Interview over mijn fietsleven thuis en op reis

Interview over mijn fietsleven thuis en op reis

Naar aanleiding van een oproepje dat Gazelle voor de rubriek ‘Fietsleven’ op zoek was naar mensen die veel op de fiets zitten of daar iets bijzonders mee hebben noemden twee mensen mijn naam, omdat ze meteen aan mij moesten denken. Dat is niet zo gek, ik doe namelijk bijna mijn hele leven al alles op de fiets. En toevallig ook nog op een Gazelle!

Interview Fietsleven

En dus werd ik een paar weken geleden geïnterviewd over mijn fietsleven, voor een heel kort artikel op de website van Gazelle. Inmiddels staat het artikel online. Hier lees je wat ze er van gemaakt hebben:

fiets-interview

Interview: ‘Zoals wij Nederlanders met fietsen om gaan…’

Het is maar een kort stukje hoor, maar wil je iets meer lezen (over mijn fietsleven vroeger en nu, thuis en op reis, en in het dagelijks leven met de kinderen ook) lees dan hieronder verder. Wil je meteen weten in welke landen ik allemaal gefietst heb, scroll dan verder door naar beneden.

O, en alvast een leuke fietstip vooraf:

Je kunt bijna overal fietstours doen tegenwoordig. Van Barcelona tot Parijs, en van Havana tot Singapore, en op nog veel meer andere bestemmingen. Als je via deze steden op het kopje ‘Steden’ of ‘Tours’ klikt zie je waar het allemaal kan!

denise-fiets-jaren-70

Ik als klein meisje in de jaren 70 fietsend in de tuin, in Ankeveen.

Op de fiets naar de middelbare school

Ik fiets veel. Heel veel. In mijn jeugd al. Ik leerde het gewoon als kind, zoals iedereen in Nederland, maar vooral de middelbare schooltijd betekende veel fietsen. Zes jaar lang fietste ik elke dag op en neer van het dorp Nigtevecht naar de middelbare school in Amsterdam-Zuidoost.

Langs het Amsterdam Rijnkanaal, door de weilanden, over de brug bij Weesp en Driemond, door het Gaasperpark en langs de Gaasperplas. Door weer en wind, bij regen, mist of sneeuw, altijd weer, want met het ov konden we er niet komen.

Fietsen met een baby

Nog steeds fiets ik veel, ook nu ik zelf kinderen heb. Wat vond ik het leuk toen ik voor het eerst met mijn dochter fietste, als baby nog. Zulke mooie momenten waren dat! Zij voorop in dat kinderzitje, ook als dreumes, wijzend naar alles wat ze zag. Prachtig!

(Dat er daarna een periode kwam dat ze elke keer weer met geen tien paarden in dat zitje te krijgen was en alles bijelkaar spartelde en schreeuwde als ze er in moest, vergeet ik voor het gemak maar even, haha.)

Ook fietsen met een baby, peuter of kleuter? Check Fietsstoeltje.nl!

Met 2 kinderen op de fiets

Ook voor het eerst met twéé kinderen op de fiets was heel bijzonder. Wat voelde ik me rijk! ‘Wauw, dacht ik, kijk mij nou, ik fiets hier gewoon met twéé kinderen!’

Die eerste momenten met de kinderen op de fiets waren echt speciaal. Met die kleine blije snottesnoetjes van ze.

Altijd op de fiets

Ruim 7,5 jaar geleden, als verse single mom met kinderen van amper 2 en 4, viel het ‘alles op de fiets doen’ echter niet altijd mee hoor. Door kou en wind met die kleintjes op en neer, elke dag weer, helemaal vanuit ons tijdelijke huisje vlakbij de Pier in Scheveningen waar ik die eerste winter (nadat het voorbij was met hun vader) met ze woonde.

In de kou

Twee keer per dag dat stuk naar school en terug. Tussendoor probeerde ik te werken. En lag de jongste net lekker te slapen dan moest ik de oudste alweer ophalen. Dus hup, hij moest mee, half slapend in dat zitje, in die kou. Zo zielig!

En dan jaaaaarenlang steeds weer op en neer naar zwemles op de fiets; echt, aan die periode leek geen eind te komen. Eerst de een en dan de ander, en altijd moesten ze allebei mee.

Maar toch waren er ook veel mooie momenten. Als ze samen Sinterklaasliedjes zongen op de fiets, met die schattige stemmetjes. Zo lief.

Boodschappen, sport, feestjes… alles op de fiets

Ook nu doe ik vrijwel alles nog op de fiets met ze, maar inmiddels fietsen ze wel op hun eigen fiets. Toch moeten we nog steeds van hot naar her. Naar school, in het donker in de regen naar atletiek, naar trainingen of wedstrijden, maar ook gewoon de boodschappen op de fiets, naar feestjes op de fiets, met spoed naar de EHBO op de fiets of halverwege vakanties bepakt en bezakt naar hun vader op de fiets.

bepakt-en-bezakt

Ik kan niet zonder fiets, maar eigenlijk ook niet zonder fietstas:

En vorig jaar moest mijn dochter met een gebroken teen en krukken en al achterop op de fiets…

Alles op de fiets dus.

In de zomer op de fiets

Ik heb er een verschríkkelijke hekel aan als het regent en koud is, maar ik doe het toch. Ik moet wel. Met het ov is het lang niet altijd handig, zelfs in Den Haag niet. Veel ook wel hoor, maar naar school en sport bijvoorbeeld niet.

In de zomer daarentegen vind ik het héérlijk. Op een zwoele zomeravond door de stad fietsen, langs terrasjes vol mensen. Dan is Den Haag zo leuk en fietsen een genot! Of lekker vanaf het strand. Daar word ik heel blij van!

met-helm-op-fietsen

In de spits op de fiets

Wel vind ik het steeds gevaarlijker worden. Hier in de stad is het ’s ochtends in de spits zo druk! Met auto’s én met fietsers. En dan de trams nog, en scooters en brommers.

De eerste jaren liet ik de kinderen altijd met een helm op fietsen.

Alleen fietsen

Nu m’n jongste af en toe wel eens alleen terug fietst omdat hij vaak nog wil voetballen op school houd ik mijn hart vaak vast. Er worden regelmatig zonder kijken portieren open gegooid, er wordt onhandig geparkeerd, er wordt nog even door rood gereden terwijl het verkeerslicht voor fietsers al op groen staat, of er wordt gewoon rakelings langs je kind gereden of pas vlakbij gestopt. Daarom fiets ik liever toch nog mee, maar je kunt niet alles voorkomen.

Langzaamaan loslaten en erop vertrouwen dat het goed komt. Maar dat blijft lastig.

Aangereden door een auto

Ook al komen er overal steeds meer fietspaden en fietsstroken bij, de afgelopen jaren ben ik twee keer buiten mijn schuld om aangereden. Eén keer door een auto, op een donkere decemberochtend, toen ik beide kinderen nog op mijn fiets had zitten en ik mijn lichten gewoon aan had. De auto dook plotseling een parkeervak in terwijl wij er nog fietsten. Alle drie lagen we op de grond. De kinderen hadden gelukkig niks, ik wel.

Frontale botsing met een fietser

En één keer botste een fietser die vanaf de stoep snoeihard mijn kant van de weg op schoot frontaal op me. Door de klap kon ik niet meer fietsen. Mijn voorvork was zelfs kapot. Ik schrok er zelf van hoe hard ik tegen hem schreeuwde. Toen ik stil was zei hij: ‘I’m sorry, I don’t speak Dutch.’ Het bleek een Britse jongen die hier net woonde en racend over de stoep bij een rotonde per ongeluk links de weg op was geschoten in plaats van rechts.

‘I need my bike, and my legs!’

Omdat ik toch nog steeds boos was tierde ik dat ik niet zonder mijn fiets kan. En niet zonder m’n benen. ‘I need my bike! And my legs! I’m a single mom and I have two kids I have to take care of!’ Haha, nu kan ik erom lachen, en die arme jongen was zelf ook geschrokken, maar er kwam een soort oerkracht naar boven. Weken heb ik last van mijn knie gehad, maar ik moest wel weer fietsen, want ik had geen andere keuze.

Ik kan echt niet zonder fiets!

Het verkeer in Bangkok

Toen ik lang geleden een jaar in Bangkok woonde ging ik niet op de fiets naar mijn werk. In plaats daarvan stapte ik elke dag achterop op een motortaxi, wat overigens ook niet bepaald veilig was in het chaotische en vooral drukke Thaise verkeer.

Fietsen was 1 van de dingen die ik echt miste aan Nederland

Fietsen was in elk geval één van de dingen die ik toen erg miste aan Nederland. Gewoon even je fiets pakken en de stad in fietsen. Natuurlijk kun je in Bangkok met fietstours mee (dat is echt een aanrader!), maar zoals wij Nederlanders met fietsen omgaan en het gewoon altijd doen, dat miste ik echt.

Zoals wij Nederlanders met fietsen omgaan en het gewoon altijd doen, dat miste ik echt!

Fietsland

Natuurlijk zijn er landen waar miljoenen mensen dagelijks fietsen (van Noord-Europa tot Vietnam), en er wordt überhaupt steeds meer gefietst overal (in veel landen zijn de afgelopen jaren fietspaden gekomen), maar zoals wij Nederlanders er mee omgaan is toch nog steeds wel vrij uniek. Nederland is het land met het grootste aantal fietsen per inwoner heb ik eens gelezen.

Nederland heeft meer fietsen dan mensen!

fietsen-den-haag

Fietsen op reis

Toch fiets ik juist ook graag op reis, in het buitenland, zowel in Europa als ver weg. Ik heb in veel Spaanse en Italiaanse steden gefietst, in Wenen ook, maar ook op eilanden als Kos, Malta en Cyprus. In Frankrijk en Turkije ook. En ver weg, in Thailand, Laos, Nepal, Senegal en Mexico. En vorig jaar nog op Bali! Ook dit jaar nog, met mijn dochter, langs de highlights van Rome.

Lees ook: Fietsen in Rome, is dat niet eng?

fietsen-rome-highlights

Ook fietste ik in Valencia:

fietsen-op-reis

Hieronder zie je mij lang geleden op de fiets in Kathmandu, Nepal:

fietsen-in-nepal

Hier fietste ik op Bali:

fietsen-denise-miltenburg

En hieronder zie je mij op de fiets in Istanbul:

fietsen-in-istanbul-blog

Tip: je kunt bijna overal een fietstour doen tegenwoordig. In Parijs, Palma of Porto, in Barcelona, Benidorm of Bilbao, en nog vele andere Europese steden. Maar ook ver weg, van Havana tot Singapore. Als je op de steden klikt zie je waar het nog meer kan.

Fiets Fun

Op reis doe ik geen tochten van een paar dagen hoor, gewoon een paar uurtjes. Wil jij juist meer dan alleen een fietstourtje doen? Kijk dan eens op de site van Fiets Fun.

Blogger Kampeermeneer geeft tips als je met kinderen op fietsvakantie wil. Je leest het in zijn blog Fietsvakantie met kinderen.

Openbaar vervoer en lopen

Soms kan fietsen niet, dan reis ik ook veel met het openbaar vervoer hoor, zowel in Nederland als in het buitenland. In het buitenland is het vaak erg goedkoop. En ik loop veel. De afgelopen dagen heb ik in Zuid-Italië meer dan 80(!) kilometer gelopen. Maar daarover een andere keer meer.

Meestal is fietsen gewoon erg leuk én handig.

dochter-bo-fietsen-in-den-haag

Fietsen in Nederland

Ben je een keer in een Nederlandse stad die je niet zo goed kent? Ga ook dan fietsen! In Amsterdam (klik) of Den Haag (klik) kan het bijvoorbeeld, maar als je doorklikt naar ‘Tours’ zie je dat het in nog veel meer steden kan, van Alkmaar tot Zwolle.

Fietsen in Nederland, van Alkmaar tot Zwolle! Overal kun je leuke fietstours boeken!

Fiets kopen

Om lekker te kunnen fietsen is een goede fiets wel belangrijk, zeker voor dagelijks gebruik. Momenteel fietsen we alle drie op een tweedehands fiets, maar dat kan ook prima. Als alles maar werkt. Mijn zoon krijgt wel een grotere fiets binnenkort.

Fietsenwinkel of online

Koop je een nieuwe dan kun je die het beste in de winkel kopen, zodat je de fiets echt kunt testen, maar koop je liever online een goedkope fiets (of van de bekende merken), kijk dan eens bij Fietsenwinkel.nl. Heb je nog een accessoire of onderdeel nodig dan kun je ook hier kijken: Fietsen & Accessoires. Ook specifiek van Gazelle staat er het een en ander op: onderdelen en accessoires van Gazelle. Of kijk eens op Fietsonderdelenoutlet.nl.

Deze blogpost bevat affiliate links.

Fiets jij vaak, thuis èn op reis?

2 gedachten over “Interview over mijn fietsleven thuis en op reis”

  1. Mooi en soms zeker herkenbaar.
    Fiets zelf niet iedere keer, meer als het mooi weer is en weinig wind. hahahahaha.

  2. Jeetje, wat een uitgebreid artikel (met heftige voorvallen overigens) en leuke foto’s. Ik zou bijna zin krijgen om ook te fietsen, maar … ik heb echt een hekel aan fietsen. Dan loop ik nog liever eigenlijk. Toch wordt het nu wel anders (man fietst nagenoeg overal naartoe met kind, op haar eigen fietsje), nu ik een fiets van mijn moeder heb geërfd. Onlangs mijn eerste ritje naar de stad gedaan (niet lachen hoor, 20 minuutjes maar).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven