Hét reisboek dat je gelezen moet hebben

Hét reisboek dat je gelezen moet hebben

In mijn leven las ik meer dan 100 reisboeken. Ik heb een aantal favorieten, maar er is één reisboek dat met vlag en wimpel boven al die andere mooie reisboeken uitsteekt. Eentje die zo anders is dan alle andere reisboeken en reisverhalen! Dat is ‘De kunst van het reizen’, een reisboek dat echt over het wezen van reizen gaat en direct je reislust opwekt. Een absolute must read voor reisfanaten!

de-kunst-van-het-reizen

De kunst van het reizen

De kunst van het reizen van Alain de Botton is by far het beste reisboek dat ik ooit gelezen heb. Het is geen gewoon reisboek, geen boek dat zich in een bepaald land afspeelt, het is ook geen verslag of bundel reisverhalen, nee, het gaat verder dan dat.

Het is een filosofisch getint (maar absoluut niet zwaar) boek over de kunst van het reizen en over schrijvende reizigers en reizende schrijvers door de eeuwen heen. Baudelaire, Flaubert, von Humboldt, ze komen allemaal aan bod.

De bestemming doet er eigenlijk niet toe, zei Baudelaire al. Waar hij werkelijk naar verlangde was weg te gaan:

‘Waarheen dan ook! Waarheen dan ook! Als het maar ver van deze wereld is!’

Is willen reizen een vlucht uit het dagelijks leven?

De Kunst van het Reizen gaat over het willen vluchten, ver van hier, ook in vroeger tijden al. Flaubert bijvoorbeeld zag de Oriënt als ontsnapping uit de gegoede kleinburgerlijkheid en de burgerzin van zijn omgeving. Ik denk dat dat voor veel reizigers, van backpackers tot mensen die een tijdje in een ander land willen wonen, nog steeds opgaat.

Baudelaire zag het mijmeren over reizen als een kenmerk van hoogstaande zoekende zielen die geen genoegen konden nemen met de einders van het vaderland. Alexander von Humboldt:

‘Ik werd gedreven door een onbestemd verlangen vanuit een saai dagelijks leven naar een wondere wereld te worden gebracht.’

Het ervaren van reizen

Er wordt dieper ingegaan op het waarom van het reizen en hoe reizen wordt ervaren. Het boek nam mij van begin tot eind mee. Om nog wat quotes als voorbeeld te geven:

‘Weinig momenten in het leven werken zo bevrijdend als die seconden waarin een vliegtuig zich hemelwaarts verheft.’

‘Een vliegtuig dat ons over luttele uren zou afzetten op een plek waaraan we geen herinneringen hebben en waar niemand onze naam kent.’

‘Na uren dromen in de trein kunnen we het gevoel hebben tot onszelf te zijn gekomen, weer in contact te zijn gebracht met emoties en ideeën die belangrijk voor ons zijn.’

Beeldend, maar ook realistisch

Word jij ook blij van deze quotes en van woorden als ‘de exotiek van chaos’, dan moet je het zeker lezen. Toch is het geen hoogdravend of zweverig boek. Het is mooi en beeldend geschreven, maar juist ook realistisch:

‘Het genoegen dat we aan reizen beleven is misschien eerder afhankelijk van onze instelling dan van onze uiteindelijke bestemming.’

‘Dat we plekken vaak niet zozeer mooi vinden op grond van esthetische criteria als wel op grond van psychologische criteria: omdat ze een waarde of stemming belichamen die voor ons belangrijk is.’

‘Als we thuis ongelukkig zijn geven we het weer of de lelijke gebouwen om ons heen de schuld, maar op een tropisch eiland komen we er (na een ruzie in een vakantiehuisje van raffia onder een azuurblauwe lucht) achter dat…’

Nou ja, lees het zelf maar. Het blijft voor mij hoe dan ook een boek dat de reislust opwekt.
Denk niet dat het een ouderwets boek is, voor reizigers van nu is het nog steeds heel herkenbaar zijn. De wereld willen ontdekken is iets van alle tijden. Het boek is absoluut de moeite waard. Niet voor niets wordt het steeds opnieuw uitgegeven.

Het ultieme reismijmerboek mét inhoud!

Wat kost het boek?

Ik heb de editie uit 2004, uitgegeven door Pandora. De nieuwste druk is van augustus 2015, van uitgeverij Olympus Pockets en kost 15 euro. Bestellen kan via Bol.com: De kunst van het reizen. Tweedehands al voor 6,95. De oorspronkelijke 1e druk verscheen overigens in het Engels: The Art of Travel.

Lees ook: Hoe word ik wereldreiziger?

Nog meer mooie reisboeken

In een apart blog geef ik je nog een keer een overzicht van reisboeken die ik las over specifieke bestemmingen of boeken met verhalen die zich in een bepaald land afspelen. Reisboeken, romans en waargebeurde verhalen die ik echt absoluut zou aanraden als je naar die landen op vakantie gaat of er rond gaat reizen.

Je kunt ook zelf alvast kijken bij de mooie reisboeken op Bol.com.

verborgen-werkelijkheid

De verborgen werkelijkheid

Tot slot wil ik hier wel alvast nog één tip geven specifiek voor de reisbloggers onder mijn volgers. De Kunst van het Reizen moet je sowieso gelezen hebben, maar ook deze kan ik aanraden: De verborgen werkelijkheid – reizen tussen feiten en fictie. Het boek is samengesteld door Gaston Dorren en Hans van de Veen. Het is destijds (1995) uitgegeven door het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT Publishers).

Op de achterflap staat:

Wie een verre samenleving echt wil leren kennen, moet z’n zintuigen aan het werk zetten. Zien, proeven, ruiken, horen, voelen.

‘Proef het voedsel, ruik de geur op de markten, lees de graffiti op blinde muren, onderga het openbaar vervoer en kijk eens een avondje lokale televisie. Wie in een andere cultuur goed om zich heen kijkt, vindt een schat aan informatie. Dit boek wil de nieuwsgierige reiziger wijzen op minder voor de hand liggende informatiepatronen.’

De manier waarop je andere landen en culturen aanschouwt

Het gaat over de manier waarop je in vreemde landen de wereld om je heen kunt aanschouwen en hoe je kunt interpreteren wat je ziet. Waar let je op op reis? Waar haal je je informatie vandaan? Het boek moedigt je aan ook eens op ándere dingen te letten, voor zo ver je dat niet zelf al deed. Ik deed dat eigenlijk als vanzelf altijd al, maar kennelijk doet niet iedereen dat.

Lastige vragen en situaties

Cultuurverschillen komen aan de orde en ook hoe je omgaat met bepaalde vragen. ‘Ben je getrouwd?’ Zeg dan: ‘Ja, maar hij/zij kon niet meekomen.’ Word niet boos in situaties die anders lopen en trek niet te snel conclusies uit wat je min of meer toevallig ziet.

Vreemde culturen doorgronden

Wil jij op je volgende reis dus meer zien dan wat je in eerste instantie ziet, en wil je vreemde culturen en samenlevingen nog beter doorgronden, dan móet je dit boek lezen. Net als De kunst van het reizen vind ik ook dit een must voor elke reisjournalist, reisschrijver én voor elke reisblogger!

Bestel het boek

Ik las dit boek al bijna 15 jaar geleden, maar toen al vond ik het heerlijk leesmateriaal; de wereld is inmiddels veranderd, maar wat erin staat gaat nog steeds op. Op Bol.com zag ik alleen nog een tweedehands exemplaar. Hebben? Bestel het boek dan snel voordat je te laat bent. En vraag anders rond bij gespecialiseerde reisboekhandels en antiquariaten.

Boekenweek

De Boekenweek is begonnen, dus dat is een mooie reden om jezelf of een reisfan in je omgeving een mooi boek cadeau te doen. Hier vind je meer mooie reisboeken.

Aan de zijkant rechts op mijn blog vind je trouwens ook twee boeken waaraan ik meegewerkt heb: Te Gast in Thailand en Hoe word ik Wereldreiziger.

Een vraag aan jou!

Heb jij een boek gelezen waarvan je zegt ‘Nou, als je bovenstaande boeken goed vindt dan moet je deze ook gelezen hebben’, vertel het! Ik wil het weten! Ondanks al die mooie boeken die ik gelezen heb lees ik door tijdgebrek en de vele online bezigheden nu zélden nog een boek, maar daar moet maar eens verandering in komen.

de kunst van het reizen verborgen werkelijkheid foto d miltenburg

Als je deze blog interessant vond, vind je dit waarschijnlijk ook leuk: Vrouwen rond de wereldToiletten wereldwijd, Het geheim van Laos en Hoe word ik wereldreiziger.

 

20 gedachten over “Hét reisboek dat je gelezen moet hebben”

  1. Ik zou echt een keer weer tijd moeten maken om te lezen! Dit lijkt me een heel fijn boek Denise. Helaas blijft lezen er al een tijdje bij… 9 levens (ook de moeite waard over 9 verschillende “gewone” Indiërs en hun bijzondere leven) ligt al meer dan een half jaar op mijn nachtkastje. Thx voor de tip.

    1. Heel herkenbaar hoor! Ik heb ook nog steeds mooie boeken liggen waar ik niet aan toe kom. Toevallig ook één ‘over’ India: ‘Een huis zonder spiegels’. Zelfs aan tijdschriften kom ik niet toe.

  2. Beide boeken klinken me als muziek in de oren. Sorry, ik lees ook niet veel meer. De Koranroute van verslaggever Rudi Rotthier vond ik erg interessant. Dwz. De paar hoofdstukken die ik heb gelezen voor mijn zwangerschapsverlof, de rest zou ik tijdens lezen, maar dat verlof ging niet door. Het lijkt niet op de boeken die je beschrijft, maar ik moest er wel aan denken.

    1. Ik lees ook zelden nog Jenny. Dat komt toch echt door het online tijdperk. Jammer hè? Misschien moeten we het af en toe toch weer eens gaan doen.

  3. Het boek dat ik met heel veel plezier heb gelezen was “Ik woonde in een grot” toen ik in Jordanië was en zelf ook Petra bezocht. Dat was echt een hele goede combinatie en ik heb me voorgenomen om vaker een boek te lezen over de bestemming die ik bezoek. Het boek “Hoe word ik een wereldreiziger staat ook in mijn boekenkast :)”

    1. Ja, je zei het laatst al, maar leuk dat Hoe word ik Wereldreiziger in je kast staat! Het boek dat je noemt ken ik niet, maar mocht ik naar Jordanië gaan (het staat hoog op mijn wensenlijstje), dan zal ik het zeker onthouden. En inderdaad: boeken lezen die zich in een land afspelen als je naar dat land toegaat, dat deed ik vroeger heel veel. Vooral als je er bént of net terug bent leeft het nog meer. Daar heb ik ook een paar mooie voorbeelden van die ik nog in die andere blogpost wil verwerken. Hopelijk lukt dat deze week nog.

  4. Toen ik zestien was, las ik The Great Railway Bazaar van Paul Theroux. Dát boek heeft mij op jonge leeftijd in één ruk uit mijn comfort zone van fietstochtjes langs jeugdherbergen weggehaald en kort daarna kocht ik mijn eerste Interrail kaart voor 480 gulden en reisde een maand lang mijn neus achterna. Net als Theroux coupés met hippies en zigeunerfamilies op de Balkan gedeeld. Op godverlaten stationnetjes gedropt. Omslachtig aan Joegoslavische douanebeambten uit moeten leggen dat mijn waspoeder écht geen onversneden coke was, door het met water aan te lengen. Had ik daar toen maar een dagboek van bijgehouden….

  5. Ik weet het niet…..ben meer van de detective of gewoon een gaaf boek met vooral veel mooie foto’s (over reizen en de wereld om ons heen natuurlijk). Ik wordt altijd een beetje druk in mijn hoofd van dit soort boeken en wil dan heel hard met mijn armen gaan zwaaien of rond springen. Ben ook geen lezer van literatuur en op de Havo goed gekelderd in mijn cijfer voor Nederlands na de verplichte “literatuur”onderdelen. Daarna las ik jaren niets meer terwijl ik als kind boeken vrat. Gelukkig lees ik inmiddels weer volop, mijn boeken zijn verruild voor een E reader die ook in het donkere tentje geweldig is!

  6. Met je zintuigen de vreemde wereld verkennen doe ik automatisch als hooggevoelig typje, soms komen die indrukken dan hard binnen, maar vaak is het juist zo mooi en maakt het dat ik extra geniet. Het lijkt me dus een mooi boek (die tweede), maar ook de quotes uit de eerste spreken me aan. Ik lees nog best veel, iedere dag voor ik ga slapen, maar meestal thrillers. Voordat ik naar Australië ging heb ik heel veel boeken over aboriginals gelezen, heb er bijna een plank van vol 😉 e-readers zijn inderdaad ideaal, zeker op reis!

  7. Ik vind het heerlijk om reisboeken te lezen. Zeker wanneer ik even geen reizen op de planning heb staan, is er niets fijner dan wegdromen of filosoferen bij een reisboek.

  8. Leuk! Thnx voor de tip. Ik ben gek op reisboeken en behoorlijk wat gelezen, maar deze kende ik nog niet. Ik zal eens kijken of ik ‘m ook als e-book kan vinden. Kan ik ‘m mooi vanuit m’n hangmat lezen 🙂 Je andere tips voor boeken ga ik ook eens bekijken. Ook weer wat titels die me niets zeggen. Dank nogmaals! 🙂

  9. Goede tips! Pin ik om te onthouden, vooral ook voor mijn reisboekenclub die ik net gestart ben 🙂 Het is soms vreemd welke boeken je zin doen krijgen om te reizen, hoeft daarom niet persé een typisch reisboek te zijn of naar verre landen. Ik vond bijvoorbeeld de Da Vinci Code van Dan Brown ook erg leuk. Dit dan vooral voor de citytrips zoals Parijs en Londen. Ik las overigens een geïllustreerde uitgave met prachtige foto’s van bijvoorbeeld het Louvre in Parijs. Daar ik de meeste plaatsen al bezocht had in het boek was het erg herkenbaar. Voor ik het wist kwamen er allerlei andere fijne reisherinneringen boven gedreven en had ik zin om te vertrekken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven