senegal-blog

Hoe zijn de Senegalezen? Mannen, vrouwen en kinderen in Senegal in beeld. 

Als je overweegt een vakantie naar Senegal te boeken of als je een mooie rondreis door Senegal wil maken, vraag je je misschien af hoe de Senegalezen eigenlijk zijn. Zijn ze vriendelijk, behulpzaam en gastvrij? Hoe is ‘de Senegalees’?  

Een kennismaking met de goedlachse Senegalees. 

hoe-zijn-senegalezen

Hoe zijn Senegalezen?  

Tijdens mijn bezoek aan Senegal –lang geleden al- heb ik heel wat Senegalezen ontmoet. Eén ding hadden ze bijna allemaal gemeen: die heerlijke lach! Een stralende lach. Geen gemaakte lach, geen voorzichtige glimlach, maar een welgemeende, hartelijke en soms zelfs uitbundige lach!  

Senegalezen leken vaak zo vrolijk en daar word je vanzelf ook vrolijk van. Heel anders dan de doorsnee blik van de gemiddelde Nederlander. Maar goed, ik was indertijd Nederland goed zat, dus dat kan meegespeeld hebben. Gestreste mensen in grauwe kleren die gehaast over koude perrons renden, zo zag ik Nederland ongeveer. Hoe anders was het straatleven in Senegal!  

busje-senegal

De goedlachse Senegalees 

Thailand mag dan wel bekend staan als ‘het land van de glimlach’, maar de Senegalezen lachen veel meer is mijn ervaring. Waar we ook kwamen, in Dakar, middenin de stad, op de markt, aan de kust, op het eiland Gorée, bij Lac Rose, in natuurparken of elders in het land, overal was daar die mooie lach. Die brede lach. Die stralende mond vol witte tanden die door hun donkere huid extra opviel.  

Als Thailand het land van de glimlach is, dan is Senegal het land van de stralende lach.  

Senegalese cultuur versus Thaise cultuur 

Aangezien ik vlak na mijn bezoek aan Senegal voor werk naar Azië verhuisde zag ik het verschil maar al te goed. Zo open, goedlachs en expressief als de Senegalezen waren, zo gesloten vond ik de Thai toen ineens, ook als je al weken of maanden met ze werkte. Dat gaf niet, mijn Thaise collega’s waren lief op hun manier, maar opvallend was het wel. Ik moest dus aan het begin best even wennen aan de Thaise cultuur. 

Senegalezen waren zo anders!

kinderen-in-senegal
baby-senegal

Open, gastvrij en vriendelijk 

Wellicht zit het in de West-Afrikaanse cultuur, maar bijna overal waar we in Senegal kwamen was er die hartelijke lach, dat vriendelijke onthaal, die gastvrijheid en openheid. Ik vond het mooi. Niet alleen in het hotel, waar ze afhankelijk zijn van toeristen en dus klantvriendelijk moeten zijn, maar juist ook gewoon op straat, onverwacht. In het verkeer, op marktjes of waar dan ook.  

senegalezen

Het ‘echte’ Afrika 

Was het liefde op het eerste gezicht? Nee, bij aankomst in Dakar moest ik echt even wennen: ook al was ik al eerder op het Afrikaanse continent geweest, dit was wel duidelijk het ‘echte Afrika’. Geen Noord-Afrika, maar West-Afrika.  

Toen we de luchthaven uitkwamen zag het letterlijk zwart van de mensen. Overal waar we keken zagen we alleen maar Senegalezen, en véél. Er was geen toerist te bekennen. En ja, dan is Afrika best even wel overweldigend. De culture shock was echter van korte duur. Door de openheid van de Senegalezen voelden we ons snel welkom.  

Lees ook: Bijzonder vervoer op reis.

dakar-senegal

Leuke Senegalezen 

Van de meer dan 50 landen die ik heb bezocht en de vele verschillende culturen die ik daardoor ontmoet heb vind ik de Senegalezen nog altijd de leukste en dat wilde ik altijd al eens laten zien. Met de wedstrijd van Oranje tegen de Senegalezen afgelopen maandag als aanleiding besloot ik het eindelijk eens te doen. Het resultaat is een blog vol foto’s van de vrolijke, enthousiaste, muzikale en expressieve Senegalezen. 

senegal-kind-trommel

Op straat en op de markt in Senegal 

Je ziet foto’s die ik maakte van Senegalezen op straat, op de markt, in het verkeer en aan de kust van Dakar. Ik heb plekken proberen te achterhalen en heerlijk via Google Maps door Senegalese straten gezworven, maar ik kan niet alles terugvinden, het was immers nog ver voor de smartphones; ik had zelfs nog geen digitale camera. Ach, het doet er ook niet toe, geniet gewoon van de foto’s! 

markt-dakar

In Senegal leek iedereen veel vrolijker, terwijl de omstandigheden dat in veel gevallen allerminst waren.  

houtsnijders-senegal
markt-senegal-bezoeken

Meisjes en kinderen in Senegal 

Op het strand van Dakar zagen we vrouwen en meisjes die zeewier verzamelden. Leuk weetje: we wandelden hier op de uiterste westpunt van het Afrikaanse continent!  

westpunt-senegal
kinderen-strand-senegal
meisje-senegal

Baby Senegal

Ook ontmoetten we een moeder met een baby. Zo’n schatje! 

senegal-kinderen
moeder-met-baby-senegal

Mensen in Senegal

Ook buiten de stad ontmoetten we lieve mensen. Hieronder zie je o.a. Lac Rose en mensen in een dorpje er vlakbij.

senegal-vakantie
roze-meer-senegal
lac-rose-zoutmeer-senegal

Dagelijks leven in Senegal 

Natuurlijk lachte niet íedereen die we tegenkwamen. Niet iedereen is altijd maar vrolijk. Soms is er simpelweg geen reden om te lachen. Het dagelijks leven in Senegal is voor de meeste mensen ook echt niet makkelijk.
Hieronder dus ook wat foto’s waarop je die andere kant ziet:

senegalezen-strand
visvangst-senegal
kinderen-senegal
dakar-centrum
kinderarbeid
lake-retba
senegalezen
malinees
Een Malinees in Senegal.
senegalese-verkoopster

Contact met de locals 

Toch vond ik -over het algemeen- de Senegalezen heerlijk open en expressief, met een aanstekelijke lach en leuke uitstraling. In sommige landen was ik meer gefocust op het landschap en de dingen die ik wilde zien, in Senegal was er veel meer contact met de mensen. Wat mij betreft droeg dat zeker bij aan de fijne reiservaring die ik had in Senegal. 

Natuurlijk is alles een momentopname, een wisselwerking ook, en is het deels persoonlijk, en dus subjectief, maar mij is dit altijd bijgebleven, terwijl ik toen al behoorlijk wat verre landen had gezien en ook daarna nog veel landen bezocht.  

Na de vele verre reizen die ik gemaakt heb zijn de goedlachse Senegalezen me altijd bijgebleven. 

senegalese-man

Senegalezen in Europa 

Niet alleen in Senegal zelf, maar ook in Parijs en Madrid kwam ik ze tegen. Zowel in Frankrijk als Spanje zie je best veel Senegalese straatverkopers. We hadden leuke gesprekken met ze. Ze waren verbaasd dat ik in Senegal was geweest.

Zelfs nu hoor je nog steeds niet vaak dat mensen op vakantie naar Senegal gaan, maar toen was het echt nog uitzonderlijk.  

Senegalese straatverkopers 

We keken de Senegalese verkopers niet met argusogen aan om er vervolgens met een grote bocht omheen te lopen, zoals sommige toeristen doen die direct aan illegaliteit en andere dingen denken, maar namen even een kijkje bij hun koopwaar en maakten een praatje. En ja, natuurlijk weet ik wel dat je eigenlijk dat geliefde voetbalshirt wat mijn zoon wilde hebben niet bij hen moest kopen, maar we deden het toch. Ze hebben er jaren plezier van gehad, niet alleen met interrailen maar ook erna nog.  

Op de foto hieronder zie je ze in Barcelona. Ik nam de foto vanuit de hop on hop off. Hun koopwaar stallen ze uit op een laken met touwen, zodat ze het snel als grote knapzak op hun rug kunnen gooien als de politie eraan komt. Mijn kinderen keken er vol verwondering naar. Op Geografie.nl las ik een artikel over de Senegalese straatverkopers in Barcelona.     

senegalese-straatverkopers-barcelona

Senegal in Qatar  

Afgelopen maandag viel er natuurlijk niet zoveel te lachen voor de Senegalezen toen ze op het WK in Qatar van Oranje verloren, maar vanmiddag om 14:00u spelen ze tegen thuisland Qatar en ik gun ze echt een overwinning!  

Ik was uiteraard blij dat Nederland gewonnen had afgelopen maandag (en moest lachen om de vele tweets over het getrommel van de Senegalezen), maar ik vond het best een beetje sneu voor Senegal. Dus voor vandaag:

Bonne chance Sénégal!  

Foto’s zeggen niet alles 

Als je een foto van iemand ziet of als iemand een brede lach toont, weet je natuurlijk nog niet hoe hij of zij ís, of ‘hoe een cultuur is’, maar hopelijk hebben m’n foto’s van Senegal je toch een indruk van de mensen in Senegal gegeven.  

Eigenlijk werd er nog meer gelachen dan je ziet en zijn een aantal leuke foto’s, vooral ook die ik juist ‘s avonds maakte, mislukt. Ik maakte de foto’s nog met een compact camera in een tijd waarin je geen honderden foto’s per dag maakte. Ik zou nu uiteraard mooiere foto’s maken.  

lac-rose-senegal
Hier zwem ik in Lac Rose.

Follow my footprints in Senegal 

Hieronder sta ik zelf nog op een paar foto’s, samen met vriendin Evelien met wie ik Senegal bezocht. Let niet op m’n outfit en bril (die ik toen soms droeg), maar kijk gewoon even voor een indruk van Senegal en de Senegalezen.  

ile-de-goree
goree-eiland

Senegal is weer eens een heel ander land om te bezoeken dan de bekende reislanden.

meisje-markt-senegal

Rondreis Senegal boeken 

Wil je naar Senegal toe, boek dan een strandvakantie of rondreis naar Senegal. Je boekt al een 8-daagse rondreis Senegal, wat ideaal is als je niet zo lang de tijd hebt. Ook in een week kun je heel veel zien!  

Zonvakantie Senegal

Wil je een zonvakantie naar Senegal boeken? Kijk dan hier:  

senegal-strandvakantie

Senegal ontdekken vanuit Dakar 

Wij verbleven in Dakar, in een hotel aan de kust. Vanaf de hoofdstad Dakar kun je veel kanten op. Ile de Gorée, het roze meer Lac Rose en natuurpark Bandia (waar je op safari kunt) liggen er allemaal niet ver vandaan en behoren tot de hoogtepunten van Senegal.  

footprints-senegal
Ik in Senegal (mei 2001)

Hotels aan de kust van Senegal

Het hotel waar we verbleven is helaas niet meer in gebruik (het staat er nog, maar is verlaten), maar elders aan de kust van Senegal vind je ook mooie hotels. Je vindt ze via de Vakantiediscounter. Of ga met TUI naar Senegal.  

Het zijn heerlijke hotels voor een zonvakantie waarbij je ook het een en ander kunt zien. Want ja, als je een zonvakantie naar Senegal boekt is het natuurlijk wel zo leuk om ook wat uitstapjes te maken om het land en de mensen wat beter te leren kennen. Zonde om het niet te doen!  

strandhotel-senegal

Senegal of Gambia?  

Wil je vooral buurland Gambia zien, maar wel wat van Senegal meepakken? Tijdens een rondreis Gambia en Senegal kun je de meest interessante plekken van Gambia combineren met een bezoek aan Niokolo Koba National Park in Senegal, maar de focus ligt bij deze reis wel echt op Gambia.  

Naar het Engelstalige Gambia kun je een goedkopere zonvakantie boeken, maar het Franstalige Senegal is toch weer heel anders en ook echt leuk om eens te zien! 

Alle foto’s in dit blog heb ik –lang geleden- zelf gemaakt. Ik bezocht Senegal in mei 2001, samen met vriendin Evelien. Alweer dik 21 jaar geleden dus! 

4 gedachten over “Hoe zijn de Senegalezen? Mannen, vrouwen en kinderen in Senegal in beeld. 

  1. Lianne

    Wij hebben 3 weken rondgereisd met auto en chauffeur door Senegal en 1 nachtje voor de doorsteek door Gambia.
    Als gezin met 3 pubers. Wij hebben hele andere ervaringen met de Senegalezen. Niet behulpzaam maar vooral chagrijnig en argwanend. We waren dan ook heel blij dat we weer naar huis mochten na 3 weken. Onze eerste keer westafrika, maar nooit weer. Fotoboek vol prachtige kleurrijke fotos, maar echt geen toffe reis. 10 x liever naar Thailand waar de mensen echt gemeend vriendelijk zijn, waar je waar krijgt voor je geld en waar je minder op je hoede hoeft te zijn om opgelicht te worden.

    1. Denise Bericht auteur

      Wat jammer. Ik heb echt een totaal andere ervaring.
      En wat Thailand betreft: ik hou van Thailand en hoop er zeker weer snel eens terug te gaan, maar die glimlach is ook niet altijd echt. Als je er wat langer woont merk je dat wel. Maar goed, het is in Thailand wel veel makkelijker rondreizen en los daarvan is het prachtig, divers, heerlijk eten, veilig, etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *