenbos in Den Haag, leuke speeltuin in de Vogelwijk!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven