In je eentje vliegen met kinderen

In je eentje vliegen met kinderen

In je eentje op vliegvakantie met kinderen kan best even pittig zijn. Je staat er alleen voor. Gaat alles wel goed? Red ik het allemaal? Inmiddels heb ik het vier keer gedaan en ik kan oprecht zeggen: ik vind een vliegreis met kinderen juist hartstikke leuk! Ja, ook als single mama! Oké, je moet niet verwachten dat je lekker uitgerust terugkomt van vakantie, maar als je het toch maar weer in je eentje voor elkaar krijgt voelt dat best wel stoer.

De foto’s van de vakanties waarin de kinderen nog peuter en kleuter waren toen ik met ze vloog verwerk ik wel een keer in een ander blog, en over de douaneformaliteiten wil ik het ook nog een keer hebben, maar voor nu laat ik de meest recente trip zien: half augustus ging ik 6 dagen met de kinderen naar Turkije.

Ik maakte niet alleen foto’s van de vliegreis maar ook van de reis naar Schiphol en de nog best wel lange busreis ter plekke. Hoe ging het onderweg?

Vliegen met kinderen in een reeks vrolijke foto’s, een plog (pictureblog) is het eigenlijk:

openbaar-vervoer-denhaag-schiphol
Met het openbaar vervoer reisden we van Den Haag naar Schiphol. Wachten op de tram en dan verder met de trein.
reis-kinderen-schiphol
Op de roltrap op Schiphol. Richting check-in. Ze hebben er zin in!
kinderen-schiphol-vliegtuigen-kijken
Vliegtuigjes kijken op Schiphol. Is dat die van ons?
vakantie-single-mom-kids
Nog even gek doen voordat we zo het vliegtuig in gaan.
vliegen-arkefly-tui-kids
Yeah, we mogen instappen. Spannend!
vliegen-alleestaande-ouder-kinderen
Het vliegtuig vertrekt bijna. Fasten your seatbelts! And smile. 😉 (Omdat ik zo laat boekte -het was echt een superlastminute- was ik even bang dat we niet meer naast elkaar konden zitten, zeker toen stoelen boeken niet lukte, maar de luchtvaartmaatschappij zorgt er altijd voor dat kinderen onder de 12 jaar naast een ouder komen te zitten. Via twitter kreeg ik dat snel voorelkaar.)
opstijgen-vliegtuig-kinderen
Daar gaan we hoor. Opstijgen maar! Ja, daar gaan we! (En ja, dan mogen we van mama een lolly.)
doen-meenemen-vliegtuig-kinderen
Zelf neem ik altijd wat leuke dingetjes mee om te doen in het vliegtuig, maar ze kregen ook iets.
vliegen-kinderen-vliegreis
Op de heenreis was het zo rustig dat we lekker konden bewegen. En dat in het hoogseizoen! Hopelijk gaat het met Turkije en Egypte toeristisch gezien niet de kant van Tunesië uit. Overal kan iets gebeuren; waakzaamheid betrachten moet overal, ook in de trein naar Parijs, maar dat krijgt geen code geel.
uitzicht-Lycische-kust-Turkije
We gaan bijna landen op Dalaman Airport. Wauw, wat een mooi uitzicht!
Jippe-Turkije
Ja, 2 uur in de bus is lang. Nog heel even rustig blijven zitten Jippe!
bus-met-kinderen-turkije
En zo laat als het al was waren ze nog steeds lief. We zijn er bijna!

Vier dagen lang genieten van het heerlijk warme weer, het eten, het zwembad, de mooie omgeving, een superleuke boottocht en de minidisco (waar nog aparte blogs over zullen verschijnen) en dan…

hotel-turkije-bus
En alweer terug naar huis helaas… Wachten op de bus die ons weer terug naar de luchthaven van Dalaman brengt.
transfer-icmeler-marmaris-dalaman
Nog 2 uurtjes te gaan. Zelf vind ik het altijd heerlijk om lekker naar buiten te kijken.
Marmaris-Turkije
In de bus in Marmaris, meer richting centrum, waar wij niet zaten.
plasstop-pauze-transfer-Turkije
Een plasstop tijdens de transfer. Fijn! Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. En wat een mooie wc.
Afslag- Dalyan-Dalaman
Op de terugweg besefte ik hoe dicht Dalyan bij Dalaman ligt. In Dalyan ben ik ook al 2 x geweest. Dat is echt een aanrader!
inchecken-Dalaman-luchthaven
In de rij voor het inchecken op de luchthaven van Dalaman.
dapartures-airport-Turkey
Leuk altijd zo’n bord waar bestemmingen op staan die ik nog niet kende. Het klinkt Russisch. Dat er best veel Russen in Turkije komen snap je zo wel.
Dalaman-airport-kids
Bo en Jippe op de luchthaven van Dalaman.
TUI-fly-Turkije
Daar staat het vliegtuig! En zal ik jullie eens wat zeggen? Na al honderden keren dat logo van Arkefly gezien te hebben en nu de nieuwe reclames voor TUI te hebben gehoord, besef ik pas voor het eerst dat ‘dat lachende mondje’ (zoals ik steeds tegen de kinderen zei) uit de letters TUI bestaat. Dat had ik dus nooit eerder zo gezien. Jij wel?
reizen-met-kinderen
Boarden! Jippe loopt met zijn nieuwe rugtasje voorop.
vliegtuig-kinderen
Wat zit er allemaal in het bedieningspaneel boven mijn hoofd?
happy-single-mom-vakantie
Happy single mom met kids in het vliegtuig.
uitzicht-kust-turkije
Wauw, mooi uitzicht over de Lycische kust bij het opstijgen!
veiligheidsinstructies-kaart-vliegtuig
Toch nog even de veiligheidsinstructies doorlezen hoor. (Ooit zei Bo als kleuter eens tijdens een vlucht een keer enthousiast: ‘O, dus als we in het water landen moeten we van díe glijbaan?’ :-))
raamplaats-stoelen-boeken-vlucht
Jippie, lekker uit het raampje kijken is leuk! (Heeft mama even pech… Die wil dat zelf namelijk eigenlijk ook altijd. ;-))
bagageband-schiphol
Wachten op de bagage. En wiens bagage kwam als allerlaatst? Die van ons.
terug-vakantie-schiphol
Het was een topvakantie! Kort, maar heel leuk!
cockpit-schiphol
Even in een echte cockpit zitten! Bij Planes@Plaza. (Tip: ook als je gewoon op Schiphol bent zonder dat je op vakantie gaat kan dat!)
ophalen-schiphol
Meestal ga ik daarna gewoon in mijn eentje naar huis, maar nu haalde mijn moeder ons op. Superlief en heel fijn! Het is leuk om meteen verhalen te kunnen vertellen.

 

Bo Jippe en ik op Schiphol
En nog even een foto van ons drietjes in de aankomsthal.

 

Wanneer we weer kunnen weet ik niet, maar deze mooie herinnering hebben we in elk geval!

Ben jij ook alleenstaande ouder?

Ben jij ook alleenstaande ouder en durfde je het tot nu toe niet aan in je eentje? Doe het gewoon!

Let op: als alleenstaande ouder met 2 kinderen onder de 2 moet je wel even bij de luchtvaartmaatschappij checken hoe het met vliegen zit; een baby moet namelijk altijd op schoot, dus dan kom je helaas toch één schoot te kort. Misschien dan toch een paar jaartjes wachten, dat lijkt me wel zo relaxt. Of neem oma en/of opa mee als dat kan, dat zie ik ook vaak andere alleenstaande ouders doen.

Een blog met mijn ervaringen over hoe dat dan is als alleenstaande ouder op zo’n vakantie staat nu ook online. Net als een blog over de leuke boottrip die we maakten (de kinderen vonden dat het absolute hoogtepunt van de vakantie!).

Wil jij ook alleen met je kinderen op pad?

Wil jij ook alleen met je kinderen op pad? Dat kan ook samen met andere eenoudergezinnen, op eenoudervakantie.

En je hoeft niet meteen te vliegen. Een dagje Amsterdam is ook leuk met kinderen. Of naar de zeehonden in Pieterburen. Of een dagje (of avondje!) strand. Of check deze originele overnachtingsadressen!

UPDATE: In mei 2016 ging ik met de kinderen alleen naar Griekenland. Hoe dat was lees je hier. We maakten o.a. een tour over het eiland.

Lees ook: Vakantie naar de zon op maximaal 3 uur vliegen.

9 gedachten over “In je eentje vliegen met kinderen”

 1. Goed om te zien dat jullie zo genoten hebben Denise! Fijn om je kids met zo’n big smile te zien. En de Lycische kust lijkt me zo mooi… Dat van TUI, ja grappig hè! Super sterk logo!

 2. Wow, echt wel stoer om zo met de kids op reis te gaan! Ik hoop dat ik dat later ook zo mag doen. En wat een leuke foto’s, iedereen ziet er echt happy uit! 

  1. Dank je wel. Ja, op pad zijn met kinderen geeft het allemaal nog net weer even een andere dimensie. Zonder is 10x makkelijker, maar mét is zéker zo leuk!

 3. Ik was wat aan het rondkijken naar in je eentje vliegen met baby, en kwam zo bij je blog uit. 
  Over een paar weekjes is het zover en vlieg ik met mijn ,dan 7 maanden, zoontje naar Turkije. Doodeng, maar ook leuk 🙂 
  Door jouw blog zie zie ik dat het niet onmogelijk is dus, en jij ging ook nog met 2!! Respect! Ik ga gelijk je andere blogs ook even lezen, leuk! 

  1. Ha Lies, wat dapper van je, en vooral: wat leuk! Als je met kinderen reist zijn er altijd mindere momenten, en met een baby is het ook echt niet makkelijk, maar ik weet zeker dat het goed komt. Toen mijn kinderen nog klein waren was mijn ex er nog wel bij, maar in mijn eentje met een baby of dreumes zou ik het ook gedaan hebben. Alleen in m’n eentje met een baby èn een dreumes niet. Dat lijkt me een beetje too much. 
   Ik moet nog op heel veel andere reacties van lezers reageren, maar ik wilde bij jou alvast zeggen dat je er aan denkt een briefje van je man of je ex (ik weet niet wat je situatie is) mee te nemen met goedkeuring dat je alleen met je zoontje gaat reizen en eventuele andere papieren (uittreksel uit het gemeenteregister en/of geboorteakte). Daar kan om gevraagd worden; bij mij is dat elke keer gebeurd. Mocht je uit elkaar zijn en jij hebt alleen het gezag dan hoeft het niet, maar dan is het handig een uittreksel uit het gezagsregister mee te nemen.
   Ik zal hier binnenkort eens een uitgebreide blog aan besteden, want het is best een hele papierwinkel als je uit elkaar bent. Maar misschien ben je dat niet en ga je gewoon alleen op reis. Maar dan nog is het slim het even uit te zoeken, Veel gedoe vind ik, maar eigenlijk is het allemaal met het doel kindontvoeringen tegen te gaan. 
   Waar ga je naartoe in Turkije?

   1. Ik ben ook “blij” dat ik maar 1 kind heb om mee te nemen hoor haha! 
    Dank je voor de tip over het briefje van de ex mee te nemen. 
    Die is hier niet nodig,  doordat ex in het buitenland (turkije)  woont en er geen erkenning van zoon is. Mijn achternaam, bewust gedaan ivm marechaussee etc en niet wetende of we altijd op goede voet zullen blijven. Waren uit elkaar toen ik nog niet wist dat mijn souvenir onderweg was 😉 
    Als het goed is hoef ik dan ook niets anders mee dan zoon zijn idkaart en visum. Toch? 
    De reis gaat lekker vertrouwd naar het rustige Side. Volgend jaar de Lycische kust eens bekijken denk ik. Kriebelt weer helemaal als ik die verhalen van jou lees! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven