Keukenhof: dagje weg met partner, kind of camera

Inhoudsopgave

Keukenhof: dagje weg met partner, kind of camera

De Keukenhof is leuk voor een relaxed dagje weg, of je nou met je partner, je kinderen of je camera gaat. Ook al wordt Keukenhof in Lisse jaarlijks door meer dan een miljoen mensen bezocht, veel Nederlanders zijn er nog nooit geweest. Datzelfde gold voor mij. De hoogste tijd dus om eens een kijkje te gaan nemen. Hoe was het?

Update 2023: Op 3 april 2023 bezocht ik Keukenhof opnieuw, op een heerlijk zonnige namiddag/avond. Het was zeker weer de moeite waard, met veel leuke nieuwe plekjes erbij. Een nieuw blog lees je hier: Tropische inspiratietuin in Keukenhof!

Wat maakt dit park zo bijzonder, wat kun je eigenlijk allemaal zien in de Keukenhof, wanneer is de Keukenhof het mooist, tot wanneer kun je er naartoe, kun je makkelijk met het openbaar vervoer naar Keukenhof komen (Update: check ook deze combinaties met Keukenhof) en is een bezoek aan de Keukenhof ook leuk met kinderen? Wat is er voor kinderen allemaal te doen?

Tip: er zijn ook tours bij de bollenvelden (self drive GPS en zelfs een helikoptervlucht!)  of een diner bij sterrenrestaurant Bolenius.

keukenhof-molen

tulpen-holland

keukenhof-lente

dagje-keukenhof

keukenhof-bollen

keukenhof-roze-tulp

keukenhof-met-kinderen

keukenhof-2018-denise-miltenburg

keukenhof-holland

keukenhof

klompen

keukenhof-tulpen

Dagje Keukenhof

Waar ligt de Keukenhof?

Dat de Keukenhof in Lisse ligt wist ik natuurlijk wel, maar waar ligt Lisse ook alweer precies? Lisse ligt in Zuid-Holland, niet ver van Leiden en Hoofddorp en vlakbij Noordwijkerhout. De Keukenhof zelf ligt tussen Lisse, Halfweg en Hillegom. Reis je met de trein van Haarlem naar Leiden of omgekeerd dan zie je de prachtige bollenvelden in de buurt vaak ook al, zowel in Noord- als Zuid-Holland.

De bollenvelden bij Lisse zijn onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen.

bollenvelden-nederland

Tip: Boek eens een helikoptervlucht boven de bollenvelden! Gaaf! Of doe ook eens een ander typisch Hollands uitje: ontdek Marken, Volendam en de Zaanse Schans!

keukenhof-april-2018

Mooiste lentepark ter wereld

De Keukenhof is het mooiste en meest bekende lentepark ter wereld. Jaarlijks bezoeken zo’n 1 miljoen bezoekers het park. Dankzij de vele bezoekers levert de Keukenhof een grote bijdrage aan zowel de toeristische sector als aan de bloemensector in Nederland.

keukenhof-2018-reisblog

Buitenlandse toeristen Keukenhof

De meeste bezoekers komen uit het buitenland: maar liefst 75% is buitenlandse toerist. Voor veel buitenlandse toeristen ís Nederland de Keukenhof. Bezoekers komen vooral uit Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China. Vooral het aantal toeristen uit Amerika, China, India en Zuidoost-Azië stijgt sterk. Update: in 2018 kwam 20% uit Nederland, de rest waren buitenlandse bezoekers.

keukenhof-toerist

Mijn ervaring in de Keukenhof

Aan het eind van de blog zal ik nog wat praktische zaken voor een bezoek aan de Keukenhof vertellen, maar nu eerst mijn ervaring. Hoe was het?

Met de bus naar de Keukenhof

Het is zondagochtend 25 maart. Met de bus kom ik aan bij de Keukenhof. Je kunt uiteraard ook met de auto, maar ben je afhankelijk van het openbaar vervoer dan is het goed te weten dat er ook speciale Keukenhofbussen zijn. Zelf nam ik eerst de trein en vanaf Leiden Centraal de Keukenhof Express. Ideaal was dat. Onderaan de blog lees je vanuit welke plaatsen er nog meer bussen gaan.

Veel Chinezen en Japanners

Bij aankomst besef ik voor het eerst pas hoe ontzettend groot en massaal het is. Het is lang geleden dat ik zoveel Aziaten bij elkaar heb gezien. Niet dat je er last van hebt hoor dat er zoveel mensen zijn; het valt me meteen op hoe goed alles geregeld is.

Nog voor de ingang al zijn toiletten (een heleboel wc’s bijelkaar, dus je hoeft niet te wachten) en ondanks de groepen toeristen op het plein voor de ingang hoef ik ook daar niet te wachten en zie ik geen rijen. Als je wil kun je nog even een koffietje of een snack kopen en dan kun je het park op.

Welke route?

Eenmaal ‘binnen’ kun je zelf bepalen welke route je neemt. Gevoelsmatig ga ik altijd eerst naar rechts. Doe jij dat ook dan kom je meteen bij het leukste gedeelte voor kinderen uit, namelijk de speeltuin en het doolhof. Kijk gewoon op de plattegrond hoe je zelf graag wil lopen of wandel gewoon lekker rond.

Behalve de vele tulpen en andere bloemensoorten die je al wandelend door het park tegenkomt zie je ook inspiratietuinen, kunstwerken, een molen waar je op kunt, verrassende stukjes zoals een natuurtuin of de waterpartij met ronde vlakken erin waar je overheen kunt lopen en plekjes om even iets te eten of drinken.

keukenhof-leuk-met-kinderen

Stond alles al in bloei?

Ik was er meteen al in maart, een paar dagen na de opening, en dus stond nog niet alles in bloei. Soms zag je alleen maar bordjes met wat er zou gaan groeien, soms kwamen bloemen al door, maar waren ze nog niet open en andere waren al wel in bloei. Sowieso staan er overal bakken met tulpen en binnen kun je wel meer zien.

De Keukenhof zelf zegt hierover: ‘In het park bloeien de krokussen, de eerste narcissen en de vroege tulpen laten zich voorzichtig zien. Door de lange winter is de bloei later dan we gewend zijn. Toch begint het park nu op kleur te komen.’ In het Willem-Alexander Paviljoen bloeien sowieso honderden verschillende tulpen in alle denkbare kleuren.

Update 2019: dit jaar staat er nu bij de opening al wel veel in bloei!

keukenhof-tulpenshow

Foto’s maken in de Keukenhof

Heb je echt een goede camera waar je goed mee om kunt gaan dan is het natuurlijk geweldig om de mooiste foto’s in de Keukenhof te maken. Maar ook met je telefoon of met een eenvoudige camera zoals ik heb kun je met een beetje talent of een beetje inzoomen sowieso al hele mooie detailfoto’s maken, zeker als er nog dauwdruppeltjes op de tulpen zitten zoals bij mij het geval was.

keukenhof-blog

Wat kun je verwachten in de Keukenhof?

Veel mensen zijn er, net als ik tot vorige week, nog nooit geweest! Vaak weten mensen ook niet wat ze kunnen verwachten behalve het zien van tulpen. Daarom hieronder nog iets meer informatie en nog meer foto’s die ik er maakte.

delfts-blauw-keukenhof

dagje weg

Hoe groot is de Keukenhof?

De Keukenhof is best groot. Het park zelf is 32 hectare groot. Van te voren vond ik lastig in te schatten hoe groot dat precies is. Zou ik alles kunnen zien? Ja hoor, ga je een dagje naar de Keukenhof dan kun je in principe alles zien. Zelfs in een paar uur kun je al een groot deel van het park zien, afhankelijk van de drukte natuurlijk. Wil je ook alles binnen nog uitgebreid zien dan red je het echter niet in 2 uurtjes. Neem er dus lekker de tijd voor.

keukenhof-blogger

De Hollandse molen op de Keukenhof

Opvallend is de oude molen op de Keukenhof. De molen dateert uit 1892 en staat al sinds 1957 op de Keukenhof. Je kunt erin en erop. Uiteraard heb ik dat ook even gedaan.

molen-dagje-weg

keukenhof-uitje

keukenhof-foto

Wandelpaden Keukenhof

In totaal loopt er 15 kilometer aan wandelpaden door Keukenhof. Ik heb in elk geval alle grotere paden belopen, maar ook verschillende zijpaadjes.
Tip: ook buiten de Keukenhof kun je nog volop wandelen! Lees dit blog vol tips in Lisse maar!

tuinen-keukenhof

Bloemen en bomen op de Keukenhof

Je ziet op de Keukenhof overigens niet alleen een heleboel verschillende tulpen en andere bloemen, maar ook 87 verschillende soorten bomen.

keukenhof-beste-tijd

Bloemenbollen op de Keukenhof

Jaarlijks worden in de Keukenhof 7 miljoen bloembollen geplant door maar liefst 40 tuinmannen. Na afloop van het seizoen worden deze weer uit de grond gehaald, waardoor in het najaar de cyclus van planten, bloeien en rooien opnieuw kan beginnen. Om de Keukenhof steeds een ander gezicht te geven, wordt elk jaar een nieuw ontwerp gemaakt voor de beplanting.

hyacinth-keukenhof

keukenhof-fotograferen

Thema Keukenhof 2018

Ook is er elk jaar een ander thema. In 2018 is (was) het thema: ‘Romantiek in Bloemen’. Romantiek en bloemen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar het historische park is ook nog eens midden in de tijd van de Romantiek (1857) ontworpen; als siertuin voor Kasteel Keukenhof.

orchideeen-keukenhof

Tuininspiratie

Op verschillende plekken in het park zijn stukjes ingericht als ‘inspiratietuin’. Je kunt hier inspiratie opdoen voor je eigen tuin of balkon. Sommige vond ik echt verschrikkelijk kitscherig, maar het gaat erom wat jíj mooi vindt en waar jíj blij van wordt, hoe ‘gek’ ook. Vandaar ook de naam rebel garden.

garden-keukenhof

inspiratietuin-keukenhof

Ga je voor de rebel tuin of liever voor een tuin in de sfeer van een theetuin?

keukenhof-theetuin

theetuin-keukenhof

Van Engelse landschapstuin tot Franse baroktuin

De Keukenhof inspireert bezoekers met verschillende stijlen tuinen, waarbij bloembollen en bolbloemen een belangrijke rol spelen. De onderdelen van het park variëren van de Engelse landschapstuin tot de baroktuin in Franse stijl.

Historische tuin

In de Keukenhof is ook een historische tuin te zien waarin je nog authentieke tulpen ziet uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Natuurtuin

Ook de natuurtuin is een rustig plekje om even rond te wandelen.

natuurtuin-keukenhof

natuurtuin

keukenhof-met-kind

natuurtuin-keukenhof

De paviljoens op de Keukenhof

Op de Keukenhof zijn 4 overdekte paviljoens waar nog veel meer te zien is. Update: kijk op de website wat er in 2019 in de verschillende paviljoens te zien is. Dit was er in 2018:

 • In het Willem-Alexander Paviljoen zie je honderden soorten tulpen. Van 2 t/m 13 mei 2018 zie je hier de grootste overdekte lelietentoonstelling.
 • Het Oranje Nassau Paviljoen toont wekelijks wisselende bloemententoonstellingen en bloemschikdemonstraties.
 • In het Juliana Paviljoen is een speciale thematentoonstelling te zien over Tulpomania en vind je wat meer vakinhoudelijke informatie over de bollenteelt en de geschiedenis van de tulp.
 • In het Beatrix Paviljoen zie je orchideeën en anthuriums.

keukenhof-orchidee

Wat is er nog meer op de Keukenhof?

Behalve wat ik al noemde is er nog veel meer in het park. Even wat cijfertjes: er zijn 280 bankjes en 32 bruggetjes in het park. En 15 fonteinen…

keukenhof-fontein

dagje-naar-de-keukenhof

Verder nog 6 restaurants, 7 souvenirwinkels en 4 plekken waar je bloembollen kunt kopen.

winkels-keukenhof

Kunst op de Keukenhof

Wandel je even rond dan vallen ook de kunstwerken op. Hier en daar zie je verschillende bijzondere beelden en kunstobjecten. Enkele zijn heel kleurrijk.

kunst-keukenhof

keukenhof-pasen

keukenhof-auto

glaskunst-ellen-kuijl

keukenhof-aziaten

Olifanten in de Keukenhof

Ook opvallend zijn de koeien en de olifanten. Geen levende maar van steen. Ze zijn van Elephant Parade en staan er voor een goed doel: ‘We believe in the power of a global movement to make a happier world. Our worldwide art exhibitions and products create millions of smiles and raise awareness of the need for elephant conservation.’

olifant-keukenhof

keukenhof-kind

En koeien…

cow-keukenhof

koe-keukenhof

Keukenhof met kinderen

Zoals je al kon zien is de Keukenhof ook een erg geschikt uitje met kinderen. Het is een kindvriendelijk dagje weg. Hier lees je meer over de Keukenhof met kinderen. Leuk om er gezellig met het hele gezin naartoe te gaan of als (groot)ouder alleen met je kinderen of kleinkinderen. Mijn kinderen waren net bij hun vader toen ik er naartoe ging en stonden niet echt te springen, maar ik denk dat ze het zeker leuk hadden gevonden.

speeltuin-keukenhof

Kinderboerderij, speeltuin, doolhof en meer

Je bent veel buiten, er is een kleine kinderboerderij, een speeltuin en enkele andere speelplekken zoals een doolhof, boomstammen en een kabelbaantje.

keukenhof-kinder

doolhof-keukenhof

keukenhof-met-gezin

keukenhof-2018

Kinderen t/m 17 jaar krijgen korting op de entreeprijs van de Keukenhof. Voor de allerkleinsten (kinderen onder de 4 jaar) is de Keukenhof gratis. Neem je kinderen dus zeker mee naar de Keukenhof.

kinderboerderij-keukenhof

keukenhof-baby

Speurtocht in de Keukenhof

Voor kinderen is er ook nog een speurtocht in de Keukenhof. Je kunt hier alvast het leuke boekje downloaden. Dit maakt het dagje weg niet alleen leuk maar ook leerzaam.

met-kinderen-naar-de-keukenhof

Sprookjesfestival op woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag komen sprookjes tot leven in Keukenhof. In het Molenbos in de Keukenhof zijn dan speciale sprookjesfiguren zoals tulpenelfjes.

nijntje-speeltuin-keukenhof

Spreekbeurt over de Keukenhof

Misschien vind je (kind) de Keukenhof wel zo leuk dat het straks een spreekbeurt over de Keukenhof wil geven. Waar een dagje weg al niet toe kan leiden.

keukenhof kinderen

Keukenhof met pubers

Pubers zullen denk ik niet echt zitten te wachten op een bezoekje aan de Keukenhof, maar misschien vinden ze het wel heel leuk om mooie foto’s te maken, zoals detailfoto’s of selfies. Als ze hun eigen telefoon bij zich hebben zullen ze zich daar zeker mee vermaken. Uiteindelijk vinden ze een dagje weg misschien bést wel leuk.

fotograferen-keukenhof

mindfulness-keukenhof

Restaurantjes en kioskjes bij de Keukenhof

Er zijn verschillende plekjes waar je even iets kunt eten of drinken op de Keukenhof. Met mooi weer kun je lekker buiten zitten.

restaurant-keukenhof

Ook zijn er enkele kioskjes en karren waar je typisch Hollandse lekkernijen kunt krijgen, zoals haring, stroopwafels, etc.

haringkar-keukenhof

Varen langs de bollenvelden bij de Keukenhof

In de omgeving van de Keukenhof kun je met een fluisterboot langs de bollenvelden varen. Ik heb hier geen tijd voor gehad, maar het lijkt me wel mooi en leuk om te doen. Je vaart met een elektrisch aangedreven fluisterboot geruisloos door het prachtige Hollandse bloembollenlandschap. De vaartocht duurt 45 minuten.

Bij de molen in het park kun je kaartjes kopen voor een rondvaart op de dag dat je er bent. Voor volwassenen kost het 8 euro, voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 4 euro, voor kinderen onder de 4 jaar is het gratis. Check zelf de prijzen even voor 2019.

boottrip-keukenhof

keukenhof-bootje

Het Bloemencorso 2019

Een speciale dag in de Keukenhof is de dag van het Bloemencorso. Op deze dag is het altijd extra druk in de Keukenhof. In 2019 is het Bloemencorso op 13 april. Het Bloemencorso is niet alleen in de Keukenhof maar in de hele bloembollenstreek. Interesseert het Bloemencorso je nou net níet zo veel plan je dagje weg dan net even op een andere dag.

bloemen-fotograferen

Hoe is de naam Keukenhof eigenlijk ontstaan?

Misschien vraag je je nog af waar de naam Keukenhof vandaan komt. In de 15de eeuw behoorde het terrein van de huidige Keukenhof toe aan Gravin Jacoba van Beieren die in het nabijgelegen Slot Teylingen woonde. Er werd nog gejaagd en in het hof werden kruiden verzameld voor de keuken. Zo is de naam Keukenhof ontstaan.

keukenhof-gezin

70 jaar Keukenhof

Rond 1865 werd het oorspronkelijke parkontwerp gemaakt door twee tuinarchitecten uit Haarlem, maar pas in 1949 ontwikkelde een groep bloembollenkwekers en exporteurs het idee voor een echte tentoonstelling als etalage voor het bloembollenvak. Dit jaar (2018) is het alweer de 69keer dat Keukenhof haar poorten opent. In 2019 zal het dus de 70e keer zijn!

keukenhof-kid

Keukenhof in Rome

Vrijwel iedereen heeft met Pasen wel eens naar het uitspreken van het Urbi et Orbi van de Paus in Rome gekeken. Maar wist je dat de bloemen die je tijdens paasviering op het Sint Pietersplein ziet allemaal bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren zijn? Ja, eigenlijk wist je het wel. De paus zegt immers niet voor niets elk jaar ‘Bedankt voor die bloemen!’

keukenhof-gele-tulpen

Jaarlijks vliegt daarvoor trouwens op Witte Donderdag een team van 30 medewerkers vanuit Schiphol naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen vertrekken al iets eerder in de Goede Week voor Pasen en arriveren ook op Witte Donderdag in Rome. Behalve tulpen en hyacinten zitten er ook veel narcissen bij die door de kleur geel helemaal bij Pasen passen.

narcissen-keukenhof

Meest populaire toeristenkiekje

Loop je even rond dan zie je meteen wat het meest populaire toeristenkiekje is: een foto van jezelf achter de tulpen. En masse werden er op deze manier foto’s gemaakt.

toeristen-keukenhof

Wanneer is de Keukenhof het mooist?

Omdat ik mijn artikel voor begin april online wilde hebben ben ik zelf zo vroeg mogelijk gegaan, maar iets later is het denk ik net iets mooier. Ik zou als ik jou was pas vanaf half april gaan als er nog net iets meer in bloei staat. Overigens verschilt het wel per bloemsoort welke al snel en welke wat later bloeit. Daar kun je dus rekening mee houden bij het plannen van jouw dagje weg. Update 2019: dit jaar staat er al meer in bloei!

keukenhof-dagje-uit

Update Keukenhof op Facebook

Wil je precies weten wat er in bloei staat in de Keukenhof dan kun je wekelijks een update lezen op Facebook. Op de Facebookpagina van de Keukenhof staat dan elke donderdag een actueel verslag van de bloei. Tip: volg dan meteen ook Follow my footprints even. Je vindt hier niet alleen regelmatig leuke uitjes, maar ook leuke vakanties in Nederland en vooral ook in Zuid-Europa en verder weg.

holland keukenhof

Wanneer is het het drukst of rustigst in de Keukenhof?

De Keukenhof is zeer geliefd bij toeristen dus die zul je er altijd zien, maar logischerwijs is het door de week wel iets rustiger in de Keukenhof dan in de weekenden of met Pasen. Zelf was ik er op zondag, maar omdat het toen een mistige en vrij grauwe ochtend was was het niet zo druk. Met een zonnetje is het natuurlijk net iets leuker.

kinderen-keukenhof

Tips voor geliefden

Ga je met je geliefde naar de Keukenhof? Doe hem/haar een aanzoek in de tulpentuin of maak een geheim afspraakje in de Cupidotuin, tipt de Keukenhof mede in verband met het thema Romantiek van 2018.

keukenhof-follow-my-footprints

Keukenhof met hond

Mag de hond mee naar de Keukenhof? Ja. Het verbaasde mij, maar honden zijn toegestaan in de Keukenhof. Wel moeten honden aangelijnd zijn. In de restaurants en paviljoens mogen ze níet komen, dus je kunt dan niet naar de bloemenshows.

keukenhof-hond

Mag je eten of drinken meenemen naar de Keukenhof?

Ik zou niet onnodig gaan sjouwen als ik jou was, maar een flesje water of een boterham kun je altijd meenemen. Dat is niet verboden en zo wordt je dagje weg niet te duur. In het park staan op een paar plaatsen stoeltjes en bankjes waar je kunt zitten, o.a. bij een grote fontein en bij de historische tuin.

keukenhof-kids

Kan een buggy, kinderwagen, rolstoel mee naar de Keukenhof?

Ja, de Keukenhof is prima geschikt voor mensen met kleine kinderen en kinderwagens en de meeste paden zijn geschikt voor een rolstoel. Ook zijn er aangepaste toiletten. Wil je een rolstoel reserveren doe dit dan ruim op tijd.

keukenhof-in-maart

Data Bloemenshows

In de paviljoens (zoals deze gebouwen genoemd worden) zijn verschillende bloemenshows te zien, van rozenshows tot anjer-, narcissen- en lelie- en orchideeënshows. Bekende arrangeurs laten tijdens demonstraties bovendien zien hoe bloemen op een verrassende manier worden verwerkt in een boeket.

Dit zijn de data van de bloemenshows in 2019.

doen-in-de-keukenhof

Lelieshow

Een traditionele topattractie is de unieke lelieshow in het Willem-Alexander Paviljoen. Op 6.000 vierkante meter zijn van 2 tot en met 13 mei 2018 ongeveer 15.000 lelies in circa 300 verschillende variëteiten te bewonderen.

bloemenshows-keukenhof

Grootste rozenshow ter wereld in Keukenhof

Vanwege het thema ‘Romantiek’ is de rozenshow in het Oranje Nassau Paviljoen dit jaar nog groter en mooier dan andere jaren. De rozenshow van de Keukenhof is zelfs de grootste rozenshow ter wereld! Honderd internationale telers nemen deel aan de show. De Rozenshow is van 12-17 april 2018. In 2019 is de rozenshow van 11 april-16 april.

Wifi

Op de Keukenhof heb je gratis wifi. Je kunt dus meteen foto’s delen van je dagje weg.

Plattegrond

Als je binnenkomt krijg je een gratis plattegrond van de Keukenhof. Hier kun je de plattegrond alvast bekijken (in pdf).

plattegrond-keukenhof

Kluisjes

Er zijn kluisjes beschikbaar mocht je iets willen opbergen.

Waar ligt de Keukenhof?

Het adres van de Keukenhof is:

Stationsweg 166A
2161 AM Lisse

Tip: Blijf wat langer in de omgeving van Lisse. Er is genoeg te zien en te doen in Lisse!

Met het openbaar vervoer naar de Keukenhof

Kom je met de trein dan kun je vanaf Leiden of Schiphol een speciale bus nemen: de Keukenhof Express. Ik nam heen de Keukenhof Express vanaf Leiden naar de Keukenhof en terug de Keukenhof Express vanaf de Keukenhof naar Schiphol, omdat ik daarna nog door moest naar event in Amsterdam. Ik vond het ideaal. Hier kun je het openbaar vervoer naar de Keukenhof uitzoeken.

bus-keukenhof

Keukenhof Express vanaf Leiden

De Keukenhof Express (buslijn 854 in 2018) vanaf station Leiden Centraal rijdt tot 6 keer per uur en brengt je rechtstreeks (zonder tussenstops) in ca. 25 minuten naar de hoofdingang van Keukenhof. De bus vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van het NS-station. Tip: Koop je ticket inclusief vervoer vanaf Leiden hier. 

Keukenhof Express vanaf Schiphol

Reis je vanaf Schiphol Airport dan rijdt de Keukenhof Express (buslijn 858 in 2018) tot 14 keer per uur. De bus brengt je rechtstreeks (zonder tussenstops) in ca. 30 minuten naar de hoofdingang van Keukenhof. De bus vertrekt bij de uitgang van Aankomsthal 4.

Keukenhof Express vanaf Amsterdam

Vanaf Amsterdam Centrum en Amsterdam Zuid kun je ook met de bus, maar dan moet je een keer overstappen. Info vind je hier. Tip: Koop je entreeticket inclusief vervoer vanaf Amsterdam of Amsterdam RAI hier

Onderstaande foto maakte ik vorig jaar vanuit de trein.

bollenvelden-trein

Bus vanaf station Haarlem

Bus 50 van Arriva vanaf station Haarlem rijdt tot 4 keer per uur, en vertrekt vanaf het busstation aan de centrumzijde van station Haarlem. Je stapt uit bij de halte De Nachtegaal in Lisse. De hoofdingang is dan zo’n 12 minuten lopen. De looproute wordt aangegeven.

Bus vanaf Katwijk, Noordwijk of Noordwijkerhout

Bus 90 van Arriva rijdt tot 2 per uur. Je stapt uit bij de halte Keukenhofdreef in Lisse. De hoofdingang is dan nog maar zo’n 5 minuten lopen. De looproute wordt aangegeven.

Ook deze foto maakte ik vorig jaar vanuit de trein.

trein-keukenhof

Parkeren Keukenhof

De Keukenhof heeft een enorm parkeerterrein waar 4500 auto’s en 1000 touringcars kunnen parkeren. Je auto parkeren bij de Keukenhof kost 6 euro.

entree-keukenhof

Het entreegebouw van de Keukenhof

Sinds 2017 heeft de Keukenhof een nieuw entreegebouw om de vele bezoekers nog beter te kunnen ‘verwerken’. Het ziet er netjes en overzichtelijk uit. Zowel in dit gebouw als elders in het park zijn toiletten. Deze waren ergens in het park:

toiletten-keukenhof

Op de fiets naar de Keukenhof

Uiteraard kun je ook op de fiets naar de Keukenhof. Er is een fietsenstalling. Sowieso is fietsen tussen de bollenvelden een leuk idee. Blogger Diana van Stripe Away geeft in haar blog Fietsen in de bollenstreek tips als je dat ook wil gaan doen. Fietsen ín de Keukenhof mag overigens niet.

Update 2022: Bekijk ook zeker deze tours in combinatie met een bezoek aan Keukenhof of door de bollenvelden.

Fiets huren in Lisse en omgeving

Een fiets huren in Lisse en omgeving om de bollenvelden al fietsend te ontdekken kan via Van Dam. Bij het park zelf fietsen huren kan ook. Of boek een leuke tour!!!

keukenhof-prijs

Keukenhof prijs

Wat kost de Keukenhof? Hier zie je de entreeprijzen voor de Keukenhof De prijzen voor 2019 zijn ongewijzigd:

 • Prijs Keukenhof Volwassenen (bij online bestellen) 17 euro (prijs 2022: 18,50 en skip the line 19 euro)
 • Prijs Keukenhof Kinderen (4 t/m 17 jaar) 8 euro (in 2022: 9 euro)
 • Prijs Keukenhof Baby’s en peuters (0 t/m 3 jaar) gratis
 • Voor groepen en scholieren geldt een extra korting.

Lentepas

Ben je van plan vaker naar de Keukenhof te gaan dan is een Lentepas interessant. Voor onderstaande bedragen heb je aan abonnement waarmee je de komende weken onbeperkt naar de Keukenhof kunt:

 • Lentepas volwassenen €45,00
 • Lentepas volwassenen (inclusief parkeren) €57,00
 • Lentepas kinderen 4-17 jaar €17,50

Combitickets trein, bus en entree

Kom je met het openbaar vervoer dan kan een combiticket interessant zijn. Er zijn mogelijkheden voor trein en bus inclusief entree of bus inclusief entree. De mogelijkheden zie je hier: combitickets Keukenhof. Of kijk op Tiqets voor nieuwe mogelijkheden.

Keukenhof openingstijden

De Keukenhof is 8 weken per jaar geopend. Update 2022: Keukenhof is geopend van 24 maart tot en met 15 mei 2022. 

De Keukenhof is dagelijks geopend van 08.00 – 19.30. De kassa sluit om 18.00 uur.

Toffe tours in Keukenhof en omgeving (tip!)

Update 2022: los van Keukenhof is een self drive GPS-tour langs de bollenvelden ook leuk! Boeken kan hier. Er zijn ook fietstours en andere tours mogelijk! Wat dacht je van een helikoptervlucht boven de bollenvelden?

Kun je er met slecht weer naartoe?

Ook met regenachtig weer of minder mooi weer kun je naar de Keukenhof. In de paviljoens is namelijk ook vanalles te zien. Ik heb me voornamelijk gericht op wat je buiten ziet, maar ga zeker ook binnen kijken. In de gebouwen binnen zijn ook nog allemaal mooie bloemen te zien.

keukenhof-nederland

Met Pasen naar de Keukenhof

Met Pasen kun je uiteraard ook naar de Keukenhof. Het is er een populair weekend voor. Ook zijn er tijdens de Paasdagen speciale activiteiten in de Keukenhof.

Dagje weg in de meivakantie

In de meivakantie is de Keukenhof ook open. Na de meivakantie sluit de Keukenhof. Dit jaar is de Keukenhof dus open t/m zondag 13 mei 2018, wat tevens Moederdag is. Ook dan is het leuk om een dagje weg te gaan!

Update 2022: Keukenhof is geopend van 24 maart tot en met 15 mei 2022.

Dan is het vást ook veel mooier weer! Pas toen ik weg ging kwam de zon een beetje door:

keukenhof-meivakantie

Review Keukenhof: wat vond ik ervan?

Ik vond het heel leuk om eindelijk eens echt in de Keukenhof geweest te zijn. Het was eigenlijk toch weer heel anders dan ik van te voren gedacht had, ook al had ik er natuurlijk al vaker foto’s van gezien. Ik had me er nooit echt in verdiept, maar eigenlijk vind ik dat elke Nederlander er een keer geweest moet zijn. Zo luisterend naar mijn omgeving blijkt dat nog lang niet het geval te zijn! Heb ik je overgehaald toch eens te gaan kijken?

De website van de Keukenhof

Meer informatie over de Keukenhof lees je op de website van de Keukenhof.

Meer leuke dagjes weg

Andere leuke uitjes vind je hier:

mooie-tulpen

Ik bezocht de Keukenhof op uitnodiging van de Keukenhof zelf. Alle foto’s zijn door mij gemaakt.

5 gedachten over “Keukenhof: dagje weg met partner, kind of camera”

 1. Mijn ouders dromen hier al zo lang van. Maar het zijn tachtigers. Nog wel goed ter been. Zijn er tussenin rustplekken voor hen, denk je?

  1. Ja hoor, die zijn er! Er zijn een paar terrassen voor koffie of iets te eten, maar tussendoor ook op een paar plekken bankjes. Niet overal, maar ik heb het wel op een paar plekken gezien, zoals bij de historische tuin en bij een waterval bij het doolhof. Als ik hun was zou ik net voor het naar binnen gaan even langs gaan bij de informatiebalie en vragen of ze die plekken eventueel even op de gratis plattegrond willen omcirkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven