Kersenbloesems in bloei in Bloesempark Amsterdamse Bos

Kersenbloesems in bloei in Bloesempark Amsterdamse Bos

Al jaren wilde ik het met eigen ogen zien: de 400 bloeiende bloesems in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. De roze bloesempracht van de sakura -de Japanse kersenbloesem- meemaken tijdens de wonderlijke weken waarin ze in bloei staan staat op de bucketlist van velen. Een jaarlijks hoogtepunt, gewoon in Nederland!

Update 16 maart 2024: de bloesems in het Bloesempark staan weer in bloei!

Mede door Instagram is een bezoek aan de bloeiende kersenbloesem in het Bloesempark de laatste jaren steeds populairder geworden. Net als de bloesemlaan in Almere trouwens.

Tip: Lees je dit later en is de bloei van de bloesem al voorbij? Ga dan naar de bollenvelden!

bloesempark-2021

Bloesempark

Afgelopen dinsdag was ik voor het eerst in het Bloesempark in Amstelveen. In dit blog vertel ik je hoe het Bloesempark eind maart was. Ook vertel ik over parkeren in de buurt van het Bloesempark, toiletten, horeca en wat de beste tijd is om het Bloesempark te bezoeken. Kortom volop tips voor een bezoek aan het Bloesempark!

Tip: wil je op loopafstand van het bloesempark overnachten? Dat kan bij Europarcs Het Amsterdamse Bos!

Tussendoor zie je de foto’s en selfies die ik dinsdag 30 maart 2021 maakte. Ik heb er bewust voor gekozen niet alleen perfecte foto’s of foto’s zónder andere mensen te plaatsen, maar juist ook andere, zodat je een realistisch beeld hebt.

bloesems-in-bloei-maart

Kersenbloesem in bloei in het Bloesempark!

bucketlist-nederland

Bloesempark bloei

Normaalgesproken is eind maart, begin april de mooiste tijd om de kersenbloesems in bloei te bewonderen. Wanneer precies de mooiste tijd is in het kersenbloesempark is verschilt per jaar. Het is nu eind maart 2021 en de bloei liet dit jaar iets langer op zich wachten dan in 2020, maar het is begonnen! De eerste helft van april kun je er zeker nog van genieten, soms later nog!

Update 2022: nu, 12 maart, staat het Bloesempark nog niet in bloei.

Update 2023: nu, 19 maart: op het Instagramaccount van het Amsterdamse Bos is te lezen dat de de verwachting is dat de bloeitijd van het Bloesempark in de loop van volgende week aanbreekt.

Update 2024: nu, 16 maart 2024, staat de bloesem in het Bloesempark alweer volop in bloei! De bloesem is vroeg dit jaar!

Lees ook: Bloesem in Den Haag en De Japanse Tuin in Den Haag in de lente.

kersenbloesems

kersenbloesems-in-bloei

bloeiende-kersenbloesems

bloesempark-in-bloei

Bloesempark Amsterdamse Bos

Natuurlijk kun je in maart en april op heel veel plekken in binnen- en buitenland bloesem bewonderen, ook in mijn eigen Den Haag staan ze nu overal in bloei, ook de magnolia‘s, maar wat het bloesempark in het Amsterdamse Bos in Amstelveen zo bijzonder maakt is de grote hoeveelheid bloesembomen bijelkaar: in een grote ‘cirkel’ staan maar liefst 400 kersenbloesems!

Als je op Google Maps inzoomt op het Bloesempark zie je de vorm goed, vooral als je via de satelliet kijkt, maar op deze dronefoto van Ewout Pahud de Mortanges zijn de bloesembomen in bloei ook prachtig in beeld gebracht.

Waar ligt het bloesempark?

Het Bloesempark ligt in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Het Amsterdamse Bos is een ontzettend groot park ten zuidwesten van Amsterdam, tussen Schiphol en Amstelveen. Het Bloesempark is daar maar een klein onderdeeltje van. Het ligt aan de zuidoostkant van het Amsterdamse Bos, net ten zuiden van de A9.

Tip tussendoor: lees hier meer blogs over Amsterdam en omgeving!

Kersenbloesems in Amstelveen

Leuk om te weten is dat de kersenbloesems 21 jaar geleden aan Amstelveen gedoneerd zijn door de Japan Women’s Club vanwege de goede handelsrelatie. In Amstelveen zijn namelijk meerdere Japanse bedrijven gevestigd die voor veel werkgelegenheid zorgen.

Van die 400 bloesembomen in het Bloesempark heeft iedere boom heeft een vrouwennaam: 200 bomen hebben een Nederlandse naam en 200 hebben een Japanse naam.

bloesempark-beste-moment

Kersenbloesems in bloei

Ieder jaar staan in de lente de Japanse kersenbloesems enkele weken in bloei. De lichtroze blaadjes van al die bloesembomen bij elkaar leveren een betoverend plaatje op en het is dan ook prachtig om in die paar weken dat ze bloeien een kijkje te nemen en zo ook een beetje ‘hanami matsuri’ te vieren.

picknicken-in-het-bloesempark

De lichtroze blaadjes van de honderden bloesems leveren een betoverend beeld op.

blossom-trees-amsterdam

Kersenbloesemfeest

Tijdens Hanami Matsuri, het Japanse Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Bloemen -en de natuur in het algemeen- hebben in Japan een symbolische betekenis, las ik op één van de bordjes bij de ingang van het Bloesempark. De kersenbloesem (sakura) staat voor ‘nieuw leven’. Tegelijkertijd verwijst het -als de bloesemblaadjes uitvallen- naar de vergankelijkheid van het leven.

bloesempark-amsterdamse-bos

De sakura symboliseert ‘nieuw leven’, maar ook ‘vergankelijkheid’.

bloesempark-in-het-amsterdamse-bos

Bloesempark in coronatijd

Zeker in coronatijden hunkerden we allemaal nog meer naar de lente en beseffen des te meer dat het leven vergankelijk is. Maar was het wel verstandig om nu naar het bloesempark te gaan? Waarom is de Keukenhof dicht en kan dit wel? En kon het echt wel veilig?

bloesems-amsterdam

Wel of niet naar het bloesempark?

bloesempark-in-bloei

Bloesempark op een rustig moment

Na lang twijfelen besloot ik het toch te doen, maar dan wel op een rustig moment. Echt rustig lukt natuurlijk niet, maar dinsdagochtend leek me het meest geschikte moment voor het bloesempark. Ik was echter niet de enige die dit dacht en zo vroeg weggaan als ik wilde lukte in verband met de kinderen niet, maar ik gaf niet op, ook niet toen ik verkeerd reisde. Toen ik aankwam bij het Bloesempark, was het helaas al na elven en de rij al behoorlijk lang.

rij-bloesempark-2021

Rij Bloesempark

Gelukkig wachtte iedereen netjes, allemaal op afstand van elkaar, en eigenlijk ging het supersnel. Al na 20-25 minuten wachten was ik ‘binnen’. Ik hoorde dat de wachttijd later op de dag (ook ’s avonds nog) opliep naar drie kwartier en het zal me niks verbazen als je in het weekend (zeker met Pasen!) dik een uur of nog langer moet wachten, dus dat zou ik dan ook afraden.

Tip: onderaan dit blog vertel ik waar de ingang is en hoe je daar lopend of op de fiets (zoals ik deed) kunt komen.

Hoe groot is het Bloesempark?

Het Bloesempark is niet zo groot. Er staan weliswaar een paar honderd bomen, maar het is geen plek waar je lang kunt wandelen. Er is een slingerend middenpad door het open gedeelte, er zijn stenen bankjes in twee halve cirkels en aan weerszijden staan 200 bloesems in het gras, steeds een paar meter uit elkaar.

kersenbloesempark-corona

Lente in het bloesempark

Met alle bloesems in bloei was het heerlijk om even onder de bomen door te lopen, lekker in het gras, genietend van het geluid van heel veel vogeltjes. Japanse meisjes zaten vroom in nette rokjes op kleedjes en even leek de wereld heel peaceful en corona ver weg.

Wat een heerlijk moment zomaar op een dinsdagochtend! Even leek de wereld heel peaceful en corona ver weg.

kersenbloesempark

Fotograferen Bloesempark

Ondanks dat je meer dan voldoende ruimte hebt in het bloesempark om anderhalve meter afstand te houden (veel meer dan dat zelfs), als je foto’s wil maken is het wel lastig om er geen andere mensen op te krijgen. Toch kan het wel. Ga extra vroeg, zoek een rustiger hoekje op of neem een ander standpunt in. In dit blog zie je foto’s en selfies die ik maakte, gewoon met mijn iPhone.

bloesems-in-bloei-bloesempark

De foto’s in dit blog nam ik gewoon met mijn iPhone.

wanneer-rustig-in-bloesempark

bloesempark-amsterdamse-bos

De bloesemtakken zijn mooi, maar de knopjes op de stam ook!

bloesempark-amsterdamse-bos

Foto’s Bloesempark

De een maakt een kiekje van een partner, de ander die net als ik alleen in het Bloesempark is maakt misschien een selfie of fotografeert vooral de bloesems. Sommige jonge vrouwen hebben zich overduidelijk opgedoft en met deze plotseling zo hoge temperaturen iets ‘hots’ aangetrokken voor een perfecte instafoto, maar gewoon focussen op bloesemblaadjes of heerlijke lentegeluiden kan natuurlijk ook.

Uitgebreide fotoshoots zijn dit jaar verboden, maar ook in 15-30 minuten kun je best wat aardige foto’s maken of even genieten van de bloesempracht en de vogeltjes!

Hier een filmpje voor een indruk hoe het er is:

Picknicken in het bloesempark

Ik zag helaas meerdere mensen met picknickkleedjes in het park. Hoe leuk en heerlijk ook, in coronatijden vind ik dat niet slim. Een foto op een kleedje is leuk, maar voor uitgebreid picknicken is toch geen tijd, dus doe dat gewoon niet. Later begreep ik dat dit dit jaar niet mag.

Hopelijk kan het de komende jaren allemaal weer makkelijker, gezelliger en langer, maar nu mogen we al blij zijn dat we er überhaupt een kijkje kunnen nemen.

Ik zou zeggen ga dit jaar niet zitten, maar wandel gewoon alleen even rond, dan hoeft de rij ook niet te lang te worden.

kersenbloesempark-amsterdamse-bos

Maximaal 30 minuten

Op de borden bij de ingang staat dat je je bezoek aan het Bloesempark moet beperken tot maximaal 30 minuten. Ik was er net iets korter. Wellicht is het slim als daar in het weekend 15 of 20 minuten van gemaakt wordt. Hoe kort ook, dan is de doorstroom iets groter en de rij uiteindelijk minder lang. Er even doorheen lopen, onder de bomen staan en wat foto’s maken is ook al leuk.

kersenbloesempark-2021

Bijzonder: 400 bloesembomen bijelkaar in 1 park!

sakura-amsterdam

sakura-nederland

Informatie over het Bloesempark

Sta je in de rij bij het bloesempark lees dan vlakbij de ingang de bordjes met interessante informatie over het Bloesempark. Ook staat er een bordje waarop de gemeente Amsterdam bezoekers erop attendeert dat niet alleen de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos in bloei staat, maar ook andere bomen, struiken en kruiden, zoals de sleedoorn, gevlekt longkruid en vele andere planten.

Bomen bij de ingang van het Bloesempark

De twee bomen bij de ingang van het park zijn overigens zwarte walnoten. De andere grote boom is een (zilver)esdoorn. Als je in de rij staat te wachten kun je dit en andere informatie op bordjes langs het pad lezen.

Tsunami monument

Speciaal ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aardbeving en tsunami die Japan 11 maart 2011 trof bevindt zich vlakbij de ‘uitgang’ van het Bloesempark bovendien nog het Tsunamimonument. Sta er uit respect even bij stil, voor een momentje van bezinning.

tsunami-monument

Was het Bloesempark de moeite waard?

Ik ben blij dat ik ondanks de coronamaatregelen en de lange rij toch gegaan ben. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld, maar werd er juist heel relaxed van. Ook in coronatijden kan er dus best veel, mits het goed gereguleerd wordt.

Het is ondanks de vele kersenbloesems maar een klein park (binnen het juist heel grote Amsterdamse Bospark) en ik had het liever zonder andere mensen gezien, maar het was toch echt wel mooi om een keer te ervaren.

kersenbloesem-in-bloei

Bloesem zie je op veel plekken, maar zóveel bomen bij elkaar is wel extra bijzonder!

bloesempark-corona

Tot wanneer staan de bloesems in bloei?

Het ene jaar staan de bloesems iets langer in bloei dan het andere jaar, mede afhankelijk van het weer. Een paar weken zon en lenteachtige temperaturen of juist veel regen, kou en wind maakt meestal wel uit. Over het algemeen bloeien ze maar 2 a 3 weken. Aan het eind van het seizoen (ongeveer vanaf half april, maar wellicht dit jaar later) dwarrelen de bloesemblaadjes naar beneden. Ook dat is natuurlijk mooi om te zien en leuk om te fotograferen of filmen.

Tip: ben je te laat voor het Bloesempark, ga dan naar het Hyacintenbos!

Wanneer staat het bloesempark in bloei?

bloesempark-amstelveen

Beste tijd bloesempark

Dit jaar gooit corona weer roet in het eten en is het eigenlijk het beste om niet te gaan, aangezien we drukte moeten vermijden, maar wil je toch dan is het goed te weten dat ze het dus zo geregeld hebben dat je er toch veilig van kunt genieten. Ik vond het echt goed te doen.

De lange rij bij aankomst was even schrikken, maar het was heel goed te doen. Ga wel zo vroeg mogelijk!

Ik had geluk dat ik niet zo lang hoefde te wachten (terwijl ik niet voor negenen was, wat ik eigenlijk wilde), maar moet je een uur of langer in de rij staan, dan heb je het er misschien niet voor over. Aan de andere kant: in het bos wachten is nou ook weer niet heel erg! Ik zou alleen niet in het weekend of op andere drukke momenten gaan.

Update: door de plotselinge natte sneeuw en hagel was het toch ineens weer rustiger na Pasen.

wachttijd-bloesempark

Ingang Bloesempark

In verband met de coronamaatregelen kan het Bloesempark maar vanaf één kant betreden worden en niet vanuit beide kanten. Er is één ingang en één uitgang. In het park zelf kun je wel vrij bewegen, maar houd altijd afstand! Met het maximaal aantal bezoekers kan dit prima.

De ingang is aan de westkant van het Bloesempark, de uitgang aan de oostkant. Hieronder heb ik het voor het gemak aangegeven:

ingang-route-bloesempark

bloesempark

Terug naar de ingang

Heb je je fiets bij de ingang gezet, dan moet je daarna dus weer terug. Direct linksaf slaan en de korte route terugnemen mocht niet. Ik deed dat eerst omdat het (nog) niet duidelijk aangegeven stond (en maakte daar bovenstaande foto), maar bleek toch het bruggetje te moeten nemen.

Via de brug loop je het water over en dan linksaf met een boog langs de Burgemeester A Colijnweg weer terug langs en door het bos naar de rij bij de ingang van het bloesempark. Langs de Burg. A Colijnweg loopt een fietspad en voetpad. De route staat aangegeven.

bloesempark-route-terugweg

Na een bezoek aan het bloesempark loop je via deze brug en dan linksom weer terug.

route-bloesempark

Drukte Bloesempark

In verband met de coronamaatregelen worden er maar maximaal 150 bezoekers tegelijk in het park toegelaten. Je gaat niet met 150 man tegelijk erin en er weer uit, maar het gebeurt druppelsgewijs. Je loopt dus nooit met teveel mensen tegelijk naar ‘binnen’ en in het Bloesempark zelf heb je genoeg ruimte.

Je kunt de piekuren per dag live bekijken via Google. Typ bloesempark in, scroll ietsje naar beneden en je ziet hoe druk het er normaal is (per dag en per uur) en hoe druk het nu is, op dit moment, nu de bloesem in bloei staat. Nu ik dit aan het schrijven ben zie ik online bijvoorbeeld dat het momenteel echt veel drukker is dan normaal. Ik was er op dinsdagochtend, maar hieronder zie je donderdagochtend rond 8 uur en woensdagochtend rond 10 uur. Zoals je ziet is ècht vroeg gaan het beste:

bloesempark-wanneer

bloesempark-woensdag

bloesempark-afstand

Is de rij toch te lang of wordt in de rij de 1,5 meter niet aangehouden? Ga dan weer weg of geniet van een ander stukje in het Amsterdamse Bos, want dat is ontzettend groot! Maar laat je door puur een lange rij niet afschrikken, want die lijkt door het afstand houden alleen maar langer en eenmaal ‘binnen’ is het niet te druk zoals je ziet:

bloesempark-amsterdam

Bloesempark met kinderen

Hoewel ik een paar kleine kindjes supervrolijk rond zag huppelen is een bezoek aan het Bloesempark met kinderen dit jaar misschien niet ideaal. Juist omdat je nog best een stuk moet lopen (tenzij je op de fiets bent, waarover zo meer), lang moet wachten en na afloop weer om moet lopen, is het voor jonge kinderen niet zo leuk. Die doe je misschien een groter plezier met de speeltuinen en speelweides elders in het park. Maar goed, beslis dit zelf, want als moeder snap ik natuurlijk heel goed dat een foto van je baby, dreumes, peuter of kleuter in het bloesempark natuurlijk wél heel leuk is.

bloesempark-met-kinderen

De rij is niet zo leuk voor kids, maar eenmaal in het Bloesempark kunnen ze lekker rennen.

coronamaatregelen-bloesempark

En anders kun je naar één van de speelplaatsen in het Amsterdamse Bos.

amsterdamse-bos-speelplek

Kinderwagen Bloesempark

Een kinderwagen mag gewoon mee het bloesempark in. Ook zag ik wat kindjes met loopfietsjes. Of dat laatste mag weet ik niet (volwassenen mogen niet met een fiets naar binnen), maar wordt kennelijk gedoogd.

bloesempark-met-peuter

Hond mee naar Bloesempark

Honden mogen niet mee naar het bloesempark. Paarden ook niet trouwens.

bloesempark-maart-2021

Wat meenemen?

Neem water mee (maar drink niet te veel), een camera of opgeladen telefoon om foto’s te maken en eventueel een powerbank. Het is zonde als je tijdens het lange wachten zoveel op je telefoon zit dat hij leeg is als je het park in kunt.

Laat je picknickkleedje dit jaar maar thuis. Voor een echte picknick in het Bloesempark is nu geen tijd en barbecueën mag sowieso niet.

Ruim afval op. Zijn de afvalbakken vol, neem het dan mee naar huis.

veel-bloesembomen

Horeca bij het Bloesempark

In of direct bij het Bloesempark kun je geen koffie, water of versnaperingen kopen. Wel kun je voor take away terecht bij de volgende adressen:

-Grand Café De Bosbaan (Bosbaan 4)
-Het koffietentje bij De Boshalte (Bosbaanweg 1)
De Geitenboerderij (Nieuwe Meerlaan 4)

En nog meer mogelijkheden in en om het park.

bosbaan-amstelveen

Bereikbaarheid Bloesempark

Het is het slimst om op de fiets of lopend naar het Amsterdamse Bos en Bloesempark te gaan. Is dit niet mogelijk of te ver dan kun je er met het openbaar vervoer of met de auto naartoe, maar de parkeerplaatsen staan op drukkere momenten snel vol en het openbaar vervoer moet officieel nog vermeden worden.

Parkeren bij het Bloesempark

Echt bij het Bloesempark zelf parkeren kan niet. Parkeren kan op 15 a 20 minuten lopen van het Bloesempark. De parkeerplaats van de Dagrecreatie en de grote parkeerplaats bij de Geitenboerderij (die momenteel gesloten is, maar wel take away biedt) liggen het dichtst bij het Bloesempark. In het weekend is er ook parkeerruimte bij P-Raadhuis en Doorweg in Amstelveen.

Het parkeerterrein Amsterdamse Bos helemaal aan de noordkant van het park, bij de hoofdingang, ligt ver van het bloesempark af (het Amsterdamse Bos is veel groter dan je wellicht denkt!), maar kan ook als je het niet erg vindt om wat extra te wandelen. Het kost je dan wel een uur heen en een uur terug, los van de wachttijd bij het Bloesemtijd.

Tijdelijke parkeerplaats Bloesempark

Online las ik dat er tijdens de volle bloei van het park (nu dus, eind maart, en de eerste helft van april sowieso lijkt me) een tijdelijke parkeerplaats is op het verharde gedeelte van evenemententerrein Land van Bosse in het Amsterdamse Bos. Het is niet toegestaan auto’s of motoren in de berm of langs de weg te parkeren, dus riskeer geen boete.

Scooter parkeren Bloesempark

Scooters en motoren kunnen gestald worden op tijdelijke verharding langs de Burgemeester A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade.

Fiets parkeren bij het Bloesempark

Langs het lange pad voor de ingang kun je je fiets kwijt. Er zijn hekken geplaatst waar je je fiets aan vast kunt maken. Onthoud goed waar je ‘m neerzet, want als je terugkomt staan er nog veel meer! Heb je een huurfiets (zoals ik had) maak er dan even een foto van, zodat je ‘m na afloop sneller herkent.

Zet je fiets liever niet tegen een boom maar op de tijdelijke fietsparkeerplekken en besef dat je niet aan dezelfde kant naar buiten komt als waar je erin gaat, dus dat je nog een stukje (tegen de klok in) om het Bloesempark heen moet lopen.

Fiets huren in het Amsterdamse Bos

Normaalgesproken vind ik wandelen fijn (en dat heb ik ook nog gedaan), maar ik wilde graag zo snel mogelijk bij het Bloesempark zijn. Omdat ik helemaal van de noordkant van het park kwam en ook nog wat meer wilde zien, besloot ik een fiets te huren. Het Amsterdamse Bos is namelijk ontzettend groot!

Het was een gokje, maar gelukkig waren er nog fietsen beschikbaar. Ik huurde een fiets bij Fietsverhuur Amsterdamse Bos de Boshalte. Je vindt ze op het adres Bosbaanweg 1, 1182 DA Amstelveen, vlakbij De Boswinkel en Klimpark Fun Forest.

Huren kan vanaf 10 uur. Ben je heel vroeg dan zijn ze nog niet open. Een basic fiets (die ik had) kost 5 euro per uur; huur je ‘m langer dan is het in verhouding goedkoper. De hele dag kost 10 euro. Kinderfietsen hebben ze ook. Zorg dat je een legitimatiebewijs bij je hebt. Houd er bovendien rekening mee dat de paden niet zo goed zijn in het park, maar ik was heel blij met mijn fietsje!

fiets-huren-amsterdamse-bos

Met het openbaar vervoer naar het Bloesempark

Het Bloesempark is niet heel handig bereikbaar met het OV. Toch kan het wel. Je kunt met de trein, de bus, de metro of de tram, maar in alle gevallen moet je nog een stukje of zelfs een behoorlijk stuk lopen. Of huur een OV-fiets op het station.

Met de trein naar het Bloesempark

Het dichtstbijzijnde treinstation is Amsterdam Zuid. Lopend vanaf hier is het echt nog wel ver, dus je kunt ook nog een bus nemen. Zelf deed ik dit op de terugweg. Bus 348 en 358 gaan allebei naar station Zuid. Bus 24 kan ook, tussen Zuid en VUmc. De trein naar Haarlem kan ook als dat handig is voor je. Vanaf daar gaat Connexxion bus 346. Stap uit bij VUmc. De trein naar Schiphol is ook een optie. Vanaf Schiphol kun je met bus 199 naar de Citycamping aan de zuidkant van het Amsterdamse Bos. Andere bussen gaan ook, soms met overstap. In de meeste gevallen moet je na je treinreis dus ook nog met de bus en/of nog een behoorlijk stuk lopen.

Met de bus naar het Bloesempark

Vanaf het busstation in Amstelveen kun je met Connexxion bus 357 naar het Amsterdamse Bos, maar wellicht is een andere route voor jou handiger. Hierboven noemde ik al wat andere bussen naar het Amsterdamse Bos. Kijk zelf via OV9292 of Google Maps welke bus voor jou handig is.

Met de metro naar het Bloesempark

Vanaf Amsterdam Centraal kun je met metro 51 naar de Amstelveenseweg (neem de metro richting Isolatorweg). Aansluitend kun je bus 357 nemen of gaan lopen (zoals ik deed). Het Amsterdamse Bos op zich is niet ver, maar wel ben je dan nog ver van het Bloesempark vandaan. Het kan zijn dat in jouw geval een andere metrolijn (in combinatie met een bus) handiger is.

ingang-bloesempark

Route naar het Bloesempark

Eenmaal in het Amsterdamse Bos staat zowel op de normale wegwijzers als op tijdelijke gele borden de richting naar het Bloesempark aangegeven. In verband met de coronamaatregelen dient iedereen zich daaraan te houden en is het dus net even anders dan andere jaren.

bloesempark-zijkant

Toilet bij het Bloesempark

In of direct bij het Bloesempark is geen toilet aanwezig. Dit is heel vervelend, maar houd daar dus rekening mee. Ook bij restaurant De Bosbaan kan het helaas niet. Wel kun je bij het Koffietentje Amsterdamse Bos bij De Boshalte (waar je fietsen kunt huren) naar het toilet. Het adres is Bosbaan 1. Speciaal vanwege de grote vraag naar toiletten hebben zij buiten een toilet laten neerzetten. Je ziet ‘m op de foto hieronder. Tegen betaling krijg je de sleutel. Ik was hier heel blij mee en had in dit geval die euro er echt wel voor over!

Blij met mijn huurfiets én met een toilet!

toilet-amsterdamse-bos

Overnachten bij het Bloesempark

In het park of in het Amsterdamse Bos mag je niet zomaar overnachten. Wel is er een camping in het Amsterdamse Bos, niet zo ver van het Bloesempark vandaan: Europarcs Het Amsterdamse Bos. Citycamping Het Amsterdamse Bos is eind 2020 overgenomen door Europarcs en wordt momenteel helemaal opgeknapt tot een vakantiepark met allemaal leuke cottages en chalets, maar ook nog met kampeerplaatsen en camperplaatsen. Ik heb zelf goede ervaringen met Europarcs resort De Wije Werelt, maar deze zal vast ook leuk worden. Je kunt er al terecht, ook nu tijdens de bloesemtijd! Ik werd al helemaal blij van de gekleurde huisjes!

Overnachten op loopafstand van het bloesempark, bij Europarcs Het Amsterdamse Bos!

camping-amsterdamse-bos

Hotel bij het Bloesempark

Boek eventueel een nachtje in een hotel op loopafstand van het Bloesempark. Dan kun je vroeg opstaan en lekker voor de drukte in alle rust naar de bloesems wandelen! Kies bijvoorbeeld voor hotel Alp de Veenen, hotel restaurant Abina of B&B Station Amstelveen of, ietsje verder, het Amsterdam Forest hotel.

Bezoekerscentrum De Boswinkel en Amsterdamse Bos

In verband met de landelijke coronamaatregelen is bezoekerscentrum de Boswinkel helaas nog gesloten. Wel kun je zelf een kijkje in de rest van het park/bos nemen, want dat is sowieso de moeite waard. Het Er is genoeg te zien en te doen in het Amsterdamse Bos, er zijn zelfs Schotse Hooglanders!

Leuk dus om de rest van het park ook meteen te ontdekken of een keer op een rustiger moment terug te komen, hoewel het dinsdag overdag in het bos zelf heel rustig was en ook erg mooi!

amsterdamse-bos-amstelveen

Wanneer niet naar het Bloesempark gaan?

Ga niet met Pasen naar het Bloesempark. Hoef je überhaupt niet zo nodig naar het Bloesempark, ga dan ook niet, ook al vraagt iemand je mee. Het is allemaal prima geregeld, maar de rij voor de ingang is al lang genoeg. Ben je verkouden of heb je andere coronagerelateerde klachten blijf dan sowieso thuis.

Uitstellen tot volgend jaar kan ook, het bloesempark loopt niet weg!

vogels-bloesempark

Hoe zou de wereld er volgend jaar in deze tijd uitzien?

Meer mooie plekken om bloesem te zien

Het meest bekend is de bloei van de kersenbloesems (sakura) in Japan, maar ook dichterbij kun je in maart en vooral april prachtige bloesem zien. In Marokko bijvoorbeeld, maar ook de amandelbloesem op Mallorca (en Mallorca in de lente is sowieso heerlijk!)

In ons eigen land kun je wat later nog bloesems in de Betuwe bewonderen (check hier vakantieparken in de Betuwe), maar ook elders in het land, van Flevoland tot Zeeland en Zuid-Limburg. Bezoek ook zeker het instaproof bloesemstraatje in Almere! Ook zie je ze gewoon in je eigen stad of dorp. Als je een beetje oplet zie je ze ineens overal. Hier vind je bijvoorbeeld bloesem en magnolia in Den Haag! Niet alleen bloesem trouwens, ook andere lentebloemen en natuurlijk schattige lammetjes en zelfs pasgeboren Schotse Hooglanders!

Meer tips in en om Amsterdam

blog-bloesempark

Ben jij wel eens in het Bloesempark in Amstelveen geweest?

9 gedachten over “Kersenbloesems in bloei in Bloesempark Amsterdamse Bos”

  1. Wat krijg ik een enorm lentegevoel van je blog! Heerlijk. Het is eigenlijk heel stom, maar ik kende het bloesempark helemaal niet. En dat terwijl ik toch lange tijd in Amsterdam woonde. Maar ik lees ook dat het pas zo’n 20 jaar oud is. En ik ben in 2005 verhuisd. Dus ik zal het wel net gemist hebben.

    1. Leuk om te horen, dat is de bedoeling ook!
      Dat je het niet kende is niet zo heel gek, de bomen zijn ‘pas’ in 2000 geschonken.
      Ik kwam vroeger ook vaak in Amsterdam en Amstelveen (mijn oma woonde in Amstelveen), maar toen bestond het nog niet.

  2. Ik wil hier al een tijdje heen, het lijkt me echt gaaf! Maar dit jaar wordt hem niet, wij kunnen namelijk alleen in de weekenden en laat het dan nou heel druk zijn. En nu met corona gaaf natuurlijk half nederland erop uit 😉 Ik bewaar hem voor volgend jaar 🙂

    1. Ja, dat snap ik. Of je zou een nachtje in of om het Amsterdamse Bos moeten overnachten (dat kan, zoals je wellicht gezien hebt in het blog), dan kun je er ’s ochtends vroeg naartoe wandelen.

  3. Het lijkt me zo mooi om dit te bezoeken, maar de drukte houd me altijd een beetje tegen. Die rij op de foto vind ik wel heftig hoor haha, maar op je andere foto’s is te zien dat er in het park en bij de bomen gelukkig lekker veel ruimte is. Dan valt het me weer heel erg mee. 

    1. Eenmaal in het park was er echt genoeg ruimte. Dat hadden ze goed geregeld. En ga je heel vroeg of met dit slechte weer van nu dan is het sowieso niet zo druk.

  4. Ik heb 12 jaar in Amsterdam gewoond, maar ik ben hier dus nooit geweest haha! Het lijkt me (zeker nu) ook veel te druk, dus ik ben blij dat ik het op je foto’s goed kan zien allemaal. Het ziet er prachtig uit!

    1. Het was niet te druk hoor! De rij kan lang zijn (zaterdag was de wachttijd inderdaad wel heel lang las ik), maar in het park zelf was het echt veilig. Ik zag dat het er nu met die sneeuw zelfs heel rustig was!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven