Júzcar, een mooi blauw dorp in Spanje

Júzcar, een mooi blauw dorp in Spanje

Deze zomer was ik in Júzcar, een volledig blauw dorp in Spanje. La Aldea Azul, het blauwe dorp, zoals het Spaanse dorp Juzcar nu genoemd wordt, is een dorpje in Andalusië met alleen maar blauwe huizen. Lang stond het bekend als ‘El Pueblo Pitufo’, het smurfendorp.

Sommige websites beweren dat het over is met het blauwe smurfendorp, maar het blauwe dorp is er nog steeds!

blauw-dorpje-in-spanje

aldea-azul

Blauw dorp

Niet alleen de huizen, maar ook de kerk, de winkels en de trappen in het dorp zijn blauw. En het leuke is: er wonen gewoon mensen in. Het is dus een echt dorp. In dit blog zie je mooie foto’s van Juzcar en vertel ik je meer over het dorp dat net als het blauwe stadje Chefchaouen in Marokko (wat me nog mooier lijkt) al heel lang op mijn lijstje met plekken die ik nog wilde bezoeken stond. Eindelijk ging ik, samen met de kinderen.

blauw-dorp-in-Spanje

mooie-plekjes-in-andalusie

juzcar-blauw-huis

blauw-kerkje-begraafplaats-juzcar

vakantie-andalusie-met-kinderen

juzcar-met-kinderen

juzcar

met-kinderen-naar-juzcar

mooi-dorp-in-spanje

leuk-uitstapje-andalusie

juzcar-spanje

blauw-dorpje-spanje

Waar ligt Júzcar?

Juzcar ligt in de provincie Malaga, niet ver van Ronda. Ben je op vakantie in Andalusië, maak je een rondreis met de auto, doe je een fly-drive Andalusië of verblijf je aan de Costa del Sol, dan is het zeker leuk er naartoe te gaan. Vanuit plaatsen als Marbella of Estepona is het niet zo ver. Ik ging er met de kinderen vanuit Ronda naartoe, waar ik tijdens het interrailen met de kinderen was neergestreken.

how-to-get-to-juzcar

blauw-dorp-costa-del-sol

Blauw dorp in Spanje

Toen ik jaren geleden voor het eerst foto’s van Júzcar zag wist ik al: daar wil ik naartoe! Een blauw dorpje in Spanje, wat bijzonder! Andalusië staat vooral bekend om de witte dorpjes, dus waarom was dit ene bergdorpje in de Serranía de Ronda eigenlijk helemaal blauw?

Smurfendorp Juzcar

Lang geleden zijn alle huizen in het dorp Júzcar blauw geschilderd voor de film The Smurfs. De film, die in het Spaans Los Pitufos heet (de smurfen), kwam in 2011 uit. Niet alleen de huizen werden blauw, ook waren overal in het dorp afbeeldingen en beelden van smurfen te zien. Al gauw werd Juzcar dan ook door iedereen het smurfendorp genoemd: ‘El pueblo pitufo’.

smurfendorp-spanje

Meer mensen naar het dorp

Voordat alles blauw was geschilderd kwam er zelden een toerist in het onbekende en enigszins afgelegen Spaanse dorp, maar door de film wilden ineens heel veel mensen het dorp bezoeken. De inwoners waren daar blij mee, want zo konden ze tijdens de crisis in Spanje toch nog geld verdienen door de vele toeristen die ineens op hun dorp af kwamen. Iedereen wilde dat mooie blauwe smurfendorp wel zien! Uiteraard werd er vanalles bedacht met het thema smurfen en jaarlijks bezochten tienduizenden toeristen Júzcar.

Blijven de huisjes blauw?

Filmmaatschappij Sony had de inwoners beloofd de huizen in het dorp na de opnames van De Smurfen weer in de zo typisch Andalusische kleur wit te schilderen, maar uiteindelijk lieten ze het zo, juist door de groei van het toerisme in het dorp. Niet alleen buitenlandse toeristen bezoeken het dorp; ook Spanjaarden zelf zien het als een leuk familie-uitje.

blauw-dorp

Smurfen in 3D

De film de Smurfen in 3D was zo’n succes dat er in 2013 een deel 2 kwam en in 2017 een deel 3. Juzcar fungeerde weer als decor voor het promoten van de film. Voor de promotie van deel 3 van de film ‘De smurfen en het verloren dorp’, werden alle huizen zelfs opnieuw blauw geverfd.

juzcar

Maar…

Ineens kwam in de zomer van 2017 echter het bericht naar buiten dat de erfgenamen van de Belgische striptekenaar Pierre Culliford (‘Peyo’), de tekenaar van de smurfen, en percentage wilden ontvangen van de inkomsten die gegenereerd werden met alle activiteiten rond de smurfen in het dorp.

Helaas kwamen ze niet tot overeenstemming met als gevolg dat met ingang van 15 augustus 2017 alle smurfen uit het dorp verwijderd moesten zijn. Daar waren de gemeente en inwoners van Juzcar natuurlijk niet blij mee.

De smurfen moesten weg!

juzcar-with-kids

Bestaat het smurfendorp nog?

In de media las je vervolgens dat dit het einde van het smurfendorp zou zijn, alsof het geen zin meer had er naartoe te gaan, maar dat is helemaal niet waar. Officieel mogen ze het niet meer het smurfendorp noemen, en er zijn weliswaar smurfen weggehaald, maar Grote Smurf is er nog en het is nog altijd een bijzonder blauw dorp dat leuk is om te bezoeken als je in Andalusië bent.

grote-smurf-juzcar-2018

Wat is er veranderd in Juzcar?

Het enige wat wel veranderd is is dat er minder smurfen te zien zijn dan voorheen, maar Grote Smurf is er nog, de Smurfin ook (ook al moet je haar even zoeken) en ook Gargamel waant nog rond. De geruchten dat het smurfendorp Júzcar niet meer zou bestaan kloppen dus niet helemaal. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is nog steeds een leuk dorpje om even rond te wandelen en foto’s te maken in ‘La aldea azul’.

júzcar

Leuke nieuwe activiteiten in Júzcar

Sterker nog, de lokale ondernemers wilden hun inkomsten natuurlijk niet terug zien lopen (zo makkelijk heb je het al niet in Andalusië) en dus bedachten ze nieuwe activiteiten, vooral actieve dingen en met name gericht op gezinnen.

Inmiddels hebben ze in Júzcar juist enkele nieuwe activiteiten bedacht waardoor het dorp nog steeds een bezoek waard is.

juzcar-bezoeken

Is Juzcar toeristisch?

Je zou misschien denken dat het er nog steeds barst van de toeristen, maar dat is dus inmiddels niet meer zo. Echt totaal niet zelfs. Het is een vrij slaperig dorpje, maar er is zeker wel wat te doen. Ik vond het er in elk geval leuk en het was er, ondanks dat ik er eind juli met de kinderen was, heerlijk rustig.

paddenstoelen-juzcar

júzcar-la-aldea-azul

Bezoekers Júzcar

Het was hoogseizoen maar helemaal niet druk. Wel was het erg warm weer, wellicht speelde dat mee. Ik heb even een grafiek met de ‘visitas turisticas’ bekeken en daaruit blijkt dat Juzcar met name bezocht wordt in augustus (maar dat was wellicht ook door het nieuws van vorig jaar zomer dat het blauwe dorp zou verdwijnen), maar verder vooral in het najaar, de winter en het voorjaar. In juni en juli het minst. De temperaturen zijn buiten de zomermaanden uiteraard ook een stuk aangenamer.

blauw-dorp

travel-blog-juzcar

smurfin-juzcar

Wat te doen in Júzcar

Zoals ik al zei hebben ze enkele nieuwe dingen bedacht, zoals kleine klimmuurtjes en een zipline. De focus ligt nu met name op gezinnen en outdoor activiteiten. Ik kom daar in een apart blog nog een keer  op terug.

juzcar-kids

Is Júzcar gratis?

Smurfendorp Júzcar is geen dorp zoals Popeye Village op Malta. Je hoeft geen entreeprijs te betalen of ticket voor Júzcar te kopen om er überhaupt binnen te komen, je kunt er gewoon naartoe, gratis dus. Het is een gewoon dorp.

Slecht ter been of met een kinderwagen of buggy naar Juzcar?

Ben je slecht ter been houd dan wel rekening met flinke hoogteverschillen. Met een baby of peuter in de kinderwagen kan het grotendeels wel. Op de meeste plekken kun je de kinderwagen gewoon gebruiken. Er zijn wel trappen, maar die hoef je niet per se te nemen.

juzcar-aldea-azul

blauw-dorp-in-andalusie

spaans-dorp-juzcar

Klein dorp

Juzcar is geen stad, maar echt een klein dorpje dat rond de siesta een bijna verlaten dorp lijkt. Het is een gehucht met nog geen 200 huizen, dus verwacht er geen winkelstraat, plein vol terrassen of wat dan ook. Rust vind je er wel. Wij liepen er rond zonder andere toeristen tegen te komen. Slechts een handjevol bij het uitzichtpunt en verder alleen bij het meest bekende restaurant in het dorp.

reisblog-júzcar

met-tiener-naar-andalusie

followmyfootprints-spanje

Iets eten of drinken in Juzcar

Veel restaurants zijn er niet. Er is een restaurant met fijn terrasje bij hotel Bandolero (op de 1e 2 foto’s hieronder). Omdat het vrij klein is heb je de kans dat het vol zit, dus neem voor de zekerheid iets te eten of drinken mee. Lukt het wel een plaatsje te bemachtigen dan is het een fijne plek.

restaurant-bandolero-juzcar

En ja, ze hebben er zelfs blauwe pannenkoeken!

blauwe-crepe

Ook is er in Júzcar nog een taverne, een cafetaria en een bar.

el-casaron-juzcar

bar-juzcar

het-spaanse-dorp-juzcar

Met de bus naar Juzcar

Ik ging er met de kinderen vanuit Ronda naartoe. We namen de lokale bus van Ronda naar Júzcar. Een enkeltje kost 3,20. Het lastige is echter dat deze maar 3 keer per week gaat en dat je niet op dezelfde dag heen en terug kunt, want de bus gaat in de middag heen (13:30u) en in de ochtend terug (09:45u). Een taxi terug nemen kan; als je met meer mensen bent valt dat wel mee. De locals weten welke taxi je kunt bellen.

De bus naar Juzcar gaat op maandag, woensdag en vrijdag en doet er iets meer dan een half uur over (via 2 andere dorpjes). De busmaatschappij heet Lara. Een kaartje kopen kan op het busstation van Ronda. Het kan op de dag zelf (dat deed ik ook), maar zorg wel dat je op tijd bent, want het is maar een klein busje. De bustijden vind je hier: horario Ronda-Júzcar-Ronda.

bus-juzcar

serrania-de-ronda

Met de bus naar Júzcar kan (wij hebben het, ondanks de bergachtige route ook gewoon gesmurft), maar een auto huren is handiger!

naar-juzcar

Auto huren in Andalusië

Een auto huren kan vanuit heel veel plaatsen in Spanje en kun je regelen via bijvoorbeeld Sunnycars. Het kan bijvoorbeeld vanuit Malaga, Cordoba, Sevilla, Marbella, Estepona, Fuengirola, Torremolinos, etc. Of kies voor een huurauto van TUI Cars.

Ben je eenmaal in Juzcar, verken het dorp dan lopend. Vlakbij het zwembad (waarover een andere keer meer), kun je parkeren. Wellicht verderop ook nog, maar toen heb ik er niet meer op gelet.

la-aldea-azul

smurfendorp-2018

mooi-dorp-in-andalusie

Overnachten in Júzcar

Overnachten in Juzcar kan ook, maar de keuze is zeer beperkt. Er is slechts 1 hotel en verder een handvol casas rurales in Juzcar. Ik nam met de kinderen een kijkje in hotel Bandolero en kom daar apart nog een keer op terug. Via Trivago vergelijk je prijzen van accommodaties in Juzcar.

blauw-plaatsje-spanje

dorp-in-de serranía-de-ronda

casa-rural-juzcar

familytravelbloggers

juzcar-andalusie

Tip: Lees ook over het Spaanse dorp Polopos! En over het witte Thorn!

Zou jij dit blauwe dorp in Spanje ook wel eens willen bezoeken?

11 gedachten over “Júzcar, een mooi blauw dorp in Spanje”

 1. Wat geweldig Denise, dat jullie in de zomer ook naar Juzcar zijn geweest! Ik had inderdaad gehoord dat het smurfendorp zou moeten verdwijnen, maar had geen idee ervan hoe dit af was gelopen. Fijn om te horen ook dat het mogelijk is om er met de bus naartoe te gaan naar Ronda:). Ik heb genoten van je verhaal en alle foto’s!

 2. Het lijkt me super leuk om dit blauwe dorp eens te bezoeken. Ik dacht dat er een bijzondere geschiedenis achter het blauw zat van jaaaaaaren geleden, maar het is dus echt voor en door de film ontstaan. Wat grappig! 

 3. Wat een toffe plek! Ik heb een blauwe wijk in Rabat in Marokko gezien, maar dit dorp kende ik nog niet. 

  Er zijn sowieso veel plekken in Malaga en Andalusië waar ik graag naar toe zou willen.

 4. Ik had nog nooit van dit dorp gehoord! Lijkt me erg mooi. Net zoals Jenny heb ik een blauw wijkje in Rabat bezocht en Chefchouen staat ook nog op de wishlist. Dit dorpje wil ik ook wel eens bezoeken.

 5. Ik heb hier een beetje dubbel gevoel over 😉 Het blauwe van woestijn dorpen (ik zag ze o.a. in Rajasthan) en natuurlijk op foto’s vind ik super. Maar een smurfendorp doet er dan in mijn ogen toch wel weer wat afbreuk aan. We een fotogenieke plek.

 6. Wat een bijzonder dorpje om te zien. Ik heb veel plekken in Andalusië gezien, maar deze kende ik nog niet. Ik ben gek op gekleurde huisjes, maar deze vind ik toch niet zo charmant. Het voelt een beetje als een grote toeristische attractie. Wel leuk om eens doorheen te lopen.

 7. Oh ik zou dit dorp ook zeker een keer willen bezoeken! Nog nooit van gehoord maar het ziet er echt super leuk uit! Hele leuke foto’s ook 🙂 Groetjes

 8. Ik deed Juzcar al 3 keer, telkens uiteraard met kindjes. Het was toen nog het Smurfendorp, heerlijk! Kindjes vonden het geweldig en ik vond het toch heel mooi. Met of zonder smurfen blijft dit een leuke plek. De weg er naartoe is prachtig, en plots uit het niets een blauw dorp! Toch eens wat anders tussen al de witte… Van mij mag dit dorp lekker blauw blijven. Ik hoop dat de nieuwe activiteiten aanslaan en dat het een dirot blijft waar falilies gaan genieten. Ik gun het hun van harte daar. Persoonlijk vond ik het een rustgevend , aangename plek.

 9. Ben een paar jaar geleden naartoe geweest in een vreselijke warmte +*- 50 graden maar ben daar héél
  goed ontvangen ondanks mijn gebrekkig spaans ,inwoners die werkelijk vechten om de status van het dorp te behouden . enig om te zien , zeker het bezoeken waard .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven