Interview met reisexpert Laura van de VakantieDiscounter: Hoe moet het met de vakantie?

Interview met reisexpert Laura van de VakantieDiscounter: Hoe moet het met de vakantie?

Wat reizen en vakanties betreft zijn het lastige tijden, dat weten we allemaal. We hebben er allemaal mee te maken. Iedereen wil weten of de vakantie door kan gaan en zo ja, waar naartoe en hoe? En niet alleen reizigers, maar ook reisbloggers en reisbranche kunnen alleen maar hopen dat het tij zo spoedig mogelijk weer keert.

Zal het ooit weer worden zoals het was? We weten het nog niet. Vooralsnog zitten de meeste mensen vooral met concrete vragen over een aanstaande vakantie. Omdat ik ook niet overal antwoord op heb was ik benieuwd hoe Laura Vlaanderen van dé VakantieDiscounter tegen een aantal zaken aankijkt.

Tips vakantie 2020

Heeft zij tips hoe je het deze zomer of later dit jaar het beste aan kunt pakken? Waar je beter wel of niet naartoe kunt in tijden van corona? Ook zij heeft geen glazen bol, maar zij of haar collega’s hebben wel dagelijks met tientallen tot honderden omboekingen en annuleringen te maken, dus Laura’s kijk op de zaken is op zijn minst interessant.

Kunnen we nog op vakantie?

2020-waar-naartoe

Interview met Laura van dé VakantieDiscounter

Ik heb haar een paar vragen voorgelegd en in dit blog geeft ze daar antwoord op. Hopelijk heb je er iets aan! Heb je bij dé VakantieDiscounter geboekt en wil je concreet weten hoe het met jouw reis zit, dan raad ik je aan te checken wie jouw reis uitvoert (dé VakantieDiscounter werkt namelijk samen met diverse reisorganisaties) en in dit overzicht met betrekking tot vakanties en corona te kijken wat er tot nu toe geannuleerd is.

Update 15 juni 2020: Check voor een up to date reisadvies in verschillende landen ook altijd de website Nederland Wereldwijd. Let op, een aantal landen zal nog open gaan voor Nederlandse reizigers.

Uiteraard verandert de situatie nog steeds met de dag en blijf je als reiziger -als het weer kan- zelf verantwoordelijk voor het wel of niet op vakantie gaan de komende tijd en kunnen er geen rechten ontleend worden aan uitspraken in dit artikel, maar dit is wat ik Laura op 11 juni vroeg en waar zij op 12 juni antwoord op gaf.

De cursief geschreven tekst betreft Laura’s antwoorden, de overige tekst is van mij.

Wie ben je en wat doe je precies?

“Ik ben Laura, 39 jaar. Ik werk als content- en communicatiespecialist voor dé VakantieDiscounter, maar heb daarnaast ook nog een eigen fotografiebedrijf (reis- en portretfotografie) en breng veel tijd door op Instagram (het woord influencer vind ik nog steeds een rotwoord).

Voor maart hield mijn dagelijkse werk voor VakantieDiscounter vooral in dat ik – samen met mijn team – verantwoordelijk was voor content in de breedste zin van het woord. Social media, bestemmingsinformatie op de website, blogs over vakantiebestemmingen, hoteltips om te delen in nieuwsbrieven…. Noem maar op!”

mauritius-vakantiediscounter

Hoe ziet je werk er nu uit, in tijden van corona?

“Sinds half maart houd ik me vooral bezig met de crisiscommunicatie rondom corona. We informeren mensen over geannuleerde reizen, leggen uit hoe het precies met de vouchers werkt en verzamelen alle informatie omtrent de situaties op de populaire vakantiebestemmingen. Tevens help ik onze klantenservice om de meest gestelde vragen op een rij te zetten en hun te voorzien van de juiste communicatietools. Ik spring ook bij via webcare om te zien wat er leeft onder onze reizigers en daar onze communicatie op aan te passen.”

Kunnen we nog op vakantie?

Iedereen die in juni, juli of augustus op vakantie zou gaan wil natuurlijk weten waar hij of zij aan toe is. Of je nou een autovakantie gepland had staan, richting Middellandse Zee zou vliegen voor een heerlijke zonvakantie of een mooie rondreis ver weg zou maken. Dat laatste lijkt moeilijk te worden, maar ook dichterbij is nog veel onzeker, niet alleen wat de vakanties voor 1 juli betreft, maar ook over vliegreizen deze zomervakantie. Ook reisorganisaties zelf weten het vaak nog niet.

Op jullie website staat: ‘Vanwege de extreme drukte bij onze klantenservice zijn onze wachttijden langer dan wenselijk. Heb je een vraag over een boeking met vertrek in de komende twee maanden? Zodra we aanvullende informatie hebben over jouw vakantie – en weten of deze wel of niet doorgaat – word je direct op de hoogte gesteld. We hopen je uiteraard met onderstaande informatie al op weg te helpen.’

Tonen mensen begrip?

Het is super begrijpelijk dat reizigers willen weten waar ze aan toe zijn, zeker nu veel mensen de komende tijd het behoorlijk grote restbedrag moeten betalen. Tonen mensen begrip over het feit dat jullie ook nog niet alles weten en jullie je momenteel drie slagen in de rondte werken of krijg je veel boze en teleurgestelde mensen aan de lijn?

“Gelukkig over het algemeen wel. Niet altijd en dat kunnen we mensen niet kwalijk nemen als ze onzeker zijn over de uitvoer van hun reis of enorm lang in de wacht staan. Wel is dat af en toe frustrerend, want onze klantenservice medewerkers werken zich wél een slag in de rondte en krijgen daar niet altijd het respect voor dat ze in mijn ogen verdienen. Nu op een klantenservice-afdeling werken van een reisorganisatie (ook onze concullega’s ervaren dat zo) is best pittig.”

Omboeken? Maar wat of waar naartoe? Wat kan wel?

Voor de mensen die hun vakantie mogen omboeken is de grootste vraag natuurlijk: wat kan er wél. Waar wordt momenteel het meest naar omgeboekt voor de zomerperiode? Is dat vooral Nederland of zijn er nog andere landen waar nu extra vaak voor gekozen wordt?

“Dit wisselt enorm. Elke week als we denken dat een bepaald land het helemaal is, slaat het de week daarna weer om. Lange tijd merkten we een toename van bestemmingen dichtbij, logischerwijs. Maar na de persconferentie op 4 juni piekte Portugal opeens enorm. Ik ben benieuwd wat er volgende week weer uit de analyses komt. Spanje en Griekenland blijven immer populair overigens.”

Na de persconferentie op 4 juni piekte Portugal opeens enorm.

Hoe zit het met Italië?

Italië is een populair vakantieland. Eerder hoorden we al dat Sicilië actief toeristen wil trekken, maar ook andere delen van Italië zien de toeristen natuurlijk graag weer komen, als ze er met de auto kúnnen komen of toch kunnen vliegen. Naar welk deel van Italië verwacht je dat de meeste mensen dit jaar gaan of zie je al een trend?

“Nadat het coronavirus ervoor zorgde dat alle luchtruimen dichtgingen, hebben we regelmatig enquêtes gehouden onder onze vakantiegangers. Daaruit bleek dat men Italië dit jaar toch nog wel wilde mijden. En dat is niet gek; want we kregen ook best heftige beelden. Inmiddels is denk ik voor veel mensen wel duidelijk dat dit zich centreerde rond Lombardije. De eilanden zijn bijv. redelijk ongeschonden uit de strijd gekomen. Voor de zomervakantie en het najaar zien we dan ook Italië ook weer toenemen.”

Voor de zomervakantie en het najaar zien we ook Italië weer toenemen.

alberobello

En kunnen we nog naar Spanje?

In Spanje is momenteel een proef gaande met Duitse toeristen op de Balearen. Ook op de Canarische Eilanden zou weer gevlogen worden, maar vooralsnog is Spanje nog niet echt open. De situatie verschilt bovendien per regio. In Barcelona en Madrid is het sowieso nog lastig. Toch blijven veel mensen hopen dat ze deze zomer ‘gewoon’ weer naar Spanje kunnen. Naar welke delen van Spanje verwacht je dat allereerst weer vakanties mogelijk zijn?

“Sowieso denk ik dat alle delen van Spanje tegelijkertijd opengaan, op misschien wat regio’s na die een langere lockdown zullen hebben. Maar ik zet vooral in op de Canarische Eilanden, de Balearen en de Costa’s. Madrid hebben mensen misschien nog niet zo’n goede associatie mee.”

strand-zakynthos

En naar Griekenland of Portugal?

“Griekenland en Portugal zijn landen waar relatief weinig besmettingen geweest zijn en die als een van de eerste Zuid-Europese landen straks waarschijnlijk weer echt ‘open’ zijn voor toeristen. Kunnen mensen hier vanaf 1 juli daadwerkelijk vakantie vieren denk je en zo ja, welke eilanden en regio’s raad je dan aan?

Portugal is zelfs al eerder open; vanaf 15 juni wordt het reisadvies dan ook aangepast. Het land had relatief laat haar eerste besmetting en heeft goed kunnen afkijken van de aanpak van buurland Spanje.”

Portugal gaat half juni al open voor toeristen!

Griekenland heeft daarbij de mazzel dat de eilanden nauwelijks geraakt zijn, doordat het toeristenseizoen daar in de winter stilligt. Wat mij betreft gewoon lekker naar alle eilanden; ik ben sowieso fan van Griekenland!”

De Griekse eilanden hebben gelukkig weinig besmettingen gehad.

griekenland

All inclusive vakantie: zijn de buffetten open?

Een deel van de Nederlandse vakantiegangers boekt graag een all inclusive vakantie. Hoe zit het eigenlijk met de buffetten in all inclusive hotels? Zijn die straks gewoon open of zijn daar al maatregelen over bekend?

“Vanuit alle overheden worden hotelrichtlijnen meegegeven. In veel gevallen – we zijn nu met de inventarisatie bezig – zijn buffetten gewoon mogelijk, maar wel met aanpassingen. Hotels kunnen er wel op individueel niveau voor kiezen om bijv. à la carte te gaan serveren als de aanpassingen niet haalbaar zijn. Maar dan nog is het natuurlijk wel all inclusive.

Misschien wel interessant trouwens, we zetten op onze website alle corona maatregelen per bestemming op een rij: coronamaatregelen per vakantieland (o.a. Spanje, Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk, Duitsland en België, en er komen nog meer landen bij).”

Hier vind je de corona maatregelen per vakantieland. Handig!

Hoe zit het met de transfers?

En de transfers, hoe zit het daar eigenlijk mee? We weten dat vliegen deels weer gebeurt en door filters en luchtcirculatie is de kans op besmetting misschien klein, maar hoe zit het met de transfers? Veel mensen die een pakketreis geboekt hebben hebben daar een transfer per bus bij. Worden transfers gewoon uitgevoerd of moeten mensen een taxi nemen?

“Ook dit kan per reis en bestemming verschillen, maar voor zover ik nu kan inschatten zijn het vooral busjes met een lagere capaciteit. Eigenlijk net zoals hier in het OV. Ook kan het dragen van een mondkapje verplicht zijn. Ik adviseer iedereen deze sowieso mee te nemen op vakantie.”

Gaan Turkije, Egypte en Tunesië deze zomer nog open voor toeristen?

Verwacht je dat populaire vakantielanden net buiten Europa, zoals Turkije, Egypte en Tunesië deze zomer nog een geel reisadvies zullen krijgen? Ook ik heb een reis naar één van deze landen staan. Wat raad je aan?

“Een hele lastige, want wij weten ook niet meer dan tijdens zo’n persconferentie wordt verteld. Ik vermoed wel dat in elk geval Turkije groen (of nou ja, geel) licht zal krijgen, hopelijk ergens in de komende weken. Turkije staat ook te trappelen om vakantiegangers te ontvangen. Ik hoop hier ook heel erg op, want het is een populaire vakantiebestemming onder onze reizigers. En een betaalbare!”

Laura vermoedt dat in elk geval Turkije straks weer kan. ‘Het is een populaire vakantiebestemming onder onze reizigers. En een betaalbare!’

Kunnen verre vakanties binnenkort weer?

Verre bestemmingen hebben momenteel nog een oranje reisadvies. Mensen die een reis naar Thailand, Bali, Mexico, Cuba, Sri Lanka of noem maar op geboekt hebben weten niet of ze nog kunnen gaan deze zomer. Welke verre bestemming is volgens jou het eerst haalbaar? Ik las laatst iets over Aruba, Bonaire en Curaçao?

“Dat zijn dan toch de van oorsprong Nederlandse eilanden in het Caribische gebied. Die werden in de persconferentie al genoemd voor mogelijke versoepeling vanaf 15 juni, maar omdat ze later aangaven zelf nog geen toeristen te willen ontvangen wordt dit mogelijk later. Ik hoop zelf op 1 juli.”

Curaçao in maart

“Ik was trouwens begin maart nog op Curaçao. Daar was nog niets aan de hand, als je vroeg welk bier ze hadden, werd Corona steevast als eerste genoemd. Vrijdag de 13e landde ik op Nederlandse bodem en ’s middags besluit Curaçao (na de eerste vastgestelde besmetting van een Nederlander) het luchtruim dicht te gooien. Ik vind dat heel naar voor alle ondernemers daar die écht voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van toerisme en waar ik zulke fijne gesprekken mee heb gehad. Ik hoop echt dat ze snel weer vakantiegangers blij kunnen maken. Daar zijn ze goed in!”

Vakantie verplaatsen naar het najaar

Veel mediterrane landen als Spanje, Portugal, Griekenland, Cyprus en Turkije zijn ook heerlijk om in het najaar te bezoeken. De Canarische Eilanden zijn zelfs in de winter vaak nog lekker. Zie je dat veel mensen hun zomervakantie naar het najaar of de winter verplaatsen? Of kiezen ze dan toch voor volgend jaar?

“We hebben duizenden geannuleerde reizen. Die mensen hebben allemaal een voucher gekregen. Een groot deel hiervan viel in de meivakantie. Deze mensen boeken veelal om naar een andere schoolvakantie; dit kan de zomervakantie, de herfstvakantie of de meivakantie volgend jaar zijn.”

Veel mensen hebben hun meivakantie omgeboekt naar de herfstvakantie of de meivakantie volgend jaar!

“Ook van de mensen die zonder voucher boeken, zien we dat 30% ervoor kiest om nog in de zomer weg te gaan. Een ruime 20% kiest voor de periode tussen de zomervakantie en herfstvakantie. Best nog een aanzienlijk deel; we willen graag en snel weer reizen!”

Is vliegen nog wel veilig?

Het RIVM zal een dezer dagen een uitspraak doen over de veiligheid van vliegen. Hoe kijk jij tegen het vliegen aan? Hoe veilig is het volgens jou en hoe zou jij het idealiter voor je zien?

“Dit is een onderwerp waar ik mijn handen niet aan wil branden; ik ben geen viroloog en geen luchtvaartexpert. Na het lezen van veel artikelen (met name over de goede ventilering) durf ik het persoonlijk aan om morgen in een vliegtuig te stappen. Met mondkapje en ook zonder afstand geloof ik dat de kans klein is. Maar dat is dus echt mijn persoonlijke gevoel.”

Middelste stoel vrij?

Stel dat het RIVM meldt dat vliegvakanties nog niet veilig genoeg zijn of dat dit alleen kan als er voldoende afstand tussen passagiers wordt aangehouden. Denk jij dat het haalbaar is de middelste stoel vrij te laten op een rij van drie of nog meer stoelen vrij te laten? Het lijkt mij een nogal kostbare zaak met maar half of een kwart gevulde vliegtuigen te vliegen. En als je met een peuter reist wil je die ook niet twee stoelen verder hebben zitten. Denk je dat dit gaat gebeuren?

“Volgens mij willen ze volgende week met meer informatie hierover komen en ik wacht met spanning af. Want inderdaad; rendabel is het niet met zo weinig stoelen bezet. Dat krijgen luchtvaartmaatschappijen – die het toch al zwaar hebben – echt niet rond. Tenzij je megahoge prijzen vraagt, maar dan boekt er niemand meer.”

(Na het beantwoorden van deze vraag werd gisteren bekend dat vliegtuigen volledig gevuld mogen worden. Wel moeten mensen inderdaad mondkapjes dragen, zowel in het vliegtuig als bij de gate en de check-in. Vliegen zou veilig genoeg zijn, omdat vliegtuigen een ander luchtventilatiesysteem hebben dan bijvoorbeeld bioscopen en kantoorgebouwen, aldus luchtvaartexperts. De lucht in de cabine wordt grotendeels vers aangevoerd en een deel wordt gefilterd voor hergebruik met zogenoemde hepa-filters. Zo’n filter haalt 99 procent van de deeltjes en organische stoffen, inclusief microben, uit de lucht.)

Op vakantie in quarantaine

Het laatste wat je natuurlijk wil als je op vakantie gaat is dat je in quarantaine moet. Weet jij in welke landen dit vanaf 1 juli nog het geval is?

“We weten in welke landen het NU het geval is en dat is o.a. Griekenland en de Portugese eilanden. Maar als deze landen zeggen op 1 juli Nederlanders welkom te heten, verwacht ik dat deze verplichting ook vervalt. Tenzij je natuurlijk ter plaatse ziek wordt, maar niet meer voorzorgsquarantaine of zelfisolatie.”

Kunnen we niet beter in Nederland blijven dit jaar?

Of is het toch verstandiger om dit jaar in Nederland te blijven? Om heel eerlijk te zijn zegt mijn eigen gevoel van wel. Een gevoel dat 180 graden tegenover mijn diepe verlangen weer lekker op pad te gaan indruist. Maar stel dat veel mensen dit weekend willen beslissen en toch besluiten voor Nederland te kiezen. Wat kan er dan nog? Veel vakantieparken zie ik, maar eind juli is de keuze al best beperkt zie ik.

Verwacht je dat vrijwel alles in Nederland uiteindelijk vol zal zitten deze zomer of denk je dat er straks in juli last minute nog wel wat in Nederland geboekt kan worden? Veel mensen hebben immers hun geld nog niet terug, moeten nog een restbedrag betalen of nog omboeken. Kunnen zij straks nog iets?

“Ik wilde zelf een lang weekend in Nederland boeken voor eind juni en was op zoek naar leuke huisjes. Mijn zoektocht wordt dan al beperkt doordat ik een hond heb, maar het was echt heel lastig. Uiteindelijk kon ik nog bij ons vaste Landal-park terecht. Ik denk dus dat het in de zomer nog best wel eens lastig kan worden.”

Voucher

“Goed wel om te weten; als je een voucher hebt van een pakketreis, krijg je een voucher vanuit de reisorganisatie. Bijvoorbeeld TUI of Corendon. Deze bieden ook steeds meer reizen in eigen land aan en die voucher kan dus ook daarvoor gebruikt worden.”

De toekomst van het reizen

Hoe zie jij de toekomst van de reisbranche en het reizen? Wat zal écht anders zijn dan voor corona? Wordt het -als er een vaccin gevonden is- ooit weer zoals het was?

“We hebben hier toevallig onderzoek naar gedaan onder onze klanten en je merkte daar dat mensen de onzekerheid nu zo vervelend vinden dat ze voortaan liever last minute boeken om risico te dekken. Ook gaf een deel aan Europa nu aantrekkelijker te vinden i.p.v. verre reizen en autovakanties i.p.v. vliegvakanties.

Maar… je ziet ook dat mensen weer willen reizen en dit zo snel mogelijk willen. Dus in hoeverre deze enquête-uitslagen uiteindelijk kloppen met het gedrag is altijd maar weer de vraag.”

mauritius

Wat zijn de 3 mooiste bestemmingen waar je ooit bent geweest?

Voordat het coronavirus in Europa opdook was ook jij elke maand wel een keer op reis. Wat zijn de drie mooiste bestemmingen waar je ooit geweest bent?

“Jemig, dat kan ik toch niet beslissen? Mag ik ook drie recente bestemmingen noemen die indruk op me hebben gemaakt?

Curaçao: Ik was hier in november voor werk en in maart voor vakantie. The Island Life op haar best. No hurry en vooral relaxed. Mooie stranden, goed weer, vrolijke bevolking. Oh en als tip; verblijf midden in Pietermaai, dit is de leukste wijk in de hoofdstad. Vol restaurants en barretjes.

Mauritius: Dit Afrikaanse eiland heeft me echt verrast in 2018. Ik kwam daar bij toeval – lang verhaal! – op uit en wist eigenlijk enkel van het eiland dat het mooie stranden had. Maar het heeft zoveel meer; een prachtig groen en heuvelachtig binnenland bijvoorbeeld. En de hoofdstad Port Louïs is een must voor cultuurliefhebbers. Lekker eten kan je er ook door alle invloeden en ik ben werkelijke geen chagrijnige Mauritiaan tegengekomen. (Je ziet Mauritius op de foto hierboven.)

Zakynthos: Even eentje voor de mensen die geen uren willen vliegen. Dit Griekse eiland is zo fijn voor een weekje er tussenuit. Je vindt er geweldige restaurants (ik heb er een restaurant-testweek van gemaakt, wel slecht voor de weegschaal), de kleine baaitjes nodigen uit tot elke keer een nieuwe verkoelende duik en hoewel het toeristisch is, is Navagio Bay met het scheepswrak een must-see.”

Toeristische plekken

Welke supertoeristische bestemmingen waar ‘echte reizigers’ soms een beetje neerbuigend over doen zijn volgens jou écht de moeite waard?

Alberobello. Ik was vorig jaar in Puglia en was wel een beetje bang voor de drukte, maar heb hier geen moment last van gehad. We verblijven in een authentieke trullo. Ik ging ’s ochtends op pad om foto’s te maken, dan gingen we het stadje uit om de omgeving te ontdekken en wanneer de dagjesmensen weggingen, slenterden wij weer door de charmante straatjes.”

Ga juist dit jaar naar Alberobello of Cinque Terre!

“Oh, en als je dit jaar gaat, zal het er ook overdag nog veel rustiger zijn. Dit najaar is echt de plek om dergelijke hotspots te bezoeken. Cinque Terre is er trouwens ook zo een.”

Waar denk je zelf voor het eerst weer naartoe te gaan en wanneer?

“Los van eind juni een weekendje in eigen land is de volgende vakantie gepland voor september. We boeken eigenlijk altijd een vliegvakantie, maar toen we eerder dit jaar een nieuwe auto aanschaften, opperde de man een vakantie naar Oostenrijk met de hond. Ik ben er nog nooit geweest en erg benieuwd! Uiteraard was ik ook lang afwachtend of dat wel door kon gaan door corona, maar daar ben ik nu wel van overtuigd.

We reizen trouwens via Duitsland en hebben twee nachten tussenstop gepland staan in Rothenburg ob der Tauber. Dit plaatsje staat al zolang op mijn lijst om te fotograferen. En misschien is dit er dan ook wel zo een die een stuk rustiger is. Anders ga ik gewoon lekker vroeg mijn bed uit terwijl de man en hond nog liggen te snurken!”

Dank je wel voor het beantwoorden van de vragen Laura en heel veel sterkte de komende tijd! Hopelijk geniet iedereen straks toch nog van een heerlijke vakantie, waar dan ook!

vakantie-corona-tips

Waarom dit interview?

Ik heb Laura zelf benaderd omdat veel mensen met vragen zitten en ik benieuwd was naar haar kijk op de situatie, aangezien zij er letterlijk ‘bovenop’ zit. Persoonlijk vond ik het interessant om alles te lezen en hopelijk heb jij als reiziger (die wellicht moet omboeken of graag een nieuwe vakantie wil boeken) ook echt iets aan dit interview gehad.

laura-vakantiediscounter

Dé VakantieDiscounter promoot ik al jaren. Je vindt er niet alleen standaard pakketreizen van reisorganisaties, maar ook door hen zelf samengestelde combinaties van vlucht en hotel. Behalve zonvakanties in Zuid-Europa vind je er ook verre bestemmingen. Ook zelf heb ik er drie keer geboekt, waaronder twee stedentrips.

De foto’s in dit blog

De foto’s in dit blog zijn van Laura. Je ziet foto’s van Zakynthos, Alberobello (Puglia), Mauritius en Curaçao.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven