Our goal? The best coffee in The Hague! Een fijne plek creëren waar je kunt werken of gewoon relaxen èn waar je de beste koffie van Den Haag kunt drinken. Nou, dan stel je jezelf nogal een doel. Is House of Tribes Café daarin geslaagd? En is deze nieuwe hippe koffiebar op de Turfmarkt echt een aanrader? Ik testte het uit.
In juni werd ik samen met een aantal lifestyle en food bloggers uitgenodigd voor een VIP koffieproeverij bij de toen net geopende koffie- en lunchzaak House of Tribes in het centrum van Den Haag.
Koffiebar House of Tribes
House of Tribes ligt tussen Den Haag Centraal en de Haagse winkelstraten in. Loop je via de Turfmarkt naar de stad dan kom je er vanzelf langs. Ideaal dus voor een zakelijke afspraak of als je een dagje wil gaan shoppen in Den Haag en met een goede koffie wil beginnen.
Echt goede koffie graag
Ik ben als eerste binnen en spreek de eigenaar: Richard Jones. Van oorsprong komt hij uit Wales. Niet direct een plaats die ik had verwacht. Jones heeft op verschillende plekken in de wereld gewerkt en zit al sinds 2004 in de koffie-industrie. Eerder bouwde hij in Dubai en Abu Dhabi al een goedlopende coffee company op genaamd Coffee Planet.
Door zijn relatie met een Portugese is hij in Amsterdam terechtgekomen en besloot hij ook hier in Nederland iets op te zetten. Naast zijn liefde voor zijn vrouw bleef namelijk ook zijn liefde voor koffie. Goede koffie.
‘Most of the coffee we get served is rubbish,’ meent Jones.
Jones is een echte koffiekenner en wil mensen laten zien dat het maken van goede koffie mogelijk is. Steeds meer mensen waarderen dat ook. Als je goede koffie serveert onthouden mensen dat en komen ze terug.
‘Coffee matters in people’s lives.’
Jones Brother’s Coffee
Eerder al was hij daarom Jones Brother’s Coffee begonnen. Op de site van Jones Brother’s kun je niet alleen koffiebonen en koffiecupjes bestellen, maar lees je ook het verhaal erachter:
Jones Brothers Coffee bestaat omdat we niet echt blij waren met de koffie die we dronken. We bedachten dat het vast beter kon. Dus verdiepten we ons in de manier waarop koffie werd gemaakt, waar de bonen vandaan kwamen en hoe ze werden gebrand. In de afgelopen tien jaar hebben we dan ook behoorlijk wat geleerd. Ons doel is jou de beste koffie te geven die we kunnen krijgen.
Een nieuwe koffiezaak openen
Maar dat was nog niet alles. Hij wilde ook een fysieke plek creëren. Een koffiebar die nog niet bestond.
‘I wanted to create something differently from everybody else.’
Hij nam een architect in de arm die met iets bijzonders moest komen. Qua inrichting en design moest het niet standaard zijn.
‘I wanted the architect to have the freedom to create a new kind of space. A kind of living room space, where people can work, relax and meet.’
Een ontmoetingsplek voor verschillende ’tribes’
Hij wilde een plek creëren waar mensen van allerlei soort elkaar kunnen ontmoeten: student tribe, work tribe, morning coffee tribe, etcetera. Een soort ‘cross over’ van verschillende ‘tribes’, zoals hij het voor ogen had. En die plek moest er niet alleen zo uit zien maar vooral ook zo voelen. Het moest comfortabel voelen.
‘Zo comfortabel als je het nergens anders vindt.’
De stamtafel
Niet alleen de leuke zitjes, maar ook de stamtafel speelt hier een belangrijke rol in. Hier kun je vergaderen, een ontspannen overleg voeren, gewoon gezellig kletsen of wat ideeën uitwerken. Een plek om elkaar te inspireren en stimuleren. Om samen te komen, te ontspannen, te werken of creatief te zijn.
Werkplek in Den Haag
Behalve als plek om te relaxen wil House of Tribes Café zich dus ook profileren als plek om te werken. Voor freelancers of voor wie locatie-onafhankelijk kan werken. Geen probleem dus als je hier je laptopje uitklapt en aan de slag gaat. Een inspirerende omgeving werkt altijd beter dan een kil kantoor of een rommelig huis.
Werk. Leef. Ontspan.
Een knusse plek
Los van wat hij allemaal beoogd had vind ik het er vooral heel warm en trendy uitzien. Veel warmer dan je van buiten zou verwachten. De omgeving buiten rond de koffiebar oogt namelijk best wel kil, dus hoe fijn is het dan als je tussen de moderne gebouwen en hoge torens van Den Haag door zo’n gezellig plekje vindt! Een plek waar je je thuis voelt. De relaxte sfeer, de frisse uitstraling, de meubels en knusse inrichting dragen daar toe bij. En wat een mooi vloerkleed!
No Shoes Monday
Ze hebben zelfs een ‘No Shoes Monday’ ingesteld: op maandag mag je –als je wil- lekker je schoenen uitdoen. Dit is ontstaan door een klant die dit een keer gewoon deed en eigenlijk vonden ze dat wel een goed idee.
En dan is er koffie…
Koffiekenners
Oké, en dan nu de koffie. Daar weet Richard alles van, ook al verwacht je bij iemand uit Cardiff misschien eerder thee. Maar het is niet altijd wat je denkt. Ook in bijvoorbeeld Noord-Europese landen zijn ze er heel ver mee. In Scandinavië vooral. In landen als Finland en Noorwegen wordt enorm veel koffie gedronken (en weten best veel mensen er iets van) terwijl je bij koffie misschien eerder aan Italië zou denken.
‘I love the Italians and they are very passionate about their coffee, but I want to destroy the myth that Italians know more about coffee than we do.’
Kwaliteitskoffie
Ook Nederland neemt koffie gelukkig steeds serieuzer. Met name de afgelopen 5 jaar werd goede koffie hier ook steeds belangrijker. Steeds meer mensen willen niet zomaar een bakkie, maar echt kwaliteitskoffie.
Top end baristas
Uiteraard werken ze alleen maar met de beste koffiebonen en de allerbeste baristas. Een goede koffie krijg je niet zonder een goede barista. Dit toont maar weer aan ‘how seriously we are taking the coffee’.
‘Our goal? Becoming the best coffee space in The Hague.’
Filterkoffie is weer in
Voor sommige Nederlanders staat filterkoffie gelijk aan jeugdsentiment, voor anderen is het nog dagelijkse kost en weer anderen gruwelen bij de gedachte en hebben er vooral slechte herinneringen aan. En toch komt het weer in! Filterkoffie wordt de laatste jaren weer steeds populairder.
Is dat erg? Nee, want de bonen zijn veel beter dan vroeger, vertelt Richard. De juiste bonen zijn heel belangrijk. Als je de juiste ingrediënten hebt kan het heel goed smaken.
‘Filter coffee can be brilliant! It produces beautifully nice and clean coffee.’
Speciale Chemex filterkoffie
De coffeetasting begint. Matthew, één van de barista’s, zet koffie voor ons met een Chemex, met een speciaal koffiefilter, een Chemex filter. Gebruik je een Chemex dan moet je geen haast hebben, het is namelijk een ‘arbeidsintensieve’ manier van koffie zetten. Echte liefhebbers vinden dat niet erg. Je krijgt er namelijk wel wat voor terug: kwaliteitskoffie. Het speciale filter zorgt hiervoor. Denk dan ook niet dat je met je filtertje en je thermosfles heet water op de camping hetzelfde voorelkaar kunt krijgen, ook al lijkt dat misschien zo.
Blooming the coffee
Het filter is van te voren natgemaakt en de elementen zijn voorverwarmd. Het proces van het toevoegen van het water heet ‘blooming’. In totaal giet hij ongeveer 450ml water op de koffie. Dit is precisiewerk, het aantal seconden is namelijk van belang, de verhoudingen doen ertoe en in 3 tot 6 minuten moet het gebeuren.
Hoe zet je goede filterkoffie?
Heb je het nog niet zo vaak gedaan dan is het slim om op te schrijven hoe je het doet en hoe je het anders kunt doen. Over dit ritueel van het zetten van goede filterkoffie heeft Matthew een koffieblog geschreven. Je leest hierin niet alleen hoe je koffie zet met de Chemex, maar ook wat James Bond met de Chemex heeft.
Hoe smaakt de koffie?
We mogen verschillende koffie’s proeven. We drinken een Colombiaanse koffie. Deze is zacht en heeft veel geurnuances.
Nog een slokje… Je proeft iets van kers en chocola. Hoe langer je wacht hoe meer zoet je herkent. En het wordt steeds iets sterker lijkt het.
‘We always seek for a balance between acidity and bitterness.’
De koffiebonen
Hij vertelt nog even over de bonen. Over first crack en second crack. Ik heb zelf nog nooit bonen gebrand dus het gaat me iets boven mijn pet. Wat ik in elk geval onthouden heb is dat als je het te veel roast dat er dan geen smaak overblijft. Logisch zou je denken, en toch moeten mensen daar aan wennen. Vaak willen we het alsmaar sterker, maar iets lichter geeft meer flavour, wordt mij verteld.
Espresso proeven
Na het proeven van de filterkoffie gaan we over op de espresso. De ‘grinder’ (de koffiemolen) is belangrijker dan de machine zelf. Maar niet alle koffiemolens zijn even goed. Je kunt een koffiemachine van een paar duizend euro hebben, maar eigenlijk gaat het om de molen. En hoe lang het water door de koffie gaat. Te kort? Dan wordt de koffie zuur. Te lang? Dan wordt koffie bitter. Veel mensen vinden espresso dan ook moeilijk om te drinken.
‘Te kort? Dan wordt de koffie zuur. Te lang? Dan wordt koffie bitter’.
Als je je espresso in je kopje beweegt moet het een ‘nice kind of thickness’ hebben, zegt Jones. Is dat niet het geval? Dan moet je het terugsturen. Misschien dat ze daar niet overal blij mee zijn, maar hier mag het. Het moet nou eenmaal goed zijn:
‘Not less than perfect.’
Braziliaanse en Ethiopische koffie
We testen een Ethiopische en een Braziliaanse koffie. De Braziliaanse heeft body, een bepaalde thickness. Een dikkere textuur. De Ethiopische heeft veel flavour. De Sidamo (uit Ethiopië) vind ik hiermee de meest interessante.
Na twee espresso’s krijgen we weer een filterkoffie, maar nu met een ander filter gemaakt. Een filter waarbij de vetten meer mee gaan.
Terwijl Matt opschenkt vertelt hij nogmaals het voordeel van koffie maken met een filter: handmatig heb je alle controle. Ondertussen komt er een collega bij. Ook zij verstaat de kunst van het opschenken.
En hoe warm moet je koffie drinken?
Zelf was ik altijd fan van hete koffie. Ik had er altijd een gruwelijke hekel aan als je ergens koffie bestelde en toch best wat neertelt voor een koffie verkeerd of goede cappuccino en dat die dan niet warm is maar lauw waardoor je ‘m eigenlijk meteen in één keer op moet drinken anders is hij koud. En dat vind ik irritant.
Ware het niet dat ik inmiddels weet dat koffie te heet drinken niet alleen niet goed is (zeker niet voor mensen met slokdarmproblemen, reflux of heartburn, zoals ik vaak heb), maar ook voor de smaak niet.
Koude koffie
En wat dacht je van ‘cold pressed coffee’? Geen ijskoffie is dat, maar koudgeperste koffie. Dat drinken maar weinig mensen, maar dat kan ook nog. Er kan steeds meer en je ziet steeds meer varaiatie.
‘In de toekomst krijg je big menu’s of coffee’, voorspelt Jones. ‘That’s where we are going. More people have more knowledge about coffee.’
Welke koffie wil je?
Kiezen zal in de toekomst dus steeds moeilijker worden. Een gewone koffie of zwarte koffie? Dan heb je de keuze uit espresso, dubbele espresso, long black en ristretto.
Wil je iets aparts? Bestel dan een affogato. Deze koffie wordt meestal als ‘dessert’ gekozen. In het Italiaans betekent affogato ‘verdronken’. Het is dan ook koffie met een bolletje ijs erin.
Bij een affogato wordt een shot espresso over een bolletje vanilleijs gegoten.
Koffie met melk bestellen
Wil je koffie met warme melk erin? Dan heb je de keuze uit:
- macchiato: vrijwel zwart met slechts een vlekje gestoomde melk erin
- latte: een koffie verkeerd, met een beetje espresso en heel veel melk
- latte macchiato: een latte, maar dan met meer schuim en vaak in een hoog glas
- cappuccino: de meest bestelde koffie bestaande uit een derde espresso, een derde melk en een derde schuim
- flat white: tussen cappuccino en latte in met een dubbele shot espresso (note to self: die moet ik eens vaker proberen!)
- cortado (ook met een dubbele espresso en melk erin en in een smaller glas)
- mocha (met behalve koffie ook chocola erin en slagroom erop)
Verschillende soorten thee
House of Tribes is overigens niet alleen het adres voor koffieliefhebbers, maar zeker ook voor theeleuten. Ze hebben allerlei heerlijke theeën. Van Marokkaanse muntthee tot earl grey. Iets aparters? Ga voor de Indian Ginger, de Sexy Pomegranate of de Chai Love. Ik heb de icetea geproefd en na alle koffie was die heerlijk verfrissend!
Een leuke tip van een andere blogger: zo maak je chai thee: zelf chai tea maken.
Iets lekkers bij de koffie of thee
Wil je iets lekkers bij de koffie of thee? House of Tribes heeft allemaal heerlijke zoete lekkernijen. De taarten komen van lokale taartenmaker Sea salt & Chocolate.
Probeer de carrot cake, de walnoot & bananencake of de citroentaart. Of probeer de Red Velvet, de Italiaanse cannoli of de Franse Mary Lou Baulois.
Ontbijten, brunchen of lunchen bij House of Tribes
Wil je ontbijten of lunchen bij House of Tribes, bekijk dan de menukaart. Alle gerechten worden zelf bereid, volgens unieke recepten die je nergens anders terugvindt en wisselend per seizoen. Veel healthy food, maar ook gewoon croissantjes. En sowieso zijn er altijd broodjes, tosti’s, panini’s, soepen en salades.
Fresh food. Home made, natural & organic.
Is House of Tribes ook geschikt om met kinderen te bezoeken?
Ja, kinderen zijn uiteraard welkom. Soms durf ik de vraag niet te stellen, maar Richard krijgt meteen een lach op zijn gezicht en zegt: ‘Ik heb zelf een dochter van 2 en een half.’ Kijk, dat scheelt. Ze serveren daarom zelfs een babycinno en, zo vertelt hij, hebben natural flavoured kids drinks op de planning staan. De sencha lemonade (een ice tea, op de theekaart) is in elk geval ook een aanrader!
Sfeer en toegankelijkheid
Ondanks hun koffiekennis is het echt niet zo dat je hier alleen maar binnen mag komen als je alles van koffie weet. Integendeel. Iedereen is welkom. Ze willen geen plek zijn met alleen maar ‘beards and tattoos’, maar een toegankelijke koffiezaak. Je hoeft geen hipster te zijn. En ook geen yuccie trouwens.
‘Niet alleen maar beards and tattoos.’
Latte art maken
Aan het eind van de coffee tasting mogen we zelf nog achter de counter plaatsnemen voor het creëren van latte art. Na het kunstje te hebben afgekeken van de barista mogen we het proberen. En dat is moeilijker dan je denkt!
Tot slot hebben ze hier nog een paar handige koffiezet tips voor thuis voor je.
Boeken over koffie
Nog meer lezen? Hier vind je boeken over koffie met titels als Thuisbarista, The Barista’s Guide to Coffee, Mini-bijbel Koffie, Puur Koffie, Alles over Koffie, La Bella Macchina en De kleine koffie voor dummies. Ben je aan een nieuw koffieapparaat toe thuis? Kijk dan bij de koffiemachines. Of bekijk hier alles voor een heerlijk kopje koffie.
De beste koffie van Den Haag?
En? Drink je bij House of Tribes inderdaad de beste koffie van Den Haag? Nou, het was inderdaad heel goed! De állerbeste vind ik altijd moeilijk te beoordelen, en ook Jones vindt dat er nog een of twee andere goede koffietenten in Den Haag zijn, maar wat mij betreft hoort House of Tribes in de top 3 beste koffietenten van Den Haag thuis. Ik zou zeggen: test het zelf uit!
Speciale actie in verband met International Coffee Day
Afgelopen dinsdag was het Nationale Koffiedag. Jaarlijks wordt dat op de vierde dinsdag van september gevierd, een week na Prinsjesdag dus. Maar behalve National Coffee Day is er ook International Coffee Day en dat is zondag 1 oktober. Op zondagen is House of Tribes dicht, maar voor de dag erop –maandag 2 oktober 2017– hebben ze een leuke actie:
Neem iemand mee en je krijgt de 2e koffie gratis!
Een mooie reden om sámen eens te gaan kijken of House of Tribes echt zo leuk is toch? Dus neem een vriend, vriendin, familielid, collega, studiegenoot, je partner of date mee en vergeet niet om de secret code (COFFEEDAY) door te geven als je aan de bar bestelt. Meer lees je op de Facebookpagina van het event. Volg House of Tribes dan ook even op hun Facebookpagina. En mocht je Follow my footprints nog niet volgen, dan doe je dat natuurlijk ook meteen.
Terras, boeken en wifi
Er zit ook een terras bij trouwens. Vroeg in de ochtend is daar nog geen zon, maar vanaf 11:00u wel (in juni althans, toen ik er was). Gratis wifi is er uiteraard ook. En fijne boeken om doorheen te bladeren en bij weg te dromen: van The 100 dollar startup (Fire your boss, do what you love and work better to live more) tot Banksky.
En van 100 interiors around the world tot mooie reisgidsen van Capitool.
Maar ook De 100 mooiste schatten van Italië en Destinations of a lifetime.
Of The Travel Book. Boeken waar je eindeloos in wil blijven bladeren. Nog maar een koffie dan?
Wat zijn de openingstijden?
House of Tribes is dagelijks geopend van 8:00u tot 18:00u. Fijn dus dat je zelfs voor je werk al terecht kunt voor koffie of ontbijt of voor een vroege zakelijke bespreking.
Kom je lekker om te relaxen dan kan dat ook. Ook op zaterdag.
Let op: op zondag zijn ze gesloten.
Wat is het adres?
Het adres van House of Tribes is Turfmarkt 28, 2511 CA Den Haag, op de hoek met de Wijnhaven. Telefoon: 070-2050220.
Waar is dat precies?
House of Tribes zit vlakbij het Centraal Station (Den Haag Centraal), locatie Wijnhaven van de Universiteit Leiden in Den Haag, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er zitten nog meer horecazaken en winkels op datzelfde stuk.
De ideale plek dus voor mensen die in de buurt werken, maar ook dagjesmensen die vanaf het station via de Turfmarkt (met o.a. de Action) langs het IJspaleis (het stadhuis van Den Haag), de bibliotheek en Pathé verder de stad in lopen richting de Grote Marktstraat, de Spuistraat en omringende straten. Het zit dus echt om de hoek van de binnenstad, vlakbij het Spui.
House of Tribes dus. Dé plek voor wie wil werken of gewoon even relaxen en wie alleen de beste koffie goed genoeg vindt. In het centrum van Den Haag.
Kom eens rustig langs
Door de ligging hebben ze veel ‘passing trade’, maar ze hopen ook dat mensen juist speciaal voor de goede koffie en het andere lekkers deze plek op zullen zoeken. Niet alleen als je haast hebt dus, maar juist ook om even rustig te werken of te genieten van de huiselijke sfeer.
Misschien heb je het in het voorbijlopen zelfs al eens gezien. Het zit op een hoek.
Ben jij een ware koffieliefhebber en woon, werk of studeer je in Den Haag of ben je van plan binnenkort een dagje naar Den Haag te komen? Probeer House of Tribes dan zeker eens uit.
Lees ook mijn blog over Lola Bikes & Coffee en mijn blog met meer leuke koffieadressen in Den Haag.
Alle foto’s in dit blog zijn zoals altijd door mij gemaakt.
Wat een leuke plek! De koffie ziet er echt super lekker uit En het lijkt me een super fijne plek om te werken!
Wat een leuke plek!
Gr,
bobwillem1993@gmail.com
Kijk dat is het eerste leuke in het “IJspaleis”, haha. Nee, even serieus. Het lijkt me een mooie locatie om eens langs te gaan. Zelf hou ik niet van koffie maar mijn vriendin is er verzot op en de bijgerechten zien er ook super uit. Trouwens, zijn dat echt wereldbollampen? Zien er gaaf uit!
Dat ziet er goed uit zeg! Ik ben wel meerdere keren in de stad per week, dus gauw maar een bakkie doen!
Hee, dat lijkt me een leuk plekje voor een heerlijke koffie. Voor een Haags koffiezaakje mis ik alleen een ‘bakkie pleur’ op de kaart Maar dan moet je waarschijnlijk toch naar zo’n ouderwets koffietentje. Leuke tip voor als ik weer in Den Haag ben.